Helsingin yliopisto

 

Helsingin yliopiston verkkojulkaisut

University of Helsinki, Helsinki 2006

On measurements of formation, growth, hygroscopicity, and volatility of atmospheric ultrafine particles

Tuukka Petäjä

Doctoral dissertation, November 2006.
University of Helsinki, Faculty of Science, Department of Physical Sciences, Division of Atmospheric Sciences.

Hengittämässämme ilmassa on koko ajan pieniä kiinteitä tai nestemäisiä aerosolihiukkasia, jotka ovat liian pieniä pudotakseen maahan maan vetovoiman vaikutuksesta. Esimerkiksi pölyhitunen on aerosolihiukkanen. Yleisesti aerosolihiukkaset esimerkiksi heikentävät näkyvyyttä ja aiheuttavat hengityselin- ja sydänsairauksia. Lisäksi ne vaikuttavat koko maapallon ilmastoon, koska pilvet muodostuvat aerosolihiukkasten päälle. Ilmakehään aerosolihiukkaset joutuvat esimerkiksi tuulen nostaessa ilmaan aavikon hiekkaa, meren pärskeistä tai erilaisten kaasujen tiivistyessä.

Väitöskirjassani tutkin hyvin pienten (halkaisijaltaan alle 100 nm, 1 nanometri on miljoonasosa millimetristä) aerosolihiukkasten muodostumista, kasvua ja ominaisuuksia. Väitöskirjassa kokosin yhteen viimeisten vuosikymmenien aikana tehdyt havainnot eri puolilta maapalloa. Yli sadassa tutkimuksessa havaittiin, että uusia aerosolihiukkasia muodostuu ilmakehässä kaikkialla: esimerkiksi Lapissa, Keski-Euroopassa, saastuneessa New Delhissä ja Antarktiksella. Tarkkaa muodostumismekanismia ei vielä tiedetä.

Kaasuista muodostuneet hiukkaset ovat kooltaan niin pieniä, että niiden kemiallista koostumusta on hyvin vaikea mitata. Tässä työssä tarkkailtiin uusien, juuri muodostuneitten hiukkasten ominaisuuksien muutoksia, joka kertoi hiukkasten kemiallisen koostumuksen muutoksista. Mittaukset tehtiin Suomessa, Saksassa, Kreikassa ja Ranskassa. Saastuneessa ilmassa muodostuneitten uusien hiukkasten ominaisuudet poikkesivat puhtaassa ilmassa muodostuneista hiukkasista. Tämä voi puolestaan vaikuttaa esimerkiksi pilvien muodostumiseen ja sateen alueelliseen jakautumiseen.

Tiedot väittelijästä:

Nimi: Tuukka Taneli Petäjä; sähköposti: tuukka.petaja@helsinki.fi; syntymäaika: 22.5.1975; syntymäpaikka: Kannus; ylioppilastutkinto ja vuosi: Kannuksen lukio 1995; ylempi korkeakoulututkinto: FM (fysiikka) Helsingin yliopisto 2004

Julkaisun nimiösivu

This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.

© University of Helsinki 2006

Last updated 24.10.2006

Yhteystiedot, Contact information E-thesis Helsingin yliopisto, University of Helsinki