Ryhmärakennuttamishankkeessa asuntojen tulevat asukkaat rakennuttavat asuntonsa itse. Asuntoyhteisömuotoisessa hankkeessa asukkaat perustavat asuntoyhteisön, jolle ryhmärakennutettava rakennus rakennetaan. Asuntoyhteisö voi olla asunto-osakeyhtiö, asunto-osuuskunta tai keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, mutta käytännössä kaikki toteutetut asuntoyhteisömuotoiset ryhmärakennuttamishankkeet ovat olleet asunto-osakeyhtiömuotoisia. Asuntoyhteisömuotoisessa ryhmärakennuttamishankkeessa ei siis tapahdu asunnon kauppaa, sillä asuntojen tulevat omistajat toimivat itse rakennuttajina.
Ryhmärakennuttamishankkeiden etuja ovat ensinnäkin mahdollinen hintaetu, kun rakennuttaja-perustajaosakkaan kate ei tule osaksi asuntojen hintaa. Toiseksi, ryhmärakennuttamishankkeissa asukkaat voivat vaikuttaa asuntojen ja yhteisten tilojen suunnitteluun.
Asuntoyhteisömuotoisten ryhmärakennuttamishankkeiden rahoitus on kuitenkin ollut toistaiseksi osin haasteellista. Ryhmärakennuttamishankkeet eivät esimerkiksi ole saaneet rakentamisvaiheen yhtiölainaa eivätkä hankkeisiin osallistujat ole saaneet pankeilta henkilökohtaista lainaa siten, että lainan vakuutena olisivat rakennettavan asunnon osakkeet. Tästä syystä hankkeisiin osallistuvilta vaaditaan hankkeen toteuttamiseksi suhteellisen paljon omaa pääomaa eli säästöjä tai muuta vakuuskelpoista omaisuutta kuin rakennettavan asunnon osakkeet. Ryhmärakennuttamishankkeisiin osallistuvien oikeudellisen aseman ja hankkeiden rahoitusmahdollisuuksien parantamiseksi on säädetty 1.9.2015 voimaantullut ryhmärakennuttamislaki, jonka vaikutuksia ryhmärakennuttamishankkeiden rahoitukseen ei aiemmin ole tutkittu.
Tutkimuksessa käsitellään asuntoyhteisömuotoisen ryhmärakennuttamishankkeen käytössä olevia rahoitusmuotoja ja valitun asuntoyhteisömuodon vaikutusta hankkeen rahoitusmahdollisuuksiin. Lisäksi tutkimuksessa on selvitetty pankkien rahoituskäytäntöjä asuntoyhteisömuotoisten ryhmärakennuttamishankkeiden suhteen. Tutkimuksessa myös selvitetään millä tavoilla asuntoyhteisömuotoinen ryhmärakennuttamishanke ja hankkeeseen osallistuvat voivat turvata hankkeen maksuvalmiutta sekä edistää hankkeen rahoitusmahdollisuuksia ja erityisesti hankkeen mahdollisuuksia saada rakentamisvaiheen yhtiölainaa. Tutkimuksessa käsitellään myös hankkeeseen osallistuvien mahdollisuuksia saada henkilökohtaista lainaa siten, että lainan vakuutena olisivat rakennettavan asunnon osakkeet.