Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "dietary quality"

Sort by: Order: Results:

  • Lemmetyinen, Juho (2015)
    Metabolista oireyhtymää (MBO) pidetään merkittävänä sydän- ja verisuonisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen (T2D) riskitekijänä. Ruokavalion laatua voidaan tutkia ruokavalioindekseillä. Indekseillä mitatun ruokavalion laa-dun ja MBO:n riskin välistä yhteyttä on kuitenkin tutkittu vähän. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia ruoka-valion laadun ja MBO:n välistä yhteyttä kuuden vuoden seurantatutkimuksessa. Tutkimus perustui PPP-Botnia -tutkimuksen aineistoon. Tutkittavat olivat 18–75-vuotiaita pohjanmaalaisia (n=3053; naisia 53,7 %). Botnia-ruokavalioindeksi perustui suomalaisiin vuoden 2014 ravitsemussuosituksiin, ja sillä tutkittiin ruokavalion laatua tässä tutkimuksessa. Metabolinen oireyhtymä määriteltiin NCEP-ATP III (Nati-onal Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III) - määritelmän mukaisesti. Ruokavalion laadun ja MBO:n seurannan aikaista kehittymistä tai paranemista tutkittiin logistisella regressioanalyysillä laskettujen vedon-lyöntisuhteiden (OR) sekä 95 % -luottamusvälien (LV) perusteella. Lähtötilanteen ruokavalion laatu ei ollut yhteydessä MBO:n paranemiseen tai kehittymiseen. Ruokavalion laadun paraneminen seurannan aikana oli yhteydessä alhaisempaan MBO:sta paranemisen todennäköisyyteen yli 39-vuoti-ailla (OR=0,40; LV=0,18–0,93) sekä lihavilla ja ylipainoisilla tutkittavilla (OR=0,41; LV=0,18–0,91). Terveellistä ruokavaliota noudattaneiden muutkin elämäntavat olivat terveellisemmät, mutta terveydentila huo-nompi, kuin epäterveellistä ruokavaliota noudattaneiden. Sama tulos saatiin myös kun ikä huomioitiin mallissa. Mahdol-lisesti ikääntymisen ja T2D:n perhehistoria ovat voineet motivoida tutkittavia muuttamaan elämäntapojaan terveel-lisemmäksi, minkä vuoksi tutkimuksessa havaittiin yhteys terveellisten elämäntapojen ja korkeamman MBO:n esiintyvyyden välillä.