Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "mikromuovi"

Sort by: Order: Results:

  • Kontinen, Joona (2020)
    Tutkielman kirjallisuusosuudessa on käyty läpi erilaisia kaupallisia biopolymeerejä, niiden synteesiä, käyttöä ja biohajoamista. Tutkielman pääpaino on erilaisten materiaalien biohajoamisessa ja näiden materiaalien kaupallisessa käytössä. Biohajoamisen evaluointiin tarkoitettuja standardeja, tutkimusmenetelmiä ja hyväksyntäkriteerejä on esitelty laajasti. Tutkimusosuudessa on valmistettu PLA:n ja PBAT:n seoksesta puukomposiitti ja materiaalin termomekaaniset ominaisuudet on karakterisoitu. Tavoitteena oli luoda biohajoava materiaali, jonka ominaisuudet ovat sellaisia, että sen kaupallinen hyödyntäminen kertakäyttömuovin korvikkeena on järkevää. Materiaalin mekaaniset ominaisuudet karakterisoitiin lopputuotteen kestävyyden, ja sulaominaisuudet kaupallisen tuotannon mahdollistamisen takia. Termomekaanisia analyysejä tehtiin materiaalin säilyvyyden ja lämpöominaisuuksien karakterisoimiseksi. Työssä on tutkittu myös puhtaan PLA/puukomposiitin biohajoamista meriympäristössä. Tutkimuksen tuloksena saatiin luotua riittävällä nopeudella biohajoava puukomposiitti, jonka mekaaniset ominaisuudet ovat riittäviä korvaamaan erilaisia kertakäyttöisiä muovituotteita ja joka on prosesoitavissa nykyisillä ekstruusiolaitteistoilla.
  • Kangas, Anna (2022)
    Aims and methods: Global plastic production is increasing annually and microplastics (MPs, particles of <5 mm in size) have been reported in the environment worldwide. In aquatic systems plastic pollution is present especially in coastal habitats, and MPs can concentrate within littoral zone vegetation. Numerous marine animals are known to be able to ingest MPs, and plastics can also have adverse effects on the health and behaviour of the exposed animals. This Master’s thesis examined trophic transfer of MPs in a Baltic Sea littoral food chain. Laboratory experiments with 10 µm fluorescence microspheres were conducted to study trophic transfer between food chains of different lengths. The longest food chain had three trophic levels: zooplankton, chameleon shrimp (Praunus flexuosus) and rockpool prawn (Palaemon elegans). Also, the gut passage time of rockpool prawn was experimentally studied. The digestive tracts of the studied animals were analysed for MPs under an epifluorescence microscope. Results: The results show that trophic transfer may be an important pathway of microplastic exposure for animals at higher trophic levels. The number of ingested microspheres in both chameleon shrimp and rockpool prawn was higher when the animals were exposed through pre-exposed prey in comparison to direct exposure from the water. In addition, the prawns ingested more MPs in the experiment with three trophic levels than in the two-level experiment. The results support earlier findings, that the feeding mode affects the microplastic exposure of animals. There were no clear results from the gut passage time experiment.