Kriittisten valvontakohteiden riskianalyysi ja omavalvonta pienimuotoisessa lihalaitoksessa
Title: | Kriittisten valvontakohteiden riskianalyysi ja omavalvonta pienimuotoisessa lihalaitoksessa |
Author(s): | Kingelin, Taina |
Contributor: | University of Helsinki, Faculty of Veterinary Medicine |
Discipline: | Food Hygiene |
Language: | Finnish |
Acceptance year: | 1996 |
Abstract: |
Kriittisten valvontakohtien riskianalyysi järjestelmä (HACCP) on prosessin sisäinen terveysvaarojen valvomistapa, joka mahdollistaa uhkaavan vaaran ehkäisyn ennen kuin se ehtii tapahtua. Sen tarkoituksena on suojata kuluttajia ruokamyrkytyksiltä ja lisätä muutenkin elintarvikkeen turvallisuutta. HACCP-järjestelmän luominen vaatii työryhmän, joka saa riittävästi koulutusta järjestelmän seitsemästä periaatteesta. Työryhmä hankkii riitävästi tietoa ja soveltaa HACCP-järjestelmän periaatteita laitoksen toimintaan.
Omavalvonta on laadunvarmistustoimintaa, jolla laitos osoittaa noudattavansa voimassaolevia lakeja ja asetuksia. Se on Suomessa lakisääteistä. Omavalvontasuunnitelma on kirjallinen menettelyohje omavalvonnan toteutumisesta. Se on laitoskohtainen. Sen on pohjauduttava HACCP-järjestelmään. Viranomaisvalvonta on solutettu omavalvonnan osaksi. Omavalvontasuunnitelma tehdään vaiheittain:alkuselvitykset, toiminnan ja tuotteen kuvaus, vaarojen tunnistus ja torjuntatoimenpiteet, kriittiset valvontakohteet, työohjeet valvontakohteisiin ja omavalvonnan ylläpidon suunnittelu.
HACCP-järjestelmäpohiainen omavalvonta soveltuu myös teurastus- ja leikkaamotoimintaan. Erona jatkojalostelaitoksen omavalvontaan on, että teurastustoiminta ei sisällä kuumennusvaiheita, joten biologisten vaarojen todennäköisyys on suurempi.
Omavalvontasuunnitelman tekoon vaikuttavia tekijöitä ovat laki, käyttäjäystävällisyys ja kustannukset.
Ennen käyttöönottoa suunnitelma on hyväksytettävä kunnan valvontaviranomaisella. Omavalvontasuunnitelman toimivuuden kulmakivenä on henkilökunnan koulutus ja osapuolten sitoutuminen suunnitelmaan. Tutkielmaan sisältyy pienimuotoisen teurastamon ja leikkaamon omavalvontasunnitelma.
|
Keyword(s): | Hazard Analysis Critical Contrat Point (HACCP) hygieniaohjelma kriittinen valvontakohta prosessivalvonta ennaltaehkäisy hygienia kirjanpito valvonta koulutus omavalvonta prosessi riskianalyysi sitoutuminen terveysriskit tuoteturvallisuus vuokaaviot yhteistyö |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |