Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "Microbiology"

Sort by: Order: Results:

  • Lilja, Petrus (2021)
    Sienisinuiitit ovat nenän sivuonteloiden tulehduksia, joissa taudinaiheuttajana on sieni. Niiden taudinkuva vaihtelee tavanomaisen sinuiitin kaltaisista erittäin vakaviin, joskus nopeastikin eteneviin invasiivisiin muotoihin. Sienisinuiittien diagnosointiin liittyy useita haasteita. Erityisesti vakavissa sienisinuiittimuodoissa voi diagnoosin ja hoidon aloituksen viivästyminen heikentää potilaan ennustetta. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, saattaisiko joillain bakteereilla olla yhteys sienten esiintymiseen sinuiiteissa. Tällöin näiden bakteerien kohdalla voisi jo lähtökohtaisesti osata herkemmin epäillä sienisinuiitin mahdollisuutta, mikä voisi jouduttaa sienisinuiittidiagnoosiin pääsemistä ja asianmukaisen hoidon aloittamista. Tutkimuksen aineistona on 142 potilasta, joiden sivuontelonäytteiden laboratoriovastauksissa on yhtenä löydöksenä ollut sieni. Taulukoihin kootuista vastauksista selvitettiin sieni- ja bakteerilöydökset ja niiden jakautuminen potilaan mediaani-iän mukaan. Lisäksi koottiin vertailua varten yhteen yleisimmät sienilöydökset ja niiden kanssa esiintyneet bakteerit. Sienilöydöksistä suurin osa oli määritelty jonkinlaisiksi rihmasieniksi. Tarkemmin määritellyistä sienistä valtaosa oli aspergilluksia (nuijahomeita). Vastauksia tarkasteltaessa osoittautui natiivitutkimus sieniviljelyä selvästi herkemmäksi sienen havaitsemisessa. Aineiston bakteerilöydökset osoittautuivat enimmäkseen sekakasvuksi. Yleisimpiä bakteerilöydöksiä olivat stafylokokit (erityisesti Staphylococcus aureus), streptokokit ja hemofilukset (erityisesti Haemophilus influenzae) sekä sekalaiset enterobakteerit ja anaerobiset bakteerit. Tämän tutkielman aineiston perusteella ei löytynyt sellaisia bakteereita, jotka yksiselitteisesti viittaisivat sienisinuiitin mahdollisuuteen. Yleisimmät bakteerilöydökset olivat samoja, joita löytyy muistakin sinuiittimuodoista ja myös terveistä sivuonteloista. Tietyt bakteerit, kuten hemofilukset, saattavat kuitenkin olla yleisempiä sienisinuiittien yhteydessä. Aiempaa tutkimusta aiheesta on vähän, ja tämän tutkielman aineistolla tällaista vertailua ei voi luotettavasti tehdä.
  • Lilja, Petrus (2021)
    Sienisinuiitit ovat nenän sivuonteloiden tulehduksia, joissa taudinaiheuttajana on sieni. Niiden taudinkuva vaihtelee tavanomaisen sinuiitin kaltaisista erittäin vakaviin, joskus nopeastikin eteneviin invasiivisiin muotoihin. Sienisinuiittien diagnosointiin liittyy useita haasteita. Erityisesti vakavissa sienisinuiittimuodoissa voi diagnoosin ja hoidon aloituksen viivästyminen heikentää potilaan ennustetta. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, saattaisiko joillain bakteereilla olla yhteys sienten esiintymiseen sinuiiteissa. Tällöin näiden bakteerien kohdalla voisi jo lähtökohtaisesti osata herkemmin epäillä sienisinuiitin mahdollisuutta, mikä voisi jouduttaa sienisinuiittidiagnoosiin pääsemistä ja asianmukaisen hoidon aloittamista. Tutkimuksen aineistona on 142 potilasta, joiden sivuontelonäytteiden laboratoriovastauksissa on yhtenä löydöksenä ollut sieni. Taulukoihin kootuista vastauksista selvitettiin sieni- ja bakteerilöydökset ja niiden jakautuminen potilaan mediaani-iän mukaan. Lisäksi koottiin vertailua varten yhteen yleisimmät sienilöydökset ja niiden kanssa esiintyneet bakteerit. Sienilöydöksistä suurin osa oli määritelty jonkinlaisiksi rihmasieniksi. Tarkemmin määritellyistä sienistä valtaosa oli aspergilluksia (nuijahomeita). Vastauksia tarkasteltaessa osoittautui natiivitutkimus sieniviljelyä selvästi herkemmäksi sienen havaitsemisessa. Aineiston bakteerilöydökset osoittautuivat enimmäkseen sekakasvuksi. Yleisimpiä bakteerilöydöksiä olivat stafylokokit (erityisesti Staphylococcus aureus), streptokokit ja hemofilukset (erityisesti Haemophilus influenzae) sekä sekalaiset enterobakteerit ja anaerobiset bakteerit. Tämän tutkielman aineiston perusteella ei löytynyt sellaisia bakteereita, jotka yksiselitteisesti viittaisivat sienisinuiitin mahdollisuuteen. Yleisimmät bakteerilöydökset olivat samoja, joita löytyy muistakin sinuiittimuodoista ja myös terveistä sivuonteloista. Tietyt bakteerit, kuten hemofilukset, saattavat kuitenkin olla yleisempiä sienisinuiittien yhteydessä. Aiempaa tutkimusta aiheesta on vähän, ja tämän tutkielman aineistolla tällaista vertailua ei voi luotettavasti tehdä.
  • Lehtimäki, Janina (2023)
    Various disturbances of varying durations can occur in production lines. Objective of this master´s thesis was to research how disturbances in production lines possibly affect the microbiological and sensory quality of the product. The study examined products that had been standing at room temperature for 0, 30, 60 and 210 minutes. These samples were examined at time points 0, 20, 40 and 60 days. Three different batches were used for the sampling purposes. In the microbiology section contaminating microbes, yeast, molds, enterobacteriaceae and lactic acid bacteria were studied. The identification of colonies was performed using the Maldi-TOF method. For the sensory study, evaluations were conducted at the company factory using difference-from-control method. The aim of sensory study was to determine whether temperature fluctuations alter the sensory quality. A total of 29 participants took part in the sensory study. The participants discovered variation between samples and the fluctuations in temperature did cause growth in contaminating microbes and lactic acid bacteria on the culture media. However, there was no significant growth observed in molds and yeasts. No enterobacteriaceae were detected during the research. In the sensory study, the evaluators did not find significant differences between reference sample and sample which was exposed to room temperature for 30 minutes. The results did not support the hypothesis of the sensory aspect of this thesis. It should be noted that possible greater number of participants or different sensory research method could have revealed more information. Overall, the research revealed information about the effects of temperature on cheese, particularly the crucial time frame within which cheese can be kept at room temperature before quality deteriorates. The results indicate that temperature variations during processing phase have impact on the overall quality. Furthermore, the study confirmed the absence of harmful bacteria and highlighted that temperature fluctuations influence the sensory quality especially in terms of the product´s appearance.
  • Lehtimäki, Janina (2023)
    Various disturbances of varying durations can occur in production lines. Objective of this master´s thesis was to research how disturbances in production lines possibly affect the microbiological and sensory quality of the product. The study examined products that had been standing at room temperature for 0, 30, 60 and 210 minutes. These samples were examined at time points 0, 20, 40 and 60 days. Three different batches were used for the sampling purposes. In the microbiology section contaminating microbes, yeast, molds, enterobacteriaceae and lactic acid bacteria were studied. The identification of colonies was performed using the Maldi-TOF method. For the sensory study, evaluations were conducted at the company factory using difference-from-control method. The aim of sensory study was to determine whether temperature fluctuations alter the sensory quality. A total of 29 participants took part in the sensory study. The participants discovered variation between samples and the fluctuations in temperature did cause growth in contaminating microbes and lactic acid bacteria on the culture media. However, there was no significant growth observed in molds and yeasts. No enterobacteriaceae were detected during the research. In the sensory study, the evaluators did not find significant differences between reference sample and sample which was exposed to room temperature for 30 minutes. The results did not support the hypothesis of the sensory aspect of this thesis. It should be noted that possible greater number of participants or different sensory research method could have revealed more information. Overall, the research revealed information about the effects of temperature on cheese, particularly the crucial time frame within which cheese can be kept at room temperature before quality deteriorates. The results indicate that temperature variations during processing phase have impact on the overall quality. Furthermore, the study confirmed the absence of harmful bacteria and highlighted that temperature fluctuations influence the sensory quality especially in terms of the product´s appearance.