Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "Yleinen ja aikuiskasvatustiede"

Sort by: Order: Results:

  • Korpisalo, Maria (2023)
    Euroopan unioni korostaa hyvinvoinnin luomisessa yrittäjyysvalmiuksien oppimista. Yrittäjyys ja yrittäjämäiset valmiudet tunnistetaan tärkeinä taitoina tulevaisuuden työmarkkinoilla. Yrittäjyyskasvatus on ollut opetussuunnitelmissa jo 1990-luvulta lähtien, ja etenkin 2000-luvulla yrittäjyyskasvatusta on alettu painottaa. Tästä huolimatta, aiempien tutkimusten perusteella opettajat kokevat epätietoisuutta, miten yrittäjyyskasvatusta tulisi toteuttaa käytännössä. Tämä herättää pohtimaan, mitä yrittäjyyskasvatuksen toteuttajana oleminen edellyttää opettajilta. Tutkimukseni tavoitteena on muodostaa kokonaisvaltainen kuva aiempien tutkimusten pohjalta, miten opettajien valmiuksia toimia yrittäjyyskasvatuksen toteuttajina voidaan tukea. Tutkimuskysymystä lähestyin kahden alakysymyksen kautta: ” Miten opettajat suhtautuvat yrittäjyyskasvatukseen tutkimuskirjallisuuden mukaan? ” ja ” Miten opettajien yrittäjyyskasvatusvalmiuksien kehittymistä tuetaan tutkimuskirjallisuuden mukaan? Tutkimus on laadullinen tutkimus, joka toteutettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen keskeisinä käsitteinä toimivat sisäisen ja ulkoisen yrittäjyyden käsitteet. Teoreettisena viitekehyksenä toimii yrittäjyyskasvatus ja kontekstina Opetus- ja kulttuuriministeriön määrittelemät koulutuksen yrittäjyyslinjaukset. Aineisto muodostuu yhdestä väitöskirjasta ja kolmesta tieteellisestä artikkelista. Tutkimuskirjallisuuden mukaan opettajat tarvitsevat yrittäjyyskasvatukseen liittyvän tietouden syventämistä. Opettajien valmiuksia yrittäjyyskasvatuksen toteuttajina tutkimuskirjallisuuden mukaan voidaan tukea selkeyttämällä yrittäjyyskasvatuksen määritelmää ja tavoitteita, tarjoamalla riittävät resurssit yrittäjyyskasvatuksen toteuttamiseen sekä rikkomalla yrittäjyyden stereotyyppisiä tulkintoja mahdollistamalla opettajille tutustumista yrittäjyyden toimintaan. Yrittäjyyskasvatus tulisi nähdä sisäisen yrittäjyyden vahvistamisena. Opettajat nostivat yrittäjyyskasvatuksen keskiöön sisäisen yrittäjyyden. Sisäisen yrittäjyyden vahvistaminen koettiin osaksi koulun arvoja, joihin sisältyvät yhteisöllisyys, huolenpito ja solidaarisuus. Opettajien yrittäjyyskasvatuksen kritiikiksi nousi, etteivät talous- ja yrityselämän ”kovat” arvot, kuten taloudellisen voiton maksimointi ja kilpailu, sovi koulun arvojen ja toimintaperiaatteiden sisälle. Ulkoinen yrittäjyys sai tutkimuskirjallisuuden mukaan pääosin kielteisen vastaanoton opettajien suhtautumisessa.
  • Valkola, Annimari (2023)
    Viime vuosien myötä on herännyt huoli opettajien työhyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta. Opettajien työhyvinvoinnin on havaittu heikentyneen. Kuitenkin opettajat kokevat työssään myös työhyvinvoinnin positiivisia piirteitä, kuten työn imua. Tämän tutkielman tarkoituksena oli tarkastella opettajien kokemaan työn imuun vaikuttavia tekijöitä vaatimusten ja voimavarojen näkökulmista. Lisäksi tarkoituksena oli tutkia opettajien kokeman työn imun vaikutuksia. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat 1) Minkälaiset voimavarat vaikuttavat opettajien kokemaan työn imuun tutkimusartikkelien perusteella?, 2) Minkälaiset vaatimukset vaikuttavat opettajien kokemaan työn imuun tutkimusartikkelien perusteella? ja 3) Minkälaisia vaikutuksia on opettajien kokemalla työn imulla tutkimusartikkelien perusteella? Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Aineistoni koostui kolmestatoista tieteellisestä tutkimusartikkelista, jotka valikoituivat tarkkojen hakukriteerien avulla Scopus-tietokannasta. Analyysimenetelmänä käytin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia ensimmäisen ja toisen tutkimuskysymyksen kohdalla. Kolmannessa tutkimuskysymyksessä käytin aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tekemistäni analyyseista muodostin taulukot, jotka auttoivat hahmottamaan analyysin kulkua pelkistetyistä ilmauksista kohti pääkäsitteitä. Analyysitaulukot auttoivat jäsentämään saatuja tutkimustuloksia. Tutkielman tulokset osoittivat, miten opettajien kokemaan työn imuun vaikuttivat monet eri työn voimavarat, kuten esimiehen toiminta, sosiaaliset tekijän, osaamisen kehittämisen mahdollisuudet sekä työn ominaisuudet. Työn imuun vaikuttavia yksilöllisiä voimavaroja olivat opettajien asenteet ja käsitykset omista kyvyistä. Myös erilaisilla työn vaatimuksilla, jotka liittyivät psyykkisiin, sosiaalisiin ja organisatorisiin tekijöihin, oli vaikutusta työn imun kokemiseen. Tuloksissa korostui, miten työn imun kokemisen kannalta oli tärkeää, että opettajien voimavarat ja vaatimukset olivat hyvässä tasapainossa. Opettajien työn imulla havaittiin myös olevan vaikutuksia työn tekijään itseensä, sosiaalisiin suhteisiin, organisaatioon sekä oman osaamisen kehittämiseen. On tärkeää huomioida opettajien työn imun kokeminen, koska sillä on monia myönteisiä vaikutuksia. Työn imun kokemista voidaan edistää kiinnittämällä huomiota erilaisiin voimavaroihin ja vaatimuksiin.
  • Mäkinen, Jukka (2022)
    Opetuksen eriyttäminen on jaettu organisatoriseen ja pedagogiseen eriyttämiseen, jotka on eritelty toisistaan niiden luonteen vuoksi. Organisatorinen on nähty pysyvämpänä ja pitkäkes- toisempana, kun taas pedagoginen lyhytaikaisempana, luokkahuoneen sisäisenä eriyttämi- senä. Olemassa oleviin käsitteen määrittelyihin sekä teoriataustaan peilaten, oli aiheellista pohtia, miten opetuksen eriyttäminen on määritelty, miten se nykyisin määritellään ja eroa- vatko määritelmät toisistaan. Tutkimuksen tavoitteena oli kuvata opetuksen eriyttämisen kä- sitteeseen liittyviä muutoksia sekä ymmärtää opetuksen eriyttämisen käsitettä laajemmin. Tutkimuksella pyrittiin havainnollistamaan ja kuvaamaan opetuksen eriyttämisen käsitettä 1980-luvulla sekä 2020-luvulla olemassa olleen tutkimuksen ja kirjallisuuden avulla sekä esit- tämään kummankin vuosikymmenen määritelmän yleisiä piirteitä. Aikaisempi tutkimus aiheen ympärillä on liittynyt vahvasti tasoryhmien ja tasoerojen ympärille, kun taas nykypäivänä ope- tuksen eriyttäminen on haluttu nähdä, opetuksen lähestymistapana ja keinona, koskevan kaikkia. Tutkimuksen aineistoksi valikoitui kymmenen (10) artikkelia, joista viisi (5) edusti 1980-luvun opetuksen eriyttämisen määritelmää ja viisi (5) 2020-luvun opetuksen eriyttämisen määritel- mää. Tutkimus tehtiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jonka aineiston valintaa ohjasi tutkimuskysymys, joitakin rajauksia huomioon ottaen. Aineiston valintaa ohjasi 1) julkaisujen vuosiluku, koska haluttiin aineistoa tietyiltä vuosikymmeniltä, 2) artikkelien opetuksen eriyttä- misen määrittelevyys, koska se oli tutkittavana aiheena sekä 3) artikkelien opasmainen luonne, koska kyseisissä artikkeleissa tarjotaan malleja ja keinoja opetuksen eriyttämistä ku- vaavan aikakauden mukaisesti. Tutkimuksen analyysi oli sisällönanalyysi, josta haluttiin sel- vittää opetuksen eriyttämisen käsitteen yleisyys- ja keskeisyystekijöitä kutakin vuosikym- mentä kuvaavalla tavalla. Tutkimuksen tulokset kertoivat opetuksen eriyttämisen käsitteen muuttuneen sekä laajem- maksi, että sisällöltään rikkaammaksi. Opetuksen eriyttäminen nähtiin 2020-luvulla olevan laajempi ilmiö, kuin 1980-luvulla. Erityisesti organisatoriset tekijät olivat lisääntyneet tieteelli- sessä tutkimuksessa. Nykypäivää kuvaava tutkimus tarjoaa laajempia malleja ja määritelmiä opetuksen eriyttämisen ymmärtämiseksi ja opetuksen eriyttäminen nähdään laajana lähesty- mistapana opetukseen.
  • Sagulin, Michael (2023)
    Suomalaisessa musiikkialan korkeakoulutuksessa on melko pitkään ollut havaittavissa vastakkain asettelu Sibelius-Akatemian ja muiden suomalaisten musiikkikorkeakoulujen välillä. Musiikkialan koulutus ammattikorkeakouluissa näyttäytyy edelleen marginaalisena ilmiönä. Metropolian musiikkialan koulutuksesta ei omien tutkimusteni lisäksi ole juurikaan saatavilla tutkimusta, mistä syystä näen tärkeänä tutkia koulutusta monesta eri näkökulmasta. Tutkielman tarkoituksena on kirjallisuuskatsauksen muodossa kuvata, analysoida ja tulkita Metropolian musiikkialan opinnäytetöissä esiin nostettuja kehityskohteita ammattikorkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa musiikkialalla. Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on nostaa Metropolian musiikkialan koulutuksesta vastaavan henkilöstön tietoisuuteen opiskeli- joiden keskuudessaan esiin nostamia koulutuksen kehityskohteita. Tutkimusaineistoksi valikoitui viisitoista (15) Metropolian musiikkialan koulutuksessa vuosina 2008-2020 julkaistua opinnäytetyötä. Tutkimus tehtiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa aineiston valintaa ohjasivat tutkimuskysymykset. Koska musiikkialalla on julkaista mainitun ajanjakson aikana melkein tuhat (1000) opinnäytetyötä, rajattiin aineistoa 1) opinnäytteiden aiheen, 2) tekijän sekä 3) tutkintotason mukaan. Analyysimenetelmänä tutkimuksessa käytettiin sisällönanalyysia. Tutkimusaineistossa esiin nousseet koulutuksen kehitysehdotukset voidaan jakaa karkeasti viiteen (5) pääluokkaan: työelämäosaamisen kehittäminen, musiikillisen osaamisen kehittä- minen, pedagogisen osaamisen kehittäminen, koulutuksen organisatorinen kehittäminen sekä arvioinnin kehittäminen. Edellä mainitut pääluokat voidaan edelleen jakaa alaluokkiin. Metropolian musiikkialan opiskelijoita selvästi kiinnosta, miten saatu koulutus vastaa työelämän tarpeita. Sitä, onko opinnäytetöissä mainittuja puutteita koulutuksessa otettu huomioon nykyisessä opetussuunnitelmassa, ei tässä tutkimuksessa selviä. Opiskelijoiden esille nostamien kehitysehdotusten todellinen vaikutus Metropolian musiikkialan koulutuksen kehittämiseen olisikin yksi tärkeä jatkotutkimuksen aihe.
  • Mankinen, Aada (2023)
    Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tarkastella opiskelijapalautteen merkitystä yliopisto- opetuksen kehittämisessä. Opiskelijapalaute on vakiintunut keskeiseksi osaksi korkeakoulujen laadunhallintaa ja sen keräämistä toteutetaan systemaattisesti, jotta se tukisi jokaista opintojen vaihetta. Keskeistä palautteen keräämiselle olisi, että sen perusteella opetusta kehitettäisiin. Tässä tutkimuksessa keskitytään selvittämään palautteiden merkitys Helsingin yliopistossa. Tutkimus toteutettiin laadullisena kyselytutkimuksena. Tutkimuksen kohdejoukko koostui neljästä Helsingin yliopiston varadekaanista, jotka osallistuivat kyselyyn vapaaehtoisesti. Sähköinen e- lomake lähetettiin tutkittavien sähköpostiin helmikuussa 2023. Kyselylomakkeessa he toivat esille omia näkemyksiään opiskelijapalautteen merkityksestä opetuksen kehittämisessä avointen vastausten muodossa. Kyselyn vastaukset analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä käyttäen ja aineistosta eroteltiin kuvaavia teemoja. Tutkimuksen tulokset osoittivat opiskelijapalautteen olevan merkittävässä asemassa opetuksen kehittämisessä. Opiskelijan näkökulma koettiin elintärkeänä yhteisen päämäärän, eli opiskelijan oppimisen saavuttamiseksi. Vastauksista erottui palautteen merkitys konkreettisesti ja jakautui kolmeen eri teemaan: muutokset opetuksen sisältöihin, muutokset henkilöstön toimiin, sekä muutokset opiskelijan jaksamisen huomioimiseksi. Palautteiden koettiin vaikuttavan monipuolisesti opetuksen käytännön toteutukseen. Muutoksia tehtiin opetustarjontaan, henkilöstöä kehitettiin, sekä lukujärjestyksessä joustettiin, mikäli palautteissa kehityskohteita ilmeni. Tuloksissa nousi esille kuitenkin myös palauteprosesseihin liittyvät haasteet. Palautteissa saattoi ilmetä erilaisia näkemyksiä opetuksen onnistumisesta ja toisinaan opiskelijoiden suhtautuminen palautteen antamiseen oli passiivista. Myös henkilöstön ajalliset resurssit saattoivat olla esteenä joidenkin kehityskohteiden huomioimiselle. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että opiskelijapalautteen merkitys opetuksen kehittämisessä oli laaja-alaista. Tulosten perusteella voidaan paremmin ymmärtää, miten opiskelijapalautteet kehittävät opetusta konkreettisesti, sekä mitkä tekijät ovat kyseisessä prosessissa haasteena.
  • Vartiainen, Noora (2022)
    Verkossa tapahtuva opiskelu on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana hyvin paljon. Etenkin viimeisen kahden vuoden ajan opiskelu on ollut pääasiassa verkko- ja etäopiskelua ympäri maailman koronapandemian takia. Tämän kandidaatin tutkielman tarkoituksena on koostaa integroivan kirjallisuuskatsauksen keinoin käsitystä korkeakouluopiskelijoiden motivaatiosta verkko-opiskelussa aikaisemman tutkimuksen pohjalta. Motivaatio voidaan määritellä yleisesti yksilön sisäiseksi tilaksi, joka saa aikaan, ohjaa ja ylläpitää toimintaa. Verkko-opiskelu voidaan määritellä monin eri tavoin, esimerkiksi käsittäen kaiken verkossa tapahtuvan opiskelun rajaamatta sitä tarkemmin. Tutkimuskysymykseni ovat seuraavat: 1) miten verkko-opiskelu ja motivaatio määritellään käsitteinä tutkimusartikkeleissa, 2) millaisena opiskelijoiden motivaatio ilmenee verkko-opiskelun aikana ja 3) mitkä tekijät verkko-opetuksessa vaikuttavat motivaatioon. Toteutin tutkielmani integroivana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen aineisto koostui kymmenestä vertaisarvioidusta tieteellisestä artikkelista, jotka on kerätty kahdesta eri tietokannasta. Analyysimenetelmänä käytin sisällönanalyysia, jonka avulla aineistoa käytiin läpi aluksi yleisellä tasolla siirtyen yksityiskohtaisempaan tarkasteluun. Tutkimusartikkeleissa määritettiin sekä verkko-opiskelu että motivaatio monin eri tavoin. Motivaation määrittelyssä esiin nousi neljä eri määritelmää, sisäinen ja ulkoinen motivaatio, itsemääräämisteoria, ARCS-malli sekä odotusarvoteoria. Verkko-opiskelun kohdalla määritelmät vaihtelivat suuresti eri tutkimuksien välillä. Tutkimuksissa havaittiin, että opiskelijoiden motivaatio on verkko-opiskelussa vaihtelevaa, mutta pääsääntöisesti korkeaa. Osassa tutkimuksista havaittiin, että opiskelijoiden motivaatio ei muuttunut kurssin aikana merkittävästi. Opiskelijoiden motivaatioon vaikuttivat muuan muassa verkko-opetuksen toteutustapa sekä opiskelijoiden oma asenne verkko-opiskelua kohtaan. Kaiken kaikkiaan tulosten perusteella opiskelijoiden motivaatio on pääasiassa korkealla tasolla, vaikkakin osittain vaihtelevaa. Tästä huolimatta verkko-opiskelun toteutustapoja tulee miettiä huolellisesti, koska tällä voi olla suuri merkitys opiskelijan motivaatioon.
  • Kuronen, Liida-Sofia (2023)
    Tavoitteet. Tämän integratiivisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on tutkia työhön perehdytyksen kuvauksia sekä tarkastella työssä oppimista osana työhön perehdytystä. Kirjallisuuskatsaus osoittaa tutkimusaukon työhön perehdytyksen sekä työssä oppimisen tutkimuksessa. Tutkielmassa selvitetään sitä, millä tavoin työhön perehdytys kuvataan kansainvälisessä tutkimuskirjallisuudessa 2000-luvulla, ja miten työssä oppiminen kuvataan sekä miten se esiintyy työhön perehdytyksen kuvauksissa ja tutkimuskirjallisuudessa. Työhön perehdytyksen kuvauksia tarkasteltiin kansainvälisen sekä suomalaisen tutkimuskirjallisuuden avulla. Perehdytyksen aikaisen oppimisen analysoinnissa hyödynnettiin työssä oppimisen 70-20-10-mallia. Menetelmät. Tämän tutkimuksen aineistoksi valittiin seitsemän kansainvälistä 2000-luvulla julkaistua tieteellistä, vertaisarvioitua artikkelia. Aineisto vaihteli tutkimuksista puheenvuoroihin sekä esityksiin. Kirjallisuuskatsaus toteutettiin kuvailevana integratiivisena kirjallisuuskatsauksena, ja aineisto analysoitiin teemoittelevaa sisällönanalyysiä käyttäen. Tulokset ja johtopäätökset. Työhön perehdytyksen kuvaukset vaihtelevat toisistaan huomattavasti, mutta sisältävät myös yhtenäisiä tekijöitä. Työssä oppimista esiintyy työhön perehdytyksessä vähän. Toisaalta työssä oppimisen nähdään olevan kietoutuneina erilaisiin työhön perehdytyksen prosesseihin. Työhön perehdytystä olisi tarpeen kehittää sekä tutkia lisää tulevaisuudessa etenkin Suomessa.
  • Ylänne, Ilona (2021)
    Vastuullinen yritys toimii taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla. Tämän kandidaatin tutkielman lähtökohdaksi on valittu organisaation sosiaalisen vastuullisuuden (engl. Corporate Social Responsibility, CSR) ulottuvuus, joka voidaan määrittää liiketoimintaan nivoutuvaksi organisaation sidosryhmien hyvinvointia edistäväksi toiminnaksi. Tässä tutkielmassa mielenkiinto kohdistuu organisaatioiden työntekijöihin. Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella ja arvioida organisaatioiden sosiaalista vastuullisuutta ja sen yhteyttä henkilöstön affektiiviseen sitoutumiseen. Tutkimuskysymyksenä esitettiin: Miten organisaation sosiaalinen vastuullisuus selittäähenkilöstön affektiivisen sitoutumisen kehittymistä ja sen seurausvaikutuksia? Tutkimus toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jonka aineistoksi valittiin tieteellisiä artikkeleita, jotka olivat tutkineet näiden kahden muuttujan välistä yhteyttä henkilöstön näkökulmasta. Kirjallisuuskatsaukseen valittu lopullinen aineisto muodostui 12 artikkelista, joita analysoitiin teemoittelemalla. Tuloksena esitän, että sosiaalinen vastuullisuus vahvistaa yksilön ja organisaation koettua yhteensopivuutta, lisää koetun ulkoisen arvostuksen tunnetta ja tuottaa työnmerkityksellisyyden kokemusta. Nämä taas voivat vahvistaa erityisesti työntekijän affektiivista sitoutumista organisaatioon ja sitä kautta taas selittää sitoutumisen seurausvaikutuksia. Tutkimuksen tavoitteena oli koostaa käsitys organisaation sosiaalisesta vastuullisuudesta erityisesti organisaation työntekijöiden näkökulmasta, sillä aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että tätä aluetta ei ole vielä tutkittu kovinkaan paljoa. Tätä kirjallisuuskatsausta voidaankin luonnehtia keskustelun avaukseksi kasvatustieteelliselle työelämätutkimukselle, jonka mielenkiinto painottuu organisaatioiden työntekijöiden vastuullisuus kokemuksista lähtevään työelämän kehittämiseen. Tulevaisuudessa vastuullisuuden kaikki ulottuvuudet tulevat olemaan entistä merkittävämmässä osassa kaikenlaisten organisaatioiden toimintaa.
  • Hautamäki, Annika (2022)
    Työelämän tasa-arvo on paljon esillä julkisessa keskustelussa ja tasa-arvoon liittyvä tutkimus on tärkeä osa-alue monella eri tieteenalalla. Merkittävä tekijä työelämän tasa-arvoon liittyen on naisten ja miesten hoitovastuun epätasainen jakautuminen. Naisten suuremmat hoitovastuut ovat merkittävä työelämän epätasa-arvoon vaikuttava ongelma. Aiemman tutkimuksen perusteella työelämä on vieläkin perinteisen maskuliininen ja näkee isän useimmiten elättäjän asemassa. Tässä tutkielmassa tarkastelen miten organisaatiot suhtautuvat isyyteen aikaisemman tutkimuksen perusteella ja miten organisaatiot voivat vaikuttaa isyyden ja työn suhteeseen. Tutkin, onko organisaatiokulttuurilla merkittävä vaikutus siihen, miten isät sovittavat yhteen työelämän ja perhe-elämän. Selvitän, voidaanko tietynlaisella organisaatiokulttuurilla helpottaa tai vaikeuttaa isyyden ja työn yhteen sovittamista ja näin vaikuttaa työelämän tasa-arvoon. Toteutin tämän tutkielman kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka aineisto koostui kymmenestä artikkelista, jotka oli haettu eri tietokannoista. Analyysimenetelmänä käytin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä, jonka avulla aineistosta voitiin nostaa esille keskeisimmät asiat, ensin tarkastelemalla aineistoa yleisesti ja sen jälkeen perehtymällä siihen yksityiskohtaisesti. Tutkimukset osoittivat, että organisaation tukevilla toimilla on merkitystä isyyden ja perheen yhteensovittamisen toteutumiseen, sekä sen, että isät kokevat työn ja perheen välisiä konflikteja niin kauan, kun organisaatiokulttuuri ei ole tarpeeksi kehittynyttä. Tutkimuksissa ilmeni myös, että organisaatiot näkevät isät vieläkin perheen elättäjinä, vaikka muutosta tähän onkin ollut nähtävissä jo pitkään. Vaikka organisaatiokulttuuri olisi perheystävällinen, kohdistuvat käytännöt kuitenkin enemmän äiteihin, kuin isiin.
  • Honkonen, Malla (2024)
    Organisaatiomuutoksia toteutetaan nykypäivän työelämässä jatkuvasti, sillä ne ovat välttämättömiä organisaation kehittämisen ja kilpailukyvyn kannalta. Organisaatiomuutokset vaikuttavat vahvasti organisaation työntekijöihin. Samalla aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet työntekijöiden merkityksen olevan suuri organisaatiomuutoksen onnistumisen kannalta. Täten on aiheellista tutkia työntekijöiden suhtautumista muutoksiin ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Organisaatioon identifioituminen on sosiaalisen identiteetin teoriasta pohjautunut käsite, jolla tarkoitetaan työntekijän kokemusta yhteenkuuluvuudesta suhteessa organisaatioon. Tämän tutkielman tavoitteena oli tarkastella ja analysoida työntekijöiden organisaatioon identifioitumista organisaatiomuutoksen aikana ja sen vaikutusta työntekijöiden suhtautumiseen muutosta kohtaan. Toteutin tutkielmani kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka aineisto koostui yhdeksästä vertaisarvioidusta ja empiirisestä tutkimusartikkelista. Kaikki käyttämäni tutkimusartikkelit olivat englanninkielisiä ja haettu Helka-tietokannasta. Järjestin aineistoa aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tämän pohjalta tein aineistoihin ensin laajemman yleiskatsauksen, jonka jälkeen siirryin yksityiskohtaisempaan tarkasteluun, keskeisimpien asioiden ja tulosten alleviivaukseen, sekä aineistoista saadun tiedon ryhmittelyyn ja vertailuun. Tutkimustulokset osoittivat, että organisaatioon identifioitumiseen organisaatiomuutoksen aikana vaikuttivat usea eri tekijä samanaikaisesti. Näistä tekijöistä korostuivat työntekijän aikeet lähteä organisaatiosta sekä koettu oikeudenmukaisuus. Tarkasteltaessa organisaatioon identifioitumisen vaikutusta työntekijöiden muutossuhtautumiseen, havaittiin, että vahva organisaatioon identifioituminen voi edesauttaa huomattavasti erityisesti työntekijän muutosta tukevaa käyttäytymistä sekä sitoutuneisuutta organisaatioon. Yhteys organisaatioon identifioitumisen ja muutossuhtautumisen välillä esiintyy kompleksisena, mutta merkittävänä. Havaintojen valossa organisaatioon identifioituminen tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden edistää positiivista muutossuhtautumista sekä organisaatiomuutosten onnistumista työntekijälähtöisesti.
  • Sahala, Ida (2021)
    Tämän kuvailevan kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on selvittää organisaatiopoliittisen toiminnan taustalla olevia motiiveja sekä organisaatiopolitiikan mahdollisia vaikutuksia työympäristöön. Organisaatiopolitiikka on yksi vallan käytön muoto, jolloin vallan käyttäminen ylittää toimijan virallisesti määritellyn roolin rajoja. Organisaatiopolitiikkaa on aiempien tutkimusten mukaan sekä hyödynnetty että käytetty usealla eri tavalla. Lisäksi organisaatiopolitiikan kokeminen on melko yksilöllistä. Tästä kiinnostuneena tutkimuskysymykseni ovat 1) millaisia motiiveja organisaatiopolitiikan taustalta on raportoitu ja 2) millaisia vaikutuksia organisaa-tiopolitiikalla on ympäristöönsä. Aineistonani toimi viisi organisaatiopolitiikkaa ja sen vaikutuksia raportoivaa kvantitatiivista tutkimusta, kaksi kvalitatiivista tutkimusta sekä yksi teoreettinen tutkimus. Osa tutkimuksista kuvaili tutkittavien näkemyksiä havaitusta organisaatiopolitiikasta. Osassa tutkimuksissa lisäksi lähestyttiin organisaatiopolitiikkaa eri ilmiöiden, kuten esimerkiksi sen vaikutuksista työhyvinvointiin ja yksilön käyttäytymiseen ympäristössään. Aineistot olivat otoskooltaan 14–428 henkilön välillä. Kaikki kirjallisuuskatsauksessa käytetyt tutkimukset olivat englanninkieli-siä, joiden alkuperä oli useasta eri valtioista. Analyysimenetelmänä käytin tyypittelyä. Keräsin ilmiöstä raportoituja havaintoja yhteen, ja pyrin muodostamaan organisaatiopolitiikasta kuvailua yleisellä tasolla. Tyypittelyn tuloksena organisaatiopolitiikan motiiveiksi nousi oman tai ryhmän edun tavoittelu organisaatiossa sekä sosiaalinen vaikuttaminen ympäristöön. Oman edun tavoittelua kuvasi esimerkiksi avun saaminen kollegoilta. Sosiaalinen vaikuttaminen piti sisällään esimerkiksi muutoshalukkuutta. Organisaatiopolitiikan vaikutukset ympäristöön jakautuivat positiivisiin ja negatiivisiin, joista jälkimmäisiä raportoitiin enemmän. Etenkin havaitun organisaatiopolitiikan negatiivinen vaikutus työtyytyväisyyteen nousi tässä tutkimuksessa. Toisaalta osa kuvaili organisaatiopolitiikkaa tehokkuutta lisääväksi ilmiöksi, ja näkivät sen erottamattomana osana organisaatiota. Näin ollen saadut moniulotteiset tulokset kuvaavat ilmiön laajuutta, eikä niinkään ole yleistettävissä.
  • Mielo, Susanna (2024)
    Tavoitteet. Tässä tutkimuksessa selvitetään miten osa-aikatyöstä puhutaan mediassa, eli millaisia diskursseja siitä tuotetaan. Osa-aikatyöläisten määrä kaikista palkansaajista on ollut viime vuosina tasaisessa kasvussa, joten aihe on hyvin ajankohtainen. Medialla on merkittävä rooli siinä, millaisena osa-aikatyö näyttäytyy ihmisille. Aineisto ja menetelmät. Valitsin tutkimusaineistoksi maksuttomat verkkouutiset, koska ihmiset luottavat Suomessa vahvasti uutisiin, ja maksuttoman alustan vuoksi ne ovat saavutettavissa mahdollisimman monelle. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä käytin diskurssiteoriaa, joka pohjautuu sosiaalisen konstruktionismin ja Focault’laisen koulukunnan perinteeseen, joissa kielellinen ja sosiaalinen toiminta nähdään merkittävänä todellisuuden rakentajana. Tutkimusaineistona toimii kolme Ylen verkkopalvelusta löytynyttä osa-aikatyötä käsittelevää uutista vuosilta 2021-2023. Analyysimenetelmänä käytin diskurssianalyysi. Tulokset ja johtopäätökset. Diskurssianalyysin avulla aineistosta löydettiin kuusi erilaista diskurssia: toimeentulo -diskurssi, elämäntilanne -diskurssi, kannustinloukku -diskurssi, valinta –diskurssi, mahdollisuus -diskurssi ja passiivisuusdiskurssi. Lähes kaikki diskurssit lomittuivat osittain toistensa kanssa. Osa diskursseista oli hallitsevammassa roolissa kuin toiset, esimerkiksi sen perusteella tuliko samoja diskursseja esiin jokaisessa aineistoon valituista artikkeleista vai vain osassa niistä. Tutkimuksesta nousi myös vahvasti esille jännite siitä, puhuttiinko osa-aikatyöstä pakkona vai mahdollisuutena, joka oli analyysin yksi keskeisimmistä johtopäätöksistä. Selkeästi aineiston hallitsevin diskurssi oli toimeentulo -diskurssi jonka ydin oli osa-aikatyön vaikutukset työntekijän taloudelliseen pärjäämiseen.
  • Lind, Elina (2024)
    Tavoitteet. Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkastelin digitalisaation tuomia muutoksia osaamisen johtamiseen. Koska digitalisaatio on muokannut organisaatioiden rakennetta, kulttuuria ja käytäntöjä on mielekästä tutkia, miten muutokset ovat vaikuttaneet osaamisen johtamiseen, mikä nähdäänkin nykypäivänä elinehtona organisaatioiden toiminnalle. Osaamisen tuottaminen, kehittäminen ja ylläpitäminen mahdollistavat organisaation tuloksellisuuden, joustavuuden sekä tukevat työntekijöiden hyvinvointia. Esitän kompleksisen johtamisen näkökulman olennaisena tapana tarkastella tätä moniulotteista kenttää. Tutkimuskysymykseksi muodostuu: mitkä tekijät nousevat esiin osana osaamisen johtamista digitalisaation aikana kompleksisen johtajuuden näkökulmasta? Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, sillä tarkoitus oli saada laaja kuva osaamisen johtamisen nykytilasta. Valikoinnissa otin huomioon avoimen saatavuuden, vertaisarvioidut artikkelit, ajan sekä sijainnin. Keräsin länsimaalaista aineistoa vuodesta 2019 eteenpäin, jotta tulokset olisivat mahdollisimman ajankohtaisia ja kulttuurisesti yhtenäisiä. Kyseessä on narratiivinen yleiskatsaus, joten aineistoa eivät rajanneet tarkat metodiset säännöt. Analysoin aineistosta digitalisaation ajan osaamisen johtamisen tekijöitä ja luokittelin ne viiteen luokkaan. Tulokset ja johtopäätökset. Aineiston perusteella osaamisen johtamisessa nousi esiin viisi tekijää: organisaatiokulttuurin muutos, henkilöstöjohtajien roolin muutos, kouluttamisen merkityksellisyys, osaamisen houkuttelu ja hallinta sekä alustojen käyttö osaamisen johtamisessa. On hyvä huomata, että kaikki ulottuvuudet kietoutuvat yhteen, eivätkä ole täysin eroteltavissa. Digitalisaatio muuttaa kokonaisvaltaisesti organisaatioiden toimintaa, mikä kompleksisessa järjestelmässä säteilee kaikille toiminnan osa-alueille
  • Jylkäs, Alisa (2023)
    Tämän kandidaatin tutkielman tavoitteena oli tarkastella minkälaiset tekijät vaikuttavat osaamisen kehittymiseen ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoiden työssäoppimisessa sekä minkälaisia kokemuksia ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoilla on koulutuksen ja työelämän vastaavuuteen liittyen. Teoreettisena pohjana tutkielmalle toimi työssäoppiminen, kokemuksellinen oppiminen sekä siirrettävyyden ja rajavyöhyketoiminnan käsitteisiin liittyvät tutkimukset. Työssäoppiminen on vakiintunut osaksi ammatillista koulutusta. Lisäksi se on myös osa elinikäisen oppimisen sanomaa. Työssäoppimisen avulla voidaan vastata ajankohtaisiin työelämän vaatimuksiin, lisätä opiskelijan työelämäorientaatiota sekä tukea opiskelijan työllistymistä varhaisessa vaiheessa. Tutkimuskysymykset olivat: 1. Mitkä tekijät vaikuttavat opiskelijan osaamisen kehittymiseen? 2. Minkälaisia kokemuksia opiskelijoilla on koulutuksen ja työelämän vastaavuuteen liittyen? Tutkimus oli laadullinen tutkimus. Aineisto koostui neljästä puolistrukturoidusta haastattelusta. Haastateltavat olivat ammatillisen oppilaitoksen oppilaita, joilla oli joko suoritettuna tai haastatteluhetkellä meneillään oleva opintoihin kuuluva työelämäjakso. Aineiston analyysissä käytettiin fenomenografista analyysiä. Sen avulla muodostettiin aineistosta ensin merkitysyksiköitä, jonka jälkeen merkitysyksiköistä luokiteltiin kategorioita ja lopuksi kategorioita yhdisteltiin abstrakteiksi kuvauskategorioiksi. Kuvauskategorioita syntyi ensimmäiseen tutkimuskysymykseen viisi ja toiseen tutkimuskysymykseen neljä. Osaamisen kehittyminen näyttäytyi dynaamisena prosessina, johon vaikuttivat useat eri tekijät. Ohjauksella voidaan tukea opiskelijan oppimaan oppimisen taitoja ja toisaalta myös koko työpaikan oppimiskulttuuri vaikuttaa elinikäisen oppimisen haluun ja iloon. Koulutuksen ja työelämän vastaavuuden kokemuksissa heijastui niiden tarjoamat erilaiset valmiudet ja osaaminen. Erilaiset oppimisympäristöt nähtiin siis toisiaan täydentävinä. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ensisijaisen tärkeää on tarjota oppijalle suotuisat oppimisolosuhteet, jolloin teoria ja käytäntö sekä erilaiset yksilöt ja yhteisöt osallistuvat vuorovaikutteisesti ammatillisen kasvun tukemiseen. Työssäoppimisen laatua ja siihen vaikuttavia tekijöitä tulisi tarkastella jatkossa vahvemmin myös opiskelijoiden näkökulmasta.
  • Vanonen, Sanni (2022)
    Tavoitteet. Tutkielman tavoitteena oli tarkastella, miten ja millaisten teemojen yhteydessä behavioristiset ja konstruktivistiset oppimiskäsitykset ilmenevät musiikkiopistoissa työskentelevien huilunsoitonopettajien puheesta. Lisäksi pyrittiin hahmottamaan, olivatko opettajien käyttämät opetusmenetelmät yhteydessä heidän käsityksiinsä. Oppimiskäsitysten tunnistaminen käytännön työstä ja opetusmenetelmistä on tärkeää, sillä tällöin voidaan paremmin ymmärtää erilaisia opetuksen toimintatapoja ja tavoitteita, joihin opetuksella pyritään. Menetelmät. Tutkimuksen empiirinen aineisto tuotettiin kolmen eteläisessä Suomessa vähintään kymmenen vuoden ajan aktiivisesti toimineen huilunsoitonopettajan puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Aiheena olivat opettajien toimintatavat sekä heidän kokemuksensa työstään. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin, ja niiden tarkasteluun käytettiin teorialähtöistä sisällönanalyysia, jossa valittujen oppimiskäsitysten piirteitä etsittiin haastateltujen puheesta. Opettajien kertomuksista muodostettiin teemoja, joista edelleen tutkittiin, miten eri käsitykset ilmenevät niiden yhteydessä. Lopuksi opettajien käsityksiä ja toimintamalleja eri teemoissa verrattiin heidän käyttämäänsä opetusmenetelmään ja niistä tulkittuihin oppimiskäsityksiin. Tulokset ja johtopäätökset. Opettajien kuvauksissa behavioristiset oppimiskäsitykset ilmenivät opettajajohtoisuutena, mallien matkimisena sekä toistojen tärkeyden painottumisena. Konstruktivistisia käsityksiä puolestaan tuli esiin opettajien korostaessa oppilaan aktiivisuutta ja itsesäätelytaitojen kehittymistä sekä ryhmien merkitystä oppimisessa. Teemoja muodostui kuusi. Näistä ulkoa soitossa painottuivat behavioristiset käsitykset, soveltamisessa konstruktivistiset. Ryhmäopetus, uuden opettelu, vanhempien rooli sekä kotiharjoittelun ohjaus taas rakentuivat kummankin oppimiskäsityksen varaan. Haastateltujen käsityksissä oli havaittavissa selviä yhteneväisyyksiä opetuksen pohjana käytetyn menetelmän kanssa, vaikka joitakin erojakin oli. Tulosten perusteella molemmilla oppimiskäsityksillä on paikkansa opettajien työssä, sillä menetelmästä riippumatta ne edistävät parhaiten yhdessä opetuksen tavoitteita.
  • Sopenperä, Tommi (2023)
    This paper is a brief look into a, presumably, recent trend in pupils’ classroom behavior. The researh question of this paper is“Has the ability of children to be without external stimulus disappeared or declined considerably?” and basis for the need for this study is from personal teaching experience during which it became apparent that pupils are nearly entirely incapable of merely being without having a task or an activity to do. Due to a lack of prior studies to this particular topic, studies dealing with concentration, the effects classroom digitalization, and the effects of online misbehavior on actual classroom behavior. he study was conducted via a semi-structured interviews with teachers at a primary school in Finland. 8 interviews were conducted in total during a regular school day, to which the questionnaire had been sent to the participants several weeks prior. These interviews were then analyzed by a method of qualitative content analysis, more precisely narrative analysis. The narratives were divided into types and central themes were gathered, from which generalizations were made via inductive logic. The main conclusion of the study was that the ability of studentsto be without external stimulus has disappeared almost entirely. The exact effects of this would require further study, but several suggestions to help keep classrooms more calm in the ensuing restlessness are suggested –extra tasks always available, more structured lessons –as gathered from the teachers’ narratives.
  • Sahin, Sofia (2022)
    Päiväkotien resurssipulasta ja työoloista on viime aikoina käyty enenevissä määrin julkista keskustelua. Päättäjät, professorit ja sosiaalisen median vaikuttajat ovat ottaneet kantaa päiväkotien tilanteeseen, ja nostaneet esille huolensa esimerkiksi resurssipulaan ja suuriin ryhmäkokoihin liittyen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää kyselytutkimuksen keinoin päiväkotiympäristössä vallitsevia olosuhteita aistiympäristön näkökulmasta. Aistiympäristöllä viittaan tässä tutkielmassa meluisuuteen, valaistukseen, lämpötilaan sekä hajuun. Tavoitteena on tuoda päivänvaloon päiväkotiympäristöissä vallitsevia olosuhteita, ja kuulla alalla työskentelevien näkemyksiä ongelmien ratkaisemiseksi. Tarkastelussa on etenkin melu, jonka tiedetään olevan kiireen lisäksi suurin kuormitustekijä päiväkotityöntekijöiden keskuudessa. Olosuhteiden lisäksi tässä tutkielmassa tutkitaan myös päiväkodin työntekijöillä esiintyvää oireilua sekä meluherkkyyttä. Tiedetään, että melu, kiire ja suuret ryhmäkoot ovat suurimpia kuormitustekijöitä päiväkotityössä. Suurilla ryhmäkoilla on mitä luultavammin melua lisäävä vaikutus, mikä voi johtaa terveysvaikutuksiin niin lapsilla kuin aikuisillakin. Erään Suomessa toteutetun päiväkotitutkimuksen yhteydessä on esimerkiksi selvinnyt, että aikuisilla melualtistus on yhteydessä väsymykseen, päänsärkyyn, ja sillä voi olla myös yhteyttä äänen käytön ongelmiin. Pitkään jatkuessaan äänen käytön oireet voivat johtaa pysyviin ja vakaviin terveysongelmiin. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena osana laajempaa tutkimushanketta. Mukana oli 15 eteläsuomalaista päiväkotiryhmää ja otoskooksi saatiin 43 vastaajaa. Tulokset osoittavat, että toiminnasta aiheutuva melu koetaan suurimpana olosuhdehaittana päiväkotiympäristöissä, ja melun pääasiallisena lähteenä pidetään suurten lapsiryhmien toimintaa pienissä tiloissa. Melun vähentämiskeinoista oleellisimpina pidetään pienempiä ryhmäkokoja, pienryhmätyöskentelyä sekä toiminnan huolellista suunnittelua. Yli puolet olivat kokeneet viimeisen vuoden aikana päänsärkyä sekä väsymystä. Päiväkotityöntekijöillä esiintyi huomattava määrä äänen tuottoon liittyviä oireita, joita on tulevaisuudessa syytä tutkia tarkemmin. Puolet meluhaitasta raportoineista vastaajista koki oireiden johtuvan melusta. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että toiminnasta aiheutuva melu on päiväkotien ensisijainen olosuhdehaitta, jonka vähentämiseksi tehokkaimmat keinot ovat lapsiryhmien pienentäminen sekä tilojen kehittäminen. Tilojen toiminnallisuuteen, akustiikkaan ja riittävyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota oppimisympäristöjä kehitettäessä.
  • Hyry, Mikko (2024)
    Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuinka yliopistopedagogiikan opetussuunnitelma ja sen kirjallisuus käsittelee palautetta ja mikä on arvioinnin ja palautteen suhde. Palaute on yksi keskeisimmistä positiivisesti oppimiseen vaikuttavista tekijöistä ja sillä on parhaimmillaan mahdollista tukea opiskelijoiden syvempää oppimista, oppimistavoitteiden saavuttamista tai yliopistoyhteisöön kiinnittymistä. Tästä huolimatta yliopisto-opiskelijoilla on kuitenkin usein kokemus, että palautteen saanti on vähäistä. Tämän takia on syytä tarkastella, kuinka yliopisto-opettajille opetetaan palautteesta ja kuinka palaute ymmärretään opetussuunnitelmassa ja sen kirjallisuudessa. Tutkimuksen teoreettisena lähtökohtana on Hattien ja Timperleyn tehokkaan palautteen malli sekä arvioinnin ja palautteen rinnakkaiselo. Mallin tavoitteena on vähentää nykyisen ja halutun oppimistuloksen välistä eroa käyttäen apunaan kolmea kysymystä, joihin palautteen täytyy vastata. Tutkimus on luonteeltaan dokumenttianalyysi, jonka aineistona ovat Helsingin yliopiston yliopistopedagogiikan opetussuunnitelma 2023–2026. Tarkempana tarkastelun kohteena ovat opetussuunnitelman kaksi arviointia ja palautetta käsittelevät kurssit, sekä niiden kurssikirjallisuus. Tutkimustuloksista voidaan päätellä, että palautteen merkitys ymmärretään ja sen teoria esitellään opetussuunnitelmassa ja sen kirjallisuudessa, mutta niiden käsittely on hajanaista ja vähäistä. Palautetta ei käsitellä omana kokonaisuutenaan, eikä arvioinnin tai palautteen rinnakkaiseloa huomioida opetussuunnitelmassa tai kirjallisuudessa vakavasti otettavalla tavalla.
  • Ahlfors, Aava (2024)
    Palautteenanto on karkeasti käsitelty suomalaisessa arviointi- ja palautteenanto-ohjeistuksissa eikä aikaisempi tutkimuskirjallisuus ei tarjoa konkretiaa palautteenannon tueksi opettajille. Samanaikaisesti oppilaat mieltävät koululiikunnan epämiellyttävänä, oppilailla ei ole halua osallistua koululiikuntatunneille. Liikuntakasvatuksen tavoitteiden edistämiseksi on tärkeää selvittää, miten konkreettisesti voitaisiin edistää motivaatiota ja halua liikkua. Tutkimuksessa pohditaan palautteen roolia osana liikuntakasvatusta: tutkimus havainnollistaa palautteen ominaisuuksia, jotka ovat merkittäviä oppilaan motivaatiolle liikuntakasvatuksen perspektiivistä. Osittaisena tavoitteena on herättää keskustelua palautteenannon tilanteesta erityisesti suomalaisessa koulukontekstissa. Tutkimus toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineisto koostui yhdeksästä (9) vertaisarvioidusta artikkelista, jotka kerättiin kolmesta eri tietokannasta. Tutkimusaineisto analysoitiin aineistolähtöisesti. Tutkimusmenetelmänä käytettiin temaattista analyysia. Analyysissä muodostui kolme teemaa, jotka olivat merkittäviä suhteessa tutkimuskysymykseen. Teemoja olivat palautteeseen liittyvä itsesäätely, positiivisen palautteen merkitys kompetenssille sekä palautteen individualistisuus. Tuloksissa muodostui kolme teemaa, jotka olivat merkittäviä motivaatiolle: itsesäätelyn tukeminen palauteen saamista kontrolloiden, positiivisen palautteen vaikutus kompetenssiin sekä palautteen individualisointi. Palautteen ajoituksen kontrolli osoittautui tärkeäksi motivaation kannalta. Liian usein saatu palaute oli yhteydessä matalampiin minäpystyvyyden kokemuksiin kuin oikein ajoitettu palaute. Palautteen kontrollointi edistää itsesäätelyprosessia ja siten tukee motivaatiota. Lisäksi onnistumista havainnollistava palaute oli olennaista motivaatiolle. Palautteen antamisessa oli merkittävää huomioida henkilökohtaiset tavoitteet sekä kehittyminen irrallaan muista oppilaista. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että motivaatiolle tärkeitä palautteen antoon liittyviä ominaisuuksia ovat ajankohta, määrä, onnistumisten havainnollistaminen, Individualistinen palautteenanto suhteessa oppilaan omiin tavoitteisiin sekä vertailun välttäminen. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi osana liikuntakasvattajien pedagogista koulutusta.
  • Hakala, Aino (2022)
    Muuttuvassa työelämässä työntekijöiden hyvinvoinnin nähdään olevan tärkeässä osassa organisaatioiden tuottavuutta. Aiempien tutkimusten perusteella johtajuudella on vaikutusta työntekijöiden kokemaan työhyvinvointiin sekä työssä viihtymiseen. Palveleva johtajuus valikoitui tutkittavaksi sen työntekijöiden etua ja hyvinvointia korostavan luonteen vuoksi. Työn imu taas on aidosti myönteinen työhyvinvoinnin tila ja sen kokeminen töissä voidaan nähdä ilmentävän työssä jaksamista. Tämän kandidaatin tutkielman tavoitteena on koostaa kirjallisuuskatsaus työn imun ja palvelen johtajuuden yhteydestä ja siitä, kuinka palveleva johtajuus vaikuttaa työn imuun. Tutkimuskysymykset ovat 1) millainen on palvelevan johtajuuden yhteys työn imuun ja 2) mitkä palvelevan johtajuuden piirteet vaikuttavat työn imuun? Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Aineistona oli 10 tarkoin kriteerein valittua vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia, jotka olivat peräisin EBSCOhost- ja Ovid-tietokannoista. Analyysi toteutettiin sisällönanalyysina. Artikkelit käytiin läpi tutkimuskysymyksittäin ja näin tutkielman tulokset muodostuivat suhteessa tutkimuskysymyksiin. Tutkimustulosten mukaan palveleva johtajuus vaikuttaa myönteisesti työn imuun. Palvelevan johtajuuden yhteydet työn imuun olivat osassa tutkimuksissa suoria ja osassa välillisiä muun muassa psykologisen ilmaston, työn tuunaamisen, oman työn hallitsemisen, johtajien hierarkkisen aseman ja resurssien mobilisoinnin kautta. Tutkimuksissa oli huomattavissa van Dieredonckin määrittelemiä palvelevan johtajuuden piirteitä.