Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Bachelor's theses

Recent Submissions

  • Pernaa, Terhi (2024)
    Tavoitteet: Käsityöopetuksen yhdenvertaisuus on merkittävä koulutuspoliittinen ja yhteiskunnallinen tavoite. Se heijastelee myös perusopetuksen arvoja. Inklusiivista opetusta koskevat tutkimukset ovat osoittaneet, että oppilaan riittävä ja oikea-aikainen tuki ei aina toteudu. Lisäksi perusopetuksessa on tunnistettu ableismia, eli kyvkkyyteen perustuvaa syrjintää opetuksen käytännöissä ja rakenteissa, sekä löydetty erilaisia keinoja purkaa sitä. Keskustelu käsityöopetuksen yhdenvertaisuudesta on usein liitetty sukupuolen näkökulmaan, mutta yhdenvertaisuuden ja opetuksen saatavuuden tutkiminen myös muissa konteksteissa on keskeistä. Tutkimuksessa selvitetään alakoulun käsityöopetukseen suunnatun Sanoma Pron Kisälli-digiopetusmateriaalin sisältöä ja sen asemoitumista suhteessa kyvykkyyden moninaisuuteen ja normatiivisuuteen, sekä toimintarajoitteisiin. Tutkimuksen tarkoituksena on täydentää aiempaa tutkimusta suomalaisen käsityöopetuksen kontekstissa. Kysymyksenasettelu muodostui aineiston ja tutkimuksen teoreettisen taustan pohjalta. Menetelmät: Tutkimuksessa analysoitiin Sanoma Pron alakoulun käsityöopetukseen tarkoitetun Kisälli-digiopetusmateriaalin sisältöä. Tutkimusmetodina käytettiin mixed methods research-sisällönanalyysia, joka mahdollisti sisällöllisten merkitysten ja esiintymisfrekvenssien tutkimisen. Aineisto tekstualisoitiin, koodattiin ja analyysiin tulokset esitettiin teemoittain. Tulokset ja johtopäätökset: Käsityöopetukseen suunnatun digiopetusmateriaalin analyysin pohjalta aineistossa ei ilmennyt kehollisen toimintakyvyn moninaisuuden representaatiota, vaan se edusti normatiivista esitystapaa. Aineistossa ei viitattu toimintarajoitteisiin, ja sen sisältämät työohjeet edellyttivät pääasiassa ikätasoon nähden normatiivista toimintakykyä. Aineisto oli multimodaalinen ja sitä kautta erilaisten oppijoiden saavutettavissa.
  • Minkkinen, Noora (2024)
    Tämän tutkimuksen tavoitteena on kerätä kokemuksia päiväkodin aloituksesta Vauva.fi-keskustelupalstalta rakentaen näiden kommenttien sekä tieteellisen aineiston pohjalta toimivaa aloitusta koskevia käytäntöjä. Tarve kumpusi omista kokemuksistani aloituskeskusteluissa ja tutustumisjaksoilla työntekijän roolissa. Huomasin, että moni asia päiväkodin toiminnassa on uutta perheille ja he kaipaavat tietämystä siitä, millä tavalla tutustuminen olisi parasta toteuttaa ja mikä huoltajien rooli siinä on. Lisäksi toiminnan kannalta on oleellista tietää, mitkä ovat perheiden toiveet ja odotukset varhaiskasvatuksen suhteen. Erilaiset yhteiskunnalliset muutokset ovat tuoneet mukanaan enenevässä määrin alle 3-vuotiaita varhaiskasvatuksen piiriin, joka puoltaa tutkimuksen ajankohtaisuutta ja aiheellisuutta. Tutkimuskysymyksiksi muodostuivat: ”Mitkä huolenaiheet nousevat esiin Vauva,fi-keskustelupalstalla puhuttaessa päiväkodin aloituksesta?” ja ”Mitkä käytänteet tukevat päiväkodin aloitusta Vauva.fi-keskustelupalstan kommenttien perusteella?”. Menetelmäksi valikoitui laadullinen analyysi, jonka aineistona toimi sosiaalisen median Vauva.fi-keskustelufoorumi. Analysoitavaksi valikoitu aineisto on kirjattu keskustelufoorumille vuonna 2020 ja sen jälkeen, ja on löydettävissä käyttämällä hakusanayhdistelmää ”päiväkodin aloitus”. Karsintojen jälkeen lopulliseen analyysiin päätyi 6 keskustelunaloitusta, ja niistä yhteensä 210 kommenttia. Analyysimenetelmänä tutkimuksessa käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä muodostaen aineistosta teemoja ja nostaen niitä teoriaosioon. Eniten keskustelua aiheutti aloitusikä ja huolenaiheena päiväkodin aloituksen suhteen nähtiin lapsen vasta kehittyvät taidot. Perheen sisäisistä tekijöistä lisäksi esiin nousivat taloudelliset huolet ja sairastelu. Päiväkodin sisäisistä tekijöistä huolenaiheina näyttäytyivät henkilöstö sekä ympäristötekijät ja näihin vahvasti liittyen epävarmuus lapsen turvallisuudesta. Aloitusta tukevina käytänteinä esiin tuotiin lapsen osallisuutta ja toimijuutta, ja ryhmässä oppiminen koettiin positiivisena osana päiväkotia. Tutkimustuloksissa korostuu yhteistyön merkitys, avoimuus ja luottamus, joiden rakentamiseen tulee panostaa heti aloitusvaiheessa.
  • Sallinen, Anni (2024)
    Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millä tavoilla päiväkodin johtaja antaa palautetta varhaiskasvatuksen opettajille. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, millaisia kokemuk-sia varhaiskasvatuksen opettajilla on saamansa palautteen merkityksestä heidän ammatilliselle kehitykselleen. Tutkimuksessa tarkastellaan valmentavaa johtajuutta varhaiskasvatuk-sessa ja siihen keskeisesti liittyvää palautteenantoa. Aiempi tutkimus palautteen merkityksestä työelämässä on osoittanut, että onnistunut palautteenanto kehittää ja motivoi henkilös-töä niin yksilöinä kuin yhteisönä. Palautetta on kuitenkin tutkittu varhaiskasvatuksen konteks-tissa melko vähän, ja aihe on ajankohtainen myös opettajien ja johtajien muutoksen keskellä olevien työnkuvien vuoksi. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, ja siihen osallistui päiväkodin johtaja (n=1) sekä neljä (n=4) samassa yksikössä työskentelevää varhaiskasvatuksen opettajaa. Aineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla ja aineiston analyysi toteutettiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Analyysi keskittyi erityisesti palautekulttuurin rakentumiseen, ta-poihin antaa palautetta ja varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksiin palautteen merkityk-sestä heidän ammatilliselle kehitykselleen. Tutkimustulosten mukaan tapauspäiväkodin palautekulttuuri perustuu valmentavan johtajuu-den periaatteisiin, jonka pohjana on työyhteisössä vallitseva psykologinen turvallisuus. Johtajan antama palaute auttoi opettajia tunnistamaan sekä vahvuuksiaan että kehityskohteitaan. Johtajan puhe palautteesta kytkeytyi valmentavan johtajuuden periaatteisiin. Aineistosta oli tulkittavissa kannustavaa, korjaavaa, yhteistyötä rakentavaa sekä työhön sitouttavaa palautetta. Lisäksi yhtenä teemana korostui palautekulttuuria tukevat rakenteet. Opettajien pu-heessa palautteesta ja sen merkityksestä ammatilliselle kehitykselle erottui lisääntynyt ammatillinen tietämys, tietoisuus aikaisemmin toteutetun pedagogiikan laadusta sekä kehittämiskyky. Tulosten perusteella voi päätellä valmentavan johtamisen mahdollistavan onnistuneen palautekulttuurin rakentumisen sekä sen, että palaute kehittää työyhteisön jäseniä monin tavoin.
  • Hurme, Selina (2024)
    Kandidaatintutkielmassa tarkastellaan, miten varhaiskasvatuksen ja varhaiserityiskasvatuksen opettajat käsittävät inkluusion ja mitkä tekijät sen toteutumiseen vaikuttavat suhteessa erityistä tukea saaviin lapsiin. Tutkimuskysymykset ovat: ”Miten varhaiskasvatuksen opettajat ja varhaiserityiskasvatuksen opettajat määrittelevät inkluusion?”, ”Mitkä tekijät vaikuttavat inkluusion toteutumiseen varhaiserityiskasvatuksessa ja erityistä tukea saavilla lapsilla?” sekä ”Miten inkluusion ja erityisen tuen yhteensopivuutta voisi kehittää?”. Tutkielma on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena, ja sen teoreettinen viitekehys koostuu inkluusioon, inklusiivisen varhaiskasvatukseen sekä varhaiserityiskasvatukseen liittyvästä käsitteistöstä ja teorioista. Lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään erityistä tukea, kolmiportaista tuen mallia ja erityisopetuksen muutosta. Tutkielma on toteutettu kvalitatiivisena, laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto koostui varhaiskasvatuksen opettajilta ja erityisopettajilta kerätyistä vastauksista koskien inkluusiota ja erityistä tukea. Vastaukset kerättiin kyselylomakkeella verkossa, ja vastauksia saatiin yhteensä 19 kappaletta, joista 16 kappaletta pääsi sisään tutkimukseen sisäänotto- ja poissulkukriteerien mukaisesti. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin keinoin kolmen tutkimuskysymyksen kautta. Tutkimustulosten mukaan varhaiskasvatuksen opettajat ja erityisopettajat määrittelivät inkluusiota erityisyyden ja vammaisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden sekä arvojen ja toimintatapojen kautta. Merkittävimmiksi inkluusioon vaikuttaviksi tekijöiksi nousi kasvattajien kouluttautuneisuus, resurssit ja niiden allokointi, työntekijäpula sekä kasvattajien asenteellisuus. Niin ikään inkluusion ja erityisen tuen kehittämiskohteissa aineistosta nousi esiin resurssit ja ammattitaito, mutta myös fyysiset oppimisympäristöt sekä varhaiserityiskasvatuksen opettajan ja päiväkodin johtajan tuki. Tutkimukseni tulokset osoittivat, että varhaiskasvatuksen alalla on välttämätön tarve selkeyttää inklusiivisen kasvatuksen käsitteitä ja määritelmiä, jotta käytännön toteutus olisi ymmärrettävämpää ja toimintakelpoisempaa. Yhteiskunnallisessa kontekstissa erityisen tuen tarpeen määrittely voi olla sidoksissa resurssien jakamiseen. Koulutusjärjestelmän rakenne ja resurssien allokointi eivät aina tue kaikkien oppijoiden tarpeita tasapuolisesti. Tämä näkökulma korostaa, että osallisuuden ja oikeudenmukaisuuden saavuttaminen edellyttää laajempia rakenteellisia muutoksia koulutusjärjestelmässä. Asenteelliset esteet nähdään kaikkien muiden ympäristöesteiden perustana ja ne ovat vaikeimmin muutettavissa.
  • Myöhänen, Aino (2024)
    Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan lasten tunteiden säätelyä, sen kehitystä ja tunteiden säätelyn tukemisen keinoja. Tutkimuskysymyksenä on: ”Millä tavoin lasten tunteiden säätelyä voidaan tukea varhaiskasvatuksessa?”. Tutkimus on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena ja sen teoreettinen viitekehys koostuu tunteisiin ja tunteiden säätelyyn liittyvästä käsitteistöstä ja ajallisesti etenevästä tunteiden säätelyn prosessimallista. Lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään tunteiden säätelyn kehittymistä varhaislapsuudessa ja varhaiskasvatuksen merkitystä tunteiden säätelyn kehittymiselle. Tutkimus on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Systemaattinen kirjallisuuskatsaus toi-mii kokonaisvaltaisena tiivistelmänä tietyn tutkimusaiheen aikaisemmista tutkimuksista. Tässä tutkimuksessa systemaattisen kirjallisuuskatsauksen prosessi jaettiin kolmeen päävaiheeseen, joita ovat aihepiirin rajaus, hyväksymis- ja poissulkukriteereiden määrittäminen sekä kirjallisuushaun tekeminen, joka perustuu jo aiemmin luotuihin kriteereihin. Tutkimusaineisto kartoitettiin tekemällä kirjallisuushaku neljään eri tietokantaan. Aineistohaulle asetettujen sisäänotto- ja poissulkukriteerien jälkeen tutkimusaineistoksi muodostui seitsemän vertaisarvioitua tutkimusartikkelia, joissa käsitellään tunteiden säätelyn tukemista varhaiskasvatuksen viitekehyksessä. Tutkimuksessa käytettiin aineiston järjestämisen apuvälineenä aineistolähtöistä aineiston analyysiä. Tutkimustulosten mukaan lasten tunteiden säätelyn tukemiseen liittyy useita tekijöitä, jotka ovat merkityksellisiä tunteiden säätelytaitojen kehitykselle. Aineiston perusteella avaintekijöiksi lasten tunteiden säätelytaitojen kehityksen kannalta nousivat vuorovaikutus, varhaiskasvatuksen opettajan toiminta ja omien tunteiden säätely, kanssasäätely sekä oppimisympäristö. Varhaiskasvatus tarjoaa vuorovaikutuksellisen ympäristön, jossa lapsi saa ilmaista ja kokea eri tunteita. Varhaiskasvatuksen henkilöstö toimii lapsen tunteiden kanssasäätelijänä ja tukee lasta tunnereaktioiden aikana, jolloin tämä vähitellen omaksuu tunteiden säätelykeinoja itse. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että tunteiden säätelytaitojen tukemisessa korostuvat vahvasti vuorovaikutukselliset keinot, sillä tunteiden säätelyä opetellaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa.