Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "Class Teacher, Education"

Sort by: Order: Results:

  • Kontoniemi, Samuel (2023)
    Tavoitteet Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää mitä ovat oppimiseen liittyvät tunteet ja millaisia tunteita 6-8-vuotiaat alakoulun ensimmäisillä vuosiluokilla opiskelevat oppilaat kokevat matematiikan parissa opiskellessaan. Lisäksi tarkoituksena on selvittää millä tavoin nautinnon -,ahdistuksen - ja tylsistymisen tunteet ovat yhteydessä matematiikassa suoriutumisen kanssa samalla ikäluokalla. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa oli systemaattisen kirjallisuuskatsauksen piirteitä. Suurin osa aineistosta kerättiin systemaattisen kirjallisuuskatsauksen menetelmin. Tämän lisäksi aineistoon hyväksyttiin viisi julkaisua, jotka noudattivat vain osittain aineistolle annettuja kriteerejä. Aineisto kerättiin Helkasta, Eric-tietokannasta ja Google Scholarista. Laadullisen seulonnan jälkeen tutkimukseen päätyi 12 julkaisua. Tulokset ja johtopäätökset. 6-8-vuotiaat oppilaat kokevat matematiikan parissa sekä positiivisia että negatiivisa tunteita. Suurin osa oppilaista raportoi positiivisista tunteista. Nautinnon tunteella oli positiivinen yhteys matematiikassa suoriutumisen kanssa, ahdistuksella oli sekä positiivinen että negatiivinen yhteys matematiikassa suoriutumisen kanssa, mutta tylsistymisen ja matematiikassa suoriutumisen väliltä ei löydetty yhteyttä.
  • Peura, Karoliina (2023)
    Tavoitteet. Perusopetuksen opetussuunnitelmassa sivutaan paljon biodiversiteettikasvatuk- sen teemoja, muun muassa lähiympäristön ja sen kasvien sekä eläinlajien tutkimista. Itse biodiversiteettikasvatuksen käsite on kuitenkin vielä paikoin epäselvä. Tämän kirjallisuuskat- sauksen tavoitteena oli ottaa selvää siitä, kuinka biodiversiteettikasvatusta toteutetaan ala- kouluissa ja minkälaisia menetelmiä opettajilla on käytössä. Tavoitteena oli myös kartoittaa alakoulussa tapahtuvan biodiversiteettikasvatuksen kohtaamia haasteita. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskat- saus on metodi ja tutkimustekniikka, jossa tutkitaan samasta aihepiiristä aikaisemmin tehtyjä tutkimuksia. Tarkoituksena oli selvittää, millaisista näkökulmista aihetta oli aikaisemmin tut- kittu, ja mitä aikaisemmissa tutkimuksissa oli selvinnyt. Aikaisempien tutkimusten tutkimus- tietoa tutkimalla pystytään kokoamaan tuloksia, jotka voivat olla perustana uudelle tutkimuk- selle. Tähän kirjallisuuskatsaukseen valikoitui 12 vertaisarvioitua tutkimusartikkelia, joiden avulla biodiversiteettikasvatuksessa käytettyjä menetelmiä sekä biodiversiteettikasvatuksen kohtaamia haasteita alettiin tarkastelemaan. Tulokset ja johtopäätökset. Kategorioin aikaisemmista tutkimuksista löytämäni biodiversiteet- tikasvatuksen opetusmenetelmät neljään eri kategoriaan; (1) Aktiivinen dialogi opettajan op- pilaan välillä (2) Opettajan esitys (3) Oppiminen oman kokemuksen kautta (4) Omien koke- musten jakaminen toisten oppilaiden kanssa. Haasteina alakoulussa tapahtuvalle biodiversi- teettikasvatukselle sen sijaan ovat biodiversiteettikasvatuksen käsitteen vaikea määriteltä- vyys sekä biodiversiteettikasvatuksen käsitteen huono tunnettavuus, biodiversiteettikadon ymmärtäminen kaukaisissa maissa tapahtuvana asiana lähiluonnon sijaan, opettajien ko- kema heikko kompetenssi biodiversiteettikasvatuksen suhteen sekä ihmiskeskeiset näkökul- mat biodiversiteettikasvatukseen liittyen.
  • Andersson, Mari (2023)
    Selkokieltä arjessaan tarvitsevien lukumäärän arvellaan olevan nousussa. Samaan aikaan lasten ja nuorten lukutaidon on huomattu heikentyneen ja kaunokirjallisuuden lukemisen vähentyneen. Lääk-keeksi nuorten heikentyneeseen lukutaitoon on ehdotettu selkokirjalahjoituksia kaikkiin suomalaisiin peruskouluihin. Yleiskielisen lähtöteoksen muokkaamista selkokielelle kutsutaan selkomukauttamiseksi. Kaunokirjallisuuden selkomukauttaminen on nopeasti yleistynyt ja vuosittain ilmestyy jo lukuisia selkomukautuksia useissa eri genreissä. Selkomukautettaessa kirjan teksti lyhenee ja tiivistyy usein jopa vain kolmasosaan alkuperäisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että merkittävä osa lähtöteoksen sisällöstä poistetaan. Aiemmin selkokielen rakenteita on tutkittu pääasiassa koskien uutis- ja viranomaistekstejä. Sen sijaan tutkimusta selkokielisestä kaunokirjallisuudesta on yhä niukalti. Tä-män tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella Siri Kolun Me Rosvolat -lastenkirjasta selkomukautettaessa poistettua sisältöä. Tutkimuksessani selvitän, millaisia sisältöjä selkomukauttaja on päätynyt poistamaan ja pohdin, miten poistot vaikuttavat teoksen kerrontaan ja henkilöhahmojen kuvaukseen. Aineistoni koostui Siri Kolun (2010) Me Rosvolat -lastenkirjasta sekä Hanna Männikkölahden (2021) Me Rosvolat -kirjan selkomukautuksesta. Toteutin tutkielmani tekstien lähiluvulla. Lähiluvussa löytämäni sisällön poistot tyypittelin. Jaoin poistot kolmeen tyyppiin: rakenteen selkeyttämiseksi ja tarinan yksinkertaistamiseksi tehdyt poistot sekä sanastotason poistot. Lähtöteoksesta poistettu sisältö noudatteli löyhästi selkokirjoittamisen yleisiä ohjeita. Syinä poistoille voidaan ajatella olevan esimerkiksi poikkeava tekstilaji tarinan sisällä tai vanhahtavat ja murteelliset ilmaukset. Kirja oli lyhentynyt tekstiltään suunnilleen kolmas-osaan. Samalla kirjasta oli karsiutunut pois sivuhenkilöitä ja -juonteita. Kuvitusta sen sijaan oli selkoversioon lisätty. Poistojen myötä tarinankerronta yksinkertaistui ja tapahtumat asettuivat yhtenäiselle aikajanalle. Henkilöhahmot vaikuttivat litistyneen ominaisuuksiltaan, kun lukija sai vähemmän tietoa heidän sisäisestä elämästään. Myös kuvallisuutta ja sanaleikkejä oli jäänyt selkokirjasta pois sanastotason poistojen mukana
  • Karas, Jenni (2023)
    Tavoitteet. Tässä kandidaatintutkielmassa perehdyn liikunnan arvioinnin haasteisiin opettajan näkökulmasta. Arviointi on opettajia ja opettajaopiskelijoita keskusteluttava aihe, joten halusin tarkastella sitä, mitä haasteita tutkimuksissa on löydetty liikunnan arvioinnissa. Liikuntaa opettavien opettajien koulutus vaihtelee runsaasti ja jotkut opettajat opettavat liikuntaa viiden opintopisteen kurssin perusteella. Luokanopettajaopiskelijana ja tulevana opettajana koin tärkeäksi tarkastella liikunnan arvioinnin haasteita opettajan näkökulmasta. Menetelmät. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Liikunnan arvioinnin haasteista ei ollut kotimaista tutkimusta riittävästi, joten käytin tutkimuksessa myös kansainvälisiä artikkeleita. Aineistona tässä kirjallisuuskatsauksessa on seitsemän eri artikkelia, jotka olivat Suomesta, Ruotsista sekä Yhdysvalloista. Tulokset ja johtopäätökset. Tuloksista käy ilmi, että liikunnan arvioinnin haasteet ovat moninaisia ja kansainvälisesti osittain samansuuntaisia. Liikunnan arviointikriteerit olivat opettajien mielestä väljiä, tulkinnanvaraisia ja oppilaan osaamisen taso on hankalasti määriteltävissä niiden avulla. Lisäksi joillakin opettajilla oli puutteelliset tiedot ja taidot arviointiin ja he kokivat hankalaksi toteuttaa opetussuunnitelmaa erilaisissa opetusryhmissä. Fyysisen kunnon testaaminen oli opettajista ristiriitaista, koska sitä testataan, mutta ei käytetä arvioinnissa, vaikka se voisi tarjota objektiivisen tavan arvioida oppilaita. Arvioinnissa näkyi opettajien oma, henkilökohtainen mielipide ja opettajat eivät olleet samaa mieltä arviointikriteerien kanssa ja tämän takia saattoivat käyttää omia kriteereitään mieluummin arvioinnissa. Opetuksen käytännön toteutus myös hankaloitti arviointia, ja opettajat pelkäsivät arvioinnin toimivan lannistavana tekijänä oppilaan liikunnallisuuteen. Kurinpito-ongelmien vuoksi myös opettajat saattoivat antaa hyvin käyttäytyville oppilaille paremman arvosanan, vaikka osaaminen ei olisikaan hyvällä tasolla. Tulosten valossa on tärkeää tarjota lisäkoulutusta opettajille sekä opettajaopiskelijoille liikunnan arviointiin sekä varmistaa, että opettajat ymmärtävät arviointikriteerit sekä osaavat käyttää niitä ja myös perustavat arviointinsa niihin, eivätkä omaan henkilökohtaisiin mielipiteisiinsä.
  • Ukkola, Hilma (2023)
    Tavoitteet. Lukutaito on tärkeä taito niin opiskelussa, työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Lu-kemaan oppiminen on yksi keskeisimmistä koulussa opittavista taidoista, jotta yksilö voi kas-vaa osaksi yhteiskuntaa ja ymmärtää ympäröivää maailmaa. Ilman sujuvaa lukutaitoa lapsen tiedonsaanti ja oppiminen rajoittuvat huomattavasti. Erityisopetusta tarvitsevien oppilaiden määrä on Suomessa kasvanut koko 2000-luvun ajan, ja lukivaikeudet ovat merkittävin eri-tyisopetuksen tukea vaativa oppimisen ongelma alaluokkalaisilla. Tämän tutkielman tarkoi-tuksena on selvittää, millä tavoin alkuopetuksessa voidaan tukea oppilaita, joilla on lukemis-vaikeus. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto rajattiin 2000-luvulla julkaistuun aihetta käsittelevään tutkimukseen. Aineiston analyysimenetelmänä on käytetty aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Aineisto on haettu tietokannoista Helka, Google Scholar ja Eric. Hakusanoina on käytetty muun muassa sanoja lukemisvaikeus, dysleksia, alkuopetus, lukivaikeus, reading disorder ja learning difficulty. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimusaineistosta löydettiin tuenmuotoja niin teknisen lukutai-don kuin luetunymmärtämisen taidon kehitykseen. Teknistä lukutaitoa tuettiin perinteisellä eri-tyisopetuksella, Ekapelillä ja yksilöllisellä lukikuntoutuksella. Erityisen hyviä tuloksia saatiin yhdistämällä erityisopetus ja Ekapeli. Luetunymmärtämisen taitoa pyrittiin kehittämään ja tu-kemaan aktivoimalla vanhempia lukemaan ääneen lapsilleen. Tulosten perusteella kaikissa tuenmuodoissa oleellista on säännöllisyys ja pitkäjänteisyys. Konkreettisten keinojen lisäksi tutkimusaineistossa korostettiin motivaation ja onnistumisen kokemusten merkitystä, kun ky-seessä on lapsi, jolla on lukemisvaikeus.
  • Suomalainen, Noora (2021)
    Tutkimuksessa käsitellään oppilaan musiikillisen minäpystyvyyden vahvistamista alakoulun musiikkikasvatuksessa. Minäpystyvyydellä tarkoitetaan yksilön uskomuksia omista kyvyistään suoriutua tietyssä tehtävässä. Oppilaan käsitys omasta minäpystyvyydestä ohjaa oppilaan toimintaa ja on siksi merkittävä osa oppilaan kehitystä. Tutkimuksessa kiinnitetään huomioita tekijöihin, jotka musiikkikasvattajan tulee huomioida pyrkiessään vahvistamaan oppilaiden minäpystyvyyttä. Tutkielman tutkimustehtävä tiivistyy kysymykseen: Miten alakoulun musiikkikasvatuksessa voidaan tukea oppilaan musiikillisen minäpystyvyyden vahvistumista? Teoreettinen viitekehys hyödyntää Albert Banduran (1977) teoriaa minäpystyvyydestä ja sen tiedonlähteistä. Lisäksi tutkimuksessa musiikkikasvatus määritetään perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteiden (2014) ja Vesiojan (2006) väitöskirjan haastattelujen pohjalta. Keskeisinä käsitteinä tutkimuksessa ovat minäpystyvyys, minäkuva, alakoulu, musiikkikasvatus sekä musiikki. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Menetelmän myötä aiheeseen liittyvää aineistoa on hyödynnetty laajasti ja tietoa on tuotettu ilmiön keskeisistä näkökulmista. Menetelmä vaati aineiston huolellista, rehellistä ja puolueetonta käsittelyä. Musiikkikasvatuksessa merkittävässä roolissa ovat opettajan toiminta ja tavoitteet. Jotta luokanopettaja kykenee musiikkikasvattajana tukemaan oppilaiden myönteistä musiikkisuhteen rakentumista, tulee hänen arvostaa oppilaiden rohkeutta esiintyä omana itsenään. Opettajan tulee turvallisessa oppimisympäristössä tarjota oppilaille monipuolisia ja sopivasti haastavia musiikillisia kokemuksia. Oppilaan minäpystyvyyden tukeminen vaatii musiikkikasvattajalta taitoa tuntea oppilaiden mielenkiinnon kohteet ja olla emotionaalisesti läsnä.
  • Tiitinen, Alex (2021)
    Tavoitteet. Tavoitteena tässä tutkielmassa oli kartoittaa, millaista minäpystyvyyden tutkimusta matematiikan eri osa-alueista on tehty vuosiluokilla 1–9 ja onko aikaisemman tutkimuksen pohjalta havaittavissa eroja minäpystyvyydessä matematiikan osa-alueiden välillä. Teoria rakentui Albert Banduran (1986, 1997) kehittämälle minäpystyvyyden käsitteelle, joka on osa sosiaaliskognitiivista teoriaa. Minäpystyvyyteen vaikuttavia tekijöitä sekä asioita, joihin minäpystyvyys vuorostaan vaikuttaa, esiteltiin teoriassa. Samalla tuotiin myös esille, miten matematiikka ja minäpystyvyys näyttäytyy aikaisemmassa tutkimuksessa. Tutkimuksessa olin keskittynyt minäpystyvyyteen matematiikan eri osa-alueissa, joten esittelin matematiikan jakautuvan soveltavaan ja puhtaaseen matematiikkaan sekä avasin Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita (2014) matematiikan eri osa-alueiden valossa. Suomalaisen opetussuunnitelman matematiikan ulottuvuuksiksi rajautui: aritmetiikka, algebra, geometria, tilastomatematiikka ja todennäköisyyslaskenta. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa pyritään luomaan käsitys kyseisestä aiheesta tutustuen tutkimuksiin. Hain aineistoa Helkan ja Ericin tietokannoista suomeksi ja englanniksi. Sisäänottokriteerit täyttäviä artikkeleita oli lopulta kymmenen, joihin perehdyin tarkemmin. Tulokset ja johtopäätökset. Siitä huolimatta, että minäpystyvyyttä oli tutkittu suhteellisen paljon, minäpystyvyys matematiikan eri osa-alueilla tuntui olevat melko vähän tutkittu aihealue. Geometria oli oikeastaan ainoa, johon liittyvä tutkimus keskittyi puhtaasti minäpystyvyyteen geometriassa. Vertailevaa tutkimusta oli auttavasti ja niissä tutkimus keskittyi pääasiassa muihin asioihin, mutta niissä sivuttiin kuitenkin minäpystyvyyttä matematiikan eri osa-alueissa. Kaiken kaikkiaan tutkimusalue olisi sellainen, joka kaipaisi lisää tutkimusta matematiikan eri osa-alueiden saralla ja myös vertailevana eri osa-alueiden välillä, jotta saisimme kattavamman kuvan oppilaiden minäpystyvyydestä matematiikassa.
  • Wirén, Greta (2023)
    Mål. Målet för den här avhandlingen var att undersöka hur barn i skolan kan använda sig av minnesstrategier för att underlätta lärandet Behovet för stöd ökar i skolorna och lärarna behöver hjälpmedel om hur de kan stödja alla elever. Dessutom är det väsentligt att också undersöka hur viktigt minnet är för inlärning och hur det fungerar. Metoder. Forskningen genomfördes som en litteraturöversikt. Litteraturstudier har som uppgift att analysera, beskriva och tolka den valda litteraturen inom detta område. I en tematisk litteraturstudie ska källor sökas och sedan granskas kritiskt och sammanfattas till en helhet. Sammanfattningsvis har det varit 6 olika referensgranskade artiklar som valdes för att besvara forskningsfrågorna. Artiklarna analyserades och jämfördes sinsemellan. Resultat och slutsatser. Resultatet visar att barn använder sig av en begränsad mängd minnesstrategier i lågstadieålder, men att de kan lära sig att använda dem genom träning. Genom att använda minnesstrategier kan barn bland annat förbättra sitt ordförråd, sin läsförståelse och sin förmåga att känna igen begrepp. Minnesstrategier kan med fördel användas för att uppnå målen i läroplanen. Det kräver däremot tid och kunskap av klassläraren att implentera minnesstrategier i undervisningen, vilket är en utmaning.
  • Koivistoinen, Miia (2024)
    Lastenkirjojen välityksellä on mahdollista tarkastella vallitsevaa lapsikäsitystä ja kasvatusihanteita, ja toisaalta lastenkirjat myös osallistuvat lapsikuvan muodostumiseen välittämällä aikuisten luomia representaatioita lapsista ja heidän toiminnastaan. Ilmastonmuutoksen koskettaessa vääjäämättä 2000-luvun lasten nykyisyyttä ja tulevaisuutta, tämän opinnäytteen tarkoituksena oli selvittää, minkälaisia lapsihahmoja ja heidän toimintaansa viimeaikaisissa ilmastoteemaisissa lasten kuvakirjoissa esiintyy. Tavoitteena on lisätä lastenkirjoja työssään lasten kanssa käyttävien aikuisten ja lastenkirjojen tekijöiden ymmärrystä siitä, minkälaista kuvaa lukijoille välittyy lasten ilmastonmuutokseen liittyvästä toiminnasta, taidoista ja tunteista kirjojen lapsipäähenkilöiden kautta. Lisäksi opinnäyte esittelee kirjojen parissa toimiville aikuisille yhden keinon tarkastella lastenkirjojen lapsihahmoja ilmastotoimijuuden näkökulmasta. Aineistona oli kolme suomalaista lasten kuvakirjaa, jotka haettiin Lastenkirjainstituutin verkkosivujen kautta käyttäen hakusanaa ’ilmasto’. Sisäänottokriteerinä oli muun muassa, että kirjan tuli olla kuvakirja ja päähenkilön tuli olla lapsi. Kirjojen tekstit analysoitiin laadullisen teoriaohjaavan sisällönanalyysin menetelmällä atlas.ti-ohjelmaa apuna käyttäen. Analyysia ohjaavana teoriana käytettiin kokonaisvaltaista ilmastokasvatuksen polkupyörämallia. Kirjojen kuvitus analysoitiin käyttäen kuvien tulkintaan sovellettua sisällönanalyysin menetelmää. Analysoiduissa kirjoissa lapsihahmot kokivat negatiivisia tunteita, kuten huolta ja surua, suhteessa ilmastonmuutokseen ja sen vaikutuksiin. He kokivat suuttumusta aikuisia kohtaan, joiden toiminta kuvattiin syyksi ilmastonmuutokselle. Lapsihahmot kuvattiin myös erittäin motivoituneina ilmastotoimijoina ja heillä kuvattiin olevan laaja-alaisia taitoja käsitellä ja kohdata ilmastonmuutoksen ilmiö. Hahmot saivat myös osakseen osallisuuden kokemuksia ja he kokivat positiivisia tunteita, jotka syntyivät yhdessä toimimisesta ja onnistumisista. Analysoidut kirjat luovat osin realistiselta vaikuttavaa kuvaa lapsesta, mutta toisaalta kuvaavat myös representaatioita, joita lukijan tulee osata tulkita, jotta kirjojen tuottama lapsikäsitys ja kuva lapsesta ilmastotoimijana ei muodostu liioitelluksi. Analysoidun kolmen kirjan välityksellä vaikuttaa myös siltä, että 2000-luvulla lapsuutta on varjostamassa ilmastonmuutoksen aiheuttama huoli tulevaisuudesta.
  • Raijas, Emma (2022)
    Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli tutustua itsetunnon käsitteeseen, sen selityksiin ja pysyvyyteen ihmisen elinkaaren aikana sekä selvittää, mitä tutkimuskirjallisuus kertoo ADHD-ihmisen itsetunnosta. Itsetunto on läsnä jokaisen ihmisen elämässä ja vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisen toimintaan. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että itsetuntoon vaikuttavat keskeisesti vuorovaikutussuhteet, minkä vuoksi aihetta on tärkeä käsitellä erityisesti koulukontekstissa, jossa ihmisten välinen kanssakäyminen on osa päivittäistä arkea. Itsetunnon on havaittu olevan tavanomaista heikompi ihmisillä, joilla on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö. Tutkielmassa tarkasteltiin ADHD-ihmisen itsetuntoa, jotta tulevaisuudessa aiheeseen voitaisiin syventyä tarkemmin pro gradu -tutkielmassa. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimustulokset osoittivat, että itsetuntoa voidaan selittää pääsääntöisesti evolutiivisella ja sosiaalisella teorialla. Itsetunto jaetaan globaaliin ja alakohtaiseen itsetuntoon, joista ensimmäinen kuvaa yleistä käsitystä omasta itsestä, kun taas jälkimmäinen kohdistuu itsetuntoon jollakin tietyllä elämän osa-alueella. Globaali itsetunto liittyy erityisesti arvon tunteeseen, kun taas alakohtainen itsetunto pätevyyden kokemukseen. Itsetunto ei ole vain synnynnäinen ominaisuus, vaan sen taso voi vaihdella ihmisen elinkaaren aikana. Ikääntyminen saattaa itsessään olla itsetunnon tason vaihtelevuutta selittävä tekijä, mutta siihen vaikuttavat myös persoonallisuus, elämänkokemukset ja sosiaaliset tilanteet. ADHD-ihmisen tyypillistä heikompaa itsetuntoa saattavat selittää aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöön liittyvät haasteet opinnoissa ja työelämässä sekä sosiaalisissa suhteissa. ADHD-ihmisten on havaittu kokevan häiriöön liittyvää stigmaa, mikä voi myös selittää heikkoa itsetuntoa.
  • Seppänen, Anastasia (2023)
    Tässä kandidaatintutkielmassa perehdyn positiiviseen pedagogiikkaan ja sen myönteisiin vaikutuksiin oppilaan hyvinvoinnin kannalta. Positiivista pedagogiikkaa on tarjottu ennaltaehkäisyksi haasteille, koska ratkaisut ovat pääosin perustuneet ongelmien tunnistamiselle. Huonovointisuuden lisääntyessä ihmisten joukossa, erittelen tutkielmassani ratkaisuksi ehdotetun positiivisen pedagogiikan osa-alueita ja sen myönteisiä vaikutuksia oppilaan hyvinvointiin. Tutkin aihetta kriittisesti ja selvitän tieteenalan saamaa kritiikkiä ja otan ne mukaan pohdintaani. Positiivisessa pedagogiikassa keskityn erityisesti luonteenvahvuuksiin ja hyveisiin sekä niiden sovelluksiin. Tarkoituksena on ymmärtää, miksi positiivista pedagogiikkaa tarjotaan ratkaisuksi ongelmiin sekä eritellä sen saamaa kritiikkiä.    Toteutin tutkimuksen kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jolloin aiheesta saatiin yleiskatsaus. Aineistona toimi positiivisen psykologian sekä siitä johdettujen positiivisen pedagogiikan tutkimuksia sekä teorioita luonteenvahvuuksista. Positiivinen psykologia, positiivinen pedagogiikka sekä hyveet ja luonteenvahvuudet tarjoavat kokonaisuudessaan tutkielmalleni aineiston.      Tuloksista käy ilmi, että positiivisen pedagogiikan ja luonteenvahvuuksien käytöllä on merkittäviä myönteisiä vaikutuksia oppilaan hyvinvointiin. Vahvuuskasvatuksella oppilaan psykologisiin tekijöihin ja sosiaaliseen ympäristöön on myönteisiä vaikutuksia. Positiivinen pedagogiikka ja vahvuuskasvatus vaikuttavat muun muassa kehittyneeseen empaattisuuteen, vuorovaikutustaitoihin, minäpystyvyyteen sekä merkityksellisyyteen. Haasteina tieteenala kohtaa epätieteellistämisen, liiallisen yleistämisen sekä yltiöpositiivisuuden. Positiivinen pedagogiikka koulukontekstissa asettaa myös opettajalle vastuun sen käyttämisestä, jolloin työtavat koulujen välillä eivät ole yhdenvertaiset.  
  • Duffy, Jonna (2022)
    Tavoitteet. Tässä tutkimuksessa tavoitteena oli selvittää suomalaisten draamakasvattaja kouluttajien viimeaikaisista julkaisuista millä tavalla draamassa opitaan ja millaista tutkimusta draamasta on tehty. Draama on tärkeänä osana vuoden 2014 Perusopetuksen opetussuunnitelmaa ja siten draamakasvatuksen merkitys on kasvanut. Menetelmät. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Kuvailevan kirjallisuuskatsauksen mukaan luotiin katsaus aiempaan draamakasvatuksen tutkimukseen ja luotiin katsaus uuteen tutkimukseen. Tutkimusaineistoksi valikoitui neljän artikkelin laajuinen aineisto. Tulokset ja johtopäätökset. Draamakasvatusta on tutkittu monelta eri tulokulmalta. Draamassa oppimisen mahdollisuuksia on kuvattu myös moniulotteisesti: draama soveltuu, kielenoppimiseen, sosiaalisten tilanteiden harjoitteluun improvisaation kautta, luovuuden tukemiseen yksilönä ja ryhmässä sekä sanallisen ja kehollisen dialogin luoman yhteisen kokemuksen ymmärrykseen. Tulokset antavat osviittaa draamakasvatuksen tärkeydestä itsenäisenä oppiaineena ja sen moni
  • Pitkäranta, Anniina (2022)
    Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli tutkia kuvataiteen ja luovan ajattelun yhteyttä. Tätä yhteyttä tarkasteltiin syvemmin kuvataiteen myötä kehittyvien luovan ajattelun osa-alueiden kautta sekä niiden keinojen kautta, joilla kuvataidetta toteutettiin tutkimusaineistossa. Katsauksen tutkimustarpeet nousivat esille esimerkiksi maailmanlaajuisesti ilmenevistä ongelmista, kuten ilmastonmuutoksesta, joiden ratkaisemiseksi tullaan tarvitsemaan innovatiivisuutta ja ongelmanratkaisukykyä, jotka kuuluvat luovan ajattelun ominaisuuksiin. Tämä kirjallisuuskatsaus kokoaa yhteen tutkimuksia, joista on mahdollista tarkastella kuvataiteen ja luovan ajattelun yhteyttä. Tämä tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tarkoituksena on luoda yleiskatsaus tutkittavasta ilmiöistä. Kirjallisuuskatsaus mukaili systemaattisen kirjallisuuskatsauksen vaiheita. Aineiston keruussa käytettiin kolmea Helsingin yliopiston kirjaston tukemaa tietokantaa, joista aineisto seulottiin yhtenevillä sisäänottokriteereillä. Tutkimusaineistoa seulottaessa käytettiin yhteneviä sisäänottokriteereitä. Katsauksen tutkimusaineisto luokiteltiin ja raportoitiin tutkimuskysymysten mukaan. Kirjallisuuskatsauksen perusteella todettiin, että kuvataiteella ja luovalla ajattelulla on vahva yhteys toisiinsa. Luova ajattelu myös lisääntyi tai kehittyi kuvataiteen parissa työskenneltäessä muun muassa ongelman etsimisen, ideoiden luomisen ja niiden kokeilemisen sekä avoimemman ajattelun suhteen. Kuvataidetta toteutettiin tulosten mukaan havainnoimalla, arvioimalla, analysoimalla ja yhdessä keskustelemalla sekä perinteisten kuvataiteen teknisten työtapojen kautta. Tuloksista on pääteltävissä, että kuvataiteen avulla voidaan kehittää luovaa ajattelua.
  • Pikkarainen, Jaakko (2022)
    Tavoitteet. Työrauhaongelmat vaikuttavat negatiivisesti sekä oppilaiden oppimiseen että opettajan työskentelyyn. Olipa kyseessä sitten jo työelämässä oleva opettaja tai vasta opintojaan suorittava tulevaisuuden opettaja, niin aihe on erittäin ajankohtainen ja tärkeä. Koulupäivän aikana luokkahuoneessa tapahtuva toiminta on opettajan vastuulla, joten opettajalla tulisi olla valmiudet ohjata luokassa tapahtuvaa toimintaa työrauhan ylläpitämiseksi. Opettaja tarvitseekin luokanhallintataitoja opetuksensa tueksi. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää mitkä pedagogiset tekijät vaikuttavat luokanhallintaan ja miten näiden tekijöiden avulla voidaan edistää työrauhaa. Menetelmät. Toteutin tämän tutkimuksen kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa etsin vastauksia tutkimusongelmaani aikaisemman tutkimuskirjallisuuden perusteella. Analysoin viittä lähdettä, joiden perusteella vastaan tutkimuskysymyksiini. Rajasin aineiston länsimaalaiseen tutkimukseen ja kaikki käyttämäni lähteet on julkaistu 2000-luvulla tai sen jälkeen. Valitsin teoreettiseksi taustaksi teoksen, joka perustuu yli sataan aihetta käsittelevään tutkimukseen. Rajasin käsittelemieni luokanhallintaan liittyvien tekijöiden määrää, jotta niiden käsittely ei jäisi liian pintapuoliseksi. Tulokset ja johtopäätökset. Luokanhallintaan vaikuttavia pedagogisia tekijöitä ovat säännöt ja rutiinit, kuri ja seuraukset, opettaja–oppilas suhde, mentaaliset tekijät, oppilaan vastuu, hyvään alkuun pääseminen ja hallinta koulun tasolla. Työrauhan edistämisen kannalta näistä korostuvat kaksi ensimmäistä. Ne kattavat hyvin luokassa tapahtuvan konkreettisen toiminnan ja antavat opettajalle hyvin käytännöllisiä keinoja sekä ennaltaehkäistä työrauhaongelmia että puuttua niihin. Säännöt ja rutiinit antavat opettajalle mahdollisuuden ennaltaehkäistä työrau-haongelmia luomalla yhteiset säännöt ja niitä tukevat rutiinit. Kuri ja seuraukset taas auttavat opettajaa puuttumaan tilanteisiin, joissa oppilas rikkoo sovittuja sääntöjä. Luokanhallinta nähdäänkin usein jatkumona, joka pyrkii ennaltaehkäisemään häiritsevää käyttäytymistä ja etenee tarvittaessa kohti suoria puuttumisen keinoja. Tämä tutkielma tarjoaa paljon käytännön esimerkkejä, miten opettaja voi näiden tekijöiden avulla edistää työrauhaa.
  • Rasku, Hanna (2023)
    Tämän tutkielman tarkoituksena on tehdä selkoa eri lukemaan opettamisen menetelmistä, vertailla niitä keskenään ja arvioida niiden hyviä ja huonoja puolia. Lukemaan oppiminen on ensimmäisen kouluvuoden tärkein tavoite, ja sen opettamiseen on olemassa erilaisia menetelmiä, joita esittelen tässä tutkielmassa. Lukemaan opettamisen menetelmät jaotellaan usein synteettisiin, eli yksityiskohdista kokonaisuuksiin lähteviin, ja analyyttisiin, eli kokonaisuuksista yksityiskohtiin eteneviin menetelmiin. Tässä tutkielmassa esittelen tarkemmin kaksi synteettistä menetelmää: KÄTS- ja CID-menetelmät, sekä kaksi analyyttistä menetelmää: LPP- ja LYHTY-menetelmät. Tämä tutkielma on tehty kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kuvailevassa kirjallisuuskatsauksessa kootaan tietyn aiheen tutkimuksia yhteen, ja sen tavoitteena on etsiä vastauksia siihen, mitä ilmiöstä jo tiedetään. Valitsin aineistokseni tutkimuksia lukemaan opettamisesta ja tarkemmin sen menetelmistä. Aineistoni on haettu käyttämällä Google Scholar- ja yliopiston Helka-kirjaston hakupalveluita. Tulosten perusteella voidaan todeta, että synteettiset ja analyyttiset menetelmät eroavat toisistaan lukemaan opettamisen alkuvaiheessa ja etenemissuunnaltaan, mutta molemmat menetelmät sisältävät sekä synteesiä että analyysiä, eli sekä kirjain-äänneyhteyden harjoittelua, että kokonaisten sanojen ymmärtämisen harjoittelua. Lukemaan opettamisen menetelmän valinnalla on merkitystä ensimmäisen lukuvuoden keskivaiheilla, mutta ensimmäisen luokan keväällä menetelmästä huolimatta suurin osa oppilaista omaa hyvän lukutaidon. Tuloksista voidaan päätellä, että lukemaan opettamisessa tulee ottaa huomioon oppilaiden yksilöllinen etenemistahti ja valmiudet, lukumotivaation ylläpitäminen, sekä eri menetelmien elementtien yhdisteleminen.
  • Lindell, Annika (2021)
    Tässä tutkielmassa tutkitaan luokanopettajaopiskelijoiden sekä varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoiden kokemuksia opintojen kuormittavuudesta sekä tästä koetusta kuormittuneisuudesta selviämistä. Kuormittuneisuus on iso osa opiskelijan arkea ja mahdollinen syy siihen, että opiskelija ei valmistu korkeakoulusta lainkaan. Joka kymmenes opiskelija kokee opiskelu-uupumusta opintojensa aikana ja kuormittuneisuutta voidaan pitää uupumuksen esiasteena. Kasvatustieteellisillä opiskelualoilla opiskelu-uupumus on yleisempää kuin esimerkiksi lääketieteellisillä opiskelualoilla. Opiskelijan elämää saattaa kuormittaa myös monet muut asiat elämässä, ei ainoastaan opinnot. Tutkielmassa selvitetään, mikä opettajaopiskelijoita kuormittaa ja miten tämä koettu kuormittuneisuus ilmenee sekä opettajaopiskelijoiden omia keinoja selvitä opintojensa kuormittavuudesta. Lisäksi tutkittavana on, eroaako kuormittuneisuudesta selviäminen luokanopettajaopiskelijoiden ja varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoiden välillä. Tutkimukseen osallistui Tampereen yliopiston luokanopettajaopiskelijat ja varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijat vastaamalla E-lomake-palvelussa täytettävään kyselyyn. Vastaaminen oli vapaaehtoista ja vastausaikaa oli kaksi viikkoa. Vastauksia tuli yhteensä 18, jotka kaikki otettiin mukaan tutkimukseen. Aineistoa analysointiin sisällönanalyysillä ja sisällöllisten luokittelujen avulla. Tutkielmassa tulee ilmi, että opettajaopiskelijat pääsääntöisesti selviävät kokemastaan kuormittuneisuudesta eikä ulkopuoliselle ammattiavulle ole ollut juurikaan tarvetta tässä tapauksessa. Opettajaopiskelijat saavat voimavaroja muun muassa liikunnasta sekä muusta vapaa-ajan toiminnasta sekä perheeltään ja ystäviltään. Sosiaaliset suhteet saattavat kuitenkin olla myös osasyy kuormittuneisuuteen. Lisäksi kuormittavana pidettiin eniten opetusharjoitteluja sekä pro gradua tai kandidaatin tutkielmaa. Kuormittuneisuus aiheuttaa opettajaopiskelijoille väsymystä, stressiä sekä ahdistuneisuutta. Voimavarakeinot eivät eronneet lainkaan luokanopettajaopiskelijoiden ja varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoiden välillä. Tutkielma antaa tietoa siitä, mikä opettajaopiskelijoita kuormittaa ja millä keinoin he siitä selviävät.
  • Malmi, Aino (2022)
    Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli tutkia ja selvittää opettajan mahdollisia keinoja kohdata ja tukea ujoja oppilaita koululuokassa. Aiemman tutkimuksen mukaan opettajat eivät ole aina tietoisia siitä, miten luokan vetäytyvät ja hiljaiset oppilaat tulisi kohdata. Tässä tutkielmassa erittelen niitä keinoja, joiden avulla opettaja voi työssään huomioida ujot oppilaat yksilötasolla sekä ryhmätasolla. Tutkimustehtävät ovat 1) Mitä keinoja opettajalla on huomioida ja tukea ujoja ja hiljaisia oppilaita yksilöllisesti luokkahuoneessa oppitunnilla? ja 2) Mitä keinoja opettaja voi käyttää ujon tukemiseksi ryhmätasolla? Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistoiksi valikoitui seitsemän empiiristä tutkimusta sekä yksi katsausartikkeli. Käytin teoriaohjaavaa analyysitapaa tarkastellessani aineistoja ja kiinnitin huomioita niihin teemoihin, jotka käsittelivät ujouden käsitettä kouluissa. Ryhmittelin löytämäni tulokset alakategorioihin. Ujo oppilas tarvitsee arkeensa riittävän turvallisuuden tunteen. Opettaja voi edistää turvallisuutta luomalla luokkaan positiivista ja kannustavaa ilmapiiriä. Myös lämmin vuorovaikutussuhde oppilaan ja opettajan välillä oli yksi merkittävä tekijä ujon kokeman turvallisuuden tunteen luomiseksi. Lämmintä vuorovaikutussuhdetta pyrittiin rakentamaan tekemällä itsestä helposti lähestyttävä sekä ottamalla itse kontaktia ujoon oppilaaseen. Hiljaisten oppilaiden osallistumista tunnilla voidaan mahdollistaa myös muilla tavoin kuin viittaamalla ja puhumalla, ja erilaiset pelit ja leikit voivatkin rohkaista ujoa oppilasta puhumaan vähitellen. Opettajan on tärkeä miettiä myös etukäteen, keiden kanssa ujo oppilas sijoitetaan samaan ryhmään pienryhmätyöskentelyssä, varmistaen turvallisuuden kokemus. Oppilaan arkeen on hyvä myös yrittää luoda rutiineja ja ennustettavuutta käymällä läpi päivän tulevat tapahtumat sekä noudattamalla tiettyjä toistuvia rutiineja koulussa.
  • Wickström, Waltteri (2024)
    Biodiversity loss is a growing challenge that affects the functioning of our planet. But it is possible to prevent loss of nature and restore ecosystems all over the world. This is called nature positive. Plants play a key role as producers of life. However, research indicates that nature positive is at least a little bit slowed down by a phenomenon known as plant blindness. Plant blindness could be prevented by strengthening plant species identification skills and increasing the interest in nature. Previous research shows that mobile applications for plant species identification can be a helpful tool to prevent plant blindness. These studies have found that students' motivation and interest to study plant species identification increases when mobile apps are used in combination with outdoor learning. This study is a literature review that gathers and evaluates studies about the use of mobile apps in plant species identification education. The study looked at how digital tools can help people understand biodiversity better and prevent plant blindness. Theoretical backgrounds and the didactic focus were also analyzed. The study combined an integrative and descriptive literature review. The didactic focus in the studies were evaluated by using the DFC (Didactic Focus based Categorization) -method. It was used to identify the main research focus and possible lack of research in this field. According to the results, teaching plant species identification was perceived as challenging and mobile apps for plant species identification were seen as helpful tools in teaching. The theories used in these studies were mainly based on four themes: plant blindness and preventing it, plant identification skills, digital teaching tools and outdoor learning. The main goal of the studies was to find solutions to prevent plant blindness. The results showed that the studies were cross-disciplinary and utilized various research methods. However, the results showed that they were mainly focused on the same didactic themes. Most of these studies (92%) studied students, and more than half (54%) focused on students' understanding of objectives and content, motivation, and attitudes. Especially, motivation stood out as an important area of research. On the other hand, there was little research on teachers or teaching organizations.
  • Köhler, Hector (2022)
    Avhandlingen behandlar möjligheter och utmaningar med musikimprovisation i musikundervisning. Ämnet betraktas ur både lärarens- samt elevens synvinkel. Avhandlingens syfte är att utveckla en förståelse för hur musikimprovisation upplevs av lärare och elever och att belysa bl.a. hurdant behov för fortbildning det finns bland lärare gällande musikimprovisation, vilka färdigheter som utvecklas via användning av musikimprovisation i musikundervisning och redogöra för behov för vidare forskning inom ämnet. Det är ett växande forskningsområde där det speciellt i USA gjorts mycket studier kring ämnet. Denna avhandling fokuserar däremot på hur musikimprovisation i musikundervisning används i de nordiska länder, dvs. Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island.
  • Perälä, Pulmu (2022)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Tieto oppilashuollosta ja sen toimintaperiaatteista rajautuu pitkälti erilaisten oppaiden ja kyselyjen varaan. Kasvatustieteellistä, vertaisarvioitua tietoa suomalaisesta oppilashuollosta on saatavilla vähän ja kiinnostus oppilashuollon tutkimiseen on hajautunut eri tieteenaloille. Tämän tutkielman tarkoituksena oli tutustua perusopetuksen oppilashuollon toiminnalliseen kokonaisuuteen, sen moniammatillisiin toimijoihin sekä heidän tuottamiinsa palveluihin. Tutkielman tutkimustehtävänä on selvittää, mitä keskeisiä edellytyksiä oppilashuollon moniammatilliselle työlle kuvataan alan tutkimuksessa sekä jäsentää moniammatillisen oppilashuollon toimijoiden näkemyksiä näistä edellytyksistä. Tutkimusmenetelmänä oli kuvailevan kirjallisuuskatsauksen narratiivinen suuntaus, jonka avulla pyrittiin järjestämään epäyhtenäistä tietoa eheäksi kokonaisuudeksi. Tutkielman aineisto koottiin neljästä eri tieteellisten julkaisujen hakupalvelusta. Aineiston haussa käytettiin ennalta määriteltyjä hakusanoja ja -kriteerejä. Aineisto rajattiin Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan ja julkaisuajankohdat sijoittuivat vuosiin 2000–2020. Lopullinen aineisto koostui yhdeksästä tutkimuksesta, joista analysoitiin tulos- ja pohdintaosiot. Tutkielman tutkimusaineistossa moniammatillisen oppilashuoltotyön edellytyksiksi kuvattiin moniammatillinen yhteistyö, työhön sitoutuminen sekä oppilashuollon toimijoiden välinen vuorovaikutus ja luottamus. Tutkielman tulokset osoittivat moniammatillisen yhteistyön olevan merkittävin toimivan oppilashuoltotyön edellytys. Myös toimijoiden näkemysten mukaan juuri moniammatillinen yhteistyö ja sen toteutuminen ovat haastavin osuus toimivan oppilashuoltotyön rakentamisessa. Tähän liittyen toimijoiden mukaan myös vuorovaikutus ja luottamus koettiin puutteellisena. Myönteiset näkemykset rajautuivat työhön sitoutumisen ympärille. Kirjallisuuskatsaukseni osoittaa selvästi, että toimijoiden näkemykset painottuvat oppilashuoltotyön edellytysten heikkouksiin. Siksi oppilashuoltotyön kehittämiselle on yhä tarvetta.