Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "General and Adult Education"

Sort by: Order: Results:

  • Tiainen, Janne (2021)
    Tiivistelmä - Referat – Abstract Mål. Syftet med den här studien är att forska hur konspirationsteorierna borde bemötas pedagogiskt och utbildningsmässigt. En viktig del av forskningen är att undersöka vilka pedagogiska verktyg fungerar positivt till att reducera tron på konspirationsteorierna. Med det pedagogiska menas hur enskilda människor (pedagoger), men framför allt hur hela utbildningsorganisationer kan bemöta och reducera tronkonspirationsteorierna och eventuellt reducera tron på andra icke-önskvärda fenomen. Metoder. Metoden för avhandlingen var en beskrivande litteraturstudie. Materialet till litteraturstudien baserar sig på kvantitativa forskningsartiklar och publicerade vetenskapliga litteraturstudier. Avsikten med studien var att skapa en helhetsuppfattning om temat och kritiskt granska de valda 8 vetenskapliga artiklarna som beskriver hur konspirationsteorier och andra icke-önskvärda fenomen bekämpas. Resultat och slutsatser. Resultaten var att det är svårt att bemöta konspirationsteorierna så att tron på dessa reduceras. Men forskningen talar tydligt att kritiskt tänkande kan bidra till att minska människors tro på konspirationsteorier. Samtidigt visar forskningen att konspirationsteorierna måste bemötas kritiskt till exempel i skolan innan eleven/studenten själv möter det specifika fenomenet, och det kan bidra till resistent förhållning endast mot den i skolan behandlade konspirationsteorin. Resultatet och slutsatserna kan summeras med att kritiskt tänkande fungerar som förebyggande verksamhet till att reducera tron på konspirationsteorierna. Medan vänlighet, villighet att lystna och ge en person en känsla av empowerment fungerar bra till att reducera på tron på konspirationsteorierna hos människor som redan fallit offer för dem. Slutsatsen är att konspirationsteorierna är här för att stanna och att det inte finns mirakelkurer som skulle få slut på dem. Med kontextualiserad form av kritiskt tänkande, i rätt tid (ålder) och empatiskt förhållningssätt ser ut att reducera konspirationsteoretiska tankar bättre än faktabaserad argumentation.
  • Nordman, Nadine (2022)
    Jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä ja kärjistyvässä kilpailussa tiedon ja osaamisen merkitys on kasvanut organisaatioissa, eikä kasvun tahti vaikuta hidastuvan. Viimeisten vuosikymmenten aikana on korostettu tiedon ja osaamisen asemaa tärkeänä, jopa tärkeimpänä, kilpailutekijänä ja pääomana organisaatioille. Tämän myötä kiinnostus on noussut organisaatioiden tiedon ja osaamisen johtamista sekä uusien työntekijöiden tehokasta perehdytystä kohtaan. Tämän tutkielman idea saikin alkunsa suomalaisen yrityksen perehdyttäjien ilmoittamasta tarpeesta selvittää perehdyttämisprosessin kehittämismahdollisuuksia heidän organisaatiossaan. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jonka tavoitteena on ymmärtää ja kuvailla perehdytysprosessin toteutumista tutkimuksissa. Lisäksi pyrin tunnistaa tutkimuksissa kuvailtuja perehdytysprosessien vahvuuksia ja heikkouksia. Kirjallisuuskatsaukseen valikoitui neljä vuosina 2003–2020 julkaistua tieteellistä artikkelia, jotka tutkivat perehdytysprosessin toteutumista suomalaisissa yrityksissä ottaen huomioon perehdyttäjän näkökulman. Tutkimusten tuloksia analysoitiin teoriasidonnaisella otteella hyödyntäen teoria osuuden sekä aineiston avulla muodostettuja fenomenografisen tutkimusotteen kuvauskategorioita: perehdyttäjän näkökulma, perehdytysprosessi, työpaikkaan perehdyttäminen, työyhteisöön perehdyttäminen, työhön perehdyttäminen, arviointi ja seuranta, perehdyttämisen vahvuudet ja perehdyttämisen ongelmakohdat. Tutkimuksen keskeisimpinä tuloksina esitän, että perehdytysprosessi kuvataan suomalaisiin yrityksiin sijoittuvissa yrityksissä melko samalla tavalla. Perehdytyksen vahvuuksina koettiin tutkimuksissa yleisimmin tavoitteellisuus, perehdytysprosessin suunnitelmallisuus, selkeä perehdyttämistyö, selkeä vastuunjako, toimiva vuorovaikutus, verkostoituminen, työyhteisön kannustus sekä seuranta ja arviointi. Kiire ja aikataulupaineet koettiin ongelmana jokaisen tutkimuksen tapausorganisaatiossa ja ne vaikuttivat lähes jokaisen muun perehdytyksessä koetun ongelman ilmaantumiseen.
  • Friman, Tuula (2021)
    Tässä tutkielmassa tarkastellaan oppijan voimaantumista ja positiivisen pedagogiikan keinoja oppijan voimaantumisen välineenä. Tutkielman tavoitteena on selvittää, mitä voimaantuminen ja positiivinen pedagogiikka ovat ja miten voimaantumista voidaan tukea positiivisen pedagogiikan avulla. Oletuksena tässä tutkielmassa on, että positiivisen pedagogiikan menetelmin voidaan vaikuttaa oppijan voimaantumiseen. Tässä tutkielmassa oppijalla tarkoitetaan lasta ja nuorta, jota koulussa ja toisen asteen koulutuksessa kasvatus- ja opetustyön avulla pedagogisesti opetetaan oppimaan. Voimaantumista tässä tutkielmassa tarkastellaan Juha Siitosen Voimaantumisteorian perusteiden hahmottelua- väitöskirjan viitoittamana, joka on siten tutkielmassa voimaantumisen teoreettisena viitekehyksenä. Positiivinen pedagogiikka vastaavasti määritellään siten, että se on positiivisen psykologian periaatteita ja menetelmiä oppijan opettamisessa soveltava pedagoginen suuntaus, jolloin opetuksessa korostuu oppijaa arvostava kohtaaminen ja hänen voimavarojen tunnistaminen ja hyödyntäminen oppimisessa. Keskiössä on erityisesti oppijaa arvostavan vuorovaikutuksen korostaminen. Tutkielma on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena ja tutkimusmenetelmänä on käytetty kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Voimaantuminen on yhteydessä oppijan hyvinvointiin. Voimaantuminen ei ole kuitenkaan pysyvä tila, joten sitä tulisi voida tukea erilaisilla toimenpiteillä. Tämän kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan tulkintana avarakatseisesti esittää, että positiivisen pedagogiikan menetelmiä käyttämällä voidaan vaikuttaa oppijan voimaantumiseen, jota vahvistaa turvallisuuden, luottamuksen ja tasa-arvoisuuden tunne. Myönteinen luokkailmapiiri, avoin ja oppijaa arvostava vuorovaikutus, oppijan minäkuvan vahvistaminen, myönteisten tunteiden herättely ja vaaliminen ystävällisyydellä, oppijoiden aktiivisen yhteistoiminaalisuuden vahvistaminen, oppijan ja toisten ominaisvahvuuksien tunnistaminen ja huomioiminen myönteisen palautteen avulla sekä saavutusten ja onnistumisten huomioiminen tukevat oppijan voimaantumista. Voimaantumisen voidaan tulkita vaikuttavan oppijan kokonaisvaltaiseen oppimiseen, elämänhallintaan ja hyvinvointiin.
  • Oesch, Sonja (2022)
    Koulunkäynnin on katsottu olevan tärkeä tekijä lapsen rikollisuudelta sekä syrjäytymiseltä suojaamisessa. Aiempien tutkimusten mukaan koulujen opettajilla sekä koulussa vallitsevilla opettajan ja oppilaan välisillä vuorovaikutussuhteilla on osoittautunut olevan merkitystä lasten ja nuorten koulukokemuksille. Erityisesti positiivisiksi koetut opettaja-oppilassuhteet ovat aiempien tutkimusten mukaan olleet yhteydessä koulumyönteisiin kokemuksiin sekä koulunkäyntiin sitoutumiseen. Kandidaatintutkielmassani tutkin opettajan ja oppilaan välisen suhteen yhteyksiä lasten ja nuorten rikoskäyttäytymiselle. Tutkielmani tarkoitus oli tarkastella erityisesti sitä, miten positiiviset ja negatiiviset opettaja-oppilassuhteet ovat yhteydessä lasten ja nuorten rikoskäyttäytymiseen sekä millaisia yhteyksiä opettaja-oppilassuhteen laatua määrittelevät ominaisuudet rikoskäyttäytymisen kanssa osoittavat tutkimuskirjallisuuden perusteella. Toteutin tutkielmani integroivana kirjallisuuskatsauksena. Integroiva kirjallisuuskatsaus sopii erityisesti sellaisten tutkimusten menetelmäksi, joiden tutkittavasta ilmiöstä on jo olemassa tietoa, mutta johon halutaan tuoda mahdollisesti uusia näkökulmia. Tutkimukseeni valitsin kymmenen aihealueen tutkimusartikkelia, joita analysoin tutkielmassani perinteisen sisällönanalyysin menetelmällä. Aineiston valitsin eri tiedejulkaisujen tietokannoista aihepiirin hakusanoja käyttäen, otsikko- ja abstraktitason seulonnalla sekä lopuksi tarkemman ja yksityiskohtaisemman lukutyön perusteella. Tutkielmani osoitti, että opettajan ja oppilaan välisillä niin positiivisina kuin negatiivisina koetuilla suhteilla oli yhteyksiä lasten ja nuorten rikoskäyttäytymiselle. Positiivisia piirteitä, kuten opettajan tukea ja huolenpitoa, osoittavat suhteet olivat pääsääntöisesti yhteydessä vähäisempään lasten ja nuorten rikoskäyttäytymiseen. Negatiivisina ja ristiriitaisina koetut suhteet olivat päinvastaisesti yhteydessä aktiivisempaan rikoskäyttäytymiseen. Opettaja-oppilassuhteilla ja erityisesti sen laadulla voidaan tämän tutkielman perusteella katsoa olevan merkitystä sille, millaisia mahdollisia muotoja lapsen tai nuoren käyttäytyminen saa kouluympäristössä sekä koulun ulkopuolella, sekä toisaalta myös sille, millaiseksi lapsen tai nuoren elämä rakentuu myös koulun jälkeen.
  • Rintamäki, Emilia (2022)
    Psyykkisellä traumalla voi olla sekä suora että välitön vaikutus yksilön hyvinvointiin. Psyykki-nen trauma syntyy erilaisista tekijöistä, mutta yleisimpiä aiheuttajia ovat läheisen kuolema, raiskaus, sota, väkivallan uhriksi joutuminen tai vanhempien avioero. Traumaattiset tapahtu-mat vaikuttavat yksilön keskushermostoon sekä psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, kogni-tiiviseen kehitykseen ja käyttäytymiseen monella eri tavalla. Moni ei kuitenkaan ole tietoinen siitä, että traumalla on tällaisia merkittäviä negatiivisia vaikutuksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa 100 000 ihmistä kokee vuoden aikana jonkin traumaattisen ko-kemuksen. On siis tärkeää alkaa tunnistamaan psyykkisestä traumasta johtuvia vaikutuksia, jotta voidaan tulevaisuudessa antaa heille heidän tarvitsemansa tuki koulunkäynnissä. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on koota integroiva kirjallisuuskatsaus aiemmin tehdyistä tutkimuksista siitä, millaisia erilaisia psyykkisiä traumoja voi esiintyä ja millä eri tavoin ne voi-vat vaikuttaa yksilön koulunkäyntiin. Tutkielmani tutkimuskysymyksiä ovat 1) Mitkä tekijät voi-vat aiheuttaa psykologisen trauman ja 2) Millä tavalla psykologinen trauma vaikuttaa yksilön koulunkäyntiin? Toteutin tutkielmani integroivana kirjallisuuskatsauksena, joka koostui yhdeksästä tieteellises-tä Google Scholar -tietokannasta haetusta tutkimusartikkelista. Tutkimusartikkelit olivat kaikki englanninkielisiä ja ne sijoittuivat vuosille 2001—2017. Aineiston analyysissä käytin aineisto-lähtöistä sisällönanalyysiä, joka eteni aineiston yleisluontoisesta läpikäymisestä aina yksityis-kohtaiseen tiedon jäsentämiseen alleviivausten ja tiedon vertailun avulla. Psyykkisen trauman aiheuttajia löytyi osittain samanlaisia ja osittain erilaisia, mutta monessa tutkimuksessa tuli esille erityisesti väkivalta, laiminlyönti tai läheisen menettäminen. Koulun-käyntiin psyykkiset traumat vaikuttivat hyvin laajasti, mutta negatiivinen vaikutus oli esimerkik-si arvosanoihin, koulupoissaoloihin, keskittymiseen sekä lukutaitoon. Aiheesta tarvittaisiin enemmän pitkittäistutkimuksia, jotta voitaisiin arvioida psyykkisen trauman pidempiaikaisia vaikutuksia. Ehdottoman tärkeää olisi myös tutkia sitä, miten koulun henkilökunta voi tukea oppilasta/opiskelijaa niin, että hän saisi täyden hyödyn opiskelusta.
  • Lövgren, Miranda (2022)
    Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli tuoda esiin, kuinka J.K Rowlingin kirjassa Harry Potter and the Philosopher’s stone (1997) kirjoitetaan rahasta, köyhyydestä ja huono-osaisuudesta. Tarkoituksena oli selvittää, onko kirjassa käydyt keskustelut rahasta samanlaisia kuin lasten todelliset keskustelut aiheesta. Tätä tutkittiin vertaamalla kirjassa käytyä keskustelua köyhyystutkimuksen tuloksiin. Tätä kautta analysoitiin samalla myös kirjan samaistuttavuutta lapsille. Tutkimuskysymykset tässä tutkimuksessa olivat: 1. Miten rahaan ja köyhyyteen liittyvät teemat tuodaan esille kirjassa? 2. Millä tavalla lapsi voi samaistua kirjan keskusteluun rahasta ja köyhyydestä? Tämä tutkimus oli aineistolähtöinen analyysi. Aineiston analyysi tapahtui tekstin läpikäynnillä, jonka jälkeen aineisto pelkistetiin ja ryhmiteltiin. Tutkittavasta teoksesta etsittiin ensin kaikki rahaan, köyhyyteen ja huono-osaisuuteen viittaavat maininnat, jotka jaettiin sitten eri kategorioihin. Nämä kategoriat olivat: rahan käyttö, tavarat ja resurssit sekä köyhyyden maininta kiusaamistilanteissa. Tutkimustulokset osoittavat, että tutkittavassa kirjassa käyty keskustelu rahasta on osittain samanlaista kuin todellisuudessa. Köyhyys nähtiin useimmiten olevan yhteydessä lapsen perheeseen, köyhyyden merkkejä olivat muun muassa vanhat vaatteet ja köyhyyttä hävettiin. Osa kirjan rahaan liittyvistä maininnoista puolestaan eivät vastaa lasten todellisia käsityksiä aiheesta. Kirjan päähenkilö näkee oman rahatilanteensa erillisenä muun perheensä rahatilanteesta ja hänellä on rahankäytön suhteen enemmän valtaa kuin lapsilla tavallisesti on. Lisäksi kiusaamistilanteissa mainittu köyhyys ei täysin vastannut tutkimuksessa esille nostettuja tekijöitä. Tulosten perusteella voitiin näin ollen osoittaa lasten voivan samaistua joihinkin kirjassa käytyihin keskusteluihin rahasta ja köyhyydestä.
  • Åberg, Sofia (2022)
    Ratkaisukeskeisyyden avulla on mahdollista saada aikaan muutosta. Sitä hyödynnetään esimerkiksi terapiassa, valmennuksessa ja neuvonnassa. Aikaisempien tutkimuksien mukaan ratkaisukeskeisyyden etuna nähdään sen tehokkuus ja lyhytkestoisuus. Aiemmat tutkimukset osoittavat ratkaisukeskeisen neuvonnan soveltuvan oppilaitoksiin, jossa sitä voidaan järjestää oppilaille ja opiskelijoille ryhmänä. Ratkaisukeskeisestä ryhmäneuvonnasta oppilaitoksissa ei ole vielä kovinkaan paljon tutkimustuloksia, joten tutkielmallani lähdin tuottamaan aiheesta lisää tietoa. Kandidaatintutkielmani tarkoituksena oli selvittää ratkaisukeskeisen ryhmäneuvonnan käyttöä oppilaitoksissa, kun sitä järjestettiin oppilaille ja opiskelijoille. Tutkimuskysymykset olivat 1) Miksi ratkaisukeskeistä ryhmäneuvontaa tulisi järjestää kouluissa? ja 2) Minkälaisia tuloksia oppilaille tai opiskelijoille kohdennetulla ratkaisukeskeisellä ryhmäneuvonnalla on saatu aikaan? Toteutin kandidaatintutkielmani integroivana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmani aineisto muodostui kahdeksasta vertaisarvioidusta tutkimusartikkelista, jotka oli julkaistu aikavälillä 2016–2022. Artikkelit olivat ProQuestista ja Google Scholarista. Aineiston analysointi tapahtui perinteisen sisällönanalyysin keinoin ja tämän pohjalta muodostin ala- ja yläkategoriat. Ala-kategoriat olivat hyödyt, järjestäminen kouluissa, mihin asioihin tuloksia saatiin, tulokset ja tehokkuus. Yläkategoriat olivat puolestaan ratkaisukeskeisen ryhmäneuvonnan tarjoaminen oppilaitoksissa ja ratkaisukeskeisellä ryhmäneuvonnalla saadut tulokset. Tuloksien perusteella ratkaisukeskeinen ryhmäneuvonta soveltuu käytettäväksi oppilaitoksissa oppilaille ja opiskelijoille. Ratkaisukeskeinen ryhmäneuvonta näyttäytyi tehokkaana ja tuloksia aikaansaavana jokaisen analysoitavana olevan artikkelin kohdalla. Ryhmäneuvonnalla aikaansaatujen tuloksien nähtiin myös säilyvän seurantamittauksissa.
  • Koskinen, Johanna (2024)
    Tavoitteet. Tutkimuksen ensisijaisena tavoitteena oli avata käsitystä reflektiivisyyden käsitteestä ja sen merkityksestä aikuisen oppimisessa. Tavoitteena oli lisäksi osallistua ja tuoda lisätietoa käynnissä olevaan keskusteluun paitsi aikuisen oppimisesta osana jatkuvaa oppimista, myös reflektiotaitojen kehittämisestä oppimisen moninaisilla foorumeilla erilaisten kehittäjien ja oppimisen asiantuntijatahojen toimesta. Reflektiivisyyden käsitettä käytetään yleisesti oppimisesta ja kehittymisestä puhuttaessa. Kun kyseessä on aikuinen ihminen, oppimisessa korostuu erityisesti kokemusten merkitys ja niistä oppiminen. Ympäröivä yhteiskunta, erityisesti työelämä on viimeisten vuosikymmenten aikana korostanut jatkuvan, elinikäisen oppimisen merkitystä. Tutkimuksen tarkoitus on tätä taustaa vasten tarkastella reflektiivisyyttä ja sen merkitystä, unohtamatta itse käsitteeseen ja sen toteuttamiseen liittyviä haasteita. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana ja kommentoivana kirjallisuuskatsauksena, koska se mahdollistaa laajan kuvan muodostamisen aiheesta ja tarjoaa tilaisuuden kuvailla käsiteltävää aihetta laajemmin. Tutkimus pohjautuu yhteensä seitsemään vuosina 2010–2023 julkaistuun tieteellisesti vertaisarvioituun artikkeliin. Aineistolähtöisessä analyysissä käytettiin fenomenologishermeneuttisesta perinteestä kumpuavaa mallia, jossa keskeistä aineiston kuvauksen ja analyysin rinnalla on erillisten merkityskokonaisuuksien jäsentyminen, niiden esittäminen, tulkinta ja synteesi. Tulokset ja johtopäätökset. Reflektiivisyyden käsitteelle ei aineistosta ollut löydettävissä yhtä yhteistä, yksiselitteistä määritelmää. Reflektoinnin tapoja oli useita. Selkeä positiivinen yhteys reflektoinnin sekä kehittymisen että kehittämisen välillä oli nähtävissä. Samoin erilaiset kokemusten ja sosiaalisen kanssakäymisen teemat nousivat selkeästi esiin. Reflektiivisyyteen suhtaudutaan lähtökohtaisesti positiivisesti, kunhan tiedostetaan mitä sillä tarkoitetaan, tavoitellaan ja miten sen toteutumista tuetaan. Reflektiivisyydessä keskeistä on yksilön omat reflektiotaidot ja sosiaalisen vuorovaikutuksen merkityksen ymmärtäminen. Tärkeää on luoda reflektiivisyyttä tukevat olosuhteet ja panostaa ammattimaiseen ohjaukseen.
  • Haapaharju, Iina (2024)
    Tässä tutkimuksessa selvitetään kuinka erilaiset opetusta ohjaavat dokumentit ja kurssikirjat ohjaavat seksuaalikasvatuksen toteutumista peruskoulussa. Peruskoulu kattaa ihmisen elämästä noin neljäsosan ja on täten iso osa ihmisen elämää ja kehittymistä. Seksuaalikasvatus on monipuolinen ala ja sen eri ulottuvuuksia tunnistetaan enenevissä määrin eri yhteiskunnan tasoilla. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että teemaan liittyviä asioita käsitellään nykykasvatuksessa verrattain vähän. Kyseessä on kuvaileva kirjallisuuskatsaus Tarkasteltavina ovat perusopetuslaki, oppivelvollisuuslaki, yhdenvertaisuuslaki, laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta, perusopetuksen opetussuunnitelma sekä 12 Helsingin yliopiston opettajaopiskelijoiden ja biologian aineopiskelijoiden kurssikirjaa. Menetelmänä hyödynnetään kuvailevaa kirjallisuuskatsausta ja sen mahdollistavaa tyyliä kuvata laajoja kokonaisuuksia ja materiaaleja. Seksuaalikasvatus heijastuu tutkittavista materiaaleista läpi yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja identiteetin kehittymisen tukemisena. Laki painottaa opetuksen järjestäjän vastuuta kaikenlaisen syrjinnän ehkäisemisessä ja tasa-arvon toteutumisessa. Opetussuunnitelma puolestaan määrittää minkä verran mitäkin oppiainetta milloinkin opetetaan. Tämä vaikuttaa konkreettisesti myös seksuaalikavatuksen opettamiseen ja oppimiseen. 12:sta kurssikirjasta yhdessä oli luku omistettua seksuaalikasvatukselle. Muutoin paino oli tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden korostamisessa. Termiä “seksuaalikasvatus” ei kuitenkaan mainittu yhdessäkään tutkittavista aineistoista. Tulevaisuudessa tuloksia voidaan soveltaa jatkotutkimuksiin kasvatustieteen ja seksologian kentällä kuten myös kurssikirja- ja opetussuunnitelma-analyysissa. Tutkimusta voitaisiin tehdä esimerkiksi kokemuksista ja ajatuksista seksuaalikasvatukseen liittyen ja siihen kuinka opettajaopiskelijat, oppilaat tai vaikka vanhemmat ne kokevat.
  • Laihosola, Mayling (2021)
    Työnantajamielikuvan rakentamisella organisaatio pyrkii erottumaan kilpailijoistaan muodostaen uniikin ja mieleenpainuvan kuvan itsestään työnantajana. Houkuttelevalla työnantajamielikuvalla pyritään vetoamaan potentiaalisiin työnhakijoihin - sosiaalinen media on yksi organisaation viestintäkanavista, jonka kautta se voi välittää visioitaan potentiaalisille työnhakijoille. Tutkimuksen tavoitteena oli avata sosiaalisen median käyttömahdollisuuksia ulkoisen työnantajamielikuvan rakentamisessa ja tutkimuskysymyksenä esitettiin: Mikä on sosiaalisen median rooli työantajamielikuvan muodostumisessa? Aiemmat tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen media on levinnyt organisaatioiden keskuuteen ja tarjonnut niille uudenlaisen tavan viestiä. Tutkimus toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena aiheen yleiskuvan muodostamiseksi. Suurin osa lähdekirjallisuudesta on vertaisarvioitu ja tulokset on analysoitu teemoittain. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan esittää, että potentiaalisten työnhakijoiden houkuttelemiseksi organisaatio voi hyödyntää sosiaalista mediaa työnantajamielikuvan rakentamisessa. Interaktiivinen sosiaalinen media voi auttaa kirkastamaan organisaation brändin merkitystä ja toimia organisaation kilpailuetuna, jos se onnistuu viestimään arvolupauksestaan ja houkuttelemaan organisaation arvoihin parhaiten sopivimmat työntekijät. On tutkittu, että ennestään tuttujen organisaatioiden työpaikkailmoitukset jäävät paremmin työnhakijoiden mieleen ja Instagram visuaalisena alustana voi auttaa tietoisuuden rakentamisessa erityisesti millenniaalien keskuudessa. Vaikka työnantajamielikuva ei rakennu yksistään sosiaalisen median kautta, se voi tarjota potentiaalisille työnhakijoille lisätietoa organisaation arvoista ja erottuvuustekijöistä. Työnantajamielikuva rakentuu sidosryhmien kautta sosiaalisessa mediassa riippumatta siitä, osallistuuko organisaatio itse mielikuvien ja assosiaatioiden rakentamiseen vai ei. Potentiaalisten työnhakijoiden houkuttelemiseksi organisaatiot voivat pyrkiä kuitenkin olemaan aktiivisia ainakin niillä sosiaalisen median alustoilla, joilla työnhakijoiden tiedetään olevan läsnä. Mikäli sosiaalinen media jatkaa kasvuaan nykyisellä tahdilla, sen strateginen kehittäminen ja käyttömahdollisuuksien hyödyntäminen voi organisaatioiden keskuudessa korostua entisestään.
  • Taavitsainen, Juulia (2021)
    Sosiaalinen media on nykypäivänä osa ihmisen arkea jo lapsesta asti. Jatkuvasti saatavilla oleminen vaikuttaa ihmisten väliseen vuorovaikutukseen, sillä älylaitteet ovat läsnä myös kasvokkaisen vuorovaikutuksen tilanteissa. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millä tavoin sosiaalisen median läsnäolo perheen arjessa vaikuttaa lapsen ja vanhemman väliseen vuorovaikutukseen ja onko sosiaalisen median lisääntyneellä läsnäololla vaikutusta lapsen kehitykseen. Olettamuksena oli, että sosiaalinen media vaikuttaa perheen vuorovaikutukseen niinkin paljon, että sillä on kauaskantoisia vaikutuksia lapsen kehitykseen. Tutkimuksessa avataan sosiaalisen median sekä vuorovaikutuksen käsitteitä ja teorioina käytetään Goffmannin vuorovaikutuksen sosiologiaa sekä Bowlbyn kiintymyssuhdeteoriaa, joita peilataan saatuihin tutkimustuloksiin. Aikaisempia tutkimuksia on tehty sosiaalisen median vaikutuksista yksityishenkilöiden elämään sekä vuorovaikutukseen esimerkiksi työkonseptissa. Oma mielenkiintoni keskittyy vuorovaikutukseen perheiden sisällä ja siihen, voiko sosiaalisen median lisääntyvällä läsnäololla perheessä olla lapsen kannalta pidempiaikaisia vaikutuksia. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimukseen otettiin mukaan kattava ja asianmukainen aineisto, jonka avulla tutkimus oli mahdollista toteuttaa. Tutkimuskirjallisuutta sekä artikkeleja valikoitui tutkimukseen yhteensä 13 kappaletta. Sosiaalisella medialla huomattiin olevan positiivisia sekä negatiivisia vaikutuksia perheen vuorovaikutukseen. Positiiviset vaikutukset keskittyivät lähinnä kommunikoinnin helpottumiseen sekä yhteisiin vapaa-ajanviettotapoihin, negatiiviset vaikutukset näkyivät lasten ja vanhempien vuorovaikutustilanteiden ongelmissa. Vanhemman poissaolevuus vuorovaikutustilanteissa voi pahimmassa tapauksessa hankaloittaa turvallisen kiintymyssuhteen syntymistä. Lapsen emotionaalinen sekä sosiaalinen käyttäytyminen opitaan yhdessä muiden ihmisten kanssa, ja jos lapsen täytyy jatkuvasti kilpailla kotona älylaitteen kanssa, voi sosiaalistumisessa sekä vuorovaikutuksessa esiintyä vanhemmalla iällä puutoksia. Sosiaalisen median lisääntynyt läsnäolo on myös muuttanut kasvotyön käytänteitä, muuttaen perinteisen kasvotyön älypuhelinajan kasvotyöksi.
  • Polttila, Nea (2024)
    Tässä kirjallisuuskatsauksessa tutkitaan sosioekonomisen taustan yhteyttä uravalintaan. Aikaisempi tutkimus on osoittanut, että sosioekonominen tausta vaikuttaa merkittävästi uravalintaan monella eri tavalla. Aikaisempi tutkimus käsittelee sosioekonomisen taustan vaikutuksia uravalintaan hyvin eri näkökulmista, eikä luo kokonaiskuvaa ilmiöstä. Vaikka ilmiötä on tutkittu paljon, sen avulla ei ole kuitenkaan pystytty edistämään tasa-arvoa ja minimoimaan sosioekonomisen taustan vaikutuksia urapäätöksenteossa. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on luoda kokonaiskuva sosioekonomisen taustan moninaisista vaikutuksista ura-valintaan vastaamalla tutkimuskysymykseen: “Millaisten teemojen kautta sosioekonomisen taustan vaikutuksia uravalintaan on tutkittu vuosina 2014-2024?”. Tämä kirjallisuuskatsaus toteutettiin laadulliseen tutkimukseen pohjautuvana narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Aineisto etsittiin EBSCO tietokannasta hakusanoilla “TI socioeconomic” ja “TI career”. 20 artikkelin joukosta kerättiin valikoiduilla kriteereillä lopullinen aineisto. Aineisto koostui lopulta neljästä artikkelista, jotka käsittelivät sosioekonomisen taustan vaikutusta uravalintaan. Aineistoa tutkittiin sisällönanalyysin avulla aineistolähtöisesti. Tulokset muodostuivat neljästä pääteemasta, joita olivat 1) sosioekonominen asema ja uravalinnat, 2) yksilö ja sosioekonominen asema, 3) sosioekonominen asema ja uramenestys sekä 4) sosioekonomisen taustan vaikutusten minimointi. Sosioekonominen asema vaikutti moniin eri urapäätöksenteon taustalla vaikuttaviin tekijöihin, kuten uraan liittyviin asenteisiin, odotuksiin, pyrkimyksiin ja mieltymyksiin sekä käytettävissä oleviin taloudellisiin, sosiaalisiin ja tiedollisiin resursseihin. Heikko sosioekonominen asema toimi heikentävänä tekijänä urapäätöksentekoprosessissa. Yksilöllä oli puolestaan merkittävä rooli sosioekonomisen asemansa parantamisessa, mikä on myös koulutuspolitiikassa tavoitteena olevan mahdollisuuksien tasa-arvon mukaista. Tutkimus tuloksia voidaan hyödyntää pohjana tulevalle tutkimukselle. Tulevaisuudessa tutkimuksessa tulisi keskittää resursseja ilmiön tutkimiseen kokonaisuutena, sekä pohtia miten tasa-arvoa voidaan edistää yhteiskunnallisella tasolla koulutuspolitiikassa sekä oppilaitoksissa.
  • Janhunen, Panu (2021)
    Ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin esimerkin pohjalta virinnyt Fridays for Future tai Schoolstrikes 4 Climate -nimillä tunnettu nuorten kansainvälinen ilmastolakkoliike on monella tapaa täysin poikkeuksellinen liike. Ympäristöaktivismin aiemmista protestiaalloista liikkeen erottaa sen kansainvälisyys ja se, että liikkeen viesti on aiempia ympäristöliikkeitä henkilökohtaisempi, sillä liik- keen nuoret puolustavat aiempia, usein jotakin tiettyä luontokohdetta puolustaneita liikkeitä eksplisiit- tisemmin omaa tulevaisuuttaan. Poliittisena liikkeenä liike on poikkeuksellinen, koska se on tuonut yleisesti epäpoliittisena pidetyn nuorten joukon poliittisen toimijuuden esiin. Tässä tutkimuksessa ku- vataan, analysoidaan ja tulkitaan nuorten ilmastolakkoliikettä sukupolvitutkimuksen tutkimusperinteen kautta. Tavoitteena tutkimuksessa oli selvittää, voidaanko liikettä kutsua sukupolviliikkeeksi sekä sitä, millaisia sukupolvien välisiä ristiriitoja liike yhteiskunnassa ilmentää. Keskeisimpänä teoreettisena vii- tekehyksenä tutkimuksessa toimii Karl Mannheimin sukupolviteoria ja sen pohjalta kehitetty sukupol- viliikkeen kriteeristö. Menetelmänä tutkimuksessa toimi integroiva kirjallisuuskatsaus, joka mahdollisti tutkimusperinteil- tään monipuolisen aineiston käytön analyysin pohjana. Aineisto koostui viidestätoista ilmastolakkolii- kettä koskevasta tutkimuksesta, joita suhteutettiin analyysissä sukupolvitutkimuksen teoriaan. Tutkimuksen perusteella ilmastolakkoliikkeellä on edellytykset myöhemmin tulla tulkituksi sukupolviliikkeeksi. Tämän johtopäätöksen lopullinen tekeminen kuitenkin edellyttää sekä aikaa että lisätutkimusta. Liikkeen osoittautuminen sukupolviliikkeeksi tarkoittaisi sitä, että sen taustalla olisi laajempi aktuaalinen sukupolvi, jota liike edustaa. Tämä olisi merkittävää, sillä esimerkiksi Suomessa edellinen selvästi sukupolviliikkeen kriteerit täyttävä liike on ollut suurten ikäluokkien piirissä virinnyt 60-lukulaisuus. Ilmastolakkoliikkeen ilmentämät sukupolvien väliset ristiriidat kulminoituvat ilmasto- oikeudenmukaisuuden teemaan sekä liikkeen keskeiseksi protestoinnin tavaksi valikoituneen koululakon problematiikkaan. Katsottaessa sukupolvijännitteitä pidemmälle, voidaan ilmastolakot nähdä myös nuoren sukupolven vanhemmille sukupolville artikuloimana mahdollisuutena reagoida ilmastonmuutokseen ja kantaa vastuuta maailman tilasta.
  • Salminen, Riikka (2021)
    Tutkielman tarkoituksena on analysoida Joan Ackerin sukupuolittuneiden organisaatioiden teoriaa ja sen soveltamisesta käytäntöön. Acker systematisoi teoriaa vuonna 1990, jossa hän määritteli viisi sukupuolittumisen prosessia: sukupuolittunut työnjako, sukupuolittuneet symbolit ja kuvat, sukupuolittuneet vuorovaikutukset, sukupuolittunut identiteetinmuodostus sekä sukupuolen osallisuus sosiaalisten rakenteiden luomisen ja käsitteellistämisen prosesseissa. Vuoden 1992 artikkelissa Acker jätti viidennen prosessin pois. Tutkielmassa käsitellään Ackerin teoretisointien erilaisuuksia sekä viidennen prosessin heuristista ja empiiristä arvoa osana teoriaa. Tutkielmassa analysoidaan prosessien empiiristä soveltamista sekä tarkastellaan viidennen prosessin soveltamista. Tämän kuvailevan kirjallisuuskatsauksen aineistona toimi Ackerin teoriaa hyödyntäneet tutkimukset. Hakusanoina toimivat the theory of gendered organizations ja gendered organization theory. Analyysissa todettiin, että Ackerin teorian heuristinen arvo näyttäytyy, kun kaikkia prosesseja tarkastellaan kokonaisuutena. Prosessit voidaan jakaa analyyttisiin kategorioihin, mutta todellisuudessa ne kaikki vaikuttavat yhdessä muodostamaan sukupuolten eriarvoisuutta organisaatiossa. Kolmesta ensimmäisestä prosessista löytyy enemmän tutkimustietoa kuin kahdesta jälkimmäisestä. Ensimmäiset kaksi prosessia ovat helpompia tutkittavia empiirisesti kuin kolme jälkimmäistä. Pelkän viidennen prosessin soveltamisesta löytyi jonkin verran tutkimusnäyttöä, jotka osoittivat sen arvon empiirisenä työkaluna. On olennaista tarkastella viidennettä prosessia osana muita prosesseja, mutta on arvokasta tutkia sitä myös yksikseen. Viides prosessi on tärkeä sukupuolittuneen organisaation rakentumisen ymmärtämiselle, joten tutkielmassa ehdotetaan se lisättäväksi takaisin Ackerin teorian kokonaisuuteen. Ackerin teorian empiirisen soveltamisen avulla voidaan ymmärtää, miten organisaatiot ovat tosiasiassa sukupuolittuneet ja miten tämä vaikuttaa työntekijöihin. Teorian avulla voidaan todeta, miten sukupuolten eriarvoisuutta ja epätasa-arvoa on edelleen läsnä työelämässä ja pyrkiä kehittämään ja korjaamaan näitä epäkohtia. Lisää tutkimustietoa tarvitaan sekä eri aloilta ja maista sukupuolittumisen ilmenemisestä eri konteksteissa, että soveltamaan Ackerin teoriaa sen kokonaisuudessaan.
  • Merin, Riina (2021)
    Osalla peruskoulun vieraskielisistä oppilaista suomen kielen taito valmistavasta, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus ja äidinkieli ja kirjallisuus -opetuksesta huolimatta on korkeintaan välttävä. Huolestuttavin on niiden lasten tilanne, joiden huoltajista kumpikaan ei puhu suomea äidinkielenään ja joiden suomen kielen oppiminen on kokonaan koulun vastuulla. Heikko suomen kielen taito muodostuu suurimmaksi esteeksi osallistua jokapäiväiseen kouluopetukseen ja sitä kautta heikentää myös lapsen jatko-opiskeluun liittyviä mahdollisuuksia. Tässä tutkielmassa kuvataan, analysoidaan ja tulkitaan sekä valmistavan ja suomi toisena kielenä -opetuksen opettajien että vieraskielisten oppilaiden omia kokemuksia monipuolisen kielitaidon kehittämisestä. ​Lisäksi tutkielmassa vastataan kysymykseen siitä, miten suomen kielen oppimiseen liittyvä opetus on järjestetty ja miten se toimii erityisesti niiden oppijoiden osalta, jotka oppivat suomen kieltä käytännössä vaan koulukielenä. Tämä tutkimus on kvalitatiivista analyysia, joka perustuu peruskoulun valmistavan opetuksen ja suomi toisena kielenä -opetuksen opettajien, oppilaiden ja myös heidän luokanopettajien haastatteluihin. Tutkimuksessa tuodaan esille ensisijaisesti opettajien, mutta myös oppijoiden näkökulmaa asiaan. Tulosten mukaan muutto vieraaseen kieliympäristöön aiheuttaa lapselle sellaista oireilua, jonka käsittelemiseen vaaditaan muitakin asiantuntijoita opettajan lisäksi. Puutteellinen suomen kielen taito haittaa lapsen osallisuutta koulutyöhön ja vaati opettajalta lisää paneutumista lapsen vaikeuksien syihin. Ongelmana on myös opetusryhmien suuret koot ja sopivien oppimateriaalien valinta. Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että joillekin lapselle suomen kieli jää ainoastaan koulukieleksi. Kiinnostus koulukieltä kohtaan on hyvin riippuvainen oppilaan kotiympäristöstä, eikä opetuksen itseohjautuvuuteen pyrkivä malli välttämättä toimi vieraskielisten lasten kohdalla odotetulla tavalla. Tämänhetkinen peruskoulussa muodostettu suomen kielen oppimista toisena kielenä tukeva järjestelmä ei riitä joidenkin oppijoiden kohdalla, minkä seurauksena on jatko-opiskeluun riittämätön suomen kielen taito.
  • Malinen, Sanni (2022)
    Monet työntekijät kaipaavat työtä, joka tarjoaa jotain muutakin kuin tavan ansaita palkkaa. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että yli puolet vastanneista arvosti työn merkityksellisyyttä ennemmin kuin sen rahallista arvoa. Lisäksi merkityksellisen työn on todettu johtavan useisiin yksilö- ja organisaatiotason hyötyihin, kuten työtyytyväisyyteen ja hyvinvointiin sekä kohentuneeseen tehokkuuteen. Työn merkityksellisyys on kuitenkin ollut käsitteellisesti sekä menetelmällisesti monimuotoinen ja siksi tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on tutkia, millaisia työn merkityksellisyyttä tukevia tekijöitä aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa esiintyy sekä millä tavoin työn merkityksellisyyteen voidaan organisaatioiden toimesta vaikuttaa. Toteutin tutkielman integroivana kirjallisuuskatsauksena. Aineistoksi valitsin kymmenen vertaisarvioitua tutkimusartikkelia, jotka ovat sekä määrällisiä että laadullisia. Artikkelit olivat englanninkielisiä yhtä lukuun ottamatta ja ne löytyivät EBSCOhost sekä Google Scholar -tietokannoista. Aineiston analyysimenetelmänä toimi ohjattu sisällönanalyysi, jossa teoria määritti alustavat kategoriat, joiden mukaan koodasin aineistoa eri värein. Ohjatun sisällönanalyysin avulla sain ryhmiteltyä tulokset samankaltaisuuden mukaan ja luotua yhteyksiä erilaisista teoreettisista lähtökohdista olevien tutkimusten välille. Kirjallisuuskatsaukseen valittujen artikkelien perusteella työn merkityksellisyyttä tukevat tekijät voitiin jakaa neljän psykologisen perustarpeen; omaehtoisuuden, kyvykkyyden, yhteisöllisyyden sekä hyväntahtoisuuden alle. Ainoastaan hyväntahtoisuus oli aineiston perusteella suoraan yhteydessä työn merkityksellisyyteen. Muiden perustarpeiden kohdalla ilmeni myös epäsuoria yhteyksiä merkitykselliseen työhön. Aineistosta löytyi jokaista psykologista perustarvetta kuvaavia työn merkityksellisyyttä tukevia käytännön esimerkkejä. Organisaation näkökulmasta työn merkityksellisyyteen voidaan vaikuttaa ottamalla nämä neljä psykologista perustarvetta interventioiden kohteeksi, sillä työn merkityksellisyys itsessään on haasteellinen abstrakti käsite, jota jokainen yksilö rakentaa itse omassa kontekstissaan.
  • Järvi, Emmi (2022)
    Helikopterivanhemmuus on kasvatuksessa melko uusi ja vähän tutkittu käsite. Toiminta voi näyttäytyä käytännössä esimerkiksi pakonomaisena kiinnostuksena lapsen tekemisiä kohtaan, lapsen toimintaa hallitsevana käytöksenä tai asioiden tekemisenä lapsen puolesta. Aiempien tutkimusten vähäisyydestä huolimatta on havaittu, että helikopterivanhemmuus saattaa olla haitallista toimintaa, jonka seurauksena lapsista kasvaa avuttomia, itsekeskeisiä ja epävarmoja. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on koostaa katsaus helikopterivanhemmuuden vaikutuksista yksilöön ja tämän eri elämän osa-alueisiin aiempien aiheesta tehtyjen tutkimusten perusteella. Tutkimustehtävän pohjalta on muodostettu kaksi tutkimuskysymystä 1) Mitä vaikutuksia helikopterivanhemmuudella on yksilön eri elämän osa-alueisiin? ja 2) Mikä merkitys helikopterivanhemmuudella on yksilön minäpystyvyyteen? Vaikutusten esiintymistä tarkastellaan erityisesti varhaisaikuisuuden aikana, sillä se on monelle yksilölle tärkeä ajanjakso itsenäistymisessä. Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, joka rakentui kahdeksan vertaisarvioidun tieteellisen tutkimusartikkelin pohjalta. Tutkielman aineisto kerättiin EBSCOhost ja Google Scholar -tietokannoista tarkan rajauksen perusteella. Kaikki aineiston tutkimukset olivat kvantitatiivisia kyselytutkimuksia, joissa havainnointiin helikopterivanhemmuutta ja sen vaikutuksia erilaisin mittarein. Aineiston analyysi rakennettiin muodostamalla aineiston tuloksista osa-alueita, joihin helikopterivanhemmuuden havaitut vaikutukset luokiteltiin. Aineistosta saatujen tulosten perusteella varhaisaikuisuudessa koetun helikopterivanhemmuuden havaittiin vaikuttavan negatiivisesti yksilön terveyteen, elämäntyytyväisyyteen, sosiaalisiin suhteisiin, kouluttautumiseen sekä työelämään. Kaikki tutkimusartikkelit olivat myös yhtä mieltä siitä, että helikopterivanhemmuudella on haitallinen vaikutus yksilön minäpystyvyyteen. Vaikutukset olivat pääasiassa suoria, mutta niitä esiintyi myös epäsuorasti eri muuttujien kautta. Tutkimuksen tulokset vastasivat aiempia havaintoja helikopterivanhemmuudesta, joissa sen on todettu olevan haitallista sekä sen vaikutusten kestävän jopa läpi elämän.
  • Laaksonen, Anni-Liisa (2023)
    Tämän kandidaatin tutkielman tavoitteena oli kerätä ja tutkia tietoa koulutuksessa käytetystä tekoälytekniikasta. Tekoälyn suosio ja kehittyminen ovat johtaneet siihen, että tekoälyn sovelluksia otetaan yhä enemmän mukaan koulutukseen. Kehittyvästä tekoälyä hyödyntävästä teknologiasta, sekä sen käyttöönotosta ja vaikutuksista on tärkeää saada ajankohtaista tutkimustietoa, jotta koulutuksessa käytettävistä tekoälysovelluksista voidaan jatkossa kehittää mahdollisimman hyödyllisiä. Tässä tutkielmassa ollaan erityisesti kiinnostuneita erilaisten tekoälyä hyödyntävien oppimis- ja opettamisvälineiden käytöstä, sekä niiden käytöstä aiheutuvista käyttäjien kannalta ilmenevistä vaikutuksista. Tutkimuskysymys on: millaisia käyttäjän kannalta ilmeneviä hyötyjä ja mahdollisuuksia tekoälyä hyödyntävillä tekniikoilla on havaittu koulutuksessa? Tutkielmassa koostetaan narratiivisen kirjallisuuskatsauksen keinoin tietoa erilaisten teko-älysovellusten käytöstä koulutuksessa. ERIC-tietokannasta valikoitu tutkimusaineisto koostui kymmenestä tieteellisestä artikkelista. Tutkielmaan valittua aineistoa analysoitiin sisällönanalyysin menetelmin. Analyysi suoritettiin aineistolähtöisesti, ja aineistosta nousseita tutkimuskysymykseen vastaavia kohtia luokiteltiin teemoittelemalla. Tulosten perustella koulutuksessa käytetyillä älykkäillä tutorointijärjestelmillä, chatboteilla, datan louhinta ja analyysitekniikoilla, sekä muilla tekoälyä hyödyntävillä sovelluksilla voitiin todeta olevan erilaisia käyttäjän kannalta ilmeneviä hyötyjä ja mahdollisuuksia. Tulokset ovat linjassa aiemman tutkimustiedon kanssa, jonka mukaan tekoälyratkaisujen on todettu olevan hyödyllisiä opiskelijoiden ohjaamissa, arvioimisessa, sekä oppimiseen liittyvän tiedon rakentamisessa ja jakamisessa. Tutkimustulokset lisäävät ymmärrystä erilaisten koulutuksessa käytettävien tekoälytekniikoiden soveltuvuudesta, sekä tuovat esille suuntaviivoja tulevaisuuden koulutusteknologian suunnittelulle.
  • Jansson, Maria-Patricia (2021)
    Tämä kandidaatintutkielma käsittelee ymmärryksen käsitettä. Selvitän tutkielmassa, miten John Dewey ja Howard Gardner muotoilevat ymmärryksen käsitettä heidän keskeisissä teksteissään. Se, kuinka ymmärrämme ympäröivän todellisuuden on keskeisessä osassa sille kahtalaiselle yksilön ja yhteiskunnan kehitykselle, johon kasvatuksen ja koulutuksen kautta pyrimme. Ymmärryksen kehittäminen ja syventäminen on myös usein määritelty kasvatuksen ja koulutuksen keskeiseksi tavoitteeksi, vaikka jopa yhden tieteenalan sisällä voi olla erilaisia käsityksiä siitä, mitä ymmärrys on ja kuinka sitä tulisi arvioida. Tutkielmassa tuon esiin, kuinka ymmärryksen käsitettä käytetään kasvatuksen ja koulutuksen piirissä ja minkä takia Deweyn sekä Gardnerin tekstit ovat otollisia lähdeteoksia ymmärryksen käsitteen hienovaraisempaan ja tarkempaan tutkiskeluun. Tutkimusmenetelmäni oli narratiivinen kirjallisuuskatsaus ja keskityin erityisesti tarkastelemaan Deweyn kirjaa ”How we think” (1910) ja Gardnerin kirjaa “The disciplined mind: What all students should understand” (1999). Tutkimustulokseni osoittaa, että molemmat tutkijat peräänkuuluttavat kasvatusta ja koulutusta, jonka päämääränä on ymmärryksen syveneminen. Molemmat tutkijat kirjoittavat siitä, mitä ymmärrys on ja kuinka sitä voidaan kehittää. Keskeisinä teemoina nousi esille ymmärryksen subjekti ja kohde, sekä se, kuinka ne sijoittuvat sisäisen ja ulkoisen elämän vuorovaikutukseen. Ymmärryksen syvenemiseen liittyvät teemat keskittyivät kasvatuksen ja koulutuksen rooliin tieteellisen ajattelun harjoittamisessa sekä kykeneväisyydessä osallistua yhteiskuntaan vaikuttamiseen ja olojen parantamiseen. Tuon tutkielman lopussa esiin, kuinka ymmärryksemme ymmärryksen käsitteestä vaikuttaa kuvaan ihmisestä, joka pyrkii ymmärtämään ja muuttamaan ympäröivää todellisuutta. Pohdin myös, kuinka ymmärtämisen dialektisuus sisäisen ja ulkoisen elä-män vuorovaikutuksena auttaa meitä arvostamaan todellisuuden ymmärtämistä ja siihen vaikuttamista.
  • Sohlman, Janita (2021)
    Työhyvinvointi on tärkeä ja ajankohtainen aihe työelämän ollessa jatkuvassa muutoksessa. Johtajalla on merkittävä rooli jokaisessa organisaatiossa etenkin muutostilanteissa, joten työhyvinvointia tulee tarkastella myös johtamisen näkökulmasta. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että johtajat pystyvät toimintatavoillaan vahvistamaan työntekijöidensä voimavaroja ja näin synnyttämään työn imua. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millä tavoin transformationaalinen johtaminen vaikuttaa työntekijöiden kokemaan työn imuun. Työn imua on tutkittu kansainvälisesti eri johtamistyylien näkökulmasta, mutta Suomessa transformationaalisen johtamisen ja työn imun välistä yhteyttä on tarkasteltu varsin vähän. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena hyödyntäen aineistona vertaisarvioituja tutkimusarikkeleita. Artikkelit haettiin hakusanoilla ’’transformational leadership’’ AND ’’work engagement’’. Sisäänotto- ja poissulkukriteerien perusteella tutkielman aineistoksi valikoitui lopulta 8 kansainvälistä tutkimusartikkelia, jotka ovat julkaistu vuosina 2009–2020. Tutkimustulokset osoittivat transformationaalisella johtamisella olevan positiivinen yhteys työntekijöiden kokemaan työn imuun. Transformationaalinen johtaminen vaikuttaa kaikkiin työn imun osa-alueisiin, ja transformationaalisen johtamisen ulottuvuuksista suurin vaikutus työn imuun on inspiroivalla motivoinnilla. Transformationaalinen johtaminen vaikuttaa työn imuun positiivisesti erilaisten välittävien tekijöiden kautta. Tällaisia välittäviä tekijöitä ovat perustarpeiden täyttyminen, merkityksellisyyden kokeminen, rakenteellinen voimaantuminen sekä minäpystyvyyden tunne. Myös työntekijään liittyvät ominaisuudet vaikuttavat yhteyden ilmenemiseen.