Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "osallisuus"

Sort by: Order: Results:

  • Aho, Roosa-Liisa (2024)
    Tavoitteet. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on syventää ymmärrystä opettajan roolista lasten osallisuuden edistämisessä varhaiskasvatuksessa. Tarkoituksena oli selvittää, miten opettajat voivat omalla toiminnallaan edistää lasten osallisuutta varhaiskasvatuksessa ja miten opettajan käyttämä valta voi joko vahvistaa tai estää lasten aktiivista roolia oman oppimisensa ja oppimisympäristönsä kehittämisessä. Opettajan käyttämä valta on keskeinen tekijä, ja sen ymmärtäminen on olennaista, jotta voimme kehittää pedagogisia käytäntöjä, jotka tukevat lasten aktiivista roolia oman oppimisensa ja oppimisympäristönsä kehittämisessä. Menetelmät. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kuvailevaa kirjallisuuskatsausta, jonka tarkoitus on tiivistää ja koota yhteen aiemmin tehtyä tutkimusta tai kirjallisuutta tietyllä aihealueella. Sen tavoitteena on tarjota yleiskuva ja kokonaisvaltainen ymmärrys kyseisestä aiheesta, esittelemällä erilaisia näkökulmia, teemoja ja löydöksiä. Lisäksi kuvaileva kirjallisuuskatsaus pyrkii havainnollistamaan nykytilannetta, tunnistamaan tutkimuksen aukkoja ja ehdottamaan mahdollisia suuntaviivoja tulevalle tutkimukselle. Tämä katsausmenetelmä nojaa tutkimuskysymykseen ja pyrkii antamaan kuvailevan ja laadullisen vastauksen valittuun aineistoon perustuen. Tutkimusaineistoksi valikoitui neljä tutkimusartikkelia ja kaikki tutkimukset ovat toteutettu varhaiskasvatuksen kontekstissa Suomessa, Uruguayssa, Kyproksella ja Italiassa aikavälillä 2010—2019. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että opettajien rooli on keskeinen lasten osallisuuden edistämisessä varhaiskasvatuksessa. Lapsia osallistetaan toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen monin eri tavoin. Lasten osallisuus on erityisesti nähtävillä leikin suunnittelussa ja toteutuksessa. Vaikka opettajat pyrkivät tukemaan lasten osallisuutta, valta-asetelman vaikutus on havaittavissa, ja opettajat säilyttävät usein viime kädessä valtaa ja kontrollia oppimisympäristön suunnittelussa ja toteutuksessa, ja näin ollen lasten mahdollisuus vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin saattaa olla rajalliset. Tasapainon löytäminen edellyttää opettajilta aktiivista lasten aloitteiden ja mielenkiinnonkohteiden havainnointia ja huomiointia sekä jatkuvaa huomiota vuorovaikutuksen dynamiikkaan lasten ja opettajien välillä.
  • Minkkinen, Noora (2024)
    Tämän tutkimuksen tavoitteena on kerätä kokemuksia päiväkodin aloituksesta Vauva.fi-keskustelupalstalta rakentaen näiden kommenttien sekä tieteellisen aineiston pohjalta toimivaa aloitusta koskevia käytäntöjä. Tarve kumpusi omista kokemuksistani aloituskeskusteluissa ja tutustumisjaksoilla työntekijän roolissa. Huomasin, että moni asia päiväkodin toiminnassa on uutta perheille ja he kaipaavat tietämystä siitä, millä tavalla tutustuminen olisi parasta toteuttaa ja mikä huoltajien rooli siinä on. Lisäksi toiminnan kannalta on oleellista tietää, mitkä ovat perheiden toiveet ja odotukset varhaiskasvatuksen suhteen. Erilaiset yhteiskunnalliset muutokset ovat tuoneet mukanaan enenevässä määrin alle 3-vuotiaita varhaiskasvatuksen piiriin, joka puoltaa tutkimuksen ajankohtaisuutta ja aiheellisuutta. Tutkimuskysymyksiksi muodostuivat: ”Mitkä huolenaiheet nousevat esiin Vauva,fi-keskustelupalstalla puhuttaessa päiväkodin aloituksesta?” ja ”Mitkä käytänteet tukevat päiväkodin aloitusta Vauva.fi-keskustelupalstan kommenttien perusteella?”. Menetelmäksi valikoitui laadullinen analyysi, jonka aineistona toimi sosiaalisen median Vauva.fi-keskustelufoorumi. Analysoitavaksi valikoitu aineisto on kirjattu keskustelufoorumille vuonna 2020 ja sen jälkeen, ja on löydettävissä käyttämällä hakusanayhdistelmää ”päiväkodin aloitus”. Karsintojen jälkeen lopulliseen analyysiin päätyi 6 keskustelunaloitusta, ja niistä yhteensä 210 kommenttia. Analyysimenetelmänä tutkimuksessa käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä muodostaen aineistosta teemoja ja nostaen niitä teoriaosioon. Eniten keskustelua aiheutti aloitusikä ja huolenaiheena päiväkodin aloituksen suhteen nähtiin lapsen vasta kehittyvät taidot. Perheen sisäisistä tekijöistä lisäksi esiin nousivat taloudelliset huolet ja sairastelu. Päiväkodin sisäisistä tekijöistä huolenaiheina näyttäytyivät henkilöstö sekä ympäristötekijät ja näihin vahvasti liittyen epävarmuus lapsen turvallisuudesta. Aloitusta tukevina käytänteinä esiin tuotiin lapsen osallisuutta ja toimijuutta, ja ryhmässä oppiminen koettiin positiivisena osana päiväkotia. Tutkimustuloksissa korostuu yhteistyön merkitys, avoimuus ja luottamus, joiden rakentamiseen tulee panostaa heti aloitusvaiheessa.
  • Leppänen, Paula (2022)
    Lasten osallistumiselle yhteiskunnassa on vahva oikeutus, ja sitä kohtaan on osoitettu yhä laajempaa kiinnostusta. Kehitykseen on vaikuttanut Lapsen oikeuksien sopimuksen ratifiointi sekä nykyinen käsitys lapsesta kyvykkäänä osallistumaan. Tämä tutkimus tarkastelee lasten osallistumista fyysisen ympäristön suunnitteluun. Tavoitteena oli selvittää, millaisissa konteksteissa lasten osallistumista suunnitteluun on toteutettu ja miten sen toteuttamista on perusteltu. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin, millaisia vaikutuksia lasten osallistumisella on ollut osallistuvien lasten, suunnittelun prosessin ja sen tulosten sekä laajemmin yhteisön kannalta. Tutkimuksen menetelmänä oli kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Tutkimuksen aineisto koostui tutkimusartikkeleista, joista kaksi oli kirjallisuuskatsauksia ja kolme käsitteli yksittäisiä tutkimuksia lasten osallistumisesta ympäristön suunnitteluun. Aineistossa oli mukana tutkimuksia eri puolilta maailmaa. Lasten osallistuminen oli tapahtunut erilaisissa konteksteissa, muun muassa päiväkodissa ja asuinalueella, ja sitä oli tutkimuksissa perusteltu lasten oikeuksien toteuttamisella sekä uusien taitojen oppimisella. Lapsilta saatava paikallinen tieto ja lasten suunnitteluun tuomat näkökulmat oli nähty tärkeinä lapsille sopivien kaupunkiympäristöjen toteuttamisessa. Osassa tutkimuksia pääpaino oli lasten osallistumisen menetelmien tutkimuksessa ja tiedonkeruussa Lasten osallistumisella ympäristön suunnitteluun tunnistettiin olevan vaikutuksia sekä osallistujiin itseensä että ympäristöön. Lapset olivat saaneet tietoa ympäristöstä ja suunnittelun käytännöistä sekä saavuttaneet osallisuuden ja voimaantumisen kokemuksia. Aikuiset osallistujat olivat saaneet lapsilta uutta tietoa ja näkökulmia ympäristön suunnitteluun; lasten osallistumisen nähtiin edistävän paremman kaupunkiympäristön toteuttamista. Lasten osallistuminen ympäristönsä suunnitteluun tukee kasvatuksen tavoitteita yhteiskunnallisen osallistumisen taitojen oppimisesta sekä osallisuuden ja toimijuuden vahvistamisesta. Tutkimuksissa välittyy näkemys lapsesta osaavana, aktiivisena toimijana.
  • Martin, Heli (2023)
    Tässä tutkimuksessa tavoitteena oli tarkastella varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoiden mielipiteitä ja kokemuksia siitä, miten eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten osallisuutta, toimijuutta voidaan tukea ja millainen oppimisympäristö tukee lasten osallisuutta varhaiskasvatuksessa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvattajilla ja oppimisympäristöllä on suuri merkitys lasten osallisuuteen ja toimijuuteen sekä oppimiseen. Teoriaosuudessa avaan tutkimuksen kannalta keskeisiä käsitteitä, kuten osallisuus ja toimijuus. Lisäksi määrittelen, mitä tarkoitan eri kieli- ja kulttuuritaustaisilla lapsilla. Keskityn tutkimaan eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten oppimisympäristöä ja osallisuutta haastattelemalla varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoita. Tutkimukseni rinnalla kulkee Shierin (2001) teoria ”Lapsen osallisuuden tasot”, jossa esitellään viisi osallisuuden tasoa. Tutkimus toteutettiin teemahaastattelumenetelmällä. Tutkimukseen osallistui neljä varhais-kasvatuksen opettajaopiskelijaa. Haastateltavat opiskelevat työnsä ohella. Heillä on varhais-kasvatuksen työkokemusta yli 20 vuotta ja heidän lapsiryhmissään on ollut useita vuosia eri kieli- ja kulttuuritaustaisia lapsia. Haastattelut toteutettiin yksilöhaastatteluina. Aineistoa analysoitaessa käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tulokset ja johtopäätökset osoittivat, että eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten osallisuutta ja toimijuutta voidaan tukea muokkaamalla oppimisympäristöä, mikä hyödyttää myös kaikkia lapsia varhaiskasvatuksessa. Tuloksissa korostui myös kasvattajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tärkeys, joka tuki lasten osallisuutta. Muita pedagogisia keinoja, joita kasvattajat olivat käyttäneet, olivat kuvien käyttö, pienryhmätoiminta, positiivinen pedagogiikka ja kasvattajan leikkiin osallistuminen ja sen tukeminen. Johtopäätöksenä oli, että oppimisympäristöllä on suuri vaikutus lasten oppimiseen, osallistumiseen ja aktiiviseen toimijuuteen.
  • Peiponen, Eeva (2021)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää miten Espoon kaupungin LAKU-hankkeen mallin mukainen toiminta, jossa lastenkulttuuri tuodaan päiväkotiin, tukee lasten osallisuutta varhaiskasvatuksessa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lasten osallisuudella on iso merkitys oppimisen kannalta. Osallisuus, yhdenvertaisuus ja kielitietoisuus kietoutuvat monin tavoin yhteen. Globaali muuttoliike on lisännyt merkittävästi kulttuurista moninaisuutta ja kielitietoisuus onkin ollut ajankohtaisena tutkimuskohteena. Yhdenvertainen kohtelu pohjaa jo YK:n lapsen oikeuksien julistukseen. Menetelmät. Kyseessä on laadullinen tutkimus, jossa tarkastellaan osallisuutta erityisesti taidekasvatuksen näkökulmasta. Haastattelin tutkimusta varten yhtä taidekasvattajaa ja kahta ryhmässä toimivaa varhaiskasvatuksen opettajaa. Syntyneen aineiston analysoin teoriasidonnaisen sisällönanalyysin keinoin. Tulokset ja johtopäätökset. Tämä tutkimus osoitti, että tuomalla lastenkulttuuria päiväkotiin parani kaikkien lasten varhaiskasvatuksen laatu. Tutkimusaineistosta ilmeni, että lapset olivat osallisia ja toimintatapa loi yhdenvertaisia mahdollisuuksia. Kielitietoisen kasvatuksen elementtejä esiintyi kaikkien haastateltavien esiintuomina. Haasteina nousivat esiin ennakkovalmistelut, joihin panostamalla laatu olisi parantunut vielä huomattavasti.
  • Hiljanen, Sini-Juulia (2019)
    Objectives. The purpose of this study is to find out how pre- primary teachers say they can take notice of the interests of children in the day- to- day activities. Based on previous research data, hearing out children’s ideas and thoughts affects positively on the self- image, motivation to learn, self- esteem and self- empowerment. The purpose of this study is also to find out the obstacles that may keep teachers from noticing children’s wishes. In the theoretical part of this research, I bring out concepts and themes that should be considered when hearing out children’s interests. These include a child- centered approach, participation in early childhood pedagogy and interaction between the child and the adult. Each of the previous concepts/ themes contributes to the realization of high- quality early childhood education in their own way. Methods. This study has been carried out using a qualitative research method and by following a phenomenological-hermeneutic research tradition. The material was collected by interviewing four early childhood teachers in the Helsinki metropolitan area. I recorded every interview situation after which the recordings were transcribed into a readable format. After that, I looked for answers that were relevant to my research questions. Results and conclusion. Based on the results of this research, children’s areas of interests can be taken into account in many ways. The responses showed that it is important to listen to children’s ideas by observing them, let them to vote and discussing with them. In order to achieve high- quality interaction between children and adults, team spirit and trustworthy atmosphere were needed. According to the interviewees, it was important that every child was equally noticed and heard. Based on the results, there were also some obstacles that made it difficult to take children’s interests into account. These obstacles were such as lack of resources, too small spaces, lack of staff and turnover. Teachers should always be ready for possible change of plans. Also, according to the results children’s ideas had to be left out sometimes because they did not fit in the schedule or were too vivid. The National Core Curriculum for Pre- primary Education was considered to provide a framework for all activities. The role of the adult in child- initiated education to happen and as enabler of participation was considered important. This research is a reminder of how it is important to hear children’s wishes and ideas.
  • Soininen-Äikäs, Kiia (2023)
    Tiivistelmä - Referat – Abstract Lasten osallisuutta lepohetkellä tai lepohetken suunnitteluun on tutkittu vähän. Muutoinkin tutkimuksia lepohetken pedagogiikasta ei ole merkittävässä määrin. Tavoitteet. Tämän tutkimuksen tutkimustehtävänä oli kuvata, analysoida ja tulkita varhaiskasvatuksen perustoimintoihin kuuluvan lepohetken käytänteitä osallisuuden näkökulmasta. Tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä ja tietoa lasten oikeuksien ja osallisuuden edistämisestä varhaiskasvatuksen lepohetken pedagogiikassa sekä toimintaympäristöissä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lepohetki on varhaiskasvatuksen ikävimpiä toimintoja lapsen mielestä ja osallisuuden toteutuminen on heikkoa. Lepohetken on todettu olevan ikävää sen pakottavan luonteen ja aikuislähtöisten sääntöjen vuoksi. Aikuisten asenteen vuoksi osallisuus onkin vähäistä lepohetkillä. Päiväunilla on todettu olevan vaikutusta kotona lapsen yöuneen sekä nukkumaanmenon pidentymiseen. Vanhempien ja varhaiskasvatuksen välillä saattaakin näkyä myös jännitteitä ja ristiriitoja lepokäytäntöjen suhteen, silloin kun vanhempi toivoo, ettei lapsi nukkuisi lainkaan, sillä yksilöllisiä tapoja lepäämisessä ei huomioida suuressa ryhmässä riittävästi. Menetelmät. Tähän laadulliseen tutkimukseen haastateltiin ei-nukkuvaa lasta, hänen vanhempaansa sekä lapsen ryhmässä työskentelevää varhaiskasvatuksenopettajaa. Tämä tutkimus oli tapaustutkimus, jossa tapauksen muodosti erään pääkaupunkiseudun 5–6-vuotiaiden ryhmän konteksti lepohetkestä ja sen osallisuudesta. Aineistoa analysoitiin aineistolähtöisen diskurssinanalyysin avulla. Diskurssianalyysin tarkoituksena oli tehdä valtasuhteet näkyviksi, kyseenalaistaa itsestäänselvyyksiä sekä löytää vaihtoehtoista tietoa. Tulokset ja johtopäätökset. Ei-nukkuvan lapsen osallisuuden tukemiseen liittyivät jännitteiset näkemykset, jotka estävät laajasti osallisuuden laajempaa toteutumista lepohetkellä. Lapsen osallisuuden jännitteet tulivat esiin lasten oikeuksien, vallan, yhdenvertaisuuden sekä toimintakulttuurin diskursseissa. Ei-nukkuvan lapsen kokemus lepohetkestä oli ikävä, mikä johtui lepohetken pakottavasta luonteesta ja aikuislähtöisestä toiminnasta. Tutkimus osoitti, että lapsen osallisuutta parantamalla ja lapsen vaikutusmahdollisuuksia lisäämällä aikuisen tukemana, lapsi voimaantui suunnitelmastaan ja lepohetki näyttäytyi miellyttävänä. Varhaiskasvatuksenopettajan tuleekin tarkastella omaa asennettaan lepohetken pedagogiikan suunnittelussa sekä tarvitaan keskustelua johtajan taholta päiväkodin toimintakulttuurin muutoksessa osallisuuden ja lapsen edun toteutumisen suhteen. Vanhemman osallisuus näyttäytyi jännitteisenä vallan, yhdenvertaisuuden ja toimintakulttuurin osalta. Vanhemman osallisuuden tarkastelussa tärkeää onkin varhaiskasvatuksenopettajan oma vallan tarkastelu perhelähtöisen yhteistyön laadun takaamiseksi ja vanhemman osallisuuden toteutumiseksi Varhaiskasvatuslain mukaisesti.
  • Hänninen, Ellen (2024)
    Aikaisempien tutkimusten mukaan opettajat antavat arvokasta tietoa varhaiskasvatuksen ruo-kailutilanteista. On myös huomattu, että lapset voivat toimia osallisina henkilöinä pedagogisis-sa ruokailutilanteissa. Ruokakasvatusta on kuitenkin tutkittu melko vähän varsinkin Suomes-sa. Varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on käytössään ruokakasvatusta ohjaavia asiakirjoja, jossa on määritelty erilaisia ruokakasvatukseen liittyviä seikkoja. Tässä tutkimuksessa on tar-koitus tarkastella sitä, miten varhaiskasvatuksen opettajat ottavat huomioon lasten osallisuu-den ruokailutilanteissa ja minkälaisia ajatuksia heillä on ruokailutilanteiden haasteista. Lasten osallisuus on tärkeässä osassa suomalaisen varhaiskasvatuksen ja koulutuksen polkua, joten sen tutkiminen on erityisen tärkeää. Ruokailutilanteet ovat varhaiskasvatuksessa päivittäisiä ja hyvin merkityksellisiä. Tutkimuksen avulla kehitetään ymmärrystä varhaiskasvatuksen ruo-kailutilanteista ja niihin liittyvistä seikoista. Aineisto kerättiin yksilöhaastattelemalla neljää varhaiskasvatuksen opettajaa. Haastatteluti-lanne pidettiin avoimena keskustelutilanteena, vaikka kysymyksiä ja teemoja oli pohdittu etu-käteen. Aineistoa analysoitiin induktiivisesti ja deduktiivisesti kahdessa eri vaiheessa tutki-muskysymysten mukaan; lasten osallisuutta tutkiva osio deduktiivisesti ja ruokailutilanteiden haasteita tutkiva osio induktiivisesti. Tutkimustuloksena tässä tutkimuksessa oli, että lasten osallisuus varhaiskasvatuksen ruokailutilanteissa oli osin hyvällä tasolla, vaikka myös heikompaa lasten osallisuuden huomioimista vastauksista löytyi. Tuloksena oli myös, että haasteita ruokailutilanteista löytyi ruokailuympäristöistä, aikuisten toimintatavoista, käytännön järjestelyistä ja lasten uusien kokemusten tukemisesta. Tutkimustulosten johtopäätöksenä voidaan ajatella olevan se, miten varhaiskasvatuksen ruokailutilanteissa on vielä kehitettävää, mutta myös se, että varhaiskasvatuksen opettajat toimivat erinomaisina tiedonlähteinä tutkittaessa varhaiskasvatusta.
  • Sopanen, Sanni (2018)
    Tiivistelmä - Referat – Abstract The growing marginalization and inactivity of Finnish young people in societal matters has increased debate on participation in the 21st century. Solutions to social problems, such as indifference, insecurity and exclusion, have been sought from participation. Disturbing information about children and young people's dissatisfaction in school has contributed to questions about pupil’s participation, activity and opportunities to influence in the school community. The school, as a community of growth for children and young people, plays a key role in promoting well-being and preventing social problems. The aim of this literature review is to establish the meaning of children’s participation and find out how it is connected to the school satisfaction. Finnish and Anglo-Saxon research literature is used as a source material for the thesis. Research literature does not provide such a comprehensive definition of participation. The meaning of the concept varies depending on the context. In the research literature children’s participation has been described through “the ladder of participation”. These typologies describe the gradually increasing participation from incapacity to the opportunities to influence in joint action with adults. Children’s participation requires redistribution of power and critical review of the traditional state of children and adults. In other case participation will only remain to the level of non-participation. In addition to the functional element, participation includes also more subjective experience of empowerment and the feeling of belonging to the community. Studies have shown that the school satisfaction and participation in the official activities of the Finnish pupils is comparatively low. One reason for dissatisfaction seems to be lack of experience of the opportunities to influence in the school community and poor social relationships with peers and teachers. The participation in the curriculum (2014) has been taken into account mainly as an experience of democratic influence in the context of formal schooling, such as an activity in student council. For children, however, the school appears as a community where informal and formal are linked together. The perspective of students should also be taken into account whilst developing participation and promoting school satisfaction.
  • Hirvonen, Emilia (2016)
    The purpose of this research is to find out how children’s participation comes about in local pre-school curriculums. Secondly I want to find out how educators’ role to support children’s participation comes about in the local pre-school curriculums. Children’s participation is important from several points of views – from individual to the whole community’s viewpoint. This is why it’s important to make children’s participation visual also in pre-school, so that children can grow and be supported to become influencing adults. The new local pre-school curriculums and the rising culture of participation makes children’s participation a topical and interesting phenomena to research about. As research material were seven local pre-school curriculums from large Finnish cities. All of these curriculums are based on National Pre-school Curriculum (2014). Material was ana-lized with theoretical content analysis and quantification. Results show that it is clear that in pre-school children’s participation is an important empha-sis. From the material there was found plenty of mentions about children’s participation and the role of an educator to it. Children’s participation was emphasized in the execution of ac-tivity. However, these mentions were really general, and the more specific forms and ways concerning children’s participation were left to be planned by the units where pre-school is organized. When the different roles of educator’s and the phases and qualities of participation are made visible enable its use in daily activities. This supports the progress of the participation’s cul-ture. As a follow-up research it would be worthwhile to research children’s participation through observing.
  • Inkiläinen, Satu (2016)
    Goals: Participation is acting as a citizen in a democratic society. However, in children’s point of view participation and citizenship are contradictory. Previous research has shown that children’s participation is generally recognized, but there are still deficiencies in practical terms. According to previous research children’s opinions and involvement are appreciated, but at the same time underplayed. Children’s participation has a legal ground and it is part of the Finnish comprehensive school’s curriculum. In theory there aren’t any obstacles for participation. My goal is to consider, how children’s participation actualizes in comprehensive school and larger in the whole society. Methods: My thesis is a systematic review. I have used literature and research in addition to behavioral sciences from social sciences and jurisprudence. I will describe participation as a phenomenon in the context of school and society. I delimit my perspective with the following concepts: participation, citizenship, citizenship education and democracy. Results and conclusions: According to the research that I used children’s participation in Finland comes true in small communities, such as families, but especially in schools and municipalities it is not at the same level. The problem is, that adults are too diffident to share the power that they have and also children’s capabilities for making decisions are questioned. Nevertheless participation should be a part of school life because growing to participate is a long process. Participation is a ground for democratic action, so it is impossible to talk about participation without citizenship. Schools should include children’s participation in everyday life so that it would become a natural part of children’s action. However, school is not the only responsible educator in the society. The whole society has to support and strengthen children’s participation.
  • Järvenpää, Terhi (2017)
    Behavioural Sciences Laitos - Institution – Department Teacher Education Tekijä - Författare - Author Terhi Järvenpää Työn nimi - Arbetets titel Children's participation in early childhood education plan in the light of the criteria online commenting Title Oppiaine - Läroämne - Subject Kindergarten teacher training Työn laji/ Ohjaaja - Arbetets art/Handledare – Level/Instructor Bachelor's thesis / Eeva-Leena Onnismaa Aika - Datum - Month and year Sivumäärä - Sidoantal - Number of pages pp. The concept of Participation has been researched in Finland over the past 10 years, really wide. Board of Education has told 18.10.2016 early childhood education criteria. Early childhood providers of local early childhood education plans in accordance with the criteria will be introduced 01.08.2017. These criteria state of children's rights being listened and participation affecting your personal life matters. Criteria are also design, implement and evaluate activities together with the staff. At the same time, children learn communication skills and the importance of common rules, agreements and trust. Staff will ensure that every child has the opportunity to participate in and influence. Also, early education Act (2015) was added to the general provision of participation and influence. on this thesis studies the participation of children in 2016 Board of Education website for all citizens in the light On this thesis studies the participation of children in 2016 all citizens in the light of the Board of Education website occurred early education plan, the criteria of open network commenting. The aim of this study was to determine the manner in which people, who commented on network understand the participation of children group of children and what people, who are commented on network are thinking the enhancing children’s participation requires of day-care center staff. The purpose of was also a test of the theory of participation on fresh Finnish early childhood education by comparing the findings with previous research results. The study is qualitative in nature, and the data was analyzed content analysis means more theory. Categories of analysis were formed on the basis of the theoretical part of the rendered Venninen and Leinonen (2013) Framework for participation of small children, as well as Venninen, Leinonen and Ojala (2010) activities to support the participation of research found four adult cornerstone. As a final conclusion it can be said that people, who commented on Board of Education website of the views of children participation in group of children, were quite consistent with the previous theory of children´s participation used in this study. Avainsanat - Nyckelord Keywords Children, participation, Early childhood education criteria, the network commenting
  • Kauppinen, Kristiina (2020)
    Tiivistelmä - Referat – Abstract Tavoitteenani oli saada selville, miten lapsen osallisuus näyttäytyy päiväkodin vapaassa leikissä sisätiloissa. Halusin selvittää asiaa, sillä osallisuus on jäänyt minulle hieman epäselväksi, vaikka on kovin tärkeä asia varhaiskasvatuksessa. Teoriaosuudessa avasin osallisuuteen liittyviä termejä ja asetin ne varhaiskasvatuksen kontekstiin. Tutkimuskysymykseni syntyivät, miettiessäni kuinka tulevassa työssäni voin varmistaa, että lapsi kokee osallisuutta leikissä. Leikin kontekstin valitsin siksi, koska leikki on hyvin tärkeää varhaiskasvatuksessa ja laadukas leikki tukee myös lapsen oppimista. Aiempia tutkimuksia oli vähän, mutta löysin kaksi samaan aikaan tehtyä tutkimusta ja tutkimuksissa oli käsitelty osin samoja asioita. Haluan tuoda tietoa muillekin varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä opiskelijoille osallisuudesta ja varsinkin vapaassa leikissä. Toteutin tutkimukseni teoreettisen pohdinnan avulla. Lähteinä käytin kirjoja ja aiempia tutkimuksia. Teoreettista tietoa löytyi hyvin osallisuudesta ja leikistä, mutta tutkimuksia vähän juuri vapaan leikin kontekstista. Tutkimusmenetelmäni on lähellä integroitua kirjallisuuskatsausta ja lopussa yhdistän teoriasta ja tutkimuksista saadut tiedot yhteen. Tutkimusten ja teoriatiedon pohjalta lapsen osallisuuden havaitsemiseen aikuiselta vaaditaan tarkkaavaisuutta ja tietoa osallisuudesta. Osallisuuden tunnistamisen keskeisimpiä tunnusmerkkejä vapaassa leikissä on lapsen sitoutuneisuuden taso, leikin mielekkyys lapselle, motivaatio leikkiin, keskittyminen leikkiin sekä energioiden nouseminen ruumiillisesti ja henkisesti leikissä. Myös lapsen vaikuttaminen leikkiin sekä neuvottelu leikissä on osallisuudelle ominaisia piirteitä. Kasvattajalla on paljon vaihtoehtoja leikin tukemiseksi. Hän voi ihan alussa ottaa lapset leikkipaikkojen suunnitteluihin mukaan ikätasoa vastaavalla tasolla, jolloin leikkipaikoista tulee juuri sen ryhmän lasten näköiset ja heille sopivat. Aikuinen voi toimia leikissä sivusta tarkkailijana, leikin rikastuttajana, auttaa lapsia pääsemään mukaan leikkiin tai mennä tarvittaessa leikkiin mukaan lasten ehdoilla. Leikin havainnointi ja arviointi on tärkeää.
  • Kaasinen, Heidi (2023)
    Tavoitteet: Leikki tunnustetaan lapselle ominaiseksi tavaksi toimia ja oppia ja se on nostettu näkyvästi esiin varhaiskasvatusta ja esiopetusta ohjaavissa asiakirjoissa. Lasten osallisuus ja toimijuus toteutuu parhaiten lapselle ominaisten tapojen kuten leikin kautta. Aikuisen rooli lasten osallisuuden ja toimijuuden mahdollistajana varhaiskasvatuksessa on merkittävä ja siksi aikuisen leikkiin osallistumista pidetään tärkeänä. Varhaiskasvatuksen arjessa tämä ei aina kuitenkaan ole näin, vaan usein aikuiset tekevät leikkiin osallistumisen sijaan muita asioita. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin varhaiskasvatuksessa työskentelevien aikuisten roolia leikissä. Tutkimuksessa keskityttiin leikkiin osallistumista edistäviin ja estäviin tekijöihin varhaiskasvatuksen kontekstissa. Menetelmät: Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisesti, narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimustulokset analysoitiin sisällönanalyysia käyttäen. Aineistoista löytyneet tulokset ryhmiteltiin kolmeen eri ulottuvuuteen, joita olivat: asenteellinen, rakenteellinen ja toiminnallinen. Aineistona tutkimuksessa olivat seuraavat alkuperäistutkimukset: Jonna Kankaan ja Annu Brotheruksen tutkimus: Osallisuus ja leikki varhaiskasvatuksessa – ”Leikittäisiin ja kaikki olis onnellisia!” (2017) sekä VKK- Metron (Pääkaupunkiseudun kuntien yhteinen varhaiskasvatuksen kehittämis- ja yhteistyöverkosto) hankkeeseen liittyvää Saija Turusen tutkimus ”Nyt me tiedetään, että aikuisten kuuluukin leikkiä.” Kasvattajan rooli leikkiä edistävissä ja rajoittavissa tekijöissä (2016).  Tulokset ja johtopäätökset: Tuloksissa nousi esiin sekä edistäviä että estäviä tekijöitä aikuisen leikkiin osallistumiselle kaikissa kolmessa ulottuvuudessa. Aikuisen oma asenne leikkiä ja leikillisyyttä kohtaan, ryhmien rutiineihin ja päiväjärjestykseen sekä vuorovaikutukselliseen toimintaan ja toiminnan vetämiseen liittyvät asiat näkyivät tuloksissa sekä edistävinä että estävinä tekijöinä. Toiseen alkuperäistutkimukseen (Turunen, 2016) liittyvän kehittämishankkeen myötä moniin estäviin tekijöihin pystyttiin vaikuttamaan yksilön, ryhmän ja/tai työyhteisön tasolla muokaten nämä tekijät leikkiä, lasten osallisuutta ja aikuisen leikkiin osallistumista edistäviksi.
  • Hurskainen, Karoliina (2020)
    The purpose of this study was to gather information on what kind of experiencer there are from the use of exercise in the Finnish early childhood education. The objective was to review existing studies, about the use of exercise from the perspective of children´s participations. The research problem was to find out on the basis of the studies, how children’s participation takes place and is realized and how kindergarten teacher supports children’s participation in exercise moments. The purpose of this study is to increase knowledge about exercise benefits in supporting children’s participation. Systematic literature review policies have been used in this study. Final studies for the literature review were selected using acceptance and exclusion criteria. The final studies are two finnish doctoral studies and one finnish licentiate work. The origina material was examined from the perspective of the research questions. They were analysed by using content analysis methods, and the results were compiled together. All primary studies showed that exercise supports children’s participation in the Finnish early childhood education. To exercise moments were characterized children´s opportunity to contribute, opportunity for individual participation and sense of community. From kindergarten teacher the physical education requires good pedagogic skills, children´s individual consideration and genuine presence. The basis of this literature review was that physical education is a good way to enable children´s experience of participation and sense of community.
  • Perkinen, Annika (2020)
    Osallisuudella tarkoitetaan ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa syntyvää, henkilökohtaista kokemusta johonkin kuulumisesta. Osallisuuden kokemus on avainasemassa yhteiskunnan jäseneksi kasvamisessa. Tämän vuoksi on olennaista pyrkiä aina lapsuudesta lähtien tunnistamaan ja vahvistamaan eri ympäristöjen niitä piirteitä, jotka mahdollistavat osallisuuden kokemuksia. Tutkielmassa selvitetään, minkälainen ympäristö tukee lasten osallisuuden kokemusten vahvistumista liikuntakontekstissa. Toteutin tutkielmani kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuskirjallisuuteni muodostui erilaisista artikkeleista, joissa käsiteltiin alle 19-vuotiaiden lasten ja nuorten liikuntaympäristöihin ja liikkumiseen liittyviä kysymyksiä. Pääosan aineistosta muodostivat tutkimukset, joissa pyrittiin tunnistamaan lasten ja nuorten osallisuutta ja toimijuutta tukevia tekijöitä liikuntaympäristöissä. Tutkimusaineistoon lukeutui myös lasten liikuntaympäristöjä kuvailevaa kirjallisuutta: ympäristöt olivat karkeasti jaettavissa arjen liikuntaympäristöihin sekä institutionaalisiin liikuntaympäristöihin, jotka erosivat arkisista ympäristöistä muun muassa järjestäytyneisyydellään. Osallisuutta vahvistavia ja toiminnan mielekkyyttä lisääviä tekijöitä lasten liikuntaympäristöissä olivat yhteisöllisyys, äänen antaminen, käyttäjiensä näköisyys sekä ympäristön konkreettiset tekijät. Tutkielman perusteella voidaan todeta liikuntaympäristöjen osallisuutta tukevien piirteiden perustuvan tasa-arvoiseen, osallistujat hyväksyvään ilmapiiriin.
  • Huhtala, Maria (2023)
    Tavoitteet. Maahanmuuttajataustaisten perheiden kotoutuminen ja integroituminen suomalaiseen yhteis-kuntaan on tällä hetkellä hyvin ajankohtainen, mutta perheiden kokemuksia suomalaisesta var-haiskasvatuksesta on tutkittu yllättävän vähän. Tutkielmani tavoitteena on selvittää maahanmuuttajaperheiden näkemyksiä ja kokemuksia var-haiskasvatuksen vaikutuksesta kotoutumiseen suomalaiseen yhteiskuntaan. Haluan myös sel-vittää maahanmuuttajavanhempien kokemuksia yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta, sekä yh-teistyöstä ja vuorovaikutuksesta päiväkodin henkilökunnan kanssa. Nyt tutkimuskontekstina olevan päiväkodin henkilökunnan mielestä maahanmuuttajataustaisten vanhempien kanssa teh-tävä yhteistyö on tuntunut ajoittain haasteelliselta. He kaipasivat uusia käytänteitä yhteistyöhön, joten tutkielman tarkoitus on myös selvittää, miten varhaiskasvatuksessa työskentelevät voisi-vat paremmin tukea maahanmuuttajaperheitä kotoutumisessa, vuorovaikutuksessa ja yhteis-työssä henkilökunnan kanssa sekä yhdenvertaisuuden saralla. Menetelmät. Tutkimukseni on kvalitatiivinen tutkimus ja aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla teemahaas-tatteluilla. Haastatteluiden teemat on muodostettu teoreettisen viitekehyksen pohjalta. Analy-soin tutkimusaineiston teoriaohjaavaa analyysiä käyttäen. Tämä tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin Uudenmaan alueella päiväkodissa, jossa on paljon maahanmuuttajataustaisia per-heitä asiakkaana. Tutkimuksen aineisto kerättiin suoraan varhaiskasvatuksen maahanmuuttaja-taustaisten asiakasperheiden vanhemmilta haastattelun (narratiivin) muodossa. Aineisto koostuu viidestä narratiivista, jotka analysoitiin sisältöanalyysin keinoin. Tulokset ja johtopäätökset. Kotoutuminen nähdään suomalaisen kielen ja kulttuurin opetteluna. Vanhempien ehkä suurin odotus päiväkodille oli se, että heidän lapsensa oppisi puhumaan suomea, koska he tietävät, kuinka suomen kielen osaaminen auttaa lapsia osallistumaan muiden lasten leikkeihin ja kuinka se auttaa heitä saavuttamaan tasavertaisemman aseman lapsiryhmässä. Suomen kielen oppimi-nen on tärkein asia lapsen kotoutumisessa suomalaiseen päivähoitoon ja yhteiskuntaan Tutki-muksen tulokset kertoivat, että vanhempien osallisuus varhaiskasvatuksessa rakentuu tiedon saannin, molemminpuolisen arvostuksen, henkilökunnan asenteen ja vanhempien oman aktii-visuuden kautta. Avoimella ja jatkuvalla vuorovaikutuksella sekä arjen pienillä teoilla on suuri merkitys vanhempien kokemaan osallisuuteen, sillä vanhemmat kokevat osallisuuden henkilö-kohtaisesti ja lähinnä oman lapsen kautta.
  • Salovuori, Emil (2018)
    Preventing younger generation’s social exclusion is one of the greatest challenges of our time. The consequences of social exclusion reflect on economy and as human suffer-ing. Even though the subject has been researched very recently and quite extensively, the phenomenon has not decreased after different kind of interventions in the light of statistics. Different interview-based researches and knowledge based on experience help finding the core of the issue around the young people’s agency. The seminar essay focuses on finding the factors that limit the agency of younger generation who are using or are on the edge of using the public services. The research method used in the seminar essay is a literature survey, which is a theoretical survey of the research literature related to the phenomenon. Younger generation’s agency is examined through three different aspects: (1) the social capital and trust, (2) participation and loneliness and (3) different forms of power. The frame of reference is the public service system which is often the link for the young person to be part of the society. Social capital and trust, which are each other’s preconditions, were essential factors limiting young people’s agency. The fundamental causes to the situation appeared to be the experi-ences of not participating and loneliness. The consequence of these experiences is not be-ing able to have social capital. Different social networks play a great role in building the young person’s agency. In addition, different forms of power seemed to restrict young people es-pecially when using the public service system. Categorising way of talking about young peo-ple and labelizing them highlighted young people not confronting each other and their thought-lessness. Confronting young people by their problems seems to be discouraging and making them more passive.
  • Pursiainen, Virve (2016)
    Teachers’ professional development has been studied widely in Finland and all over the world. After the postmodern turn in the 1990’s the viewpoint on studies concerning professional development has turned from phase models to individual life histories and experiences. The aim of this study is to find out what kind of personal experiences have been significant to one class teacher’s professional identity and development told by herself. In addition the aim is to find out and present what kind of personal experiences have influenced the teacher so, that she has developed into a participator and why she finds participatory pedagogy meaningful. The theme of participation is strongly present in the upcoming curriculum (POPS 2014) which comes into effect during autumn 2016. For my study I interviewed one class teacher, called Pirjo (pseudonym). The research data was collected using a narrative interview. The transcribed research data was analyzed by using a narrative approach by Stenberg (2011) in her dissertation research. This so called holistic-content approach contains several analyzing phases. In the final phase a new narrative, a core story was created. In Pirjo’s core story there were many events experienced during different times of her life which all had influenced on her professional development during her lifelong journey towards becoming a participator. The research results revealed that along with her experiences as a member of family, society and university, her whole life with both misfortunes and success has influenced on her professional growth and identity. The results also revealed that Pirjo’s becoming a class teacher has been only partially a result of a conscious thinking. She found participatory pedagogy during her post-graduate studies and got interested in it through (the questions concerning) power relations in the field of education. The influence of participatory pedagogy can be seen in Pirjo’s practical theory. Participatory pedagogy also defines her professional identity as a class teacher.