Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "ympäristökasvatus"

Sort by: Order: Results:

  • Haimivaara, Tiina (2020)
    Tutkimusten mukaan luontosuhde ja luonnossa liikkumisen tavat omaksutaan jo varhain, mutta lasten liikkuminen luonnossa on vähentynyt. Tämän takia varhaiskasvatuksen rooli luontosuhteen muodostumisessa on kasvanut entistä suuremmaksi. Lisäksi aiemmat tutkimukset osoittavat, että varhaiskasvatuksen opettajat ymmärtävät luontokokemusten tärkeyden lasten kasvun ja kehityksen edistämisessä, mutta se ei takaa ulkoympäristöjen käyttöä varhaiskasvatuksen oppimisympäristöinä. Opitut käytännöt ohjaavat opettajien käyttäytymistä enemmän kuin uskomukset luontokokemusten hyödyistä. Tämän takia on tärkeää tutkia, miten päiväkodit hyödyntävät luontoa ja lähimetsiä pedagogisessa toiminnassaan, jotta opettajan koulutuksessa voidaan jatkossa keskittyä opettamaan konkreettisia keinoja, joiden avulla metsiä voidaan hyödyntää enemmän varhaiskasvatuksen arjessa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää varhaiskasvatuksen opettajien käsityksiä metsien hyödyntämisestä varhaiskasvatuksen oppimisympäristöinä ja tekijöistä, jotka liittyvät metsien hyödyntämiseen. Lisäksi tutkimuksen tehtävänä on kuvata minkälaisia pedagogisia tavoitteita metsäretkillä sekä opettajien näkemyksiä metsässä toimimisen hyödyistä. Tutkimuksessa haastateltiin kolmea Pohjois-Suomessa työskentelevää varhaiskasvatuksen opettajaa, joiden tietämys metsien hyödyntämisestä pedagogiikassa oli varhaiskasvatuksen opettajien perusopintojen varassa. Haastateltaviksi valikoituneiden työkokemuksella ei tässä tapauksessa ollut merkitystä. Haastattelut suoritettiin puolistrukturoituna yksilöhaastatteluina ja aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksessa selvisi, että metsien hyödyntämiseen liittyviä tekijöitä olivat erityisesti turvallisuus, henkilökunnan riittävyys, kävelymatkan pituus sekä vuodenajoista johtuvat huonot sääolot. Metsäretkien perimmäisenä tarkoituksena oli lasten luontosuhteen muodostuminen ja se, että heille syntyy omakohtainen halu toimia luonnon hyväksi. Tavoitteiksi nostettiin esille liikunnalliset ja motoriset tavoitteet, vuorovaikutustaidot, matemaattiset tavoitteet sekä luontokasvatuksesta erityisesti lajituntemuksen. Metsäympäristön nähtiin vaikuttavan positiivisesti lasten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, leikkeihin sekä mielikuvitukseen. Vaikka metsäretkien pedagogisten tavoitteiden voidaan katsoa olevan samoja aikaisempien tutkimusten valossa, haastateltavien vastauksista nousi kuitenkin esiin toiminnan kokonaisvaltaisuus. Ympäristökasvatus sekä metsäretket nähdään laajempana ja tavoitteellisempana, kuin pelkkänä luontotietämyksenä. Varhaiskasvatuksen opettajat integroivat metsäretkiin tavoitteellisesti eri oppimisen alueita ja tämä kertoo suomalaisen varhaiskasvatuksen sekä varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksen laadusta.
  • Volanen, Sara (2024)
    Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia näkökulmia varhaiskasvatuksen opettajilla on lasten luontosuhteen rakentumisesta. Tutkielma pyrkii lisäksi selvittämään, miten luontosuh-teen rakentumista voitaisiin opettajien näkemyksen mukaan tukea varhaiskasvatuksessa. Aiem-pi tutkimus on osoittanut, että lapsuuden luontokokemukset voivat vaikuttaa luontosuhteeseen vielä aikuisenakin ja vahvan luontosuhteen on osoitettu olevan kytköksissä aktiiviseen ilmasto-toimijuuteen. Tämän vuoksi on tärkeää ymmärtää, miten opettajat näkevät näiden prosessien ra-kentuvan. Luontosuhteeseen vaikuttavia tekijöitä on aiemman tutkimuksen mukaan muun mu-assa sosiaaliset suhteet ja luontokokemukset, jotka molemmat vaikuttavat vahvasti myös var-haiskasvatuksessa. Tutkimus toteutettiin aineistolähtöisenä sisällönanalyysinä. Aineistonkeruumenetelmäksi vali-koitui puolistrukturoitu haastattelu. Haastattelin viittä (5) kasvatustieteen kandidaattia, jotka toimivat varhaiskasvatuksen opettajan työssä Suomessa. Haastateltavien työkokemus vaihteli yhdestä (1) vuodesta seitsemääntoista (17) vuoteen. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin, jon-ka jälkeen niistä poistettiin haastateltavien anonymiteettiä vaarantavat tekijät, kuten paikkakun-tien ja varhaiskasvatusyksiköiden nimet. Tulokset osoittavat, että varhaiskasvatuksen opettajat näkevät luontosuhteen rakentumisen ja sen tukemisen samanaikaisena ja jatkuvana prosessina. Opettajat puhuivat luontosuhteen raken-tumisesta ja sen tukemisesta päällekkäisinä prosesseina, eikä näitä voinut aineistosta erottaa toi-sistaan. Luontosuhteen nähtiin rakentuvan niin metsässä, päiväkodin pihalla kuin kirjojen äärel-lä sisätiloissakin. Vastaavasti luontosuhdetta rakentavien tekijöiden nähtiin myös tukevan sitä. Metsäretket, kirjallisuus ja varhaiskasvatushenkilöstön asenteet ilmoitettiin luontosuhdetta ra-kentaviksi ja sitä tukeviksi tekijöiksi. Ilmastokriisin nähtiin vaikuttavan osaltaan luontosuhteen rakentumiseen, sillä sen nähtiin vaikuttavan opettajan pedagogisiin valintoihin.
  • Hynönen, Kirsikka (2020)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella, miten ekososiaalisen sivistyksen osa-alueet ja päämäärät näkyvät vuoden 2018 valtakunnallisissa Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Teoriapohjana käytetään ekososiaalista sivistystä sekä kestävyystietoista kasvatusta käsitteleviä julkaisuja. Ekososiaalinen sivistys käsitteenä määritellään tarkasti mm. Salosen tekstien pohjalta, jotta varhaiskasvatussuunnitelman perusteita on mahdollista vertailla siihen. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin laadullisena sisällönanalyysina, jossa on piirteitä myös diskurssianalyysista. Tutkimusaineistona käytettiin vuoden 2018 valtakunnallista Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet –asiakirjaa. Varhaiskasvatussuunnitelmaa analysoitiin vertaamalla sitä teoriapohjassa esiteltyihin ekososiaalisen sivistyksen tekijöihin. Analyysi tehtiin läpilukemalla asiakirjaa sekä hakusanojen avulla, ja arvioimalla asiakirjan diskursiivista luonnetta. Tulokset ja johtopäätökset. Varhaiskasvatussuunnitelmasta oli löydettävissä samoja arvoja ja päämääriä kuin ekososiaalisessa sivistyskäsityksessä. Erityisesti ihmistenvälisyys ja systeeminen maailmansuhde olivat yhteisiä arvoja. Ekologinen ja sosiaalinen kestävyys mainittiin VASU:ssa välttämättömiksi. Kuitenkin luonnon elinehtoisuus, kohtuullisuus ja vastuullisuus jäivät VASU:ssa pienemmälle huomiolle. Vaikka arvot olivat osittain samoja, oli niiden hierarkkisessa asemassa ja painotuksissa eroja. Jatkotutkimuksissa olisi tärkeä tarkastella tavoitteiden todellista toteutumista varhaiskasvatuksen kentällä.
  • Eskelinen, Vesa (2017)
    The purpose of this Bachelor’s Thesis is to examine how class teachers experience primary school’s curriculum emphasis and its effects to the operational culture of the school. My interest is also to examine how teachers feel about implementing emphasised teaching in their jobs. According to studies the aims of the curriculum can often be in contradiction with the teaching practices and the curriculum remains as an administerial document which has no influence on customary practices. The focus of this Bachelor’s Thesis is to research teachers’ views about implementing emphasised curriculum and their thoughts about how the aims are accomplished. Moreover, the research is interested of teachers’ opinions on nature and science emphasised curriculum and their views about its usefulness. The research methods for this thesis were qualitative and the approach was phenomenological hermeneutical. The material for the research was collected with semi-structured theme interviews. Two class teachers were interviewed for the purposes of the research. Content analysis was used for data analysis. The study shows that class teachers are experiencing emphasised curriculum to steer their teaching and creating an operational culture which encourages them to use diverse teaching methods. Although arranging classes in nature and using diverse teaching methods were often mentioned heavier than regular classroom teaching teachers considered it worth the effort. The interviewed teachers considered outdoor teaching impacting positively to group work skills, deeper understanding and activating pupils. It was also considered to affect positively to the motivation of pupils. Besides all the practical benefits the interviewed teachers found important to pass on the values of sustainable development and to help pupils to create a connection with nature.
  • Koivumäki, Piia (2020)
    Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten varhaiskasvatuksen henkilökunnan mielestä päiväkotien metsäretket tukevat luontosuhteen kehittymistä. Tavoitteena oli kyselylomakkeen avulla selvittää heidän käsityksiään luontosuhteesta ja metsäretkistä. Tutkimuskysymykseksi muodostui: Millaisia merkityksiä metsäretkillä on lasten luontosuhteen kehittymisessä varhaiskasvatuksen henkilökunnan mukaan? Hyvinvointimme kulmakivi on suotuisa luonto- ja ympäristösuhde. Päiväkodissa tarjotut monipuoliset luontokokemukset tukevat lapsen luontosuhteen muodostumista. Teoriassa tuon esille muun muassa kuinka lapsen luontosuhde muodostuu saatujen kokemuksien kautta. Positiiviset luontokokemukset vahvistavat luonnon arvostamista ja opettavat siitä välittämistä. Varhaiskasvatuksella ja esiopetuksella on merkittävä rooli ympäristökasvatuksessa. Teoriassa kerron myös Palmerin puumallista ja ympäristökasvatuksesta osana varhaiskasvatussuunnitelman perusteita. On hyvä pohtia omaa suhdettaan luontoon ja miten välittää sitä varhaiskasvatuksessa lapsiryhmälle. Kyselylomake sisälsi 27 strukturoitua ja kaksi avointa kysymysvaihtoehtoa. Kysymyksillä halusin kartoittaa vastaajien asenteita metsäretkiä kohtaan. Kyselylomake koostui taustatiedoista, metsäretkiä koskevista kysymyksistä ja lapsen luontosuhteeseen liittyvistä kysymyksistä. Tutkimukseen osallistui 74 henkilöä, pääsääntöisesti varhaiskasvatuksen opettajia, mutta myös lastenhoitajia. Tutkimuksen aineisto kerättiin kahteen Facebook ryhmään jaetun e-lomakkeen avulla. Aineisto kerättiin joulukuussa 2019 ja analysointi aloitettiin tammikuussa 2020. Analysointimenetelmänä käytettiin määrälliseen aineistoon SPSS-ohjelmaa sekä laadulliseen aineistoon sisällönanalyysiä. Tutkimukseen osallistuneet päiväkodit tekevät metsäretkiä lähiluontoon. Luonnon merkitys tiedostetaan ja sitä opetetaan lapsille arjen tilanteissa. Ympäristön hoitamisesta ja sen suojelemisesta puhutaan tarinoiden, tehtävien ja lasten aloitteiden kautta. Luontosuhde nähdään muodostuvan ennen kaikkea kokemusten ja tekemisen kautta, vanhempien merkittävää roolia unohtamatta. Positiiviset luontokokemukset ja retket erilaisiin ympäristöihin nähdään tärkeänä. Lapset ovat kiinnostuneita oppimaan luonnosta ja ymmärtämään sen vaikutuksia. Aikuisen rooli on tukea tätä kiinnostusta ja tiedostaa luontosuhteen muodostuvan omista asenteista ja arvoista luontoa kohtaan.
  • Roininen, Ronja (2022)
    Ympäristökasvatus kuuluu varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2022) oppimisen alueisiin sekä varhaiskasvatuksen arvoihin yhdessä kestävän kehityksen kanssa. Varhaiskasvatuksessa toteutetaan usein ympäristökasvatukseen kuuluvaa toimintaa, myös sellaista mitä ei tiedosteta kuuluvan ympäristökasvatukseen. Lapsen positiivisen luontosuhteen ja kestävän elämäntavan kehittymisen kannalta ympäristökasvatuksella on merkittävä rooli. Vaikka ympäristökasvatuksesta ja kestävän kehityksen kasvatuksesta on puhuttu paljon, on sillä silti riski jäädä muiden pedagogisten sisältöjen varjoon. Varhaiskasvatussuunnitelmassa velvoitetaan toteuttamaan monipuolista pedagogiikkaa ja oppimisen alueita on monia. Tämän lisäksi varhaiskasvatuksen henkilöstön omat mielenkiinnot usein ohjaavat sitä, minkälaista toimintaa toteutetaan. Varhaiskasvatuksen johtaja vastaa yksikkönsä pedagogiikasta ja toimii tiedonvälittäjänä suuremmista kuntatason linjauksista. Tässä tutkielmassa tavoitteena on tuoda esille johtajien näkemyksiä yksiköidensä ympäristökasvatuksesta sekä herättää ajatuksia siitä, millä tavoin johtajat voisivat toiminnallaan edistää arjessa tapahtuvaa ympäristökasvatusta. Tämän lisäksi tarkoituksena on tuoda ilmi mahdollisia haasteita, jotka voivat vaikuttaa ympäristökasvatuksen toteutumiseen arjessa. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena, haastattelemalla kolmea varhaiskasvatuksen johtajaa yhden Etelä-Suomen kunnanalueelta. Haastatteluun valikoitiin sattumanvaraisesti kaikilta varhaiskasvatuksen alueilta 10 varhaiskasvatuksen johtajaa ja heitä lähestyttiin sähköpostitse. Analyysimenetelmänä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tutkielmaan osallistuneet kokivat kaikki ympäristökasvatuksen tärkeäksi osaksi varhaiskasvatusta, mutta samaan aikaan koettiin, että paljon enemmän olisi tehtävissä kuin tällä hetkellä tehdään. Ympäristökasvatuksen käsitteeseen linkitettiin vahvasti kierrättäminen, metsäretket, luontoliikunta ja ekologisuus. Ongelmiksi johtajat kokivat mm. ajan puutteen, resurssien puutteen sekä lukuisat muut projektit. Tutkielmaan osallistuneilla johtajilla oli kuitenkin kehittämisideoita ja uskoa siihen, että jo pienillä tietoisilla muutoksilla ympäristökasvatusta voitaisiin toteuttaa huomattavasti enemmän. Koettiin myös, että johtamisella on merkitystä siihen, miten ympäristökasvatusta yksiköissä toteutetaan. Johtajat olivat yhtä mieltä siitä, että ympäristökasvatuksesta kiinnostunut henkilökunta lisäsi yksiköissä tapahtuvaa ympäristökasvatusta.
  • Aikio, Ella (2019)
    The purpose of this study was to describe kindergarten teachers’ views on supporting the development of relationship with nature and the significance of it. Previous studies have shown that the early experiences have special effect on the development of relationship with nature. Teachers have a notable impact on the development of child’s environmental responsibility. The research questions were how children’s relationship with nature can be supported in early childhood education according to kindergarten teachers and what kind of benefits do kindergarten teachers see in development of environmental responsibility. The research data was collected with online questionnaire in the spring of 2019 and 36 people answered the questionnaire. The questionnaire was answered by kindergarten teachers and kindergarten teacher students who will graduate in 2018-2019. The questionnaire included both closed-ended questions and open-ended questions. The answers of the closed-ended questions were analysed with SPSS program and the open-ended questions were analysed using theory-guided content analysis. As a result of the analysis two tables were formed. In one table the main category was supporting the relationship with nature and in the other table the main category was the significance of the relationship with nature. These categories were divided further into generic categories, subcategories and codes. The results show that according to the kindergarten teachers there are several ways to support children’s relationship with nature in early childhood education. In the answers of the kindergarten teachers, time spent in natural environments was emphasized. The important conclusion in the study was that to support the positive relationship with nature in early childhood education children’s’ participation must be evolved and the ecological values of kindergarten must be upfronted. The results show that kindergarten teachers find the development
  • Kukkonen, Anni (2020)
    Tavoitteet. Tämän laadullisen kandidaatintutkielman tarkoituksena oli kuvata, analysoida ja tulkita varhaiskasvatuksen opettajien käsityksiä ympäristö- ja luontokasvatuksesta, lapsen luontosuhteesta sekä luonnollisessa ympäristössä liikkumisen vaikutuksista lapsen motoriseen kehitykseen. Varhaiskasvatuksen ympäristö- ja luontokasvatuksella voi olla kauaskantoiset vaikutukset yksilön elämään. Myönteisen luontosuhteen syntymiselle varhaislapsuus on keskeistä aikaa, ja lapsena saadut kokemukset luovat pohjaa lapsen arvoille vaikuttaen hänen tapaansa tarkastella maailmaa aikuisena. Luonnossa liikkumisella tiedetään yleisesti olevan paljon myönteisiä vaikutuksia yksilön hyvinvoinnille sekä lapsen terveelle ja kokonaisvaltaiselle kasvulle, kehitykselle ja oppimiselle. Osa lapsista ei vietä aikaa luonnollisessa ympäristössä, jossa maasto on epätasaista. Tällä on kielteiset vaikutukset esimerkiksi heidän motoriseen kehitykseensä ja sitä kautta lisäksi kognitiivisiin taitoihin ja toimintoihin. Menetelmät. Asetelmaltaan tutkielma oli fenomenografinen. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla kolmea varhaiskasvatuksen opettajaa, joilla oli vähintään kahden vuoden kokemus varhaiskasvatuksen opettajana työskentelystä. Lisäksi edellytyksenä oli tämän hetkinen työ 3–5-vuotiaiden lasten ryhmässä. Haastatteluaineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla, jossa litteroitu aineisto järjestettiin teemoittelemalla ja tiivistettiin ryhmittelemällä. Tulokset ja johtopäätökset. Haastatteluun osallistuneet varhaiskasvatuksen opettajat näkivät useiden eri tekijöiden tukevan lapsen luontosuhteen muodostumista, joista keskeisimpiä olivat lasten ja heidän huoltajiensa osallisuus, lasten myönteiset omakohtaiset kokemukset luonnollisista ympäristöistä sekä kasvattajien antama esimerkki. Ympäristö- ja luontokasvatus koettiin tärkeäksi ja käsitteenä se ymmärrettiin laajana. Tavoitteeksi mainittiin lapsen luontosuhteen muodostumisen tukeminen. Kasvattajan oman luontosuhteen nähtiin vaikuttavan siihen, kuinka hän ympäristö- ja luontokasvatuksen käsittää. Haastateltavien toteuttama ympäristö- ja luontokasvatus oli monipuolista ja osa lapsiryhmän arkea, jonka teemat olivat lähtöisin lasten havainnoista ja mielenkiinnosta. Keskeistä toiminnassa oli lasten osallisuus, toiminnallisuus ja lapsilähtöisyys. Tärkeänä pidettiin, että ympäristö- ja luontokasvatus on lasten tasoista. Varhaiskasvatusyksikön sijainnilla oli oma vaikutuksensa ympäristö- ja luontokasvatuksen toteuttamiseen. Luonnollisessa ympäristössä liikkumisella koettiin olevan paljon merkitystä lapsen motoriselle kehitykselle. Erityisesti epätasainen maasto ja lapsen aktiivisuus ymmärrettiin merkittäviksi motorisia perustaitoja kehittäviksi tekijöiksi.
  • Helkiö, Emma (2019)
    Tavoitteet. Tämä tutkimus on Helsingin yliopisto kandidaatin tutkielma, jossa selvitetään varhaiskasvatuksen opettajien näkemyksiä ympäristökasvatuksen toteuttamisesta varhaiskasvatuksessa. Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa varhaiskasvatuksen opettajien suhtautumista ympäristökasvatuksen toteuttamiseen kolmen tutkimuskysymyksen näkökulmasta. Ensimmäinen tutkimuskysymys pyrkii selvittämään miten varhaiskasvatuksen opettajat suunnittelevat ja arvioivat varhaiskasvatusta. Toinen tutkimuskysymys kartoittaa mitä aiheita ja teemoja he pitävät tärkeänä ympäristökasvatuksessa. Kolmannen tutkimuskysymyksen kautta tarkastellaan mahdollisia haasteita, joita ympäristökasvatuksen toteuttamisessa ilmenee. Tutkimuksen teoriaosassa esitetään aiempia tutkimuksia ja kirjallisuutta, jonka pohjalta tutkimuskysymyksiä ja aineistoa käsitellään. Tutkimuksessa avataan ympäristökasvatuksen teoreettista taustaa ja merkitystä päiväkodissa. Yhtenä tutkimuksen näkökulmana on kestävä kehitys, jonka teoreettista taustaa avataan ja peilataan tutkimuksen tuloksiin. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla kolmea varhaiskasvatuksen opettajaa. Kaikki haastateltavat olivat kasvatustieteiden kandidaatteja. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna ja saatu aineisto litteroitiin luokittelua varten. Luokittelussa redusoitiin ensin saatu aineisto, jonka jälkeen klusteroinnin ja abstrahoinnin kautta muodostettiin tutkimuskysymyksiin vastaavia alaluokkia ja pääluokkia. Kyseessä oli laadullinen tutkimus ja aineiston analyysimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksessa todettiin, että varhaiskasvatuksen opettajat suunnittelevat ympäristökasvatusta lapsilähtöisesti. Arvioinnissa he huomioivat myös lasten näkemykset ja lasten oppimat toimintatavat, kuten luonnon kunnioittamisen. Tärkeiksi koettuja teemoja olivat hyvän luontosuhteen kehittäminen, ympäristöön liittyvän ahdistuksen vähentäminen sekä kestävä kehitys ja kierrättäminen. Haasteina koettiin esimerkiksi autoilusta johtuva lasten heikko luontosuhde ja kiinnostus ulkoiluun ja vanhempien kielteinen suhtautuminen ulkoiluun säästä riippumatta. Haasteena ympäristökasvatuksen toteuttamisessa oli myös tarjolla olevan materiaalin laajuus ja monipuolisuus, jonka seurauksena näkökulman ja aiheiden valitseminen vaikeutui.
  • Biese, Micaela; Biese, Micaela (2020)
    Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena oli tarkastella Vihreä lippu -ympäristöohjelmasta tehtyjä opinnäytetöitä vuosina 2013–2020 ja selvittää niissä esiintyviä nä-kökulmia. Vihreä lippu -ohjelmaa on tutkittu Suomessa ainoastaan opinnäytteiden tasolla. Opinnäytetöissä esiintyviä näkökulmia on kartoitettu aikaisemmissa tutkimuksissa vähäisesti. Tässä tutkimuksessa esitellään Vihreä lippu -aiheiset opinnäytetyöt ja tutkitaan niissä esiintyviä tavoitteita, toteutustapoja sekä tuloksia, minkä pohjalta opinnäytetyöt on jaoteltu niille sopiviin näkökulmiin. Koska aineiston haku ei tuottanut tuloksia vuoden 2016 jälkeiseltä ajalta, tutkielman aineistona on käytetty vuosien 2013–2016 Vihreä lippu -ohjelmasta tehtyjä opinnäytetöitä. Opinnäytetöitä oli yhteensä yhdeksän kappaletta, joista yksi oli yliopistotasoinen pro gradu -tutkielma ja 8 ammattikorkeakoulussa suoritettua opinnäytetyötä. Teoriaosuuteen aineistoksi valikoitui tutkimuspohjaista kirjallisuutta sekä organisaatioiden in-ternet-sivut. Kirjallisuuskatsauksen tuloksena nähtiin opinnäytetöissä esiintyvän viisi erilaista näkökulmaa, joita olivat lasten ja nuorten osallisuus, Vihreä lippu -toiminnan näkyvyys, kehittämishankkeet, ympäristöasenteiden muutokset sekä energian säästö. Lasten ja nuorten osallisuuden näkökulma näkyi lähes jokaisessa opinnäytetyössä, sillä se kuului osaksi Vihreän lipun periaatteita, mutta kahdessa työssä osallisuus oli otettu nimenomaan päätarkastelun kohteeksi. Vihreä lippu -toiminnan näkyvyyttä tarkasteltiin kahdessa opinnäytetyössä kartoittamalla osallistujien tapoja toteuttaa Vihreä lippu -ohjelman sisältöjä. Kolme henkilöä oli tehnyt opinnäytetyönsä kehittämishankkeena päiväkotien Vihreä lippu -toiminnalle. Heidän työnsä perustuivat Vihreä lippu -toiminnan suunnittelulle. Vihreä lippu -toimintaa tarkasteltiin ympäristöasenteiden muutosten näkökulmasta yhdessä opinnäytetyössä. Kyseisessä tutkielmassa selvitettiin, millaisia muutoksia oppilaiden ympäristöasenteissa tapahtuu Vihreä lippu -projektin aikana. Energian säästöä tutkittiin myös yhdessä opinnäytetyössä, jonka tavoitteena oli selvittää toimijoiden energian säästön määrää ja keinoja vuoden aikana. Energiansäästönäkökulma osoittautui muista näkökulmista eroavaksi, sillä tutkimuksen kohteena oli ilmiö ihmisten sijasta.
  • Tauriainen, Maija-Riikka (2023)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaista ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatus on erilaiset painotukset omaavissa eskariryhmissä. Tutkimuskysymyksinä oli ”Millaisia pedagogisia ominaisuuksia on metsäeskarin ja tieteitä painottavan päiväkodin eskarin ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatuksessa?” sekä ” Miten eri painotuksien eskariryhmissä korostuu kokonaisvaltaisen ilmastokasvatuksen polkupyörämallin eri osa-alueet?”. Ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatuksesta on tehty jonkin verran tutkimusta, mutta hyvin vähän siihen liittyen, millaisena se näyttäytyy eskariryhmissä, joissa on luontoon liittyvä painotus. Tutkimuksen analyysissa käytän kokonaisvaltaisen ilmastokasvatuksen polkupyörämallia, jonka avulla tutkin sitä, millaisena luontokasvatus näyttäytyy eri eskariryhmissä. Menetelmät. Toteutin tutkimuksen haastattelemalla kahden eri eskariryhmän opettajia sekä tutkimalla ryhmien pedagogisia suunnitelmia. Tein myös yhden tuokiohavainnoinnin metsäeskarissa. Haastattelut tapahtuivat alkuvuonna 2023. Toinen päiväkoti oli kunnallinen, toinen yksityinen. Haastattelujen jälkeen litteroin haastattelut ja teemoittelin litteroinnin sisällön polkupyörämallin osa-alueiden mukaisesti. Teemoittelun jälkeen analysoin molempien haastattelujen tulokset ja vertasin niitä toisiinsa. Tulokset ja johtopäätökset. Molemmissa ryhmissä korostui jatkuva havainnointi luonnossa ja luonnosta. Metsäeskarin opettajan haastattelussa korostui luontoon ja ympäristöön liittyvät tunteet, niistä keskustelu ja niihin liittyvä opetus. Tiedepainotteisen eskariryhmän opettajan haastattelussa korostui enemmän ympäristöön liittyvään tietoon liittyvät asiat ja opetukset. Molemmissa ryhmissä korostettiin kierrätyksen olleen tärkeä osa kestävän kehityksen opetuksessa. Toiminnan esteet olivat ryhmissä erilaiset, metsäeskarissa koettiin ahdistavan tiedon välittämisen lapsille olevan hankalaa ja tiedepäiväkodin opettaja koki lasten motivoinnin metsässä oleiluun olevan haastavaa. Metsäeskarin opetuksessa siis korostuu ympäristöön liittyvät tunteet ja arvot ja tiedepainotteisessa päiväkodissa käytännön tiedot ympäristöstä.
  • Elolinja, Johanna (2020)
    Lähtökohtana tutkimukselle oli artikkeli, joka löytyi Kirkkonummen kunnan varhaiskasvatuksen internet-sivulta. Artikkelissa kerrottiin ympäristökasvattajakoulutuksen käyneestä varhaiskasvattajasta, joka toimi oman toimensa ohella myös ympäristökasvattajana päiväkotiryhmässään. Koska aiempaa tutkimustietoa ympäristökasvattajista Kirkkonummen varhaiskasvatuksessa ei löytynyt, tutkija päätti ottaa aiheen tutkittavakseen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mikä on ympäristökasvattaja ja millä tavoin ympäristökasvattajakoulutuksen saaneen varhaiskasvattajan rooli näkyy varhaiskasvatuksessa Kirkkonummella. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto käsiteltiin laadullisen aineiston analyysin keinoin. Tutkimusmenetelmänä käytettiin haastattelua. Haas-tateltavia oli yhteensä viisi. He kaikki työskentelevät eri toimipaikoissa ympäri Kirkkonummen kuntaa. Tutkimustuloksista selvisi, että ympäristökasvattaja on erikoisammattitutkinnon käynyt henki-lö, joka voi hyödyntää osaamistaan monella eri alalla, ei ainoastaan varhaiskasvatuksessa. Haastateltavat kuvailivat ympäristökasvattajan olevan muun muassa asiantuntija ympäristö-tietouteen ja kestävään kehitykseen liittyvissä asioissa. Ympäristökasvattajan rooli ei näy Kirkkonummen varhaiskasvatuksessa vielä kovin selkeästi. Siihen toivottiin kunnalta selkeämpää ohjeistusta ja näkemystä.
  • Mouritzen, Anna-Maija (2023)
    Ekokriisin vaikutus tämän hetken ja tulevaisuuden elämään maapallolla on kenties ihmiskunnan suurin haaste. Ilmastonmuutosta vastaan kamppaillessa kasvatus ja koulutus on tärkeä keino informoida ja suojella tulevia sukupolvia ja mahdollistaa heille hyvä ja kestävä elämänlaatu. Kestävään elämäntapaan ohjaaminen kuuluu jo varhaiskasvatukseen. Helsingin kaupunki (2021) on kehittänyt kestävään elämäntapaan kasvattamisen tueksi KETTU-mallin, jonka materiaalina toimivaa KETTU-kirjaa käytetään Helsingin varhaiskasvatuksessa. Tässä tutkimuksessa kartoitetaan KETTU-kirjasta (2021) ympäristötekoja ja ympäristötunteita Tolppasen ym. (2017) ilmastokasvatuksen polkupyörämallin mukaan. Ympäristöteot ja ympäristötunteet ovat pienillekin lapsille tärkeä osa kestävään elämäntapaan kasvamista, sillä teot konkretisoivat luonnon puolesta toimimista ja tunteet kertovat sekä ekokriisin vaikutuksesta ihmisen mieleen että luontoyhteyden tärkeydestä hyvinvoinnillemme. Tutkimus oli laadullinen tapaustutkimus, jonka aineistona toimi julkinen opetuskäyttöön tarkoitettu dokumentti KETTU-kirja. KETTU-kirjaa analysoitiin teorialähtöisellä sisällönanalyysilla keskittyen ympäristötekojen ja -tunteiden ilmenemiseen aineiston tarinoissa ja tehtävissä. Analyysin tuloksia kvantifioitiin ja luokiteltiin sisällön erittelyn keinoin. Tutkimuksessa havaittiin, että ympäristötunteiden kuvauksia ja niihin liittyviä tehtäviä oli vähemmän kuin ympäristötekojen vastaavia. Ympäristötunteista negatiiviset ympäristötunteet olivat vähäisiä tarinoissa ja niitä ei löytynyt tehtävistä. Aiempi tutkimus painottaa tunnetaitojen tukemisen merkitystä ekokriisin ja ilmastonmuutoksen keskellä kasvaville lapsille ja nuorille. Ennen ympäristötunteiden käsittelyä lasten kanssa aikuisen on kuitenkin käsiteltävä omat ympäristötunteensa. KETTU-kirja voisi tulevaisuudessa sisältää monipuolisemmin ympäristö-tunteiden kirjoa sekä tarjota aikuisille työkaluja ympäristötunteiden käsittelyyn. Tunnetyö yhdistettynä ympäristötekoihin lisää hyvinvointia tulevaisuuden ihmisille ja heidän elinympäristöilleen