Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Helminen, Irene (2023)
    Työelämän jatkuvassa muutoksessa on hyvin tärkeää pitää kiinni työntekijöistä ja vaalia heidän työtyytyväisyyttään. Hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen peruspilari ja tätä hyvinvointia lähdetään rakentamaan heti työsuhteen alkaessa. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli selvittää esihenkilötyön ja työntekijän työtyytyväisyyden suhdetta. Tutkielman tavoitteena on vastata tutkimuskysymyksiin: Minkälainen on työntekijöiden työtyytyväisyyden kokemus ja mitkä asiat vaikuttivat siihen? Mitkä ovat esihenkilön harjoittamia toimia, jotka tukevat työn-tekijän työtyytyväisyyttä ja mitkä toisaalta heikentävät sitä? Aiemman tutkimuksen mukaan avoimella, kannustavalla ja tunnetaitoisella esihenkilötyöllä on positiivisia vaikutuksia henkilöstön työtyytyväisyyden tunteeseen. Tutkielma toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin puolistrukturoidulla teemahaastattelulla. Tutkimuksessa haastateltiin kolmea työntekijää, jotka olivat aloittaneet uuden työsuhteen vuosi sitten. Työntekijät työskentelivät eri organisaatioissa. Haastattelut toteutettiin jokaisen kanssa kahden kesken, joista kaksi oli live-haastatteluita ja yksi Teams-haastattelu. Aineiston analyysissä käytettiin laadullisen tutkimuksen yleisintä analyysimetodia eli sisällönanalyysia. Aineiston analyysissä luokiteltiin aineistosta löydettyjä asiakokonai-suuksia alaluokkiin ja yläluokkiin, mitkä lopulta muodostivat kaksi yhdistävää luokkaa. Tutkielman tulokset osoittivat, että työtyytyväisyys on laaja ilmiö, johon vaikuttavat monet eri tekijät. Suurimmiksi tekijöiksi, jotka vaikuttavat työtyytyväisyyden kokemukseen, olivat työtehtävät sekä esihenkilö. Tyytyväisillä työntekijöillä oli läheinen sekä avoin suhde esihenkilöönsä. Lisäksi tuen ja palautteen saanti lisäsi työtyytyväisyyden tunnetta. Työtyytyväisyyttä heikentäviä tekijöitä taas olivat liian raskaat tai toisaalta yksipuoliset työtehtävät. Tyytyväisyyttä heikensi myös esihenkilön tarjoaman tuen ja palautteen puuttuminen sekä heikko tunneside esihenkilöön. Työtyytyväisyys ei siis ole stabiili tunne, vaan se voi muuttua pitkin työsuhdetta.
  • Kanerva, Saara (2020)
    Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan mahdollisuuksien tasa-arvoa suomalaisessa opiskelijavalintajärjestelmässä. Aihe on erityisen ajankohtainen keväällä voimaan astuvan opiskelijavalintauudistuksen myötä, ja kandidaatintutkielman eräänä tavoitteena onkin muodostaa kokonaiskuva mahdollisuuksien tasa-arvon toteutumisesta ennen uudistusten voimaan astumista. Mahdollisuuksien tasa-arvolla tarkoitetaan tässä tutkielmassa käsitystä siitä, että yksilön menestyksen tulisi riippua yksilön lahjakkuudesta ja halukkuudesta käyttää sitä, eikä esimerkiksi yksilön sosiaalisesta taustasta. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat 1) mikä on opiskelijavalintojen ja mahdollisuuksien tasa-arvon yhteys sekä 2) miten mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuu opiskelijavalinnoissa tällä hetkellä Suomessa? Tutkielma on toteutettu integroivana kirjallisuuskatsauksena ja aineistona toimivat kymmenen opiskelijavalintoja käsittelevää artikkelia. Artikkelit ovat yhtä englanninkielistä, Pohjoismaita koskevaa artikkelia lukuun ottamatta suomenkielisiä ja käsittelevät suomalaista opiskelijavalintajärjestelmää. Artikkelit kerättiin Doria-, Arto- ja Helka-tietokannoista. Aineiston analyysissa käytettiin teorialähtöistä sisällönanalyysia aineistoa yliviivaamalla ja jakamalla alkuperäisilmaukset kategorioihin. Tutkimustulokset muodostettiin tämän sisällönanalyysin pohjalta. Tulosten perusteella mahdollisuuksien tasa-arvon ja opiskelijavalintojen välistä yhteyttä tarkasteltaessa keskeisiä näkökulmia ovat niin opiskelijavalintojen merkitys mahdollisuuksien tasa-arvon toteutumiselle yhteiskunnassa kuin mahdollisuuksien tasa-arvon toteutumisen tärkeys opiskelijavalinnoissa itsessään. Tutkimusartikkeleissa nousi erityisesti esiin kulttuurisen pääoman dominoiva rooli opiskelijavalintojen tasa-arvoisuutta tarkasteltaessa. Tulosten perusteella mahdollisuuksien tasa-arvon ei voida nähdä toteutuvan täydellisesti suomalaisessa opiskelijavalintajärjestelmässä: yliopisto-opintoihin osallistumisen mahdollisuudet riippuvat edelleen muun muassa hakijan sosiaalisesta taustasta, iästä, asuinpaikasta, etnisyydestä ja sukupuolesta, ja erot ovat erityisen selviä kaikista elitistisimmillä aloilla. Sosiaaliluokkien välisiä eroja voivat tutkimustulosten valossa selittää muun muassa korkeammasta sosiaalitaustasta tulevien korkeampi kulttuurinen ja sosiaalinen pääoma sekä parempi mahdollisuus osallistua taloudellista pääomaa vaativille valmennuskursseille.
  • Lääti, Ville (2022)
    Mahdollisuuksien tasa-arvosta puhutaan, kun kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet menestyä yhteiskunnassa asuinpaikkaan, sukupuoleen, vanhempien varallisuuteen tai sosiaaliseen asemaan katsomatta. Tasa-arvoisten mahdollisuuksien näkökulmasta yhteiskunta ei kuitenkaan takaa kaikille yhtäläisiä mahdollisuuksia opiskeluedellytyksiin. Tarkastelen kandidaatin tutkielmassani yhteiskunnan tarjoamia opiskelumahdollisuuksia sekä erilaisten epäsymmetristen suhteiden aiheuttamaa toiseutta ja eriarvoisuutta. Pyrin selvittämään, minkälaisia rakenteellisia eriarvoisuutta aiheuttavia käytäntöjä koulutusjärjestelmässämme on. Aiemmassa tutkimuksessa on huomattu, ettei työ- ja opiskelupaikkojen jako toimi meritokraattisesti, vaan korkeakoulutus sekä huono-osaisuus ovat tahoillaan periytyviä ominaisuuksia. Toteutan tutkielmani kirjallisuuskatsauksena. Sovellan mahdollisuuksien tasa-arvon toteutumista aiemmassa tutkimuksessa esitettyjen epäsymmetristen suhteiden toimijoiden eli subjektin ja toisen -käsitteiden avulla. Tarkastelen aihetta kriittisesti analysoimalla yhteiskunnan eriarvoistavia rakenteita ja niiden vaikutuksia koululaisiin. Perustelen väitteitäni antamalla esimerkkejä sekä koulussa että muualla yhteiskunnassa esiintyvistä arkipäivän epäoikeudenmukaisuuksista. Tutkimuskirjallisuuden perusteella mahdollisuuksien tasa-arvo ei näytä toteutuvan, vaan rakenteissa on järjestelmällisesti epäsymmetrisiä asetelmia. Koulussa opettajan valitsema opetustapa voi luoda diskursiivisen epäsymmetrisen suhteen opettajan ja oppilaiden välille. Etninen tausta taas luo epäsymmetrisen suhteen niin epistemologisesti, diskursiivisesti, sosiaalisesti kuin materiaalisestikin. Uusliberalistisen koulutuspolitiikan ajamasta peruskoulujen kouluvalinnoista hyötyvät eniten paremmasta sosioekonomisesta taustasta tulevat nuoret. Koulumenestyksen periytyvyydestä johtuen, tämä aiheuttaa niiden oppilaiden kasaantumista epäsymmetrisesti eri asuinalueiden kouluihin, joilla on paremmat oppimisedellytykset. Positiivisen diskriminaation keinoin on saatu huomattavia tuloksia heikommassa asemassa olevien koulutusmahdollisuuksien parantamiseen. Vaikka eroja pyritäänkin tasoittamaan tulonsiirroin, ei se silti riitä luomaan sosiaalista liikkuvuutta yksilöllisyyttä painottavassa kapitalistisessa yhteiskunnassa.
  • Talja, Saana (2024)
    Tavoitteet. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, mitä varhaiskasvatuksen opettajille mainostetaan sekä millainen kuva opettajuudesta mainonnassa rakentuu. Koulutuksen kenttä, varhaiskasvatus mukaan lukien, on kaupallistunut niin Suomessa kuin globaalisti. Yksityistymisen lisäksi koulutukseen ja oppimiseen liittyvät sovellukset, tuotteet ja materiaalit ovat kasvava liiketoiminnan ala. Varhaiskasvatusta pidetään yhä vahvemmin elinikäisen oppimisen mahdollistajana ja investointina tulevaisuuteen. Erilaiset yhteiskunnalliset toimijat, niin kaupalliset yritykset kuin yleishyödylliset instituutiot, pyrkivät tuottamaan varhaiskasvatukseen materiaaleja tai koulutuksia omista lähtökohdistaan. Markkinoimalla ne pyrkivät houkuttelemaan varhaiskasvatuksen opettajia hankkimaan tuotteita tai käymään koulutuksia. Samalla mainokset rakentavat kuvaa opettajuudesta. Menetelmät. Tutkielman aineisto koostui 126 mainoksesta, jotka julkaistiin Varhaiskasvatuksen opettajien liiton Lastentarha-lehdessä vuosina 2021‒2022 tai Facebookin Varhaiskasvatuksen opettajat -ryhmässä syksyllä 2023. Mainoksia tarkasteltiin sosiaalisen konstruktionismin pohjalta teksteinä, jotka ovat sekä kulttuurisesti rakentuneita että osallistuvat kulttuurin, tässä tapauksessa opettajuuden merkitysten, rakentumiseen. Aineiston tekstien laadullinen analyysi tehtiin hyödyntämällä diskurssianalyysiä. Diskurssianalyysin avulla aineistosta muodostettiin diskursseja, joiden kautta mainonnassa rakentuu käsityksiä opettajuudesta. Tulokset ja johtopäätökset. Varhaiskasvatuksen henkilökunnalle mainostettiin koulutuksia, käyttövalmiita materiaaleja ja tuotteita sekä jonkun verran muita asioita, kuten työnantajia tai eturyhmiä. Mainoksissa vedottiin useammin opettajan oman työn kehittämiseen ja helpottamiseen, kuin lasten kokemuksiin ja oppimiseen. Löydettyjä diskursseja olivat maksuttomuus, valmis ja runsas materiaali, ammatillinen kehittyminen, lasten ilo, lasten oppiminen ja ammatti-identiteetti. Mainoksissa opettajuus rakentuu tulevaisuuteen vaikuttavaksi, valmiin ja runsaan materiaalin hyödyntäjäksi ja valikoijaksi, jatkuvasti ammatillisesti kehittyväksi, lasten iloa ja oppimista materiaalien avulla tuottavaksi sekä ammattiaan arvostavaksi.
  • Jalkanen, Iiro (2020)
    Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella kaupallista sisältöä ja sen esiintymistä nuorten suosimien suomalaisten YouTube-sisällöntuottajien videoilla. Aikaisempi aiheesta tehty tutkimus oli tehty enimmäkseen markkinatutkimuksena. YouTube on ilmiönä melko uusi ja se on saa-vuttanut valtavan yleisön varsinkin nuorten keskuudessa. Tästä syystä kaupallisiin sisältöihin lähdettiin etsimään tulkintaa kuluttajakasvatuksen näkökulmasta keskittyen juuri mainontaan, markkinointiyhteistyöhön, tuotesijoitteluun ja kuluttamiseen. Tarkoituksena oli siis tunnistaa videoilta edellä mainittuja ilmiöitä ja löytää sieltä mahdollisesti sellaista sisältöä, josta sekä kasvattajien että nuorten tulisi olla tietoisia. Tutkimuksen aineistoksi valikoitui kahden suomalaisen tubettajan Roni Backin ja mmiisaksen julkaisemia videoita. Tutkimus toteutettiin aineistolähtöisenä aineistoanalyysina, jossa videoi-den kaupallisesta sisällöstä tehtiin erilaisia havaintoja. Aineisto koostui lopulta yhteensä kym-menestä YouTube-videosta, jotka ovat kaikki ajalta ennen koronaviruksen aiheuttamaa maa-ilmanlaajuista pandemiaa. Pandemian jälkeinen analyysi voisi mahdollisesti tuottaa erilaisia tuloksia. Lopputuloksena aineistosta voidaan todeta, ettei videoilla esiinny ainakaan tarkoituksellista negatiivista vaikuttamista tai piilomainontaa. Silti joitakin huolestuttaviakin ilmiöitä nousi esiin. Aineistosta löytyi esimerkiksi sisältöä, jossa ulkonäköpaineita lievitettiin ulkonäköön kulutta-malla. Tutkimustulosten perusteella laajemmalle jatkotutkimukselle olisi tarvetta.
  • Haimi, Eveliina (2018)
    Teacher education became a university degree education 1974 as it replaced former seminar based education. Scientific transformation in teacher education has meant a change in teacher’s status towards a more scientific and specialist profession. This has raised both support and criticism considering the connection between academic teacher education and teacher’s work reality. In this study, I will discuss how teacher education has changed to academic university education and how it has affected to teacher’s profession. Also, I will touch upon the connection between academic teacher education and teacher’s work reality. This study is a literature review. Studies that I have used are based on both Finnish and English educational studies considering teacher education’s academic development, academic credibility and teachers’ job and the nature of the work. Finland’s educational system is highly appreciated both domestically and abroad. This can be seen as a result of a four-decade academic development process. Due to this process, teacher’s occupation is now regarded as a high educated profession. Teachers have pedagogical freedom in their work. Furthermore, their work is highly trusted by both students’ parents and the society. Research orientated education has had its own influence on the highly respected teacher status in our society. On the other hand, the academic and research orientated education has faced some criticism. The possible diverge between teacher education and teacher’s work reality has been criticized. Also, the academic credibility of teacher education has been under a continuous inspection.
  • Junttila, Joonas (2022)
    Tämän laadullisen tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisista erilaisista syistä johtui, että 26–36-vuotiaiden henkilöiden kiinnostus matematiikkaa kohtaan oli vaihdellut heidän koulupolkunsa alkupuolen ja aikuisiän välisenä aikana. Ennakko-oletuksenani oli, että tässä tutkimuksessa haastateltujen yksilöllinen kokemus kiinnostuksesta matematiikkaan oli vaihdellut joko positiivisessa tai negatiivisessa mielessä eri vaiheissa heidän koulupolkuaan ja aikuisiällä koulutuksen jälkeen. Matematiikka saattaa olla monille opiskelijoille irrallinen, abstrakti ja joskus jopa tarpeettomaksi koettu oppiaine, josta puuttuu usein tietynlaista käytännönläheisyyttä ja selkeyttä. Tutkimuksen lähtökohtana oli halu selvittää, millaisia asioita kehittämällä, tukemalla tai vähentämällä yhä useampi opiskelija voisi kokea helpommin matematiikkaan liittyviä positiivisia tuntemuksia ja oivaltamisen iloa. Tässä tutkimuksessa pyrittiin saamaan vastauksia Renningerin ja Hidin (2016) nelivaiheista kiinnostuksen mallia pohjana käyttäen siihen, miten matematiikasta voitaisiin tehdä helpommin lähestyttävää mahdollisimman monelle vastaamalla kysymykseen: ”Millaisista erilaisista syistä johtuu, että kiinnostus matematiikkaan vaihtelee koulupolun alun ja aikuisiän välisenä aikana?” Tutkimukseen osallistui haastateltavaksi yhdeksän 26–36-vuotiasta henkilöä, joista seitsemän oli miehiä ja kaksi naisia. Vastaajaryhmään lukeutui seitsemän lukion suorittanutta ja neljä ammattikoulun suorittanutta henkilöä. Kolme vastaajista olivat suorittaneet sekä lukion, että ammattikoulun. Neljän vastaajan molemmat vanhemmat olivat ylioppilaita, kahden vastaajan toinen vanhemmista oli ylioppilas ja kolmen vastaajan kumpikaan vanhemmista ei ollut ylioppilas. Vastaajista kaksi oli suorittanut ammattikorkeakoulututkinnon ja neljä oli yliopisto-opiskelijoita. Haastattelut suoritettiin ja nauhoitettiin etäyhteydellä Zoom -sovelluksen avulla. Haastatteluiden pohjalta kartoitettiin tutkimukseen osallistuneiden kesken positiivisia ja negatiivisia kokemuksia liittyen matematiikkaan heidän koulupolkunsa alun ja aikuisiän väliseltä ajalta. Aineiston analysointiin käytettiin grounded theory- ja sisällönanalyysimenetelmiä. Tutkimustulosten perusteella kiinnostusta matematiikkaan lisäsivät eniten seuraavat asiat: matematiikan käytännönläheisyys, sen soveltaminen ja sitominen arkielämään sekä positiiviset opettajiin liittyvät kokemukset. Silloin, kun matematiikan erilaisten sisältöjen ja oman arkielämän välille oli löydetty jokin merkityksellinen yhteys opiskeluvuosien ja aikuisiän välisenä aikana, haastateltavien kiinnostus matematiikkaan oli kasvanut merkittävästi. Sen sijaan, jos oppiaineen sisällöt olivat jääneet epäselviksi tai mikäli ne koettiin tarpeettomina ja irrallisina, oli tämä aiheuttanut suurissa määrin laskua kiinnostuksessa matematiikkaan tutkimukseen osallistuneiden kesken. Myös erilaiset negatiiviset opettajiin liittyvät kokemukset nousivat aineistosta esille eräinä selkeimmin haastateltavien kiinnostukseen vaikuttaneina seikkoina. Tulosten valossa opettajan toiminta oli merkityksellistä haastateltavien kiinnostuksen lisääntymisen tai heikkenemisen kannalta. Näitä tutkimustuloksia hyödyntämällä ja edellä mainittuihin kohteisiin kiinnittämällä huomiota, voitaisiin edesauttaa matematiikan oppiaineen saavutettavuutta.
  • Lännenmäki, Minna (2016)
    Objectives. There is a confrontation within the Finnish educational debate between proponents of inclusion and proponents of special education. The proponents of inclusion are suggesting that resistance of their cause is partly due to teachers protecting their own interests. In their defense, teachers who are proponents of segregated special education are presenting that teachers do not trust their expertise in handling challenging students and large groups. These education experts – both proponents of the inclusion and special education – are often using the pupils’ best interest as their argument. My study compares how the stories of SEN students – already adults – relate to these arguments of education experts. There were two research questions: how had the students ended up in special education and what being a SEN pupil or student mean to them. The objective of this study was to describe, analyze and interpret the students’ paths to special education, and the connection between studying in special education and students’ self-esteem and their opinions of themselves as learners. Methods. The research material was obtained using the theme-centered interview method with four vocational special education college students. The obtained material was then analyzed using the data driven content analysis method and phenomenological analysis. Results and conclusions. The paths to special education had not worked out the best possible way for all interviewees. In three cases, the decision to place the pupil in special education may not have been necessary. Being a SEN student had a positive meaning to the students, and their opinions of themselves as learners were good. Even the student who is stigmatized as a SEN student thought the decision to place him in special education was correct, especially for the other pupils in his class. When self-evaluating, the SEN students thought that participating in special education had not been harmful to them. The conclusion of this study is that transfers to special education are not always necessary and that the progression of inclusion is desirable. Even though special education is not automatically harmful to the pupils, transfers to special education of pupils who originally are motivated and well-performing is unnecessary both from the view of society and the view of the individual.
  • Sahlberg, Ilse (2021)
    The study is about to understand preschool children’s conception of nature: how do they perceive nature and what meanings they give to it. Equally important is to find out what kind of ecological emotions children feel in or towards nature. Children’s ecological emotions are part of the human-nature relationship but there isn’t much research done yet. The objective of this study is to describe nature through preschooler’s eyes and clarify what kind of human-nature relationship children of today have. From the perspective of early childhood education, it’s important to understand preschooler’s human-nature relationship, including the emotions, so children could be better supported in adapting to the future eco-crisis. The data consist of interviews of four (4) preschoolers from Pirkanmaa and Uusimaa. The children were interviewed one by one as theme-interviews. The data from the interviews was analysed using the theming method of the qualitative content analysis. Children defined nature holistically through their cognitive understanding, senses, experiences and emotions. In cognitive understanding, the definition of nature was emphasized mainly through knowledge and concrete things, making nature appear especially as a forest and trees. Defined by sensory experience, nature appeared to be a peaceful place. Nature also appeared to the children as an experiential place where you can do things you like, such as play, be at peace and admire nature. Children defined nature largely through their personal experiences, which is why the ways they perceive nature differ. The children had emotional and empathetic attitude towards nature, which makes it possible to assess that the children experience a strong connection with nature. The children experienced sadness and compassion for nature, which shows their concern for the well-being of nature. It is therefore important to consider critically whether current early and pre-school plans are sufficient to support the children in the ecological emotions they experience. One option is to bring ecosocial education into the core of early childhood education. In ecosocial education, children are supported to face the future through compassionate interaction, as well as open expression of feelings and thoughts.
  • Cornér, Tuija (2017)
    Objectives. The objective of this research was to form an overall picture of maker-culture and particularly from it’s expressions in the field of education. The research tries to clarify, how parts of maker-culture (community and learning together, digital tools, maker-spaces, sharing of expertise and products and maker mindset) comes together in schools or fits in the hands of experts in the field of education. Earlier studies have shown that especially in education, maker-culture links with constructivism, problem focused learning, discovery learning and phenomenal based learning. Methods. The thesis method was a descriptive literature review and sources consisted of English literature about maker culture. Reseach questions were formed as following: 1. Which are the relevant features in maker culture in educations perspective? 2. How do the features of maker culture present themselves in 21st century school-context? Results and concusions. In this research it was discovered that maker culture is finding it’s way to be a part of the field of education and especially among educational experts. Maker culture’s parts, such as learning together, problem focused learning and usage of digital tools, appeared also in schools as part of phenomenal based learning and entrepreneurship education.
  • Partonen, Aino (2020)
    Tekijätilat (makerspacet) ovat lähtöisin 2000-luvun alun Amerikan yhdysvalloista ja niissä tapahtuvaan toimintaan on liittynyt modernin teknologian hyödyntämisen lisäksi itse tekemisen (DIY-) kulttuuri. Tekijäliike (maker movement) on kahdessa vuosikymmenessä laajentunut kansainväliseksi ilmiöksi. Tämän tutkielman tarkoitus oli kuvailla ja tulkita makerspace-ilmiötä käsityön näkökulmasta Pohjoismaissa. Tavoitteena oli saavuttaa ajankohtainen ja käytännönläheinen kokonaiskuva makerspaceissa tehtävistä käsitöistä Pohjoismaissa. Työhypoteesikseni muodostui oletus, että yleensä makerspaceissa valmistettaisiin konkreettisia esineitä modernin teknologian avulla. Oletin myös, että makerspace käsitettäisiin yleensä konk-reettiseksi ja rajatuksi tilaksi. Tutkimuskysymykseni olivat: Mitä ja minkälaisia käsitöitä pohjoismaisissa makerspaceissa tehdään? Mitä pohjoismaisissa makerspaceissa vuosina 2016–2020 toteutetut käsityöt kertovat makerspaceissa tehtävästä käsityöstä ilmiönä? Tutkielmassa selvitettiin vastauksia tutkimuskysymyksiin sekä teoria- että aineistolähtöisesti laadullisen sisällönanalyysin ja integroivan kirjallisuuskatsauksen keinoin. Aineisto koostui vertaisarvioiduista tutkimusartikkeleista (n = 6), pro gradu -tutkielmista (n = 6) ja makerspace-Internet-sivuista (n = 10). Aineistoja luettiin, pelkistettiin, luokiteltiin, teemoiteltiin, analysoitiin ja tulkittiin. Tutkimuksen taustalla vaikutti fenomenologis-hermeneuttinen tieteenfilosofia. Aineiston perusteella makerspace-tila, -käsityöprosessit ja -käsityötuotteet ilmenivät monimuotoisesti erilaisilla aineellisuuden ja aineettomuuden tasoilla. Sekä akateemisessa- että Internet-aineistossa korostuivat käsityöprosesseihin liittyvät kuvaukset. Uuden teknologian käyttö ei ollut välttämätöntä kaikissa käsityöprosesseissa, mutta se oli läsnä makerspace-tiloissa perinteisten teknologioiden ohella. Analyysin perusteella voidaan todeta makerspace-käsityöilmiön laaja-alaisuus, ajankohtaisuus ja vakiintuneisuus Pohjoismaissa, sekä sen osittainen irrottautuminen yhdysvaltalaisesta kulttuurihistoriastaan etenkin Internet-aineiston perusteella. Tutkielman tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi makerspacen yhteydessä tehtävien käsitöiden suunnittelussa.
  • Volotinen, Iina (2017)
    This Bachelor’s thesis reviews the current state of the so-called ‘maker culture’, which originated in the United States, within the field of Finnish design and technology education. In particular, I focus on the physical and social constructs of learning environments within the maker culture. The ‘makerspaces’ emerging from this movement represent an up-and-coming trend in learning environments at all levels of education. I used qualitative research methods to answer two research questions: (1) how to equip makerspaces based on the latest research, and (2) what kinds of learning do makerspaces support? The research undertaken in this thesis emerges from the practical need to acquire more knowledge for building new types of learning environments and cultures. At the moment, no extensive research on the maker culture exists in Finnish, but English-language materials are readily available. The theoretical part of the thesis consists of three chapters, which describe the maker culture and the makerspace phenomenon in general, while paying specific attention to the learning environments and their educational context. The qualitative research method selected for the study involved conducting a systematic literature review to evaluate the available material and its contents. The contents were analyzed from four perspectives: space, instruments, services, and activity culture. The analysis revealed that makerspaces can be equipped with modern technology, such as 3D printers and laser cutters, but they also feature traditional and recycled tools and materials. The results show that to ensure the functionality and accessibility of makerspaces as learning environments, the stakeholders and the culture of the respective subject must be taken into account in the design and construction of makerspaces. The pedagogy of the learning environment emphasizes the sharing of competence, thus reflecting the concept of collective competence. Finally, community makerspace learning environments were found to support phenomenal and exploratory learning, which may stimulate an entrepreneurial attitude. The results of the thesis can be used to design new, more diversified learning environments, and to inform decision-making when planning the pedagogy and architecture of new learning environments.
  • Lappalainen, Ilmari (2019)
    During the last decade makerspace has gained popularity as a new way of learning. So far makerspaces have mainly focused on youth and adults instead of young children. Academic research on the subject is still fairly rare but makerspaces have been seen to support the goals of early childhood education. The goal of this research is to survey the realization of early childhood education in Finnish makerspaces. Makerspaces of the public libraries of the city of Espoo have been chosen as the subjects of material collecting due to their gratuitousness and quantity. One of the tasks of public libraries is organizing education with the cooperation of educational establishments. Due to it library makerspaces are favorable place to put early childhood education into practice. This research was carried out with semi-structured interviews. In total six makerspace staff members were interviewed. The study found that the library makerspace staff have a positive attitude towards early childhood education. All interviewed experts felt they are capable of planning and implementing activities for young children. Daycare groups have already visited some of the Espoo city library makerspaces. However, more information about the needs of early childhood education groups was desired. Daycare group participation in makerspaces has been dependent on the personal activity and knowledge of early childhood educators as the library makerspaces haven’t been marketed to kindergartens but are available on request. The library staff felt that they had ready-made lesson plans suitable for early childhood education groups but are afraid their resources are not sufficient if demand for their services rises. In early childhood education, the amount and importance of handicrafts have declined over the decades, and early childhood educators’ know-how of crafts and technology education is often seen as inadequate. Makerspaces can be used to increase the digital literacy skills of both children and educators, as well as the pedagogical skills of educators. In order to achieve this, the awareness of early childhood educators must be increased.