Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Gyllander, Fanny (2016)
    Enligt finsk lag skall äktenskap grunda sig på frivillighet. Arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap är globala fenomen, som också förekommer i Finland. Det är straffbart i Finland att tvinga någon att gifta sig, men till skillnad från de andra nordiska länderna saknas explicit lag i Finland som kriminaliserar tvångsäktenskap. Syftet med denna avhandling är att undersöka de motiveringar riksdagsledamöter använder sig av då de argumenterar för kriminalisering av tvångsäktenskap i Finland. Dessutom var syftet att kritiskt granska dessa motiveringar mot tidigare forskning. Undersökningen genomfördes genom en kvalitativ innehållsanalys av finländska riksdagsdokument från åren 2012 till 2016. Som resultat hittades fyra slags motivationer: pragmatiska, rättsliga, etiska och chauvinistiska synpunkter. Pragmatiska synpunkter är de argument som betonar de praktiska konsekvenser av en lagstiftning. Även om tvångsäktenskap för tillfället är kriminaliserat, argumenterar ledamöter att en explicit lagstiftning skulle stöda implementeringen av lag på fall. Rättsliga synpunkter argumenterar för förverkligandet av internationella fördrag och att det också syns i faktumet att andra europeiska länder explicit kriminaliserat tvångsäktenskap. Etiska synpunkter argumenterar för att en kriminalisering skulle stärka offrets ställning och att lagen bör stöda den svagare parten. Chauvinistiska synpunkter är kopplade till uppfattningar om nationell tillhörighet och kultur. Dessa argument ser att förekomsten är kopplad till en ökad mångkultur i det finska samhället och att det därmed finns ett behov av att uppdatera lagstiftningen.
  • Virolainen, Maria (2020)
    Mitt syfte med denna avhandling är att redogöra för de olika utmaningar, så som tidsbrist, mångprofessionellt samarbete inom barn- och familjeservice möter med hjälp av en litteraturöversikt. Tidigare forskning visar att det finns utmaningar och att problemen är mycket lika oberoende var undersökningen gjorts. Det är viktigt att förstå utmaningarna och orsakerna bakom dem för att kunna utveckla arbetet. Mångprofessionellt samarbete är en viktig del av socialt arbete eftersom klienter ofta har kontakt med annan service. I avhandlingen presenteras två begreppsliga utgångspunkter, mångprofessionellt samarbete och anmälningsskyldighet. Den teoretiska utgångspunkten är post-New Public Management. Som datainsamlingsmetod har systematisk litteraturöversikt använts och som analysmetod induktiv innehållsanalys. De vanligaste utmaningarna är strukturella problem, som att det inte finns verksamhetsmodeller, att man inte känner till andra organisationers service och bristande informationsflöde. Utmaningarna utgör ofta förhindrande faktorer och samarbetet blir ytligt. Hur smidigt samarbetet är beror mycket på ledningens stöd och växelverkan mellan olika aktörer.
  • Ålgars, Emma (2018)
    I den här avhandlingen behandlas mångprofessionellt samarbete och koordinerande ledarskap i ett mångprofessionellt arbetsteam. Syftet med avhandlingen är att reda på vilka möjligheter och utmaningar det finns med ett mångprofessionellt samarbete och ett koordinerande ledarskap i praktiken. Arbetet avgränsas till servicen för barn, unga och deras familjer. I den teoretiska referensramen behandlas begreppen mångprofessionellt samarbete, koordinerande ledarskap och D’Amours et al. (2008) modell för utvärdering av ett mångprofessionellt samarbete. Avhandlingen är en kvalitativ innehållsstudie av deduktiv typ, där analysen har sin utgångspunkt i en modell. D’Amours et al. (2008) modell används som analysram för det empiriska materialet som är ett insamlat material från Esbo stads enhet för familjesocialarbete och den initiala bedömningsgruppen. Materialet består av mötesprotokoll och sammanställt material över verksamheten. Materialet analyseras utgående från tio indikatorer som sedan delats in i fyra olika kategorier. Materialet analyseras sedan utifrån tre olika nivåer som visar hur bra samarbetet fungerar. Analysen visar att ett mångprofessionellt samarbete och ett koordinerande ledarskap i det mångprofessionella arbetsteamet inte fungerar helt problemfritt. Faktorer som utmanar samarbetet är bl.a. svag växelverkan, icke-fungerande utbyte av information samt svagt ledarskap. Ett koordinerande ledarskap fungerar endast om det är väl planerat och förmännen har ett intresse för ett samarbete. De möjligheter som kommer fram är bl.a. att man kan erbjuda en mer jämlik och konsekvent service samt göra en grundlig kartläggning av klientens situation. Det finns också möjlighet till konsultation och till användningen av varandras kunskap. För att ett mångprofessionellt samarbete och ett koordinerande ledarskap ska fungera krävs det gemensamma målsättningar och ett förtroende för varandra.
  • Risulainen, Lotta (2023)
  • Lintuluoto, Cecilia (2019)
    Avhandlingen handlar om män som socialarbetare i ett kvinnodominerat yrke. Syftet med avhandlingen är att få en utökad förståelse för den manliga socialarbetarens minoritetsroll i förhållande till maskulinitet, normalitet och minoritet. Avhandlingen tar upp teorier om kön och social konstruktivism. Intresse för avhandlingen kom till på grund av personligt intresse kring könsskillnader och minoriteter. Män är underrepresenterade inom socialt arbete både i arbetslivet och i skolan. De forskningsfrågor avhandlingen lägger fokus på är hur männen upplever arbetet som en minoritet, vilka förväntningar som läggs på dem som manliga socialarbetare och hur männen hanterar de förväntningar som läggs på dem. För att analysera upplevelserna manliga socialarbetare har används en kvalitativ forskningsmetod för att kunna kartlägga och tolka materialet. Intervjuer har använts som insamlingsmetod med finländska socialarbetare som talar svenska. Urvalet sker randomiserat med den gemensamma nämnaren, manlig socialarbetare och genom snöbollsurval där socialarbetarna kan rekommendera lämpliga kandidater för forskningen. En lämplig kandidat för forskningen behöver uppfylla kriterierna manligt kön och yrket socialarbetare. Resultatet visar att de intervjuade männen inte upplever att de skulle behandlas märkbart annorlunda. De upplever alla att fler män behövs och tror att lönen är en stor orsak till varför det finns så få män.
  • Heikel, Viktor (2018)
    Medietexter kan bidra till att föra vidare skadliga eller förtryckande automatiserade normer, inte minst gäl- lande kön och genus. Att synliggöra de här normerna är ett första steg i att försöka åtgärda deras reprodukt- ion i medietexter. Syftet med den här kandidatavhandlingen är att utveckla en eklektisk, kritisk analysmetod för studier av diskursiv genuskonstruktion i personporträtt. Idén till metoden föddes då jag insåg att det finns begränsade mängder forskning om konstruktion av manligt genus i damtidningar och hur det manliga påver- kar det kvinnligt genus som förmedlas i tidningarna. I avhandlingen utvecklar jag en metod som ett redskap för att granska implicita könsnormer i finska damtidningar. För att utveckla metoden undersöker jag vilka teoretiska och metodologiska perspektiv som kan kombineras för att synliggöra genusnormer som styr den diskursiva konstruktionen av genus i personporträtt. Avhand- lingen behandlar de ontologiska problem som uppstår i kombinationen av teoretiska beståndsdelar med olika ontologiska utgångspunkter. I avhandlingen utformar jag en uttryckligen kritisk, feministisk och eklektisk ana- lysmetod med grunder i socialkonstruktivismen, som kombinerar Judith Butlers teori om gender performance med delar av den kritiska diskursanalysen som den har utformats av Norman Fairclough. Tidigare forskning kring genus och personporträtt används för att identifiera de teman som är bärande i konstruktion av genus. Avhandlingen är till stor del teoretisk, men metoden prövas också i en pilotanalys för att avgöra om den kan appliceras som redskap för att granska genuskonstruktion i personporträtt. Metoden granskar porträtten som en andrahandsperformans förmedlad genom ett urval av diskursiva nivåer i en könad kontext. Pilotanalysens resultat tyder på att metoden kan användas för att avslöja hur genus konstrueras, även om resultatet på grund av sampelstorleken kan anses begränsat. Analysen avslöjar starka automatiserade nor- mer för hur män presenteras i en heteronormativ könsdikotomi. Manlighet kopplas starkt till en så kallad offentlig sfär, till arbete och homosociala sammanhang som områden för manligt självförverkligande. Men resultaten tyder också på konflikter i normerna och en mansbild i förändring. Därför ges också exempel på vi- dare studier där analysmetoden kan användas för att ge mer utförliga svar om genuskonstruktion i person- porträtt och den möjliga konflikt och förändring mansbilden, och i förlängningen kvinnobilden, i damtidning- arna genomgår.
  • Back, Lovisa (2020)
    Målet med denna forskning är att undersöka hur lärare förhåller sig till användning av dialekt i klassrum och hur lärare ska hitta en balansgång mellan dialektanvändning och standardsvenska så att eleven har maximal möjlighet att utveckla sin språkliga identitet. Problemet grundar sig i att lärare förhållit sig negativt till dialekt och att detta kan ha en skadlig effekt för elevens standardsvenska. Hypotesen är att lärare än i dag i viss mån förhåller sig negativt och jobbar relativt lite med dialekt i klassrum i Österbotten. Tidigare undersökningar har visat att lärare inte alls jobbar kring dialekter (Birkne, 2012) och att lärare i Finland uppfattat att elevernas muntliga svenska kunskaper är berömliga. Metoder som använts i denna forskning har varit kvalitativ forskningsansats med djupintervjuer med sammanlagt fyra anställda lärare i olika ämnen i Sursik skola, Pedersöre kommun. Analysen har gjorts fenomenologiskt. Resultatet har påvisat att lärare förhåller sig positivt men även neutralt till dialektanvändning i klassrummet. Lärare ser också vikten och betydelsen av att eleverna kan både sitt modersmål dialekt men även standardsvenska. Det kan också dras den slutsats att lärare har tillgång till väldigt få redskap om hur man ska få dialekttalande elever att känna sig bekväma i att tala standardsvenska.
  • Grönqvist, Heidi (2021)
    Mål. Syftet med denna studie är att genom kvalitativa intervjuer studera hur diktamen i undervisningen används inom årskurserna 1 – 4 och specifikt hur diktamen i undervisningen stöder elevernas lärande av rättstavning. Därtill är syftet att studera hur klasslärare använder sig av bedömning kopplat till diktamen samt hur bedömningen av diktamen påverkar elevernas motivation att utvecklas som skribent. Ingen tidigare forskning eller pedagogisk litteratur kring ämnet diktamen kunde hittas. Diktamen används som en del av undervisningen i undervisningsämnet Svenska och litteratur. Jag anser att det finns ett behov av min studie som kan erbjuda viktig kunskap om diktamens betydelse i undervisningen, för klasslärarna samt eleverna och deras vårdnadshavare. Metoder. Studien genomfördes med halvstrukturerade individuella intervjuer. Som stöd för intervjuerna skapades en intervjuguide som var uppbyggd kring den bakomliggande teorin för studien och delades in i teman. I intervjun deltog fyra (4) klasslärare som undervisade inom årskurserna 1 – 4. Tre av klasslärarna var behöriga, två av klasslärarna arbetade i samma skola och alla arbetade för samma kommun. Alla fyra (4) informanter var ganska lika i ålder och tre (3) av dem hade ungefär lika lång arbetserfarenhet som klasslärare. Intervjuerna har jag transkriberat för att sedan analysera dem genom att forma teman samt hitta likheter och skillnader i det insamlade data. Resultat och slutsatser. Diktamen används som en del av den mångsidiga undervisningen i undervisningsämnet Svenska och litteratur. Klasslärare önskar att eleverna ska genom den repetition samt modell som de får av diktamen befästa sådana skrivkunskaper som undervisas. Enligt klasslärarna erbjuder diktamen i undervisningen en möjlighet för eleverna till att fokusera på rättskrivningen. Därtill så upplevdes diktamen i undervisningen fungera som en övning där det kändes naturligt att lägga fokus på bland annat rättskrivning, grammatik och textuppbyggnad utan att störa eller påverka elevernas skrivflyt samt skapande av text som undervisningen för övrigt mycket grundar på samt som lyfts fram i Grunderna för den grundläggande utbildningen (2014). Genom intervjuerna framkom det dock att stort ansvar för övandet inför diktamen ligger på eleven samt det stöd som hen får av hemmet, vilket ansågs problematiskt både av klasslärarna samt av den teori som ligger för grund för avhandlingen. Klasslärarnas användning av bedömningen samt bedömningskutym varierade, men den huvudsakliga bedömningen som gavs eleverna var summativ och saknade återkoppling. Det rådde en enstämmighet bland klasslärarna om att elevernas motivation till att utvecklas som skribenter stöds då eleverna presterade bra i diktamen, medan de elever som upplevde att de inte lyckas bra så kan få motsatt effekt.
  • Kemppi, Annette (2016)
    The dissertation examines the role of technological tools in the rehabilitation of Parkinson's patients, and patients' attitudes and expectations regarding the future development of rehabilitation techniques.
  • Grankull, Camilla (2018)
    Miljön exploateras och vi står inför en hotande klimatförändring. En stor del av miljöproblemen är skapade av människan, vilket också gör dem till mänskliga problem. Hur vi handskas med naturen har ett samband med hur vi ser oss själva i förhållande till naturen. Jag har undersökt hur de samhällsvetenskapliga perspektiven kritisk teori, politisk ekonomi, identitetsteori och performansteori, samt miljöetiska synsätt såsom djupekologi och nyhedendom, belyser relationen mellan människa och natur och hur den hänger ihop med miljövänligt beteende. Jag har undersökt hur världsbilder, värden och etik samt vardaglig mänsklig aktivitet påverkar förhållandet till miljön. Jag har granskat hur relationen mellan människa och natur bestäms, hur relationen påverkar miljövänligt beteende, vilken slags relation som befrämjar miljövänligt beteende, samt hur en sådan relation uppnås. Mina slutsatser är att relationen till naturen bestäms av kulturen och motsättningar i samhället samt genom förkroppsligad aktivitet och identitetsprocesser. Ett miljövänligt beteende befrämjas genom en nära relation till naturen som bygger på kollektivistiska värden, ekocentriska världsbilder och en ekologisk identitet. En närmare relation till naturen kan uppnås genom förkroppsligad aktivitet och upplevelser av och kontakt med naturen.
  • Klingberg, Laura (2020)
    Journalistiken och nyhetsproduktionen ligger vid en brytningspunkt. Ständigt minskande upplagor, ökande konkurrens och kraftigt sjunkande annonsintäkter innebär för de flesta redaktioner starkt nedskurna resurser men också en ständigt ökande press på nyhetsproduktionen. Digitaliseringen kan erbjuda en hel del nya möjligheter, som ofta glöms bort då man diskuterar förändringarna i journalisters yrkesroller och arbetsmarknaden för yrkesskribenter. En aspekt av dessa potentiellt positiva möjligheter är datorstödd journalistik och nyhetsautomation, som även ibland aningen vilseledande kallas för robotjournalistik. Avhandlingens fokus ligger på att kartlägga läget på den finska nyhetsbyrån Suomen Tietotoimisto (STT) och den svenska motsvarigheten Tidningarnas Telegrambyrå (TT) under våren och sommaren 2016 och jämföra den med vintern 2019–2020. I och med att de finska och svenska språken och de finsk- och svenskspråkiga medierna har en rätt så begränsad publik och begränsade resurser, exempelvis i jämförelse med den engelskspråkiga världen, utforskar den här avhandlingen också hur nyhetsbyråerna lyckats hålla sig à jour med sin nyhetsproduktion. Utöver nyhetsbyråernas arbetsprocesser betraktar den här avhandlingen också de etiska och publicistiska frågorna kring automatiserad textproduktion. Även om artificiell intelligens, maskininlärning, automatiserade arbetsprocesser och textgeneratorer kan låta som väldigt komplicerade och högtravande koncept är hindren för att utnyttja och introducera dem inom journalistiken däremot inte särskilt komplicerade. Avhandlingen drar slutsatsen att på grund av att mediebranschen och yrkesjournalistiken i Norden lider av en kronisk resursbrist är det inte realistiskt att utnyttja och förverkliga den utvecklingspotentialen som automatiseringen kunde medföra. När det vardagliga arbetet består av en konstant kamp om överlevnaden är det svårt att ta sig an omfattande strukturella utvecklingsprojekt som automatiseringen av redaktionella arbetsprocesser skulle kräva.
  • Cederberg, Alexandra (2022)
    Denna kandidatavhandling är en litteraturöversikt vars syfte är att utgående från tidigare forskning belysa vilka socialpsykologiska hinder som avstyr män som fallit offer för partnervåld från att anmäla upplevt våld och söka hjälp, med maskulinitetsnormer och social stigmatisering som centrala förklaringsmodeller. Partnervåld är ett globalt problem som vanligtvis uppfattas i ramen av heterosexuella förhållanden där män agerar förövare och kvinnor utgör offer, då denna form av partnervåld utgör majoriteten av rapporterade fall. Partnervåld som riktas mot män av en kvinnlig partner är ett jämförelsevis mindre utforskat fenomen, men i ljuset av empirisk forskning som indikerar att män även faller offer för våld i nära relationer av kvinnliga partners har fokuset inom forskningsområdet vuxit till att också undersöka våld som utövas gentemot män. I och med detta har även en diskussion kring fenomenets natur, huruvida det råder könssymmetri eller inte, uppstått inom forskningsområdet. Existerande forskning indikerar att manliga offer präglas av vissa hinder som påverkar sökandet av hjälp, bland annat bristande kunskap om tillgängliga hjälptjänster, avsaknaden av lämpliga hjälptjänster som riktar sig till män, strävan efter att leva upp till rådande maskulinitetsnormer samt känslor av skam och förödmjukelse över den egna positionen som offer. Resultaten av litteraturöversikten indikerar att rådande maskulinitetsnormer såväl som hegemoniska maskulinitetsideal tillsammans med undvikande av social stigmatisering utgör övergripande bidragande faktorer som avstyr manliga offer från att söka hjälp i samband med upplevt våld inom ett parförhållande. Fortsatt forskning inom ämnet behövs för att man ska förstå partnervåld som riktas mot män på dess egna villkor, istället för att applicera kunskap som härrör sig från forskning inom partnervåld som riktas mot kvinnor. Framtida forskning behövs också för att man ska kunna utveckla lämpliga hjälptjänster som specifikt riktar sig till manliga offer samt offer inom HBTQIA+- förhållanden.
  • Lindgren, Sofia (2019)
    Den här kandidatavhandlingen granskar hur myndigheterna i Finland framställer våld i nära parrelationer. Genom en diskursanalys granskas myndighetsdokument som behandlar tematiken ur ett genusteoretiskt perspektiv. Antaganden om kön och genus ägnas därmed speciell uppmärksamhet. Kandidatavhandlingen utgår från att verkligheten kring våld i nära parrelationer både tolkas och skapas genom språket och hur man talar om det. Myndigheternas framställningar utgör en viktig del av denna process, eller rentav en diskurs kring vad våld i nära parrelationer är, vad det beror på och hur det bör förstås och motverkas. Kandidatavhandlingen visar att myndighetsdokument som behandlar våld i nära parrelationer i Finland under de tio senaste åren, framför allt riktar fokus mot kvinnans utsatthet och offersituation. Våld i nära parrelationer framställs därmed som ett problem som berör kvinnor mer än män. Dokumenten intresserar sig över lag mest för offrets situation och utövarens ansvar faller i skymundan. I några av dokumenten diskuteras också våldsproblematiken på ett könsneutalt sätt, vilket osynliggör könsaspekten helt och hållet. Ur ett genusperspektiv vore det högst relevant att synliggöra att det är män som står för merparten av våldet, vilket dokumenten inte lyckas med. De få försöken att i myndighetsdokumenten synliggöra mäns ansvar för våldet, överröstas av fokuset på kvinnan och offrets utsatta situation.
  • Ericsson, Emilia (2020)
    I Finland har våld mot kvinnor länge varit tabubelagt och är ännu idag i viss utsträckning. I många avseenden är Finland ett jämställt land men trots detta ligger Finland inom EU i topp för våld mot kvinnor, vilket brukar beskrivas som den nordiska paradoxen. Syftet med avhandlingen är att få större insikt i kvinnors upplevelser av våld i parförhållande för att öka förståelsen i socialt arbete om komplexiteten i våldet och situationen kvinnor befinner sig i. För att närmare studera denna komplexitet är avhandlings forskningsfråga hur Eva Lundgrens teoretiska tolkningsmodell om våldets normaliseringsprocess framträder i två självbiografier av kvinnor som upplevt våld i parförhållande. Det empiriska materialet utgörs av självbiografierna En vacker dag lämnar jag honom (Maria Blomqvist, 2016) och Det ska bli ett sant nöje att döda dig (Magdalena Graaf, 2006). Genom den teoristyrda narrativa holistiska innehållsanalysen framkom att Lundgrens teori till vissa delar förklarade kvinnornas upplevelser och våldsprocessen men betydande delar i självbiografierna som kopplas till motstånd avvek från teorin. De delar av normaliseringsprocessen som återfanns i kvinnornas självbiografier var gränsförskjutningar, isolering, växling mellan våld och värme och internaliseringsprocess. Anpassningsstrategin och tanken om att kvinnan som aktör förblir passiv är delar i normaliseringsprocessen som det empiriska materialet inte gav stöd till eftersom kvinnorna inte fastnade på anpassningsfasen då de genom motstånd uppnådde uppbrott. I de avseenden som det empiriska materialet avvek från Lundgrens teori har Margareta Hydéns idéer och forskning om motståndsprocess varit till nytta.
  • Heino, Kirsi (2020)
    Ympäristöteemat ovat yhteiskunnallisesti erittäin ajankohtaisia. Jo varhaiskasvatusikäisten lasten kanssa on tärkeää puhua luonnosta, ympäristöstä sekä kestävästä kehityksestä, ja siten luoda ja vahvistaa lasten luontosuhdetta sekä toivoa tulevaisuuteen. Lapsen henkilökohtainen luontosuhde on pohjana luonnon ja ympäristön hyväksi tehtävissä teoissa. Ympäristökasvatus on tärkeä osa varhaiskasvatusta ja esiopetusta. Varhaiskasvatuksen ympäristökasvatuksessa voidaan hyödyntää taidekasvatuksen ja erityisesti draamakasvatuksen menetelmiä. Vaikka draamamenetelmien vaikuttavuudesta oppimiseen on tutkimusnäyttöä, on näiden menetelmien käyttö varhaiskasvatuksessa vähäistä ja draamapedagogiikan täydennyskoulutukselle on tarvetta. Syksyllä 2019 osassa Helsingin päiväkodeista toteutettiin yhteistyössä Teatteri ILMI Ö:n sekä Helsingin kaupungin varhaiskasvatusviraston kanssa Luontokosketus -ympäristö- ja yhteisötaidehanke. Luontokosketus -hankkeessa ympäristönsuojelua ja kestävää kehitystä käsitellään esiopetusikäisten lasten kanssa teatterin, draaman ja taiteen keinoin. Teatteri ILMI Ö:n suunnittelema ja toteuttama hanke koostui kahdesta lapsille suunnatusta teatteriesityksestä, päiväkodeissa toteutetuista kolmesta teatterityöpajasta sekä ympäristötaidenäyttelystä. Hankkeeseen sisältyi myös varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunnattu koulutusosio. Tämän tutkimuksen lähtökohtana on näkemys lapsesta itsenäisenä toimijana ja tiedontuottajina. Opetushallituksen Esiopetuksen opetussuunnitelmassa (2016) draamakasvatuksen lähtökohtana ovat lapset ja heidän kokemuksensa. Lasten kanssa tulee yhdessä suunnitella, toteuttaa ja arvioida ilmaisun kokonaisuuksia. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää lasten kokemuksia päiväkodeissa toteutetusta Luontokosketus -ympäristö- ja yhteisötaidehankkeesta. Tutkimuksessa kartoitettiin lapsia haastattelemalla, mitä hankkeessa käsiteltyjä ympäristöteemoja tai sisältöjä lapset kuvailevat sekä millaisia kokemuksia, elämyksiä tai tunteita lapset tuovat esiin? Tutkimukseen osallistui seitsemän (7) lasta kolmesta eri päiväkodista. Kvalitatiivinen tutkimusaineisto kerättiin teemahaastatteluin ja lasten tuottamaa aineistoa käsiteltiin sisällönanalyysin keinoin. Tulosten mukaan lapset kuvailevat eniten hankkeen niitä teemoja ja sisältöjä, joissa he itse olivat toimijoina. Teatteriesitysten luonto- ja ympäristöteemoista lapset kertovat vähemmän. He mainitsevat esitysten yksityiskohtia ja liittävät omia kokemuksia esityksissä nähtyihin valokuviin. Esityksiin liittyen lapset pohtivat roskaamista sekä sen seurauksia. Draamamenetelmin toteutettujen työpajojen ympäristöteemoista lapset kuvailevat monipuolisimmin roskaamiseen sekä kierrätykseen liittyviä yksityiskohtia. Lapset tuovat esiin omakohtaisia kokemuksia työpajoissa käsitellyistä teemoista ja työpajoissa käytetyistä menetelmistä, kuten näyttelemisestä. Taidenäyttelyyn liittyen lapset kuvailivat näkemiään teoksia, etenkin oman lapsiryhmän toteuttamaa taideteosta. Lapset kuvailivat yksityiskohtaisesti taideteosten tekemistä sekä siihen käytettyjä materiaaleja. Lasten vastaukset haastatteluissa olivat verrattaen lyhyitä, mutta niissä oli tulkittavissa kokemuksia ympäristökasvatuksen eri osa-alueista. Lapset oppivat ympäristössä toimimalla erilaisissa oppimisympäristöissä sekä erilaisia materiaaleja ja draamankeinoja hyödyntäen. Lapset saivat mahdollisuuden empatian kokemuksiin sekä ympäristöstä huolehtimisen kehittymiseen oppimalla ympäristöstä. Kokemuksellinen oppiminen työpajoissa antoi lapsille mahdollisuuden toimia ympäristön puolesta ja draamaharjoitteissa hyödynnettiin lasten omia mielenkiinnonkohteita. Toiminnassa tavoitettiin myös osallisuutta, voimaantumista sekä yhteenkuuluvuutta.