Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Durchman, Felicia (2020)
    Mitt syfte med kandidatavhandlingen är att klargöra effekterna gällande faktorer som minskar återfall i brott och effekterna av behandlingsprogram som används för att förebygga brottsåterfall i Finland och Sverige. Som teoretiska utgångpunkter har jag valt sociala band och empowerment, eftersom de hänger ihop med faktorer gällande återfallsbrottslighet samt metoder för att förebygga återfallsbrottslighet. Jag presenterar behandlingsprogrammen i Finland och Sverige med hjälp av tabeller och beskriver bakomliggande faktorer som påverkar återfallsbrottsligheten och förebyggande arbete som en metod för att minska återfall i brott. Materialet för denna avhandling är tvådelat. För det första har jag med hjälp av litteraturöversikten tagit fram forskningskunskap om faktorer som hindrar återfall i brott. För det andra har jag för min litteraturöversikt sökt kunskap om vilka metoder och program som används i Finland och Sverige för att förebygga återfall i brott samt kunskap om effekterna av dessa metoder. Studiens resultat visar att man inte har studerat så mycket gällande behandlingsprogrammens effekt på återfall i brott. Men resultatet visar att personer som är aktivt med i programmen, har en stor chans att komma ur återfallsbrottsligheten. Det har visat sig att påverkande och betydande faktorer för personer som återfaller i brott är familj, barn, arbete, utbildning, hobby, vänkrets och relationer.
  • Fortelius, Simeon Felix (2020)
    Detta examensarbete är en analys av två längre artiklar från Helsingin Sanomat i vilka förekommer porträtteringar av män med ätstörningar. Studien utgår ifrån kritisk diskursanalys och placerar således artiklarnas innehåll i ett bredare sociokulturellt sammahang samt granskar den lexikala stilen i en mikroorienterad innehållsanalys. Studien kontextualiseras av tidigare forskning i maskulinitet och relevant statistik över ätstörningar i Finland. Studien visar att ätstörningar anses vara genusbundna sjukdomar som således bara drabbar kvinnor. Riskerna detta innebär samt vikten av ansvarsfull nyhetsbevakning kring ämnet diskuteras utgående från existerande forskning. Studien påvisar att det i artiklarna som granskas återkommer ett tema om män som lider av ätstörningar i tystnad och osynlighet. Den lexikala stilen samt vissa närvarande implikationer i texterna fäster uppmärksamhet vid just det faktum att dessa personer är män, vilket kan tolkas som en betoning av den implicita inkongruensen i att en man lider av en ätstörning. Det måste dock påpekas att detta bara är en pilotstudie och att mer forskning kring ämnet behövs innan några breda slutsatser kan dras.
  • Karjalainen, Rosita Katariina (2017)
    Tiedekunta/Osasto – Fakultet/Sektion – Faculty Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors Universitet Laitos – Institution – Department Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors Universitet Tekijä – Författare – Author Karjalainen Rosita Karariina Työn nimi – Arbetets titel – Title Att adoptera utan partner – en kvalitativ studie om omgivningens åsikter, tankar och förhållningssätt Oppiaine – Läroämne – Subject Socialt arbete och socialpolitik Työn laji – Arbetets art – Level kandidatavhandling Aika – Datum – Month and year April 2017 Sivumäärä – Sidoantal – Number of pages 31 + 1 Tiivistelmä – Referat – Abstract Avhandlingens syfte är att ta fasta på hur kvinnor som adopterat utan partner upplever att omgivningen förhållit sig till valet att adoptera och uppfostra ett barn på egen hand. Med omgivningen syftar jag på den adopterandes familje- och vänskapskrets men även obekanta personer som haft en åsikt i saken samt samhället i sin helhet. Som metod har jag avänt mig av enskilda intervjuer med fyra kvinnor som adopterat utan partner. I studien tas upp både positiva och negativa ställningstaganden gällande adoption utan partner. De teoretiska referensramarna i studien är normkritik samt socialkonstruktivism. Avainsanat – Nyckelord – Keywords Adoption utan partner, internationell adoption, normkritik, socialkonstruktivism, intervju
  • Schröder-Lommi, Emely (2024)
    Empatisk trötthet, sekundär traumatisk stress och vikarierande trauma är närliggande psykologiska fenomen som kan påverka professionella som arbetar med klienter som genomgått trauma eller allvarliga livshändelser, såsom socialarbetare, läkare, akutvårdspersonal, psykologer och räddningspersonal. Uppskattningsvis löper cirka 50 % av dessa yrkesgrupper risk att drabbas under sina yrkesliv. Syftet med denna forskningsöversikt är att undersöka hur 42 artiklar i vetenskapliga tidskrifter inom socialt arbete behandlar empatisk trötthet, sekundär traumatisk stress och vikarierande trauma – är de individuella eller organisationsrelaterade fenomen? Vilka eventuella lösningsstrategier finns det för att motverka dessa problem? Resultaten tyder på varierande perspektiv, men majoriteten av artiklarna betonar både individen och organisationen, medan andra fokuserar på utbildningens samt klientgruppens roll. Slutsatserna av resultaten och olika individuella samt organisatoriska lösningsstrategier sammanfattas.
  • Inkeroinen, Liinu (2022)
    Tutkielma käsittelee vauvaperheen palvelutarpeen arvioinnin prosessia sosiaalityöntekijän näkökulmasta. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millä tavoin lapsen ikä vaikuttaa palvelutarpeen arvioinnin prosessiin, mitkä asiat ovat tärkeitä vauvaikäisen arviointiprosessissa sekä mitkä asiat tuottavat haasteita palvelutarpeen arvioinnille. Tutkielmassa avataan vauva-ajan haasteita suomalaisissa perheissä, vauvojen ja vauvaperheiden havainnointia sosiaalityön työskentelyssä sekä perheensisäisen vuorovaikutuksen ja kiintymyssuhteiden syntymistä. Kiintymyssuhdeteoria sekä Donald Winnicottin kehittämä käsite ”riittävän hyvästä vanhemmuudesta” ovat tutkielman keskeisiä. Tutkielman aineisto koostuu viidestä (n=5) lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnin sosiaalityöntekijän tutkimushaastattelusta. Litteroitu haastatteluaineisto on analysoitu käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkielman päätulokset käsittivät neljä kategoriaa: syyt vauvaa koskevan lastensuojeluilmoituksen taustalla, iän vaikutus palvelutarpeen arvioinnin prosessiin, havaintojen tekeminen palvelutarpeen arvioinnin prosessissa sekä sosiaalityöntekijän tarve tuelle ja tiedolle vauvoihin ja vauvan kehitykseen liittyen. Tutkielman johtopäätöksien mukaan vauvaikäinen lapsi saa harvemmin olla aidosti osallinen omassa prosessissaan kuin isompi lapsi. Työskentelyprosessissa korostuu usein vanhemmuuden arviointi. Työskentelytapojen moninaisuus ja erot työntekijöiden välillä voi johtaa eriarvoisuuteen asiakkaiden välillä. Kaikki haastateltavat toivovat aiheesta lisäkoulutusta, mutta resurssien puutteessa moni koki, ettei kouluttautumiseen ole aikaa. Niukat resurssit vaikuttavat myös työskentelyn laatuun niin, ettei jokaiseen asiakkaaseen ole aikaa perehtyä niin syvällisesti, kuin työntekijät toivoisivat, mikä tuo osaltaan haasteita työskentelyyn. Asiakasperheelle mielekäs ja onnistunut prosessi voi olla käänteentekevä koko perheen tulevaisuuden kannalta, kun perhe saa ajoissa apua. Positiivinen kokemus voi myös madaltaa kynnystä hakea tarvittaessa apua myös lapsen myöhemmissä kehitysvaiheissa.
  • Ljunggren, Andrea (2019)
    Våld i hemmet, även kallat våld i nära relationer, är ett relativt stort samhällsproblem i Finland, då över 8000 fall anmäls varje år. Detta innebär att tusentals barn varje år tvingas bevittna eller uppleva våld i hemmet mellan sina närstående och måste leva i en osäker och skadlig hemmiljö. Hur påverkar bevittnandet och upplevelsen av våld i hemmet dessa barns framtida relationer? Syftet med denna avhandling är att beskriva och diskutera hur barns framtida relationer kan påverkas negativt av att ha bevittnat och upplevt våld i hemmet. Detta genomfördes i form av en litteraturstudie av tidigare forskning som fokuserat på barn som bevittnat våld i hemmet och dess påverkan på barnens framtida relationer med vänner och partner. John Bowlbys anknytningsteori samt Albert Banduras teori om social inlärning användes för att analysera materialet, men även andra relevanta socialpsykologiska teorier tillämpades. Resultaten tyder på att personer som bevittnat och upplevt våld i hemmet som barn har större risk för att utöva våld mot partner eller vänner, men de har även en ökad risk för att själva falla offer för en partners våld. Resultaten visar även på könsskillnader för utövandet av våld och offerskap. Personer som bevittnat och upplevt våld i hemmet som barn har även högre risk att vara både våldsamma och offer i samma relation. Sammanfattningsvis kan det konstateras att bevittnandet och upplevelsen av våld i hemmet i barndomen kan ha en skadlig inverkan på människors framtida relationer med andra människor. Indirekt våld kan således vara skadligt för barn.
  • Olander, Heini Ida Maria (2020)
    Mitt syfte med denna litteraturöversikt är att redogöra hur processen med att lämna en sluten religiös rörelse kan se ut. Detta sker genom att granska vilka orsakerna bakom beslutet kan vara, hur processen i praktik sker från beslutsfattande till fysiskt utträde, samt vilka konsekvenser denna process som helhet kan ha för individen. Fokuset ligger på de sociala och psykiska processer som sker under utträdet. Arbetet är en litteraturstudie som granskar hur tidigare forskning har tillämpat till sin natur väldigt olika socialpsykologiska teorier och analys för att framställa och studera fenomenet. Dessa teorier är bland annat Tajfels (1982) sociala identitetsteori, Eriksons (1968) psykosociala identitetsteori och Festingers (1957) teori om kognitiv dissonans. Arbetet har avgränsats till att fokusera på de individer som själva gör valet att lämna sin grupp. Avhandlingen behandlar inte en specifik religiös rörelse, utan granskar fenomenet genom en överblick av litteratur om New Religious Movements (Barker, 2015). Denna litteraturstudie framställer först möjliga orsaker bakom beslutet att utträda, sedan hur processen går till praktiskt och därefter vilka konsekvenser allt detta kan ha på individen. Resultaten av studien visar att utträde ur en sluten religiös rörelse ofta är en lång och omfattande process med konsekvenser både på det sociala och personliga planet i individens liv. Denna process kräver kognitiv förmåga att överväga konfliktfylld information samt kunskap att reflektera över de känslor som denna process ger upphov till. Sammanfattningsvis konstateras det att om man vill förebygga psykisk ohälsa hos de berörda individerna är det av intresse att man förstår den individuella upplevelsen av att utträda ur en sluten grupp med stark koherens.
  • Savisaari, Olli (2016)
    Human perception is seriously limited in relation to the countless stimuli of one’s surroundings. It is guided by attention, which can be directed only at a fraction of all available stimuli at a given moment. The topic of this thesis is a phenomenon illustrating the constrained nature of attention called the attentional blink. One of the goals is to consider the origin and mechanisms behind the phenomenon as well as the current applications of 1) the phenomenon itself and 2) the methods used in attentional blink research. The attentional blink occurs in a rapid succession of stimuli, which unveils the limits of temporal capacity of attention. As a consequence of the blink, some of the target stimuli do not reach conscious processing. The phenomenon has sparked wide interest since the 1980’s, but the mechanisms, operating principle and especially the neural correlates of attentional blink are still under debate, which makes the topic relevant even today. Attentional blink is most commonly studied with the rapid serial visual presentation –method (RSVP). This method, however, can be applied to many more contexts as well, some of which are addressed here. The thesis is a review covering 32 articles and publications of the attentional blink or topics directly related to it. They include only reports of studies done on healthy individuals and reviews of such experiments. Although there is much more literature on the topic besides the ones chosen here, these 32 provide a critical, yet comprehensive review of an attentional limit called the attentional blink. Attentional blink is commonly known as a consistent and universally occurring phenomenon, during which attentional resources are temporarily suppressed. According to most theories it occurs due to choosing specific target items to be processed in working memory, though contradicting evidence exists. Somewhat surprisingly, there are individual differences in the duration and magnitude of the blink, which are affected by the processing speed of working memory and the ability to update its contents. Thus the blink does not appear exactly the same way for everyone. Actual applications of the blink seem to be very few in number, possibly due to limited benefits of application or the specificity of the phenomenon. The RSVP-method used in attentional blink research is more widely applied in modern technology, for example in text presentation. For any application to be useful, it needs to reduce the overload on attentional and working memory systems in order to heighten perception. However, to be able to utilize attentional blink and RSVP maximally, more research is needed.
  • Sundelin, Cecilia (2016)
    Tiivistelmä – Abstrakt – Abstract The purpose of this study is to examine documentation and its role in kindergartens and preschools. This means that I’m going to examine how often documentation is used in kindergartens and preschools, what forms of documentation appear and for what purposes. An important basis for this study is also to find out whether or not documentation is used as a pedagogical tool in kindergartens and preschools. The approach of this study is quantitative and was carried out as a survey. The survey was sent out by email to kindergartens and preschools in Helsinki and Espoo. The spreadsheet software Google Forms was used to collect the samples. Thereafter both Google forms and the spreadsheet of Excel was used to compile and analyze the results. The result shows that documentation is a familiar working procedure for most kindergartens- and preschools teachers. The teachers in kindergartens and preschools document in a wide variety of ways and often have several purposes for it. Documentation is used both as a tool to control and assess children’s skills and knowledge, as well as to follow and influence children’s learning processes and learning. The study also suggests that there is a pedagogical approach behind most used documentation and that there is a positive ambition to use documentation as more than just a “final product”.
  • Edman, Lydia (2017)
    Psykisk ohälsa är ett utbrett problem hos unga. Jag har undersökt hur man med hjälp av DISA-grupper i högstadier kan främja välmående och förebygga psykisk ohälsa. Syftet är att ta reda på hur det att unga deltar i DISA-grupper bidrar till välmående och resiliens. Genom semistrukurerade samtalsintervjuer har jag kommit fram till att de unga blir mer kapabla att hantera sina tankar och känslor med hjälp av DISA-grupper. Ungdomarna lär sig prata om det som pågår i deras liv, de får även öva sig i att anförtro sig till vuxna. De märker att de kan påverka och styra sina egna liv.
  • Sundberg, Linnéa (2024)
    Fakultet: Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Utbildningsprogram: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper Studieinriktning: Rättsvetenskap Författare: Linnéa Sundberg Arbetets namn: Att förhindra oljeutsläpp i havet Arbetets art: Kandidatavhandling Månad och år: april 2024 Sidantal: 27 sidor totalt Nyckelord: Oljekatastrofer, Havsföroreningar, Havsrätt Handledare: Martin Björklund Förvaringsplats: Helsingfors universitet E-thesis Övriga uppgifter: Sammandrag: Denna avhandling tangerar havsrättskonventionen samt diskuterar vilka åtgärder som tagits i bruk efter de två enorma oljekatastroferna Erika år 1999 och Prestige, år 2002. Avhandlingen tar upp och diskuterar Förenta nationernas havsrättskonvention, samt vilka rättigheter och skyldigheter som medlemsländerna ska följa. Analysen går djupare in på hur fallen hanterades i rätten och vilka följder och rättsliga åtgärder som förekom, efter katastroferna. Dessa åtgärder diskuteras och undersökes även hur de ser ut i dagens värld, över 20 år senare. Avhandlingen försöker också att svara på frågan ifall man hade kunnat undvika de två katastroferna som skedde på något sätt, och ifall de åtgärderna som vidtagits, har varit effektiva med att förhindra eller förminska oljespill och oljekatastrofer. Miljörätt har under de senaste åren stått mera i fokus och det förekommer nya krävande utmaningar inom olika delar av området. Denna avhandling tar upp en del av dessa utmaningar, specifikt inom havsmiljön.
  • Björkroth, Jenni (2024)
    Mål. Syftet med denna forskning är att visa att improvisation i musikundervisningen har en inverkan på elevers lärprocesser. Tidigare forskningar visar att musikimprovisation inte an- vänds i undervisningen på samma sätt som färdigt komponerad musik. I denna studie kom- mer jag att utreda varför improvisation inte används lika mycket i musikundervisningen och att vad nyttan skulle vara av att improvisera mer. Metoder. Denna forskning är en narrativ litteraturöversikt. En narrativ litteraturöversikt innebär att man sammanfattar tidigare gjorda forskningar. Jag har analyserat 10 vetenskapliga artiklar som behandlar musikimprovisation. En berättande litteraturöversikt är ett av de mest använda typerna av litteraturöversikter. Den kan beskrivas som en allmännöversikt utan strikta och noggranna regler. Använda materialen är vida och val av materialen är inte begränsade av metodiska regler. Resultat och slutsatser. Improvisation främjar elevernas lärprocesser. Artiklarna visar att improvisation är nödvändigt, eftersom det har en påverkan på intelligens, kreativitet, självkänsla och känsloliv. Artiklarna visar att färdigt komponerad musik används mer i musikundervisningen och att improvisation är marginellt i skolornas musikundervisning. Orsakerna till detta är att lärare ser att de inte har tillräckligt med utbildning till att undervisa improvisation, läraren har en dålig attityd mot improvisation och att läraren har själv dåliga erfarenheter av improvisation. Av detta kan man komma fram till det att mer utbildning skulle behövas i improvisation och komponering. I framtiden kommer jag att fortsätta forska inom ämnet i min pro gradu -avhandling där jag gör en empirisk undersökning om att hur improvisation i praktiken används i skolorna.
  • Wallén, Fanny (2018)
    Förhållandet mellan läkare och patient har förändrats mycket under de senaste decennierna. Så sent som på 1960-talet var det ännu vanligt att läkare fullständigt undanhöll en cancerdiagnos från patienten. Idag uppmuntras istället patientcentrering och patientmedverkan både då diagnosen presenteras och en vårdplan läggs upp. Hur läkare implementerar det varierar och påverkar patientens erfarenhet av vårdförhållandet. I min avhandling presenterar jag allmänna begrepp som är relevanta i diskussionen kring förhållandet mellan läkare och patient vid tillfället för diagnostisering. Jag fördjupar mig sedan i cancervård för att granska hur läkare bemöter sina patienter då de presenterar diagnosen och hur det påverkar patientens upplevelse av den känsliga situationen. Uppsatsen behandlar bland annat läkare–patientförhållandets symmetri eller asymmetri, konkordans, patientcentrering och strategier läkare och patienter använder sig av och konkluderar vilka faktorer som är mest betydelsefulla för vårdförhållandet ur ett mikrosociologiskt perspektiv. Till dessa hör bland annat patientens behov av att känna sig hörd och erbjudas emotionellt stöd och möjlighet att delta i diskussionen kring vårdalternativ.
  • Valkamo, Emilia (2023)
    Relating to the increased class sizes, the students' need for extra support measures also increases. Pupils with different degrees of learning difficulties are placed within the three-stage support. Meanwhile pupils who are perceived to have challenging behaviour that disrupts instruction and classroom tranquillity are not assigned support measures. The purpose of this study is to compile methods and competencies that according to research, supports the teacher's work to prevent challenging behaviour in the classroom. This thesis is a systematic literature review, where the goal was to compile and critically review previous research and literature in order to be able to answer the research questions. The material that was collected was limited according to the following criteria: The content would deal with children's behavioural problems, the purpose of the research was to develop education, based on children in primary school, and the content would be tested or relevant in the Nordics. According to these criteria, I was able to delineate the content presented in the primary sources into three methods: Collaborative and proactive solutions, ProSkola and Check in-Check out. The results indicate that positive reinforcement in the form of positive feedback linked to a desired behaviour increases the likelihood that the behaviour will be repeated. Positive reinforcement is used in all methods discussed in this thesis. The methods CICO and ProSkola showed high reliability of teachers who carried out the model. CICO was considered easy to implement in regular teaching, while ProSkola and CPS required greater investment to be able to apply the method. Results from the ProSkola method indicated that the systematic behavioural teaching resulted in an improvement in the behaviour of all students. The results could vary between schools, where first results could be seen within a few months and others only within several years after implementation. Regardless of the working model, the research suggested that when adults around children with behavioural problems have a common approach, the conditions are good for changing the child's unwanted behaviour.
  • Sandvik, Melinda (2017)
    Invandringen till Finland har länge varit tämligen blygsam jämfört med andra europeiska länder, men den håller på att öka. Speciellt under det senaste året har antalet asylsökande till Finland ökat avsevärt, vilket också lyft fram diskussioner kring invandring och olika invandrargrupper i Finland till ett dagligt samtalsämne i medier, olika diskussionsforum och i människornas vardag. Somalier utgör en betydande grupp av invandrare i Finland - ifall man räknar enligt nationalitet var somalier den femte största gruppen i Finland år 2014 (Statistikcentralen 2014b). Syftet med avhandlingen har varit att analysera litteratur om somaliska flickor och unga kvinnor i Finland, för att skapa en överblick över forskning som gjorts med somaliska flickor i Finland. Genom detta har kunskapen och förståelsen för flickornas situation och eventuella svårigheter de möter under sin uppväxt ökats. Den centrala frågeställningen lyder: Hurudana utmaningar ställs somaliska flickor inför under sin ungdomstid i Finland? Frågan har besvarats genom en litteraturöversikt. Som teoretisk referensram för avhandlingen används främst två begrepp som medel för att analysera de utmaningar som somaliska flickor ställs inför under sin ungdomstid i Finland, nämligen subjektspositioner och coping-strategier (Alasuutari 2004). Utmaningarna som framkommit i litteraturen härrör sig till teman identitets- och kulturförhandlingar, generationskonflikter, kön, religion och utanförskap. Det framkommer att flickorna använder både gemensamma och skilda coping-strategier för att förhålla sig till utmaningarna de möter, och utmaningar som uppstår till följd av att inneha olika subjektspositioner samtidigt, som består av till synes motstridiga aspekter.
  • Wilen, Nina (2024)
    Tiivistelmä - Referat – Abstract Ingång till forskningsuppgiften är två citat av Strandberg (2014), som forskat i kunskapsutveckling utifrån Vygotskijs sociokulturella teori, där basen för lärandet är barnens sociala aktiviteter: Det är i leken barnen övar och prövar sin fantasi och sin kunskap. Pedagogen kan berika barnens lek med fakta, skapandet av scenarion, stoff och rekvisita. Syftet med denna småskaliga kvalitativa litteraturstudie är att kartlägga förskoleverksamhet som avser att främja både barns fantasi och digitala kompetenser i aktiviteter där (lek)objekt ingår. Utifrån syftet utformades två forskningsfrågor. Den fösta forskningsfrågan undersökte ändamålsenligheten i att samtidigt främja barnens fantasi och digitala kompetenser i förskoleverksamheten. Den andra forskningsfrågan undersökte vilka fördelar lekobjekt kunde ha när de används i didaktiska syften i förskolan för verksamhet som avser att främja både fantasi och digitala kompetenser. Denna studie genomfördes som en integrerande litteraturöversikt. Forskningsunderlaget kartlades genom sökningar i referensgranskade forskningsartiklar mellan åren 2018 – 2023 i fyra olika databaser. Efter genomförandet av systematiska urvals- och uteslutningskriterier utgjordes forskningsmaterialet av fem forskningsartiklar. De hade utförts i Schweiz, Storbritannien och Australien. Resultaten i denna studie analyserades som en innehållsanalys. Ur ett didaktiskt perspektiv visade tidigare forskning på att förutsättningarna för främjandet av både fantasi och digitala kompetenser är i många avseenden liknande. Främjandet av det ena området kan främja det andra samt att främjandet av de båda områdena kan mångsidigt utveckla barnen både för stunden och har möjligheter att också göra det för framtiden. De tre forskningar, vars verksamheter utfördes i barngrupper, visade på att lekobjekten samlade gruppens barn och vuxna kring ett gemensamt innehåll, fokus. Barnen visade på kommunikation, samspel och aktörskap i verksamheterna. Barnen verkade både ge och få kamratstöd. Pedagogerna kunde stötta och berika verksamheterna, utan att avbryta barnens lek. Verksamheterna med abstrakta begrepp som fantasi och digitala kompetenser hade ofta gjorts glädjefyllda och motiverande. Barnen hade tid och rum att uttrycka sig på sina individuella sätt. Samtidigt verkade aktiviteterna minska på pedagogernas prestationskrav, utan att ta ner på kvaliteten, då de tillsammans med barnen gjorde lärandet till en lek och lek till lärande. Således indikerade verksamheterna i ovannämnda forskningar samspela med de målsättningar Utbildningsstyrelsen utstakat gällande förskoleundervisningens uppdrag och utvecklandet av verksamhetskulturen i de gällande grunderna för förskoleundervisningens läroplan.
  • Wenman, Beata (2023)
    Mitt syfte med denna avhandling är att med hjälp av tidigare forskning redogöra för hurdana attityder det finns till vegetarianer och veganer, samt hur dessa attityder formas. Avhandlingen fokuserar på orsakerna till attityderna samt följderna av dessa attityder. Individuella faktorer som inverkar på bildningen av attityder tas upp med fokus på vegetarianer och veganer. Hur attityderna ter sig på sociala medier granskas även i avhandlingen. Jag har studerat forskning om attityder till vegetarianer, veganer och allätare samt hur dessa tar sig uttryck i sociala medier och jämför dem för att få en enhetlig bild över hur dessa attityder ser ut. Resultaten av källorna visar att det finns en betydande del av allätare som har en negativ attityd till vegetarianer och veganer och de negativa attityderna är till viss del besvarade från vegetarianer och veganer. Resultaten av källorna visar även att positiva attityder framkom ytterst lite mellan vegetarianer, veganer och allätare. Attityderna till vegetarianer och veganer på sociala medier är överväldigande negativa men dessa kan förändras genom att offentliga kända personer har en vegetarisk eller vegansk diet. I fortsatt forskning skulle det vara väsentligt att undersöka kring de positiva attityderna till vegetarianer och veganer samt granska vilken sociala mediers roll är i attitydskapandet.
  • Sundberg, Linda (2020)
    Syftet med kandidatavhandlingen är att göra en studie kring krisen i småbarnspedagogiken. När jag talar om ”krisen i småbarnspedagogiken” relaterar jag till den pågående samhällsdebatten. Det är inte frågan om en pedagogisk kris i sig utan en samhällelig kris som påtalar brister i strukturella frågor och personalbristen. I avhandlingen granskas hur krisen kunde lösas och hur den påverkar barnets rättigheter till en god småbarnspedagogik. Attityder till aktivism inom småbarnspedagogiken är en genomgående frågeställning. I studien används en fenomenologisk forskningsmetod (kvalitativ ansats) och utgår från empiriska data som jag samlar på basis av intervjuer. Jag intervjuar fyra personer (två som jobbar på fältet, professorn i småbarnspedagogik och barnträdgårdslärarförbundets ordförande). Resultatet visar att de intervjuade hade en positiv attityd till aktivism och alla informanter var redo att strejka för att få bättre löner. Den låga lönen och yrkets låga status ansågs vara de främsta orsakerna till personalbristen i branschen men också den inre konflikt som uppkommer hos behörig personal som inte har resurser att utföra sitt arbete i enlighet med styrdokumenten. Barnets rättigheter påverkas av krisen såtillvida att barngrupperna är för stora, personalstyrkan och kompetensen är ojämn och småbarnspedagogiken är ojämställd- kvaliteten på pedagogiken varierar drastiskt mellan olika daghem och kommuner.
  • Lillqvist, Miranda (2019)
    Aims. Previous research shows that attitudes towards mental illness are to some extent negative and that stigmatization and discrimination exist, therefore a majority of the one´s who suffer from mental illness choose not to reveal their condition. Employees suffering from mental illness have a greater risk of losing their jobs, have worse career opportunities and are in the risk zone of being bullied or even left as an outcast. The aim of this study was to identify different attitudes towards mentally ill employees in Finland and Sweden, how these attitudes affect their everyday working life and if research indicates a change of attitudes over time. Methods. I chose to demarcate this thesis on studies on attitudes towards mental illnesses among employees in Finland and Sweden, published between 2012 and 2017. The material was retrieved from various databases including Google Scholar, Helda, Helka and Julkari and the searches were made in Swedish, Finnish and English. The keywords I used were: mental illness, mental health, attitudes, working life, stigma, psykisk ohälsa, psykisk hälsa, attityder, arbetsliv, mielenterveys, asenteet and työelämä. Results and conclusions. The results of this study show that stigmatization and negative attitudes towards mental illness within the working life are prevalent both in Finland and Sweden. Yet, the general awareness of mental illness is relatively high and the supportive discussion about the subject is improving in organizations. However, the majority of mentally ill employees in rehab, executives and the general population considered that in situations where an employee is mentally ill, and the employer knows about it, there might be a risk of a lower status or maybe even a loss of an employment. The career prospects for employees with mental illness are limited, because of an unwillingness to hire or keep an employee suffering from mental illness. Employers who have previous experience of employees with mental illnesses are more willing to hire people who have or have had a mental illness. The attitudes of the employers and colleagues turned out to have a major impact on the affected person, and the support was considered extremely important. The fear of stigmatization, special treatment and the potential loss of employment leads to a concealment of the condition for the majority of the affected. Although the results show that the attitudes towards mental illness in the working life have improved over time, unfortunately negative attitudes and stigmatization still exists.
  • Larma, Sonja (2019)
    Everyone in the Swedish speaking minority in Finland does not come easily in contact with the Finnish language. At the same time, there is an increase of Swedish-speaking Finns moving to Sweden. One of the reasons for emigration to Sweden is language. It is important that all Swedish-speaking Finns have the chance to learn and master the Finnish language to have the same opportunities in the Finnish society as the native Finnish speakers. The purpose of this study is to observe the attitudes towards the Finnish language among pupils in Swedish speaking schools. To get a wide perspective a comparative study was conducted between so to say pair schools (where a Finnish and a Swedish speaking school are sharing the school property) and a regular Swedish speaking school. In this quantitative study, the data was collected by a paper questionnaire that pupils in grades 4-6 filled in. Two pair schools and one regular school participated in this study. The sample consisted of N=81 pupils and the data where analysed in the statistical program SPSS. The results showed that the pupils in general had a relatively neutral or a slightly more positive attitude against the Finnish language. The pupils in the regular school had slightly a better attitude towards the Finnish language than the pupils in the pair schools. Students that spoke Finnish regularly had a better attitude towards the Finnish language. The pupils in the pair schools where not that interested in interaction with the pupils from the Finnish speaking schools.