Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "Class Teacher (in Swedish)"

Sort by: Order: Results:

  • Winter, Laura (2022)
    Tiivistelmä - Abstrakt - Abstract Mål. Målet med den här avhandlingen är att få syn på hur inre motivation och kreativitet kan påverka elevers lärande och inställningen till lärandet, samt hitta sådana faktorer i undervisning-en som påverkar utvecklingen av inre motivation och kreativitet. De akademiska förväntningar-na stiger och skolplikten har förlängts, samtidigt som elevernas skolmotivation sjunker och skoltrötthet ökar. Kombinationen skapar ett hot mot utvecklingen av livslångt lärande. Tidigare forskning har visat att inre motivation och kreativitet gynnar lärandet. Inre motivation, kreativi-tet och livslångt lärande finns också inskrivna i läroplanen, men försvinner där lätt bakom det övriga, mätbara. Forskningen söker efter en förståelse, som kunde integreras i undervisningen och där fungera som en förebyggande stödåtgärd för elevers lärande och motverka en negativ inställning till skolan. Metod. Avhandlingen är en litteraturöversikt med ett fenomenologiskt perspektiv. 12 artiklar, utgivna mellan 2000–2020, analyserades för att hitta svar på forskningsfrågorna: 1. Vilka fördelar kan inre motivation och kreativitet ha på lärandet och inställningar till det? 2. Vilka faktorer påverkar elevers upplevelser av inre motivation och kreativitet? Analys. Forskningen är en tematisk innehållsanalys med ett fenomenologiskt perspektiv, där materialet analyserades för att förutom svaren på frågorna också få syn på elevens upplevelser i skolan och sådana omständigheter som påverkar eller påverkas av dem. Resultat och slutsatser. Inre motivation och kreativitet kan ha en positiv inverkan på elevers lärande samt deras inställningar till sitt lärande. Därtill kan det också ha fördelar för omgivningen, till exempel stärker motiverade elever lärarens engagemang gentemot sitt arbete. Faktorer som påverkar inre motivation och kreativitet är bland annat positiva känslor, autonomi, differentiering och lärarens arbetssätt. Faktorer som påverkar kreativiteten är möjligheter att använda fantasi, problemlösning, kontroll över sitt lärande, dialog och samarbete. De skiljer sig från varandra, men gemensamt för dem är att majoriteten av dem kontrolleras av läraren eller omgivningen, och elevens handlingskraft kan främjas eller hämmas av dem. Resultaten av undersökningen skapar en bild av obalans mellan förväntningarna på elever och deras möjligheter till kontroll över sitt lärande och sin handlingsförmåga i skolan. Resultaten kan bidra till att väcka medvetenhet kring i makten och möjligheterna i undervisningen, och hur de fördelas.
  • Nirho, Jessica (2024)
    Mål. Det ökande antalet invandrare gör att skolorna i Finland blir alltmer mångkulturella och mångspråkiga, vilket påverkar skolornas tidigare homogena struktur. Syftet med den här av-handlingen är att undersöka hur graden av integration påverkar de svenskspråkiga skolorna i Finland, vilka faktorer som påverkar integrationen av invandrare i finlandssvenska skolor och hur detta återspeglas hos elever med invandrarbakgrund. Målet är att kartlägga lärarnas attityder och deras arbetssätt att jobba med integration i skolan. Vidare utreds lärarnas attityder och arbetsätt utifrån lärarnas erfarenhet av att undervisa elever med invandrarbakgrund. Vidare undersöks i studien hur stor andel integration av invandrarelever det finns i de svenskspråkiga skolorna i Finland och hurdan arbetssätt lärare har i multikulturella och flerspråkiga klassrum. Metoder. Avhandlingen genomfördes i form av en narrativ litteraturstudie. Avhandlingen inklu-derar i den teoretiska referensramen bakgrundsinformation i form av numeriska data. Forsk-ningsfrågorna besvaras genom en litteraturstudie vilket innebär att avhandlingens datamaterial innefattar artiklar och licentiatavhandlingar som baseras på aktuella forskningsresultat inom om-rådet. Resultat och slutsatser. I resultatet framkommer att graden av integration av invandrare i sko-lorna påverkar lärarnas arbetssätt, lärarnas attityd och elevernas lärmiljö. Det finns även region-ala skillnader mellan lärarnas attityder och arbetssätt i skolorna. Resultaten indikerar att när gra-den av integration är högre i en skola, tenderar lärarnas attityder att vara mer liberala och deras arbetssätt mer anpassningsbara. Arbetssätten förändras genom att lärare med mer erfarenhet av elever med invandrarbakgrund talar långsammare, tydligare och förenklar språket i klassrum-met. Elevernas lärmiljö förbättras eftersom lärarna differentierar, anpassar undervisningen och skapar delaktighet.
  • Hakulinen, Camilla (2022)
    Behov av interkulturell undervisning har ökat i och med att vi möter en större flerfald av elever i skolan. Att stöda elevers identiteter har pedagogiskt värde. Studiens syfte var att utreda ifall interkulturella arbetssätt i åk 1 - 6 kan stöda elevers identitetsutveckling. Studiens mål har även varit att klarlägga fördelarna av att stöda identitet genom interkulturella och varför vi inte kan inta färgblindhet då de kommer till diversitet i klassen
  • Boberg, Emma-Maria (2023)
    En stor del av klasslärarstuderanden känner sig obekväma med tanken att undervisa musik som blivande klasslärare. Musikundervisningens del under klasslärarstudierna är väldigt liten, och många studerande anser att de inte får tillräckligt med musikundervisning under studietiden. Syftet med denna avhandling är att beskriva, analysera och studera hurudana musikaliska färdigheter klasslärarstuderanden har, och hurudan inställning klasslärarstuderanden har att undervisa musik i den grundläggande utbildningens årskurser 1 – 6. Denna studie är en beskrivande litteraturöversikt. Materialet bestod av 7 finländska studier som var publicerade mellan åren 2003 och 2019. Materialet behandlade klasslärarstuderandes musikaliska färdigheter att undervisa musik i den grundläggande utbildningens årskurser 1 – 6, och klasslärarstuderandes inställningar att undervisa musik. För att analysera mitt material använde jag mig av tematisk analys som metod. Resultaten i studien visade att klasslärarstuderandes musikaliska färdigheter inte motsvarade de kunskapsmål som de själva ansåg höra till klasslärarens yrkeskunskaper. Brister i de musikaliska färdigheterna syntes i klasslärarstuderandes instrumentanvändning, kännedom av musikteori och musikterminologi och kännedom av olika musikstilar. Största delen av klasslärarstuderanden ansåg sig inte ha tillräckliga musikaliska färdigheter att undervisa musik, och många upplevde att de skulle känna sig obekväma att spela och sjunga framför klassen. Inställningen att undervisa musik i den grundläggande utbildningens årskurser 1 – 6 visades också vara negativ för en hel del klasslärarstuderanden. Många faktorer ytterom klasslärarutbildningens musikundervisning påverkade också både klasslärarnas musikaliska färdigheter och inställningar. För att uppnå en mer jämnställd musikundervisning under klasslärarutbildningen bör en förändring och utveckling ske. Mer forskning om ämnet behövs, och åtgärder i musikundervisningens roll i klasslärarutbildningen behövs.
  • Grundström, Sofie (2023)
    Mål. Tidigare forskning visar att Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation är en frekvent stödmetod inom pedagogisk verksamhet för att stödja barns kommunikativa utveckling. Det framgår att teckenkommunikation används som visuellt stöd i kommunikationen utöver verbalt tal. Forskningarna syftar på att den pedagogiska verksamheten strävar till att använda teckenkommunikation i de flesta kommunikativa situationerna under dagen. Trots alla möjligheter TAKK tillför till barns kommunikativa utveckling framkommer det även utmaningar med det. Denna studie betonar vikten av inkluderande kommunikation och att ge alla elever möjligheten att delta i interaktionen samt genom kommunikation känna sig delaktiga i samhörigheten och i den pedagogiska verksamheten. Metoder. Studien utfördes i form av en systematisk litteraturstudie. Detta innebär att arbetet bestod av att systematiskt söka, välja, kritiskt granska samt sammanställa resultat av tidigare forskning för att formulera en syntes. Studiens sampel omfattade sju artiklar skrivna ur både småbarnspedagogikens perspektiv och grundskolans perspektiv. Artiklarna härstammade från ett flertal olika länder. Forskningsresultaten redovisades samt tolkades. Analyslitteraturens urval presenterades i en litteraturmatris. Resultat och slutsatser. Utmaningarna med implementeringen av TAKK i den pedagogiska verksamheten omfattade till stor del de bristande kunskaperna hos pedagoger , vilket enligt forskningsresultaten kunde resultera i bristfällig och felaktig användning av TAKK. Möjligheterna bestod av barnens förbättrade förmåga att uttrycka sig själva samt utveckla bättre självbehärskning. Forskningsresultatet visade också att inlärningen kunde accelereras med hjälp av TAKK. Det framkom att TAKK i måna och möjlighet används i alla kommunikativa situationer som ett visuellt stöd men att rutiner och struktur krävs för att användningen hålls konsekvent. Implementeringen av TAKK sätter stora krav på pedagogerna men möjliggör inkluderande kommunikation för alla barn.
  • Haliseva, Ville (2021)
    Arbetets mål är att klargöra hurudan en genusmedveten undervisning i musikämnet är. Tidigare studieresultat har visat att elevens kön har en inverkan på hur skolgången utformas och att jämställdhetsfrågor är relevanta i musikämnet. De finländska läroplansgrunderna från år 2014 lägger också större fokus på jämställdhet än tidigare läroplaner. Studiens forskningsuppgift är att identifiera könsstereotypier och könsnormer i musik som påverkar musikundervisning och söka svar på hur läraren kan utmana dessa och på så sätt arbeta genusmedvetet. Studien utfördes som en integrativ litteraturöversikt. Jag sökte information på digitala databaser och valde ut åtta artiklar för analys. Artiklarna är publicerade i USA, Storbritannien, Sverige, Nya Zeeland och Australien under åren 2010–2020 och de analyserades med innehållsanalys. Resultaten har delats in i teman enligt den forskningsfråga de svarar på. Resultaten visade att pojkar allmänt upplevde en pinsamhet och negativ attityd mot att sjunga. De kände press att passa in i gruppen och var också beroende av stödet från en pojkgrupp under ungdomsåren. Flickor påverkades negativt av stereotyper om instrument och normer om vad en kvinna borde göra inom musikbranschen. De upplevde också allmänt en lägre nivå av självsäkerhet i jämförelse med pojkar. Den ideala musikklassen är en sådan där alla får både sjunga och spela, och där olika former av musi- cerande inte ifrågasätts utan accepteras. På lärarens ansvar är att arbeta med klassens sammanhållning och dynamik, tänka på gruppindelning, repertoar och differentiering och att erbjuda rollmodeller som stöder alla elevers utveckling och en positiv framtidssyn.
  • Grönvall, Franciska (2022)
    Mål En del lärare känner inte till gränsdragningen mellan deras sekretess skyldighet och deras rätt att be om konsultation och i samband med det berätta sekretessbelagd information så att konsultation kan ske. I avhandlingen kartlägger jag reglerna om lärares konsultation och målet är att förtydliga klasslärare konsultation genom att utreda vilka problem som finns då klasslärare ber om konsultation. Syftet med denna forskning är att utreda vilka hinder och lättnader som finns vid klasslärares konsultation i Finland ur ett lärarperspektiv. Jag vill utreda hur lärarnas kunskap påverkar konsultationen och vilka yttre faktorer påverkar lärarnas möjlighet till konsultation. Metoder Forskningen gjordes som en allmän integrerad litteraturöversikt. Forskningsmaterialet analyserades genom en innehållsanalys. Forskningsuppgiften besvarades med hjälp av åtta vetenskapliga artiklar. Resultat och slutsatser Resultaten tyder på att lärarnas kunskap påverkar om de vet när de får be om konsultation. Det finns lärare som pga. osäkerhet om korrekt praxis angående sekretess och konsultation inte har mod att be om konsultation. De sakkunnigas tidsbrist påverkar negativt på lärarnas möjlighet till konsultation. Tidigare samarbete och utrymme för konsultation påverkar positivt på lärarnas möjlighet till konsultation. Detta tyder på att man borde tydliggöra och synliggöra möjligheten till konsultation för lärare samt öka resurserna inom elevvården.
  • Donner, Herta (2022)
    Mål. Målet för denna undersökning var att skapa en aktuell kartläggning av vilken roll lärarens relationella kompetens och lärar-elevrelationen har i att förebygga problematisk skolfrånvaro. Problematisk skolfrånvaro är ett paraplybegrepp som beskriver olika typer av skolfrånvaro som är oroväckande. Det är ett komplext problem som berör elever, vårdnadshavare och skolpersonal. På lång sikt kan problematisk skolfrånvaro ha allvarliga konsekvenser för eleven, och därmed är det viktigt att kartlägga de faktorer som förebygger sådan. Undersökningen är en analys av aktuella forskningsartiklar och syftet är att skapa en kartläggning av den kunskap som finns om hur lärarens relationella kompetens bidrar till att förebygga problematisk skolfrånvaro. Metoder. Studien utförs som en allmän integrerad litteraturöversikt med innehållsanalys. I studien analyseras fem artiklar, publicerade mellan 2012 och 2022. I analysen besvaras forskningsfrågorna med stöd av den teoretiska bakgrunden om problematisk skolfrånvaro och relationell pedagogik. Resultat och slutsatser. Resultaten visar att lärarens relationella kompetens och förmåga att etablera positiva relationer till sina elever genom flera funktioner har en förebyggande effekt på problematisk skolfrånvaro. Lärare som lyckas etablera relationer som bygger på respekt och tillit, stödjer elever i deras sociala samspel med andra och bidrar till positiv självbild bidrar till att förebygga problematisk skolfrånvaro. En lärare som känner sina elever märker också förändringar i elevens mående och kan därför ingripa tidigare.
  • Karlsson, Joa (2023)
    Fakultet: Pedagogiska fakulteten Titel: Teacher support in student's creative process and its challenges in Visual Arts Ämne: Pedagogik Datum: Maj 2023 Nyckelord: Bildkonstundervisning, skapandeprocess, konstnärlig tillväxt Keywords: visual arts educations, creative process, artistic growth Förvaringsställe: Helsingfors universitets bibliotek - Helda/E-thesis (examensarbeten)
  • Hedlund, Jasmin (2024)
    Mål. Syftet med denna studie var att utreda vilka uppfattningar lärare har om sin roll i främjandet av elevers välbefinnande i skolan och att vidare identifiera aspekter som påverkar lärares engagemang i elevers välbefinnande i skolan. För att få svar på detta har följande forskningsfråga utarbetats: Vilka uppfattningar har lärare om sin roll i främjandet av elevernas välbefinnande i skolan? Teorin som denna studie bygger sig på är Seligmans (2011) teori om välbefinnande och tidigare forskning om betydelsen om lärarens roll i främjandet av elevers välbefinnande samt forskningresultat från Institutet av hälsa och välfärd (2023). Dessutom fungerar läroplanen (LPG, 2014) och Finlands lag om grundläggande utbildning som en bakgrund till denna studie. Metoder. Denna studie genomfördes som en beskrivande litteraturstudie med en narrativ infallsvinkel. Analysmetoden som användes var metasyntes. Som data för denna studie analyserades åtta vetenskapliga artiklar. Resultat och slutsatser. Resultaten visade på att lärare i genomsnitt hade en positiv uppfattning om sin roll i främjandet av elevers välbefinnande och såg den som betydande. Lärare hade dels en uppfattning om vad denna roll innebär dock finns det utrymme för förbättring. Fastän lärare generellt hade positiva uppfattningar visade det sig att ett antal utmaningar hindrade dem från att optimalt engagera sig i detta arbete. Dessa hinder innefattade brist på utbildning, tid och läroplansrestriktioner. De utmaningar som denna studie visar på är utmaningar som lärare inte enbart själva kan lösa, i stället indikerar resultaten på att åtgärder på nationell nivå bör ske och således blir ansvaret hos regeringen och utbildningsmyndigheter. Vidare föreslås fortsatt forskning inom samma område på nationell nivå i Finland genom en djupdykning i klassrum och intervjuer av lärare för att bättre förstå hur läget ser ut i Finland.
  • Haataja, Helmi (2023)
    Mål. I läroplanen för gymnastik (2014) anges endast riktlinjer för hur gymnastikundervisningen ska se ut. Genomförandet av läroplanen är upp till lärarens ansvar. Dans är en gren som lätt glöms bort eller som upplevs svår att genomföra. Målet med denna forskning är att ta reda på hurdana erfarenheter lärare har av att undervisa dans i lågklasserna 1-6. Forskningsfrågorna jag ställer är: 1.Hur ser undervisningen ut i dans inom skolgymnastik? 2. Vad anser lärare att dansundervisningen kan erbjuda? 3. Hur ser lärare på att utveckla dansens roll i skolgymnastiken? Metoder. Jag valde att göra en intervjustudie med en kvalitativ ansats. Jag intervjuade 4 lärare som har undervisat i gymnastik i klasserna 1-6. Intervjupersonerna är antingen klasslärare eller ämneslärare i gymnastik. Inför intervjun fick lärarna några preliminära frågor. Jag analyserade mitt insamlade material genom en induktiv tematisk analys. Resultat och slutsatser. Resultatet visar att lärare, som har haft dans som hobby, känner sig mera bekväma med att hålla dans i gymnastikundervisningen. Dansundervisningen genomförs på olika sätt i skolorna men alla lärare berättade att de har pardanser med i undervisningen. Lärarna upplevde att eleverna, genom dansundervisning, utvecklas fysiskt mera mångsidigt och de lär sig att samarbeta med andra.
  • Wahlstedt, Andréas (2022)
    Mål. I denna avhandling är syftet att ta reda på om fotbollstränare med en pedagogisk utbildning kunnat ha hjälp av sin utbildning inom tränaryrket. I avhandlingen beskriver jag fotbollstränares pedagogiska metoder, tränarkurser samt handledning. Metoder. Jag gjorde forskningen genom individuella intervjuer. I forskningen deltog tre fotbollstränare med en pedagogisk utbildning. Intervjuerna gjordes via zoom och spelades in. Transkriberingen gjorde jag via words transkriberingsprogram. Jag analyserade de transkriberade intervjuerna genom en kvalitativ innehållsanalys. Resultat och slutsatser. I resultaten framkom att alla tre fotbollstränare var överens om att de på något sätt kunnat utnyttja sin pedagogiska utbildning i tränaryrket. Enligt en av tränarna hade hens tillvägagångssätt förändrats efter studierna i pedagogik. Det framkom dock att det mycket beror på hurdan person tränaren i fråga är. Enligt intervjuerna är det inte någon garanti att man blir en bättre fotbollstränare för att man har en pedagogisk utbildning, men att det absolut finns saker man kan ta med sig från lärarutbildningen.
  • Wickholm, Alexandra (2021)
    När covid-19-pandemin spreds globalt var myndigheterna tvungna att ta till åtgärder för att minska smittspridningen av det nya viruset. Dessa åtgärder och de förändrade omständigheterna hade en stor inverkan på lärarnas skolvardag. Syftet med denna studie är att undersöka hur lärare i årskurserna 1–6 upplever att myndigheternas direktiv och restriktioner fungerar i skolorna, samt hur covid-19-pandemin har påverkat välbefinnande för lärare i årskurserna 1–6. Tidigare forskning visar att lärares välbefinnande inverkar på deras undervisning, vilket i sin tur påverkar elevers välbefinnande och inlärning. Denna studies datainsamling utgick ifrån semistrukturerade intervjuer med fyra lärare i årkurs 1–6. Samtliga lärare som deltog i studien arbetar i byskolor i en kommun i Nyland. Intervjuerna transkriberades och därefter analyserades materialet utifrån teman. Informanterna angav att myndigheternas alla direktiv och restriktioner inte var fullt genomförliga i praktiken i skolans vardag och att vilka direktiv och restriktioner som gick att följa berodde på skolornas egna förutsättningar. Covid-19-pandemin hade påverkat informanternas välbefinnande på olika sätt och olika mycket, allt från en informant som svarade att pandemin påverkat hens välbefinnande tydligt till en informant som svarade att pandemin inte påverkat hur väl hen orkar med arbetet. Störst inverkan på hur väl informanterna orkade med arbetet hade munskydden. Tre av informanterna svarade att de orkar bättre med arbetet tack vare stöd från kolleger och rektorn. Covid 19-pandemin och myndigheternas direktiv angående pandemin har varierande inverkan på skolornas vardag och lärares välbefinnande beroende på skolornas förutsättningar.
  • Ranta, Joanna (2022)
    The goal for this study was to examine how students of educational science had experienced the remote studies caused by the pandemic and to examine how the remote studies had affected the students motivation, self-discipline and ability to concentrate. I was also interested in finding out how the students perceived their academic self-efficacy. The research approach in this study was phenomenographic. Phenomenographic studies strive to understand personal experiences. All together 5 students were interviewed about their experiences with remote studies. The interviews were semi-structured and done remotely through zoom. Afterwards the interviews were transcribed and analyzed with thematic analysis. The conducted study shows that the students were affected by the remote studies. Their motivation, self-discipline and ability to concentrate was affected by the remote studies. All of the participating students felt that they had good academic self-efficacy despite the remote studies.
  • Grönqvist, Heidi (2021)
    Mål. Syftet med denna studie är att genom kvalitativa intervjuer studera hur diktamen i undervisningen används inom årskurserna 1 – 4 och specifikt hur diktamen i undervisningen stöder elevernas lärande av rättstavning. Därtill är syftet att studera hur klasslärare använder sig av bedömning kopplat till diktamen samt hur bedömningen av diktamen påverkar elevernas motivation att utvecklas som skribent. Ingen tidigare forskning eller pedagogisk litteratur kring ämnet diktamen kunde hittas. Diktamen används som en del av undervisningen i undervisningsämnet Svenska och litteratur. Jag anser att det finns ett behov av min studie som kan erbjuda viktig kunskap om diktamens betydelse i undervisningen, för klasslärarna samt eleverna och deras vårdnadshavare. Metoder. Studien genomfördes med halvstrukturerade individuella intervjuer. Som stöd för intervjuerna skapades en intervjuguide som var uppbyggd kring den bakomliggande teorin för studien och delades in i teman. I intervjun deltog fyra (4) klasslärare som undervisade inom årskurserna 1 – 4. Tre av klasslärarna var behöriga, två av klasslärarna arbetade i samma skola och alla arbetade för samma kommun. Alla fyra (4) informanter var ganska lika i ålder och tre (3) av dem hade ungefär lika lång arbetserfarenhet som klasslärare. Intervjuerna har jag transkriberat för att sedan analysera dem genom att forma teman samt hitta likheter och skillnader i det insamlade data. Resultat och slutsatser. Diktamen används som en del av den mångsidiga undervisningen i undervisningsämnet Svenska och litteratur. Klasslärare önskar att eleverna ska genom den repetition samt modell som de får av diktamen befästa sådana skrivkunskaper som undervisas. Enligt klasslärarna erbjuder diktamen i undervisningen en möjlighet för eleverna till att fokusera på rättskrivningen. Därtill så upplevdes diktamen i undervisningen fungera som en övning där det kändes naturligt att lägga fokus på bland annat rättskrivning, grammatik och textuppbyggnad utan att störa eller påverka elevernas skrivflyt samt skapande av text som undervisningen för övrigt mycket grundar på samt som lyfts fram i Grunderna för den grundläggande utbildningen (2014). Genom intervjuerna framkom det dock att stort ansvar för övandet inför diktamen ligger på eleven samt det stöd som hen får av hemmet, vilket ansågs problematiskt både av klasslärarna samt av den teori som ligger för grund för avhandlingen. Klasslärarnas användning av bedömningen samt bedömningskutym varierade, men den huvudsakliga bedömningen som gavs eleverna var summativ och saknade återkoppling. Det rådde en enstämmighet bland klasslärarna om att elevernas motivation till att utvecklas som skribenter stöds då eleverna presterade bra i diktamen, medan de elever som upplevde att de inte lyckas bra så kan få motsatt effekt.
  • Lindgren, Emilia (2022)
    Mål Denna avhandling strävar efter att beskriva, analysera och tolka hurdana metoder lärare inom den grundläggande utbildningen i Finland enligt senaste forskningsrön kan använda för att reducera arbetsrelaterad stress samt förbättra återhämtningen från arbetet, såväl under arbetsdagen som under sin fritid. Metoder Studien utfördes som en beskrivande litteraturstudie. Sju utvalda referensartiklar analyserades tematiskt och deduktivt, med målet att identifiera specifika teman, i detta fall olika stressreducerings- och återhämtningsmetoder. Resultaten analyserades enskilt samt i förhållande till varandra och till problemställningen. Då analysen var färdig jämfördes de framtagna metoderna med Arbetshälsoinstitutets officiella modell för återhämning från arbetet. Resultat och slutsatser Enligt senaste forskningsrön kan lärare inom den grundläggande utbildningen i Finland använda sig av flera olika metoder för att reducera och återhämta sig från arbetsrelaterad stress. Metoder som belyses i materialet är att ta pauser under arbetstid, att tillämpa problemfokuserade anpassningsstilar, att prioritera meningsfulla arbetsuppgifter, att ge och ta emot kollegialt stöd samt att minimera distraktioner och onödiga uppgifter. Under fritiden lönar det sig för lärare att satsa på sömn, meningsfulla fritidsaktiviteter samt fysisk aktivitet.
  • Sara, Huhtanen (2021)
    Mål. Det diskuteras allt mer om att mobbningen i samhället har blivit allt grovare och brutalare med tiden fastän tidigare studier visar att mobbningen har minskat. Tidigare studier har även visat att mobbning uttrycker sig på många olika sätt och det förebyggande arbetet av mobbning ska ske på många olika plan för att det ska vara möjligt att tackla problemet. Syftet med denna studie är att ta reda på hur mobbning tar sig i uttryck i dagens grundskola samt vilka verktyg lärare har för att förebygga mobbning. Metoder. Denna studie utfördes som en litteraturöversikt. För att samla in data har jag analyserat vetenskapliga studier. Jag har inkluderat både finländska och internationella artiklar i min studie för att få en bredare och fördjupad syn på mobbning. Artiklarna är publicerade mellan åren 2008 – 2021 och jag analyserade dem med tematisk analys. Resultat och slutsatser. Resultaten visade att mobbningen är svår att upptäcka och identifiera. Det framkom även könsskillnader i mobbningssätten. Pojkar tenderade använda sig av de fysiska mobbningssätten då flickorna däremot tenderade använda sig av de indirekta mobbningssätten. Förutom detta var sannolikheten högre för pojkar att bli både mobbad och att mobba. Drivkraften för mobbning visade sig vara strävan efter att uppnå makt, status och popularitet. Ytterligare framkom det i min studie att läraren har en viktig betydelse i det mobbningsförebyggande arbetet. Kompetens, självsäkerhet, arbetstillfredsställelse och självförmåga var viktiga egenskaper hos lärare då det kom till att ingripa och förebygga mobbning. Förutom detta tyder mina resultat på att KiVa-skola åtgärdsprogrammet är effektivt för att minska mobbning och utsatthet i grundskolan. Åtgärdsprogrammet visade sig vara effektivast i årskurs 1 – 6.
  • Wik, Julia (2021)
    Alla barn har rätt att växa upp under trygga förhållanden och skyddas från våld, försummelse och övergrepp. Trots detta lever många barn, även i Finland, i utsatta livssituationer. Personal inom undervisningsväsendet har enligt barnskyddslagen anmälningsskyldighet om de har oro för ett barn. Genom en barnskyddsanmälan kan familjen få den hjälp de behöver och det är viktigt att anmälningsskyldiga anmäler sin oro i tid och på detta sätt förebygger att situationen förvärras. Tidigare forskning visar att det finns flera orsaker till att barnskyddsanmälningar blir ogjorda. Många anmälningsskyldiga upplever rädsla för ett försämrat samarbete med vårdnadshavare eller eleven om de gör en barnskyddsanmälan. Syftet med avhandlingen är att undersöka nyblivna lärares upplevelser av barnskyddets anmälningsskyldighet. Som datainsamlingsmetod för studien användes kvalitativa forskningsintervjuer. Fyra semistrukturerade intervjuer genomfördes på distans med nyblivna lärare som arbetar i Österbotten. Samtliga lärare var behöriga klasslärare, och har arbetat mellan 1,5 och 4 år sedan utexamineringen. Intervjuerna transkriberades och analyserades med hjälp av en kvalitativ innehållsanalys. Resultaten visar att nyblivna lärare upplever sig ha bristfälliga kunskaper om barnskyddets anmälningsskyldighet och övriga verksamhet. Lärarna upplever att barnskyddet är obekant. Alla lärare har känt oro för någon elev, men ingen av dem har gjort en barnskyddsanmälan. Ingen av lärarna visste heller hur de konkret ska gå till väga om de känner oro för en elev, eller vad som händer efter att en anmälan görs. Vid en eventuell anmälningssituation skulle de med låg tröskel vända sig till rektorn för riktlinjer och till kolleger som också undervisat eleven för att få bekräftelse på sin oro. Denna studie visar på ett behov av ett ökat samarbete mellan barnskydd och skola samt tilläggsutbildning för lärare om barnskyddet och anmälningsskyldigheten.
  • Engström, Mira (2023)
    Tidigare forskning inom differentiering betonar tre olika kategorier av differentieringsmetoder: differentiering av process, innehåll och produkt. Syftet med forskningen var att identifiera och presentera olika differentieringsmetoder som kan tillämpas inom främmandespråksundervisning i årskurs 1–6, speciellt metoder som lämpar sig till elever med språkliga inlärningssvårigheter samt särskilt begåvade elever. Forskningen samlar konkreta undervisningsmetoder som lärare i främmande språk kan använda i sitt klassrum. Min forskning var en beskrivande litteraturöversikt där mitt forskningsmaterial bestod av 9 artiklar och bokkapitel om konkreta differentieringsmetoder, speciellt inom främmandespråksundervisning i årskurs 1–6. Allt forskningsmaterial finns tillgängligt online. Materialet genomgick en tematisk innehållsanalys där jag identifierade tre olika teman som jag grupperade resultaten enligt (se Bilaga 1). Jag identifierade ett flertal konkreta differentieringsmetoder som kan tillämpas i främmandespråksundervisningen i årskurs 1–6 i mitt forskningsmaterial, såsom differentierade läxor, lärostationer i klassrummet samt uppgifter på olika nivåer. Dock är det väsentligt att ta i beaktande att alla differentieringsmetoder inte fungerar lika väl med alla elever och läraren bör därför med jämna mellanrum bedöma effektiviteten av metoderna och göra ändringar vid behov.
  • Pihlaniemi, Misa (2021)
    Mål. Mobbning i skolan är ett evighetsproblem. Under hösten 2020 har det i medierna rapporterats om mobbningsfall i Finland som har slutat i allvarliga våldshandlingar. Då eleverna befinner sig en betydande del av sin vardag i skolan är det viktigt att de trivs i skolan och vill gå dit. Därtill har skolan en lagstadgad skyldighet att genast ingripa ifall mobbning, våld, rasism eller annan diskriminering förekommer. Syfte med min studie var att utreda hur mobbning tar sig i uttryck i de nordiska grundskolorna. Därtill ville jag utreda ifall det skett någon slags utveckling eller förändring i mobbning under de senaste åren. Forskningsfrågorna var följande: 1) Hur tar mobbning sig i uttryck hos elever i grundskolan? 2) På vilket sätt har mobbning förändrats under åren 2010–2021 i grundskolor i Norden? Metoder. Jag har utfört min studie som en kvalitativ litteraturöversikt. Det utvalda artiklarna inkluderades enligt förbestämda urvalskriterier. Det slutliga forskningsmaterialet bestod av sju vetenskapliga artiklar som jag analyserade genom tematisk innehållsanalys. Resultat och slutsatser. Resultaten visar att mobbningsförekomsten är relativt låg i de nordiska länderna förutom på Grönland. Mobbning domineras fortfarande av traditionell mobbning och det ökar från lågstadieåldern till högstadieålder ochminskar därefter med stigande ålder. På grund av teknologiutvecklingen har nätmobbning uppstått som en nyare mobbningsform. Resultaten från min studie påvisar att det förekommer vissa skillnader igrundskolor i Norden gällande mobbningssätt och mobbningsfrekvensen. Resultaten från min studie visar ytterligare att faktorer såsom kön och invandrarbakgrund är kopplade ihop med utsättning för mobbning. Mobbning är ett fenomen som påverkar negativt den utsatta personens allmänna välmående även ännu i vuxenåldern. Det är således viktigt att forska vidare kring faktorerna som bidrar till mobbning för att kunna minimera detta oönskade beteende i skolorna.