Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "Political Science and Administration"

Sort by: Order: Results:

  • Sandin, Pinja (2024)
    Populismens växande popularitet har lett till diskussioner och mycket forskning om demokratins ställning, samt huruvida populismen bör ses som ett hot mot eller som en del av demokratin. Begreppet populism är rätt så brett och kan enligt olika forskare betyda både ideologi och politikstil. Populismens förhållande med demokrati och kommunikation är inte nya teman, men alternativa medier har fört med sig ett nytt perspektiv till forskning kring kommunikation. Demokrati och kommunikation flätas ihop då man talar om valkampanjer och top-down-kommunikation. Plattformen TikTok har tidigare inte associerats med politik, men under de senaste åren har plattformen blivit en bra scen för politiker att nå väljare. Inför riksdagsvalet 2023 var flera partier aktiva med att publicera videor på TikTok, bland dem Sannfinländarna. Partiet och dess kandidater fick mycket synlighet, och man har efter valet även talat om det som ett ”TikTok-val”. Fallstudien i denna uppsats undersöker hurudana videor Sannfinländarnas kandidater publicerade och huruvida dessa använde sig av populistiska metoder. Studien är baserad på en tidigare studie av Cervi, Tejedor och García Blesa (2023) och resultatet visar att det förekommer vissa populistiska metoder i kandidaternas videor. Man kan ytterligare dra slutsatsen att Sannfinländarnas videor har likheter med den ovannämnda studiens resultat.
  • Karlqvist, Melinda (2022)
    Artificiell intelligens blir en allt större del av vår vardag och kommer nu också att tas i bruk inom den offentliga förvaltningen i Finland. Användningen av ny teknologi kan ha en stor inverkan på statens verksamhet. För att se till att den förvaltningen också i framtiden lever upp till den goda förvaltningens principer som beskrivs i grundlagen och i den statsvetenskapliga litteraturen, bör man noggrant granska tillämpningarna av AI som används i den offentliga sektorn. I den här avhandlingen analyserar jag den finska statens AI-program, AuroraAI, ur tre olika synvinklar. Jag granskar de förberedande dokumenten som finns till allmänhetens förfogande för att ta reda på hur och om man i programmet tagit upp frågor gällande effektivitet, säkerhet och samarbete, tre viktiga teman vad gäller offentlig förvaltning. Dessa delområden av god förvaltning behandlas alla i någon mån i programmet, men det finns fortfarande oklarheter om hur man planerar att ta itu med vissa problem i praktiken. I framtiden kommer användningen av artificiell intelligens inom förvaltningen att öka och det behövs vidare forskning kring de risker som kan uppkomma.
  • Vik, Jonathan (2024)
    Sydkorea är ett av världens mest sekulära länder. Trots det har religionen haft en verklig inverkan på Sydkoreas utveckling som nationalstat. Med pluralismen som teoretisk referensram finner vi att det finns flera grupper som konkurrerar, eller snarare växelverkar om makten under tiden för statsbyggandet. När grundstenarna för staten lades var makten koncentrerad till presidenten. För att studera religionens inverkan på statsbyggandet ser vi framför allt hur policyutfall gynnat olika religiösa grupper. Den religiösa grupp som kanske haft störst inflytande sedan Sydkoreas självständighet har varit de kristna. Favoriseringen av president Syngman Rhee lade en god grund för kristendom i den statliga apparaten. Under demokratiseringsprocessen blev kyrkorna en verklig politisk makt som till och med satte sig upp mot staten Konfucianismen har över lag ett starkt fäste i koreansk kultur och har länge präglat den konservativa rörelsen i Sydkorea och har funnits representerade i de konservativa politiska partierna. Även buddhismen har med sin återkomst gjort sig synlig i både politiken och det religiösa vardagslivet hos sydkoreanerna.
  • Kattilakoski, Erika (2022)
    Forskningen om de faktorer som påverkar politiskt deltagande har flera gånger pekat ut den positiva effekten av religion och religiositet. Denna effekt har också ofta påståtts uppstå från den positiva inverkan som religiositet har på individens känsla av att kunna påverka politiken och sin egen omgivning. Mitt syfte med denna avhandling är att analysera sambandet mellan religion och finska väljares känsla av att vara politiskt inflytelserika, samt avgöra ifall det finska politiska och religiösa klimatet ger upphov till samma resultat som liknande studier på andra håll i världen. Analysen, som fokuserar på religiositet samt frekvensen av både religiöst deltagande och bön, visar att finska väljare, trots sin till stor del lutherska och sekulariserade uppfostran, fortfarande påverkas positivt av religiositet. Dessa resultat uppmuntrar till ytterligare forskning om ovanstående relation i synnerhet i Finland, där behovet av demokrati- och deltagarfrämjande åtgärder växer.
  • Smolander, Ina (2022)
    I denna avhandling undersöks hurdan roll samarbete mellan den offentliga- och icke-offentliga sektorn har i Finlands offentliga internationella klimatfinansiering. Detta undersöks utgående ifrån en teoretisk referensram för styrning och organisering inom området. Genom samarbete kan man samla resurser från alla sektorer, både i form av kapital och kunskap. Det här är viktigt för att man effektivt ska kunna bekämpa och anpassa sig till klimatförändringen, som är ett pressande och lömskt problem. Det finns ingen tid att förlora så det är viktigt att klimatfinansieringen genast utformas på bästa möjliga sätt. Man har alltmer börjat poängtera samarbetsmodeller för att bland annat mobilisera privat kapital men det finns ännu inte mycket bevis på hur bra dessa modeller faktiskt lyckas uppnå klimat- och utvecklingsmål. Därför undersöks också hurdana risker det finns med ökat samarbete samt hur dessa möjligen syns i Finlands internationella klimatfinansiering. I forskning beskriver man att styrningen inom internationell klimatfinansiering har gått från en interstatlig regim mot ett polycentriskt system där formella samarbeten med också icke-offentliga aktörer är framträdande. I Finlands långsiktiga plan för internationell klimatfinansiering framkommer globala, interstatliga aspekter tydligt. Fastän samarbete nämns i olika sammanhang ser det ut som om man kunde göra mycket mer på området. I Finlands plan identifierades flera potentiella utmaningar med ökat samarbete. Fastän det framkommer att samarbetsformer är attraktiva för klimatfinansieringen så finns det inte en lösning som passar alla situationer utan ibland kan det finnas lämpligare former för klimatfinansiering än samarbetsmodeller som har som mål att mobilisera privat kapital. Hur dessa samarbetsformer utformas och styrs blir också viktigt.
  • Jokinen, Ben (2024)
    Denna kandidatavhandling undersöker konceptet samhällelig rättvisa genom en djupgående dialog med John Rawls teori om rättvisa så som den presenteras i hans banbrytande verk A Theory of Justice. Avhandlingens syfte är att undersöka och analysera om vi kan använda Rawls tankar att orientera oss i dagens politiska och sociala klimat, där oroväckande trender mot ojämlikhet, polarisering och en utveckling mot autokratier sker runt världen. Genom en textanalys av Rawls verk, samt en översikt av kritiska perspektiv av andra filosofer, undersöker kandidatavhandlingen rättvisans roll och relevans i dagens samhällsdebatt och politiska klimat. Analysen omfattar Rawls grundprinciper för rättvisa, hans syn på samhällsstrukturen och hur dessa stämmer överens med verkligheten. Resultaten av textanalysen och dess tillämpning på dagens politiska och sociala klimat samt diskussionen om andra kritiska perspektiv mot Rawls idéer, belyser behovet av att återuppliva diskussionen kring rättvisa. Trots att Finland är ett utvecklat och demokratiskt land, finns det tecken på att människor är motvilliga att diskutera rättvisa samt dess främjande, då individer utgår alltmer från ett individualistiskt perspektiv. Genom att använda Rawls idéer belyser avhandlingen problematiken mellan ideal och verklighet samt varför det är av värde att konstant diskutera rättvisa som ett kollektivt mål.
  • Söderblom, Amanda (2022)
    I Finland ordnades välfärdsområdesval för första gången 2022 och till följd av coronapandemin hölls majoriteten av valets kampanjföring digitalt. Bland annat det högerpopulistiska partiet Sannfinländarna publicerade flera videor på YouTube inför valet. Populism kan definieras som både en kommunikationsstil och kommunikationsstrategi (Jan Jagers & Stefaan Walgrave 2007: 3). I avhandlingen diskuterar jag ifall populism som en kommunikationsstrategi förekommer i Sannfinländarnas kampanjvideor på YouTube i välfärdsområdesvalet 2022, och ett möjligt samband mellan detta och väljarnas okunnighet. För att analysera förekomsten av populism som en kommunikationsstrategi i tre av Sannfinländarnas kampanjvideor applicerar jag Jagers och Walgraves teoretiska ramverk. Jag har genomfört en kvalitativ innehållsanalys och vidare diskuterat resultaten utgående från den sociala identitetsteorin och deprivationsteorin. Resultaten tyder på förekomsten av populism som en kommunikationsstrategi i Sannfinländarnas tre kampanjvideor i välfärdsområdesvalet. Sannfinländarna kan även genom populistiska kommunikationsstrategier tänkas skapa och främja okunnighet bland väljarna, men en sådan slutsats kräver dock ytterligare forskning.
  • Liemola, Morris (2023)
    Avhandlingen behandlar temat politisk kampanj i riksdagsvalet 2019. Avhandlingen granskar skillnader mellan det politiska partiet Sannfinländarna och de övriga riksdagspartierna i valkampanjen i riksdagsvalet 2019. Avhandlingen använder sig av ett teoretiskt ramverk utformat av Baringhorst et al. (2017). Ramverket kategoriserar tre typer av kampanjmetoder: förmodern, modern och postmodern kampanj. Avhandlingen jämför Sannfinländarna och övriga politiska partier baserat på data från en valundersökning sammanställd av Kestilä-Kekkonen & Von Schoultz (2020). Avhandlingens syfte är att på basis av denna data svara på frågan om Sannfinländarna skiljer sig från övriga partier i användningen av förmoderna, moderna och postmoderna kampanjmetoder. Avhandlingen jämför särskilt Sannfinländarnas och övriga partiers användning av sociala medier som kampanjmetod i valkampanjen 2019.
  • Joutsi, Anton (2023)
    Under 2000-talet har politisk kommunikation blivit alltmer polycentrisk runtom i världen. Som en följd har politiker börjat använda internet och sociala medier som en del av sina kampanjmetoder. Forskning om hur nya kommunikationskanaler påverkar politiken och samhället har pågått sedan 1920-talet. När internet blev en del av medielandskapet på 1990-talet, började man också undersöka påverkan av internet på politik och samhälle. Mitt syfte med denna avhandling är att undersöka kandidaternas attityder till sociala medier som kampanjmetod och hur ålder påverkar detta. Det finns begränsad forskning på detta område, vilket gör det till ett viktigt ämne att utforska. Avhandlingens hypotes är att yngre kandidater har en mer positiv attityd till sociala medier som kampanjmetod. Denna hypotes stöds av avhandlingens teoretiska referensram samt tidigare forskning om sociala medier i valkampanjer och användning av sociala medier i allmänhet. För att undersöka hypotesen använder jag frågeformulär från von Schoultz & Kestilä-Kekkonens forskningsprojekt (2019), som är en del av större internationell forskning om politiska val. De frågor som valdes för denna avhandling fokuserar på kandidaternas aktiviteter på sociala medier och om de anser att sociala medier är ett användbart sätt att övertyga väljare. Jag delade in respondenterna in i tre åldersgrupper (18–35, 36–59 & 60–) för att jämföra deras svar och undersöka hur ålder påverkar attityden till sociala medier som kampanjmetod. Denna avhandling fokuserar på två frågor från sektionen B9 i frågeformulären: 1.) Kandidaters aktiviteter på sociala medier är ett användbart sätt att övertyga väljare 2.) Många kandidater använder sociala medier under valkampanjen bara för att deras motståndare också gör det Respondenterna hade tre svarsalternativ på bägge frågorna: 1. Av annan åsikt 2. Varken av samma eller av annan åsikt 3. Av samma åsikt Analysen visar att den första frågan stöder avhandlingens hypotes. Ju yngre respondenterna är, desto positivare är deras svar på frågan. Dock ger den andra frågan liknande svar från varje åldersgrupp, vilket inte visar att ålder påverkar attityden positivt eller negativt. Sammanfattningsvis visar avhandlingen att hypotesen till viss del stöds av resultaten, men denna fråga kräver mer forskning.
  • Wegelius, Janina (2024)
    Regeringen i Sverige har identifierat gängkriminalitet som en av de mest akuta samhällsutmaningarna och har nyligen publicerat en omfattande nationell strategi för att bekämpa detta fenomen. Syftet med min studie var att undersöka hur problemet med gängkriminalitet framställs och uppfattas genom den nyetablerade skrivelsen av Sveriges regering, med fokus på att analysera hur de politiska strategierna och åtgärderna presenteras för att bekämpa gängkriminalitet. Genom att tolka och analysera regeringens politiska initiativ avsåg avhandlingen att ge insikter om de underliggande tankarna och intentionerna bakom strategierna för att adressera gängkriminalitet, särskilt vad gäller hur problemet definieras och konstrueras i den politiska diskursen. Genom en kritisk diskursanalys observerades att regeringens diskurs framhäver gängkriminalitet som ett växande och allvarligt samhällsproblem, där betoningen ligger på rekrytering av unga till kriminella nätverk och tillgången på illegala vapen och explosiva varor. Trots detta utelämnar regeringen diskussion om socioekonomiska faktorer och förebyggande åtgärder som investeringar i utbildning och socialt stöd. Dessutom förblir viktiga aspekter, såsom den omfattande narkotikahandeln och dess koppling till gängkriminalitet, relativt oproblematiserade i den politiska diskursen.
  • Lindholm, Karen (2024)
    Syftet med studien var att granska skillnaderna i Pekka Haavistos och Alexander Stubbs retoriska kommunikation på det sociala mediet Tiktok inför presidentvalet. Tiktok är en relativt ny applikation som lanserades i västvärlden 2016. Tiktok har blivit mycket populär bland unga och 71 procent av Tiktoks användare är under 34 år gamla, exclusive minderåriga. Den retoriska kommunikationen består av tre metoder för att övertyga sin publik, etos, patos och logos. Etos refererar till talarens trovärdighet samt den tillit och trygghet som talaren väcker hos publiken, patos engagerar känslor och logos använder förnuftiga sakargument. Jag studerade skillnaden i videor publicerade på Tiktok av Pekka Haavisto och Alexander Stubb under tidsperioden 17 januari till 23 januari. Studien består av en kvalitativ innehållsanalys av det presidentkandidaterna säger i videorna och vilka ämnen de väljer att lyfta upp. Videorna kategoriserades antingen som etos, patos eller logos, beroende på temat som presidentkandidaterna valde att lyfta upp i sina videor. Resultaten visar att båda presidentkandidaterna använder sig främst av patosargument, men Alexander Stubb använder patosargument i en mycket större utsträckning än Pekka Haavisto, som använder sig mycket jämnare av alla tre argumentationsformerna.
  • Hasselblatt, Lucas (2021)
    Denna avhandling analyserar arbetsprocessen kring Finlands nya öppenhetsregister. Öppenhetsregistret är av intresse eftersom det är ett konkret och tydligt sätt att reglera och synliggöra lobbning inom politiken. Lobbning i sig är också en mycket viktig del av politisk påverkan eftersom det är ofta via lobbning som företag och andra organisationer påverkar politiken. Materialet i avhandlingen baserar sig på mötesprotokoll och andra dokument som har publicerats om arbetsprocessen. Metoden för analysen är en deduktivt kvalitativ innehållsanalys som fokuserar på de specifika variablerna informationsdelning och inkludering samt deras inverkan på transparensen. Avhandlingens resultat är att informationsdelning har en stark koppling till transparensen och en stor betydelse för hur hög grad av transparens öppenhetsregistret kommer att ha i allmänhet. Inkluderingen har en stor roll i registret i allmänhet men dess koppling direkt till transparensen är betydligt svagare.
  • Jungar, Sara (2024)
    I avhandlingen undersöks potentiella samband mellan åtta finländska politiska partiers nominering av unga kandidater och deras framgång att bli invalda i riksdagen. Genom en kvantitativ analys med data från de finländska riksdagsvalen under perioden 2003–2023, presenteras en översikt av partiernas nomineringsmönster och därefter de invalda kandidaternas faktiska ungdomsrepresentativitet. Resultaten visar att trots att vissa partier nominerar en hög andel unga kandidater så återspeglas inte detta nödvändigtvis i den invalda representationen. Med hjälp av den deskriptiva representationsteorin och teorin om rationellt handlande diskuteras och härleds resultaten. Slutsatserna betonar komplexiteten i nomineringsprocessen och vikten av att beakta olika faktorer som påverkar den politiska representationen såsom partiernas ideologiska värdegrund, väljarstöd och antal mandat.
  • Lönnberg, Heidi (2024)
    Det råder en oro över att politiskt engagemang har minskat bland unga. Enligt forskning är valdeltagandet lågt bland yngre generationer. Uppväxten har en central roll i relation till politisk socialisering, samt med tanke på attityder och värderingar hos individer som kan vägleda engagemanget i demokratiska processer. Det är inte okänt att socioekonomiska faktorer, såsom samhällsklass, familj och utbildningsnivå kan påverka politiskt engagemang. Det finns en allmän uppfattning om att en högre utbildningsnivå kan leda till högre valdeltagande, men forskning pekar ändå på varierande resultat. Att förstå hur uppväxtfaktorerna påverkar politiskt beteende är viktigt för att främja ungas demokratiska deltagande. Denna avhandling studerar närmare hur familjens politiska socialisering, utbildningen under uppväxten och barndomshemmets samhällsklass påverkade unga individers röstbeteende i det finländska riksdagsvalet 2019. Den fördjupar sig även i politisk socialisering, som fungerar som det teoretiska ramverket i arbetet. Avhandlingens analys utförs som en statistisk analys och presenteras genom tre korstabeller, och dess resultat indikerar att en högre utbildningsnivå har ett tydligt samband till högre aktivitet inom röstbeteende, då uppfattningen om hur mycket relevant information individerna fått av familjen eller vilken samhällsklass de ansåg sitt barndomshem tillhöra inte korrelerade lika starkt med röstbeteendet.
  • Alasara, Alexandra (2024)
    I avhandlingen undersöks hur finländarnas invandrarattityder förändrats i samband med flyktingkriserna 2015 och 2022 och vad som kan förklara förändringen. Invandring är något som alltid existerat och alltid kommer att existera men det är först på 2000-talet som invandringen ökat kraftigt och så även de negativa invandringsattityderna. Orsakerna till de negativa invandrarattityderna är flera och avhandlingen ger en mångsidig grund till att förstå vad som påverkar en individs invandrarattityder. Avhandlingens syfte är att är att undersöka hur finländarnas invandrarattityder förändrats i samband med flyktingkriserna 2015 och 2022 samt vad som kan förklara dessa förändringar. Analysen är en jämförande kvalitativ analys och som datamaterial används de nationella rapporterna från Standard Eurobarometer 84 från hösten 2015 (EB 84, 2015) och Standard Eurobarometer 97 från sommaren 2022 (EB 97, 2022). Datamaterialet ger en tydlig bild av finländarnas invandrarattityder. Datamaterialet jämförs med varandra och i analysen kommer det fram att finländarnas invandrarattityder förändrats. Invandrarattityderna år 2015 var mer negativa än invandrarattityderna år 2022. Oron för invandring var också väldigt stark bland finländarna år 2015. Orsaken till förändringen kan förklaras med att majoriteten av invandrarna år 2015 kom från Mellanöstern och år 2022 kom majoriteten från Ukraina, i och med kriget. Av undersökningen framkom det att finländarna hellre tar emot flyktingar från europeiska länder än icke- europeiska länder. Resultatet analyseras sedan med hjälp av den teoretiska referensramen och kommer fram till att finländarna känner starkare samhörighet med ukrainska flyktingar än flyktingar från Mellanöstern. Den socioekonomiska statusen påverkar även känslan av oro hos finländarna under flyktingkrisen 2015 och kan så även ses som en möjlig förklaring till de negativa invandrarattityderna.
  • Währn, Noomi (2022)
    Fria och jämlika val är en av demokratins viktigaste funktioner (Dahl 2015:37), och därför är det viktigt att forska i valsystem. Jag har valt att studera systemet som används för att välja den amerikanska presidenten. Valsystemet och speciellt elektorskollegiet är omdiskuterat och har fått mycket kritik, speciellt i och med valen 2000 och 2016, då det för första gången på över hundra år skedde att valets vinnare inte fick en majoritet av de avlagda rösterna. I delstaterna Maine och Nebraska används ett annat system för allokering av elektorer än i de övriga delstaterna. De använder fortfarande ett pluralitetsvalsystem, men enligt kongressdistrikt i stället för att hela delstaten är en valkrets. Jag tillämpar det systemet på alla delstater i presidentvalet 2016 och utför en kvantitativ analys för att se vilken inverkan det kunde ha haft på valets utfall. Det visade sig att det ändrade resultatet med 16 elektorsröster som gick från Donald Trump till Hillary Clinton, men påverkade inte valets utfall.
  • Grüssner, Julina (2024)
    Högerpopulistiska partier runt om i världen har de senaste årtiondena blivit alltmer etablerade på partikartan och får ett allt större stöd av väljarna. Ett könsgap har kunnat observeras inom flera högerpopulistiska partier, där fler män än kvinnor attraheras av dessa partier och deras ideologi, som karaktäriseras av nativism, auktoritarism och populism. Forskare har under många år undersökt olika faktorer som kan ligga till grund för detta könsgap, och man har kunnat enas om två betydande förklaringar. Den första handlar om samhälleliga förändringar såsom ökad invandring, som lett till konkurrens på arbetsmarknaden inom den privata sektorn, och postmateriella värderingar om bland annat kvinnors ökade rättigheter och representation i samhället, vilka påverkar könen på olika sätt. Den andra förklaringsfaktorn kan beskrivas som skillnader i politiska attityder, där män och kvinnor ofta socialiseras på olika sätt och värdesätter politiska frågor och problem olika högt. Även maskulinitet och maskulina ideologier är viktiga att diskutera i detta sammanhang. I denna avhandling undersöks finländska kvinnors och mäns socioekonomiska bakgrundsfaktorer samt attityder till åsikter vilka kan kopplas till den högerpopulistiska ideologin. Mitt syfte är att studera om det finns ett könsgap när det gäller högerpopulistiska värderingar också i Finland, och om det dessutom finns könsliga variationer i socioekonomiska faktorer såsom arbetssektor, social klass och utbildningsnivå, vilka kan fungera som en förklaring till att fler män än kvinnor attraheras av högerpopulistiska partier. En analys av respondenter från riksdagsvalsundersökningen 2019 visar att fler män än kvinnor röstade på det finska högerpopulistiska partiet Sannfinländarna. Man kan också konstatera att män generellt har mer nativistiska, auktoritära och populistiska åsikter än kvinnor, samt att män oftare arbetar inom den privata sektorn som har påverkats särskilt av en ökad invandring, vilket gör att man lättare utvecklar invandringskritiska attityder. Män har också oftare lägre utbildning än kvinnor, vilket ofta korrelerar med högerpopulistiskt väljarbeteende. Även om de studerade skillnaderna var små mellan könen kan resultaten ändå visa på faktorer som påverkar varför män i större utsträckning än kvinnor attraheras till högerpopulistiska partier. Avhandlingen ger också ett finländskt perspektiv på högerpopulistiskt väljarbeteende eftersom den studerar finska mäns och kvinnors attityder kopplade till högerpopulistiska värderingar och deras socioekonomiska bakgrundsfaktorer, där vissa faktorer kan i högre utsträckning kopplas till högerpopulistiskt röstande.
  • Taipale, Selja (2023)
    Den invandrade befolkningen i Finland har ökat markant under de senaste 10 åren. Deras deltagande i den finländska demokratin har däremot inte ökat i samma takt. Det finns ett konstaterat demokratiunderskott hos den invandrade befolkningen i Finland. Den invandrade befolkningen röstar mindre aktivt och är starkt underrepresenterad bland kandidaterna. Att en allt större samhällsgrupp inte känner sig inkluderad i beslutsfattandet kan ha stora konsekvenser för samhället, bland annat genom utbredd marginalisering. Denna avhandling undersöker vilka bakgrundsfaktorer som har påverkat beslutet att ställa upp hos förstagångskandidater med invandrarbakgrund. Detta utförs genom en statistisk analys med hjälp av data från kommunalvalet 2017. För att identifiera de faktorer som är särskilt viktiga för specifikt förstagångskandidater med invandrarbakgrund jämförs deras svar med svaren från förstagångskandidater utan invandrarbakgrund. Resultaten kan ge redskap för att utveckla stödmekanismer som är särskilt riktade mot personer av invandrarbakgrund, i processen av att ställa upp i val, och sänker tröskeln till deltagande. Förstagångskandidaternas väg till kandidatur är ett ämne som inte har behandlats uttömmande i tidigare forskning. Även forskningen kring kandidater med invandrarbakgrund i Finland har vuxit fram ordentligt först under de senaste åren. Av dessa orsaker är avhandlingens teoretiska referensram skapad av teorier på en mer allmän nivå, med rekryteringsteorin som främsta teoretiska sammanhang. De resurserna som analyseras i avhandlingen är kandidaternas stödnätverk och uppmuntran, motivationer samt organisatoriska bakgrund. Dessa faktorer har härletts från avhandlingens teoretiska referensram, rekryteringsteorin. Analysen visar att det finns skillnader i bakgrundsfaktorerna för kandidatur mellan förstagångskandidater med och utan invandrarbakgrund. De med invandrarbakgrund betonar särskilt betydelsen av personliga nätverk och uppmuntran från närstående. Deras motivation för kandidaturen innefattar också oftare en önskan att få personlig nytta av kandidaturen och det eventuella förtroendeuppdraget än hos jämförelsegruppen. De med invandrarbakgrund upplever att partiorganisationen inte spelade en betydande roll i deras kandidatur, vilket skiljer sig markant från förstagångskandidaterna utan invandrarbakgrund, som värderar partiets betydelse högt. Att förstagångskandidater med invandrarbakgrund känner att de personliga nätverken och kandidatens närstående spelar en betydande roll i beslutet att ställa upp visar vikten av att stödja den politiska kunskapen och förståelsen för det finländska politiska systemet hos invandrade. Både partierna och myndigheterna borde satsa på ökad flerspråkig och lättillgänglig information för att göra beslutsfattandet mera inkluderande.
  • Welvestam, Emil (2023)
    Valdeltagandet i Finland är i regel lägre än det i Sverige. Det gäller speciellt kommunalvalen. I Sverige har sedan 1970 valen på de lokala, regionala och nationella nivåerna hållits samtidigt, medan Finland håller valen separat. Denna avhandling utreder ifall de gemensamma valdagarna har en påverkan på valdeltagandet. Eftersom valdeltagande är nära associerat med demokratins styrka och hälsa, kan vissa valsystem som främjar deltagandet vara att föredra. Genom att jämföra valdeltagandet mellan Sverige och Finland över tid, söker avhandlingen samband och mönster i valdeltagandet. Den jämför deltagandet i riksdagsvalen, kommunalvalen och europaparlamentsvalen. Presidentvalen i Finland har ingen motsvarighet i Sverige, och välfärdsområdesvalen/regionvalen kan inte meningsfullt jämföras då Finland endast har haft ett välfärdsområdesval. Europaparlamentsvalen ger en möjlighet att jämföra val där de nationella skillnaderna i valsystemen är minimala i jämförelse med de nationella valen. Denna statistik ställs i relation till två teoretiska ramverk. Teorin om rationella val och resursteorin. Dessa två teorier fokuserar på väljarna och deras avgöranden inför ett stort antal valtillfällen, genom att se på vad som är de mest rationella, nyttomaximerande och resursmaximerande valen mellan att delta eller inte delta. Analysen finner att det svenska kommunala valdeltagandet har bundits nära till deltagandet på riksnivå efter sammanslagningen 1970. Medan det finländska deltagandet varierar mycket. Den finner även att de tillfällen då val på olika nivåer hålls samma år i Finland, stiger i regel deltagandet, ibland även markant. Mot bakgrund av det teoretiska ramverket tyder det på ett samband mellan hur ofta valår anordnas och nivån på valdeltagandet. Huruvida gemensamma valdagar är att föredra eller inte för Finland är dock något som vidare utredningar kommer behöva se på. Det blir en fråga om politisk vilja samt förvaltningsmässiga och administrativa frågeställningar. Finland har dock valt att redan slå samman kommunalvalen och välfärdsområdesvalen från och med 2025, och när resultatet av den ändringen väl blir mätbart kan frågan om Finland bör hålla dem gemensamt med även riksdagsvalen blir ytterst aktuell.
  • Perkkiö, Sara (2023)
    As whistleblowing becomes an increasingly global phenomenon, states rally to gather a coherent set of whistleblower legislation and to put guardrails in place and protect those involved in the process. Being a whistleblower requires immense courage, and the people who decide to blow the whistle, are often the target of some measure of repercussion, either from their organization or colleagues. A lot of research has been conducted into whistleblowing from different angles, but this is often limited to countries where whistleblowing has been a culturally established phenomenon for longer periods of time. This text explores the situation within Swedish governmental branches by analyzing the results of the study TYST STAT (silent state). The emphasis here will be on the overarching holistic attitude for and towards whistleblowing within the government branches, as well as the perceived acceptance of directing criticism towards organization operations. In the frame of this text, results will be viewed and woven into the theoretical concepts of loyalty and previously established research. The results showed that there are many indeed within governmental organizations that feel like reporting irregularities or directing criticism towards their organization is not acceptable, and from a loyalty perspective the causes showed proof of voluntary and involuntary relations, moving vertical as well as horizontal.