Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "vuorovaikutus"

Sort by: Order: Results:

  • Rantakari, Saila-Maaria (2016)
    The first years of a child’s life set the foundation for emotion regulation. Emotion regulation is a part of self-regulation. The development of emotion regulation is affected by a child’s neurobiological and cognitive development as well as the direct and indirect ways the caregivers of a child use to support a child’s emotion regulation. An adult regulates a child’s emotions outwardly in order to increase a child’s own ability to regulate emotions. Emotion regulation skills have an important effect on a child’s social relations and emotional well-being. This study describes the experiences and views of kindergarten teachers on supporting the emotion regulation of 0–3-year olds. The purpose of this study was to find out the prerequisites for supporting emotion regulation and the functional tools for supporting the emotion regulation of 0-3-year olds in early childhood education. The study method was qualitative research. Research data were collected by semi-structured interviews. Three (3) kindergarten teachers from the Helsinki metropolitan area were interviewed for the purpose of this study. Data analysis method in this study was content analysis. The study showed that the kindergarten teachers who participated in the study considered using small groups and recognizing the individuality of a child as prerequisites for supporting emotion regulation. Important factors in supporting emotion regulation were the sensitivity, attentiveness and professionalism of the kindergarten teachers. The most common ways of supporting emotion regulation were teacher-child interaction including emotional expressions, gestures, naming of emotions and holding a child in a teacher’s lap. According to this study, spontaneous everyday situations provided better opportunities for supporting emotion regulation than teaching materials designed specifically for teaching emotional skills. Peer relations were considered to have a positive effect on the development of emotion regulation. Children’s literature and play facilitated by the kindergarten teachers were also used as ways of supporting emotion regulation.
  • Eerikäinen, Tiiti (2020)
    Tavoitteet. Kuulovammat voidaan nähdä puheen ja kielen kehityksen riskitekijänä, sillä toimivaa kuuloaistia tarvitaan puhekielen omaksumiseen. Kuulovammat voidaan nähdä myös riskitekijänä toimivan vuorovaikutussuhteen luomisessa. Kuulovamman huomioon ottaminen sekä tämän puuttuvan aistin oikeanlainen kompensoiminen vuorovaikutustilanteissa voi olla hyvinkin haastavaa kuuleville vanhemmille. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää mitkä ovat ne vanhemman ja lapsen välisen vuorovaikutuksen osatekijät, jotka ovat yhteydessä kielellisiin taitoihin kuulovammaisilla lapsilla ja mikä on yhteyden suunta. Tutkielmassa tarkasteltiin myös kuulovammaisten ja normaalikuuloisten lasten ja heidän vanhempiensa välisen vuorovaikutuksen eroja sekä yritettiin löytää keinoja kuulovammaisten lasten ja heidän vanhempiensa välisen vuorovaikutuksen tukemiseen. Menetelmät. Tutkielman tutkimusmenetelmä oli integroiva kirjallisuuskatsaus. Aineistohaku suoritettiin tietokanoissa, jotka sisältävät tieteellisiä julkaisuja. Hakusanoina käytettiin: parent-child, interaction/relation, maternal sensitivity, hearing, loss/impair, launguage, ability/development. Hakulausekkeeksi muodostui: ((parent-child AND (interaction OR relation) OR maternal sensiti-vity) AND ((hearing AND (loss OR impair*)) AND (language AND (ability OR development OR skills)). Lopulliseen aineistoon valikoitui kuusi tieteellistä tutkimusartikkelia, joissa tutkittiin kuulovammaisten lasten ja heidän vanhempiensa välisen vuorovaikutuksen yhteyksiä kielenkehitykseen, kuulovammaisten ja normaalikuuloisten lasten ja heidän vanhempiensa välisen vuorovaikutuksen eroja sekä keinoja, joilla voisi tukea kuulovammaisen lapsen ja hänen vanhempansa välistä vuorovaikutusta. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkielman päätulokset olivat: kuulovammaisten lasten ja heidän vanhempiensa välinen hyvä vuorovaikutus oli yhteydessä hyviin kielellisiin taitoihin. Nuorilla (29-45 kk ikäisillä) kuulovammaisilla lapsilla ja heidän vanhemmillaan jaetun tarkkaavuuden tilanteet olivat lyhyempiä ja niitä oli myös määrällisesti vähemmän verrattuna normaalikuuloisiin lapsiin ja heidän vanhempiinsa. Kuulovammaisten lasten vanhemmat myös vastasivat enemmän multimodaaliseen eli useamman kuin yhden kommunikaatiokeinon avulla tapahtuvaan kuin vain yhden kommunikaatiokeinon avulla tapahtuvaan kommunikointiyritykseen. Normaalikuuloisten lasten vanhemmat vastasivat yhtä herkästi kumpaankin kommunikointiyritykseen. Tämän tutkielman tulosten perusteella voidaan sanoa, että kuulovammaisen lapsen ja hänen vanhempansa välisellä vuorovaikutuksella on yhteys lapsen kielenkehitykseen. Lisätutkimusta kuitenkin tarvitaan, jotta voitaisiin varmistua yhteyksien vaikuttavuudesta.
  • Ristoja, Jasmin (2020)
    Tutkimuksen kysymyksenasettelu on syntynyt lasten itseilmaisun ja vuorovaikutustaitojen tärkeydestä esi- ja alkuopetusikäisten lasten kasvun ja kehityksen kannalta. Lasten itseilmaisu ja vuorovaikutus ovat nostettu esille niin esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2014) ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2014), jotka ovat lasten oppimista, kasvua ja kehitystä sekä pedagogista toimintaa ohjaavia asiakirjoja. Tässä tutkielmassa pyrin tarkastelemaan keinoja, joilla voidaan tukea lapsen kuvallista itseilmaisua ja edistää lapsen vuorovaikutusta kuvataidetuokioissa. Aiemmat tutkimukset puhuvat itseilmaisun tärkeydestä lapsen minuuden muotoutumisessa ja vuorovaikutustaidoilla lapsi kykenee ilmaisemaan itseään sekä olemaan sosiaalisessa vaikutuksessa toisten kanssa sekä kommunikoimaan ympäristön kanssa. Tutkimuksen aihe on mielestäni tärkeä tulevan opettajan ammatin kannalta. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin tietokirjallisuuden lisäksi opinnäytetöitä, tieteellisiä artikkeleita ja tutkielmia, jotka liittyivät esi- ja alkuopetusikäisten lasten kuvataidetuokioihin ja jotka sivusivat lapsen itseilmaisua sekä vuorovaikutusta. Tutkimuksen aineisto oli rajattu koskemaan esi- ja alkuopetusikäisiä lapsia. Tarkastelin tutkimustuloksia varhaiskasvatuksen opettajan ja luokanopettajan näkökulmista. Kirjallisuuskatsauksen muodoksi valikoitui narratiivinen kirjallisuuskatsaus. Kirjallisuuskatsauksessa selvisi, että lasten kuvallista itseilmaisua voidaan tukea antamalla lapselle monipuoliset työskentelyvälineet sekä tarpeeksi aikaa ilmaisemaan itseään kuvallisin keinoin. Keskustelu opettajan ja lasten välillä tuki lasten kuvallisen itseilmaisun kehitystä, jolloin lapsi oppi uusia kuvallisen ilmaisun keinoja. Lapsen vuorovaikutusta kyettiin tukemaan opetusmenetelmän avulla, jossa tutkittiin taideteoksia yhdessä vertaisten kanssa. Lapsi pääsi vuorovaikutuksessa kertomaan omista ideoistaan ja ajatuksistaan sekä rakentamaan uutta tietämystä vertaisten kanssa. Erilaiset kuvataideprojektit sekä kuvataiteen työskentelytavat nähtiin tukevan lasten välistä vuorovaikutusta, jossa lasten välinen ohjaus mahdollistui.
  • Kukkonen, Suvi (2022)
    Tavoitteet. Lapsen myönteinen kuva omasta itsestään auttaa häntä selviytymään vaikeista tilanteista, hyväksymään pettymyksen tunteita ja myös iloitsemaan omista onnistumisistaan. Lapsen minää on tutkittu vain vähän varhaiskasvatuksen kontekstissa. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää keinoja ja ymmärrystä siitä, miten varhaiskasvatuksen opettajat voivat tukea lapsen myönteisen minän toteutumista varhaiskasvatuksessa. Tutkimuskysymyksinä olivat: (1) Miten aikuinen tukee lapsen myönteistä minää vuorovaikutustilanteissa? ja (2) Millaisissa vuorovaikutustilanteissa lapsi saa myönteisen minän tukemista? Menetelmät. Tutkimukseni tarkoitus oli löytää lapsen myönteisen minän tukemista varhaiskasvatuksen kontekstissa, joten päädyin toteuttamaan tutkimukseni laadullisena tutkimuksena. Aineistona oli 38.30 minuuttia videokuvaa päiväkodin tilanteista. Menetelmänä käytin videohavainnointia ja vuorovaikutusanalyysia. Tulokset ja johtopäätökset. Minä kehittyy ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Tulokset osoittivat, että lapsen minää voidaan tukea niin verbaalisesti, kuin nonverbaalisesti hyödyntäen monia eri päiväkodin tilanteita.
  • Sauriala, Netta (2024)
    Tavoitteet. Aiempien tutkimuksien pohjalta on keskitytty kuvaamaan erityisesti, millainen lapsen reagointi vanhempien avioeroon voi olla ja miten lapsi on mukana huoltajuusriidoissa. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että vanhempien toiminta avioerotilanteessa lapsen edun mukaisesti on suuressa roolissa lapsen hyvinvoinnin kannalta. Tutkielman tarkoituksena on syventää tietoa vanhempien avioeron merkityksestä lapsen sosioemotionaaliseen kehitykseen, lapsen ollessa eron hetkellä 3–6-vuotias. Tutkimuksen aihe rajautuu keskittymään 3–6-vuotiaiden lasten sosioemotionaaliseen kehitykseen ja kuvaamaan sitä, millainen merkitys sillä voi olla lapsen nuoruudessa ja aikuisuudessa erityisesti ihmissuhteiden sekä minäkäsityksen kannalta. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin laadullisella eli kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimukseen kerättiin aineisto haastattelumenetelmällä, jossa päädyttiin hyödyntämään toisen ammattiryhmän ammattilaisia. Haastatteluihin valikoitui lasten psykologi ja psykiatri, joilla kummallakin oli pitkä historia lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelystä. Analyysi tapahtui aineistolähtöisenä sisällönanalyysina, jossa aineistosta saatiin rajattua aihe oleellisiin teemoihin. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksessa todettiin, että vanhempien avioerolla oli merkitystä lapsen sosioemotionaaliseen kehitykseen erityisesti, jos erotilanne kesti pitkään tai lapsen kanssa ei käsitelty eroa lapsen tarpeiden mukaisella tavalla. Aikuisen merkitys lapsen sosioemotionaalisessa kehityksessä korostui niin aineistoissa kuin aikaisemmissa tutkimuksissa. Varhaiskasvatuksen ammattilainen, vanhempi tai muu lapselle läheinen aikuinen on merkittävässä roolissa lapsen sosioemotionaalisen kehityksen turvaamisen kannalta.
  • Koponen, Eweliina (2024)
    Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan, millaiseksi varhaiskasvatuksen opettajat kuvaavat vuorovaikutuksen luonteen aikuisen ja lapsen välillä. Tutkimuskysymys on: ”Millaista vuorovaikutus on lapsen ja aikuisen välillä varhaiskasvatuksen opettajien näkökulmasta?”. Tutkielma on toteutettu laadullisena tutkimuksena. Tutkielma on aineistolähtöinen. Aineisto koostuu varhaiskasvatuksen opettajien vastauksista koskien päivän ensimmäistä kohtaamista lapsen kanssa päiväkodin arjessa ja kuvauksista hyvän vuorovaikutuksen luonteesta lapsen ja aikuisen välillä. Vastaukset kerättiin kyselylomakkeella sosiaalisen median kautta. Vastauksia saatiin yhteensä 42 kappaletta, joista 12 kappaletta pääsi osaksi tutkielmaa noudattaen sisäänottokriteereitä. Aineiston analyysiksi valikoitui sisällönanalyysi. Tutkimustulokset osoittavat, että varhaiskasvatuksen opettajat kokevat aikuisen roolin keskeiseksi lapsen ja aikuisen välisessä vuorovaikutuksessa eli myös ensimmäisessä kohtaamisessa lapsen saapuessa päiväkotiin. Merkittävimmiksi lapsen edunmukaisen lapsen ja aikuisen välisen vuorovaikutuksen tekijöiksi nousivat sanaton ja sanallinen vuorovaikutus, lapsen aito arvostaminen, vastavuoroisuus ja tasavertaisuus. Nämä luovat vastausten mukaan pohjan lapsen turvalliselle ja myönteiselle päiväkotikokemukselle. Aikuisen rooli ei rajoitu vain teknisiin työtehtäviin, vaan se ulottuu syvemmälle lapsen tarpeiden ja tunnetilojen ymmärtämiseen.
  • Ventin, Kreetta (2021)
    Nykypäivänä mediassa keskustellaan parisuhteiden ja perheiden raha-asioista. Lehtiartikkelit, podcastit ja blogit ehdottavat, miten pariskunnat voisivat jakaa taloudelliset resurssinsa keskenään ”reilusti”, sekä miten lapsille tulisi opettaa taloustietoja ja -taitoja. Parisuhteen tai perheen perustaminen ovat elämänkulun siirtymävaiheita, jolloin taloudellinen tilanne muuttuu ja talouden hallinta sekä yhteisten resurssien jakaminen korostuu. Tutkielmassa tarkastellaan rahankäyttöä ja tulojen jakamista lapsiperheissä erilaisiin käyttökohteisiin. Lisäksi tarkastellaan lasten ja vanhempien välistä vuorovaikutusta kulutuspäätöksissä. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa viitekehys rakentuu kansainväliseen tutkimusperinteeseen perheen rahankäytöstä sekä viimeaikaisiin kotimaisiin tutkimuksiin. Kirjallisuuteen perehtymällä sekä tietoa yhdistelemällä ja tulkitsemalla tieto jäsentyi kolmeen käsittelylukuun. Ensimmäinen käsittelyluku taustoittaa ja esittelee perheiden rahankäyttöä yleisesti. Varsinaiset tutkimuskysymyksiin vastaavat luvut käsittelevät resurssien jakautumista ja hallintaa lapsiperheissä sekä lasten ja vanhempien vuorovaikutusta. Lapsiperheissä kaikki eivät jaa lähtökohtaisesti samaa elintasoa ja hyvinvointia. Rahojen hallintaan vaikuttavat käytettävissä olevat tulot, niiden alkuperä sekä lasten lukumäärä ja lasten ikä. Rahojen jakautuminen ja käyttö on perheissä sukupuolittunutta. Miehet vastaavat rahallisesti merkittävistä hankinnoista ja naiset päivittäistavaroista. Myös lapset osallistuvat perheessä kuluttamiseen. Lasten ja vanhempien välisellä vuorovaikutuksen laadulla on merkitystä, millaisia kulutusasenteita ja talouden hallinnan taitoja lapset omaksuvat.
  • Seppälä, Sanni (2020)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoiden näkemyksiä päiväkodissa tapahtuvasta loruttelusta ja sen vaikutuksista lapsen kasvuun ja kehitykseen. Tavoitteena on saada tietoa opiskelijoiden hyväksi koetuista loruttelutilanteista ja niiden taustalla vaikuttavista pedagogisista tarkoitusperistä. Tavoitteena oli kartoittaa haastatteluun osallistuneiden opiskelijoiden ajatuksia lorun paikasta tämän päivän suomalaisessa päiväkodissa. Tutkimus lähestyy aihetta lapsen kielen ja vuorovaikutustaitojen kehityksen, kulttuuriperinteen ja Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2018) mukaisen toiminnan näkökulmasta. Aiheesta ei ole aikaisempaa tutkimusta opiskelijoiden tai varhaiskasvatuksen opettajien näkökulmasta. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin haastattelemalla opiskelijoita heidän kokemuksistaan. Tutkimukseen osallistui viisi Helsingin Yliopiston varhaiskasvatuksen opintosuunnan opiskelijaa, joilla jokaisella oli aikaisempaa työkokemusta varhaiskasvatuksen erilaisista työtehtävistä. Haastattelu suoritettiin kirjallisessa muodossa sähköpostin välityksellä. Analyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysia. Tulokset ja johtopäätökset. Haastatteluun osallistuneet opiskelijat kokivat loruttelulla olevan pääosin vaikutusta lapsen kielen kehitykseen. Loru koettiin myös toimivaksi työkaluksi arjessa etenkin silloin, kun tilanteet vaativat aikuiselta ryhmänhallinnallista osaamista. Näitä olivat esimerkiksi siirtymä- ja odottelutilanteet. Kaiken kaikkiaan opiskelijat olivat lorutelleet lähes jokaisessa päiväkodin fyysisessä ympäristössä ja kokivat lorujen soveltuvan laajasti päiväkodin eri toimintoihin. Vastauksissa ilmeni myös, että opiskelijat arvostavat lorua osana lasten kulttuuria ja tunnistavat sen merkittäväksi osaksi lapsuutta
  • Sillanpää, Sari Pirjo Susanne (2022)
    Tutkielman tavoitteena oli selvittää lasten kokemuksia osallisuudestaan päiväkodin toiminnansuunnittelussa. Tutkimustiedon lisääminen sekä lasten omien kokemusten ja näkökulman tavoittaminen on ensiarvoisen tärkeää selvitettäessä, miksi ja miten osallisuuden kokemukset kyetään toteuttamaan varhaiskasvatuksessa. Lasten osallisuuden toteutuminen on asetettu velvoittavaksi tavoitteeksi varhaiskasvatuslaissa, kuntien paikallisissa varhaiskasvatussuunnitelmissa ja Lasten oikeuksien sopimuksessa. Tutkimusten mukaan lasten osallisuuden toteutuminen varhaiskasvatuksen käytänteissä ja toimintakulttuurissa, ei kuitenkaan toteudu lakien edellyttämällä tavalla. Tässä tutkimuksessa kerättiin tietoa lasten kokemuksista osallisuudestaan päiväkodissa ja etsittiin tekijöitä, jotka voisivat olla esteenä lasten osallisuuden toteutumiselle. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, jossa fenomenologinen lähestymistapa painottaa lasten kokemuksia ja näkökulmaa heidän itsensä kertomana. Tapaustutkimuksen kaltainen menetelmä rakentui varhaiskasvatuksen päiväkotiryhmän kuuden 5-vuotiaan lapsen ryhmän muodostamana. Aineisto kerättiin yhdistelemällä haastattelua, havainnointia ja lasten tuottamaa kuva-aineistoa. Näillä pyrittiin saamaan mahdollisimman monipuolinen kuva lasten osallisuuden toteutumisesta. Haastattelut toteutettiin kolmen päivän aikana. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkielman tulokset osoittivat osallisuuden ilmaisemisen ja merkityksen olevan lapsille epäselviä. Enemmistö lapsista ei tiennyt käytänteitä, joilla saisi näkemyksiään esille ja kokonaisuudessaan osallisuuden kokemuksia oli vähäisesti. Aikaisemmat tutkimustulokset toteavat varhaiskasvatuksen henkilöstön tiedon puutteen, ristiriitaisten käsityksien osallisuuden määritelmästä sekä teoreettisesta perustasta olevan osallisuuden toteutumisen esteenä. Tämä vahvistui myös lasten kertomana siinä, ettei lapsille ollut tiedossa käytänteitä ja henkilöitä, joille he olisivat näkemyksiään kertoneet. Osallisuus toteutui kuitenkin vertaisryhmässä, jossa lapset osoittivat kyvykkyyttään suunnitella, ohjata ja ratkaista tilanteita demokraattisesti keskenään. Aikuisten ja lasten välinen vuorovaikutus sen sijaan toteutui heikosti, eikä selkeitä toimivia käytänteitä tukemaan lasten osallisuutta toimintansa suunnitteluun löytynyt. Tämän tutkielman tulokset viittaavat siihen, että henkilöstön puutteellinen osallisuuden käsitteen ja pedagogisten käytänteiden puute, heijastuu vahvasti lasten osallisuuden kokemusten vähäisyyteen.
  • Hiljanen, Sini-Juulia (2019)
    Objectives. The purpose of this study is to find out how pre- primary teachers say they can take notice of the interests of children in the day- to- day activities. Based on previous research data, hearing out children’s ideas and thoughts affects positively on the self- image, motivation to learn, self- esteem and self- empowerment. The purpose of this study is also to find out the obstacles that may keep teachers from noticing children’s wishes. In the theoretical part of this research, I bring out concepts and themes that should be considered when hearing out children’s interests. These include a child- centered approach, participation in early childhood pedagogy and interaction between the child and the adult. Each of the previous concepts/ themes contributes to the realization of high- quality early childhood education in their own way. Methods. This study has been carried out using a qualitative research method and by following a phenomenological-hermeneutic research tradition. The material was collected by interviewing four early childhood teachers in the Helsinki metropolitan area. I recorded every interview situation after which the recordings were transcribed into a readable format. After that, I looked for answers that were relevant to my research questions. Results and conclusion. Based on the results of this research, children’s areas of interests can be taken into account in many ways. The responses showed that it is important to listen to children’s ideas by observing them, let them to vote and discussing with them. In order to achieve high- quality interaction between children and adults, team spirit and trustworthy atmosphere were needed. According to the interviewees, it was important that every child was equally noticed and heard. Based on the results, there were also some obstacles that made it difficult to take children’s interests into account. These obstacles were such as lack of resources, too small spaces, lack of staff and turnover. Teachers should always be ready for possible change of plans. Also, according to the results children’s ideas had to be left out sometimes because they did not fit in the schedule or were too vivid. The National Core Curriculum for Pre- primary Education was considered to provide a framework for all activities. The role of the adult in child- initiated education to happen and as enabler of participation was considered important. This research is a reminder of how it is important to hear children’s wishes and ideas.
  • Leinonen, Riikka (2017)
    There has been plenty of research past decade that clarify that even small children experiences stress. Researches have addressed that the best protection from stress is safe and trustworthy adult. Despite of that, the number of children in kindergarten groups continuously increases and replying on children individual need of support is more and more challenging. Children different temperament, ways to react and work, also have an influence on how much they need and demand support from adults. This study is going to research how kindergarten teachers support the development of stress regulation according to children with different expresses of temperament. The study introduces situations, that kindergarten teachers that have participated in this study, sees as stressfull for their own pre-school group and how they response in those situations. This study is qualitative case study that is approached on descriptive point of view. Method for collecting the material was pair interview where two kindergarten teachers from the same pre-school group categorized the children in their group into the table of three different temperament (Thomas & Chess 1969) and answered on two open questions. The interview has been transcribed and all the statements have arranged on the table by research questions. The content is analyzed by content analyzing and themes. I construed the material with phenomenologig point of view without pre-expectations. The study pointed out that kindergarten teachers saw the need of the support of the stress regulation similar with the description in temperament assignment. The children with challenging temperament demanded more support in stressful situations while easier temperaments were independent and survived more easily in stressful situations because of their positive attitude. In kindergarten temperament affects in how much children are in a interaction with an adult. The study woke kindergarten teachers to reflect the individualism of the children on their group and the importance of noticing it.
  • Hellsten, Jenna (2017)
    The aim of this study was to describe temperament characteristics of children under three years old in one day care group and their kindergarten teacher's engagement. Previous study has shown that children's temperaments have an influence on the way a teacher interacts with them in school environment. This study is based on the idea that a child's temperament affects the education they get. Children's temperaments and adult engagement in early childhood education have not been studied together before. This study combines both qualitative and quantitative research methods. At first children’s individual characteristics were assessed by exploring their temperament. Parents evaluated their child’s temperament with The Early Childhood Behavior Questionnaire (Very Short Form) which has been created by Rothbart. Based on the results four children were chosen for observation. The research material was then collected by videotaping one kindergarten teacher and four children between 23 and 33 months of age during one afternoon in their day care centre. The teacher's engagement with each child was assessed using Adult Engagemet Scale. In addition, the assessments were accompanied by lettered descriptions of interaction between the kindergarten teacher and four observed children. The kindergarten teacher was more engaged than unengaged with all four observed children, but with one of them the teacher's engagement was clearly lower than with others. The quality of interaction between teacher and children also varied. According to this study temperament does not seem to explain these differences. However it is possible that the more a child has negative emotionality, the more engaged a teacher is. Further conclusions would require more study with much more data.
  • Vallin, Sanni (2023)
    Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisilla keinoilla lasten sosiaalisemotionaalista kehitystä voidaan tukea liikunnan avulla varhaiskasvatuksessa. Lasten päivittäinen liikunnan saanti jää suositusten alapuolelle monen lapsen kohdalla ja keskustelu psyykkisestä hyvinvoinnista on lisääntynyt viime vuosikymmenen aikana. Molemmat ovat tärkeitä osa-alueita lapsen hyvinvoinnin ja tasapainoisen elämän kannalta ja molempiin osa-alueisiin tulee kiinnittää huomiota jo varhaislapsuudesta alkaen. Tutkimusmenetelmäksi valikoitui kuvaileva kirjallisuuskatsaus, jonka analyysi on suoritettu teemojen kautta. Kirjallisuuskatsauksen aineistohaku tehtiin sisäänotto- ja poissulkukriteerien rajoittamana hyödyntäen kolmea nettialustaa, joiden hauista lopulliseen aineistoon valikoitui 7 artikkelia suomen ja englannin kielellä. Aineistosta nousi esille kolme selkeää teemaa: opettajan toiminta ja rooli, ilmapiiri ja ympäristö sekä vertaisryhmä ja vuorovaikutus. Opettajan rooli mallintajana ja palautteen antajana nousi aineistosta esiin kerta toisensa jälkeen ja yhtä tärkeänä nähtiin vuorovaikutus mahdollisuudet vertaisten kanssa sekä oikeanlaisen ilmapiirin luominen. Tulosten valossa voidaan sanoa, että liikuntatunnit tarjoavat luonnollisen paikan sosiaalisemotionaalisten taitojen harjoittelemiseen ja kehittämiseen. Taitojen kehittäminen vaatii kuitenkin opettajan mielenkiintoa ja huomiota sekä systemaattista ja aktiivista taitojen harjoittelun sisällyttämistä liikuntakasvatukseen.
  • Eteläsaari, Laura (2016)
    Aiempien tutkimusten mukaan itsetunnolla on yhteys ihmisen hyvinvointiin, käyttäytymiseen ja oppimiseen. Myönteisen minäkäsityksen tukeminen on mahdollista hyvin toteutetussa liikunnan opetuksessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mistä seikoista luokanopettajat tunnistavat heikkoitsetuntoisen oppilaan liikuntatunneilla sekä millaisia keinoja he ovat käyttäneet liikunnallisesti heikkojen oppilaiden itsetunnon tukemiseen. Teoreettisena taustana tarkasteltiin itsetuntoon liittyviä teorioita ja malleja sekä liikuntakasvatusta ja koululiikuntaa. Tutkimusta ohjaavaksi teoriaksi valittiin Borban viisiulotteinen itsetuntomalli. Tutkimukseen osallistui 19 liikuntaa opettavaa luokanopettajaa. He vastasivat internet-kyselylomakkeeseen, jossa oli sekä avoimia että suljettuja kysymyksiä. Tutkimuksessa analysoitiin laadullisesti kyselylomakkeen avoimia kysymyksiä käyttäen metodina teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tutkimus osoitti, että luokanopettajien tunnistamia oppilaan heikon itsetunnon ilmenemismuotoja liikuntatunneilla olivat luottamuksen puute omiin kykyihin, syrjään vetäytyminen, sääntöjen vastainen käytös, riippuvuus muista sekä vaikeus vastaanottaa ohjeita ja palautetta. Luokanopettajien käyttämistä keinoista liikunnallisesti heikkojen oppilaiden itsetunnon parantamiseen tutkimuksessa tulivat esille positiivinen huomiointi ja palaute, oppilaaseen tutustuminen, tavoitteiden helpottaminen, tilanteiden ennakoiminen, harjoittelun merkityksen korostaminen, itsearviointiin kannustaminen ja kilpailun välttäminen. Saadut tulokset sopivat hyvin Borban itsetuntomallissa esitettyihin heikon itsetunnon ilmentymiin sekä kasvattajan keinoihin vaikuttaa niihin. Tuloksista voi olla hyötyä luokanopettajien pohtiessa keinoja tukea oppilaiden itsetuntoa liikuntatunneilla.
  • Heikkilä, Benjamin (2021)
    Suhdepedagogiikka, eli opettaja-oppilassuhteen kautta opettaminen on eräänlainen vastalause kontrolliin perustuvalle standardoidulle mallille. Se pyrkii luomaan luokkahuoneeseen ilmapiirin, joka perustuu koheesioon, vastuullisuuteen ja ennen kaikkea jaettuun luottamukseen. Luottamus mahdollistaa oppilaalle haavoittuvaisuutta ja riskien ottamista ja luo näin turvallisuutta, täyttäen ikään kuin sivutuotteena koulun pedagogisia tavoitteita. Tutkimuksen tarkoituksena on siis analysoida luottamuksen tuomaa vaikutusta luokkahuoneeseen ja sen sisäiseen toimintailmapiiriin. Tutkimus siis pyrki vastaamaan tutkimuskysymyksiin ”millä tavoin luottamus vaikuttaa luokkahuoneen pedagogiseen suhteeseen” ja ”miten luottamusta käytetään toimintailmapiirin rakentamisessa ja mikä sitä voi estää?” Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, ja harkittujen hakusanojen perusteella aineistoksi valikoitui satunnaisotannalla 13 vertaisarvioitua artikkelia ympäri maailmaa. Aineisto koostui lähinnä haastattelu- ja kyselylomakkeilla tehdyistä kokeista alakoulun kontekstissa. Tätä aineistoa tutkittiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin, sillä keskiössä oli aineistolähteisyys, mutta samalla valmiit mallit suhdepedagogiikasta ja luottamuksesta. Tämä kuvaileva kirjallisuuskatsaus toteutettiin siis arvioimalla ja yhdistelemällä valikoituneen aineiston tuloksia suhdepedagogiikan kentällä. Luottamus vaikutti erittäin positiivisesti oppilaiden akateemiseen suoriutumiseen, kouluhyvinvointiin ja viihtyvyyteen luokkahuoneessa. Jos pedagoginen suhde oli perustunut luottamukselle, oppilaat suoriutuivat koulussa paremmin ja kokivat koulutyöskentelyn mielekkäänä ja palkitsevana. Näin ollen luokkahuoneissa, joissa opettaja hyödyntää suhdepedagogiikan keinoja, oppilaan oma persoona ja toimijuus tulevat huomioiduiksi. Opettaja pystyy näitä huomioon ottaen luomaan luokkahuoneeseen toimintailmapiirin, jossa oppilaat kohdataan ja heihin luotetaan. Näin opettajan ja oppilaiden välillä ei ole auktoriteetin tuomaa kuilua, vaan uudenlaiset roolit, jotka rakentavat mielekkään ympäristön sekä opettajille että oppilaille.
  • Huhtala, Maria (2023)
    Tavoitteet. Maahanmuuttajataustaisten perheiden kotoutuminen ja integroituminen suomalaiseen yhteis-kuntaan on tällä hetkellä hyvin ajankohtainen, mutta perheiden kokemuksia suomalaisesta var-haiskasvatuksesta on tutkittu yllättävän vähän. Tutkielmani tavoitteena on selvittää maahanmuuttajaperheiden näkemyksiä ja kokemuksia var-haiskasvatuksen vaikutuksesta kotoutumiseen suomalaiseen yhteiskuntaan. Haluan myös sel-vittää maahanmuuttajavanhempien kokemuksia yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta, sekä yh-teistyöstä ja vuorovaikutuksesta päiväkodin henkilökunnan kanssa. Nyt tutkimuskontekstina olevan päiväkodin henkilökunnan mielestä maahanmuuttajataustaisten vanhempien kanssa teh-tävä yhteistyö on tuntunut ajoittain haasteelliselta. He kaipasivat uusia käytänteitä yhteistyöhön, joten tutkielman tarkoitus on myös selvittää, miten varhaiskasvatuksessa työskentelevät voisi-vat paremmin tukea maahanmuuttajaperheitä kotoutumisessa, vuorovaikutuksessa ja yhteis-työssä henkilökunnan kanssa sekä yhdenvertaisuuden saralla. Menetelmät. Tutkimukseni on kvalitatiivinen tutkimus ja aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla teemahaas-tatteluilla. Haastatteluiden teemat on muodostettu teoreettisen viitekehyksen pohjalta. Analy-soin tutkimusaineiston teoriaohjaavaa analyysiä käyttäen. Tämä tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin Uudenmaan alueella päiväkodissa, jossa on paljon maahanmuuttajataustaisia per-heitä asiakkaana. Tutkimuksen aineisto kerättiin suoraan varhaiskasvatuksen maahanmuuttaja-taustaisten asiakasperheiden vanhemmilta haastattelun (narratiivin) muodossa. Aineisto koostuu viidestä narratiivista, jotka analysoitiin sisältöanalyysin keinoin. Tulokset ja johtopäätökset. Kotoutuminen nähdään suomalaisen kielen ja kulttuurin opetteluna. Vanhempien ehkä suurin odotus päiväkodille oli se, että heidän lapsensa oppisi puhumaan suomea, koska he tietävät, kuinka suomen kielen osaaminen auttaa lapsia osallistumaan muiden lasten leikkeihin ja kuinka se auttaa heitä saavuttamaan tasavertaisemman aseman lapsiryhmässä. Suomen kielen oppimi-nen on tärkein asia lapsen kotoutumisessa suomalaiseen päivähoitoon ja yhteiskuntaan Tutki-muksen tulokset kertoivat, että vanhempien osallisuus varhaiskasvatuksessa rakentuu tiedon saannin, molemminpuolisen arvostuksen, henkilökunnan asenteen ja vanhempien oman aktii-visuuden kautta. Avoimella ja jatkuvalla vuorovaikutuksella sekä arjen pienillä teoilla on suuri merkitys vanhempien kokemaan osallisuuteen, sillä vanhemmat kokevat osallisuuden henkilö-kohtaisesti ja lähinnä oman lapsen kautta.
  • Aakko, Iida (2019)
    Tavoitteet. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli selvittää mielen teorian ja kielellisten taitojen yhteyttä. Tutkielmassa käsitellään, miten mielen teorian ja kielellisten taitojen yhteys näkyy eri osa-alueilla niin mielen teoriassa kuin kielellisissä taidoissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan, miten mielen teorian kehitystä voidaan tukea. Aiemmassa kirjallisuudessa mielen teorian ja kielellisten taitojen on havaittu liittyvän toisiinsa erityisesti varhaislapsuudenaikaisessa kehityksessä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet myös, että sosiaalinen ympäristö ja lapsen kognitiivisten taitojen kehitys ovat yhteydessä mielen teorian kehitykseen. Menetelmät. Tämä kandidaatintutkielma toteutettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineisto kerättiin systemaattisen tiedonhaun menetelmillä, ja sitä täydennettiin manuaalisella haulla. Aineistonkeruun jälkeen hakutuloksena saatuja artikkeleita tarkasteltiin laadullisesti tutkimuskysymyksien kautta. Aineistosta saatuja tutkimustuloksia vertailtiin, ja niistä tehtiin yhteenveto. Lopuksi saatuja tuloksia pohdittiin suhteessa esitettyihin tutkimuskysymyksiin, aiempaan kirjallisuuteen sekä niiden laajempaan tieteelliseen ja logopedian alan kliiniseen merkitykseen. Tulokset ja johtopäätökset. Tämän kirjallisuuskatsauksen tuloksien perusteella havaitaan kaksi tutkimuskysymyksiin vastaavaa päätulosta; 1. Mielen teoria ja kielelliset taidot liittyivät tuloksissa toi-siinsa lapsen kehityksessä 10,5 kk–11v iässä 2. Mielen teorian kehitykseen voitiin vaikuttaa positiivisesti kognitiivisten ja vuorovaikutuksellisten tekijöiden välityksellä. Mielen teorian ja kielellisten taitojen yhteys esiintyi tuloksissa sanaston, kieliopin ja pragmatiikan alueilla. Jatkossa tulee erityisesti selvittää mielen teorian ja kielellisten taitojen yhteyttä vanhemmilla lapsilla, nuorilla ja aikuisilla.
  • Kortepohja, Ronja (2023)
    Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää, millaista lapsihahmojen kuvaus on nykypäivän lasten kuvakirjoissa. Tutkimuksessani keskityin erityisesti lapsihahmojen tarkasteluun aktiivisina ja passiivisina toimijoina. Tutkimukseni tarkoituksena on lisätä varhaiskasvatuksen henkilöstön sekä lasten vanhempien tietämystä lasten toimijuuden mahdollistamisesta sekä nostaa esiin kirjallisuuden tärkeyttä lasten samaistumisen kokemusten sekä identiteetin kehityksen kannalta. Jaana Pesonen (2015) on aiemmin tutkinut moninaisuuden ilmenemistä suomen- ja ruotsinkielisissä lasten kuvakirjallisuudessa. Tutkimuksessa korostui lastenkirjallisuuden vaikutus ympäröivän yhteiskuntamme ja sen normien ymmärtämiseen sekä oman ajattelun avartamiseen. Tämän kautta lastenkirjallisuus opettaa ja kasvattaa pieniä lapsia. Haluan tutkimukseni avulla lisätä tietoisuutta lasten vanhemmille ja kasvattajille siitä, ettei ole yhdentekevää, millaista kirjallisuutta pienille lapsille on tarjolla. Sekä Hilpön (2016), että Puroilan (2019) tutkimukset toimijuudesta osoittavat, että lapset tuntevat olevansa aktiivisia toimijoita erityisesti varhaiskasvatuksen arkisissa tilanteissa. Puroilan tutkimuksessa ilmeni näiden arkisten tilanteiden suuri rooli lasten identiteettien kehitykseen. Toteutin tutkielmani laadullisena tutkimuksena, jossa hyödynsin aineistonani kolmea suomalaista lasten kuvakirjaa. Jokaisessa kuvakirjassa esiintyi lapsihahmoja tarinalle keskeisessä roolissa. Menetelmänä tutkimuksessani käytin aineistolähtöistä kuvien ja tekstin sisällönanalyysia. Aineistosta tarkastelin lapsihahmojen toimijuutta, heidän ulkoista olemustaan sekä vuorovaikutussuhteita ja niihin linkittyviä valta-asemia. Kuvakirjojen keskeisiksi teemoiksi nousi lasten välinen ystävyys ja yhteistyö. Kuvakirjoissa esiintyvät lapsihahmot olivat jollain tavoin aikuisesta riippuvaisia. Tästä huolimatta lapset ja heidän toimintansa olivat selvästi keskeisin osa tarinoita. Lapsihahmoja esiintyi aktiivisen toimijan roolissa sekä päähenkilöiden asemassa. Kuvakirjoissa lapsihahmot saivat tehdä itse omia päätöksiään, jakaa mielipiteitään, näyttää tunteitaan ja omaa persoonallisuuttaan sekä tämän kautta tuoda esiin aktiivista toimijuuttaan. Aineiston moderni lastenkirjallisuus korosti siis lasten asemaa aktiivisina toimijoina, mutta toi myös esiin aikuisen ja ympäröivän yhteis-kunnan luomat säännöt ja tarjoaman tuen lapsen elämässä.