Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Komulainen, Ville (2020)
    Musiikkiteknologia on viime vuosikymmeninä kehittynyt valtavasti. Markkinoille on tullut sävel-tämiseen tarkoitettuja ohjelmistoja, jotka ovat yhä helpommin saatavilla ja niitä on yhä hel-pompi käyttää. Näitä ohjelmistoja on myös mahdollista hyödyntää osana alakoulun musiikin opetusta. Perusopetuksen opetussuunnitelma edellyttää niin oppilaslähtöistä säveltämistä kuin musiikkiteknologian hyödyntämistä. Chrome Music Lab: Song Maker on ottanut markki-noilta jalansijaa. Se on yksinkertainen selaimessa toimiva ja ilmainen musiikkisekvensseri. Tutkielmani tarkoituksena on selvittää mitä perusopetuksen opetussuunnitelma edellyttää koskien säveltämistä ja musiikkiteknologian käyttöä sekä selvittää miten Chrome Music Lab: Song Makeria voi hyödyntää oppilaslähtöisessä säveltämisessä. Kirjallisen aineiston keruussa käytin Helka-kirjaston hakupalvelua, Google Scholaria ja Kaisa-kirjastoa. Digitaalista aineistoa etsin hakupalvelu Googlen avulla. Koska tutkielmani aihe eli Chrome Music Lab: Song Maker on julkaista vasta vuonna 2018, ei sitä koskien ole vielä jul-kaista tieteellistä tutkimusaineistoa. Tämän takia kartoitin epäakateemisia aineistoja kuten esimerkiksi blogitekstejä. Tutkimusaineiston perusteella alakoulun musiikinopetukseen tulee sisältyä oppilaslähtöistä säveltämistä sekä musiikkiteknologian hyödyntämistä. Chrome Music Lab: Song Makeria pys-tyy hyödyntämään monin eri menetelmin osana oppilaslähtöistä säveltämistä. Kyseistä sovel-lusta pystyy käyttämään pienellä kynnyksellä, eikä sen käyttäminen vaadi instrumentaalista tai musiikkiteoreettista osaamista.
  • Grönholm, Felicia Naema (2019)
    Källor från och hänvisningar till sociala medier blir en allt vanligare syn för mediekonsumenter, och praxisen att citera till exempel ett Twittermeddelande eller ett inlägg publicerat på Instagram en allt alldagligare vana bland journalister. Sociala medier som journalisternas nya och nu etablerade verktyg bidrar ändå till både problem och en del frågetecken kring hur det påverkar vissa fundamentala hörnstenar så som verifikation av källor, källkritik, grindvaktsrollen och objektivitet, som redan länge förknippats som grundpelare för journalistiken. Det här försvåras ytterligare av att också elitkällor som till exempel idrottare anammat sociala medier som viktiga verktyg för kommunikation och drar allt mer nytta av att journalister använder dem som nyhetskälla. I den här avhandlingen undersöker jag med hjälp av såväl kvantitativ som kvalitativ analys hur Yle Sporten använder sig av sociala mediekällor i sin webbrapportering. Med hjälp av en trestegsmetod undersöker jag både i vilken utsträckning detta förekommer och hur dessa används. Utöver det försöker jag komma underfund med i vilket syfte sociala mediekällor används och huruvida dessa ersatt traditionella källor och insamlingsmetoder så som intervjuer eller pressmeddelanden, samt hur bland annat källkritiken och verifieringsprocessen ser ut och grindvaktsrollen påverkats. Resultaten från den här avhandlingen är i enlighet med det tidigare forskning på ämnet kommit fram till: sociala medier används allt mer som nyhetskälla och framförallt inom lättsammare ämnen så som sport. Dessutom är idrottare attraktiva citatskapare på sociala medier. I den här avhandlingen drar jag också slutsatsen att, precis som tidigare inhemsk forskning visat, är det inte sagt att det är de traditionella källorna som bytts ut, utan bara kanalerna via vilka deras uttalanden publiceras. Källor från sociala medier kan vara traditionella och officiella precis lika mycket, och det är ofta dessa som får höras också via sociala medieplattformarna. Trots ett snävt urval fann också denna studie att journalister i hög grad litar på sociala mediekällor, då dessa också fick stå som ensamma och/eller primärkällor för nyheter och artiklar. Också i Finland har således journalister insett vilken guldgruva sociala medier är som bank för både ett stort och varierande utbud av källor och citat.
  • Helkamaa, Nea (2023)
    Denna kandidatavhandling granskar kritiskt begreppet "flykting" och dess relevans i dagens komplexa och globaliserade samhällen. Fokus ligger på behandlingen och skyddet av klimatflyktingar inom Europeiska unionens (EU) lagstiftning. Avhandlingen argumenterar för att den befintliga definitionen av flykting är otillräcklig för att tillgodose behoven hos dagens samhällen, särskilt med avseende på klimatflyktingar som en särskild grupp som inte omfattas av den nuvarande definitionen. Genom att använda den rättsdogmatiska metoden undersöker avhandlingen huruvida EU-lagstiftningen reglerar behandlingen och skyddet av klimatflyktingar inom regionen och hur EU hanterar denna fråga i frånvaro av explicita termer i fast lagstiftning. Avhandlingen bygger på verk av erkända forskare inom internationell migrationsrätt och undersöker stödjande artiklar, rapporter och fallet Ioane Teitiota v. Nya Zeeland (2728/2016) för att stärka argumentet om bristen på adekvat definition av flykting. Genom att analysera internationell och europeisk migrationsrätt, särskilt inom EU:s ramverk, bidrar denna avhandling till den pågående diskussionen om behandlingen och skyddet av klimatflyktingar. Avhandlingen betonar behovet av omfattande rättsliga ramverk som tar itu med de unika sårbarheterna och skyddsbehoven hos personer som tvingas fly på grund av klimatrelaterade faktorer. Slutsatsen är att den befintliga definitionen av flykting är otillräcklig för att tillgodose behandlings- och skyddsbehoven hos klimatflyktingar inom EU-lagstiftningen. Frånvaron av en tydlig rättslig ram och definition för klimatflyktingar skapar en paradox som hindrar deras effektiva erkännande och skydd. Även om EU indirekt hanterar behandlingen och skyddet av migranter som påverkas av klimatförändringar genom mjuklagstiftningsinstrument krävs betydande framsteg för att uppnå omfattande och rättvisa lagar för alla personer som påverkas av klimatförändringar. Fallet Ioane Teitiota v. Nya Zeeland exemplifierar det akuta behovet av en omfattande rättslig ram som erkänner och tar itu med de unika sårbarheterna hos klimatflyktingar. Denna avhandling betonar vikten av progressiva och inkluderande tillvägagångssätt inom migrationsrätten och framhäver brådskan att anpassa rättsliga ramverk och praxis för att skydda rättigheterna och välbefinnandet hos alla personer som påverkas av klimatförändringar i dagens föränderliga samhällen. Vidare forskning och åtgärder är nödvändiga för att utveckla omfattande rättsliga ramverk som erkänner och skyddar rättigheterna hos klimatflyktingar. Beslutsfattare, internationella organisationer och juridiska forskare måste engagera sig i meningsfulla diskussioner och samarbetsinsatser för att övervinna utmaningarna och säkerställa rättigheterna och välbefinnandet hos alla personer som påverkas av klimatförändringar.
  • Perttula, Anna-Elina (2020)
    Djurskyddslagen skiljer sig från de flesta lagen i Finland. Flera intressegrupper är inblandade, lagen delar starkt åsikter och traditionellt har det varit svårt att ändra lagen och komma till slutsats som nöjer alla intressenterna. Man har börjat processen för att förnya djurskyddslagen nästan tio år sedan, men hittills har man inte lyckats få den nya lagen i kraft. Avhandlingen är en fallstudie, där man analyserar om collaborative governance, att den offentliga sektorn i samarbete med intressegrupper jobbar tillsammans för att lösa problem och hitta konsensus, skulle ha möjliggjort att lagförändringsprocessen skulle ha gått smidigare och om man redan har element av collaborative governance i lagstiftningsprocesser. Det finns en tydlig forskningslucka gällande collaborative governance i finsk samhällsvetenskaplig forskning och avhandlingens mål är att erbjuda ny och djupare förståelse om collaborative governances möjligheter. Forskningen fokuserade speciellt på lagens behandling i utskottet och från valda intressegruppernas MTKs, SEYs och Veterinärförbundets synpunkt. Det finns element i politiken och den nuvarande lagstiftning som stöder användning av collaborative governance, men som slutsats kan man säga att djurskyddslagen är en så pass komplex process med så pass oeniga intressenter, att samarbete speciellt i en situation, där man inte har tidigare erfarenhet om collaborative governance, kan vara för krävande. Resultaten betyder inte, att collaborative governance inte skulle kunna användas i andra typ av lagstiftning eller beslutsfattandet i mindre skala och enklare frågor och det finns behov för vidare forskning.
  • Bäckström, Hanna (2022)
    Syftet med avhandlingen är att ta reda på och beskriva hur coronapandemin påverkat arbetsmarknaden och hurdana konsekvenser det kan ha för välfärden. För att kontextualisera redogörs kort för hur en tidigare stor kris, 1990-talets recession påverkade arbetsmarknaden och hurdana konsekvenser den haft. I avhandlingen används tidskriften Työpoliittinen aikakauskirja som material. Tidskriften behandlar aktuella frågor på arbetsmarknaden och publiceras av Arbets- och näringsministeriet fyra gånger per år. Analysmetoden är materialstyrd kvalitativ innehållsanalys. Som teoretisk referensram används Durkheims teori om social integration och Antonovskys salutogena perspektiv på välmående. I tidskriften kommer fram tre teman i arbetslivets förändringar orsakade av pandemin; förändring, distansarbete och sysselsättning. Förändring genomsyrar alla artiklar. De snabba förändringarna som följd av pandemin orsakar att gamla prognoser, trender och resultat från projekt inte gäller mer i pandemiomständigheter. För att åtgärda det, och få begriplig samt relevant information har många samarbetsprojekt startat med syfte att följa med aktuella dagsläget på arbetsmarknaden i pandemin. Distansarbete, vilket förekommit i begränsad utsträckning innan pandemin, har genomsyrat arbetslivet även i branscher som inte haft etablerat distansarbete, t.ex. social- och hälsovården. I branscher där distansarbete är möjligt, som bl.a. hotell- och restaurangbranschen har pandemin däremot orsakat arbetslöshet som följd av begränsningsåtgärderna, som togs i bruk för att minska spridningen av covid-19.
  • Kosonen, Minna (2023)
    Tämän tutkimuksen tarkoitus on tarkastella aikaisempia tieteellisiä tutkimuksia cosplaysta antaen harrastuksesta todenmukaisen yleiskuvan ja raportoida miten käsityö ilmenee cosplayssa sekä miten harrastus tukee harrastajan identiteettiä. Tutkimuksen menetelmänä toimi narratiivinen kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Tutkimusaineisto on koottu kansalliskirjasto finna.fi verkkosivun kautta. Aineistohaku on rajattu vuosille 2018-2023 vertaisarvioituihin englanninkielisiin tieteellisiin julkaisuihin, jotka sisältävät DOI-tunnisteen. Hakusanoina käytettiin tutkimuksessa ”cosplay” AND ”craft*” ja ”cosplay” AND ”identity”. Kriteereiden täyttäneet hakutulokset läpikäytiin ja lähdemateriaaleiksi valikoitui vain selkeästi cosplayta käsittelevät artikkelit, joita oli kahdeksan. Cosplayn käsityöllisyyden ilmenemisen mahdollistajana toimi taloudellinen tuki. Ennen cosplay-puvun tekoa alkoi prosessi pakollisella suunnittelulla, hyvälaatuisten referenssikuvien hakemisella, tarvittavien tekniikoiden opettelulla ja materiaalipohdinnoilla. Käsityö tuli esille useilla tavoin tutkimuksissa kuten vaatteiden, proppien, peruukkien ja meikkauksen yhteydessä. Cosplay tukee harrastajan identiteettiä sosiaalisten suhteiden ja hyväksyvän yhteisöllisyyden avulla. Cosplay ja crossplay mahdollistavat oman identiteetin tarkastelun ja yhdessä artikkelissa tuli esille oman uskonnon yhdistäminen cosplay-pukuun, mikä voi olla suuri osa omaa identiteettiä.
  • Sevon, Emma (2021)
    Denna avhandling presenterar resultaten av en kvalitativ intervjustudie vars syfte är att undersöka på vilket sätt covid-19 påverkar sysselsättningen av arbetslösa ungdomar. Studien har två frågeställningar som lyder: 1. Hur har socialdistanseringen påverkat arbetet med arbetslösa ungdomar? och 2. På vilket sätt skapar Covid-19 social exklusion bland arbetslösa ungdomar?. Det genomfördes två stycken tematiska parintervjuer med professionella som arbetar med arbetslösa ungdomar i olika ungdomsverkstäder. Principerna för en kvalitativ teoristyrd innehållsanalys användes där respondenternas upplevelser kunde delas in i fyra kategorier: Distansarbete utmanar arbetet med arbetslösa ungdomar, distansarbete – ett bra komplement för sysselsättningen, polarisering bland de unga och ungas möjlighet till sysselsättning. I resultaten framkommer det att distansarbete och socialdistansering försvårar arbetet med arbetslösa ungdomar, vilket även stämmer överens med tidigare forskning. På distans är det svårt att stöda och hjälpa unga att hitta sysselsättning vilket är viktiga faktorer för aktiveringen av ungdomar. Ungdomars upplevelser av social exkludering på grund av covid-19 visar en tydlig tudelning. Resultaten visar att många ungdomar mår väldigt dåligt på grund av pandemins restriktioner, samtidigt finns det många ungdomar som upplever att de blivit en i mängden och att hela världen blivit marginaliserad då alla har svårt att få sysselsättning.
  • Piiparinen, Niklas (2020)
    Ölkonsumtionen har förändrats i en snabb takt inom de senaste årtiondena. Det har uppstått en ny subkultur bland ölentusiaster, som är intresserade av hantverksöl. I min kandidatavhandling diskuterar jag ölentusiasternas verksamhet och motiv ur ett samhälleligt perspektiv. Ölentusiasters hobby kan ses som ackumulerande av olika former av kapital (kulturellt, symboliskt) och som ett samarbete, där ölentusiasterna hjälper varann att utvecklas till att bli ännu mer insatta i hantverksöl. Jag diskuterar i korthet genus och subkultur som underliggande fenomen i hantverksölkulturen. Jag undersöker också hur både fysiskt och digitalt samlande blivit en viktig aspekt i kulturen. Utgående från litteraturen drar jag slutsatsen att ölentusiaster har många roller såsom upptäcktsresande, hedonister, analytiker och lärare. Deras rangordning sinsemellan kan också delas in enligt erfarenhet och kunnighet från noviser till experter. För att förstå ölentusiaster är det centralt att granska hur de ser sina roller i subkulturen och att de samlar på sig kulturellt och symboliskt kapital för att klättra uppåt i rangordningen.
  • Teräväinen, Tanja (2022)
    Tämän katsauksen tavoite on esitellä cross-race-efektin (engl. cross-race effect, CRE) taustalla vaikuttavia kehityksellisiä ja sosiaalisia tekijöitä, sekä tarkastella ilmiön merkitystä oikeuspsykologian sovellusalalla. Katsauksen lähteinä käytettiin CRE-tutkimuksen kannalta keskeisimpiä kansainvälisiä tutkimusartikkeleita. CRE:llä tarkoitetaan ihmisten kykyä tunnistaa heikommin sellaisia kasvoja, jotka ovat eri rotua, kuin mitä he itse ovat. Ilmiön olemassaolosta on saatu paljon todisteita, mutta sen syntyyn ei ole löydetty yhtä selittävää tekijää. Muun muassa iän, toisista roduista kertyneen kokemuksen ja asenteiden sekä ennakkoluulojen vaikutusta CRE:n syntyyn on tutkittu. Tutkimuksissa on havaittu, että CRE:tä esiintyy jo pienillä lapsilla. Kokemuksella toisista roduista, esimerkiksi monietnisessä ympäristössä kasvamisen kautta, näyttäisi olevan vaikutusta siihen, että vahvaa CRE:tä ei kehity. On esitetty, että oman rodun kasvoja prosessoidaan holistisesti eli kokonaisvaltaisesti, kun taas toisten rotujen kasvoja prosessoidaan piirteittäin. Kasvojen tunnistukseen liittyvissä perustutkimuksissa on havaittu, että holistinen prosessointi ennustaa parempaa tunnistuskykyä ja CRE-tutkimuksissa taas holistisen prosessoinnin on esitetty kehittyvän toisista roduista kertyneen kokemuksen kautta. Asenteiden ja ennakkoluulojen yhteyttä CRE:n syntyyn ei ole löydetty. Oikeuspsykologisissa konteksteissa CRE voi aiheuttaa ongelmia etenkin silloin, kun on kyse rikosprosessin yhteydessä suoritettavasta silminnäkijätunnistuksesta, jossa silminnäkijä ja tunnistettava henkilö ovat keskenään eri rotua. Tällaiset tilanteet johtavat helpommin vääriin tunnistuksiin, kuin molempien osapuolten ollessa samaa rotua. Tutkimuksia on toteutettu sekä kenttätutkimuksina että laboratorio-olosuhteissa. Koetilanteiden verrattavuutta oikeisiin tilanteisiin hankaloittaa se, että koehenkilöt usein tietävät kyseessä olevan tutkimus, jolloin heidän mahdollisilla väärillä tunnistuksillaan ei ole vakavia seurauksia toisin kuin oikean elämän tunnistustilanteissa. Oikeuden parissa työskentelevien olisi syytä olla tietoisia CRE:n vaikutuksista ja niihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota silminnäkijätunnistilanteissa.
  • Koljonen, Juho-Kusti (2019)