Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by discipline "Socialpsykologi"

Sort by: Order: Results:

  • Engberg, Nea (2021)
    Avhandlingens syfte är att diskutera hur låg socioekonomisk status kan vara av betydelse för ungdomars grupptillhörighet och välbefinnande. Avhandlingen fokuserar på en skolkontext och tangerar därför ungdomar ur ett individperspektiv, men även samhällets struktur lyfts upp som problematisk för individer med låg socioekonomisk status. Genom en litteraturöversikt har tillgänglig litteratur på området analyserats och jämförts för att belysa forskningsfrågan ur ett socialpsykologiskt perspektiv. Självperceptionsteorin och sociala identitetsteorin diskuteras i samband i en del av litteraturen. Litteraturgenomgången visar att den socioekonomiska statusen ofta syns tidigt i ungdomen och att låg socioekonomisk status kan förklara en del av utanförskap. Det finns mer riskfaktor än skyddande faktorer för välbefinnandet hos individer med låg SES, men socialt stöd är en av de viktigaste skyddande faktorerna. Största delen av litteraturen är dock överens om att individer med låg socioekonomisk status har sämre sociala resurser, vilket påverkar deras välbefinnande. Individer med låg socioekonomisk status har ofta sämre förutsättningar att klara sig i samhället, vilket påverkar deras möjligheter i livet. Både av ekonomiska skäl och på grund av rädsla av att inte passa in, tenderar individer med låg socioekonomisk status inte söka sig till prestigefulla universitet.
  • Langenskiöld, Lina (2020)
    Maktmissbruk på arbetsplatsen är ett socialt problem som innebär ett beteende där en person med en högre hierarkisk position använder sin makt för ett felaktigt ändamål på sina medarbetares bekostnad. Personen missbrukar sin makt hen har på grund av sin ställning på arbetsplatsen genom ett destruktivt beteende, som påverkar arbetsgruppens gruppdynamik och välmående. Medarbetare tvingas utföra handlingar emot sin vilja och hamnar i obekväma situationer. Mitt syfte med denna litteraturstudie är att definiera begreppet maktmissbruk och att undersöka vilka olika sätt ledare missbrukar sin makt på arbetsplatsen. Avhandlingen behandlar problemet maktmissbruk bland ledare och chefer på arbetsplatsen utifrån makt i socialt utbyte, där den informella makten missbrukas mot medarbetarna. Avhandlingen tar upp definitionen på maktmissbruk och dåligt ledarskap och behandlar även härskartekniker och psykologisk manipulation, vilka ledare på arbetsplatser använder. Resultatet består av två huvudsakliga kategorier av uttrycksformer; maktutövarens härskartekniker och psykologisk manipulation som har sin grund i personlighetstyper från den mörka triaden. Det har visat sig finnas tydliga kopplingar mellan personlighetstyperna i den mörka triaden och ett maktmissbruk bland ledare, där också härskarteknikerna används i form av manipulation och ett kontrollerande beteende över sina medarbetare.
  • Sällström, Lisette (2016)
    Frågor kring mångfald har blivit allt mer aktuella i och med en ökad befolkningsförflyttning och heterogenitet inom befolkningen. Också inom organisationer har respekt för olikheter blivit en viktig aspekt och forskningen kring mångfaldshantering på organisatorisk nivå är omfattande. På teamnivå, och specifikt vid sammansättning av team, har mångfaldsfrågor däremot inte beaktats i lika hög grad, även om arbete allt oftare organiseras kring team inom dagens organisationer. Syftet med denna avhandling är därmed att på basis av tidigare forskning studera hur mångfald beaktas vid sammansättningen av team i arbetslivet. Avhandlingen är en litteraturstudie som baserar sig på artiklar och litteratur som behandlar problemområdet och som valts ut på basis av på förhand bestämda urvalskriterier. De primära källorna utgörs av forskning från både mainstream forskningsfältet och kritiskt inriktad forskning. Resultaten visar att majoriteten av den befintliga forskningen beaktar mångfald vid sammansättningen av team ur ett prestationsperspektiv, där fokus för beaktandet av mångfald ligger på hur olikheter påverkar teamets effektivitet, och vilken teamsammansättning som kan medföra den största finansiella nyttan. Denna dominerande forskningsinriktning förbiser i stort sett andra aspekter av mångfald, som t.ex. mångfald som värdefullt i sig eller diskriminering i samband med sammansättning av team. Som en motreaktion till denna mainstream forskningsinriktning har ett kritiskt forskningsområde uppstått som problematiserar denna forskningsinriktnings syn på mångfald och strävar efter att synliggöra inbyggda strukturer som upprätthåller diskriminering inom organisationer. Det kritiska forskningsfältet beaktar därmed mångfald vid sammansättningen av team ur ett diskrimineringsperspektiv. Denna avhandling sammanfattar därmed resultaten kring hur mångfald beaktas vid sammansättningen av team från två skilda forskningsfält och kontribuerar till existerande litteratur genom att sammankoppla dessa två forskningsinriktningar.
  • Wallenius, Christine (2021)
    Denna avhandling är en litteraturöversikt vars syfte är att utgående från existerande forskning kartlägga hur medievåld påverkar barn och ungas aggressiva beteende. Aggressivt beteende är ett välforskat ämne inom socialpsykologi och hur medievåld påverkar beteendet likaså. Bakgrunden till intresset för ämnet ligger i en allt mer digitaliserad värld och alarmerande siffror om våld i samhället. I litteraturgenomgången förklaras uppkomsten av aggressivt beteende på basis av Albert Banduras sociala inlärningsteori, general aggression model (GAM) samt Huesmanns skriptteori. Resultaten visar att medievåld bland annat kan leda till förhöjt aggressivt beteende, ökade aggressiva tankar samt fysiologisk aktivering i form av en tillfällig förhöjning av blodtrycket. Avhandlingen presenterar även i korthet olika bakomliggande faktorer som kan ha en inverkan på hur individen påverkas av exponering, där bland annat kön ingår. I diskussionen dras slutsatsen om ett positivt samband och dessutom diskuteras varför ett kausalt samband inte kan etableras. Avhandlingen har strävat efter en så bred variation som möjligt i litteraturlistan genom att säkerställa att forskning från runt om i världen används. Genom detta kan mer pålitiga och globalt relevanta resultat ges. Vidare presenteras en större variation samt sociala medier som ett möjligt fokus i framtida forskning.
  • Haaramäki, Inessa (2020)
    Motstånd under organisationsförändringar är ett omtalat begrepp i organisationsvärlden. Trots att det är fråga om ett välstuderat fenomen förekommer en bred skala olika perspektiv i ledarskaps- och organisationsforskningen, speciellt vad gäller makt och subjektspositionering. Syftet med denna litteraturstudie är därmed att utgående från tidigare forskning öka kunskapen kring motstånd under organisationsförändringar, med särskilt fokus på subjektpositionering och maktrelationer. Denna avhandling tar ett öppet förhållningssätt till forskningen och utgår från en distinktion mellan det traditionella och det kritiska forskningsparadigmet, genom att granska hur dessa två forskningsparadigm presenterar motstånd. Resultaten tyder på att den traditionella forskningen ser subjektspositionerna vid motstånd i organisationen som oföränderliga och motståndet uppfattas som något de underordnade i organisationen uttrycker. Inom detta paradigm kan vidare identifieras två inriktningar, där den ena ser motstånd som något som bör elimineras medan den andra förespråkar en mer konstruktiv syn, där fokus ligger på potentialen bakom motstånd. Den kritiska forskningsparadigmen å andra sidan fokuserar starkt på att undersöka den underliggande maktdynamiken i organisationen och problematisera den traditionella forskningens tendens att se subjektspositionerna som oföränderliga. Därtill undersöker en del kritisk forskning även existerande diskurser i organisationen och påvisar att dessa har en betydande inverkan på förståelsen av motstånd. Sammanfattningsvis bidrar avhandlingen med ny kunskap kring motstånd under organisationsförändringar genom en fördjupad förståelse av fenomenet, både på individ- och organisationsnivå.
  • Holmqvist, Julia (2019)
    Barnets vårdnadshavare är ofta de viktigaste personerna i ett barns liv. Därför påverkas ofta ett barn av att separeras från sina föräldrar. Syftet med denna litteraturstudie är att med hjälp av tidigare forskning diskutera hur barn reagerar på separationer från sina föräldrar. Direkta reaktioner granskas inom kontexten för tillfälliga separationer, placering i fosterfamilj och adoption. Även långvariga följder av att separeras från sin anknytningsperson i barndomen diskuteras. Både klassisk anknytningsforskning och nyare forskning inom området behandlas. Resultaten tyder på att separationer från sin primära anknytningsperson är ångestfylld och smärtsam för många barn och att separationer påverkar barnens relation till anknytningspersonerna negativt, åtminstone tillfälligt. Forskning tyder på att separationer i den tidiga barndomen kan öka risken för att drabbas av olika psykiska störningar senare i livet, som till exempel borderline personlighetsstörning och antisocial personlighetsstörning. De flesta barnen klarar sig dock bra, och det finns möjligheter för barnen att anpassa sig och utveckla nya anknytningsrelationer till foster- och adoptivföräldrar. Upprepade separationer och att överges av misshandlande och försummande föräldrar verkar vara de mest traumatiska upplevelserna. Ökad kunskap om hur separationer från den primära anknytningspersonen påverkar barn kan hjälpa samhället att utveckla bättre vård och hjälp för barn och familjer som behöver det.
  • Halmén, Leena (2017)
    Ny forskning tyder på att ungdomar och barn är mer narcissistiska idag än tidigare generationer och förklarande faktorer har sökts både på samhälls- och individnivå. Föräldrar har en avgörande betydelse för hurdana personligheter barn formar och många tror därför att barnuppfostran är en av nyckelorsakerna till hur narcissistiskt ett barn blir. Syfte med denna avhandling är att klargöra hur föräldrarna påverkar uppkomsten av narcissism hos barn. Frågan granskades först i ljuset av två olika teoretiska förklaringsmodeller och därtill sammankopplad ämnesrelaterad empiriska forskning. Därefter utreddes om vissa sätt att fostra är starkare kopplade med narcissism hos barn. Begreppet narcissism definierades och samtidig åskådliggjordes karaktärsdragets typiska egenskaper och symtom i barndomen. Resultaten tydde på att narcissism åtminstone delvis är en inlärd egenskap som anammas av föräldrarna. Studien visade även att fostran som inte lever upp till barnets behov och är antingen alltför sträng eller fri kan förstärka de narcissistiska egenskaperna hos barn. Eftersom studien var småskalig och materialet begränsat är det dock osäkert om resultaten kan generaliseras på en mer allmän nivå. Mera forskning bör göras inom området för att djupare insikter och slutsatser om fenomenet ska fås.
  • Andersson, Sara (2020)
    Syftet med denna avhandling är att utgående från tidigare forskning redogöra vilka en doulas möjligheter är att underlätta en kvinnas förlossning samt att granska effekterna av doulans stöd. Avsikten med denna litteraturöversikt är att skapa en förståelse om hur doulans sociala stöd kan bidra till en bättre förlossningsupplevelse för kvinnan. Under en förlossning är det vanligt att en kvinna har en stödperson med sig. På de flesta sjukhus i Finland får man ta med sig två personer till förlossningen och ofta kan stödpersonen vara kvinnans partner, annan familjemedlem eller annan närstående person. Till sjukhuspersonalen hör barnmorskor men det kan ofta vara oklart för den födande kvinnan vad egentligen som hör till barnmorskans stödande uppgifter och barnmorskorna har inte möjlighet att erbjuda kontinuerlig vård och stöd under förlossningen. Doulan kan erbjuda emotionellt, stöd fysiskt stöd, kommunikativt stöd och stöd till den födande kvinnans partner. Doulan är närvarande och stöder och uppmuntrar den födande kvinnan genom förlossningen. Effekterna av doulans närvaro under förlossningen underlättar kvinnans förlossning då doulan får kvinnan att känna sig lugn och säker. Doulan kan bidra till att kvinnan kan få en positiv förlossningsupplevelse. Doulans stöd kan leda till mindre rädsla för smärta och bygga upp den födande kvinnans självförtroende och att få en bättre attityd till sig själv. Det är viktigt att i forskning kring doulans stöd fokusera på kvinnans välmående för att veta hur doulan kan med sin närvaro underlätta skapandet av en positiv förlossningsupplevelse till den födande kvinnan.
  • Karppinen, Maiju (2021)
    Elinvoiman ja tehokkuuden varmistamiseksi organisaatioiden tulee suunnitella, miten tietopääomaa houkutellaan ja saadaan pysymään yrityksessä. Sitoutuminen organisaatioon on käsite, joka tarkastelee suhdetta työntekijän ja organisaation välillä. Tämän tutkielman tarkoituksena on käyttää aikaisempaa tieteellistä tutkimusta kartoittamaan 1) mitkä tekijät vaikuttavat henkilöstön sitoutumiseen organisaatioon ja 2) millaisia seurauksia sitoutumisella on. Tutkielmassa tarkastellaan myös etätyön vaikutuksia henkilöstön organisaatioon sitoutumiseen. Etätyön voidaan ajatella olevan yleistymässä informaatio- ja viestintäteknologian kehityksen myötä. Myös vallitseva koronavirus-pandemia on lisännyt etätyöskentelyä huomattavasti. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jonka ensisijaisina lähteinä käytetään aikaisempia tutkimuksia. Tuloksissa käy ilmi, että organisaatioon sitoutuminen on moniulotteinen käsite ja että useat erilaiset organisatoriset ja psykososiaaliset tekijät vaikuttavat sitoutumiseen. Organisatorisia vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa johtamisen laatu, yksilön kokemus oikeudenmukaisesta kohtelusta, työhön liittyvä autonomia sekä mahdollisuus osallistua päätöksentekoon. Psykososiaalisessa kontekstissa tärkeiksi tekijöiksi muodostuvat esimerkiksi positiiviset sosiaaliset suhteet työpaikalla sekä kokemukset, jotka yksilö kokee antoisiksi. Organisaatioon sitoutumisella voi olla useita seurauksia sekä yksittäiselle työntekijälle että työnantajalle. Yksilölliset seuraukset voivat ilmetä esimerkiksi psykologisessa hyvinvoinnissa kuten itsetunnossa sekä uupumisessa. Organisaatioiden näkökulmasta voidaan todeta, että sitoutumisen eri asteet voivat johtaa muutoksiin esimerkiksi työntekijöiden työsuorituksissa sekä henkilöstön vaihtuvuudessa. Etätyön yhteyttä organisaatioon sitoutumisessa on tutkittu vain vähän. Tämän yhteyden syvempi ymmärtäminen edellyttää lisätutkimusta aiheesta. Yhteenvetona voidaan todeta, että syvempi ymmärrys organisaatioon sitoutumisesta voi tehostaa yritysten toimintaa sekä parantaa yksittäisten työntekijöiden hyvinvointia.
  • Salonen, Anette (2018)
    Organisationer kan ha välstrukturerade verksamheter och strategier, men deras viktigaste resurs är människorna inom organisationen, de anställda. För att de anställda ska trivas, jobba effektivt och ha intresse för att stanna kvar, strävar man efter organisatoriskt engagemang. Med organisatoriskt engagemang avses relationen som individen har till sin arbetsplats. Det psykologiska bandet påverkar hur motiverad den anställda är och hur individen identifierar sig med organisationens värderingar. Då den anställda känner sig sammansvetsad med organisationen kommer hen också att bli mera engagerad och prioritera sin anställning. Syftet med denna studie är att se hur individens identifikation och motivation på arbetsplatsen påverkas av starkt organisatoriskt engagemang. Tidigare forskning visar att organisationer gynnas av den starka relationen och därför intresserar jag mig för individens perspektiv i fenomenet. Studier visar att organisatoriskt engagemang ofta påverkar personalomsättningen och de anställdas trivsel på arbetsplatsen. Med identifikation och motivation i samband med organisatoriskt engagemang syftar jag på hur individen upplever organisationens värderingar och mål som sina egna samt hur mycket individen är redo att jobba för dessa gemensamma mål. Avhandlingen kommer också att behandla organisationens ansvar och beskriva vad organisationer kan göra för att befrämja en stark relation. Resultaten visar att en anställd som engagerar sig och är motiverad i sitt arbete oftast kommer att trivas bättre i sin anställning. Organisatoriskt engagemang kan dock också bli skadligt då det går för långt eller man anknyter av ångestladdade skäl. Sammanfattningsvis blir individen mer motiverad och identifierar sig starkare med arbetsplatsen om organisationen har möjlighet att ge individen önskat stöd. Det är viktigt att skapa en hälsosam relation till organisationen för att organisationen och individen gynnas på önskat sätt. För att uppnå detta, läggs det stort ansvar på organisationens ledning, som bör ge sina anställda verktygen för att bygga upp en stark relation till arbetsplatsen.
  • Sarlin, Maria (2018)
    Sociala medier har gjort det lättare än någonsin för oss att konstant följa våra vänner och bekantas liv. Detta har lett till att vi upplever en känsla av oro över att vi går miste om något roligt och intressant. Fenomenet Fear of Missing Out, även kallat FoMO, tas upp som problematiskt i denna litteraturstudie. Fenomenet FoMO har ökat i samband med att sociala medier har blivit en del av fleras vardag och möjligheten att följa sina vänner i realtid då man inte är med, skapar en känsla av utanförskap. Syftet med avhandlingen är att ur ett socialpsykologiskt perspektiv och tidigare studier ta reda på vilken negativ inverkan sociala medier har på ungdomars liv i åldern 15–18 år, med fokus på FoMO. Hänvisningar till Przybylski, Murayama, DeHaan och Gladwell (2013) görs när det gäller FoMO i och med att det var Przybylski som definierade begreppet och menar att det är en slags rädsla och oro över att de i ens närhet har mer givande och roligare upplevelser än en själv. Självbestämmandeteorin samt teorin om social identitet används i denna avhandling för att förstå fenomenet FoMO. Resultaten visar på att sociala medier och FoMO har negativa konsekvenser som t.ex. att de unga blir mera ensamma, blir beroende både av nätforumen och personerna de interagerar med, de upplever stress, depression samt ångest och dessutom kan deras identitetsutveckling påverkas. Sociala medier och FoMO går starkt hand i hand och vi är online för att få bekräftelse, social interaktion och se vad man möjligen går miste om. För att förminska känslan av FoMO skall man träffa vänner ansikte mot ansikte och uppskatta kvaliteten av våra upplevelser.
  • Gustafsson, Jasmine (2018)
    Mental ohälsa är ett ökande folkhälsoproblem. Ett sätt att studera hur mental ohälsa uppkommer är genom att fokusera på tidiga interaktionsrelationer. Enligt Bowlbys anknytningsteori ger tidiga interaktionsupplevelser upphov till inre arbetsmodeller som styr individens beteende och förväntningar i relationer. Föräldrarnas förmåga att svara på barnets behov antas ge upphov antingen till en trygg eller otrygg anknytningsstil som fungerar som en prototyp för individens anknytningsstil i vuxenlivet. Teoretiska förklaringar mellan otrygg anknytning och depression samt ångest gjordes redan av Bowlby. Syftet med den här litteraturstudien är att förklara hur otrygg anknytningsstil och mental ohälsa hos vuxna är relaterade till varandra samt förklara vad de här sambanden kan bero på. Resultaten visar att otrygga anknytningsstilar associeras med mental ohälsa i form av bland annat depression, ångest, rusmedelmissbruk, ADHD, självmordstankar och -försök, personlighetsstörningar och ätstörningar. Empiriska studier tyder på att beroende av andra, självkritik, maladaptiv perfektionism, ineffektiv coping, emotionsreglering och mentaliseringsförmåga åtminstone delvis kan förklara sambandet mellan otrygg anknytningsstil och mental ohälsa, främst i form av depressionssymptom. Bevisen för relationskonflikter som en förklaring till samband mellan otrygg anknytningsstil och mental ohälsa är otillräckliga för tillfället. Den här avhandlingen kan uppmuntra föräldrar att svara på sitt barns behov konsekvent för att öka möjligheterna för att en trygg anknytningsstil formas hos barnet, vilket eventuellt kan minska risken för att barnet senare i livet utvecklar någon form av mental ohälsa. Utöver det kan avhandlingen motivera till anknytningsbaserad terapi vid behandling av mental ohälsa hos vuxna. Förutom fler longitudinella undersökningar inom ämnet kunde studier med fokus på relationskonflikter som en möjlig förklaring till sambandet mellan otrygg anknytningsstil och mental ohälsa vara goda förslag för framtida socialpsykologisk forskning.
  • Thune, Mikael (2019)
    Mitt syfte med denna studie är att bidra till vår förståelse om förhållandet mellan organisationsnedskärningar och de negativa sinnesstämningarna som nedskärningar anses skapa. Denna litteraturgenomgång lyfter fram teorier och forskningsresultat vilka mäter kopplingen mellan nedskärningar och överlevnadssyndromet. Nedskärningar kan ha både positiva och negativa psykologiska konsekvenser, men i detta arbete betraktas främst de negativa konsekvenserna. Tidigare studier tyder på att nedskärningar ofta skapar en negativ sinnesstämning hos de kvarstående arbetarna, vilket kraftigt kan hindra organisationens framgång. Studien består av två huvudsakliga delar: en definition av nedskärningar samt en introduktion till fenomenets historia och utgångspunkter, samt vilka effekter nedskärningar anses skapa på organisationsnivå. Den andra delen består av en fördjupning av nedskärningars negativa effekter på individ – och gruppnivå. Detta uppföljs med data och teori kring de negativa sinnesstämningarna. I litteraturen beskrivs de negativa sinnesstämningarna med termen överlevnadssyndrom. Syndromet kännetecknas av en bred skala av negativa emotioner vilka anses kraftigt förminska den upplevda arbetstillfredsställelsen bland arbetarna. Detta kan skapa drastiska konsekvenser för organisationer och dess medlemmar som redan befinner sig i en problematisk situation. Resultaten tyder på att de negativa sinnesstämningarna inte direkt går att undvika, men trots detta är det möjligt att lindra överlevnadssyndromets negativa effekter genom ömsesidig kommunikation under nedskärningsprocessen.
  • Blässar, Cathrine (2017)
    Arbetsplatsmobbning har blivit ett allvarligt problem i moderna organisationer som bara ökat i omfattning. Därför vore det viktigt att kunna motverka problemet på ett effektivt sätt både på organisations- och på individnivå. Syftet med denna litteraturöversikt är att bidra till en ökad förståelse för preventiva åtgärder som tidigare studier visat minskar arbetsplatsmobbning på organisations- och på individnivå. Resultaten av litteraturöversikten visar att cheferna bör ha huvudansvaret när det gäller att utreda riskfaktorer som kan leda till arbetsplatsmobbning. Inom organisationen är det viktigt att skapa en god arbetsmiljö och en nolltolerans gällande mobbning. Cheferna bör föregå som gott exempel och tillämpa anti–mobbningspolicyn. På individnivå är konflikthantering centralt eftersom svåra konflikter ofta leder till arbetsplatsmobbning i arbetsgemenskaper. Konflikthantering av en professionell tredje part hjälper parterna att trappa ner konflikten till en nivå där en saklig diskussion är möjlig. Svåra konflikter mellan chef och medarbetare har å andra sidan konstaterats vara besvärliga att lösa eftersom chefen ofta är i en starkare maktposition. En första åtgärd för medarbetaren är att ta upp problemet med chefen. I de fall där en konfliktlösning inte kan uppnås har medarbetaren möjlighet att begära hjälp från arbetarskyddet.
  • Salonen, Jannika (2017)
    Psykisk ohälsa är ett vanligt och ökande hälsoproblem, men trots det är det fortfarande väldigt stigmatiserat. Stigmatisering leder till att personer med psykisk ohälsa nedvärderas och uppfattas som avvikande i samhället. Eftersom stigmatiseringen har visat sig ha allvarliga konsekvenser, krävs en djupare förståelse för vilka processer som ligger bakom stigmatiseringen för att man skall kunna minska på den. Syftet med denna litteraturstudie är därmed att belysa de olika processerna som leder till stigmatisering av psykisk ohälsa samt att diskutera vilka följder stigmatiseringen har för den stigmatiserade individen. Dessa processer har i avhandlingen delats i och analyserats utgående från tre analysnivåer: individuell, mellanmänsklig och samhällelig nivå. Indelningen baserar sig på en inflytelserik modell av stigmatisering vilken har framförts av sociologerna Link och Phelan (2001). De centrala källorna för avhandlingen består av internationella tidskrifter framför allt inom socialpsykologi. Till andra viktiga källor hör ett antal klassiska verk i ämnet, i första hand av Foucault (1983; 1993; 1994), Allport (1954) och Goffman (1963). Resultaten tyder på att stigmatisering är en följd av många samverkande processer. Förutom sociokognitiva processer i informationsbearbetningen är mellanmänskliga relationer, samhälleliga strukturer, maktutövning och rådande diskurser centrala aspekter som bidrar till stigmatisering. Konsekvenserna av stigmatiseringen är allvarliga: den stigmatiserade upplever ofta skamkänslor och blir även utsatt för diskriminering inom många livsområden. Sammanfattningsvis handlar stigmatisering av psykisk ohälsa om en komplicerad dynamisk process där det fortfarande behövs forskning om hur olika fenomen, strukturer och processer samverkar med varandra. En djupare förståelse för denna process är central för försök att minska på stigmatiseringen och dess konsekvenser.
  • Sundqvist, Lotta (2020)
    Användning av opioider ökar hela tiden. Detta leder till ett ökat behov av resurser vid missbruks- och beroendevården. Opioidberoende är en komplex sjukdom som påverkar människans psykiska och fysiska välbefinnande. Opioidberoende vårdas med substitutionsbehandling. Substitutionsbehandling ges åt alla personer som har ett diagnostiserat opioidberoende. Behandlingen innebär medicinskt behandling och psykosociala interventioner. Målet med substitutionsbehandling är att minska skador som är orsakade av opioider eller att personen skall rehabiliteras. I Finland har man gett substitutionsbehandling från slutet av 1990. Vården har utvecklats mycket, men ändå diskuteras om vad den optimala vården skall innebära. Studier visar att psykosociala vårdmetoder förbättrar vårdresultat men ändå har man övergått till en mer läkemedelsorienterad substitutionsbehandling i Finland. Syftet med denna litteraturstudie är att utgående från tidigare forskning (1) beskriva vad substitutionsbehandling innefattar, (2) studera hurdana psykosociala vårdmetoder som tillämpats för substitutionsbehandling och (3) hur patienterna upplever substitutionsbehandlingen? De primära källorna utgörs av inhemska vårdrekommendationer och internationella journaler som handlar om substitutionsbehandling. Resultaten visar att psykosocialt stöd förbättrar vårdresultaten, men oklart är att vilka metoder som borde användas, hur och i vilket skede av behandlingen. Studierna visar att det finns en paradox mellan upplevelser av substitutionsbehandling och hur behandling borde enligt studier förverkligas. Kort sagt enligt studier har patienter med starkare social funktionsförmåga nytta av mindre strikta och täta behandlingsmetoder, medan patienter med mer kaotisk och ostabil livssituation sannolikt behöver mera kontinuerligt psykosocialt stöd och kontakt med personal.
  • Thilman, Alex (2020)
    Det är vanligt att soldater drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Soldater är ofta utsatta för händelser som kan vara traumatiserande och därför har soldater en större benägenhet än civilbefolkningen att utveckla PTSD. Tidigare forskning har skilt granskat om socialt stöd påverkar utvecklingen av PTSD och om socialt stöd har en rehabiliterande inverkan. Forskningen är splittrad då man tidigare separat studerat socialt stöd före traumat, socialt stöd under traumat och socialt stöd efter traumat. Denna litteraturgenomgång ger en helhetsbild av det hela. Mitt syfte med litteraturgenomgången är att öka förståelsen för det sociala stödets roll då det kommer till förebyggande samt rehabilitering av PTSD orsakad av krigföring. I denna litteraturgenomgång kommer det sociala stödets inverkan före under och efter traumat att granskas. Jag har för avsikt att studera på vilket sätt det sociala stödet förebygger och rehabiliterar personer med PTSD. Resultaten visar att socialt stöd fungerar olika före, under och efter traumat. Socialt stöd före traumat är inte i sig självt förebyggande men bygger upp en resiliens hos personen som sedan i sin tur skyddar mot PTSD. Under traumat fungerar socialt stöd som en buffert mot PTSD. Här spelar det en roll hur den person som ger stödet reagerar då soldaten öppnar sig. Efter traumat kan socialt stöd delas upp i förebyggande samt rehabiliterande stöd. I förebyggande syfte har socialt stöd en inverkan, det är av stor vikt vem det är som ger det sociala stödet. I rehabiliterande syfte fungerar inte socialt stöd ensamt men socialt stöd kan få veteraner som annars inte skulle söka sig till terapi att söka sig till terapi och sedan hålla sig kvar i terapin. PTSD har en eroderande effekt på det sociala stödet vilket är något som är viktigt att beakta då man funderar över insatser som kunde riktas till familjen. De slutsatser som kan dras av detta är att socialt stöd är viktigt. Speciellt i sin roll som en buffert men även i sin samverkan med terapi. Det bör alltså läggas mer resurser på forskning samt strukturer som bygger på socialt stöd.
  • Kinnula, Ida (2020)
    Rädslan för att bli övergiven är en av de vanligaste rädslorna. Det är ett socialpsykologiskt relevant problem, då det har en stor inverkan på individens relationer. Mitt syfte med denna avhandling är att, utifrån ett anknytningsperspektiv, studera rädslan för att bli övergiven med fokus på olika orsaker till den samt konsekvenser för romantiska relationer. För att knyta ihop avhandlingen presenterar jag hanteringsstrategier och behandling av rädslan i slutet. Anknytningsteorin är central i denna avhandling och därmed teoretiker som John Bowlby, Mary Ainsworth och Mary Main. Även Cindy Hazan och Phillip Shaver har spelat en stor roll för avhandlingen. Anknytningsmönstren har avgränsats till otrygg-undvikande och otrygg-ambivalent anknytning, eftersom dessa präglas av rädslan för att bli övergiven och är därmed mest relevanta. Den teoretiska delen är indelad i två huvudkapitel, ett om anknytningsteori och ett om rädslan för att bli övergiven. Kapitlet om anknytningsteori fungerar som bakgrundskapitel och innefattar även de fyra olika anknytningsmönstren, med fokus på de två som är mest relevanta. Det andra teorikapitlet behandlar rädslan för att bli övergiven och innefattar anknytningsrelaterade orsaker till rädslan, konsekvenser för romantiska relationer, hanteringsstrategier och behandling. Metoden är en litteraturöversikt av tidigare forskning och material inom anknytning och rädslan för att bli övergiven. Litteraturen kommer främst från Helka och Google Scholar. Resultaten tyder på att tidigare relationer är den vanligaste orsaken till rädslan för att bli övergiven, vilket kan kopplas till anknytningsteorin. Konsekvenser för romantiska relationer kan bland annat vara tillitsproblem, kontrollbehov och svartsjuka. Både hälsosamma och ohälsosamma hanteringsstrategier presenteras samt behandling i form av terapi. Slutligen diskuteras resultaten och förslag till fortsatt forskning framläggs.
  • Ekström, Clarissa Linda Kaarina (2021)
    Sexuella trakasserier har alltid varit ett problem i arbetslivet och inom organisationer. År 2015 tydliggjordes diskussionen kring problemet tack vare #metoo-rörelsen. Trots det har situationen inte förbättrats, utan till och med förvärrats enligt nyare undersökningar från år 2020. Sexuella trakasserier hör inte till en sund arbetsplats och borde åtgärdas både på grund av lagliga bestämmelser men också för att de är omoraliska. Denna utveckling tyder på̊ att det finns ett behov av effektiva förebyggande och motverkande interventioner med empiriskt stöd. Syftet med min avhandling är att med hjälp av forskningslitteraturen specifikt besvara följande frågor: 1) vad är och vad innebär sexuella trakasserier på arbetsplatsen, 2) hur förklaras företeelsen teoretiskt, 3) hur kan man förebygga och motverka trakasserier och 4) vad kan chefer göra med hjälp av interventionsprogram? En litteraturgenomgång definierar sexuella trakasserier som en handling av sexuell karaktär som kränker en annan persons värdighet. Med trakasserier avses även verbalt, icke-verbalt eller psykiskt olämpligt sexuellt beteende. Närmanden anses orsakas på grund av individuella, organisatoriska och samhälleliga faktorer och förklaras med hjälp av biologiska-, organisatoriska- och sociokulturella modellen. Andra viktiga teorier som används i avhandlingen är kontakthypotesen, könshypotesen, person-situation interaktionsmodellen, åskådareffekten, femfaktorteorin och förväntansteorin. Resultaten av studien visar att chefer har en viktig och avgörande roll för att organisationer ska kunna förebygga och motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Interventionsprogram och framför allt utbildnings- och träningsprogram anses överlag effektiva och kan göras på tre olika interventionsstadier. Slutligen diskuteras resultaten, begränsningarna och styrkorna med avhandlingen och det ges förslag för framtida forskning. Mera forskning behövs bland annat om interventionsprogrammens effektivitet då de utförs virtuellt på distans.
  • Verdecia, Wilanda (2020)
    Sexuellt våld är ett allvarligt problem, och inte desto mindre bland homosexuella män. Tidigare forskning om sexuellt våld har hittills fokuserat på heterosexuella förhållanden, trots att homosexuella män upplever sexuellt våld upp till samma grad som heterosexuella kvinnor. Sexuellt våld mot homosexuella män är ett forskningsområde som först nu sakta börjat inkluderas. Detta forskningsområde kräver vidare forskning för att effektiva interventioner ska kunna utvecklas och på så sätt kunna motverka problemet. Syftet med denna avhandling är således att redogöra för sexuellt våld mot homosexuella män utgående från tidigare forskning. De primära källorna utgörs av forskning som utförts i USA och främst bland unga homosexuella män. Resultaten tyder på att homosexuella män upplever sexuellt våld lik heterosexuella kvinnor och att de därpå till och med kan uppleva allt starkare och negativare psykologiska konsekvenser p.g.a. diverse stigmatiseringen och skadliga maskulina uppfattningar om det manliga idealet. Dessa konsekvenser kan bl.a. vara sömnsvårigheter, ångest och/eller depression. Den rådande hegemoniska maskuliniteten som internaliserats av de nära manliga förebilderna påverkar starkt dessa homosexuella män och deras sätt att uttrycka aggression eller förmåga att be om hjälp. Denna sexuella minoritet anses vara extra sårbar för att bli utsatt för sexuellt våld, detta bl.a. i och med att studier tyder på att homosexuella män upplever minoritetsstress och internaliserad homofobi som starkt bidrar till att utsättas för sexuellt våld, medan alkoholkonsumtion och traumatiska barndomsupplevelser kan bidra till att man själv eventuellt blir förövare av sexuellt våld. Sammanfattningsvis kan ökad kunskap om och förståelse för homosexuella mäns upplevelser av sexuellt våld hjälpa till i utvecklingen av åtgärder och hjälpmedel för denna sexuella minoritet. Nya former av interventioner och vård som inriktar sig på sexuella minoriteter och förebyggande av potentiella förövare bör även utvecklas, eftersom de rådande interventionerna samt fokuset för vidare utvecklingen starkt ser på offret, medan förövaren i allt större grad glöms bort. Större fokus krävs på samhället och gruppbeteende för att hjälpa denna utsatta grupp. Personal som arbetar i förebyggande och vårdande syfte måste kunna ta allas erfarenheter på allvar, oberoende sexuell läggning och könsidentitet.