Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Vassiljeva, Anita (2022)
    Aikaansaamattomuus on käsitteenä kompleksinen siten, että sitä voidaan määritellä eri tavoin ja nämä määritelmät ovat usein merkittävästi ristiriidassa suhteessa toisiinsa. On kuitenkin merkkejä siitä, että viime vuosien aikana on kehittynyt yleisesti jaettu yhteisymmärrys, joka rajaa aikaansaamattomuuden epärationaaliseksi, tietoiseksi ja haitalliseksi ilmiöksi. Työaikaansaamattomuus on kuitenkin suhteellisen vähän tutkittu, joskin enenevissä määrin suosiotaan kasvattava aikaansaamattomuustutkimuksen osa-alue, eikä kokoavaa tietoa sen sisältämistä suuntauksista ole tietääkseni saatavilla. Näin ollen tämän tutkimuksen tarkoitus on kartoittaa erilaisia teoreettisia lähestymistapoja, joita työaikaansaamattomuuden tutkimuskenttä pitää sisällään, sekä lisäksi syitä, joita työaikaansaamattomuudelle on esitetty. Tutkimus suoritettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena, sillä sille ominainen kriittinen ja tietoa yhdistelevä tapa luoda uutta tietoa palvelee hyvin tämän tutkimuksen pyrkimystä saavut-taa kokonaiskäsitys työaikaansaamattomuuden tutkimuskentästä. Analyysimenetelmänä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Siinä katsausprosessia ohjaa aineisto, mutta myös aiempi teoria, jota käytin tässä tutkimuksessa vertaillessani työaikaansaamattomuuden tutkimusta aikaansaamattomuuden tutkimukseen yleisesti. Katsauksen tulokset viittaavat siihen, että aikaansaamattomuustutkimuksen kehitysharppaukset kohti yhtenevää jaettua näkemystä eivät koske työaikaansaamattomuuden tutkimusta, ainakaan vielä. Yhteneväisempi näkemys aikaansaamattomuuden peruselementeistä tekisi tutkimuksista vertailukelpoisempia, ja siten tukisi vahvempien teorioiden ja tehokkaampien interventioiden kehittymistä. Näin ollen työaikaansaamattomuuden tutkimuksessa olisi hyvä suuntautua tarkentamaan työaikaansaamattomuuden käsitettä tutkimalla sitä, miten se mahdollisesti eroaa aikaansaamattomuudesta muilla osa-alueilla, sekä millaiset elementit sen määrittelyssä olisivat käyttökelpoisimmat.
  • Saarioja, Patrik (2023)
    Tavoitteet. Tutkin kandidaatintutkielmassani työhyvinvoinnin ja organisaation suoriutumisen välisiä yhteyksiä sekä henkilöstöjohtamisen roolia tässä suhteessa. Aiempi tutkimus tukee työhyvinvoinnin ja suoriutumisen välistä suhdetta. Henkilöstöjohtamisen roolia ei oltu tutkittu erityisen paljoa, mutta tähän kuuluvia asioita löytyi tutkimuksista, minkä vuoksi tämän roolin tutkiminen on minusta tärkeää. Tehtäväni on selvittää, millainen rooli työhyvinvoinnilla on organisaatiossa ja tämän suoriutumisessa sekä millaisessa roolissa henkilöstöjohtaminen on tässä Menetelmät. Tutkimus toteutettiin laadullisena kirjallisuuskatsauksena. Näin aineistoa oli mahdollista kerätä paljon ja etsiä tarkoituksenmukaisia aineiston osia. Aineistoa kerättäessä valikoitui 4 artikellia 27 artikkelin kokonaisuudesta. Näiden artikkeleiden avulla pyrin vastaamaan tutkimuskysymyksiin pohtimalla kriittisesti ja vertailemalla tuloksia, luomalla synteesiä. Tulokset ja johtopäätökset. Tärkeimpinä tuloksina voidaan pitää työhyvinvoinnin olevan merkityksellinen organisaation suoritumisessa asiakastyytyväisyydelle. Huomioitavaa on myös, että työhyvinvoinnin ollessa puuttellista, moni avainluku organisaation suoriutumista koskien, kuten henkilöstökulut, tehokkuus ja tuottavuus, olivat alhaisempia. Henkilöstöjohtamisen rooli oli huomattavissa, työn resursoinnilla ja työntekijä-johtajasuhteen kehittämisellä työhyvinvointiin oli mahdollista vaikuttaa.
  • Kantola, Tiina (2021)
    Työhyvinvointia on tutkittu perinteisesti pahoinvoinnin ja ongelmien näkökulmasta. Positiivisen työpsykologian yleistymisen myötä on pahoinvoinnin rinnalle noussut uudenlainen näkemys työhyvinvoinnista. Työhyvinvointia voidaan edistää vahvistamalla positiivisia voimavaroja, jotka parhaillaan luovat mahdollisuuden työn imuun. Työuupumusta on tutkittu jo pidemmän aikaa työn imun ollessa suhteellisen tuore tutkimusaihe. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka työuupumus ja työn imu ovat yhteydessä työhyvinvointiin. Lisäksi tarkastelen työuupumuksen ja työn imun suhdetta toisiinsa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että työuupumus on yhteydessä työhyvinvointiin negatiivisesti. Työn imun vaikutusten työhyvinvoinnille puolestaan on todettu olevan positiivisia aiempien tutkimusten valossa. Työuupumuksen ja työn imun välisestä suhteesta aiemmat tutkimukset esittävät kahdenlaista näkökulmaa: työuupumus ja työn imu nähdään joko toistensa vastakohtina tai vastakkaisina, mutta erillisenä ilmiönä. Kandidaatin tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, joka on koostettu vertaisarvioiduista artikkeleista sekä aihetta käsittelevästä tieteellisestä kirjallisuudesta. Kuvailevan kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on luoda mahdollisimman kattava käsitys tutkittavasta aiheesta. Valitut tutkimusartikkelit käsittelivät työhyvinvointia työuupumuksen ja työn imun näkökulmasta. Tiedonhaku toteutettiin tammi-maaliskuussa 2021. Hakusanoina käytettiin avainsanoja työuupumus, työn imu, burnout sekä work engagement. Aineistoa rajattiin sisäänottokriteerein ja lopulliseen katsaukseen valikoitui 24 vertaisarvioitua tutkimusartikkelia. Kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittivat aiemman tutkimuskirjallisuuden perusteella muodostamani hypoteesin mukaisesti, että työuupumus oli negatiivisesti ja työn imu positiivisesti yhteydessä työhyvinvointiin. Työuupumus altistaa useille sairauksille ja työkyvyttömyydelle, kun puolestaan työn imu vaikuttaa positiivisesti terveyteen, onnellisuuteen ja yleiseen hyvinvointiin. Työuupumuksen ja työn imun suhteesta tarjotaan kirjallisuudessa kahdenlaista näkökulmaa: työuupumus ja työn imu on mahdollista nähdä toistensa vastakohtina tai vastakkaisina käsitteinä, mutta toisistaan erillisinä ilmiöinä.
  • Kaffka, Jonna (2022)
    Tässä tutkimuksessa kiinnitän huomiota varhaiskasvatuksen ammattilaisten työhyvinvointiin. Viimeaikaiset tutkimukset ja selvitykset ovat nostaneet esiin huolen esimerkiksi resurssien puutteesta, sijaispulasta ja työn kuormittavuudesta. Lisäksi kunnilla on ollut haasteita saada koulutettua henkilökuntaa vakituisiin tehtäviin. Hyvinvoiva henkilöstö on varhaiskasvatuksen tärkein voimavara, sillä hyvinvoivat työntekijät toteuttavat laadukasta varhaiskasvatusta ja edistävät näin myös lasten hyvinvointia. Tutkimuksessani selvitän eri ammattinimikkeellä työskentelevien näkemyksiä siitä, mitkä tekijät vaikuttavat henkilöstön työhyvinvointiin tiimissä, millaisissa tilanteissa koetaan työn imua sekä millaisia ajatuksia heillä on omasta työhyvinvoinnistaan. Toteutin tutkimukseni laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena fenomenografista tutkimusotetta apuna käyttäen. Keräsin tutkimusaineiston (N=16) puolistrukturoidulla kyselylomakkeella varhaiskasvatuksen ammattilaisilta marraskuussa 2021. Jaoin vastaajat kolmeen ryhmään: varhaiskasvatuksen opettajat, epäpätevät varhaiskasvatuksen opettajat ja varhaiskasvatuksen lastenhoitajat. Muodostin vastauksista kuvauskategorian Moniammatillisia näkemyksiä työhyvinvoinnista tiimeissä. Nimesin alaluvut peilaten niitä tutkimuskysymyksiini: työhyvinvointia edistävät tekijät, työhyvinvointia heikentävät tekijät, työn imuun vaikuttavat tekijät ja ammattinimikkeen vaikutus työhyvinvoinnin kokemukseen. Tulosten perusteella eri ammattiryhmät pitivät tiimin työhyvinvointia edistävinä tekijöinä samankaltaisia asioita. Kaikki nostivat esiin huumorin tärkeyden, avoimen keskustelukulttuurin ja luottamuksen työkaveriin. Myös samanlaiset arvot ja näkemykset tiimissä kannattelivat työhyvinvointia. Varhaiskasvatuksen opettajat ja epäpätevänä varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevät toivat esiin työhyvinvointia heikentäviksi tekijöiksi esimerkiksi kiireen, työmäärän lisääntymisen ja inkluusion tuomat haasteet. Varhaiskasvatuksen lastenhoitajat kokivat sijaisten huonosta saatavuudesta johtuvan muissa ryhmissä auttamisen raskaaksi. Resurssipula ja ammattitaidon puute nousivat kaikkien vastauksissa työhyvinvointia heikentäviksi tekijöiksi. Tulokset osoittavat, että varhaiskasvatuksen ammattilaiset kokevat työssään edelleen innokkuutta, ylpeyttä tekemästään työstä ja saavat työstä ilon ja onnistumisen kokemuksia. Tutkimuksessani eri ammattinimikkeet eivät vaikuttaneet kokemukseen työhyvinvoinnista, vaan vastaukset jakaantuivat eri ammattiryhmien välillä tasaisesti. Mielenkiintoista olisi, toisiko suuremman tutkimusjoukon vastaukset tai haastattelu esiin enemmän eroavaisuuksia ammattinimikkeiden välillä tai havaintoja tiimin sisäisistä suhteista, jotka vaikuttavat työhyvinvointiin positiivisesti tai negatiivisesti.
  • Tuomola, Susanna (2024)
    Varhaiskasvatuksen kriisiytynyt tilanne on ollut paljon esillä mediassa ja ihmisten puheissa. Henkilöstöpula on suuri, työntekijöitä ei ole tarpeeksi, mutta ei myöskään työnhakijoita. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että varhaiskasvatustyö ei houkuttele uusia työntekijöitä, ja tällä hetkellä työssä olevat ovat kuormittuneita vallitsevasta tilanteesta. Tutkielmani tavoitteena on selvittää varhaiskasvatuksen, erityisesti päiväkotihenkilöstön työhyvinvoinnin nykyistä tilaa. Haluan selvittää mitkä ovat niitä tekijöitä, joiden henkilöstö kokee tukevan työhyvinvointiaan, ja mitkä tekijöitä, jotka he kokevat heikentävän sitä. Kyseessä on laadullinen tutkimus, jonka aineistona toimi Osaava varhaiskasvatus -hankkeen ryhmähaastatteluaineisto. Haastattelut toteutettiin ammattiryhmittäin teemahaastatteluina kesä-elokuussa 2022. Haastatteluun osallistui kunnallisessa varhaiskasvatuksessa tällä hetkellä työskenteleviä varhaiskasvatuksen lastenhoitajia (3), varhaiskasvatuksen sosionomeja (5) sekä yliopistotaustaisia varhaiskasvatuksen opettajia (4). Aineiston analyysimenetelmänä käytin temaattista analyysiä. Etsin aineistosta vastauksia työhyvinvointia lisäävistä sekä heikentävistä tekijöistä ja muodostin näistä teemoja. Työhyvinvointia lisäävien tekijöiden pohjalta muodostin neljä teemaa: toimiva työyhteisö, positiivinen palaute, asiakasperheet ja toimivien fyysisten tilojen merkityksen. Henkilöstön nimeämistä työhyvinvointia heikentävistä tekijöistä muodostin kolme teemaa: organisaatiosta tulevat vaatimukset ja rajoitteet, työvoimapula sekä työn epävakaus. Tutkielmani tulokset vahvistavat aiempia tehtyjä tutkimuksia (ks. Perho & Korhonen, 2012), jonka mukaan suurimmiksi työhyvinvointia lisääviksi tekijöiksi mainitaan työyhteisö ja asiakasperheet. Työhyvinvointia heikentävinä tekijöinä koetaan erityisesti työn arvostuksen puute sekä työvoimapula. Tutkielmani osoittaa, että huolimatta ulospäin näyttäytyvästä tilanteesta, omaa työhyvinvointiaan arvioidessaan henkilöstö pystyy nimeämään työhyvinvointia heikentävien tekijöiden lisäksi myös työhyvinvointia tukevia tekijöitä.
  • Toukola, Annumaiju (2023)
    Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia työhyvin-voinnista. Varhaiskasvatus on ollut paljon esillä mediassa ja keskustelussa on ollut muun muassa alalla vallitsevat epäkohdat ja haasteet, sekä huoli niin lasten kuin aikuistenkin turvallisuudesta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää miten varhaiskasvatuksen opettajat kokevat oman sekä yleisesti varhaiskasva-tuksen opettajien keskuudessa vallitsevan työhyvinvoinnin tilan tällä hetkellä. Lisäksi tutkimuksessa kartoitettiin millaiset tekijät edistävät ja heikentävät varhaiskasvatuksen opettajien työhyvinvointia ja millainen merkitys niillä on työnteossa varhaiskasvatustyössä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena keväällä 2023. Tutkimuksen aineisto kerättiin e-kyse-lylomakkeella. E-kysely jaettiin ammattiryhmän Facebook-ryhmässä nimeltä ”Varhaiskasvatuksen opettajat”. Kyselyyn vastasi 14 varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevää henkilöä. Aineiston avulla vastattiin tutkimuskysymyksiin, joiden tavoitteena oli selvittää miten varhaiskasvatuksen opet-tajat kokevat oman työhyvinvointinsa tilan tällä hetkellä, sekä millainen kokemus heillä on yleisesti varhaiskasvatuksen opettajien keskuudessa vallitsevasta työhyvinvoinnin tilasta tällä. Lisäksi tutki-muksessa selvitettiin mitkä tekijät edistävät ja heikentävät varhaiskasvatuksen opettajien työhyvinvoin-tia ja millainen merkitys niillä on työntekoon varhaiskasvatustyössä. Tutkimuksessa selvisi, että varhaiskasvatuksen opettajat arvioivat yleisen alalla vallitsevan työhyvinvoinnin tilan selvästi heikommaksi kuin omansa. Yksilöiden työhyvinvoinnin tilan arviot näyttäytyivät moninaisena, osalla heikompana ja osalla lähelle erinomaista. Yleisellä tasolla työhyvinvointi nähtiin suhteellisen heikkona. Vastausten perusteella päiväkotikohtaisia eroja varhaiskasvatuksen laadussa ja toiminnassa on suuresti, mutta epäkohtia sekä haasteita kuitenkin voidaan löytää lähes kaikkialta. Vastaajat kokevat, että työhyvinvointi vaikuttaa työhön varhaiskasvatuksessa monella tapaa. Työssään viihtyvät iloitsivat esimerkiksi toimivasta tiimistä ja kannustavasta ilmapiiristä, kun taas työstään väsyneet nostivat esiin muun muassa epäammattimaisen tiimin ja haasteet palautumisessa. Merkittävimpinä työhyvinvointia edistävinä tekijöinä pidettiin työkavereita, hyvää esimiestyötä ja työyhteisön yleistä ilmapiiriä. Merkittävimmiksi työhyvinvointia heikentäviksi tekijöiksi taas nostettiin henkilöstövaje, vähäinen esimiehen tuki ja suuret ryhmäkoot. Tutkimus antoi todenmukaista tietoa kyselyyn vastanneiden kokemuksista työhyvinvoinnista. Vaikka tulokset olivatkin yksilöiden vastauksia, niistä voidaan päätellä varhaiskasvatuksen työhyvinvoinnin tilaa myös laajemmin.
  • Hyttinen, Heini (2019)
    This study examines the development of a work identity in people studying general degrees that do not lead to a certain occupation. The aim is to showcase how a work identity of students of general and adult education in the University of Helsinki is structured, how the development process is and whether their studies support this process. The study was conducted by interviewing six students of general and adult education in the University of Helsinki in the spring of 2019. The interviewees were asked about their studies and work life. The transcribed interviews were analysed by using content analysis, searching for similarities and differences. Five components of a work identity were showcased in the interviews: values and goals concerning work, interests, idea of oneself as a worker, and placement of oneself in relation to others. The interviewees felt it important to find work they like and that corresponds with their degree and values. Also, the opportunity to have a say in the workplace was held important. The interviewees found it hard to describe a common identity for all students of general and adult education, besides interest in education and active citizenship. However, they found it important to make a distinction between them and class teacher students. The interviewees have built the perception of themselves as workers based on other’s notions, work experience and the example of others. The generality of the degree was not found to be a negative thing, but the interviewees admit it demands more identity work and pondering of possibilities because of unclear future prospects. The studies did not majorly support the development of the work identity, instead it has developed at work.
  • Michelsson, Erica (2017)
    Although dementia is often considered a disease of the elderly, it also affects those in midlife. Diagnosing early-onset dementias is challenging, since their central traits differ from those usually seen in the more common late-onset dementias, and the diversity of different dementia profiles is high. Especially nonamnestic dementias, which are common among early-onset dementias, are frequently misdiagnosed or the diagnosis is significantly delayed. In Finland, CERAD is the preferred neuropsychological screening method for dementia but it doesn't have Finnish norms for the middle aged, and its ability to recognize early-onset dementias seems to be insufficient. There is a demand for a screening method aimed at recognizing the early-onset dementias, which would be more sensitive and diverse than the methods used at present. In this review, the characteristics and discriminability of the two most common early-onset dementias – the early-onset type of Alzheimer's disease and frontotemporal dementia – are examined. This review focuses especially in studies, that have examined the sensitivity and specificity of neuropsychological screening methods discriminating those two dementias. This research suggests, that ACE-III, SEB and SDS are screening methods, that could help in the accurate diagnosing of early-onset dementias.
  • Särkijärvi, Tuuli (2021)
    Nuorisotyöttömyys ja huoli nuorten hyvinvoinnista ovat olleet julkisen keskustelun kohteina jo pitkään. Työttömyyden tiedetään olevan yhteydessä monenlaisiin kielteisiin vaikutuksiin elämän eri osa-alueilla; esimerkiksi yksipuoliseen ruokavalioon ja heikompaan terveydenti-laan työllisiin verrattuna. Pahimmillaan erilaiset ongelmat kasautuvat samoille yksilöille, jolloin työn tai koulutuksen piiriin hakeutumien vaikeutuu entisestään ja riskinä on yhteiskunnasta syrjäytyminen. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, minkälaista ruokakasvatusta vailla työ- ja koulutuspaikkaa olevat nuoret aikuiset ovat saaneet ja miten he näkevät ruokakasvatuksen vaikuttavan heidän tämänhetkisiin ruokatottumuksiinsa. Tutkimuksella halutaan luoda kuvaa myös siitä, minkälaista ruokakasvatusta työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret aikuiset tällä hetkellä kokevat tarvitsevansa. Tutkimus tehtiin eteläsuomalaisen kunnan Starttivalmennukseen osallistuvien nuorten aikuisten keskuudessa. Laadullinen aineisto kerättiin puolistrukturoitua teemahaastattelua menetelmänä käyttäen ja haastattelut litteroitiin tekstiksi sisällönanalyysia varten. Haastatteluun osallistui kuusi 18-22-vuotiasta nuorta aikuista, jotka haastatteluhetkellä olivat olleet vailla työ- ja koulutuspaikkaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen ja Starttivalmennuksen asiakkaina kahdesta kuukaudesta vuoteen. Tutkimus osoitti, työn ja koulutuksen ulkopuolelle jääneet nuoret olivat tietoisia terveyttä edistävän ruokavalion yhteydestä koettuun hyvinvointiin, mutta heillä oli monenlaisia haasteita ja esteitä terveellisten ruokavalintojen tekemiseen liittyen. Erityisesti päivärytmin puuttuminen, heikko taloudellinen tilanne ja kiinnostuksenpuute ruoanvalmistusta kohtaan nähtiin esteinä terveyttä edistävän ruokavalion noudattamiselle.
  • Pikkarainen, Paavo (2021)
    Työelämän murros, sekä kiihtyvä digitalisaatio asettavat sekä organisaatioille, että yksittäisille työntekijöille muutospainetta. Samalla kun rutiinityön määrä laskee, niin monipuolisia taitoja vaativat työnkuvat ovat kasvavassa trendissä. Työkiertoa on hyödynnetty ja tutkittu aiemmin etenkin työkykyä ylläpitävänä menetelmänä, jonka avulla työntekijälle voidaan tarjota vaihtelua monotonisiin työnkuviin. Tämän tutkielman tarkoituksena oli tarkastella työkierron käsitettä, sekä sen havaittuja vaikutuksia asiantuntijaorganisaatiossa. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat 1) Millä tavalla työkierto määritellään käsitteenä yksilö- ja organisaatiotasolla ja 2) Minkälaisia vaikutuksia työkierrolla on havaittu olevan asiantuntijaorganisaatiossa tutkimusartikkelien perusteella? Tutkielma toteutettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena ja aineisto koostui kymmenestä tieteellisestä tutkimusartikkelista. Artikkelit olivat englanninkielisiä, ja valikoituivat tutkielmaan etenkin tutkimuskysymyksiin soveltuvien luonteidensa perusteella. Lisäksi painotin aineiston valinnan kriteerinä tutkimusjoukon sopivuutta asiantuntijatyöhön. Artikkelien tutkimuskohteet olivat jaettavissa karkeasti kolmeen toimiala luokkaan: hoitoala, rahoitus sekä IT. Aineiston analysoinnissa vertailin artikkelien sisältöjä, sekä yhdistelin samankaltaisuuksia ryhmiin. Ensimmäisen tutkimuskysymyksen tuloksista muodostui nelikenttä, jonka pohjalta rakentui synteesi. Tulosten perusteella työkierron käsitettä lähestyttiin eri näkökulmista. Käsitteenmäärittelyiden pohjalta muodostui nelikenttä, jossa dimensioina oli yksilö–organisaatiotaso, sekä hyöty–haitat. Näin ollen aineistossa korostui työkierron määrittäminen joko yksilö- tai organisaatiotasolla vaikuttavaksi ilmiöksi, jota väritti joko positiivinen, tai negatiivinen sävy. Empiiristen tutkimusten havainnot jakautuivat karkeasti kahteen luokkaan: organisatorisiin- sekä psykologisiin vaikutuksiin. Organisatoriset vaikutukset linkittyivät vahvasti organisaatiotasolle, kun taas psykologiset vaikutukset koskettivat lähinnä yksilöitä. Tutkimusten empiiriset havainnot näyttivät sisältävän enemmän hyöty–haitta akselin vaihtelua, kuin käsitteenmäärittely antoi odottaa.
  • Tolonen, Tuija (2018)
    Working memory (WM), the ability to hold information in mind for short periods of time without active presentation of sensory stimuli is a crucial skill for goal-directed behaviour. WM is related to many other higher cognitive skills and specific neuropsychiatric conditions are associated with related deficits. Attempts have been made to improve WM by systematic cognitive training, and through this influence also other related cognitive skills. In this thesis, the behavioural and neuronal effects of WM training are reviewed. Based on current studies, both verbal and visual WM can be improved by training and the effects will last for several months. However, the effects of training on other cognitive skills outside WM, like reasoning and intelligence, have been moderate at best. On neural level, WM training changes the activation in brain areas related to WM, mainly frontal and parietal cortical regions and striatum. WM training also affects the functional and structural connections between these brain regions. WM training seems to improve executive functions rather than affect the size of working memory storages. Improvements in other than trained tasks seem to be based on cognitive functions that are shared between the tasks. On neural level, similar activation patterns between the tasks is related to these transfer effects.
  • Talvilinna, Linda (2016)
    This bachelor’s thesis is about a playroom in one store. Because of the store’s and the playroom’s workers’ privacy, the play area will be called as ”a Playroom”. This bachelor’s thesis studies motivation and thoughts of the staff working in the Playroom. The main idea of this study is to maintain and upgrade Playroom’s workers’ professional skills, and what more, to bring their understanding of young children’s’ psychological development to a new and deeper level. I believe this could help their working with different kind of children and parents and meeting every child as an individual. Main themes in this thesis are temperament theory, 3–7-old child’s psychological development, and interaction between the workers and children and also between the workers and children’s families. The main focus in the theory base is in temperament theories and in the importance of adult’s sensitivity when meeting children and their parents. This thesis’ study is mainly qualitative. I gathered the exploratory material with a questionnaire which included half opened and half closed questions, so the participators could answer more specifically to some questions. I used a qualitative research content analysis as a method when analyzing the exploratory. Mainly sensitivity can be seen in every Playroom’s worker in their answers, even though some were more sensitive than others. When asked about need of education about working with children, most of the participators thought that education would give them more security when meeting children and their parents. Let’s see how this bachelor’s thesis affects the Playroom workers’ thoughts about their work and about children’s minds.
  • Koskela, Eveliina (2017)
    In this Bachelor’s Thesis, I present the factors and the means to improve teachers’ well-being at work. A lot of research can be found about teachers’ burnout, and along with discussion in the media, a negative view on teachers’ well-being might be the result. However, majority of teachers enjoy their work. Therefore, the research has begun to pay more attention on teacher well-being. In this literature review, the concept of well-being at work is analyzed based on three theories. According to Karasek’s Job Demand-Control model, well-being at work is experienced in the balance between demands of work and the feeling of control. The second theory, Steps towards well-being at work, is based on Maslow’s motivational theory. The third way on viewing well-being at work is through the concept of work engagement. This theory stresses the contribution and the pleasure experienced at work. Teachers’ well-being at work is analyzed from stress factors’ and contributing factors’ point of view. In addition, I have strived to separate the contributing factors to personal factors and those from the community. Drawing the line between stress factors and contributing factors is partly artificial, because same factor can be viewed as a stress factor or a contributing factor depending on the situation. A typical example of this kind of factor are the students. In my Master’s Thesis, I could expand this theme of teacher well-being to the interaction between the teacher and the students and how it influences teacher’s well-being at work. In addition, inclusion brings its challenges and demands on teacher’s work. Therefore, its influence on teacher well-being should be researched.
  • Poranen, Nea (2020)
    Kandidaatin tutkielmani tavoitteena on tarkastella tekijöitä, jotka ennustavat työn imua sekä työn imun seurauksia. Tutkimukseni tarkoituksena on tunnistaa aikaisempien tutkimusten perusteella keinoja, joilla organisaatio voisi edistää työn imua työntekijöiden keskuudessa. Tutkimukset ovat osoittaneet työn imun myönteisiä vaikutuksia työntekijöiden työhyvinvointiin. Tutkimuskysymykseni ovat 1) mitkä tekijät ennustavat työn imua? ja 2) mitä seurauksia työn imulla on? Toteutin tutkielmani kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja käytin menetelmänä sisällönanalyysiä etsiessäni valitsemistani tutkimuksista vastauksia tutkimuskysymyksiini. Keräsin aineistoni vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit Helka- ja JYKDOK-tietokannasta sekä Google Scholarista käyttämällä hakusanoja ”työn imu” ja ”work engagement”. Osa artikkeleista löytyi vertaisarvioitujen artikkeleiden lähdeluetteloita selailemalla. Valitsin yhteensä 9 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia tutkielmani aineistoksi. Työn imua ennustavia tekijöitä tarkasteltaessa ilmeni, että työn hallinnan lisääminen ennustaa työntekijöiden työn imua. Tämän lisäksi ihmisläheinen organisaatiokulttuuri ja työn ja perheen välisten ristiriitojen vähentäminen ennustavat työn imua. Näiden lisäsi eri työn voimavarat, kuten hyvä, innovatiivinen työilmapiiri, esihenkilön tuki ja oppimismahdollisuudet, ennustavat työn imua. Aineiston mukaan työn imulla on erilaisia seurauksia työntekijöiden keskuudessa. Niiden mukaan työn imun kokeminen on yhteydessä tyytyväisyyden tunteeseen elämää kohtaan, yleiseen hyvinvointiin sekä alhaisempaan masentuneisuuteen. Lisäksi työn imun kokemisesta seuraa, että työelämässä pysytään pidempään, työpaikkoja vaihdellaan harvemmin ja organisaation sisällä ylennytään todennäköisemmin. Työn imua kokevat henkilöt pystyvät myös hyödyntämään työn voimavaroja paremmin.
  • Åhman, Monica (2019)
    Aims. The aim of my bachelor thesis was to compile a descriptive literature review about information of previous studies of work engagement and job demands and resources researches. Well-being at work and coping at work are socially important issues, as work is an essential part of the lives of the majority of the population. Work engagement is a positive concept related to the well-being at work that provides information of well-being at work through the meaning of work. The job demands and resources model is a work property model which is designed to take into account the health and well-being of employees by evaluating work requirements and work resources. In my bachelor thesis I review work engagement, the factors that generate it, its effects and the relationship between job demands and resources with work engagement. My research questions are 1) which factors are making work engagement, 2) what are work engagement effects and 3) what is the relationship between job demands and resources with work engagement? Methods. I did my thesis as a descriptive literature review. My material consisted of nine peer-reviewed scientific article collected from the Helka database and two productions which are based on work engagement from Julkari database. The analysis was carried out as a content analysis, by striking out the material and compiling a table of data in relation to the research questions. Results and conclusions. Based on the results, in particular interaction with others can be seen as generating work engagement. Other factors that generates work engagement are changes in working life and independent decision making. The positive effects of work engagement are its adherence between people and positive work engagement through factors that generates work engagement. Based on the articles job demands and resources are related to work engagement, and resources are positively connected to the work engagement. Job demands are related to burnout in the long term. Resources which specially came up were different positive interactions.
  • Piirainen, Henna (2021)
    Kandidaatintutkielmassani tarkastelin työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten ja nuorten aikuisten toimijuutta sekä tätä tukevia ja heikentäviä tekijöitä. Vaikka nuorten ja nuorten aikuisten osallisuudesta ja sen edistämisestä on oltu kiinnostuneita jo jonkin aikaa, on esimerkiksi yli 18-vuotiaiden toimijuuden tutkiminen jäänyt vähemmälle. Toimijuutta tutkimalla voidaan saada kuvaa siitä, millaisia osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia nuorilla on vaikuttaa omaan elämänkulkuun ja näin saada ymmärrystä nuorten kokemuksista ja osallisuuteen liittyvistä tarpeista. Toteutin tutkielmani systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jossa aineiston analyysiani ohjaa Jyrki Jyrkämän toimijuuden kuuden modaliteetin malli. Jäsensin myös tulokseni kyseisen mallin pohjalta. Aineistoni koostuu yhdeksästä vertaisarvioidusta tutkimusartikkelista, jotka on julkaistu vuoden 2010 jälkeen. Tutkimukset kohdistuivat työn ja koulutuksen ulkopuolella oleviin nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Luin aineistoani useamman kerran ja näiden lukukertojen myötä hahmotin vähitellen toistuvia säännönmukaisuuksia, joita nuorten toimijuuden kuvauksissa esiintyi. Nuoret tavoittelivat pääsääntöisesti aikuisuuteen liitettyä itsenäisyyttä hakemalla koulutukseen tai työelämään ja toivoivat arkeensa hyvinvointia tuottavia rutiineja. Itsenäisyyden tavoitetta rajoittaa kuitenkin muodollinen osaaminen, sillä nuorilla ei useimmiten ole ammatillista tutkintoa. Tämän myötä nuoriin kohdistuu aktivointipoliittisia velvoitteita, jotka eivät aina näytä antavan tilaa nuorten omille näkemyksille ja toiveille, vaan tuottavat pettymyksen ja riittämättömyyden tunnetta. Nuorten kokemuksissa korostuu, kuinka he kokevat paineita saavuttaa yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita ja kokevat alisuoriutuvansa, jos eivät saavuta näitä. Toimijuuteen vaikuttavat tekijät liittyivät keskeisesti sosiaalisiin resursseihin, sillä osallisuuden ja tunnustetuksi tulemisen kokemus tuki toimijuuden tunnetta, kun taas päinvastoin kokemus osattomuudesta heikensi toimijuuden tunnetta.