Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Halsas, Ada (2017)
    The aim of this study was to asses the motives of the students of general and adult education. Motives are the reasons for our actions and certain motives affect the the choice for studies. Previous studies show that the main reason to choose educational studies is the persons own interest on the subject. Students` age and family background has also shown to have a connection with school choice motives. This study focused on the motives of the students of Helsinki University. The study was conducted as a quantitative study and the material was collected as a electrical questionnaire on spring 2017. Miina Hietala (2015) has made an indicator to measure the school choice motives of teacher students. On the base of this indicator a new indicator was made to measure the motives of general and education students. This indicator has 13 claims that measure five different motivational factors. The material was analyzed with the SPSS- statistical program. The material was analyzed in order to find statistical key numbers of the different motivational factors and possible connections between the students age, social background and previous studies to motivational factors affecting school choice. Correlations and Mann-Whitneys test were used to analyze the material. The motives for school choice of the students of general and adult education in Helsinki University were personal interest and the value given to the education. Social factors and the education as a back-up plan seemed to motivate the least to choose this education. These results are in line with the earlier studies. The students seemed to have almost similar school choice motives, although all the motivational factors had been the primary motive to choose to study general and adult education. More study of school choice is needed in order to find out the factors affecting school choice.
  • Kesola, Silja (2022)
    Tiivistelmä: Tavoitteet. Vanhenemiseen liittyy monia sellaisia ulkonäkömuutoksia, jotka muovaavat kehoa kauemmaksi länsimaisista kauneusihanteista sekä median ja populaarikulttuurin yleisestä kuvastosta. Vanhenemisen myötä heikentyvä kehon toimintakyky ja muuttuva ulkonäkö voivat olla yhteydessä kielteiseen kehonkuvaan ja kehotyytymättömyyden kokemuksiin, ja kielteinen kehonkuva voi puolestaan altistaa syömishäiriökäyttäytymiselle. Aiempaa tutkimusta juuri fysiologisen vanhenemisen ja syömishäiriökäyttäytymisen yhteydestä on vielä melko vähän, eivätkä tulokset yli 60-vuotiaiden kehonkuvasta ole täysin yhteneviä. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on lisätä ymmärrystä yli 60-vuotiaiden kehonkuvasta ja syömishäiriökäyttäytymisestä. Tutkielmassa esitellään fysiologisen ikääntymisen ja BED- ja bulimia nervosa -syömishäiriöiden mahdollisia yhteyksiä sekä huomioidaan kehonkuvan yhteys elämänlaadun eri osa-alueisiin. Kyseiset syömishäiriöt valittiin katsaukseen, sillä ahmintatyyppisten syömishäiriöiden yhteys globaalisti yleistyvään lihavuuteen on todettu. Lihavuus on puolestaan yhdistetty verrokkeja voimakkaampaan kognitiiviseen heikentymiseen. Menetelmät. Tutkielman aineistoa haettiin sekä PubMed- että Google Scholar-tietokannosta syksyn 2022 aikana. Hakusanoina käytettiin seuraavia yhdistelmiä: ”eating disorders AND the elderly”, ”eating disorders AND older people”, “eating disorders AND old people”, “disordered eating AND old people” sekä “aging AND body image” ja ”body image AND older people. Aineistoa haettiin myös artikkelien lähdeluetteloista. Tulokset ja johtopäätökset. Löydettyjen artikkelien perusteella havaittiin, että sekä kehotyytymättömyyttä että ahmintaoireita esiintyi myös vanhuuden ikävaiheessa. Ahmintakohtauksia esiintyi useammin kuin oksentamista ja muita bulimia nervosaan liittyviä, ahminnan lihottavaa vaikutusta estäviä kompensaatiokeinoja. Kielteisen kehonkuvan havaittiin välittävän muun muassa korkeamman painoindeksin ja alhaisemman elämänlaadun yhteyttä sekä yhteyttä korkeamman painoindeksin ja vähäisemmän intuitiivisen syömisen välillä. Myös yli 60-vuotiaat kärsivät siis syömishäiriökäyttäytymisestä ja kehotyytymättömyydestä. Vaikuttaa myös siltä, että kielteisellä kehonkuvalla on merkittävä vaikutus myös yli 60-vuotiaiden elämän eri osa-alueisiin. Pitkittäistutkimusten toteuttaminen olisi tulevaisuudessa mielekästä, sillä niissä voitaisiin tarkastella sitä, miten kehonkuva kehittyy yli ajan, esimerkiksi keski-iästä vanhuuteen. Pitkittäistutkimukset voisivat valottaa sitä, onko vanhuuden syömishäiriökäyttäytyminen jatkumoa varhaisimpien ikävaiheiden ilmiöille vai ilmaantuuko vanhuuden ikävaiheessa uusia syömishäiriöitä, syömishäiriökäyttäytymistä ja kehotyytymättömyyttä.
  • Kaivola, Karoliina (2020)
    Tutkielmani tarkoitus on selvittää, miten yliopistokoulutuksesta, yliopiston tehtävistä ja yliopistolain uudistamisesta puhutaan valitsemissani poliittisissa dokumenteissa. Tutkielman teoreettinen tausta oli suomalaisen koulutuspolitiikan ja yliopistokoulutuksen tutkimuksessa, jossa on viime vuosikymmenien aikana havaittu siirtymä tasa-arvon ja sivistyksen ihanteesta uusliberalistiseen rationaliteettiin, joka korostaa kilpailua ja tehostamista. Tutkimuskysymykset olivat: 1) Millaisena yliopiston tehtävää kuvataan ja kuinka sitä perustellaan valitsemissani Sipilän hallituksen dokumenteissa? 2) Miten yliopistouudistusta perustellaan ja millaisia merkityksiä sille annetaan valitsemissani Sipilän hallituksen dokumenteissa? 3) Miten yliopiston tehtävää kuvataan ja perustellaan Marinin hallitusohjelmassa ja eroaako se Sipilän hallitusohjelmasta? Aineisto koostui Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta, yliopistolain muuttamista koskevasta hallituksen esityksestä HE 152/2018 vp sekä Sanna Marinin hallituksen ohjelmasta. Taustaoletuksena oli, että suomalaista koulutuspolitiikkaa hallitsevat kaksi diskurssia, tasa-arvon ja sivistyksen ihanne sekä uusliberalistinen tehostamisen rationaliteetti, ovat löydettävissä analysoitavista teksteistä. Analyysi toteutettiin foucault’laisena diskurssianalyysinä, jossa diskurssi ymmärretään kiteytyneenä ja kulttuurisesti jaettuna merkityksellistämisen tapana, joka muokkaa ymmärrystä todellisuudesta. Analyysissä kiinnitettiin huomiota erityisesti tekstin sisältämiin ja ilmentämiin yhteiskunnallisiin intressiristiriitoihin ja valtasuhteisiin sekä niiden vaikutuksiin ja seurauksiin. Tutkielman tulokset osoittivat, että aiemmissa tutkimuksissa kuvattu uusliberalisaation prosessi näkyy vahvasti koulutuspoliittisen päätöksenteon kielenkäytössä. Tasa-arvo ja sivistys jäivät yleismainintojen tasolle, kun taas uusliberalistinen käsitteistö, kuten jatkuva oppiminen, kehittäminen ja kilpailukyky, muodosti koulutuspoliittisen ohjauksen perustan. Hallitusohjelmien kielenkäyttö oli lähtökohdiltaan hyvin samanlaista, mutta Marinin hallitusohjelmassa tasa-arvolle ja sivistykselle annettiin itseisarvo. Tarkastelemieni dokumenttien kielenkäyttö ja sen sisältämät merkitykset ilmentävät vahvasti markkinalähtöistä ajattelua, jonka kriittinen tutkiminen on tärkeää yhteiskunnallisen tasa-arvon, yliopistolaitoksen autonomian ja akateemisen sivistyksen toteutumisen takaamiseksi.
  • Suuniitty, Aino (2020)
    Tutkielmani käsittelee yliopistojen ja yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta ja yliopistojen tuottaman tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tutkielmassa tarkastellaan, miten yliopiston ja yhteiskunnan suhde on muotoutunut, millaisia tehtäviä yhteiskunta yliopistolle on asettanut ja miten yliopistojen tuottaman tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus toteutuu. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen aineiston muodostivat yliopistoja koskevat lakisäädökset ja yliopistouudistus sekä tutkijoiden kokemuksia tarkastelevat tutkimukset ja julkaisut. Aineisto kerättiin Helka- ja Doria- tietokannasta, akateemisista julkaisulehdistä sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja valtiovarainministeriön sivustoista. Tutkimuksessa havaittiin, että yliopistojen tehtävä on muotoutunut yhdessä yhteiskunnan tarpeiden mukaisesti. Teknologian nopea kehitys ja liike-elämän tulosohjauksen soveltaminen julkiseen hallintoon ovat asettaneet yliopistolle velvollisuuden osoittaa toimintansa yhteiskunnallisen hyödyn tiedon ja osaamisen tuottajana sekä innovaatioiden, taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tuottajina. Yliopistojen tehtävänä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja yliopistojen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistäminen, joiden toteutuminen ilmenee yliopistojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteisissä strategisissa tavoitteissa ja niiden toimeenpanemisessa. Tutkimuksen vaikuttavuutta mitataan yliopiston soveltamien mittaristojen avulla, joiden tuloksista yliopisto on velvollinen raportoimaan ministeriölle rahoitusta vastaan. Yliopistojen tuloksia arvioivat mittarit on koettu riittämättömiksi mittaamaan tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja yhtäaikaisesti huomioimaan tieteenalojen välisiä eroja. Yliopiston tutkijat kokevat yhteiskunnallisen vaikuttamisen velvollisuutenaan sekä sisäisen motivaation ylläpitäjänä yhdessä henkilökohtaisen kiinnostuksen kanssa. Kuitenkin yliopiston hallinnon harjoittama tulosohjaus, rahoituksen kilpailutus ja määrälliseen julkaisuun perustuva arviointi tuottavat ylimääräisiä paineita. Yliopistoille toivotaan hallinnollisia uudistuksia, jotka kannustaisivat luovuuteen ja sisäiseen motivaatioon.
  • Kipinoinen, Karoliina (2017)
    Objectives. The goal of this research was to produce information of the learning goals teachers have for their courses. The goal was to research what kind of teaching methods teachers did use to help to reach courses learning goals. The goal was also to research what kind of evaluation methods they used to help reach their learning goals. I researched this topic with using the theory of constructive alignment theory by Biggs in my mind (Biggs, 2003). Methods. There were three university teachers in my research. The interviews I used were a part of a bigger university research. The interviews were theme interviews. The teachers were interviewed before and after they had taught a course they were reffering to. The interviews were analysed with the help of Biggs constructive alignment theory in mind ( Biggs,2003) Results and conclusions. Results showed that teacher goals were to guide students to learn work-life skills and course content skills. Teachers used both traditional teaching methods and methods that activated students more. Teachers wanted students to learn critical thinking, work on their expertise and learn co-operative skills, because they are important skills in work-life. Those work-life skills and course content skills in mind they planned and chose teaching methods to support those goals. The students were evaluated with exams, which emphasized both formal and applied skills.
  • Markkanen, Riika (2019)
    The purpose of the thesis is to broaden the understanding of teaching practices and their formation. The definition of teaching practices has been very unclear. There is no clear defini-tion about the concept. Because the thesis is based on this concept, we must define the con-cept. After that we can start exploring the subject more closely. The purpose of the study was defining comprehensively the concept of teaching practice. When the definition is clear enough, we can move forward to clarifying the formation of teaching practices. The purpose was to describe in a versatile way the factors that influences teaching practices. This thesis was implemented as a descriptive literature review. Because of the way this the-sis was made, the research material was very versatile. The research materials consisted of many educational literatures and scientific studies. The materials dealt mainly with university teachers, university and teaching. This thesis handle teaching practices as diverse as possible. The study focuses specifically in the university teachers teaching practices. In this thesis teaching practices means teaching habits that teachers constantly using in their teaching. There are many factors that influences teaching practices. Teachers personal factors and authors of the educational event influence the formation of teaching practices. Educational factors and personal processes were also considered. In this thesis the definition of teaching practices is defined as diversely as possi-ble.
  • Lukkarinen, Vilja (2019)
    Aims. The purpose of this study is to describe the reasons that affect first year home economics teacher students’ eating in student cafeterias. According to previous studies more and more students do not make use of a student meal supported by the Social Insurance Institution. Because of this it is useful to find out the reasons that further eating in student cafeterias and the reasons that impair eating in student cafeterias. In the theoretical background of this study the factors that influence the dining in the student restaurant are the quality of the meal – nutritional quality and flavor, communality, responsibility, affordability and ease. The interview questions are prepared based on these factors. Methods. The data was collected through semi-structured interviews involving five first year home economics teacher students from University of Helsinki. Interviews were conducted in March 2019. The data was analyzed by using content analysis. Results and conclusions. The most important factors that contributed to the meal in student cafeterias were the low price of the meal and the ease, because the student restaurants were well located and there was no need to cook in the middle of weekdays. In addition, the factors influencing the student restaurant were communality and the quality of the meal. The results of the research do not differ significantly from the previous studies on the subject but confirm the validity of previous research results.
  • Nummelin, Katariina (2022)
    Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet korkeakouluopiskelijoiden ajanhallinnan taitojen olevan yhteydessä opinnoissa etenemiseen ja opintomenestykseen. Samalla ajanhallinnan haasteiden on löydetty olevan yhteydessä esimerkiksi lisääntyneeseen stressiin ja viivyttelyyn, sekä heikompaan hyvinvointiin ja motivaatioon. Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet pitkälti ajanhallinnan yhteyksien tutkimukseen, mutta sen sijaan laadullisia tutkimuksia aiheesta on tehty huomattavasti vähemmän. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvailla yliopisto-opiskelijoiden kokemia ajanhallinnan haasteita sekä niiden syitä. Tutkimusongelmat olivat: millaisia ajanhallinnan haasteita opiskelijat kuvailevat sekä mitä syitä opiskelijat kuvaavat ajanhallinnan haasteiden taustalle. Aihe on tärkeä, jotta opiskelijoiden ajanhallinnan taitoja voitaisiin tukea paremmin. Tutkimuksen kohteena oli Helsingin yliopiston Kohti parempaa oppimista -kurssin 20 yliopisto-opiskelijaa, jotka valikoitiin tutkimukseen yksinkertaisella satunnaisotannalla tutkimusluvan antaneiden joukosta. Opiskelijoiden kokemuksia ajanhallinnan haasteista sekä haasteiden syistä analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin avulla analysoimalla opiskelijoiden kurssilla tekemiä ajanhallintatehtäviä. Tulokset osoittivat, kuinka suurin osa opiskelijoista tunnisti ja kuvaili ajanhallinnan haasteita sekä haasteiden syitä. Opiskelijoiden yleisimmät ajanhallinnan haasteet liittyivät käytöksen säätelyyn, jossa haasteena korostuivat erityisesti aikaansaamattomuus ja keskittymisvaikeudet. Lisäksi moni opiskelija koki käytöksen säätelyn haasteeksi liiallisen ruutuajan. Merkittävä osa opiskelijoista koki haasteita myös suunnitelmallisessa käytöksessä, jossa haasteita koettiin tavoitteiden ja aikataulujen toteutuksessa sekä ajankäytön priorisoinnissa. Osa opiskelijoista koki haasteita myös ajan arviointiin liittyen. Valtaosa ajanhallinnan haasteiden syistä liittyi opiskelijoiden omaan toimintaan tai ajatuksiin. Itseen liittyvinä syytekijöinä mainittiin: käytöksen säätelyn haasteet, ajankäytön tiedostamattomuus ja virheellinen arviointi, matala vireystila ja uniongelmat sekä tavoitteiden ja aikataulujen toteutuksen haasteet. Opiskelijat kuvailivat ajanhallinnan haasteille myös ulkoisia syitä: koronan aiheuttamat muutokset ja etäopiskelu keräsivät useita mainintoja erityisesti keskittymisvaikeuksien syynä. Lisäksi osa opiskelijoista kuvaili ajanhallinnan haasteiden syynä ulkoisten ja sisäisten tekijöiden ristiriidat. Ajanhallinnan haasteet ja syyt painottuivat tutkimuksessa eniten opiskelijoihin itseensä liittyviin tekijöihin. Tuloksissa ilmeni kuitenkin myös monia muita ajanhallintaan kytkeytyviä tekijöitä, jotka osoittavat ajanhallinnan olevan kompleksi ilmiö, jossa kaikki haasteet eivät ole sidoksissa opiskelijan käytöksen säätelyn ongelmiin. Huomionarvoinen tulos on se, kuinka eri ajanhallinnan haasteiden välille kuvailtiin syy-seuraussuhteita. Tulevissa tutkimuksissa olisi hyvä tutkia lisää näitä mahdollisia yhteyksiä eri ajanhallinnan haasteiden välillä. Koronan ja etäopiskelun suurta merkitystä nyt saatuihin tuloksiin ei tule myöskään jättää huomiotta. Tulevaisuudessa opiskelijoiden ajanhallintaa tulisi tutkia lisää myös koronapandemian ulkopuolella. Näin voitaisiin vertailla haasteiden ilmenevyyttä etäopiskelun ja rajoituksien poistuttua. Tarve laajemmalle aineistolle ja pidemmän aikavälin tutkimukselle säilyy, mutta näiden tutkimustulosten avulla ajanhallinnan haasteiden ratkaisuja voidaan miettiä entistä laajemmasta näkökulmasta.
  • Mannonen, Oona (2019)
    The aim of this thesis was to view university students’ achievement goal orientations and burnout. The first research problem was to examine what kinds of achievement goal orienta-tion groups can be identified among university students. The second research problem was to examine how students with different achievement goal orientation profiles differ in how they experience burnout. The achievement goal orientations were divided into five different orien-tations: mastery-intrinsic, mastery-extrinsic, performance-approach, performance-avoidance and avoidance orientation. Burnout was defined as a psychological syndrome caused by long-term school related stress that includes feelings of exhaustion, cynicism and inadequacy. Previous achievement goal orientation studies have largely focused on children and younger students. Moreover, there has been few studies examining the link between achievement goal orientations and burnout, so this thesis aimed to introduce new information about this topic. The participants filled a survey which included achievement goal orientation and burnout in-struments. The respondents (n=122) were university students and they varied in age and state of studies. A person-oriented approach was applied as the students were classified to different achievement goal orientation groups using cluster analysis. The link between achievement goal orientations and burnout was examined using analysis of variance. Three achievement goal orientation groups were found in the data: mastery-oriented (45 %), performance-oriented (38 %) and avoidance-oriented (17 %). On average the students were quite mastery- and performance-oriented. The mastery-oriented students experienced least burnout and the performance-oriented the most. The performance-oriented students experi-enced exhaustion and inadequacy, whereas the avoidance-oriented students felt cynicism more than the other groups. The results imply that students who are differently oriented to their studies may differ in what they think about their wellbeing, although in this study the stu-dents overall didn’t experience severe burnout. Especially strong performance or avoidance orientation may cause burnout and thus have a negative impact on wellbeing. In the future it is important to pay attention to students’ wellbeing and also for example what kind of pres-sure and demands their studies and future possibly set for them.
  • Niinikivi, Vili (2016)
    Aims. The aim of this research was to find out whether there is an association between mindset (growth or fixed) and epistemologies amongst students in Helsinki University and Aalto University. In addition, the aim was to find if there is a difference between different majors. It was hypothesized based on past research that there would be an association between mindset and epistemologies. Methodology. This research was conducted as a part of a larger RYM Oy Indoor Environment (IE) research. The data was gathered from students in Helsinki University and Aalto University via a questionnaire. This research utilized two parts of the research: Epistemic beliefs (Collaborative knowledge building, reflective learning, valuing metacognition, certain knowledge and practical value) and fixed mindset. Results and conclusions. Based on this research there was an association between reported epistemic beliefs and fixed mindset Fixed mindset was positively associated with valuing metacognition, certain knowledge and practical value. On the other hand, collaborative knowledge building, reflective learning and valuing metacognition were negatively associated with fixed mindset. On the contrary these three epistemic beliefs were associated with growth mindset. In general, students reported very low fixed mindset. This can be seen as a positive result because growth mindset has been found to associate with good academic performance.
  • Pousi, Matias (2022)
    Tutkielman tarkoitus oli selvittää, millä tavalla uusliberalismi ilmenee yliopistopolitiikassa. Koulutuspolitiikan kontekstissa uusliberalismilla viitataan etenkin kansainvälisen kilpailukyvyn ja valinnanvapauden lisääntymiseen sekä toiminnan tehostamiseen. Tutkielman tavoitteena oli kahta asiakirjaa tarkastelemalla kuvata, missä määrin ja millä tavalla yliopistopolitiikka heijastelee uusliberalistisia piirteitä sekä myös näiden dokumenttien mahdollisia eroavaisuuksia. Tarkastelun kohteeksi valikoitui yleisemmän tason koulutuspolitiikan suuntaviivoja hahmottava opetus- ja kulttuuriministeriön kehittämissuunnitelma sekä toisena asiakirjana Helsingin yliopiston strategia. Aineistonkeruumenetelmänä käytin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Teoreettinen viitekehys toimi aineiston analyysiä raamittaen ja ohjaten. Teoreettisen viitekehykseen peilaten aineistoista valikoitui uusliberalistisiksi määrittyviä ilmauksia, joiden tulkinnoille hain selitysvoimaa ja tukea teoreettisten käsitteiden avulla. Koontivaiheessa keräsin ilmaukset uusliberalistista koulutuspolitiikkaa kuvaavien yläkäsitteiden alle. Aineistosta erottui kolme kategoriaa, joista edustivat uusliberalistiselle koulutuspolitiikalle tyypillisiä piirteitä. Ensimmäinen kategoria liittyi tehokkuuteen, toinen kilpailukyvyn vaalimiseen ja kolmas, välineellinen kategoria piti sisällään erityisesti työelämää kansainvälisyyttä palvelevan roolin. Löydösten pohjalta voidaan esittää, että uusliberalistia vaikutteita on nähtävissä osana suomalaista yliopistopolitiikkaa.
  • Peltola, Mirka (2016)
    Objective Studies show that most children and young people are less physically active. As a consequence of the sedentary lifestyle, there has been an increase in screen time with children of all ages spending time watching TV or using devices such as laptops and tablets over the recommended limit, which is 2hrs a day. According to research both the diminished physical activity and sitting for extended periods of time have a negative impact on the health of an individual. During school hours, it is possible to increase the active periods through PE lessons and recess. There has also been a rise in research done on the importance of physical activity during normal academic lessons. Among other things, the studies have shown a positive link between learning and physical activity. The aim is to understand the relevance of physical activity during lessons in relation to the health of an individual, their learning abilities and to find ways to increase it. Method This Bachelors thesis is a descriptive literary review of research done on physical activity during lessons, the link between physical activity and health as well as the connection between physical activity and learning. The chosen material includes studies linking the above with focus on children of all ages, more specifically targeting children of primary school age. The focus has been on research in which additional physical activity has occurred during lessons of academic subjects. Outcome and conclusion The studies have shown a positive link between physical activity and the health of an individual. There are still very few studies, which focus on the link between health and physical activity during lessons. According to the current research, we can already conclude that physical activity during lessons increases the overall daily activity of pupils and therefore improves their health. Lessons with an increased physical activity component have a positive impact on learning.
  • Törhönen, Anni (2020)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Geokätköilyä on hyödynnetty kouluopetuksessa eri puolilla maailmaa ja sen on todettu tukevan oppilaiden kognitiivista, fyysistä ja sosiaalista kehitystä ja oppimista. Opetusmenetelmänä geokätköilyä kuvaavat termit motivaatio, kokemusoppiminen, aktiivinen toimijuus, sitoutuminen sekä innokkuus oppimista kohtaan. Geokätköillessä voi harjoitella muun muassa matemaattisia taitoja todellisissa tilanteissa, rikastaa lasten sanavarastoa, kehittää lasten spatiaalista hahmotuskykyä sekä oppia tärkeitä yhteistyötaitoja. Nämä opitut taidot sekä monipuoliset työtavat istuvat kuin yksi yhteen varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2018) oppimiselle asetettujen tavoitteiden ja toimintatapojen kuvausten kanssa. Miksei geokätköilyä voitaisi hyödyntää myös varhaiskasvatuksen kontekstissa? Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millä tavoin geokätköily tukee lapsen oppimista opittujen tietojen ja taitojen sekä opetusmenetelmän toimivuuden osalta. Tutkimustehtävään haettiin vastauksia systemaattisella kirjallisuuskatsauksella, jolla kartoitettiin systemaattisesti ja täsmällisesti aiemmin julkaistua tutkimustietoa geokätköilyn hyödyntämisestä opetuksessa. Tutkimusaineisto muodostui kuudesta artikkelista, joiden tulokset syntetisoitiin laadullisesti ja niitä tarkasteltiin suhteessa muihin aiheesta tehtyihin tutkimuksiin sekä varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2018) oppimistavoitteisiin. Näiden perusteella tuotiin esiin näkökulma geokätköilyyn perustuvan toiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta varhaiskasvatuksessa. Tutkimustulosten mukaan geokätköily oli opetusmenetelmänä monipuolinen ja motivoiva, sekä oppimiskokemuksena positiivinen. Geokätköillessä lapset oppivat laajan skaalan erilaisia taitoja, kuten matemaattisia, sosiaalisia ja kartan tulkintaan liittyviä taitoja ollen itse aktiivisia toimijoita. Geokätköilyn ympärille suunnitellun leikillisen, pelillisen ja ikäkauteen sovelletun pedagogisen toiminnan on mahdollista opettaa lapsille hauskalla ja innostavalla tavalla niin varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2018) oppimistavoitteissa mainittuja kuin näiden ulkopuolellekin jääviä tietoja ja taitoja monipuolisia työtapoja hyödyntäen.
  • Siitonen, Matti (2018)
    The intention of my literature review is to diversify the understanding of the influence of temperament in the school world especially among the students studying to become teachers. In the review I study what temperament consists of and how it affects in the school world. I look at temperament from a general viewpoint as my intention was not to focus on a spesific temperament theory. The basic understanding of temperament tells what in a person's (especially a child's) behaviour can or cannot be explained by temperament and also defines the different aspects that affect a person's temperament. I view the affect of students' different temperaments on a teacher's work through the temperament traits that come up in the book Temperament and school performance (Temperamentti ja koulumenestys) (2006) by Liisa Keltinkangas-Järvinen. The affect of a teacher's own temperament in their work as well as the compatibility of temperament and the surroundings also beacame subjects of review. My aim is to provide the reader, in addition to the basic understanding of temperament, with concrete examples of how to work with children/students with different temperaments. The material of my literature review consists largely of the books Temperament - human individuality (Temperamentti - ihmisen yksilöllisyys) (2004) and Temperament and school performance (Temperamentti ja koulumenestys) (2006) by Liisa Keltinkangas-Järvinen, the latter being a pioneer in Finnish temperament research. To support these sources I utilisized the work of a few well-known foreign temperament researchers. The understanding of temperament helps teachers in understanding diversity, interacting with students and planning their own teaching. Then the teacher has a better ability to create a classroom environment that is most compatible with the students' temperaments. The concept we talk about is goodness of fit. When the teacher recognises the students' temperaments, they can use that information to create a functioning seating order, form functioning work groups and plan their own teaching. Students' temperaments should be considered indvidually to avoid inequality. In the evaluation of students, however, temperament should not be considered. For these reasons understanding of temperament is extremely important for teachers.
  • Tauriainen, Maija-Riikka (2023)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaista ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatus on erilaiset painotukset omaavissa eskariryhmissä. Tutkimuskysymyksinä oli ”Millaisia pedagogisia ominaisuuksia on metsäeskarin ja tieteitä painottavan päiväkodin eskarin ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatuksessa?” sekä ” Miten eri painotuksien eskariryhmissä korostuu kokonaisvaltaisen ilmastokasvatuksen polkupyörämallin eri osa-alueet?”. Ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatuksesta on tehty jonkin verran tutkimusta, mutta hyvin vähän siihen liittyen, millaisena se näyttäytyy eskariryhmissä, joissa on luontoon liittyvä painotus. Tutkimuksen analyysissa käytän kokonaisvaltaisen ilmastokasvatuksen polkupyörämallia, jonka avulla tutkin sitä, millaisena luontokasvatus näyttäytyy eri eskariryhmissä. Menetelmät. Toteutin tutkimuksen haastattelemalla kahden eri eskariryhmän opettajia sekä tutkimalla ryhmien pedagogisia suunnitelmia. Tein myös yhden tuokiohavainnoinnin metsäeskarissa. Haastattelut tapahtuivat alkuvuonna 2023. Toinen päiväkoti oli kunnallinen, toinen yksityinen. Haastattelujen jälkeen litteroin haastattelut ja teemoittelin litteroinnin sisällön polkupyörämallin osa-alueiden mukaisesti. Teemoittelun jälkeen analysoin molempien haastattelujen tulokset ja vertasin niitä toisiinsa. Tulokset ja johtopäätökset. Molemmissa ryhmissä korostui jatkuva havainnointi luonnossa ja luonnosta. Metsäeskarin opettajan haastattelussa korostui luontoon ja ympäristöön liittyvät tunteet, niistä keskustelu ja niihin liittyvä opetus. Tiedepainotteisen eskariryhmän opettajan haastattelussa korostui enemmän ympäristöön liittyvään tietoon liittyvät asiat ja opetukset. Molemmissa ryhmissä korostettiin kierrätyksen olleen tärkeä osa kestävän kehityksen opetuksessa. Toiminnan esteet olivat ryhmissä erilaiset, metsäeskarissa koettiin ahdistavan tiedon välittämisen lapsille olevan hankalaa ja tiedepäiväkodin opettaja koki lasten motivoinnin metsässä oleiluun olevan haastavaa. Metsäeskarin opetuksessa siis korostuu ympäristöön liittyvät tunteet ja arvot ja tiedepainotteisessa päiväkodissa käytännön tiedot ympäristöstä.