Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by discipline "Socialpsykologi"

Sort by: Order: Results:

  • Ehrnrooth, Elisabeth (2019)
    Självmedkänsla är ett empatiskt och uppmuntrande sätt att förhålla sig till sig själv då man möts av svåra situationer i livet. Självmedkänsla är ett nytt forskningsområde som visat ett positivt samband till psykisk hälsa och välmående på individnivå, men vars roll inom mellanmänskliga relationer har fått mindre fokus. Denna litteraturöversikt strävar täcka all litteratur som behandlar det mellanmänskliga perspektivet av självmedkänsla. Syftet med avhandlingen är att beskriva hur självmedkänsla utvecklas samt öka förståelsen för hurdan roll självmedkänsla spelar inom mellanmänskliga relationer. Avhandlingen presenterar två teorier som belyser den teoretiska bakgrunden till självmedkänsla, anknytningsteorin av John Bowlby och den sociala mentalitetsteorin av Paul Gilbert. Vidare baserar sig avhandlingen på vetenskapliga artiklar från socialpsykologiska och psykologiska journaler. Resultaten visar att självmedkänsla utvecklas i relation till andra människor och att individen tenderar att behandla sig själv med den mängd medkänsla som hen fått i barndomen. Resultatet visar även att omsorg är grunden till självmedkänsla och att utvecklingen av självmedkänsla inte slutar efter barndomen utan kan fortsätta livet ut, i trygga, varma och stödande relationer och omgivningar. Inom mellanmänskliga relationer har självmedkänsla främst en roll i konflikthantering. Självmedkänsla kan även påverka sättet man bemöter människor med omsorg, öppenhet och medkänsla, samt upplevelsen av socialt stöd och samhörighet. Avhandlingen kan bidra med en bättre förståelse för på vilket sätt självmedkänsla kan hjälpa att upprätthålla goda mellanmänskliga relationer.
  • von Schoultz, Katja (2019)
    Syftet med denna litteraturgenomgång är att på basis av tidigare forskning beskriva på vilka olika sätt man skapar mellanmänskligt förtroende inom organisationer. Förtroende definieras som ett psykologiskt tillstånd där man accepterar sårbarhet på basis av positiva förväntningar av en annan persons avsikter eller beteende. Förtroende är viktigt inom många delområden i det sociala livet men det har även en viktig roll inom organisationer. Att undersöka förtroende inom organisationer har blivit populärt på sistone då studier visat att förtroende påverkar bland annat arbetseffektivitet och produktivitet, samt känslan av arbetstillfredsställelse. Förtroendeskapandet i denna studie undersöks i ljuset av tre teoretiska referensramar: McAllisters emotionella och kognitiva förtroende, Lewickis och Bunkers tre förtroendenivåer, och Mayers, Davis och Schoormans tillförlitlighetsfaktorer. Resultaten i den här studien visar att förtroendeskapandet inom organisationer domineras av tre huvudperspektiv: dubbelprocessinriktningen, transformationsinriktningen och karaktärsinriktningen. En del forskare anser att förtroende skapas genom kognitiva eller känslobaserade processer. Andra anser att det skapas stegvis på basis av förtroendets grundförutsättningar genom olika förtroendenivåer och det sista perspektivet hävdar att förtroende skapas genom tillförlitlighetsbedömningar av den andra personen. Avhandlingen påvisar att förtroendeskapandet är en mycket komplex process och att man kan se på processen ur många olika perspektiv. Avhandlingen lyfter således fram vikten av nyanser och kontext i förtroendeforskningen.
  • Huhtamies, Marta (2018)
    Syftet med avhandlingen är att utgående från tidigare forskning undersöka om och i så fall hur sociala medier påverkar den empatiska förmågan. Det har forskats separat kring både empati och kring sociala medier, men sambandet mellan dem har fått mindre uppmärksamhet. Sambandet mellan empati och sociala medier är ett angeläget ämne och relevansen ökar ständigt i och med att sociala medier har blivit ett etablerat sätt att umgås. Avhandlingen är en litteraturstudie som presenterar centrala socialpsykologiska teorier om empati och sammanför studier om sociala mediers negativa och positiva effekter på den empatiska förmågan. Resultaten visar att sociala medier påverkar beteendet och den empatiska förmågan. Kopplingen mellan sociala medier och empati är ett komplext fenomen, men det går att särskilja olika komponenter inom sociala medier som påverkar den empatiska förmågan på olika sätt. Resultaten visar att sociala medier har en negativ effekt på den kognitiva empatin och det minskar förmågan att bedöma och tolka andras känslor kritiskt, men en positiv effekt på affektiv empati och känslobaserade reaktioner. Avhandlingens resultat tyder på att beaktandet av empati kommer att vara en stor utmaning vid den fortsatta utvecklingen av sociala medier eftersom sociala medier ständigt förändras och det ställer krav på att hitta nya sätt för att uttrycka och uppfatta empati. Empati är grunden för alla mellanmänskliga relationer och därför kommer det i framtiden att vara allt viktigare att fokusera på metoder som stöder och framkallar empatisk kommunikation på sociala medier. Det som sker virtuellt har konkreta konsekvenser som avspeglar sig på livet utanför de sociala medierna.
  • Helsingius, Annica (2018)
    Användningen av sociala medier har blivit allt vanligare bland ungdomar under de senaste åren, vilket påverkar ungdomars mentala hälsa och ohälsa. Tidigare forskning har främst fokuserat på hur internet i allmänhet påverkar ungdomars välmående. Studier i hur sociala medier påverkar ungdomars mentala välmående har dock börjat göras under de senaste tio åren. Denna forskning tyder på att sociala medier både har negativa och positiva effekter på ungdomar. Syftet med denna litteraturstudie är därmed att på basis av tidigare forskning undersöka hur sociala medier antingen negativt eller positivt påverkar ungdomars mentala hälsa. Centrala teorier som används är teorin om social jämförelse och teorin om självpresentation. De primära källorna utgörs av akademiska journaler inriktade på ungdomar, beteende och sociala nätverk. Resultaten tyder på att sociala medier kan ha en negativ inverkan på ungdomars kroppsbild. Sociala medier har ett samband med sämre sömnkvalitet och akademiska färdigheter, alkoholkonsumtion, depression och ångest. Social jämförelse på sociala medier har även ett samband med mental ohälsa. Den positiva inverkan av sociala medier på ungdomens mentala välmående är att ungdomen via sociala medier kan få socialt stöd och utveckla sina sociala färdigheter samt känna samhörighet med sina jämnåriga kamrater och kontrollera sin egen självpresentation. Därmed har sociala medier både positiv och negativ inverkan på ungdomens mentala hälsa. En ökad förståelse för sambandet mellan mental hälsa och sociala medier kan bidra till att ungdomar är mer medvetna om effekterna av sociala medier så att de kan undvika den negativa inverkan och ta allt ut av de positiva sidorna.
  • Johansson Lundberg, Susanna (2021)
    Ätstörningar som drabbar barn tenderar att inte få tillräckligt med synlighet i diskussionen om ätstörningar, men i och med APA:s DSM-V som kom 2016 finns det nya diagnoser som ger perspektiv på ämnet. Syftet med denna avhandling är att ge en överblick över uppkomsten och de sociala orsakerna till ätstörningar hos barn, specifikt inom socialpsykologisk forskning med fokus på nära mellanmänskliga relationer. I avhandlingen diskuteras med hjälp av en litteraturöversikt möjliga orsaker bakom olika ätstörningar som drabbar barn, med speciellt fokus på selektiv ätstörning, pica-ätstörning och ruminationssyndrom. Anknytning, kontrollbehov, samsjuklighet och familjens struktur och funktion är de viktigaste orsakerna bakom varför barn utvecklar ätstörningar. Barnets sociala liv och närmaste kontakter under barndomen är av stor vikt för både risk för, utveckling och upprätthållandet av en ätstörning. Föräldrars psykopatologi, sexuellt utnyttjande och samhällsideal är också riskfaktorer för utveckling av ätstörningar hos barn. Också könsroller och könstillhörighet har en inverkan på utvecklingen av ätstörningar i barndomen. Slutsatsen i avhandlingen är att mer forskning och mer långsiktig forskning bör göras på området, speciellt med koppling till barnets fortsatta liv, men även till andra sociala, kulturella och geografiska kontexter.
  • Wilkman, Jesper Olavi Valdemar (2019)
    Social fobi är en sjukdom som utvecklas under barndomen och är svår att bota. Störningen kan utgöra ett hinder för en person i det sociala livet och karriären. Forskning antyder att behandlingen av social fobi är effektivast under barndomen. Om inga interventioner görs, så har det visat sig att störningen ofta är kronisk och har en låg remissionsnivå. Etiologin för social fobi är komplex, men i avhandlingen presenteras en modell vars styrka är att den är empiriskt grundad. Syftet med denna studie är att presentera tidiga interventioner och diskutera interventionernas styrkor såväl som svagheter, dessutom presenterades sjukdomens etiologi. Det behövs en klar uppfattning av sjukdoms etiologi för utvecklandet av interventioner. Denna studie presenterar ett par interventioner som kan fungera i preventivt syfte för social fobi. Resultaten visar att interventionerna som presenterats är effektiva i behandlingen av social fobi. Styrkorna och svagheterna med interventionerna har även analyserats och resultaten visar att interventionerna är användbara. Den framtida forskningen bör speciellt uppmärksamma utvecklandet av behandlingar som kan användas av andra än kliniska psykologer. Eftersom detta kunde möjliggöra mindre resurskrävande interventioner.
  • Rinne, Melanie (2020)
    Socialpedagogisk hästverksamhet är social rehabilitering för att främja social funktionsförmåga. Till sociala funktionsförmågan hör emotionella kompetensen och förmågan till interaktion med andra människor (Haapiainen, 2010). Den socialpedagogiska hästverksamheten strävar efter att förebygga, rehabilitera och ingripa i marginaliseringsprocessen. Marginalisering betyder att personen blir utstött eller är i risk för att bli utstött från samhället t.ex. arbete, skola eller bostad (Madsen, 2006). Med hjälp av den socialpedagogiska hästverksamhetens förbyggande arbete kunde man spara omkring 60 000 euro per person i risk för marginalisering ifall man kunde anse att verksamheten fungerar (Heinonen, Väisänen & Hipp, 2012). Denna avhandlings mål är att med hjälp av en litteraturgenomgång besvara frågan ifall socialpedagogisk hästverksamhet främjar den sociala funktionsförmågan. Studien lyfter fram flera synvinklar med hjälp av sammanlagt 19 tidigare utförda studier som presenteras i litteraturgenomgången. Avhandlingen baserar sig på akademiska forskningskällor och klassiska socialpsykologiska teorier som tillsammans ger läsaren en uppfattning om vad verksamheten går ut på och vad man strävar efter med hjälp av den. Madsen (2001, 2006) hävdade att människan lär sig samhällets oskrivna normer och beteenderegler genom socialisering och interaktion med andra människor. Madsen menade bland annat att personligheten utvecklas med hjälp av socialisering. Ifall personen inte har kompetenserna som socialiseringen kräver kan detta leda till marginalisering. Mead (Farr, 1996; Mead, 1934) för sin del har menat att självmedvetandet och identiteten endast kan uppnås i samspel med andra människor då man börjar se sig själv som ett självständigt objekt. Han menade att individualiseringen är ett resultat av socialiseringen. Studierna tyder på att socialpedagogiska hästverksamheten är en förebyggande och rehabiliterande verksamhet som bör tas i beaktande för att främja sociala funktionsförmågan. Socialpedagogiska verksamheten är ett exempel på hur man kan stöda barn, ungdomar och vuxna individer som riskerar att marginaliseras. I framtiden vore det bra att studera socialpedagogiska hästverksamhetens långsiktiga inverkan och hästens betydelse för interventionerna.
  • Bonde, Soia (2020)
    Enligt Världshälsoorganisationens riktlinjer har varje kvinna rätt till kontinuerligt stöd under förlossning. Socialt stöd under förlossning har visat sig vara fördelaktigt och kan bidra till bland annat kortare förlossning och en mer positiv förlossningsupplevelse. Fördelarna stärks om stödpersonen inte är en av kvinnans familjemedlemmar eller en ur förlossningspersonalen. Syftet med denna litteraturstudie är att öka kunskapen kring olika former av socialt stöd som doulor ger samt effekterna av dessa för kvinnor innan, under och efter förlossning. De primära källorna utgörs av journaler om graviditet och förlossning. Resultaten visar att doulan ger socialt stöd till kvinnan under graviditeten och förlossningen, och även under den första tiden med den nya bebisen. Det sociala stödet delas in i tre olika former som utgörs av emotionellt, kunskapsbaserat och fysiskt stöd. Emotionellt stöd kan doulan ge genom att lugna och uppmuntra kvinnan, och respektera hennes önskningar. Det kunskapsbaserade stödet utgörs av att utbilda kvinnan om graviditet och förlossning och förklara så att hon förstått all information som förlossningspersonalen ger under förlossningen. Det fysiska stödet innebär att doulan fysiskt finns där för kvinnan under hela förlossningen och hon kan även massera kvinnan och hjälpa henne att inta olika fördelaktiga ställningar under förlossningsarbetet. Det finns flera positiva effekter av doulans sociala stöd. Kontinuiteten som doulan kan ge bidrar till att kvinnan kan känna sig trygg under förlossningen. Förlossningsupplevelsen blir ofta mer positiv när kvinnan fått stöd av en doula. Doulan kan stärka kvinnans känsla av självförmåga inför förlossningen och föräldraskapet. Stödet kan även ha en positiv inverkan på gravida kvinnors och nyblivna mammors psykiska mående. Sammanfattningsvis kan konstateras att en doulas sociala stöd kan bidra till positiva effekter för kvinnan både under graviditet och förlossning, och även under den första tiden efter förlossningen. En ökad förståelse för faktorer som bidrar till en positiv och trygg förlossningsupplevelse kunde beaktas i framtida forskning och utveckling av förlossningsvården.
  • Pöntinen, Sara Johanna (2017)
    Stigmatisering är ett psykologiskt och socialt fenomen. Processen strävar efter att utstöta, exkludera, kasta skam över och nedvärdera individer eller människogrupper på basis av en eller flera egenskaper. Psykiska sjukdomar tenderar att vara mycket stigmatiserande och stigmatiseringen sänker ofta offrens livskvalitet och många avstår från att söka hjälp för att undvika att bli stigmatiserade. Denna avhandling är en litteraturstudie vars syfte är att skapa kunskap kring hur personer som lider av en psykisk sjukdom stigmatiseras, samt hur man kan minska på stigmatiseringen. Den stigmatiserande processen granskas på en mellanmänsklig nivå med fokus på sociokognitiva processer. Dessutom ligger fokus på att undersöka de strukturer och maktförhållanden i samhället som bidrar till den stigmatiserande processen, samt på kommunikationen av diskurser som skapar och upprätthåller stigmat av psykisk sjukdom. Avhandlingen lyfter även fram teorier om hur man kan minska på stigmatisering. Avhandlingen följer en uppdelning av stigmatisering på olika samhällsnivåer enligt Pryor och Reeders (2011) modell. Link och Phelans (2001) teori om de olika komponenterna i den stigmatiserande processen fungerar som referensram och Allports (Allport, Clark & Pettigrew, 1979) teori om social kategorisering erbjuder en djupare inblick i den kognitiva processen som ligger till grund för stigmatisering. Utöver detta är Foucaults (bl.a. Foucault & Rosengren, 1993) teorier om samhälleliga processer och fenomen, samt diskurser som kan antas ligga i bakgrunden till den stigmatiserande processen i fokus. Stigmatisering av psykisk sjukdom är inbäddad i vardagliga psykologiska processer så som stereotypiskt tänkande, social kategorisering och identifikation av Vi och De, samt i strukturella processer såsom ojämlik social makt och rättvisa. Mekanismerna som anses skapa stigmatisering på en mellanmänsklig nivå är kognitiva processer som gagnar fördomar och hjälper att rationalisera och rättfärdiga stigmatiseringen. Strukturer och maktförhållanden i samhället som syns i medier, inom psykiatrin och sjukvården, på arbetsmarknaden och i form av bland annat ojämlik finansiering eller diskriminering skapar och upprätthåller stigmatiseringen. Kommunikationen av diskurser i mellanmänskliga relationer är ständigt kopplad till den diskursiva ordningen i samhället som stigmatiserar den psykiskt sjuka. För att minska på stigmatisering av psykisk sjukdom verkar mellanmänsklig kontakt och utbildning vara effektivast och stigmatisering på alla samhällsnivåer bör tas i beaktande.
  • Klockars, Stella (2018)
    Stress skapas i förhållandet mellan individen och dess omgivning, då individen upplever att hen inte har tillräckliga resurser att klara av de krav som ställs på hen. Därmed är det individens tolkning av situationen som antingen leder till stress eller inte, och således är även stressreaktionerna individuella. Forskning visar att studerande lider av stress. Syftet med denna litteraturavhandling är att på basis av tidigare forskning studera orsaker till stress bland studerande, hur denna stress hanteras, hur upplevelser av stress förändrats och därefter ge förklaringar till varför dessa förändringar skett. Resultatet i avhandlingen visar att studerande är en grupp som upplever mycket stress, t.o.m. mer än den övriga populationen. Faktorer som orsakar stress är t.ex. höga förväntningar och press som läggs på individen, akademiska prestationskrav faktorer och sociala utmaningar. Vanliga reaktioner på stress är känslor av ångest, oro och irritation. Sömnsvårigheter är även en vanlig reaktion. Studerande använder sig av både traditionella stresshanteringsmetoder, som t.ex. att röra på sig eller lyssna på musik, men även av mer moderna metoder, såsom att använda sociala medier. Förändringar i samhällsklimatet har lett till en ökning av stress och psykisk ohälsa bland unga. Sammanfattningsvis kan man konstatera att många utmaningar i dagens samhällsklimat kan förklara den höga förekomsten av stress bland studerande. Att uppmärksamma dessa faktorer kan bidra till en större förståelse för varför studerande idag upplever så mycket stress. Det finns många förslag på vad fortsatt forskning kunde beakta.
  • Granroth, Simon Edvin (2018)
    Många flyktingar och krishanterare utsätts för traumatisk stress som lever kvar i deras minnen och påverkar dem och deras omgivning långt efter att de traumatiska händelserna inträffat. Detta kan obehandlat leda till onödigt lidande hos subjektet och för de närstående men även på makronivå som ett samhälleligt fenomen. Den här litteraturstudiens syfte är att redogöra för hur trauma och stress relaterar till livshistorien och utreda huruvida narrative exposure therapy kunde användas systematiskt inom kontexten för flyktingkriser och krishanteringsoperationer. Jag granskar här huvuddelen av den tillgängliga litteraturen och utgår sedan ifrån Elbert och Schauers (2002) teori om den dualistiska representationen av traumatiska minnen för att redogöra för hur den narrativa identitetskonstruktionen fungerar och vad den teoretiska bakgrunden för NET är. Efter det behandlar jag systematiskt den tillämpade forskning som gjorts om NET, och avslutar med att diskutera dess effekt och implementeringsmöjligheter inom kontexten för den här litteraturstudiens syfte. I ljuset av den tillgängliga litteraturen NET har flera potentiella användningsområden inom krishantering och hemförlovning av personal och flyktingar och har visat sig vara effektiv även med strama resurstillgångar. Trots sin potential är empirin kring NET ännu inte stadigt förankrad jämfört med konventionella metoder. Dock är den teoretiska referensramen i sig själv intressant och själva metoden inbjuder till djupare forskning inom området.
  • Tove, Salokivi (2021)
    Ett aktuellt problem i USA är för tillfället särbehandling på grund av härkomst. Avhandlingen fokuserar på tre huvudbegrepp; strukturell rasism, diskriminering och rasifiering. Dessa fenomen kommer att definieras mer på djupet. Mitt syfte med den här studien är att analysera hur svarta människor påverkas i rättsväsendet och polisväsendet av dessa fenomen. Huvudsakligen analyseras det amerikanska systemet men studien presenterar även kort hur situationen ser ut i Finland. Det är ett problem eftersom inte alla människor behandlas rättvist i samhället i USA. Under den senaste tiden har den amerikanska poliskåren fått mycket kritik för sitt sätt att behandla svarta människor. Avhandlingen är en litteraturgenomgång. I den analyserar jag tidigare gjord forskning för att komma fram till svar på forskningsfrågorna. Resultaten indikerar att det uppstår diskriminering i polisarbete, under rättegången och i juryns arbete i USA. Svarta människor utsätts med en större sannolikhet för att alla dessa områden bli sämre behandlade och detta är inte begränsat till ålder. Även i Finland förekommer det rasism i polisarbete. Däremot är forskningen i Finland inte lika omfattande som i USA vilket gör att det är svårare att få en helhetsbild om hur stort problemet verkligen är. Detta kan bero på att forskningen har fokuserat mera på att studera invandring och hur invandrare klarar sig i samhället och inte hur svarta människor i sig blir diskriminerade. Resultaten om rasifieringen i USA indikerar att stora förändringar bör ske och att fokus måste läggas på rasism för att man ska kunna minska och få slut på denna särbehandling.
  • Jensen, Corinna (2020)
    Transformativt ledarskap är en inspirerande ledarskapsstil. Transformativt ledarskap består av fyra dimensioner: idealiserat inflytande, inspirerande motivation, intellektuell stimulering och individualiserad uppmärksamhet. Tidigare studier tyder på att transformativt ledarskap och prestation på arbetsplatsen har ett positivt samband, men studierna har olika fokus på hurdant sambandet är. Mitt syfte med denna litteraturöversikt är således att studera hur tidigare forskning beskriver transformativt ledarskap, samt kopplingen mellan transformativt ledarskap och prestation på arbetsplatsen. Den viktigaste teoretikern för transformativt ledarskap är en av grundarna, Bernard Bass. Resultaten visar att transformativt ledarskap och prestation har en positiv koppling på individ-, grupp- och organisationsnivå, med starkast samband på gruppnivå. Vidare visar resultaten att sambandet mellan transformativt ledarskap och prestation kan öka med en annan faktor som påverkar, exempelvis blir sambandet mellan transformativt ledarskap och prestation starkare ifall medarbetaren är i kontakt med den person som drar nytta eller berörs av prestationen. Sammanfattningsvis kan transformativt ledarskap öka prestationen på arbetsplatsen, både av sig självt, samt i samband med andra faktorer.
  • Marjola, Krista (2018)
    Mitt syfte med den här avhandlingen är att genom en litteraturstudie undersöka hur unga nyanställdas sociala närkrets och individer inom organisationer kan stöda de unga i deras socialiseringsprocess. Avhandlingen för ihop en annars splittrad diskussion genom att ta i beaktande såväl stöd från de ungas sociala nätverk, som det stöd relationer inom organisationen kan bidra med. De främsta socialpsykologiska teorierna som behandlas är Banduras teori om individens självregleringsförmåga, Côtés och Levines teori om identitetsskapande samt nyare teoretiska modeller om social inlärning i arbetslivet. Utöver dem beaktas även bland annat van Maanens och Scheins teoretiska referensram om socialiseringstaktiker samt Emersons sociala utbytesteori. Avhandlingens resultat visar att stödande relationer är av stor betydelse för unga nyanställda. De ungas sociala nätverk bidrar med varierande färdigheter så att unga lättare kan anpassa sig till sin arbetsmiljö och bemöta framtida utmaningar. Stödande relationer inom organisationen bidrar med socialt och uppgiftsrelaterat stöd för en lättare anpassning till organisationen i fråga. Resultaten visar också att det är viktigt att de fält som studerar organisationssocialisering samarbetar för att skapa en bättre anpassning för den nyanställda. Avhandlingens slutsatser är att unga nyanställda behöver stöd i sin anpassning till arbetslivet, eftersom socialiseringsprocessen ofta är utmanande på många plan. Även om människor inom organisationer och studiemiljön ofta är medvetna om detta, samarbetar de inte tillräckligt mycket för att kunna hjälpa de nyanställda i socialiseringsprocessen. Likaså saknas samarbete mellan olika discipliner och inom organisationer likaså. Avhandlingen avslutas med förslag på vidare forskning.
  • Viola, Pulkkinen (2020)
    Forskning om människohandel har behandlats kritiskt under 2000-talet och både metodologiska och etiska problem har identifierats. Problemet ligger i svårigheten att identifiera offer för människohandel, hitta offer som vill delta i forskningen, utföra forskningen enligt etiska principer och producera resultat som stöds av ett tillräckligt representativt urval. Människohandel som ett fenomen är tvärvetenskaplig, komplex och påverkas av olika faktorer. I denna litteraturöversikt försöker jag ta reda på vilka socialpsykologiska faktorer som påverkar produktionen av forskningen gällande människohandel. Syftet med min avhandling är att utföra en litteraturöversikt över forskning i människohandel med fokus på offren och att identifiera utmaningar och möjligheter i denna litteratur. Konceptet offer gäller i studien dem som är invandrare och har blivit allvarligt exploaterade enligt skalan för människohandel. Både den allmänna dialogen och forskningen har begränsat fokuset på specifika typer av offer och alla former av människohandel har inte fått lika mycket uppmärksamhet. Enligt den aktuella förståelsen är det omöjligt att beskriva ett typiskt offer för människohandel. Emellertid kan man förutsätta, att de flesta av offren befinner sig i en sårbar position som gör dem lättare att utnyttja. Positiva förändringar har skett i institutionernas verksamheter och den allmänna kunskapen om människohandel har förbättrats. Enligt litteraturen finns det ändå behov för utveckling: definitioner måste vara konsekventa och uppdaterade, alla typer av människohandel måste undersökas, bakomliggande faktorer som kan orsaka människohandel måste identifieras, hjälpsystemens och myndigheternas verksamhet för offer skall uppmuntras och nya datainsamlingsmetoder bör utvecklas.
  • Fogde, Céline (2020)
    Tiedekunta/Osasto – Fakultet/Sektion – Faculty Svenska social- och kommunalhögskolan Laitos – Institution – Department Tekijä – Författare – Author Céline Fogde, 014033652 Työn nimi – Arbetets titel – Title Välbefinnande på arbetsplatsen och aspekter som kan bidra till att främja välbefinnande Oppiaine – Läroämne – Subject Socialpsykologi Työn laji – Arbetets art – Level Kandidatavhandling Aika – Datum – Month and year 8.12.2019 Sivumäärä – Sidoantal – Number of pages 27 Tiivistelmä – Referat – Abstract Mitt syfte med denna avhandling är att utgående från tidigare forskning, öka förståelsen för vad välbe-finnande på arbetsplatsen innebär och vilka aspekter som kan bidra till att främja det. Problemställning-en motiveras med att det trots forskning inom olika discipliner, saknas en entydig definition och en holist-isk förståelse kring välbefinnande på arbetsplatsen. Fokus ligger dock främst på psykologiskt och socialt välbefinnande, även om fysiskt välbefinnande beskrivs kort. Avhandlingen har utförts som en litteratur-genomgång och beskriver centrala teorier och modeller inom: socialpsykologisk och organisationsrelate-rad forskning. Enligt centrala teoretiker existerar välbefinnande på arbetsplatsen på olika dimensioner; fysiskt, psykologiskt och socialt välbefinnande. På basis av litteraturgenomgången kan det konstateras att välbefinnande på arbetsplatsen är ett abstrakt och mångdimensionellt fenomen. Vidare mäts och förstås välbefinnande på arbetsplatsen ofta som arbetstillfredsställelse, arbetsförpliktelse, arbetsenga-gemang och inneboende motivation som ofta även anses vara uttryck för välbefinnande. I avhandlingen har även diverse aspekter som bidrar till att främja välbefinnandet på arbetsplatsen beskrivits, såväl organisations- och omgivningsrelaterade aspekter som arbetsrelaterade aspekter. De huvudsakliga aspekterna är organisationsomgivningen och –klimatet, sociala och mellanmänskliga aspekter, ledar-skap samt HRM och HR-praxis samt arbetsrelaterade aspekter, det vill säga aspekter som relaterar till arbetet och arbetsuppgifterna i sig. Avainsanat – Nyckelord – Keywords Välbefinnande, arbetsplats, arbetsorganisation, medarbetare, fysiskt, psykologiskt och socialt välbefinnande
  • Nyberg, Fabian (2018)
    Syftet med denna avhandling är att utreda i vilken mån läkemedel kunde användas inom psykologiska behandlingar av posttraumatiskt stressyndrom för att understöda samarbete mellan klient och terapeut. Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är en störning som uppstår i reaktion till situationer som upplevs exceptionellt hotfulla, exempelvis krig och våldtäkter. Traumatiska upplevelser kan förändra vår världsbild och lämna oss hjälplösa, emotionellt överväldigade och misstroende gentemot medmänniskor. Misstron gentemot andra framstår som ett symtom av PTSD som bildar ett hinder för behandling av PTSD och tillfriskning från störningen. Förmågan att vara sårbar inför andra och be om stöd från dem man älskar är en viktig kraftkälla som kan skydda mot utvecklandet av PTSD och understöda tillfriskning om störningen redan befäst sig. Psykologiska behandlingar ämnar i allmänhet ge råd och redskap för hur man kan bemöta och bearbeta traumatiska händelser med acceptans, öppenhet och empati tillsammans med andra. Ibland uppvisar personer med PTSD behandlingsmotståndskraft, vilket innebär att den psykologiska behandlingen förblir ineffektiv. Läkemedel kan användas i samband med psykologisk behandling för att reducera PTSD symtom och för att göra samspelet mellan terapeut och klient smidigare. Selektiva-serotonin-återupptags-hämmare, dvs. SSRI-läkemedel kan reducera PTSD-symtom, främst genom att återställa bristfälliga serotonin-nivåer. SSRI-läkemedel kan dock orsaka beroende och andra oönskade sociala sidoeffekter; som nedsatt libido och alienation. Effekterna av SSRI medicinering kan till och med vara kontraproduktiva i exponeringsterapi, eftersom SSRI-läkemedel kan förhindra utsläckning av inlärda rädsloassociationer, vilket är behandlingens ändamål. 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA), dvs. ecstacy, framstår som en lovande kandidat att ersätta SSRI som stödredskap i psykologiska behandlingar av PTSD. Den socialpsykologiska litteraturen och medicinska studier betonar substansens unika förmåga att möjliggöra pro-sociala mellanmänskliga processer. MDMA ökar känslor av öppenhet, empati och förtroende gentemot andra, vilket uppmuntrar att berätta om det traumatiska som skett. Samtidigt sänker substansen känslor av rädsla och skam associerat med den traumatiska incidenten, vilket underlättar traumaprocessande. Preliminära undersökningar visar att MDMA med statistisk signifikans är mer effektivt som stödverktyg än SSRI i exponeringsterapifokuserade behandlingar av PTSD. Mera storskaliga undersökningar i kliniska vårdkontexter behöver dock göras före man kan fastställa substansens långvariga effekter på och potentiella risker med dess bruk. Framtida forskning rekommenderas utreda i vilken mån MDMA eller andra läkemedel som främjar mellanmänskligt samspel kunde utnyttjas inom par-terapi eller komplimentera psykologiska behandlingar av diverse socialt förankrade störningar.
  • Perkonoja, Pauliina (2019)
    Ett av de mest robusta fynden inom personlighets- och välbefinnandeforskning är det starka sambandet mellan personlighetsdraget extraversion och positiva emotioner, lycka samt subjektivt och psykologiskt välbefinnande. Vad som kunde förklara varför extraverta är lyckligare har i årtionden ingående undersökts, om än osystematiskt och från skilda utgångspunkter. Detta har även noterats på fältet, och för att underlätta fortsatt forskning belyser denna litteraturöversikt hur frågeställningen undersökts till dags dato. Utifrån McCraes och Costas (1991) ursprungliga uppdelning i instrumentella och temperamentella modeller samt Hampsons (2012) indelning av medierande och modererande personlighetsprocesser identifieras, systematiseras och presenteras de huvudsakliga förklaringarna som förekommer i litteraturen för sambandet mellan extraversion och lycka. Resultatet består av ett konceptuellt diagram (se Figur 1 s. 20–21) med två övergripande förklaringsmodeller, sex distinkta mekanismer, tio personlighetsprocesser och tretton hypoteser som redovisas med tillhörande forskningslitteratur. Förutom en historisk överblick över tillvägagångssätt i forskningen presenteras även aktuell metodik för personlighetsprocesser. Vidare behandlas även hur resultaten är symptomatiska för den rådande problematiken kring konceptualisering, operationalisering samt metodologi inom personlighets- och lyckoforskning, samt resultatens och socialpsykologins relevans för fortsatt forskning och befrämjande av lycka och välbefinnande.
  • Avellan, Ellen (2018)
    Terrorism och radikalisering är aktuella ämnen, men exempelvis i nyheterna fokuseras det ofta främst på män som radikaliseras och blir terrorister. Kvinnor anses ofta endast vara offer för terrorism trots att de också utövar terrorism, även om majoriteten av terroristerna fortfarande är män. I denna avhandling är syftet att studera kvinnor som radikaliserats och förstå vad som motiverat dem till det samt vilken betydelse den sociala kontexten haft i radikaliseringsprocessen. Forskning om terrorism och kvinnliga terrorister är viktigt för att vi ska förstå terrorismen bättre samt för att kunna utveckla mer fungerande strategier för att bekämpa terrorismen. I avhandlingen beskrivs Moghaddams (2005) trappmodell för radikalisering. Blooms (2011; 2017) forskning utgör också en central del av arbetet tack vare Blooms ingående studier om kvinnliga terrorister. Denna litteraturöversikt diskuterar olika bakgrundsfaktorer som kan leda till att kvinnor radikaliseras, uppdelat i social kontext, Blooms teori om hämnd, frälsning, förhållande och respekt samt politiska och personliga orsaker. Denna avhandling är en litteraturöversikt som ämnar skapa en bättre helhetsbild av kvinnors radikalisering. Avhandlingen baserar sig på forskning som tar upp bl.a. terrorism, radikalisering och könsskillnader inom terrorismen. Resultaten tyder på att radikaliseringen är ett komplext fenomen som påverkas av flera olika faktorer, där det sociala spelar en betydande roll i radikaliseringsprocessen. Centralt är också känslan av tillhörighet, då utanförskap i värsta fall kan leda till frustration och radikalisering. Omgivningen påverkar kvinnan också på en interpersonell nivå. Förhållanden med vänner, partner och släktingar kan på flera olika sätt leda till att kvinnan radikaliseras. Däremot anses fattigdom inte vara något som orsakar radikalisering, eftersom majoriteten av kvinnorna som blivit terrorister antingen hade en högre utbildning eller ett jobb eller både och. Det finns dock inte för tillfället ett entydigt svar på frågan ”Varför blir kvinnor terrorister?”. Denna avhandling bidrar till existerande socialpsykologisk forskning med en sammanfattning av tidigare forskning om radikalisering och kvinnliga terrorister samt väver ihop och beskriver materialet från en ny synvinkel. Avhandlingen ger också en kontribution till forskningen om terrorism och radikalisering genom en analys med ett socialt perspektiv.
  • Aniche, Rebecka (2020)
    Denna avhandling har som syfte att skapa en förståelse för hur praktiska och sociala faktorer påverkar varför ungdomar söker sig till stödtjänster online för psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa som fenomen bland ungdomar, ungdomars hjälpsökande beteende och internetbaserade stödtjänsters framväxt kommer introduceras i ett bakgrundskapitel. Sedan följer två kapitel med praktiska och sociala faktorer som påverkar varför ungdomar söker sig till stödtjänster online. De praktiska faktorerna som påverkar varför ungdomar söker sig till stödtjänster online för psykisk ohälsa enligt tidigare forskning är stödtjänsternas tillgänglighet, ungdomars bekvämlighet med att kommunicera via text och den privata miljön som onlinetjänsterna kan erbjuda. De sociala faktorerna som tidigare forskning tar upp är ungdomars attityder, kännedom och tillit till onlinetjänsterna samt en större möjlighet till självinitiering och hur detta påverkas av den psykisk ohälsans allvar och den unga personens kön. Till de sociala faktorerna hör också en minskad risk för att påverkas av stigma kopplat till psykisk ohälsa och en större möjlighet till anonymitet och en ökad disinhibition. Avhandlingen bidrar med en ökad förståelse för varför ungdomar söker sig till stödtjänster online för psykisk ohälsa och därmed information om hur stödtjänster online vidare kan utvecklas och bättre möta existerande behov hos ungdomar. Fortsatt forskning inom ämnet är viktig på grund av internetbaserade stödtjänsters kontinuerliga utveckling.