Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "Home Economics Teacher"

Sort by: Order: Results:

  • Härkönen, Miia (2022)
    Keliakian vaikutukset fyysiseen terveyteen ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta sairauden psyykkiset ja sosiaaliset seuraukset ovat jääneet Suomessa tehdyn tutkimuksen osalta vähemmälle huomiolle. Tutkielman tavoitteena on ymmärtää millaisina keliaakikot kokevat sosiaaliset ruokailutilanteet osana arkeaan. Aiemmat kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet keliakian aiheuttavan haasteita elämän sosiaalisen toiminnan alueille erityisesti tilanteissa, joissa ruokailuhetket sijoittuvat kodin ulkopuolelle. Edeltävät tutkimukset ovat havainneet sosiaalisten ruokailutilanteiden toimivan keliaakikoille merkittävinä terveydellisinä riskeinä, joissa keliaakikoiden kohtaama sosiaalinen paine saattaa johtaa sosiaalisten ruokailutilanteiden välttämiseen tai omasta ruokavaliosta poikkeamiseen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella Facebookin Keliakia-ryhmästä. Aineiston runsaan määrän vuoksi tarkemman tarkastelun kohteeksi valittiin vain 50–59-vuotiaiden (n=49) keliaakikoiden kokemukset. Aineiston analyysi tapahtui teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä, jonka seurauksena aineistosta nostettiin esiin kolme luokkaa, joiden avulla vastataan tutkimuskysymykseen. Keliaakikoiden kokemukset arjen sosiaalista ruokailutilanteista näyttäytyivät moninaisina. Keliaakikoiden kokemusten mukaan omaan tilanteeseen sopeutuminen sekä muilta ihmisiltä saatu positiivinen tukiverkosto olivat yhteydessä mielekkäämpiin arjen sosiaalisiin ruokailutilanteisiin. Kielteisempiin kokemuksiin myötävaikuttivat puolestaan vähäinen sosiaalinen tuki sekä muiden ihmisten tietämättömyys keliakiasta. Tietämättömyyden seurauksena keliaakikot kohtaavat vähättelyä sekä sairaudelle välttämättömän gluteenittoman ruokavalion kyseenalaistamista, jotka johtavat keliaakikoiden sosiaaliseen leimautumiseen ja sosiaalisten ruokailutilanteiden välttämiseen. Kielteisiä tuntemuksia sekä epävarmuutta arjen yhdessä syömiseen aiheuttivat erityisesti kodin ulkopuoliset sosiaaliset ruokailutilanteet. Tämä tutkielma tuotti arvokasta tietoa keliaakikoiden kokemuksista arjen sosiaalisista ruokailutilanteista osoittamalla keliaakikoiden kohtaamat haasteet ja yhdenmukaisen kohtelun puutteet, jotka olisivat suurilta osin korjattavissa keliakiatietoisuuden lisäämisellä.
  • Jaakkonen, Henna (2022)
    Kasviproteiinien käytön ei nähdä enää olevan vain kasvissyöjien tapa täyttää proteiinintarpeensa, vaan siitä on tullut jokaiselle suositeltava ruokavalion osa. Kasviproteiinien lisääminen ruokavalioon ei kuitenkaan ole helppoa monelle, sillä ruokavalion muutos kasvispainotteisempaan vaatii aikaa ja resursseja. On kiinnostavaa tarkastella, tukevatko Kotiliesi-lehden ruokaohjeet ja artikkelit kasviproteiinien käyttöä osana ruokavaliota. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli selvittää, millä tavoin kasviproteiinien käytön kehitys näkyy vuosien 2010-2019 Kotiliesi-lehdissä. Tutkielma toteutettiin laadullisin menetelmin. Tutkimusaineistona käytettiin 40 Kotiliesi-lehden numeroa vuosien 2010-2019 väliltä. Aineisto muodostui neljästä lehdestä yhtä vuotta kohden. Kasviproteiinia sisältäviä artikkeleita ja ruokaohjeita oli yhteensä aineiston rajaamisen jälkeen 21. Aineiston analysointiin käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla tutkimusaineistosta nousi esille kolme yläteemaa. Aineistosta esille nousseet yläteemat olivat kasviproteiinien käytön kasvu, muutokset eri kasviproteiinien käytössä sekä kasviproteiinien käytön normalisoituminen. Tutkielmassa havaittiin, että 2010-luvun Kotiliesi-lehdissä kasviproteiinien käytössä oli kasvua ja muutosta. Erityisesti vuoden 2015 jälkeen kasviproteiineja esiintyi enemmän Kotiliesi-lehtien ruokaohjeissa ja artikkeleissa. 2010-luvun alkupuolella kasviproteiineja käytettiin yksipuolisesti aineiston ruokaohjeissa, mutta vuosikymmenen loppua kohti erilaisia kasviproteiineja ja kasviproteiinituotteita käytettiin monipuolisemmin erilaisissa ruokaohjeissa. Kasviproteiinien käytössä oli havaittavissa myös normalisoitumista. Tämän tutkielman johtopäätöksenä voidaan todeta, että 2010-luvun Kotiliesi-lehdissä kasviproteiinien käytössä on tapahtunut kasvua ja muutosta, ja ne edistävät kasvipainotteisempaan ruokavalioon siirtymistä.
  • Lindroos, Hille (2022)
    Tavoitteet. Kotitaloutta voidaan opettaa valinnaisena aineena alakoulussa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kotitaloutta opetetaan vain vähän alakouluissa, vaikka aine kuuluukin monen oppilaan suosikkeihin ja kotitaloudessa opetettavista taidoista on alakoululaisille hyötyä. Yhtenä haasteena opetuksen järjestämisessä on koettu alakouluun suunnatun opetussuunnitelman puute. Alakoululaisten taitotasoa on tärkeää tutkia, jotta valinnaista kotitalousopetusta voitaisiin kehittää oppilaiden tarpeet ja kyvyt mahdollisimman hyvin huomioivaan suuntaan. Tiedostamalla oppilaiden taitotason opetuksessa voidaan keskittyä ikäryhmälle sopivaan opetukseen. Tämän tutkimuksen tutkimustehtävänä on analysoida alakoululaisten käytännön toimintataitoja valinnaisessa kotitalousopetuksessa keskittyen ruoanvalmistuksen, sekä hygieenisesti ja turvallisesti toimimisen valmiuksiin. Tutkimuksessa pyrin myös selvittämään, onko taidoissa eroja eri luokka-asteilla analysoimalla lasten omia näkemyksiä. Menetelmät. Tutkimukseen osallistui 10 tutkittavaa vuosiluokilta 4–6 yhdestä valinnaisen kotitalousopetuksen ryhmästä. He vastasivat nimettömästi kyselylomakkeeseen, jossa oli seitsemän avointa kysymystä. Kysymykset olivat muodostettu opetussuunnitelman perusteissa 2014 esiteltyjen yläkoululaisten kotitalouden taitotavoitteiden pohjalta. Tutkimuksen analyysimenetelmänä käytettiin teemoittelua. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksessa havaittiin, että lasten käytännön toimintataitojen valmiudet keittiössä olivat vaihtelevia. Esimerkiksi käsien motoriikkaa vaativat työvaiheet keittiössä osoittautuivat monelle vastaajalle haastaviksi. Aikaisemmat kokemukset keittiössä toimimisesta kotona vaikuttivat myönteisesti lasten osaamiskokemuksiin. Vastaajien luokka-aste vaikutti tuloksiin. Vanhemmat oppilaat kokivat keittiössä toimimisen pääosin tutummaksi ja helpommaksi, kuin nuoremmat vastaajat. Kyselylomakkeiden vastausten perusteella alakoululaisten osaaminen valinnaisessa kotitalousopetuksessa ei yllä perusopetuksen opetussuunnitelmassa 2014 esitettyihin, yläkoululaisten käytännön toimintataitoja koskeviin tavoitteisiin. Kotitalouden opetussuunnitelman laatimisesta myös alakouluun olisi hyötyä oppimisen tukemiseksi.
  • Lehto, Anni (2024)
    Ilmastonmuutos haastaa nykyisen tapamme elää ja luo tarpeen nykyaikaisen, kestävän kehityksen mukaisen elämäntavan luomiselle. Tämän vuoksi myös perusopetuksen opetussuunnitelmassa kestävän kehityksen teemat ovat saaneet merkittävän roolin. Opetussuunnitelmaan pohjautuvat niin opetus kuin opetusmateriaalitkin, jonka vuoksi oppikirjojen tulisi heijastaa opetussuunnitelmassa esitettyjä tavoitteita, myös kestävän kehityksen osalta. Kotitalous-oppiaineen tavoitteena on antaa valmiudet kestävän elämäntavan toteuttamiseen, jonka vuoksi on tärkeä tutkia, miten kestävyys oppikirjoissa näkyy. Aiemmat tutkimukset osoittavat kestävyyden olevan esillä kotitalouden oppikirjojen ruokasisällöissä ja yksilön toiminnan merkitys kestävissä toimissa korostuu. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kuinka kestävyyden ulottuvuudet näkyvät käytössä olevan, vuoden 2014 opetussuunnitelman mukaisissa kotitalouden oppikirjoissa. Tutkimuksessa tarkasteltavat kestävyyden ulottuvuudet ovat ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen, jotka on mainittu opetussuunnitelman perusteissa. Tutkimus toteutettiin laadullisena sisällönanalyysina, aineistolähtöisen sisällönanalyysin menetelmin. Tutkielman aineistona oli kahden eri kustantajan kotitalouden oppikirjat, Onni ja Kimara. Tulokset osoittivat, että analysoiduissa kotitalouden oppikirjoissa ekologinen kestävyys korostuu merkittävästi muita ulottuvuuksia enemmän. Kulttuurinen ulottuvuus oppikirjoissa jäi kokonaan huomioimatta. Tiedon lisäksi toiminnan merkitys korostui monessa kestävyyteen liittyvässä aiheessa, joka noudattaa kotitalous-oppiaineen luonnetta. Tutkimuksessa nousee esiin ristiriitainen asetelma opetussuunnitelman kestävän kehityksen tavoitteiden, sekä analysoitujen kotitalouden oppikirjojen sisällön välillä.
  • Tikkanen, Anna (2022)
    Tutkielma tarkastelee kestävää kehitystä kotitalousopettajaopiskelijoiden pedagogisessa ajattelussa. Nuorisobarometrin mukaan nuoret surevat luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä, mutta samalla suurin osa nuorista saa hyvää oloa kestävien kulutusvalintojen tekemisestä. Kotitalousopetuksella voidaan vastata moneen tulevaisuuden haasteeseen, koska kotitalousopetuksen tehtävä on kehittää kestävän ja hyvinvointia edistävän elämäntavan edellyttämää osaamista. Aikaisemmissa kotitaloustieteen tutkimuksissa on korostunut kestävän kehityksen näkemysten ja pedagogisten käytänteiden välinen tutkimus. Kestävää kehitystä pedagogisessa ajattelussa ei ole aikaisemmin tutkittu. Tutkimuskysymykseksi muotoutui: ”Miten kestävä kehitys näkyy kotitalousopettajaopiskelijan pedagogisessa ajattelussa?” Teoreettinen tausta muodostuu Suomessa tehdyistä kotitaloustieteen tutkimuksista sekä kestävän kehityksen ja pedagogisen ajattelun määrittelystä. Kestävässä kehityksessä huomioidaan samanaikaisesti ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen osa-alueen toteutuminen. Opettajan pedagoginen ajattelu viittaa kaikkeen ajatteluun opetusprosessin ympärillä. Opetustapahtuman perustekijät, opettaja, oppilas ja sisältö, sekä tekijöiden väliset suhteet, havainnollistetaan didaktisen kolmion kautta. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen. Aineistona on viiden kotitalousopettajaopiskelijan teemahaastattelut. Aineiston sisällönanalyysi toteutettiin teoriohjaavasti eli aineistolähtöiseen päättelyprosessiin tuotiin valmis teoria ohjaamaan lopputulosta. Sisällönanalyysin tuloksena tunnistettiin yhdeksän yläluokkaa, jotka kuvaavat opettajaopiskelijoiden ajattelua kestävästä kehityksestä: 1) kestävän kehityksen opetuksen sisällöt, 2) arjen hallinnan opetus, 3) taloustaitojen opettaminen, 4) miten kestävää kehitystä tulisi opettaa, 5) hyvinvointia tukeva kotitalousopetus, 6) miten kotitalousopetusta tulisi kehittää, 7) kestävät arjen valinnat, 8) kestävän kehityksen määrittely ja 9) kestävyyden määrittely. Yläluokista muodostui kolme pääluokkaa: opetussisältö, didaktinen suhde ja opettajaopiskelijan oma suhde sisältöön. Tutkimustulokset osoittivat, että kestävän kehityksen periaatteet ovat kiinteä osa kotitalousopettajaopiskelijoiden pedagogista ajattelua, mikä näkyy didaktisen kolmion mukaan hahmotettuna opetuksen sisällössä, didaktisen suhteessa ja opettajaopiskelijan suhteessa sisältöön. Kestävän kehityksen opetuksen sisällöiksi käsitettiin erityisesti arjen hallinta, taloustaidot ja kuluttajaosaaminen. Didaktisessa suhteessa painottuvat opetustavan muutos pois ruokakeskeisyydestä ja hyvinvointia tukeva opettajan ohjaus. Opettajaopiskelijan suhdetta sisältöön kuvaavat kestävät teot arjessa ja kestävän kehityksen käsittäminen laaja-alaisesti ja kokonaisvaltaisesti. Tutkimustulokset olivat yhteneväisiä aikaisemman kotitaloustieteen tutkimuksen kanssa.
  • Sula, Katja (2024)
    Ympäristökriisi on globaali ja yhteiskunnallisesti tärkeä asia, sillä se vaikuttaa merkittävästi jokaisen hyvinvointiin. Yhtenä ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen liiallista käyttöä kiihdyttävänä tekijänä on liiallinen kuluttaminen, jota voidaan pyrkiä hillitsemään muuttamalla kulutustottumuksia vastuullisemmaksi. Kulutustottumuksien syntyminen ja muuttuminen liittyy vahvasti kuluttajan identiteettiin. Kuluttamisen avulla luodaan omaa identiteettiä ja sosiaalista todellisuutta sekä tuodaan esiin omia arvoja ja yhteiskunnallista asemaa. Identiteetin yhtenä osana voi olla esimerkiksi kuva itsestä vastuullisena kuluttajana, joka kertoo yksilön arvoista. Identiteettiin vaikuttavat myös sosiaaliset tekijät, kuten sosiaaliset vaikuttajat sekä sosiaaliset verkostot. Tässä tutkielmassa tarkastellaan kotitaloustieteen näkökulmasta, millaisia vaikutuksia identiteetillä ja erityisesti sosiaalisella identiteetillä voi olla vastuulliseen kuluttamiseen. Tutkielma toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsauksen aineisto koottiin käyttämällä avainsanoja, joiden avulla etsittiin tutkimuksia, artikkeleita ja teoksia hakupalveluista, kuten Google, Google Scholar, Helka ja Vaski. Aineisto koostui kulutuksen, vastuullisen kulutuksen, eettisen kulutuksen, identiteetin, sosiaalisen identiteetin ja kuluttajaidentiteetin aihepiireistä tehdystä aiemmasta tutkimuksesta. Tutkielman tulosten mukaan identiteetin ja sosiaalisen identiteetin vaikutukset vastuulliseen kuluttamiseen ovat moninaiset. Aiemmasta tutkimuksesta voitiin päätellä, että sosiaalinen identiteetti, sosiaaliset ryhmät sekä sosiaaliset vaikuttajat ovat merkittävässä asemassa vastuullisen kuluttajaidentiteetin rakentumisessa. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että sosiaalisen ryhmän yhteinen ympäristöystävällinen ideologia vahvistaa vastuullista kuluttajaidentiteettiä ja vastuullinen kuluttaminen näkyy myös ostopäätöksissä. Tukea ja vahvistusta vastuulliseen kuluttamiseen on saatavilla esimerkiksi sosiaalisen median alustoilla. Toisaalta sosiaalisen median vaikuttajilla nähdään olevan merkittävä vaikutus erityisesti nuorten kuluttajaidentiteetin rakentumiseen kuitenkaan edistämättä vastuullista kuluttamista. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää vastuullisen kuluttamisen tukemisessa. Lisäksi tutkimus osoittaa tarpeen huomioida sosiaalinen identiteetti, kun kuluttajia ohjataan kohti vastuullista kuluttamista.
  • Mäkitalo, Pauliina (2022)
    Tutkielman tavoitteena on esitellä tutkimuskirjallisuuden perusteella valittuja Itämeren rehevöitymistä ehkäiseviä ruokavalintoja. Ruokavalintoja tarkastellaan ruokatajun käsitteen kautta. Ruokatajun käsitteellä tarkoitetaan sellaisen oppimisprosessin kautta syntyvää ymmärrystä, joka lähtee liikkeelle yksilön ruokaan liittyvään toimintaan kohdistuvasta konfliktista tai ristiriidasta. Ruokatajun eri tasoilla tapahtuva ymmärryksen kehittyminen voi johtaa esimerkiksi aikaisemman ajattelu- tai toimintamallin muuttumiseen. Tässä tutkielmassa Itämeren rehevöitymiseen vaikuttavia ruokavalintoja tarkastellaan siitä näkökulmasta, että Itämeren kannalta suotuisampaan ruokavalioon siirtyminen vaatii yksilön ruokatajun muuttumista. Itämeren rehevöitymisen ehkäiseminen on perusteltu tutkimusnäkökulma, koska rehevöityminen aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia niin ihmiselle kuin ympäristölle esimerkiksi Itämeren lajiston kapeutumisen muodossa. Tutkielma on toteutettu narratiivisena kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa avataan yksittäisiä ruokavalintoja, jotka vaikuttavat Itämeren rehevöitymiseen. Näiden ruokavalintojen kautta kotitalouksien on mahdollista muodostaa kokonaiskuvaa ruokavaliosta, joka tukee Itämeren rehevöitymisen ehkäisemistä. Tutkielman aineistona käytetään ajankohtaisia kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimusartikkeleita, joista saatua tietoa kerätään narratiivisen kirjallisuuskatsaukselle ominaisesti yhteen. Kirjallisuuskatsauksen toteuttaminen on perusteltua, koska Itämerelle suotuisia ruokavalintoja yhteen kokoavaa tutkimuskirjallisuutta ei ole sellaisenaan saatavilla. Tutkimuskirjallisuuden perusteella on löydettävissä neljä konkreettista ruokavalintaa, joilla voidaan positiivisesti vaikuttaa Itämeren rehevöitymisen ehkäisemiseen. Rehevöitymistä ehkäiseviä ruokavalintoja ovat proteiinin määrän vähentäminen ruokavaliossa ja luonnonmukaisesti viljeltyjen kasvisten nauttiminen. Itämeren rehevöitymistä voidaan ehkäistä myös vähentämällä ruokahävikkiä ja vastuullisia kalavalintoja tekemällä. Muuttuneita ruokavalintoja voidaan ruokatajun mallin pohjalta pitää seurauksena yksilön ymmärryksen kehittymisestä. Kun ihminen saa riittävästi tietoa ja kokemuksia Itämeren rehevöitymistä ehkäisevistä ruokavalinnoista, voi ymmärryksen kehittyminen johtaa rehevöitymistä ehkäisevän ruokavalion omaksumiseen.
  • Pimiä, Laura (2022)
    Tässä tutkielmassa tarkastellen Ghanan kotitalousopetuksen opetussuunnitelmassa käytettyjä opetus- ja oppimismenetelmiä ja mahdollisuuksia hyödyntää näitä etäopetuksessa. Tutkielma on osa Helsingin Yliopiston ja Cape Coast -yliopiston välistä tutkimusyhteistyötä, jonka tavoitteena oli löytää keinoja Ghanan Senior High School -tason kotitalouden etäopetukseen. Taustalla vaikutti Covid-19-pandemia, joka sulki maailmanlaajuisesti kouluja ja etäopetukseen jouduttiin siirtymään ilman valmisteluja. Tutkielmani perustui kirjallisuuteen etäopetuksesta ja kokemuksiin taidon etäopetuksesta sekä kokemuksiin etäopetuksesta ja verkko-opetuksen haasteista Ghanassa. Tutkimusmenetelminä olivat sisällönanalyysi ja sisällön erittely, ja tutkimusaineistona oli Ghanan kotitalousopetuksen ruoka ja ravitsemus -aihealueen opetussuunnitelma. Kategorisoin opetussuunnitelmassa käytetyt opetus- ja oppimismenetelmät ja hyödyntäen näitä kategorioita analysoin opetus- ja oppimismenetelmiä Excelin Pivot-työkalulla. Hyödynsin analyysin tuloksia ja kirjallisuutta hahmotellessani mahdollisuuksia kotitalouden etäopetukseen. Sisällönanalyysin ja sisällön erottelun avulla opetussuunnitelmasta löytyi 10 opetus- ja oppimismenetelmäkategoriaa. Käytetyin opetus- ja oppimismenetelmä kaikkina lukuvuosina oli keskustelut ja aivoriihet eli opetus oli vuorovaikutteista. Lukuvuosien välillä oli eroja käytetyissä opetus- ja oppimismenetelmissä. Ensimmäisenä lukuvuotena opetus- ja oppimismenetelmät kohdentuivat perustiedon opetukseen. Kahtena ensimmäisenä lukuvuotena korostuivat toiminnalliset opetus- ja oppimismenetelmät ja käytännön harjoittelu. Kolmantena lukuvuotena esiintyi soveltavampia ja työelämään tutustuttavia opetus- ja oppimismenetelmiä. Johtopäätöksenä kirjallisuuden ja aikaisempien etäopetuskokemuksen pohjalta Ghanan kotitalouden etäopetukseen soveltuisivat parhaiten asynkroniset virtuaaliset ja tosielämän oppimisympäristöt eli opiskelijat opiskelisivat omalla aikataululla verkossa ja hyödyntäisivät opiskeluun kodin lisäksi yhteisöstä löytyviä oppimismahdollisuuksia. Etäopetuksessa opettajan ja oppilaiden sekä oppilaiden keskinäisestä vuorovaikutusta tulee tukea erityisesti, koska Ghanan heikot verkkoyhteydet eivät mahdollista synkronisia virtuaalisia oppimisympäristöjä.
  • Vitikainen, Eetu (2022)
    Suomalaisen opettajankoulutuksen tarkoituksena on kouluttaa itsenäisiä ja kriittisesti ajattelevia opetustyön asiantuntijoita, minkä vuoksi kotitalousopettajia voisi luonnehtia kotitalouden oppiaineen erityisosaajiksi. Perusopetussuunnitelmassa määritellyn kotitalouden oppiaineen ruokaosaamisen ja ruokakulttuurin sisältöalueen pohjalta kotitalousopettajilta odotetaan ruokaan ja ravitsemukseen liittyvien aihepiirien tuntemusta sekä ruoanvalmistus- ja leivontataitojen hallitsemista, mutta mahdolliset erot kotitalousopettajia kouluttavien yliopistojen opetussuunnitelmien välillä voivat antaa erilaisia valmiuksia eri yliopistoista valmistuville opettajille. Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella kotitalousopettajan koulutusta järjestävien suomalaisten yliopistojen opetussuunnitelmia sekä analysoida ruoka- ja ravitsemusosaamista kehittävien pakollisten opintojaksojen eroja ja yhtäläisyyksiä. Tutkimusmenetelmäksi valittiin laadullinen tutkimus ja tutkimusaineistoksi yliopistojen opetussuunnitelmat tai opinto-oppaat. Tutkimusaineisto analysoitiin koodaamalla opintojaksojen laajuuden, opintokokonaisuussidonnaisuuden ja suositeltujen suoritusajankohtien osalta sekä aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä opintojaksojen sisältöjen osalta. Tutkimustulosten perusteella merkittävimmiksi eroiksi yliopistojen välillä nousivat opintojaksojen kokonaismäärä, yhteenlaskettu laajuus, opintojaksojen sijoittuminen eri opintovuosille, kestävän ruoan ja ruoan yhteiskunnallisuuden yläluokat sekä ruokakasvatuksen, ateriasuunnittelun ja erityisruokavalioiden alaluokat. Opintojaksoja yhdistivät viiden opintopisteen laajuus, opintojaksojen puuttuminen kolmannelta opintovuodelta, kotitaloustieteen opintokokonaisuussidonnaisuus sekä ruoanvalmistustaitojen, ravitsemuksen ja ruokakäyttäytymisen yläluokat. Suurin osa tutkimustuloksista sai tukea teoreettisessa viitekehyksessä esitetyistä teorioista. Tutkimuksen perusteella kotitalousopettajan ruoka- ja ravitsemusosaaminen on välttämätöntä ja siihen panostetaan kaikissa kolmessa yliopistossa, jokseenkin hieman eri tavoin ja erilaisilla painotuksilla. Tulevaisuudessa kotitalousopettajien koulutukseen keskittyvä tutkimus voisi tutkia opetussuunnitelmia laajemmin kuin vain ruoka- ja ravitsemusosaamista kehittävien opintojaksojen osalta.
  • Nuutinen, Lotta (2021)
    Tavoitteet. Opettajien työhyvinvointi on viimeisimpien tutkimusten mukaan heikentynyt. Kotitalousopettajan näkökulmasta tutkimusta ei juurikaan ole. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat kotitalousopettajien työn kuormittavuuteen ja kuinka tulokset näyttäytyvät työhyvinvoinnin eri osa-alueilla. Tutkielman avulla tuodaan esille kotitalousopettajien kokemuksia heitä kuormittavista tekijöistä etenkin kotitalouden oppiaineen erityispiirteiden näkökulmasta. Tutkimuksen tulokset ovat hyödynnettävissä muun muassa opettajankoulutuksessa tai opettajien jatko- ja täydennyskoulutuksissa. Menetelmät. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin haastattelemalla neljää kotitalousopettajaa marraskuussa 2021. Haastattelut litteroitiin ja aineiston analyysissä hyödynnettiin teemoittelua osana aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tutkielman tulosten analysoimisessa hyödynnettiin Virolaisen (2012) työhyvinvoinnin neljää osa-aluetta; fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja henkistä työhyvinvointia. Tulokset ja johtopäätökset. Analyysi tuotti kolme kuormittavia tekijöitä kuvaavaa pääluokkaa. Tutkimuksessa selvisi, että kotitalousopettajat kohtaavat työssään oppilaslähtöisiä, työympäristölähtöisiä ja työnkuvaan liittyviä kuormitustekijöitä. Kotitalouden oppiaineen erityispiirteiden kannalta merkittäviä kuormittavia tekijöitä olivat muun muassa oppilaiden heikentyneet motoriset taidot, kotitalousluokan siivoushaasteet sekä ennakointi tukkutilausten ja suunnitelmien teon osalta. Tulokset heijastivat pääosin psyykkisen työhyvinvoinnin heikentymistä, mutta kaikkien työhyvinvoinnin osa-alueiden heikentymistä oli tunnistettavissa.
  • Sirén, Varpu (2022)
    Aiemmat tutkimukset osoittavat, että yhteiskunnassamme taloustaitojen tärkeys on korostunut muun muassa nuorten maksuhäiriöiden ja velkaantumisen johdosta. Nuorten taloustaitojen edistäminen ja talouskasvatus ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä tekijöitä nykypäivän muuttuvissa taloudellisissa tilanteissa. Peruskouluissa kehitetään kodin lisäksi merkittävästi nuorten talousosaamista. Lisäksi peruskoulut toimivat tasa-arvoa edistävässä roolissa opettaessa kaikille nuorille taloustaitoja. Kotitalousopetuksen talouskasvatuksella pyritään edistämään nuorten talouteen liittyvää tietotaitoa sekä heidän kykyään soveltaa oppejaan omaan elämäänsä. Tutkielmani tarkoituksena on selvittää kotitalousopettajien (n=5) näkemyksiä ylä-kouluikäisten nuorten taloustaidoista sekä tuoda esiin käytännön keinoja kotitalousopettajien talousopetukseen. Tutkimuskysymykset ovat 1. Millaisia ovat kotitalousopettajien näkemykset yläkouluikäisten nuorten taloustaidoista? 2. Millaisia opetuskäytänteitä kotitalousopettajilla on yläkouluikäisten taloustaitojen opettamiseen? Empiirinen tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella eli laadullisella tutkimusotteella. Tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua, jonka avulla lähdettiin etsimään tutkimuskysymyksiin vastauksia. Aineisto koostui kotitalousopettajien (n=5) teemahaastatteluista, jotka toteutettiin yksilöhaastatteluina maalis-huhtikuun 2022 aikana Microsoft Teams -videokonferenssi alustalla. Litteroidut haastattelut analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Haastatteluista saatiin tutkimuskysymyksiin vastauksia. Kotitalousopettajat näkivät yläkouluikäisten taloustaidot hyvin vaihtelevina. Osa oppilaista oli hyvin tietoisia omasta rahankäytöstään ja heitä kiinnostivat talouteen liittyvät asiat. Vastaavasti osalla oppilaista taloustaidot olivat hyvin heikkoja ja heillä ei ollut juuri mitään käsitystä talouteen liittyvistä asioista. Opettajat toivat talousopetuksen hyvinä käytänteinä esiin muun muassa toiminnallisuuden, pelit, ryhmätyöt ja projektit. Lisäksi opettajat nostivat esiin tarpeen lisätä 9.-luokalle pakollista kotitalousopetusta nuorten taloustaitojen edistämiseksi. Tulokset olivat hyvin samankaltaisia verrattuna aiempaan tutkimukseen ja kirjallisuuteen. Nuoret ovat hyvin heterogeeninen ryhmä. Peruskoulujen talouskasvatuksella edistetään kodin ohella merkittävästi nuorten taloustaitoja. Jatkossa olisi tarve tutkia laajemmin nuorten taloustaitoja, kuten esimerkiksi vanhempien antaman talouskasvatuksen vaikutuksia nuorten käyttäytymiseen, asenteisiin ja malleihin.
  • Jaatinen, Tia (2021)
    Tavoitteet. Kanditaatintutkielmani tavoitteena oli tarkastella, millaiset kotitalous- ja arjenhoidonvalmiudet suomalaisilla nuorilla miehillä on sekä millaisen merkityksen ja roolin nämä arjen askareet jokapäiväisessä elämässä saavat. Tutkielmassa kotityöt on jaoteltu kolmeen teemaan, jotka ovat asunnon siivous, vaatehuolto sekä ruoanvalmistus. Painopiste tutkielmassani kohdistuu kotitaloustieteisiin, arjen hallintaan ja ajan käyttöön. Menetelmät. Tämä kandidaatintutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, sillä sen erityispiirteet sopivat parhaiten tämän tutkimuksen lähtökohtiin ja tutkimuskysymyksiin. Kuvailevan kirjallisuuskatsauksen avulla pyrin tunnistamaan, hyödyntämään ja kokoamaan yhteen aikaisempien tietojen ristiriitoja tai tietoaukkoja, sekä hyödyntämään aikaisempien tieteentekijöiden havaintoja. Tulokset ja johtopäätökset. Tämän kirjallisuuskatsauksen keskeisimmät saavutetut tulokset olivat paikoitellen yllättäviä aikaisempaan kirjallisuuteen ja diskurssiin nojaten, mutta tuloksissa oli myös aikaisempien tutkimusten kanssa samansuuntaisia löydöksiä. Tutkimuksessa käsiteltävien kotitöiden ajallinen rooli sekä henkilökohtaisesti koettu merkitys oli kaikissa teemoissa pienempi kuin naisilla. Nuorille miehille pienin rooli sekä merkitys arjessa oli kodin siivouksella, ja löydettävissä olevat tutkimustulokset ovatkin yhtenevät aikaisemman kirjallisuuden ja diskurssin kanssa. Myöskin taidot koettiin eniten puutteelliseksi asunnon siivouksen kohdalla. Merkityksellisimmäksi kotitaloustaidoksi koettiin ruoanvalmistus, ja tutkimusten perusteella nuorille miehille ruoanvalmistus ja ruokailuvalinnat eivät ole aina vain fysiologisen tarpeen täyttämistä varten, vaan mahdollisuus myös ilmentää omaa identiteettiä. Miehet pitivät taitoa valmistaa ruokaa tärkeänä arjen ylläpidon kannalta, ja positiivisten aikaisempien ruoanvalmistuskokemusten koettiin vahvistavan halua valmistaa ruokaa jatkossakin. Vaatehuolto oli vahvasti sukupuolijakautunut naisten kotityöksi, ja monet tutkimustulokset olivat saman linjaisia siitä, että heteroparisuhteissa asuvista avo- ja aviopareista nainen on vastuussa talouden vaatehuollosta. Miehet kokivat pyykinpesun arkisena askareena.
  • Hautamäki, Nea (2022)
    Tiivistelmä: Tavoitteet. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet sen, että lähiympäristö vaikuttaa nuorten terveyttä edistävien ruokatottumusten muovautumiseen ja ne tulevat esille jo varhaisessa vaiheessa elämää. Tämän tutkimuksen tutkimuskysymys on: miten kouluympäristö tukee tai haastaa nuoren terveellisiä ruokatottumuksia. Tutkimuksessa lähdetään liikkeelle määrittelemällä nuorten ravitsemuksen nykytila ja mitkä tekijät ovat yhteydessä nuorten ruokatottumuksiin, sillä tarpeellista on selvittää, millainen nuorten ravitsemus on ja miten se eroaa muista ikäluokista. Tutkimuksessa tarkastellaan terveellisten ruokatottumusten tukemista kouluympäristön näkökulmasta erityisesti kouluruokailun ja ruokakasvatuksen osalta. Nuorilla voi kouluympäristössä olla erilaisia haasteita terveellisten ruokatottumusten muodostumisessa, mutta kouluympäristö voi myös tukea nuorten ruokatottumuksia. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen aineisto koostui nuorten ravitsemuksen ja ruokatottumusten tutkimuksista, ravitsemussuosituksista sekä muusta aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta. Tutkimuksen aineiston haussa käytettiin monipuolisia avainsanoja, joiden avulla etsittiin nuorten ravitsemukseen, nuorten ruokatottumuksiin ja kouluympäristöön liittyviä teoksia. Tutkimuksessa käytetty aineisto koostui internet aineistoista. Aineisto haettiin pääosin suomalaisia hakusanoja käyttäen. Tulokset ja johtopäätökset. Ruokatottumusten muovautumisessa koulu on avainasemassa. Koulu kohtaa päivittäin melkein jokaisen suomalaisen nuoren, jolloin terveellisiä ruokatottumuksia tukevien toimien kohdistaminen mahdollisimman monelle nuorelle on mahdollista. Nuoret tarvitsevat yksilökohtaista ja ikätason huomioivaa tukea. Kouluympäristössä erityisesti kouluhenkilökunnan tuki, ruokakasvatus ja koulun tiloissa annetut mahdollisuudet terveellisen ruoan saatavuuteen kouluruokailussa sekä välipala-automaateissa tukevat terveellisiä ruokatottumuksia. Haasteita ruokatottumusten tukemiseen kouluympäristössä voi aiheuttaa koulun resurssit, sosiaalinen paine, yhteistyön puute avaintoimijoiden välillä sekä kouluympäristön houkutukset epäterveellisille ruokavalinnoille. Tarvitaan lisää tieto nuorten ruokatottumuksista ja ravitsemuksesta, koska kattavaa ja ajankohtaista tietoa aiheesta ei juurikaan ole saatavilla.
  • Kontkanen, Emma (2022)
    Kuluttajakasvatuksen sisällöt ovat vahvasti läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Teemme päivittäin kuluttamiseen liittyviä valintoja. Kuluttamiseen liittyvän päätöksenteon tueksi tulisi olla riittävästi tietoa valintojemme seurauksista yksilölle, yhteiskunnalle ja ympäristölle. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet kuluttajaosaamisen tason vaihtelevan yksilöittäin. Kouluissa tarjottu kuluttajakasvatus on pyrkinyt tasoittamaan tätä vaihtelua. Aiemmat tutkimukset ovat havainneet myös opettajien kuluttajakasvatuksen taidoissa puutteita, jolloin oppilaille annetun kuluttajakasvatuksen laatu on voinut jäädä heikoksi. Kotitalousopetukseen kuuluu kuluttajakasvatuksen aihesisältöjä ja tämän tutkimuksen tarkoitus on tarjota katsaus ajankohtaisiin kuluttajakasvatuksen ilmiöihin kotitalousopetuksen näkökulmasta. Tavoitteena on lisätä kotitalousopettajien ja kotitalousopettajaopiskelijoiden ymmärrystä oman opetettavan aineen sisällöistä kuluttajakasvatuksen osalta sekä antaa valmiuksia toteuttaa ilmiölähtöistä kuluttajakasvatusta kotitalousoppitunneilla. Tutkielman toteutin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto koostui yhdeksästä (n=9) tieteellisesti vertaisarvioidusta artikkelista. Aineiston analysoin aineistolähtöisesti ja erittelin sisältöä Pohjoismaisen ministerineuvoston laatiman Kuluttajakompetenssien oppiminen – kuluttajakasvatuksen strategia -dokumentin kahden avainteeman ja neljän osa-alueen kautta. Kuluttajakasvatuksen tutkimuksesta nousi esille useita kotitalouden oppitunneilla huomioon otettavia ajankohtaisia ilmiöitä. Ilmiöistä korostuivat muun muassa kuluttajakasvatuksen oppimisympäristöjen merkitys, ongelmaratkaisukyvyn kehittäminen media- ja teknologian luku-taidon osalta, opetettavien aiheiden ja ikäryhmän huomioiminen, opetuksen sitominen oppilaiden todelliseen kokemusmaailmaan sekä yleisesti kuluttajakasvatuksen aiheisiin liittyvän opetuksen negatiivinen sävy. Esiin nousseiden ilmiöiden huomioiminen käytännön kuluttaja-kasvatuksessa voi parantaa opetuksen vaikuttavuutta, vastavuoroisuutta sekä auttaa kotitalousopettajan -tai opiskelijan asiantuntijuuden kehittymistä kuluttajakasvattajana.
  • Koivunen, Katri (2022)
    Kasviproteiinien käyttöä on perusteltua lisätä ja toisaalta lihan käyttöä vähentää aiempien tutkimusten mukaan, mikäli ilmastoystävälliseen ruokavalioon halutaan siirtyä. Kasviproteiineilla on terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia ja pienempi ympäristöjalanjälki kuin lihalla. Ravitsemussuositukset ohjaavat runsaaseen kasvisten käyttöön ja vähäisempään lihan käyttöön kuin niiden kulutus on. Kasviproteiinien käyttöön siirtyminen on tullut ajankohtaiseksi monelle toimijalle, kun tavoitteena on tarjota ilmastoystävällistä ja ravitsemussuosituksiin perustuvaa ruokaa. Selvitän tutkielmassani, millaista lihan ja kasviproteiinien kulutus on sekä millaisia voimavaroja ja esteitä lisätä kasviproteiinien käyttöä proteiininlähteenä pääruoassa. Selvitän, millaisia rooleja kuluttajalla ja yhteiskunnallisilla toimijoilla on kasviproteiinien käytön lisäämisessä. Toteutin tutkielman kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Katsauksen tehtävänä oli selvittää aineistohaun perusteella löytyneiden ajankohtaisten artikkeleiden ja kirjallisuuden avulla, millaisia mahdollisuuksia kuluttajalla ja yhteiskunnallisilla toimijoilla on kasviproteiineja sisältävän ruokavalion toteuttamiseen siirtymisessä. Analyysissa tiivistin artikkeleiden tuloksia. Erittelin kuluttajan ja yhteiskunnan toimijoiden näkökulmista voimavaroja ja esteitä siirryttäessä kohti laajempaa kasviproteiinien käyttöä. Tulosten perusteella kuluttajat ovat kiinnostuneita kasviproteiininlähteistä, mutta esteenä niiden valinnalle saattoi olla niiden vieraus, käytettävyys sekä aistittavat ominaisuudet. Kasviproteiininlähteisiin tottuminen, niiden uudet positiivissävytteiset merkitykset sekä tasa-arvoiseen kategoriaan sijoittuminen lihan rinnalla voivat tehdä kasviproteiineista houkuttelevampia. Toimijoiden voimavarana on, että ne pystyvät ohjaamaan kasviproteiineihin siirtymistä ja jakamaan tietoa sekä rakentamaan niille uusia merkityksiä.
  • Manninen, Emma (2022)
    Tiivistelmä Tavoitteet. Tavoitteet. Tutkielman tavoitteena oli pyrkiä tarkastelemaan kuluttajien näkemyksiä ruokavalintojen taustalla ja niiden vaikutusta, edistäviä, että rajoittavia tekijöitä kasviproteiinien valinnassa. Tutkielmassa pyritään kuvailevan kirjallisuuskatsauksen avulla selvittämään, miten kuluttajien näkemykset, muovaavat heidän ruokavalintojaan ja miten nämä näkemykset edistävät tai rajoittavat kasviproteiinien valintaa kuluttajatasolla. Aihetta on tutkittu aiemmin laajasti ja tällä hetkellä kysymykset ruoan ympäristövaikutuksista ja kuluttajien valinnoista ovat pinnalla poliittisissa keskusteluissa ja eri medioissa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kuluttajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota ruokavalintoihinsa ja kasviproteiinien käyttö on yleistynyt viime vuosina. Toisaalta kuluttajat ovat myös epävarmoja vaikutusmahdollisuuksistaan ja esimerkiksi epävarmuus ja kasviproteiinien tuntemattomuus ruoanlaitossa ovat merkittäviä kasviproteiinien valintaa rajoittavia tekijöitä. Tutkielman tavoitteena on luoda aiempien tutkimusten pohjalta kokonaiskuvaa kasviproteiinien valintaan liittyvästä ilmiöstä linkittäen aihetta kotitaloustieteen tieteenalaan kuluttajakäyttäytymisen ja kuluttajan tekemien ruokavalintojen osalta. Menetelmät. Tutkielma toteutettiin kuvailevan kirjallisuuskatsauksen muodossa ja lähdemateriaalina käytettiin tieteellisiä julkaisuja ja artikkeleja. Tällaisessa katsauksessa tutkittavaa ilmiötä pystytään kuvaamaan melko laaja-alaisesti ja myös katsauksen tekemiseen käytettävät aineistot ovat usein melko laajoja kokonaisuuksia aiheesta. Kuvaileva kirjallisuuskatsaus on aineistolähtöinen tapa tehdä tutkimusta ja aineistona tutkimuksessa hyödynnettiin tieteellisiä julkaisuja ja artikkeleja, siis jo olemassa olevaa tietoa. Etenemisvaiheet tutkielmaa tehdessä eivät olleet kronologisia, vaan tutkielmassa edettiin vaiheiden välillä syklisesti ja joustavasti. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin laadullista metasynteesiä, jossa rajattiin kiinnostava aihe ja laaja-alaisesti haetaan siihen liittyvää aineistoa. Näiden vaiheiden jälkeen tutkielman aineistojen valinnassa hyödynnettiin teemoittelua, jossa käytettyjen aineistojen oleelliset pääasiat kootaan yhteen eli analyysit ryhmitellään samankaltaisuuksien ja eroavaisuuksien pohjalta alaluokkiin. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkielman myötä voidaan todeta, että ostopäätösprosessin vaiheista informaation hankinta ja vaihtoehtojen arviointi olivat keskeisimmät vaiheet tämän tutkimuksen kannalta. Vaihtoehtojen arviointi ja kuluttajan omat näkemykset kulkevat käsi kädessä, sillä vaihtoehtoja arvioidaan omien ruokaan liittyvien näkemysten pohjalta. Kuluttajan näkemykset muovautuvat jatkuvasti kuluttajayksilön, perheen ja yhteiskunnan vuorovaikutussuhteissa. Tutkielman myötä tuli ilmi, että ruokavalintojen taustalla vaikuttavat useat erilaiset kuluttajan muodostamat näkemykset. Kuluttajakäytännöt lihan kulutuksen suhteen ovat viime vuosina muuttuneet, lihan kulutus on vähentynyt ja muutoksia tapahtuu edelleen. Kestäviä ruokavalintoja ohjaavat näkemykset kasviproteiinituotteiden terveellisyydestä sekä ekologisuudesta. Tutkielman tuloksista voidaan todeta, että kuluttajan arvostaessa ruoanvalinnassa ekologisia arvoja, näkyy se myös ostopäätöksessä. Ostopäätösprosessi on tällöin sitoutuneempi ja informaation hankintaan käytetään enemmän aikaa. Toisaalta tutkielmasta nousee esiin, että vaikka kestävän kulutuksen periaate on yleisesti hyväksytty, muutokset lihan kulutuksen vähentämisessä ovat hitaita. Kuluttajat kokevat, että lihansyönti on osa länsimaalaista kulttuuria ja lihaproteiinin vaihtaminen kasviproteiinituotteeseen voi tuntua vieraalta. Tällaisiin näkemyksiin voidaan liittää kuluttajan näkemykset tutun ja perinteisen ruoan arvostuksesta. Tärkeimpiä ruoanvalintaa ohjaavia näkemyksiä olivat rutiinit ja tuttuus, ruoan hinta sekä sen maku ja valmistamisen helppous. Kuluttaja toimii ruokakaupassa rutinoituneella tavalla, jolloin ajanpuute ja kiire voivat vaikuttaa siihen, ettei esimerkiksi ruoan ekologisuus ole merkittävässä roolissa ruoanvalinnassa.
  • Pirkola, Emilia (2022)
    Etnosentristinen kuluttaja suosii ostoksissaan omassa kotimaassaan tuotettuja elintarvikkeita. Kuluttajaetnosentristisiä valintoja perustelevat kotimaisen koettu ylivertaisuus, kotimaan talouden tukeminen ja ekologisuus. Kuluttajaetnosentrismi voi myös toiseuttaa mielikuvia vieraista kulttuureista. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää suomalaisten kuluttajien tuontiruokaa koskevien ostopäätösten muodostumista etnosentrismin näkökulmasta: Mistä syistä kuluttajat joko ostavat tai jättävät ostamatta ulkomaisia ruokatuotteita? Tutkimus selvittää myös, millaiseen tietoon suomalaisten kuluttajien mielikuvat ulkomaisesta ruoasta perustuvat. Tutkimus pyrkii arvioimaan suomalaisten kuluttajien tuontiruokaa koskevien mielikuvien luotettavuutta sekä etnosentrismin vaikutuksia mielikuviin ulkomaisesta ruoasta. Tämän fenomenografisen tutkimuksen aineistonkeruu tapahtui puolistrukturoiduilla haastatteluilla kuudelle työssäkäyvälle suomalaiselle kuluttajalle Pohjois-Pohjanmaan alueella. Haastateltaville esitettiin seitsemän erilaista ruokatuotekuvaa, joihin oli liitetty tuotteen ulkomainen alkuperämaa ja kysyttiin, ostaisiko tuotteen, jonka jälkeen tiedusteltiin syytä ostopäätökselle ja mihin tietoon perustelu nojasi. Haastatteluista saatu litteroitu aineisto käsiteltiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että suomalaiset kuluttajat jättävät ostamatta tuontiruokaa kuluttajaetnosentristisin perustein. Tuontiruokaa haastateltavat olivat valmiita ostamaan tietoisesti korvatakseen kotimaisen tuotteen puuttumisen tai ruokatuotteeseen liitetyn maun autenttisuuden takia. Tuontituotteen alkuperämaata koskevat mielikuvat eivät vaikuttaneet pääasiallisesti ostopäätöksiin. Kuluttajan omaa terveyttä suojeleva ja voimavaroja säästävä sekä kotimaataan taloudellisesti tukeva etnosentristinen ajattelu nousi tuloksista vahvimmin esiin. Vinouttavaa etnosentrismiä oli havaittavissa eniten tiedonpuutteen takia. Haastateltavien tietolähteinä tuontiruokaa koskien toimivat omilla kokemuksilla saatu tieto, läheisiltä saatu informaatio, kansallisella tasolla jaetut mielikuvat ja hiljainen viranomaistieto. Suomalaisilla kuluttajilla olevan ulkomaalaista ruokaa koskevan tiedon voidaan tutkimuksen perusteella todeta olevan enimmäkseen subjektiiviseen ja luotettavuudeltaan hataraan tietoon pohjautuvaa. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa perustella tarvetta suomalaisten kuluttajien kriittisen medialukutaidon ja itsenäisen tiedonhaun kehittämiseksi peruskoulussa.
  • Vinni, Nina (2022)
    Kotitalouksien ylivelkaantuminen, maksuhäiriömerkinnät ja taloudelliset taidot ovat olleet näkyvästi esillä viime vuosien uutisoinnissa. Voimassa olevan perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan kuluttaja- ja talousosaaminen on yksi kotitalousopetuksen keskeisistä sisältöalueista. Tämän tutkielman tavoitteena on analysoida kotitalouden oppimateriaaleja ja tarkastella millaisia kuluttajuuden teemoja niissä nostetaan esiin sekä pohtia kuinka ne vastaavat perusopetuksen opetussuunnitelman kuluttajakasvatuksen tavoitteisiin. Oppikirjat ovat edelleen käytetyimpiä oppimateriaaleja peruskoulussa, jonka vuoksi niiden tutkiminen on tärkeää. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineistoksi valittiin kolme kotitalouden oppikirjaa ja niiden mahdolliset verkkomateriaalit. Oppikirjat valittiin aineistoksi sen perusteella, että ne olivat voimassa olevan opetussuunnitelman mukaisia ja suunnattu käytettäväksi koko yläkoulun ajan. Tutkielmassa aineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla peilaten tutkimusaineistoa teoreettiseen viitekehykseen. Tutkielman aineistona käytetyt oppikirjat olivat laajuudeltaan noin 320-sivuisia. Jokaisen oppikirjan erillinen kuluttajuusosio oli keskimäärin 18 sivun mittainen. Kuluttajuuden teemoja nostettiin esiin myös muissa oppikirjan luvuissa. Vaikka analysoidut oppimateriaalit olivat voimassa olevan opetussuunnitelman mukaisia ja ne käsittelivät monipuolisesti kuluttajuutta, ei niiden sisältö vastannut kattavasti kaikkiin opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin ja niistä löytyi vanhentunutta tietoa. Tämä johtui todennäköisesti painetun oppikirjan julkaisuvuodesta. Verkko-oppimateriaalit täydensivät painettuja materiaaleja, ollen myös monikäyttöisempiä ja ajantasaisempia, jonka vuoksi niille on tarvetta. Vaikka tarjolla olevat oppimateriaalit vastaisivat voimassa olevan opetussuunnitelman tavoitteisiin, saattaa toteutus jäädä ohueksi ja tavoite tasa-arvoistavasta kuluttajakasvatuksesta ei toteudu.
  • Ventin, Kreetta (2021)
    Nykypäivänä mediassa keskustellaan parisuhteiden ja perheiden raha-asioista. Lehtiartikkelit, podcastit ja blogit ehdottavat, miten pariskunnat voisivat jakaa taloudelliset resurssinsa keskenään ”reilusti”, sekä miten lapsille tulisi opettaa taloustietoja ja -taitoja. Parisuhteen tai perheen perustaminen ovat elämänkulun siirtymävaiheita, jolloin taloudellinen tilanne muuttuu ja talouden hallinta sekä yhteisten resurssien jakaminen korostuu. Tutkielmassa tarkastellaan rahankäyttöä ja tulojen jakamista lapsiperheissä erilaisiin käyttökohteisiin. Lisäksi tarkastellaan lasten ja vanhempien välistä vuorovaikutusta kulutuspäätöksissä. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa viitekehys rakentuu kansainväliseen tutkimusperinteeseen perheen rahankäytöstä sekä viimeaikaisiin kotimaisiin tutkimuksiin. Kirjallisuuteen perehtymällä sekä tietoa yhdistelemällä ja tulkitsemalla tieto jäsentyi kolmeen käsittelylukuun. Ensimmäinen käsittelyluku taustoittaa ja esittelee perheiden rahankäyttöä yleisesti. Varsinaiset tutkimuskysymyksiin vastaavat luvut käsittelevät resurssien jakautumista ja hallintaa lapsiperheissä sekä lasten ja vanhempien vuorovaikutusta. Lapsiperheissä kaikki eivät jaa lähtökohtaisesti samaa elintasoa ja hyvinvointia. Rahojen hallintaan vaikuttavat käytettävissä olevat tulot, niiden alkuperä sekä lasten lukumäärä ja lasten ikä. Rahojen jakautuminen ja käyttö on perheissä sukupuolittunutta. Miehet vastaavat rahallisesti merkittävistä hankinnoista ja naiset päivittäistavaroista. Myös lapset osallistuvat perheessä kuluttamiseen. Lasten ja vanhempien välisellä vuorovaikutuksen laadulla on merkitystä, millaisia kulutusasenteita ja talouden hallinnan taitoja lapset omaksuvat.
  • Mäntylä, Helena (2023)
    Lastensuojelun tehtävänä on edistää lapsen suotuisaa kehitystä ja hyvinvointia. Ruoka ja ravitsemus voidaan nähdä merkittävänä osana hyvinvointia. Tämän tutkimuksen tavoitteena on saada tietoa siitä, miten työntekijät ajattelevat lastenkodin ruokakasvatuksesta ja siellä näkyvistä haasteista. Haasteet tulevat näkyväksi, kun vaikeista taustoista tulevat nuoret tulevat uuteen ympäristöön. Vaikka lastensuojelulaitosten arkea on tutkittu hyvin vähän, aiempi tutkimus on osoittanut lastenkodissa tapahtuvien ruokailutilanteiden olevan merkittävä osa siellä kasvavien nuorten arkea. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin haastattelemalla kolmea yksityisessä lastensuojelulaitoksessa työskentelevää sosionomia, jotka olivat tehneet lastenkotityötä 3–5 vuotta. Haastattelussa käsiteltiin kysymyksiä liittyen lastenkodin ruokailutilanteisiin, nuorten syömiseen liittyviin haasteisiin sekä työntekijöiden rooliin ruokakasvattajina. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin, jonka jälkeen tutkimustulokset analysoitiin. Aineiston analyysi toteutettiin aineistolähtöisellä menetelmällä. Tutkimustulokset osoittivat, että ruokakasvatuksella voidaan hoitaa, kasvattaa ja luoda osallisuutta. Haastatteluissa nousi esiin ruokakasvatukseen liittyviä haasteita, jotka liittyvät nuoren kokemaan ahdistukseen, työntekijöiden puutteelliseen koulutukseen, työntekijöiden epäjohdonmukaisuuteen sekä erilaisiin haastaviin toimintatapoihin. Tämän tutkielman tuottama tieto oli ruokakasvatuksen kentällä uudenlaista, ja siitä tehdyt havainnot osoittavat, että sosionomit hyötyisivät ruokakasvatuksen teemoihin liittyvästä koulutuksesta. Lastenkodin ruokakasvatuksen kannalta voisi olla hyödyllistä luoda lastenkotiin yhteinen ruokakasvatussuunnitelma, sillä se voisi tuoda yhtenäisyyttä työntekijöiden erilaisiin näkemyksiin, yhtenäistää toimintatapoja ja sillä tavoin tukea myös nuoren ruokasuhdetta ja hyvinvointia.