Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by discipline "Socialt arbete och socialpolitik"

Sort by: Order: Results:

  • Svanström, Madeleine (2020)
    I Finland har antalet barn och ungdomar placerade utom hemmet ökat de senaste åren. Barn och ungdomar som omhändertas och placeras utanför hemmen upplever ofta många byten av vuxna i deras liv. Alltför ofta händer det sig att barn och ungdomar får uppleva att familjehemsplaceringen avbryts oplanerat. Det har även visat sig att omhändertagna ungdomar efterlyser att få växa upp i varaktiga relationer. Syftet med denna avhandling har varit att belysa adoption som ett alternativ för långvarigt familjehems placerade barn i Finland. Jag har varit intresserad av att undersöka huruvida man genom adoption kunde trygga stabilitet och kontinuitet för långtidsplacerade barn i familjehem samt vilka effekter adoption har på långtidsplacerades barns liv. Studien utgår från John Bowlbys (1907-1990) anknytningsteori. Enligt Bowlby börjar ett barn under sitt första levnadsår knyta an till en människa och senare under sitt andra levnadsår kan barnet börja knyta an till några fler anknytningspersoner. Anknytningsteorin förklarar den process som resulterar i ett psykologiskt band mellan ett barn och dess närmaste vårdare. Studien är litteraturbaserad och litteraturöversikt används som metod och för analysen används kvalitativ innehållsanalys. Materialet bygger på sex publikationer. Analysen av studien resulterade i två teman, Känsla av tillhörighet och Psykosocial anpassning. Enligt resultaten i studien kunde adoption vara en alternativ vårdform för barn placerade i långvariga familjehem. Adoption skulle trygga barns och ungdomars möjligheter till att få växa upp i ett stabilt och tryggt hem med bestående vuxna, en familj för livet.
  • Kalland, Astrid (2017)
    Adoptionsrådgivning är obligatoriskt för alla som önskar adoptera. Socialarbetarna som arbetar med adoptionsrådgivning har som uppgift att utreda adoptionssökandenas lämplighet för att bli adoptivföräldrar samt förbereda dem inför föräldraskapet. I den finska lagen finns endast allmänna riktlinjer gällande vad som bör utredas i anknytning till adoptionssökandenas lämplighet. I lagen står det inte heller hur bedömningen av en adoptionssökande ska förverkligas i praktiken, och således överförs ansvaret för den praktiska utredningen till socialarbetaren. Vad som betonas samt vilken metod som tillämpas i adoptionsrådgivningen är i hög grad beroende av den enskilda socialarbetaren samt av den arbetsgemenskap som hon eller han hör till. Avhandlingens syfte är att analysera hurdant handlingsutrymme adoptionsrådgivare har i bedömningen av en adoptionssökandes lämplighet för föräldraskap. Det är ytterst viktigt att studera detta eftersom adoptionsrådgivarnas utredning, bedömning och beslutsfattande har så omfattande konsekvenser för både adoptivbarnets och adoptivföräldrarnas framtid. Avhandlingen är utförd som en kvalitativ intervjustudie. Jag har intervjuat två stycken socialarbetare som arbetare med adoptionsrådgivning samt analyserat dessa intervjuer för att få svar på hurdant handlingsutrymme socialarbetare har i sin bedömning av en adoptionssökande. Resultaten tyder på att socialarbetare har ett handlingsutrymme i arbetet med adoptionsrådgivning. Handlingsutrymmet kommer till uttryck i bedömningen av olika faktorer som anknyter till den sökandes livssituation. Bedömningen av dessa faktorer baserar sig delvis på socialarbetarens eget omdöme. Socialarbetaren använder sig av sitt handlingsutrymme också då hon formar själva rådgivningen och väljer vad som betonas i den. Avainsanat – Nyckelord – Keywords Adoption, adoptionsrådgivning, handlingsutrymme, social konstruktivism, diskurser
  • Leham, Nadja (2020)
    Under de senaste 20 åren har Finland gått in för en socialpolitik som kräver flera motprestationer för att man skall ha rätt till sociala förmåner. Målet med den här undersökningen är att ta reda på vilka synsätt, erfarenheter och åsikter kommunalt anställda socialarbetare har om både denna aktiveringspolitik, aktivering samt mera specifikt om aktiveringsmodellen. Utöver det undersöks om och hur aktiveringsmodellen påverkat socialarbetarnas handlingsutrymme. Undersökningen utfördes med hjälp av kvalitativa semistrukturerade intervjuer med fyra kommunalt anställda socialarbetare. Michael Lipskys teori om gräsrotsbyråkrater, samt begreppsparet welfare-workfare används för att analysera intervjumaterialet. De huvudsakliga slutsatserna visar att aktiveringsmodellen i sig själv inte påverkar socialarbetarnas arbete avsevärt, men att den på grund av sin tunga byråkrati skapar tidsbrist och mera arbete för socialarbetare samt i vissa fall stress och flera byråkratiska steg för socialarbetarnas klienter. Aktiveringsplanen som delmoment i modellen skapar även handlingsutrymme för socialarbetare. Det som påverkar socialarbetarnas arbete mera än själva aktiveringsmodellen, är en kombination av flera olika lagar och reformer som trätt i kraft under de senaste åren.
  • Nyman, Ida (2020)
    Mitt syfte med avhandlingen är att belysa problematiken mellan barnskyddslagens anmälningsskyldighet och prästers tystnadsplikt, även kallad bikthemlighet. Jag vill genom en gruppintervju granska hur prästerna tolkar och utövar sin tystnadsplikt i praktiken. Detta görs med hjälp av en referensram som beaktar barnets bästa och barnskyddet. Avhandlingen är en tvärvetenskaplig kvalitativ forskning med en teoretisk del och ett empiriskt material. I resultaten knyts den teoretiska delen och den empiriska delen samman. Som slutsats kan man konstatera att det praktiska arbetet skiljer sig från det teoretiska och att yrkesetiken spelar en stor roll i tolkningen av bikthemligheten.
  • Petra, Erkkilä (2018)
    I det finska samhället talas det mycket om barnskyddet samt antalet placeringar vilket har ökat länge. Syftet med denna avhandling är att granska huruvida den upplevda välfärden i samhället kan belysa den nästan kontinuerliga ökningen som har skett sedan 80-talets slut. Den upplevda välfärden ställs även i sin kontext med hjälp av de faktorer som har konstaterats vara påver-kande på basen av tidigare gjord forskning inom temat. Som empiriskt material använder jag European Social Survey (2002-2016). Den upplevda väl-färden mäter jag med en summavariabel bestående av variabler beskrivande lycka, hälsa och ekonomisk situation i lika stora andelar. Resultatet visade att läget hos de lägre inkomstgrupper är sårbar, vilket var för dem som hade barn. Bättre inkomster medförde högre upplevd välfärd och för dem vems inkomster hörde till de två högsta deciler var välfärden stabil, oberoende om man hade barn. De kontextualiserande faktorer som granskades var samhällsekonomi och individuell ekonomi, sociala omständigheter, alkoholkonsumtion och politiska val. Den gjorda granskningen stöder de tidigare resultaten om hur alkoholkonsumtion och ekonomisk situation påverkar. Den framhäver även det politiska beslutsfattandets roll både direkt då det omdefinierar gränser för t.ex. barn-skyddsanmälan eller -klientskap och indirekt genom resursfördelning till tjänster, styr ekonomisk politik eller bestämmer om utkomstskyddsförmåner. De granskade indikatorer för social gemen-skap visar ingen direkt koppling till antalet placeringar trots att tidigare forskning har funnit så.
  • Yrjölä, Susanna Maria (2018)
    Skolmobbning är och har alltid varit ett problem i så gott som alla skolor, vilket skolorna är lagenligt tvungna att ingripa i och motarbeta, för att säkerställa en trygg skolmiljö för alla elever. Det har skapats flera antimobbningsprogram till skolornas bruk för att underlätta och effektivera skolpersonalens arbete mot mobbning, och på så sätt utrota skolmobbningen i skolorna. Antimobbningsprogrammet KiVa Skola började utvecklas år 2006 vid Åbo universitet med finansiering av Undervisnings- och kulturministeriet, och togs år 2009 i bruk av närmare 90 % av grundskolorna i Finland. Syftet för denna uppsats är att utreda antimobbningsprogrammet KiVa Skolas effekter och hurdana resultat programmet har fått i de finländska grundskolor som programmet använts i. Studien genomfördes som en systematisk litteraturöversikt och omfattar 14 forskningspublikationer, som utreder KiVa Skola-programmets effekter i finländska grundskolor, och är publicerade under åren 2011–2016. Resultaten visar att antimobbningsprogrammet KiVa Skola minskar mobbning effektivt i årskurserna 1–6, men att programmet inte har någon signifikant positiv effekt i årskurserna 7–9 efter en implementationstid på ett läsår.
  • Durchman, Felicia (2020)
    Mitt syfte med kandidatavhandlingen är att klargöra effekterna gällande faktorer som minskar återfall i brott och effekterna av behandlingsprogram som används för att förebygga brottsåterfall i Finland och Sverige. Som teoretiska utgångpunkter har jag valt sociala band och empowerment, eftersom de hänger ihop med faktorer gällande återfallsbrottslighet samt metoder för att förebygga återfallsbrottslighet. Jag presenterar behandlingsprogrammen i Finland och Sverige med hjälp av tabeller och beskriver bakomliggande faktorer som påverkar återfallsbrottsligheten och förebyggande arbete som en metod för att minska återfall i brott. Materialet för denna avhandling är tvådelat. För det första har jag med hjälp av litteraturöversikten tagit fram forskningskunskap om faktorer som hindrar återfall i brott. För det andra har jag för min litteraturöversikt sökt kunskap om vilka metoder och program som används i Finland och Sverige för att förebygga återfall i brott samt kunskap om effekterna av dessa metoder. Studiens resultat visar att man inte har studerat så mycket gällande behandlingsprogrammens effekt på återfall i brott. Men resultatet visar att personer som är aktivt med i programmen, har en stor chans att komma ur återfallsbrottsligheten. Det har visat sig att påverkande och betydande faktorer för personer som återfaller i brott är familj, barn, arbete, utbildning, hobby, vänkrets och relationer.
  • Karjalainen, Rosita Katariina (2017)
    Tiedekunta/Osasto – Fakultet/Sektion – Faculty Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors Universitet Laitos – Institution – Department Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors Universitet Tekijä – Författare – Author Karjalainen Rosita Karariina Työn nimi – Arbetets titel – Title Att adoptera utan partner – en kvalitativ studie om omgivningens åsikter, tankar och förhållningssätt Oppiaine – Läroämne – Subject Socialt arbete och socialpolitik Työn laji – Arbetets art – Level kandidatavhandling Aika – Datum – Month and year April 2017 Sivumäärä – Sidoantal – Number of pages 31 + 1 Tiivistelmä – Referat – Abstract Avhandlingens syfte är att ta fasta på hur kvinnor som adopterat utan partner upplever att omgivningen förhållit sig till valet att adoptera och uppfostra ett barn på egen hand. Med omgivningen syftar jag på den adopterandes familje- och vänskapskrets men även obekanta personer som haft en åsikt i saken samt samhället i sin helhet. Som metod har jag avänt mig av enskilda intervjuer med fyra kvinnor som adopterat utan partner. I studien tas upp både positiva och negativa ställningstaganden gällande adoption utan partner. De teoretiska referensramarna i studien är normkritik samt socialkonstruktivism. Avainsanat – Nyckelord – Keywords Adoption utan partner, internationell adoption, normkritik, socialkonstruktivism, intervju
  • Edman, Lydia (2017)
    Psykisk ohälsa är ett utbrett problem hos unga. Jag har undersökt hur man med hjälp av DISA-grupper i högstadier kan främja välmående och förebygga psykisk ohälsa. Syftet är att ta reda på hur det att unga deltar i DISA-grupper bidrar till välmående och resiliens. Genom semistrukurerade samtalsintervjuer har jag kommit fram till att de unga blir mer kapabla att hantera sina tankar och känslor med hjälp av DISA-grupper. Ungdomarna lär sig prata om det som pågår i deras liv, de får även öva sig i att anförtro sig till vuxna. De märker att de kan påverka och styra sina egna liv.
  • Sandvik, Melinda (2017)
    Invandringen till Finland har länge varit tämligen blygsam jämfört med andra europeiska länder, men den håller på att öka. Speciellt under det senaste året har antalet asylsökande till Finland ökat avsevärt, vilket också lyft fram diskussioner kring invandring och olika invandrargrupper i Finland till ett dagligt samtalsämne i medier, olika diskussionsforum och i människornas vardag. Somalier utgör en betydande grupp av invandrare i Finland - ifall man räknar enligt nationalitet var somalier den femte största gruppen i Finland år 2014 (Statistikcentralen 2014b). Syftet med avhandlingen har varit att analysera litteratur om somaliska flickor och unga kvinnor i Finland, för att skapa en överblick över forskning som gjorts med somaliska flickor i Finland. Genom detta har kunskapen och förståelsen för flickornas situation och eventuella svårigheter de möter under sin uppväxt ökats. Den centrala frågeställningen lyder: Hurudana utmaningar ställs somaliska flickor inför under sin ungdomstid i Finland? Frågan har besvarats genom en litteraturöversikt. Som teoretisk referensram för avhandlingen används främst två begrepp som medel för att analysera de utmaningar som somaliska flickor ställs inför under sin ungdomstid i Finland, nämligen subjektspositioner och coping-strategier (Alasuutari 2004). Utmaningarna som framkommit i litteraturen härrör sig till teman identitets- och kulturförhandlingar, generationskonflikter, kön, religion och utanförskap. Det framkommer att flickorna använder både gemensamma och skilda coping-strategier för att förhålla sig till utmaningarna de möter, och utmaningar som uppstår till följd av att inneha olika subjektspositioner samtidigt, som består av till synes motstridiga aspekter.
  • Hannula, Maria (2017)
    Att passa in eller inte passa in i skola. För socialarbetare eller kurator är det viktigt att ha kunskaper kring det sociala livet i skolan. Normer finns över allt och är outtalade regler som styr handlingar, beteenden och den sociala interaktionen. Normalitetskonstruktionen ger människan riktlinjerna för hur de skall vara i olika sammanhang. Avhandlingens syfte är att undersöka pojkars upplevelser av normer under skolgången. Studien svara på hur pojkar passar in i skolan och skolans sociala sammanhang. Studien behandlar normer, med tyngdpunkten på könsspecifika normer, kring det manliga genuset men tar även upp medverkande sociala roller, konformitet och grupptryck. I studien undersöks om pojkar var busar och gjorde hyss eller om de var plugghästar som inte ville utmana ödet. Var det viktigt för det sociala livet att vara högljudd och rebellisk eller kanske duktig och ordentlig? Avhandlingen är utförd som en kvalitativ intervjustudie med fyra stycken unga män som intervjudeltagare. Intervjuerna är först transkriberade och sedan analyserade genom metoden innehållsanalys. Med hjälp av intervjuerna i studien urskiljs alltså sociala normer i skolan och hur pojkarna upplevde dem. Den viktigaste slutsatsen i studien är att resultatet är i strömlinje med normernas existens i skolan. Som pojke får man inte vara flickig och man skall helst bete sig som alla andra alltså på ett busigt, pojkaktigt sätt. Resultatet visar även att pojkar inte får vara annorlunda på fel sätt, på ett sätt som inte är coolt. Normer kan vara inkluderande men även exkluderande och kan till och med leda till mobbing. Det finns människor som medvetet bryter mot dessa normalitetskonstruktioner och vill ifrågasätta normer.
  • Ruuhinen, Emma (2017)
    Syftet med denna kandidatavhandling är att undersöka ungdomars erfarenheter av att vara och bli bemötta som unga och arbetslösa. Fokus ligger på ungdomarnas erfarenheter av att som arbetslösa ha varit i kontakt med TE-byrån, FPA, resurscentret Föregångarna i Vasa och deras omgivning. Studiens empiriska material består av fyra kvalitativa intervjuer. Samtliga intervjuer är gjorda på resurscentret Föregångarna i Vasa. Informanterna i studien är två män och två kvinnor i ålder 19–23 år. Intervjuerna spelades in, transkriberades och analyserades. Som teoretisk utgångspunkt fungerar symbolisk interaktionism. Resultaten visar att ungdomarna i helhet anser sig vara nöjda över stödet de fått och hur de blivit bemötta. De kritiserar dock det strukturella bemötandet mer än det personliga. De känner en viss press från TE-byrån på grund av aktiveringsstrategier och anser att de fått för lite information om sina möjligheter. Resurscentret Föregångarna har fyllt i med stöd och praktisk hjälp där det har behövts. Även omgivningen har varit ett stort stöd samtidigt som omgivningen också lägger en viss press på de unga.
  • Westerholm, Janni (2020)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Det har pågått en diskussion om avkriminalisering av cannabis i offentligheten under de senaste åren. Politiker har uttalat sig i frågan, och ett lagförslag om avkriminalisering om cannabis nådde över 50 000 underskrifter i november 2019. Även antalet personer som uppger sig använda cannabis har ökat stadigt de senaste åren. I denna avhandling granskar jag hur socialarbetare upplever diskussionen och debatten om avkriminalisering av cannabis. Syftet med min avhandling är att generera ny kunskap om hur socialarbetare upplever diskussionen om avkriminalisering av cannabis, samt vilka aspekter relaterade till professionell identitet och yrkesfält som påverkar denna upplevelse. Mitt forskningsmaterial består av tre intervjuer utförda under hösten och vintern 2019. Materialet är analyserat med innehållsanalys. Studiens teoretiska referensram är rollteori samt Karaseks och Theorells krav-stöd-kontroll-modell, som jag använt i tolkningen av materialet och i syntetiseringen av resultaten. Studien synliggör olika upplevelser av diskussionen av avkriminalisering av cannabis på sina arbetsplatser och i sina arbetsgemenskaper, samt hur diskussionen tangerar ens professionella roll. Det kommer även fram att det råder olika diskurser inom socialt arbete gällande avkriminalisering av cannabis och drogpolitik överlag, där det kan anses existera en tudelning mellan den juridiska diskursen och den liberala.
  • Ekholm, Maarit (2020)
    Lägret al-Hol är ett slutet läger som befinner sig i de nordöstra delarna av Syrien, ca 80 kilometer från gränsen till Turkiet. Enligt prognoser är över 65 000 människor som misstänks ha koppling till terrororganisationen ISIS gripna på lägret. 94 % av dessa människor som bor på lägret är barn och kvinnor, och mer än hälften av de barn som befinner sig på lägret kommer från andra länder än Syrien. Enligt den information som de finländska myndigheterna har befinner sig ca 40 finländare på lägret, varav ca 30 är barn och ca 10 kvinnor. Omständigheterna på lägret utgör en humanitär nödsituation. Syftet med denna avhandling är att ge perspektiv på varför situationen i al-Hol har varit en så svår och komplex fråga att den finländska staten och barnskyddsmyndigheterna inte lyckats lösa den inom en tidsram på mer än 12 månader. Det offentliga rummet har dominerats av en stark tudelning gällande hur man borde agera gällande barnen och deras mammor. Organisationer som arbetar inom säkerhetsfrågor och terrorismforskare närmar sig frågan genom säkerhetsperspektiv medan rättslärda, barnskyddsmyndigheter och representanter för människorättsorganisationer lyfter fram barnets rättigheter och barnkonventionen. Denna avhandling fokuserar på hur barnkonventionen tolkas i internationella barnskyddssammanhang och hurdana tolkningsramar man har om dessa barn inom olika discipliner och sektorer. Studien har genomförts som en kvalitativ intervjustudie med materialnära innehållsanalys som analysmetod. Enligt denna studie upplever experter i barnskyddsfrågor att diskussionen kring dessa barns rätt till att repatrieras till Finland har säkerhetifierats och att en stigmatisering av personer på lägret påverkar den allmänna tolkningen av situationen. Därigenom pågår en maktkamp mellan de olika involverade fälten, där det interna säkerhetets fält och maktens fält har kommit åt att definiera frågan, vilket har lett till att barnskyddsfältet inte kunnat agera enligt barnskyddets normer och handlingssätt. Därutöver har denna avhandling ifrågasatt utmaningar i tillämpningen av FN:s barnkonvention i säkerhetifierade barnskyddsfall.
  • Nyman, Elin (2020)
    Denna avhandling presenterar resultaten av en kvalitativt intervjustudie vars syfte är att utforska barnskyddssocialarbetares roll vid misstanke om sexuellt våld mot barn. Arbetets frågeställning lyder: Hur upplever socialarbetare sin roll vid fall av misstanke om sexuellt våld mot barn? Jag genomförde semistrukturerade intervjuer med två socialarbetare som jobbar inom barnskydd med fokus på deras erfarenhet och perspektiv i fall av misstanke om sexuellt våld mot barn. Genom att använda principerna för kvalitativ innehållsanalys indelade jag barnskyddsocialarbetares upplevelser i fyra kategorier: Kompetens för att hantera fall som rör sexuellt våld mot barn, interaktion och samarbete med familjer, skapa förtroende till och kontakt med barn och samarbete med andra aktörer. I jämförelse med tidigare forskning har respondenterna i denna studie relativt positiva upplevelser av sin roll vid misstanke om sexuellt våld mot barn. Resultaten tyder på att utbildningen i sexuellt våld mot barn är begränsad och att det ofta faller på socialarbetarnas axlar att själva fördjupa sig i ämnet. Resultaten visar även att socialarbetarna anser att det inte enbart är utredningsprocessen som är av betydelse utan även socialarbetarnas arbete med att hitta rätt vård och stöd för barn och familjer. Nyckelord: sexuellt våld mot barn, barnskydd, psykodynamiska riskfaktorer.
  • Eklund, Victoria (2017)
    I denna kandidatavhandling granskar jag barns och ungdomars erfarenheter av att bo på barnskyddsanstalter. Jag har avgränsat området till två begrepp som jag specifikt undersöker, delaktighet och kontroll. Syftet med min avhandling är att undersöka barns upplevda delaktighet i och med vardagsbeslut på barnhemmen samt upplevda erfarenheter av kontrollen som utförs av personalen som är en stor del av vardagen på barnhemmet. Metoden jag har använt i min avhandling är systematisk litteraturöversikt. Jag har granskat, läst och analyserat sju studier som handlar om barns och ungas liv på barnhem ur deras perspektiv. Dessa studier är från Sverige och Finland och är vetenskapliga artiklar, doktorsavhandlingar och pro-gradu arbeten. Alla studier omfattar intervjuer med barn och ungdomar. I studierna jag har tagit del av har barnen och ungdomarna intervjuats om specifika fenomen, dessa fenomen kan till exempel vara erfarenheter delaktighet och förhållandet med personalen. Min teoretiska referensram består av fyra begrepp. Dessa begrepp är barns perspektiv, delaktighet, barn som social aktör samt social kontroll. Resultaten av de sju studierna var mångsidiga, de upplevde vardagen och livet på barnhemmen som både positiv och negativ. De centrala resultaten var att barnen inte kände sig tillräckligt sedda, hörda och delaktiga då det handlade om beslut inom barnskyddet samt vardagsbeslut på barnhemmen. De kände att de inte togs på allvar och blev behandlade snarare som objekt än som självständiga individer. De upplevde att kontrollen, det vill säga reglernas och begränsningarnas existens var viktig men även orättvis. De barnen som hade positiva erfarenheter från barnhemmen kände sig även delaktiga och upplevde kontrollen, det vill säga reglerna och begränsningarna som rättvisa och viktiga. De som hade negativa erfarenheter kände sig inte delaktiga och de kände att de inte togs på allvar. Jag har på basis av resultaten kommit fram till att barn och ungdomar som har en allmänt positiv inställning till att bo på diverse barnskyddsanstalter även får känslan av att de blir hörda och sedda eftersom de inte endast tänker i negativa banor. Medan de som har en allmän negativ attityd gentemot barnskyddsanstalter och livet överlag inte heller ger en chans åt sig själv att forma en positiv upplevelse av barnhem, de anser att allting på dessa anstalter är negativt.
  • Eriksson, Merethe; Eriksson, Merethe (2018)
    Syftet med denna kandidatavhandling forska i socialarbetares syn över finska romer samhälleliga situation och deras syn på strukturellt socialt arbete samt reflektioner över finska romers behov av strukturellt socialt arbete. Som teoretisk referensram har använts akademisk litteratur om finska romers samhälleliga position, strukturellt socialt arbete och policy practice. Även en granskning av socialvårdslagen (1301/2014) och särskilt dess paragraf om strukturellt socialt arbete (§7) har varit av intresse i denna studie. De fyra socialarbetarna som intervjuades för avhandlingen hade vid tiden av intervjuerna eller tidigare haft finska romer som klinter. De reflekterade över deras arbete med denna grupp och i allmänhet över hurudant stöd denna grupp kan behöva. Socialarbetarna berättade om deras uppfattningar om strukturellt socialt arbete och vad de ansåg ingick i arbetssättet samt koppling mellan strukturellt socialt arbete och finska romer. De reflekterade även över är denna grupp i behov av strukturellt socialt arbete. Socialarbetarnas reflektioner över finska romers situation och hur de ansåg gruppens position skall förbättras varierade, oavsett att alla var medvetna över att finska romer upplever mer diskriminering än majoritetsbefolkningen och att deras samhälleliga position är sämre än övriga finländares. Ett moment som steg tydligt fram från de samlade materialet var finska romers upplevelser om diskriminering. Vissa socialarbetare upplevde att arbetet med denna grupp skiljer sig inte från andra klienter, medan vissa andra socialarbetare upplevde att växelverkan mellan majoritetsbefolkningen och finska romer är färgade av rasism och fördomar som finska romer möter i vardagen, och på det viset påverkar arbetet i en hög grad med denna grupp. Uppfattningen om strukturellt socialt arbete varierade från en socialarbetare till en annan; det beskrevs innefatta verkande på samhälleligt plan men också handlande på individplan. Hur socialarbetarna uppfattade behovet av strukturellt socialt arbete bland finska romer varierade och olika lösningar presenterades.
  • Grönberg, Martina (2017)
    Ett boende är allas rättighet och bland fångar en utgångspunkt för att fången skall kunna återintegreras till samhället. Fångar är en marginaliserad grupp vars fängelsebakgrund och andra problem påverkar hur andra ser på dem. Syftet med denna kandidatavhandling är att undersöka orsakerna till bostadslöshet bland fångar samt hur man arbetar för att förebygga bostadslöshet bland fångar och redan frigivna fångar. Tidig rehabilitering i fängelset samt fortsatt stöd efter fängelsetiden ökar chansen till en lyckad återintegration till det civila. Ett boende är en del av denna återintegration och skall kunna fås utan att det ställs krav på andra åtgärder som exempelvis missbrukarrehabilitering. För att besvara frågeställningarna har jag gjort en litteraturöversikt. Materialet har samlats in genom att söka i olika databaser med lämpliga sökord. Materialet har valts genom att läsa igenom abstrakt och valda rubriker som har att göra med bostadslöshet bland fångar samt med hur man arbetar med bostadslöshet inom kriminalvården. Materialet består av både inhemsk och utländsk litteratur för att få en bredare inblick i hur fenomenet ser ut i andra delar av världen. Socialt arbete bland bostadslösa fångar består av både boendesocialt arbete men även av psykosocialt arbete. Således arbetar man med fången som en helhet. Fångar kan förutom bostadslöshet kämpa med problem som missbruk, skulder och ersättningar. Samtidigt möter de omgivningens bortstötande attityder samt problem med att klara av praktiska ärenden förknippat med boende. För att förbereda fången för ett eget boende ordnar man olika program för att träna färdigheter kring det.
  • Westerlund, Anders (2020)
    Cannabisbruk har ökat snabbt i Finland under gångna årtionden trots att det är olagligt, vilket skapar behov för mera förståelse om fenomenet. Syftet med forskningen i denna kandidatavhandling är att undersöka huruvida cannabisbruk upplevs som ett socialt problem i opinionsskrifter på Helsingin Sanomats insändarsidor och i så fall, av vilka orsaker. Tidigare forskning ger indikation på att cannabisbruk problematiseras i stor grad på alla nivåer av samhället, men att attityderna under det pågående millenniet blivit liberalare. Teori om sociala problem och socialkonstruktivistism fungerar som studiens teoretiska referensram. En kvalitativ innehållsanalys har gjorts på 39 opinionsskrifter från tidsperioden 2009 – 2019. Opinionsskrifterna har valts till undersökningen ifall någon stavform av orden ”kannabis”, ”hasis” eller ”marijuana” förekommit i dem. 32 opinionsskrifter av 39 ansåg cannabisbruk vara ett socialt problem, inga opinionsskrifter ansåg cannabisbruk vara socialt oproblematiskt och i sju opinionsskrifter kom det inte fram en åsikt i saken. Opinionsskrifterna problematiserade huvudsakligen ungas och minderårigas användning av cannabis och motiverade detta med hälso- och beteendemässiga biverkningar som cannabisbruk kan medföra. Undersökningens resultat kan delvis förklaras med att barn har varit i fokus i samhällsdebatten om cannabisbruk sedan 1980-talet. Studiens resultat antyder även att institutioner och organisationer har en central position i debatten om cannabis samt utövar inflytande över det finländska samhället genom den offentliga debatten.
  • Forsman, Julietta (2018)
    De äldre är en intressant demografisk grupp, vars storlek ständigt ökar i Finland. På grund av att ålderdom ibland förknippas med ensamhet är kandidatavhandlingens syfte att undersöka vad de äldre själva associerar med den och hur de upplever den. Fokuset var att undersöka vilka teman som orsakar ensamhet och vad dessa kan bero på. Detta gjordes genom en beskrivande litteraturöversikt, som fokuserade på de äldres upplevelser och åsikter. För att undersöka detta bestod de teoretiska utgångspunkterna av aktivitetsteorin, rollteorin och tillbakadragningsteorin. Materialet analyserades vidare med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Meningen var att fokusera på de äldres subjektiva upplevelser och på vilket sätt de beskriver dem. Dessutom får man en överblick över hur de äldre ser sig själva i vårt samhälle. Resultaten visade att de äldre associerar flera saker med ensamhet och att de kan uppleva den på mycket olika sätt. Det är att sällan enbart en sak som orsakar ensamhet, istället är det ofta en kombination av flera saker. De äldre berättade bl.a. att försämrad funktionsförmåga och att bli änka/änkling orsakade ensamhet. Avhandlingen ger en överblick och djupare förståelse för hur de äldre ser och upplever ensamhet. Ämnet är viktigt att forska om på grund av att en stor del av Finlands befolkning är äldre och deras andel kommer att öka i framtiden.