Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "dagstidning"

Sort by: Order: Results:

  • Saarinen, Matilda (2019)
    Ämnet för denna kandidatavhandling är finlandssvenska dagstidningars porträttering av kvinnor av etnisk minoritet. Syftet med studien är att ta reda på hur situationen ser ut för kvinnor av etnisk minoritet i den finlandssvenska dagspressen. Studien har genomförts genom kvalitativ innehållsanalys av åtta artiklar publicerade under tiden 10.9.2018 till 10.10.2018. Artiklarna var publicerade i Hufvudstadsbladet, Åbo Underrättelser, Nya Åland och Vasabladet. I studien har jag valt att analysera endast de artiklar där kvinnor av etnisk minoritet blir intervjuade. Artikeln behövde dock inte explicit handla om kvinnan och där med inte heller vara ett personporträtt. Artiklarna analyserades genom analys av kontext, ordval, känsloladdade ord och artikeln som helhet. Resultatet av studien visade, liksom tidigare studier också har visat, att kvinnor av etnisk minoritet är marginaliserade i den finlandssvenska dagspressen. Resultaten visade även att kvinnorna av etnisk minoritet, i de artiklar som ingick i undersökningen, oftast porträtteras som offer eller personer som gått igenom en svår tid men sedan lyckats ta sig ur det. Kvinnorna kunde antingen ha haft svårigheter i sitt hemland eller med integrationen då de kommit till Finland.
  • Riska, Hanna (2019)
    Mitt syfte med denna kandidatuppsats är att undersöka vad journalister i Finland och Sverige skrivit om EU-direktivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/95/EU) mellan 1.1.2014 och 30.6.2018. Enligt direktivet ska storföretag publicera hållbarhetsrapporter med fokus på hur företagets verksamhet påverkar miljö och människor samt vilka åtgärder det föranleder. Undersökningens material består av texter som publicerats i Svenska Dagbladet/SVD Näringsliv i Sverige och i Kauppalehti i Finland. Den valda undersökningsmetoden är kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visar att Svenska Dagbladet har publicerat betydligt fler texter om kravet på hållbarhetsrapportering än Kauppalehti, sjutton respektive åtta texter. En rimlig orsak är att kravet i Sverige utökats och berör avsevärt fler företag än i Finland. Innehållsmässigt handlar en stor del av de analyserade medietexterna om kravets praktiska implikationer för företag. I Kauppalehti behandlas rapporteringskravet i allmänhet genom en kartläggning av situationen, om hur kravet kommer att påverka företagens verksamhet och vad företagen ska göra för att uppfylla kraven, medan man i Svenska Dagbladet oftare diskuterar hållbarhetsrapporteringens för- och nackdelar, och företagsansvar ur ett bredare perspektiv. Det utökade kravet i Sverige ger också upphov till mera debatt, inte bara gällande de bakomliggande orsakerna till utvidgningen av kravet och vad det innebär för företagen, utan också om kravets potentiella omfattning. Gemensamt för båda tidningarnas texter är att det dominerande perspektivet är affärsmässigt: ekonomiskt insatta journalister skriver om och för representanter för näringslivet om hållbarhetsrapportering, och det är ekonomiska experter som uttalar sig. Ett tema som framträder är frågan huruvida rapporteringskravet är en nödvändighet eller en skyldighet, om det handlar om en förändring som är positiv för både företag, miljö och människor, eller om företagen i stället själva borde få reglera sin affärsverksamhet och eventuella påverkan, på egna premisser.
  • Fredriksson, Sonja (2020)
    Den här studien jämför rapporteringen om mordet på den svenska journalisten Kim Wall i den finska tidningen Helsingin Sanomat och den danska tidningen Politiken. Syftet med studien är att undersöka hur mycket synlighet fallet fick i de analyserade tidningarna och hur Wall och Madsen framställdes i dem. Studien består av en kvantitativ innehållsanalys av artiklar från tidsperioden 10.8.2017-26.4.2018 samt en kvalitativ innehållsanalys av några av de här artiklarna. Den här tidsramen är utvald utgående från de mest centrala händelserna kring mordet – från att Wall gick ombord på Madsens ubåt i Köpenhamn till att Madsen dömdes för mordet på Wall. Den kvantitativa innehållsanalysen visar att Politiken publicerade fler artiklar om fallet än Helsingin Sanomat. Den kvalitativa innehållsanalysen visar att artiklarna om Wall var väldigt lika till sitt innehåll i båda tidningarna – både vad gäller rubrik, innehåll och bildsättning. Analysen visar också att Politiken valde att inte publicera Madsens namn förrän han dömdes.