Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "ruokataju"

Sort by: Order: Results:

  • Mäkitalo, Pauliina (2022)
    Tutkielman tavoitteena on esitellä tutkimuskirjallisuuden perusteella valittuja Itämeren rehevöitymistä ehkäiseviä ruokavalintoja. Ruokavalintoja tarkastellaan ruokatajun käsitteen kautta. Ruokatajun käsitteellä tarkoitetaan sellaisen oppimisprosessin kautta syntyvää ymmärrystä, joka lähtee liikkeelle yksilön ruokaan liittyvään toimintaan kohdistuvasta konfliktista tai ristiriidasta. Ruokatajun eri tasoilla tapahtuva ymmärryksen kehittyminen voi johtaa esimerkiksi aikaisemman ajattelu- tai toimintamallin muuttumiseen. Tässä tutkielmassa Itämeren rehevöitymiseen vaikuttavia ruokavalintoja tarkastellaan siitä näkökulmasta, että Itämeren kannalta suotuisampaan ruokavalioon siirtyminen vaatii yksilön ruokatajun muuttumista. Itämeren rehevöitymisen ehkäiseminen on perusteltu tutkimusnäkökulma, koska rehevöityminen aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia niin ihmiselle kuin ympäristölle esimerkiksi Itämeren lajiston kapeutumisen muodossa. Tutkielma on toteutettu narratiivisena kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa avataan yksittäisiä ruokavalintoja, jotka vaikuttavat Itämeren rehevöitymiseen. Näiden ruokavalintojen kautta kotitalouksien on mahdollista muodostaa kokonaiskuvaa ruokavaliosta, joka tukee Itämeren rehevöitymisen ehkäisemistä. Tutkielman aineistona käytetään ajankohtaisia kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimusartikkeleita, joista saatua tietoa kerätään narratiivisen kirjallisuuskatsaukselle ominaisesti yhteen. Kirjallisuuskatsauksen toteuttaminen on perusteltua, koska Itämerelle suotuisia ruokavalintoja yhteen kokoavaa tutkimuskirjallisuutta ei ole sellaisenaan saatavilla. Tutkimuskirjallisuuden perusteella on löydettävissä neljä konkreettista ruokavalintaa, joilla voidaan positiivisesti vaikuttaa Itämeren rehevöitymisen ehkäisemiseen. Rehevöitymistä ehkäiseviä ruokavalintoja ovat proteiinin määrän vähentäminen ruokavaliossa ja luonnonmukaisesti viljeltyjen kasvisten nauttiminen. Itämeren rehevöitymistä voidaan ehkäistä myös vähentämällä ruokahävikkiä ja vastuullisia kalavalintoja tekemällä. Muuttuneita ruokavalintoja voidaan ruokatajun mallin pohjalta pitää seurauksena yksilön ymmärryksen kehittymisestä. Kun ihminen saa riittävästi tietoa ja kokemuksia Itämeren rehevöitymistä ehkäisevistä ruokavalinnoista, voi ymmärryksen kehittyminen johtaa rehevöitymistä ehkäisevän ruokavalion omaksumiseen.
  • Stolt, Miira (2022)
    Kasvisruokavalion mukainen syöminen nähdään yhtenä ylikulutus- ja ilmastokriisien eskaloitumista hillitsevänä ratkaisuna. Tämän tutkielman tavoitteena onkin tarkastella kasvissyönnin luonnetta ilmiönä sekä niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat kasvissyöjien kasvisruokavaliosta poikkeamiseen. Kasvissyönnin taustoja sekä siihen liittyviä elementtejä tarkastellaan tässä tutkimuksessa muun muassa historian kautta sekä ruoanvalinnan ja ruokatajun käsitteiden avulla. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena kuvailevan kirjallisuuskatsauksen muodossa aiempaa tutkimustietoa kasvissyönnin, ruoanvalinnan ja ruokatajun aihepiireistä koostaen. Tutkimuksen tarkempana kohteena ovat 16–29-vuotiaat vapaaehtoisesti kasvisruokavaliota noudattavat kasvissyöjät, joiden kasvisruokavaliosta poikkeamiseen vaikuttavia taustatekijöitä kartoitettiin aiemmista tutkimuksista. Tämän tutkielman mukaan kasvissyönti on yksinkertaista ruokavaliota monitahoisempi ilmiö, johon kuuluvat keskeisenä osana sen toteuttamiselle raamit antavat yksilö, kulttuuri, yhteiskunta, sosiaaliset suhteet kuin luontokin. Nuoret kasvisruokavaliostaan poikenneet kasvissyöjät olivat nimenneet erilaisia taustatekijöitä toiminnalleen, joista enemmistö liittyi sosiaalisiin tekijöihin. Ruoanvalintaa ohjaavat niin ruokailuseura, perinteet, tunteet kuin erinäiset arvotkin. Ruokapulmien ratkaisuun keskeisesti liittyvä ruokataju-käsite voisi toimia ongelmanratkaisukeinona liittyen kasvissyöjien ruokavaliostaan poikkeamisen taustalla vaikuttavien prosessien hahmottamisessa ja näin ollen niiden tietoisessa muovaamisessa. Jatkotutkimusta kasvissyönnistä voisi tehdä kotitaloustieteessä esimerkiksi tuottamalla haastatteluilla tietoa kasvissyöntiin ja -ruokaan liittyvien ongelmien ratkomisen ja tulosten eroista yksilön ruokatajun ja jaetun ruokatajun prosessien välillä.
  • Suonpää, Kati (2017)
    Goals. This thesis examines the views of secondary school teachers on school meals. The aim of this thesis is to determine how teachers perceive the connection between school meals and education, as well as how they comprehend the concept of food sense, which is named as a key goal in the recommendations on food education. The foundation of this thesis is based on previous studies on school meals in overall and from the views of the teachers, food education, and National Nutrition Council’s publication of school meal recommendations. In general, school catering from teachers’ point of view is not widely studied field in Finland. Methods. The data of this thesis are collected through a focus group interview. The participants were all either teachers of home economics, health education and biology, or teachers of health education and art. Health education, biology, and home economics are all school subjects mentioned in the recommendations on school meals, (Kouluruokailusuositukset, 2017), as examples, since they illustrate themes that are naturally connected with school meals. The audio recording of the focus group interview is transcribed fully, and it comprised transcription of eight sheets in length. The transcription was analyzed with the means of content analysis. The aim of the content analysis is to clarify the data and add information value. Results and conclusions. The teachers viewed school meals as educational opportunities since they found that it has supportive qualities both nutritionally and from the view of coping during the school day. The school meals are also found to be beneficial when practicing social skills. The school meals can have wider range of a purpose and they can be seen as an interdisciplinary educational event. For example, the teachers planned cooperative projects involving school meal times, using them as examples in other education, organizing holiday- and themed day meals. The possibilities in the education of ethicalness, safety, work and (multi)culturalism and sustainable development were not present in the data. The concept of food sense was estimated in this study to be unfamiliar for two out three of the teachers, probably due to the fact that it is a relatively new and wide range. The pedagogical competence of the teachers can be improved with, for example, adding school meals as a part of the teacher training, re-evaluating the physical conditions of the space, and combining education and school meals more versatilely.
  • Miikkulainen, Saara (2021)
    Sustainable lifestyle is more important than before because climate is changing rapidly. Food waste has a significant impact on climate change, as food production requires a lot of natural resources. The reduction of food waste could lighten the environmental burden and promote a more sustainable lifestyle. Households are major producers of food waste, so special attention should be paid to reducing food waste at home. Home economics education could help here because in the lessons students would learn not only to make food but also to appreciate it in a new way and to reduce food waste both in the lessons and in their own daily lives. In the past, there have been studies about the attitudes of home teachers towards food waste and the skills that students have in reducing food waste. This study examines how the issue of food waste is addressed in home economics classes and what concrete ways to reduce waste are utilized by teachers and students. The study material was collected through qualitative interviews of five home economics teachers selected from all over Finland. Interviews were recorded and transcribed for analysis. The material was analyzed using data-driven content analysis, so issues relevant to the research were highlighted from the interviews. All the home economics teachers that were interviewed think it is important to address food waste during home economics lessons. Some of them believe that home economics textbooks should have clearer educational content on food waste. Teachers thought that in the curricula there was some guidance on how to deal with sustainable development, but there is no mention of food waste. There are many types of food waste during classes, but the amount is not very large. Most of the waste is produced while cooking or eating. Food loss during the ordering of ingredients and food spoilage are minimal. This study will help to understand how food waste is currently reduced during home economics classes. Based on this study, the issue of food waste should be addressed more thoroughly in home economics textbooks and the curriculum. Pupils' attitudes towards food should also be addressed, as some indifferently throw food into the rubbish either while preparing it or eating it. It seems that teachers know a lot about the effects of food waste and want to avoid it by all possible means. Therefore it would be important to utilize teaching methods that would also inspire students to reduce food waste.
  • Simola, Sanna (2022)
    Tavoitteet. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ja kuvata, millaiset valmiudet kotitalousopettajilla on vääristyneen ruokasuhteen omaavien nuorten tukemiseen ja miten he voivat tukea vääristyneen ruokasuhteen omaavia nuoria kotitaloustunneilla. Tutkimuksen teoriaosuudessa käsitellään ruokasuhdetta ja ruokasuhteen vääristymistä sekä kotitaloustuntien ruokakasvatusta. Vääristyneen ruokasuhteen omaavien nuorten tukemisesta ei ole aiempaa tutkimusta kotitalousopettajien näkökulmasta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli saada uutta tietoa, jota pystytään hyödyntämään kotitaloustunneilla. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla viittä kotitalousopettajana työskentelevää henkilöä. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina Zoom etäyhteyspalvelussa toukokuun 2022 aikana. Kaikilla harkinnanvaraisesti valituilla haastateltavilla oli omakohtaista kokemusta vääristyneen ruokasuhteen omaavista nuorista kotitaloustunneilla. Eniten kokemusta löytyi laihuushäiriötä sairastavista nuorista tytöistä. Aineisto analysoitiin käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysimenetelmää. Tulokset ja johtopäätökset. Kotitalousopettajat kokivat omaavansa melko puutteelliset valmiudet vääristyneen ruokasuhteen omaavien nuorten tukemiseen. Opettajat hyödynsivät moniammatillista yhteistyötä pystyäkseen tarjoamaan nuorille mahdollisimman hyvän tuen ruokasuhteen haasteisiin. Vääristyneen ruokasuhteen omaavien nuorten kohtaamisessa ja tukemisessa koettiin erityisen tärkeänä positiivinen pedagogiikka, myönteinen ilmapiiri ja empaattisuus. Tärkeänä nähtiin, että nuoren ruokaan ja syömiseen liittyvää ahdistusta ei pahenneta väärillä toimintatavoilla. Kotitalousopettajat kartoittivat oppitunneilla mahdollisia ruokasuhteen haasteita pystyäkseen puuttumaan haasteisiin ajoissa. Kotitalousopettajilla on tärkeä rooli ruokakasvatuksen ammattilaisena, joka tukee ja ohjaa nuoria kohti tervettä ruokasuhdetta. Tulevaisuudessa kotitalousopettajille olisi tärkeää tarjota koulutusta vääristyneen ruokasuhteen omaavien nuorten ja terveen ruokasuhteen tukemiseen.
  • Engström, Sofia (2019)
    Purpose: The aim of this bachelor’s thesis was provide an overview of the scientific literature on the eating habits of today’s Finnish upper comprehensive school students and the different aspects that the impact how they choose their food according to research results of the studies published in 2010’s. Methods: To this end, I engaged in a narrative literature review of research published on the topic between the years 2010 and 2019. The final analysis based on 13 different publications. The analysis for the review has made by using the content analysis, where the content has analysed first in to themes which indicates the research questions. After the themes have been analysed, the themes were able to transfer in the final results. Results and conclusions: The Finnish upper comprehensive school students are aware of the fact what are the healthy eating habits or what they should eat in daily basics. The research have shown the problem that the adolescents do not know how to take the healthy choices to practice even if they knew what the healthy eating habits were. The studies have also noticed that eating with the regular meal rhythm is challenging for the Finnish adolescents. Special notice has been made that the adolescents do not eat breakfast or school lunch so often in their daily basics and tehy replace the missing meals with unhealthy snacks. The researchers have also noticed that there is a difference between the genders in the eating habits. It was more likely for the boys to eat against the healthy eating habits and they ate more unhealthy snacks than the girls. According to the researchers results, adolescents from the families with the lower social economical statuses ate more against the healthy eating habits. The researchers have found a connection that the adolescents have common eating habits with their friends and they have similar food choices. The studies have discovered also that the area where the adolescent live and the school is placed, affects to their eating habits and choosing the food. Also, the society have noticed to have an influence to the adolescents eating habits and how they choose their food. The literature review had shown results that research should pay more attention to Finnish adolescents eating habits. All the results from this literature review should not be used without a second and more trustworthy research.