Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "yhdenvertaisuus"

Sort by: Order: Results:

  • Roth, Ellimari (2021)
    Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden arvopohjaan kuuluvat osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden arvostaminen, jotka ovat osa inklusiivista esiopetusta. Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että osallisuus ei kuitenkaan vielä toteudu esiopetukselle asetettujen tavoitteiden edellyttämällä tavalla (Venäläinen, ym. 2020) ja että lasten kielelliset ja kulttuuriset taustat otetaan huomioon vaihtelevasti esiopetuksessa (Holappa ym. 2019 s. 14). Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää opettajien näkemyksiä kieli- ja kulttuuritaustoiltaan moninaisten lasten osallisuudesta ja osallisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimuskysymykset olivat näin ollen seuraavat: Millaisia käsityksiä esiopettajilla on osallisuudesta ja mitkä tekijät vaikuttavat eri kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluvien lasten osallisuuden toteutumiseen? Tutkielman tavoitteena on edistää esiopetuksen kehittymistä inklusiiviseen ja moninaisuutta tukevaan suuntaan niin, että kaikkien lasten osallisuutta tuettaisiin nykyistä paremmin esiopetuksen arvoperustan mukaisesti. Tutkielman aineisto koostui kolmen esiopetuksessa työskentelevän opettajan haastattelusta. Haastattelut analysoitiin fenomenografisen tutkimusotteen mukaisesti, jossa tutkimuskysymyksittäin muodostettiin kuvauskategorioita. Tutkielma osoittaa, että opettajien vaikutusmahdollisuudet jokaisen lapsen osallisuuden mahdollistamisessa ja yhdenvertaisuuden toteuttamisessa ovat suuret. Opettajan interkulttuurinen kompetenssi (kts. Jokikokko, 2002; 2010) edistää kieli- ja kulttuuritaistoiltaan moninaisten lasten osallisuutta esiopetuksessa. Erityisen hyvin interkulttuurinen kompetenssi näkyi näiden opettajien kokonaisvaltaisessa suhtautumisessa lapsia ja omaa työtään kohtaan. Opettaja voi myös oppia tunnistamaan niitä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa osallisuuteen ja toimimaan niin, että jokainen lapsi saisi osallisuuden kautta positiivisen kokemuksen omasta toimijuudestaan. Joskus osallisuudeksi riittää pelkkä läsnäolo ja toisinaan se voi toteutua neuvotteluissa, jotka voivat vaatia lapselta laajoja neuvottelutaitoja.
  • Tulehmo, Laura (2023)
    Vähemmistöstressin käsite on yleistynyt julkisessa keskustelussa, mutta keskustelua ei olla vielä käyty varhaiskasvatuksen kentällä. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella vähemmistöstressin ilmiötä varhaiskasvatuksen näkökulmasta sekä tuottaa siitä tietoa varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto koostui vähemmistöstressiä käsittelevistä tutkimusartikkeleista, joita analysoimalla luotiin kokonaiskuvaa vähemmistöstressin ilmiöstä. Tarkastelua ohjasivat kysymykset siitä, mitä vähemmistöstressillä tarkoitetaan, mitkä tekijät sitä aiheuttavat, mitä vaikutuksia vähemmistöstressillä on yksilöihin ja mitkä ovat siltä suojaavia tekijöitä. Kiinnostaviksi nousivat myös tutkijoiden näkemykset toimenpiteistä, joilla vähemmistöstressiä voitaisiin ehkäistä. Vähemmistöryhmiin kuuluvat henkilöt voivat kokea vähemmistöstressiä, jota heidän kohtaamansa ennakkoluulot ja syrjintä ja niiden pelko aiheuttavat. Vähemmistöstressi on yhteydessä fyysiseen terveyteen sekä mielenterveyteen. Pelko syrjityksi tai kiusatuksi joutumisesta voi johtaa vähemmistöidentiteetin kieltämiseen, piilotteluun tai häpeämiseen. Vaikka lapsi ei identifioituisi vähemmistön edustajaksi, hän voi joutua kohtaamaan syrjiviä rakenteita ja itseensä tai perheeseensä kohdistuvia ennakkoluuloja. Syrjinnän kokemukset voivat tuottaa lapselle ulkopuolisuuden, erilaisuuden ja toiseuden tunteita sekä vaikuttaa lapsen mielikuvaan itsestään ja arvokkuudestaan. Tulosten perusteella ehdotan, että varhaiskasvatuksen työntekijöille tulisi järjestää koulutusta vähemmistöstressistä. Vähemmistöstressiä on syytä tutkia lisää varhaiskasvatuksen alalla.
  • Kotiranta, Heidi (2019)
    Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää systemaattisen kirjallisuuskatsauksen keinoin, miltä kehi-tysvammaisen henkilön mahdollisuudet työllistyä palkkatyöhön näyttävät yhteiskunnassamme, sekä toteutuuko kehitysvammaisen henkilön yhdenvertaisuus avotyötoiminnassa. Näin ollen tut-kimusongelmiksi asettuivat seuraavat kysymykset: 1. Miltä näyttävät kehitysvammaisen henkilön mahdollisuudet työllistyä palkkatyöhön suoma-laisessa yhteiskunnassa? 2. Toteutuuko kehitysvammaisen henkilön yhdenvertaisuus avotyötoiminnassa? Hypoteesiksi oli aiemmin luetun uutisen perusteella muodostunut oletus siitä, että kehitysvam-maisten henkilöiden mahdollisuudet saada työsuhteinen palkkatyö ovat heikot, ja avotyötoimin-nassa ei välttämättä kaikissa tapauksissa pääse toteutumaan kehitysvammaisen henkilön yh-denvertaisuus. Tutkimusongelmiin lähdettiin hakemaan vastausta kahdeksasta aiemmin tehdystä tutkimuksesta. Vertasin näiden tutkimusten tuloksia myös YK:n yleissopimukseen vammaisten henkilöiden oikeuksista sekä Euroopan neuvoston vammaispoliittiseen ohjelmaan. Menetelmänä toimi systemaattinen kirjallisuuskatsaus, johon valikoitui selektiivisellä otannalla yh-teensä kahdeksan tutkimusartikkelia. Aineistoa analysoitiin erittelevän sisällönanalyysin keinoin aineistolähtöisesti. Tutkimusartikkelien aineistot osoittivat, että kehitysvammaisilla henkilöillä on rajoittuneet mahdolli-suudet päästä työsuhteiseen palkkatyöhön, sillä tarjolla olevien työtehtävien määrä voi vaihdella alueellisesti merkittävästi, työtehtävät ovat usein melko yksipuolisia ja maassamme arvioidaan olevan tuhansia kehitysvammaisia henkilöitä, jotka ovat ilman palkkatyötä, vaikka olisivatkin ky-keneviä sekä halukkaita työllistymään. Palkkatyön esteenä olivat aineistojen mukaan muun mu-assa yhteiskunnassa vallitsevat asenteet ja ennakkoluulot sekä kuntien niukat taloudelliset re-surssit. Aineistoissa kävi ilmi, että avotyötoiminta toimii usein päätepysäkkinä eikä väylänä palkkatyöhön, siinä tehdään oikeaa työtä ilman työsuhteen etuja tai palkkaa sekä työosuusraha on alhainen eikä siitä ole olemassa yhteisiä selkeitä säännöksiä. Johtopäätöksenä voitiin aineistojen perusteella tehdä, ettei kehitysvammaisen henkilön yhdenvertaisuus välttämättä toteudu avotyötoiminnassa.
  • Nurmi, Riitta (2016)
    This qualitative research considers young people who are at risk of social exclusion.The study considers the stories of two boys who were in school in different eras of the modern Finnish school system, and analyses differences between them, as well as possible reasons for bullying and other events that they experienced while studying in primary school. The purpose of the study is to consider the young people and their individual circumstances, to make sense of the school drop out process, to perceive differences and similarities between each case, and to conclude whether the differences are a result of social and economic trends of the different eras. The research considers political decisions, and what actual or potential impacts they have on a student’s life. This has relevance for how successful an individual is in studying and entering the society. According to previous research, pupils can be more excluded if they are labelled as incapable of participating in classes; another previous result is that dividing courses according to difficulty level may result in underachievement. The research questions are as follows: What is the dynamics of the school drop out process in the life of an individual primary school student? What support is given to such a student? What differences are there between school drop outs in the 1980s and 2000s? The research data includes narrative accounts of two schoolboys, Mika and Toni, both of whom went to school before the previous law on basic education was introduced, and before a model of three stage support was initiated. In both cases, the analysis is based on a qualitative reasoning about the causes of the social exclusion. The analysis is based on narrative accounts, and in the case of Mika it also includes speech transcription. Conclusions are that support should start with listening to the school student and that the school day should be adjusted to fit the family`s regular life. These conclusions are based on the analysis and on experts` experiences. According to figures, the modern basic education model has reduced school drop out cases, whereas economic depression has had the opposite effect. The three stage support model does not appear to work properly if further resources are not available, or if teachers are not freed from some of their responsibilities. Another conclusion is that politics during Mika`s school days has had a more positive impact on support resources than that of Toni`s time in school. Possible fields of application for this study are research on bullying and practical prevention of social exclusion.
  • Rautiainen, Sini (2022)
    Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvittää, miksi lastenkirjallisuuden avulla on mielekästä toteuttaa yhdenvertaisuutta ja moninaisuuden kunnioitusta edistävää arvokasvatusta. Tavoitteena oli myös tarkastella, minkälaista on moninainen suomalainen lastenkirjallisuus. Arvokasvatus tulee esille opetussuunnitelmassa ja on korostuneessa roolissa nykypäivän moninaistuvassa maailmassa. Opettajilla ja huoltajilla ei kuitenkaan ole aina tarpeeksi valmiuksia tai tietoa puhua sensitiivisistä aiheista lasten kanssa, jossa lastenkirjallisuus voi toimia apuna. Aiemmat tutkimuksen ovat osoittaneet, että eettisten ulottuvuuksien lisäksi lastenkirjallisuuden sisällyttäminen opetukseen vahvistaa myös luetun ymmärtämisen taitoja. Tässä tutkielmassa menetelmänä käytettiin narratiivista kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Aineisto koostuu suomalaisesta ja kansainvälisestä kasvatustieteen kirjallisuudesta, tutkimuksista, sekä lastenkirjoista. Aineistoa haettiin erilaisista tietokannoista, kuten Helka-kirjaston hakupalvelusta ja Eric-tietokannasta sekä Google Scholarista. Osa aineistosta on myös lainattu kirjastosta fyysisessä muodossa. Aineiston haussa käytettiin erityisesti seuraavia haku-sanoja: lastenkirjallisuus, arvokasvatus, values education, lukeminen, moninaisuus, yhden-vertaisuus ja monikulttuurisuus. Tutkielman aineistoon perustuvat tulokset osoittavat, että lastenkirjallisuutta on mielekästä käyttää arvokasvatuksessa, sillä se voi muun muassa auttaa oppilaita ymmärtämään ihmis-ten välisiä eroja, avartamaan maailmankuvaa sekä vähentämään syrjintää koulussa luoden turvallista tilaa. Lastenkirjallisuus voi myös vahvistaa lapsen identiteettiä ja minäkuvaa, jos hän pystyy samaistumaan kirjan hahmoihin ja käsittelemään omaa elämäänsä kirjan kautta. Suomalainen lastenkirjallisuus on alkanut viime vuosina käsittelemään entistä moninaisempia aiheita, mutta ulkomailla sensitiivisistä aiheista on tehty lastenkirjoja paljon enemmän ja kauemmin. Varsikin vammaisuudesta kertovien lastenkirjojen määrä on Suomessa suhteellisen pieni.
  • Sillanpää, Sari Pirjo Susanne (2022)
    Tutkielman tavoitteena oli selvittää lasten kokemuksia osallisuudestaan päiväkodin toiminnansuunnittelussa. Tutkimustiedon lisääminen sekä lasten omien kokemusten ja näkökulman tavoittaminen on ensiarvoisen tärkeää selvitettäessä, miksi ja miten osallisuuden kokemukset kyetään toteuttamaan varhaiskasvatuksessa. Lasten osallisuuden toteutuminen on asetettu velvoittavaksi tavoitteeksi varhaiskasvatuslaissa, kuntien paikallisissa varhaiskasvatussuunnitelmissa ja Lasten oikeuksien sopimuksessa. Tutkimusten mukaan lasten osallisuuden toteutuminen varhaiskasvatuksen käytänteissä ja toimintakulttuurissa, ei kuitenkaan toteudu lakien edellyttämällä tavalla. Tässä tutkimuksessa kerättiin tietoa lasten kokemuksista osallisuudestaan päiväkodissa ja etsittiin tekijöitä, jotka voisivat olla esteenä lasten osallisuuden toteutumiselle. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, jossa fenomenologinen lähestymistapa painottaa lasten kokemuksia ja näkökulmaa heidän itsensä kertomana. Tapaustutkimuksen kaltainen menetelmä rakentui varhaiskasvatuksen päiväkotiryhmän kuuden 5-vuotiaan lapsen ryhmän muodostamana. Aineisto kerättiin yhdistelemällä haastattelua, havainnointia ja lasten tuottamaa kuva-aineistoa. Näillä pyrittiin saamaan mahdollisimman monipuolinen kuva lasten osallisuuden toteutumisesta. Haastattelut toteutettiin kolmen päivän aikana. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkielman tulokset osoittivat osallisuuden ilmaisemisen ja merkityksen olevan lapsille epäselviä. Enemmistö lapsista ei tiennyt käytänteitä, joilla saisi näkemyksiään esille ja kokonaisuudessaan osallisuuden kokemuksia oli vähäisesti. Aikaisemmat tutkimustulokset toteavat varhaiskasvatuksen henkilöstön tiedon puutteen, ristiriitaisten käsityksien osallisuuden määritelmästä sekä teoreettisesta perustasta olevan osallisuuden toteutumisen esteenä. Tämä vahvistui myös lasten kertomana siinä, ettei lapsille ollut tiedossa käytänteitä ja henkilöitä, joille he olisivat näkemyksiään kertoneet. Osallisuus toteutui kuitenkin vertaisryhmässä, jossa lapset osoittivat kyvykkyyttään suunnitella, ohjata ja ratkaista tilanteita demokraattisesti keskenään. Aikuisten ja lasten välinen vuorovaikutus sen sijaan toteutui heikosti, eikä selkeitä toimivia käytänteitä tukemaan lasten osallisuutta toimintansa suunnitteluun löytynyt. Tämän tutkielman tulokset viittaavat siihen, että henkilöstön puutteellinen osallisuuden käsitteen ja pedagogisten käytänteiden puute, heijastuu vahvasti lasten osallisuuden kokemusten vähäisyyteen.
  • Peiponen, Eeva (2021)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää miten Espoon kaupungin LAKU-hankkeen mallin mukainen toiminta, jossa lastenkulttuuri tuodaan päiväkotiin, tukee lasten osallisuutta varhaiskasvatuksessa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lasten osallisuudella on iso merkitys oppimisen kannalta. Osallisuus, yhdenvertaisuus ja kielitietoisuus kietoutuvat monin tavoin yhteen. Globaali muuttoliike on lisännyt merkittävästi kulttuurista moninaisuutta ja kielitietoisuus onkin ollut ajankohtaisena tutkimuskohteena. Yhdenvertainen kohtelu pohjaa jo YK:n lapsen oikeuksien julistukseen. Menetelmät. Kyseessä on laadullinen tutkimus, jossa tarkastellaan osallisuutta erityisesti taidekasvatuksen näkökulmasta. Haastattelin tutkimusta varten yhtä taidekasvattajaa ja kahta ryhmässä toimivaa varhaiskasvatuksen opettajaa. Syntyneen aineiston analysoin teoriasidonnaisen sisällönanalyysin keinoin. Tulokset ja johtopäätökset. Tämä tutkimus osoitti, että tuomalla lastenkulttuuria päiväkotiin parani kaikkien lasten varhaiskasvatuksen laatu. Tutkimusaineistosta ilmeni, että lapset olivat osallisia ja toimintatapa loi yhdenvertaisia mahdollisuuksia. Kielitietoisen kasvatuksen elementtejä esiintyi kaikkien haastateltavien esiintuomina. Haasteina nousivat esiin ennakkovalmistelut, joihin panostamalla laatu olisi parantunut vielä huomattavasti.
  • Louna, Peura (2020)
    Tämän kandidaatin tutkielman aiheena oli maahanmuuttajataustaisten oppilaiden tasa-arvon diskurssin rakentuminen Opetushallituksen verkkojulkaisuissa. Tutkielmassa pyrittiin määrittelemään tasa-arvon käsitteen saamia sisältöjä sekä sitä, mistä oikeastaan puhutaan, kun käsitellään maahanmuuttajataustaisten oppilaiden tasa-arvoa. Tutkielmassa tasa-arvon käsite laajeni yleisestä tasa-arvon määritelmästä sukupuolten tasa-arvona laajempaan määritelmään, joka pitää sisällään yhdenvertaisen kohtelun. Tutkimusaineisto koostui Opetushallituksen verkkojulkaisuista, joissa käsiteltiin maahanmuuttajataustaisten oppilaiden tasa-arvoa peruskoulun vuosiluokilla 1 – 9 sekä peruskouluun valmistavassa opetuksessa. Tutkimusmenetelmänä tutkielmassa käytettiin diskurssianalyysiä, jonka avulla aineistosta on määritelty tasa-arvon diskurssin rakentavat merkityssysteemit, joista tutkimuksen tulokset muodostuivat. Tuloksien mukaan maahanmuuttajataustaisten oppilaiden tasa-arvon diskurssi rakentui kolmesta eri merkityssysteemistä. Puhuttaessa maahanmuuttajataustaisten oppilaiden tasa- arvosta, puhuttiin siitä suorin sanaviittein tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen, tai käsiteltiin sitä rasismin tai mahdollisuuksien tasa-arvon kautta. Rasismin merkityssysteemiin sisältyi selkeästi alaryhmä, jossa tasa-arvosta puhuttiin kulttuurin kautta. Mahdollisuuksien tasa- arvoon puolestaan sisältyi alaryhmä, jossa käsiteltiin kielitaidon merkitystä tasa-arvon toteutumisessa.
  • Väisänen, Tiina (2023)
    Tavoitteet: Tämän kuvailevana kirjallisuuskatsauksena toteutetun tutkimuksen tavoitteena on tuoda esille eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten leikkiin pääsyn toteutumista varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen arjessa sekä kasvattajien sensitiivistä asennetta moninaisuutta ja lasten omaehtoisten leikkien tukemista kohtaan. Opetussuunnitelmien mukaan toimintakulttuuria tulee kehittää inkluusion periaatteiden mukaisesti huomioiden moninaisuuden toteutuminen ja jokaisen lapsen oikeus olla osallisena ryhmän toiminnassa, mutta miten tulee toimia, jotta ”Pääsenkö mukaan?” -fraasi toteutuisi yhdenvertaisesti jokaisen lapsen kohdalla. Menetelmät: Kirjallisuuskatsaukseen valikoitui viisi, osittain erityyppistä, eri kieli- ja kulttuuri-taustaisten lasten kielen ja leikin tukemista koskevaa tutkimusta. Tutkimuksia analysoitiin huomioiden niiden yhtäläisyyksiä ja erilaisia näkökulmia keskeisten käsitteiden ja tutkimus-kysymysten kontekstissa sekä tuoden esille vuoropuhelua tutkimusten kesken. Viitekehyksenä käytettiin varhaiskasvatuslakiin, opetussuunnitelmiin sekä lähdekirjallisuuteen pohjautuvaa teoriaa monikulttuurisuudesta ja kielestä, lasten osallisuudesta, leikistä ja sen tukemisesta sekä kasvattajien leikkipedagogisesta osaamisesta. Tutkittua tietoa tuotiin esille edustavasti ja johdonmukaisesti mutta myös kriittisesti perustellen. Tulokset ja johtopäätökset: Kaikissa kirjallisuuskatsaukseen kuuluvissa tutkimuksissa korostui kasvattajien keskeinen rooli lasten osallisuuden ja leikin tukijoina ja kulttuurisen moninaisuuden edistäjinä. Vertaisvuorovaikutuksen kautta lapset voivat ilmaista itseään, olla osallisena ja samalla oppia uutta. Tutkimuksessa tuli esille monia konkreettisia tapoja ohjata leikki-tilanteita laaja-alaisesti oppimisen eri osa-alueet huomioiden. Toiminnan suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta sekä leikkipedagogiikan johtamista ja omaksumista pidettiin tärkeinä. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että kasvattajat ovat tietoisia inklusiivisesta toimintatavasta ja leikin tukemisen tärkeydestä, mutta toimintakulttuurin muutos ei aina näy kaikessa ja kaikkialla. Kentällä tulee tehdä paljon työtä, jotta kulttuurinen moninaisuus nähtäisiin aidosti uutena normaalina ja jokainen lapsi kieli- ja kulttuuritaustastaan huolimatta pääsisi mukaan.
  • Talvitie, Jasmin (2018)
    Aims. Recently, the diversity of sex has been discussed in public conversation and it has also been noted as a task for preliminary schools’ core basics in upbringing and education, to enhance both equality and social equality. In this study’s theory section, concepts and laws considering the diversity of sex and sexual minorities, professional encounters with gender diversity, and earlier research considering minorities' well-being and needs, are introduced. From these it is apparent that diversity needs to be taken in consideration in preliminary schools, but there actually are no concrete tools for the schools to do so in the curriculum. The aim of this study is to find those ways which the school can utilize especially with transgender students, to encounter and support them. Methods. The data of this study consists of four guidebooks considering gender diversity for school’s teachers and other staff to support them in their work, published by Seta ry and Ministry of Social Affaris and Health. First, concrete practices of how to take gender diversity in consideration were analyzed from the data. After this the concrete practices were thematized.   Results and conclusions. The results of this study consists of six themes, in all of which practical ways of executing this theme in schools are gathered. Themes were: 1) questioning heteronormativity, 2) acknowledging diversity and making it visible 3) prevent gender-based bullying 4) safety of social spaces, 5) sensitive way of speaking 6) sensitivity of documents. Teachers and the other staff can use this information when developing planning and actualizing education/teaching. To conclude, schools have many different practices to take gender diversity in consideration, in both social schoolwork and on the level of a single student’s well-being. Eventhough in this study gender diversity was in the center, these same concrete practices aiming at equality on various levels also support the well-being of other minorities, such as sexual minorities.
  • Saloheimo, Liisa (2023)
    Tässä tutkielmassa halusin selvittää, minkälaista tutkimusta toiseuksien rakentumisesta alakoulun katsomusaineiden opetuksessa on tehty Suomessa. Katsomusopetus valikoitui aiheekseni sen ajankohtaisuuden vuoksi. Katsomusopetuksen järjestelyistä ja siihen liittyvistä yhdenvertaisuuden kysymyksistä on käyty laajasti keskustelua. Katsomusopetuksen nykymalliin on haettu muutosta, viimesisimpänä lakialoite elämänkatsomustiedon avaamisesta kaikille oppilaille uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumisesta huolimatta. Minua kiinnosti, minkälaisia valta-asetelmia ja hierarkioita katsomusopetukseen liittyy eri tasoilla ja minkälaista tutkimusta niistä on tehty. Tutkimuskysymyksiäni olivat: “Mitä tutkimusta toiseuksien rakentumisesta katsomusaineiden opetuksessa on tehty Suomessa?” ja “Minkälaisia tutkimusasetelmia on rakennettu?” Menetelmät. Käytin tutkimusmetodina kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Tarkoituksena oli tarkastella toiseuksien rakentumisesta tehtyä tutkimusta kriittisellä otteella ja luoda katsausta tutkimuksen historiaan ja kehityskulkuun. Tutkittavaksi aineistoksi valikoitui kaksi pro gradu -tutkielmaa, yksi väitöskirja ja seitsemän tutkimusartikkelia vuosilta 2013-2021. Analysoin aineistoa teemoittelemalla sitä tutkimuskysymysteni perustella. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkielman tulosten perusteella aihe on ajankohtainen ja siitä on tehty tutkimusta enenevissä määrin. Aiheen ympärillä on tehty tutkimusta opetussuunnitelma- ja opetusorganisaatioiden tasolla sekä koulun arjen käytäntöihin ja oppilaiden mielipiteisiin kohdistuen. Olisin vielä kiinnostunut selvittämään laajemmin, minkälaisia käsityksiä peruskoulun oppilailla on ja minkälaisia hierarkioita he paikantavat katsomusopetuksessa.
  • Sundström, Laura (2019)
    Tutkielmani tarkoituksena on selvittää olemassa olevaa tutkimustietoa toiseuden ilmenemisestä ja sen rakentumisesta koulu- ja opiskeluympäristöissä. Koen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisen yhteiskunnassamme tärkeäksi ja tunsin mielenkiintoiseksi lähteä tutkimaan niiden toteutumista juuri erojen ja toiseuden kautta. Toiseus voidaan ymmärtää itsensä keskelle asettamisena ja itseen nähden erilaisten ryhmien poissulkemisena. Toiseus ja sen määrittely perustuvat erojen etsimiseen ja niiden vahvistamiseen. Eroavaisuudet ja toiseus toisaalta näkyvät koulu- ja opiskeluympäristöissä, mutta niitä myös tuotetaan, usein tahattomastikin, esimerkiksi koulutuspoliittisilla päätöksillä, opetussuunnitel-milla sekä erilaisien perinteiden ja säädösten kautta. Tutkimuskysymykseni tutkielmassani muodostuivat seuraaviksi: 1. Mitkä tekijät aineiston tutkimuksissa ilmentävät toiseutta koulu- ja opiskeluympäristöissä? 2. Millä tavoin koulu- ja opiskeluympäristöt instituutioina vaikuttavat toiseuksien muodostumiseen? Toteutin kandidaatintutkielmani systemaattisena kirjallisuuskatsauksena ja sen aineisto rakentui yhdeksän tieteellisen ja vertaisarvioidun tutkimusartikkelin pohjalle. Aineistohaun suoritin lokakuussa 2019 ja kaikki aineistona käytetyt tutkimusartikkelit löytyivät Helkan artikkelihaun kautta. Kaikki tutkielmaan valikoituneet artikkelit edustivat pääosin kasvatustieteellistä, laadullista tutkimusta. Analyysimenetelmänä tutkielmassa käytin sisällönanalyysiä, joka käytännössä eteni sisältöjen luokittelusta analysointiin suhteessa tutkimuskysymyksiin, jonka kautta myös tutkielmani tulokset muodostuivat. Tulosten perusteella toiseuttavia tekijöitä on monia ja toiseuden muodostuminen on aina kontekstista riippuvaista. Koska toiseus perustuu aina siihen, kuka nähdään erilaisena, voivat eri ympäristöissä eri seikat vaikuttaa toiseuksien rakentumiseen. Aineiston tutkimuksissa toiseutta koulu- ja opiskelumaailmassa ilmensivät maahanmuuttajatausta, etnisyys, kielelliseen tai vakaumukselliseen vähemmistöön kuuluminen, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen ja/tai identiteetti, fyysiset rajoitteet ja vammai-suus, sekä erityisen tuen tarve ja/tai oppimisvaikeudet. Tutkimustulosten mukaan koulu instituutiona voi vaikuttaa toiseuksien muodostumiseen muun muassa koulutuspoliittisten päätösten, opetussuunnitelmien, hierarkioiden ja muiden valtarakenteiden, koulun käytäntöjen ja perinteiden, sekä heteronormatiivisten käsitysten ja niiden mukaan toimimisen kautta.
  • Leskinen, Enni (2019)
    Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää varhaiskasvatuksen opettajien käsityksiä sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta ja miten he sitä kuvaavat toteuttavansa varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2018 ohjaa varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa ja perusteasiakirjan mukaan varhaiskasvatuksessa tulee toteuttaa tasa-arvoista ja sukupuolisensitiivistä kasvatusta. Aiempien tutkimusten perusteella voidaan todeta, että sukupuolisensitiivisen kasvatuksen avulla lapsi huomioidaan yksilönä ja tarjotaan lapselle mahdollisuuksia toteuttaa itseään omien mielenkiinnon kohteidensa kautta. Sukupuolisensitiivisessä kasvatuksessa on keskiössä varhaiskasvatuksen opettajien henkilökohtainen reflektio omasta toiminnastaan ja ennakkoluuloistaan. Tutkimukseni on luonteeltaan laadullinen, ja sen aineisto muodostuu varhaiskasvatuksen opettajille tehdyn kyselyn vastauksista. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Sukupuolisensitiivistä kasvatusta käsittelevissä tutkimuksissa ja aihepiiriä käsittelevässä muussa kirjallisuudessa tuodaan esille, että sukupuolisensitiivisyydessä korostuu kasvattajan oman toiminnan ja sukupuolittuneiden käytänteiden reflektio sekä lapsen yksilöllinen huomioiminen sekä herkkyys lapsen kuulemiselle. Sen kautta edistetään myös sukupuolten tasa-arvoista asemaa varhaiskasvatuksessa. Samat käsitteet nousivat esille opettajien kertoessa ja kuvatessa omaa toimintaansa päiväkodin varhaiskasvatuksessa. Tutkimuksen tuloksissa ilmeni myös, että vaikka opettajat kertovat toimivansa sukupuolisensitiivisellä tavalla, on heidän kuvauksissaan erotettavissa myös sukupuolineutraaliuden piirteitä.
  • Zimmerlin, Ruth (2020)
    Tutkimuksessa käsitellään yhteismusisoinnin vaikutusta yhdenvertaisuuden edistämiseen varhaiskasvatuksessa. Tutkimuksen kannalta olennaiset pääkäsitteet taidekasvatus, musiikkikasvatus, yhteismusisointi, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo antavat tutkimukselle teoreettista pohjaa. Kansallisen koulutuksen arvioinninkeskuksen raportissa (Karvi) 2019 mainitaan taidekasvatuksen, paikoin myös musiikkikasvatuksen, toteutuvan liian harvoin. ArtsEqual-hankkeessa puolestaan tutkitaan muun muassa, miten taide voi tukea tasa-arvoisia mahdollisuuksia oppimiseen ja osallistumiseen suomalaisissa kouluissa. ArtsEqual-hanke, Karvin raportti 2019 sekä pääkäsitteisiin liittyvät teoriat luovat pohjaa seuraavien tutkimuskysymysten syntymiselle: Miten varhaiskasvatuksessa hyödynnetään yhteismusisointia? Ja miten yhteismusisointi edistää yhdenvertaisuutta varhaiskasvatuksessa? Tutkimukseen osallistui kaksi haastateltavaa, jotka haastateltiin vallitsevan virustilanteen vuoksi Skype-sovelluksella. Aineisto koostui yhdestätoista analysoitavasta katkelmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin. Sisällönanalyysiin päädyin haastattelujen kiinnostavan sisällön takia, ja pääkäsitteiden vuoksi lähestymistavaksi valikoitui abduktiivinen eli teoriasidonnainen sisällönanalyysi. Sisällönanalyysissä käytin fenomenografista ja hermeneuttista metodologiaa, joiden pohjalta yhteismusisointia ja yhdenvertaisuutta sekä niiden välisiä suhteita tarkasteltiin ilmiönä. Saatujen tutkimustulosten mukaan yhteismusisointia hyödynnettiin eri tilanteissa ja tilaisuuksissa: päiväkodin yhteisessä laulutilaisuudessa, juhlissa, siirtymätilanteissa, lasten omissa leikeissä sekä oman äidinkielen tai vieraan kielen oppimisessa. Varhaiskasvatuksen henkilökunnan erityisosaaminen otettiin myös huomioon, josta esimerkkeinä olivat lastenhoitajan musiikillinen osaaminen tai harjoittelijan somalin kielen taito musiikillisessa toiminnassa. Yhteismusisointi vaikuttaa myönteisesti lasten yhdenvertaisuuteen, mutta myönteinen vaikutus on tilannesidonnaista. Yhteismusisoinnin yhdenvertaisuutta edistävä vaikutus ilmeni yhteenkuuluvuuden ja yhteisöllisyyden tunteena koko päiväkodin laulutilaisuuksissa. Kun lapset lauloivat omissa leikeissään, lapset olivat osallisia musiikillisessa ilmaisussaan. Yhteismusisointi edistää yhteistyötaitoja, jotka edistävät myös yhdenvertaisuutta. Esimerkkinä tästä on yhdessä laulaminen esimerkiksi pukemistilanteessa, jolloin lapsen oli mahdollista rikastuttaa sanavarastoaan laulaen.
  • Karjalainen, Sara (2022)
    Tavoitteet. Yhdenvertainen liikunnanopetus edellyttää monen muun seikan lisäksi kulttuurisen moninaisuuden huomioimista. Perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteissa (2014) onkin esitetty kulttuurisen moninaisuuden tukeminen yhtenä liikunnanopetuksen tehtävänä. Kulttuuriseen moninaisuuteen ja maahanmuuttoon keskittyvä aikaisempi suomalainen tutkimus näyttäytyy enimmäkseen ongelmakeskeisenä ja maahanmuuttajataustaisten oppilaiden kokemusmaailmaa on kuvattu niissä vain vähän. Aiemmat tutkimukset myös osoittavat, että koululiikunnan kehollinen luonne voi osaltaan korostaa kulttuurien välisiä tapakulttuurieroja. Tämän tutkielman tavoitteena oli korostaa kulttuurisen moninaisuuden merkitystä suomalaisessa liikunnanopetuksessa ja koota yhteen tietoa tavoista, joiden avulla kulttuurista moninaisuutta voitaisiin huomioida koululiikunnassa. Tutkielma vastaa tutkimuskysymykseen: Millä tavoin kulttuurista moninaisuutta voidaan huomioida liikunnanopetuksessa? Menetelmät. Tutkimusmenetelmäksi valikoitui integroiva kirjallisuuskatsaus. Tutkimusaineisto koostuu pääosin pohjoismaisista suomen- ja englanninkielisistä, vuosina 2010–2022 julkaistuista tutkimuksista. Tiedonhaku toteutettiin Helkan kokoelmahaulla, Google Scholar hakupalvelulla sekä Taylor & Francis Online -tietokannasta. Hakusanoina korostuivat erityisesti koululiikunta, yhdenvertaisuus, kulttuurinen moninaisuus, rasismi ja peruskoulu sekä niiden englanninkieliset vastineet. Tutkielman lähdekirjallisuuteen on viitattu hyvän tieteellisen käytännön mukaisesti ja aineistoa on käsitelty rehellisesti ja puolueettomasti. Tulokset ja johtopäätökset. Kulttuurista moninaisuutta voidaan liikunnanopetuksen välityksellä huomioida pedagogisen ja yhteiskuntakeskeisen näkökulman kautta. Liikuntaa opettavan opettajan tulee tiedostaa yhteiskunnallisten rakenteiden tuottama eriarvoisuus ymmärtääkseen rasismin, toiseuden ja normatiivisuuden käsitteitä. Liikunnanopetuksessa kulttuurista moninaisuutta huomioidaan muun muassa opetusviestinnässä, opetusmenetelmissä ja oman opettajuuden reflektoinnissa. Kulttuuriseen moninaisuuteen liittyvät kysymykset sisältävät laajoja ja kompleksisia aihealueita, eikä kulttuurisen moninaisuuden huomioimiseen tarvittavaa kulttuurienvälisen osaamisen taitoja voida yksiselitteisesti määritellä. Tutkielman tutkimustulokset lisäävät kulttuurisen moninaisuuden näkyvyyttä osana suomalaisen peruskoulun liikunnanopetusta ja tarjoavat tärkeitä tietotaitoja jo ammatissa toimiville liikunnanopettajille sekä liikuntapedagogiikan opiskelijoille. Maahanmuuttajataustaisten oppilaiden koululiikuntakokemuksia ja liikunnanopettajien käsityksiä kulttuurisen moninaisuuden merkityksestä liikunnanopetuksessa kannattaisi tarkastella tulevissa tutkimuksissa.
  • Parta, Sanna-Kaisa (2023)
    Suomessa kasvatus ja opetus perustuu inklusiivisiin arvoihin, kuten jokaisen lapsen yhdenvertaiseen asemaan saada tarvitsemaansa tukea kasvuun ja oppimiseen. Inklusiivinen kasvatus on vaikeaselkoinen käsite ja sen erilaiset tulkinnat ovat muodostuneet ongelmaksi varhaiskasvatuksessa, koska ei ole tarkasti osattu määritellä sitä, kuinka inklusiivista kasvatusta toteutetaan. Varhaiskasvatuksessa ei ole aiemmin tarkasti määritelty myöskään sitä, kuinka lapsen kasvun ja kehityksen tuki tulee toteuttaa, jonka vuoksi kuntien tekemät paikalliset päätökset ovat osaltaan lisänneet suuriakin kuntakohtaisia eroja lapsen tuen prosesseissa. Varhaiskasvatuslain (540/2018) muutoksella, sekä Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden päivityksellä pyrittiin vastaamaan tarpeeseen selkeyttää lapsen tuen prosesseja, inkluusion merkitystä varhaiskasvatuksessa, sekä luoda varhaiskasvatusikäisille lapsille oikeudellista perustaa saada tukea kasvulle ja kehitykselle. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, millä tavoin lapsen tuen prosessit näyttäytyvät varhaiskasvatuslain uudistuksen sekä kolmiportaisen tuen käyttöönoton jälkeen ja millaiset tekijät edistävät ja estävät lapsen tuen yhdenvertaista toteutumista. Tutkielmani pyrki selvittämään lisäksi, mitä rakenteellisen tuen keinoja varhaiskasvatuksessa käytetään. Tutkimukseni oli monimenetelmällinen, jossa laadullisen sisällönanalyysin keinoin pyrin saamaan tietoa kokonaisvaltaisesti lasten tuen prosessien yhtenevistä ja eriävistä tekijöistä, joita pystyin määrällisen tarkastelun keinoin tarkentamaan. Määrällisellä tarkastelulla täsmensin aineistostani muun muassa lapsen tuen prosesseista nostamiani tuen rakenteellisia muotoja ja niiden esiintymistä eri kuntien välillä. Aineiston sain VakaTuki-tutkimushankkeen (2022) tutkimusprojektista ja minun aineistoni koostui 121 kunnan varhaiskasvatusjohtajan vastauksista, jonka pohjalta tarkastelin lapsen tuen prosesseja kuntien sisällä, sekä rakenteellisia tuen muotoja ja tuen muotojen yhdenmukaisuutta kuntien välillä. Aineistoni sisälsi 5 kysymystä, joista kaksi oli avoimia kysymyksiä ja kolme monivalintakysymyksiä. Tutkimustulokseni osoittivat, että tuen prosessit näyttävät valtaosassa vastauksia etenevän lain ja asetusten määrittelemää prosessinkuvausta mukaillen. Prosessien sisällä oli kuitenkin vaihtelua muun muassa siinä, kuka lapsen tuen prosessiin kuuluvat päätökset tekevät, ja kuinka monivaiheinen tuen prosessi kunnassa on. Lisäksi vaihtelua ilmeni siinä, minkälaisena monialainen yhteistyö näyttäytyi. Toisissa kunnissa monialainen yhteistyö koostui useiden eri ammattialojen edustajista, kun toisissa kunnissa ei ollut juuri varhaiskasvatuksen ulkopuolista tukea saatavilla. Aiempien tutkimusten mukaisesti erityisopettajien määrä oli tutkimukseni tu- loksissa myös alhainen, mutta silti käytetyin rakenteellisen tuen muoto. Tutkimusaineistoni vastauksista erottui selkeästi vaihtelevuus siinä, kuinka lapsen tuen tarve tunnistetaan. Erilaiset seulat, testit ja listat olivat keino tunnistaa lapsen tuen tarve, mutta osa näistä listoista oli kuntien omakehittämiä, joka ei anna luotettavaa kuvaa yhdenmukaisesta tuen tarpeen arvioinnista. Tutkimukseni johtopäätöksenä voin todeta, että varhaiskasvatuksessa tuki ja tuen prosessit eivät muodostu vielä kaikelta osin yhdenvertaisena, eikä näin ollen täytä inkluusion määritelmää jokaisen lapsen osalta. Tähän suurin vaikuttava tekijä on kuntien paikalliset päätökset ja resurssit, joiden avulla kunta määrittelee tarjottavat palvelut. Tuen prosesseja tulisi vielä enemmän yhdenmukaistaa selkeyttämällä tuen tunnistamisen keinoja, tuen prosessin kulkua sekä moniammatillisia työryhmiä, jotka lapsen tuen prosessiin vaikuttavat.
  • Puumalainen, Julia (2021)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract The aim of the study is to find out the ability of teachers to act equally and anti-racist in a group of children. This study examines how much the goals of equality and anti-racism set by the Finnish Assosiation of Teacher Education (Sool ry) for teacher education actually differs from the content of teacher education in the field of early childhood education at the University of Helsinki before year 2020. Equality in the context of early childhood education and training means that every person is equal regardless of any person-related reason such as their ethnic or national origin (Equality Commissioner, 2019). The purpose of anti-racism in the context of education and upbringing is to achieve social justice among children and to prevent the formation of otherness. (Alemanji, 2018, 5). Educational institutions are not areas free of racism. However, it is important to note that it is different to declare racism in a school, for example, than to declare the whole institution racist, as the latter makes it difficult for change to review and recognize its own activities and the racism that affects them (Rastas, 2018, p. 90). The implementation of this study is divided into three parts: descriptions of the research context and descriptions of the methods of data analysis. In these subsections, the context of the research is opened and the qualitative research and the chosen method are briefly described. The study is thus a review of the literature, which is qualitative research. The review examined the Finnish Association of Students 'Teachers' document “Objectives for Teacher Education” and compared it with the contents of the curriculum for students studying to become early childhood teachers in Helsinki. Content analysis and, more precisely, thematic designing have been used as the method of analysis of the study, which has been used to find key topics in the material used. All in all, thematic design is about sharing and grouping material according to different topics (Tuomi et al., 2013, 93). This research set-up thus compared the objectives of teacher education and the actual course contents of early childhood teacher education in relation to the themes of equality, anti-racism and social justice. This literature review showed how significant the themes related to equality and social justice are in the field of education. The work of a teacher is guided by several laws and documents that bind and guide their daily activities. One important goal for teacher education is the teacher’s readiness to be able to teach different contents of social action, such as equality (SOOL, 2019). This includes equality education, cultural diversity, democracy education and social justice. Although equality and non-discrimination are key themes in almost every document guiding education and training, these are mentioned quite sparingly in the objectives of compulsory courses in the field of early childhood education. However, this is partly due to the fact that universities are independent units, which is why they can decide on their own curricula and the implementation of their goals (Karjalainen et al. 2007; Vitikka et al. 2014, 42). However, when looking at the content of the compulsory courses, multiculturalism was directly mentioned in the objectives of the two courses and other themes related to the sub-chapter on equality in this context were not directly mentioned. However, pre-primary education has a role to play in education as well as in promoting equality, which is why teachers should have sufficient capacity to guarantee equal education.