Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by master's degree program "Master's Programme in Social Science in Swedish (MSV)"

Sort by: Order: Results:

  • Larouche, Sonja (2024)
    Den här magisteravhandlingens syfte är att granska hur veganism och veganer representeras i dagstidningar i Svenskfinland under 2019–2023. Det finns ett behov av mera forskning kring medierapporteringen om veganism i den finländska kontexten, och den här avhandlingen ämnar bidra till att delvis fylla det behovet. Som teoretiskt referensverk i studien används teorier om journalistikens och mediernas makt samt Stuart Halls representationsteori. Studien har genom kvalitativ tematisk analys granskat 37 webbartiklar som publicerades i Hufvudstadsbladet och Vasabladet under 2019–2023, och som innehöll ordet vegan minst en gång. Analysen i den här avhandlingen består av två separata tematiska analyser. Den första tar fasta på teman kring veganism i det empiriska materialet, medan den andra tar fasta på vem som kommer till tals i de analyserade artiklarna. Den tematiska analysen om teman kring veganism tar fram sju olika teman i det empiriska materialet: Det är lätt att vara vegan, Det är krävande att vara vegan, Vegetarisk och vegansk kost har normaliserats men är inte normen, Veganism är en klimatgärning, Vegansk kost är hälsosam, Världen kommer inte att bli vegansk och Alla ska inte bli veganer. Den tematiska analysen om vem kommer till tals i det empiriska materialet tar fram sex olika teman: Experter, Veganer, Allätare, Varken veganer eller allätare och Oklart. Materialet representerar veganism både på ett positivt och ett negativt sätt. Veganism representeras som positivt genom att representera det som lätt, hälsosamt och klimatvänligt. De negativa representationerna å sin sida uppmuntrar inte till konsumtion av enbart vegansk kost, och representerar veganism som onödigt och krävande. Majoriteten av de som kommer till tals i det empiriska materialet är experter, vilket innebär att veganism till stor del representeras av personer som åtminstone inte i media uppges vara veganer, utan som intervjuas om veganism eller växtbaserad kost utifrån deras kunskap, även om de eventuellt saknar egen erfarenhet av veganism.
  • Thostrup, Maria (2024)
    Den här avhandlingen utforskar exklusion bland småbarn i åldern 3-6 år på basen av sociala faktorer. Med fokus på ålders- och könsskillnader har jag identifierat mönster som tyder på att dessa faktorer har betydande inverkan på barnens interaktioner. Genom observation från två daghem, Koalan och Tigern, framstår det att åldersskillnader ofta upplevs som mer påtagliga bland de äldre barnen och kan leda till exkluderande beteenden, särskilt i samspel med könsskillnader. I Koalan framträder en dynamik där ålders- och könsskillnader tenderar att förstärka varandra i barnens interaktioner. De äldre flickorna visar en tendens att exkludera yngre pojkar, medan yngre pojkar tenderar att vara mer inkluderande av alla oberoende av kön eller ålder. Denna skillnad i beteende betonas av den större andelen frilek och mindre organiserad lek som präglar Koalans verksamhet. Tigern i sin tur visar en mer varierad och inkluderande dynamik där både ålders- och könsskillnader inte har lika stor betydelse för leksällskapet. Koalans grupp är mer homogen i både ålder och kön än Tigerns som har en mer jämn fördelning. Koalans grupp bestod av ¼ flickor och resten pojkar varav 3 av 5 flickor var äldre och majoriteten av pojkarna var yngre medan Tigern hade fler flickor än pojkar men överlag mer jämnåriga barn av båda könen än vad Koalan hade. Daghemmens resurser och personalnivåer påverkar också dynamiken i vardera grupp, då Tigern erbjuder en mer organiserad och övervakad lekmiljö på grund av att de har dubbelt mer personal än Koalan trots att de har lika många barn. Sammanfattningsvis visar denna avhandling att ålders- och könsskillnader kan spela en roll i barns inklusions- och exklusionsmönster i daghemsmiljöer. Medvetenhet om dessa faktorer och tillgången till tillräckliga resurser och personal kan bidra till att skapa mer inkluderande lekmiljöer för barnen oberoende hur heterogen eller homogen gruppen är.
  • Laitinen, Sandra (2024)
    Arbetsplatser är fyllda med olika osäkerheter som kan leda till att individer upplever rädsla på sin arbetsplats. Att uppleva rädsla på arbetsplatsen är i dagens läge väldigt vanligt. Det finns olika riskfaktorer som gör att individer kan uppleva rädsla på sin arbetsplats, och en vanlig riskfaktor är destruktivt ledarskap. Följderna som långvarig upplevd rädsla kan ha på individen är allvarliga, och detta kan även ha negativa följder för organisationen. Syftet med denna avhandling är att undersöka hurdana orsaker och följder som nämns till upplevd rädsla på arbetsplatsen och hurdana former av destruktivt ledarskap som kommer fram i berättelser och upplevd rädsla på arbetsplatsen. Forskningsfrågorna är: Vad nämns som orsaker till rädsla på arbetsplatsen? Hurdana former av destruktivt ledarskap framkommer i berättelserna? Vad nämns som följder till rädsla på arbetsplatsen? Materialet består av data från AILA som heter ”Tarinat pelosta ja pelottelusta työelämässä, 2008-2009” och består av fritt skrivna berättelser om upplevd rädsla på arbetsplatsen. Resultaten syftar till att destruktivt ledarskap var den mest framstående orsaken till den upplevda rädslan. I analysen hittades fem former av destruktivt ledarskap: att styra genom rädsla, mobbande och kränkande ledarskap, sexuellt trakasserande ledarskap, passivt och frånvarande ledarskap och överkontrollerande ledarskap. Resultaten visar att dessa former av destruktivt ledarskap var bakomliggande orsaker för individernas upplevda rädsla på arbetsplatsen. Följder till den upplevda rädslan som individerna berättade om överenstämmer med tidigare studier om destruktivt ledarskap och upplevd rädsla på arbetsplatsen. Avhandlingen bidrar med kunskap om hur destruktivt ledarskap kan framkomma i olika former och ha negativa följder på individen som upplever detta ledarskap. Dessutom ger avhandlingen en djupare förståelse om hur destruktivt ledarskap kan bidra till att individer upplever rädlsa på arbetsplatsen. Forskningen ger ett intressant perspektiv på destruktivt ledarskap, genom att fokusera på hur den tangerar med upplevd rädsla på arbetsplatsen.
  • Walander, Sara (2024)
    Unga har i dagens samhälle höga krav och förväntningar på sig själva, vilket kan spela en central roll för deras psykiska hälsa. Forskning tyder på att sociala förväntningar och maskulinitetsnormer kan bidra till att unga män inte uttrycker eventuell kravrelaterad ohälsa, vilket ökar risken för att ohälsan går obemärkt förbi bland dem. I föreliggande avhandling utreds hurdana krav och förväntningar unga män uppfattar att de har på sig själva samt hur de ser att de påverkar hälsan. Därtill utreds hur de unga männen uppfattar att kravrelaterad ohälsa kan förebyggas och hanteras samt vilken roll de tillskriver skolan med avseende på detta. Kravrelaterad ohälsa bör förebyggas i tidig ålder, och skolan kan således utgöra en viktig stödkälla. Avhandlingen bygger på kvalitativa intervjuer som gjorts med unga män under slutet av 2023 och början av 2024. Avhandlingens teoretiska referensram bygger på Raewyn Connells teori om hegemonisk maskulinitet. Som analysmetod tillämpas kvalitativ innehållsanalys. I avhandlingen identifieras två huvudkategorier som berör de unga männens uppfattningar om (1.) hurdana krav och förväntningar de upplever att de har på sig och (2.) hur kravrelaterad ohälsa kan förebyggas och hanteras, där männens uppfattningar om skolans roll med avseende på detta inkluderas. Resultaten visar på att de unga männen upplever förväntningar på att inte visa svaghet för sig själv och andra, förväntningar på arbetskarriär, högre krav på sig själva än andra, samt förändrade förväntningar på maskulinitet. De unga männen upplevde att kraven och förväntningarna främst kommer från dem själva, men att man samtidigt inte kan bortse från att kraven och förväntningarna formas av omgivande sociala förväntningar och maskulinitetsideal. Männen uppfattade att kravrelaterad ohälsa kan förebyggas och hanteras genom att bryta sig loss från osunda tankemönster samt genom att prata öppet i nära relationer. Enligt de unga männen har skolan en viktig roll i att prata om könsrelaterade förväntningar och kravrelaterad ohälsa samt stödja pojkar i att uttrycka och hantera olika slags känslor. Detta kan bidra till en sänkt tröskel bland pojkar och män att vid behov söka hjälp för psykisk ohälsa. Avhandlingens resultat pekar på vikten av att i en tidig ålder föra en dialog med pojkar om upplevda krav och förväntningar, ohälsan som kan följa av dem samt reflektera över hälsosamma och ohälsosamma aspekter av maskulinitet. Avhandlingen bidrar med värdefull kunskap om hurdana krav och förväntningar unga män upplever på sig samt hur kravrelaterad ohälsa enligt männen kan förebyggas. Ökad kunskap om forskningsproblematiken är av relevans för bland annat socialt arbete i skolor och förebyggande verksamheter riktade till pojkar och unga män.
  • Lindroos, Martina (2024)
    Barnskyddets socialarbetare förväntas kunna bemöta alla slag av familjer. Det finländska samhället har under de senaste årtiondena blivit alltmer mångkulturellt, och vi kan nu tala om att samhället är superdiverst. Det ställer nya krav på socialarbetets praktiker. För att klienter tillhörande invandrargrupper ska känna att deras perspektiv och berättelser blir hörda, kan särskilda hänsyn behöva tas i socialarbetet med denna klientgrupp. Jag undersöker i den här explorativa forskningen en arbetsmodell; kultursensitivt släktträd, och om den kan svara på behoven i arbetet med klienter med invandrarbakgrund. Användandet av släktträd är allmänt i många barnskyddsteam i Finland, tack vare den systemiska arbetsmodellen i barnskyddet. Genom kultursensitiva släktträd läggs ytterligare ett djupare fokus på beskrivningen av den kulturella och religiösa verklighet som klientfamiljerna lever i. Jag ger möjlighet åt såväl klientfamiljer som socialarbetare att beskriva sin verklighet så som de uppfattar den. Detta enligt det socialkonstruktivistiska perspektiv med vilket jag har närmat mig forskningen. Inom socialkonstruktivistismen beaktar forskaren att individers olika versioner av verkligheten uppstår och konstrueras i det sociala samspelet mellan människor. I min forskning söker jag svar på dessa forskningsfrågor: 1. Hur upplever klienter med invandrarbakgrund att kultursensitiva släktträd som metod ökar förståelsen för deras synpunkter och för hur de beskriver sin verklighet? 2. Hur kan användningen av kultursensitiva släktträd bidra till förståelse och samarbete mellan barnskyddets socialarbetare och familjer med invandrarbakgrund? Jag har fått fram mina forskningsdata med hjälp av etnografiskt inspirerade forskningsmetoder. I ett barnskyddsteam genomfördes två möten där familjers kultursensitiva släktträd ritades. Jag bedrev deltagande observation vid mötena. Senare gjorde jag två semi-strukturerade intervjuer. Informanterna i dessa var två vårdnadshavare vars kultursensitiva släktträd hade ritats. Jag gjorde också en fokusgruppsintervju med fyra socialarbetare i barnskyddet, som hade deltagit vid ritandet av sina klienters kultursensitiva släktträd. Genom intervjuerna samlade jag in erfarenheter och åsikter från mötena. Min forskning är induktiv och den framskrider med hjälp av grundad teori. På så sätt utgår jag inte från en färdig teori. Min ambition har varit att komma fram till forskningsresultat som utmynnar i rekommendationer för det praktiska arbetet i barnskyddet. Med hjälp av reflexiv tematisk analys ordnade jag mina insamlade data i fem teman: 1) Det kultursensitiva släktträdets plats i barnskyddsarbetet, 2) facilitatorns roll, 3) socialarbetarens olika positioner, 4) klienten i strålkastarljuset och 5) den gemensamma förståelsen. Inom ramen för dessa teman diskuterar jag mina observationer och intervjusvar. Jag har använt mig av rekommendationer från andra forskare samt mina egna resultat för att utforma en kort och koncis lista med rekommendationer för lyckade strategier i bemötandet av klienter från invandrargrupper. Min avsikt är att socialarbetare ska känna sig trygga med att bemöta invandrarklienter, och att rekommendationerna bidrar till att göra socialarbetet i barnskyddet mer kultursensitivt.
  • Palin, Paula (2023)
    I avhandlingen analyseras hur jämställdhetsintegrering implementerats på ministerienivå i Finland. Jämställdhetsintegrering är en metod för införande av jämställdhetsarbete på alla nivåer av beslutsfattande och policyarbete i organisationen. Syftet med avhandlingen är att ta reda på vad i förvaltningens organisering har gjort att jämställdhetsintegrering varit framgångsrikt som metod och vad i sin tur kan ha motverkat det. Som material i avhandlingen används ministeriernas operativa jämställdhetsplaner, med operativ jämställdhet syftas direkt på jämställdhetsintegrering som metod för främjande av jämställdhet. Som metod används teoribaserad innehållsanalys. Tidigare teori och forskning styr analysen av materialet då den utgör grunden för det som analyseras i materialet. Ett analysramverk kring effektiv implementering av policy och nödvändiga förändringar i organisationen och policyprocessen för tillämpningen av jämställdhetsintegrering används som grund för analysen av ministeriernas operativa jämställdhetsplaner. Avhandlingen fann att alla ministerier har en operativ jämställdhetsplan, vissa i kombination med operativ likabehandlingsplan eller personalpolitisk jämställdhets- eller likabehandlingsplan. Också strukturer för jämställdhetsarbete i ministerierna finns till och för det mesta en tydlig ansvarsfördelning för arbetet. Målsättningarna och åtgärderna i de operativa jämställdhetsplanerna tangerar för det mesta på olika sätt att stadga jämställdhetsintegrering som en naturlig del av verksamheten i stort till exempel i lagberedningen, budgetberedningen och verksamhetsplaneringen eller resultatstyrningen. Hur konkreta eller omfattande åtgärderna är varierar mellan ministerierna. Utbildning av personal och åtgärder kring intern och extern kommunikation lyfts ofta fram i planerna som åtgärder. Resurser tangeras väldigt sällan i planerna, det samma gäller en positiv inställning till jämställdhetsarbete i organisationen och att utomstående faktorer inte bör påverka organisationens jämställdhetsarbete. Avhandlingen fann både liknande resultat men också olikheter jämfört med tidigare forskning. Likheter är att lagberedning och budgetering är verksamhetsområden med åtgärder kring jämställdhetsintegrering, men en skillnad att avhandlingen ofta fann åtgärder kring resultatstyrning, program och projekt och verksamhetsplanering till skillnad från tidigare forskning. I likhet med tidigare forskning finns strukturer för jämställdhetsarbetet på plats i ministerierna men avhandlingen fann till skillnad från tidigare forskning att också att de operativa jämställdhetsgrupperna verkar ha starkt mandat och ansvarsfördelning för sitt arbete. Resurser kunde inte kartläggas i avhandlingen då väldigt få ministerier nämner dem som faktor i planen.
  • Forssell, Tessa (2024)
    Finlands försämrade resultat i Pisa-undersökningar och växande inlärningsskillnader har gjort skolsegregation till ett omdebatterat ämne i finska medier de senaste åren. Blicken har särskilt riktats mot elever med invandrarbakgrund och andra sociala grupper som får sämre resultat i Pisa-undersökningar. Diskussionen om skolsegregation var särskilt livlig i februari 2023 när Helsingfors stad offentliggjorde planer att avsluta specialiserade klasser i grundskolan i syfte att motarbeta skolsegregation. I Finland tilldelas elever i första hand en plats i sin egen kommuns närskola, men specialiserade klasser gör det möjligt att välja en annan skola. Planens målsättning var att förhindra att föräldrar undviker närskolan genom så kallad ”skolshopping”. Avhandlingens syfte är att problematisera hur medier och olika aktörer representerar särskilda skolor och elever i diskussionen om skolval och skolsegregation i Helsingin Sanomat och Yle. I Finland har det gjorts många undersökningar om föräldrars skolval, men forskningen saknar ofta ett intersektionellt perspektiv som tar i beaktande både klass och rasifiering. Avhandlingen är en tematisk analys av mediedebatten utgående från teorier om klass, rasifiering och vithet. I debatten representeras skolvalet ofta som ett val mellan det egna barnets bästa och allmänhetens väl, vilket reproducerar uppfattningen om att det finns bättre och sämre skolor och klasser. I enlighet med tidigare forskning visar avhandlingen att föräldrars skolval inte är ett rationellt val mellan bra och dåliga skolor. Valet att undvika närskolan kan grunda sig på rasifierade och klassade hierarkier och rädslor som projiceras på skolor och elever (Lucey & Reay, 2004; Byrne, 2006) I Yle och Helsingin Sanomat utsätts dessa föreställningar om skolor mestadels inte för kritisk granskning, vilket får handlingen att undvika särskilda skolor på grund av deras sociala sammansättning att framstå som neutral. I mediedebatten fungerar vithet och medelklass som osynlig norm och dominant position (Garner, 2007; Skeggs, 2004). Genom att representera ”andra” som annorlunda, multikulturella, svaga eller främmande representeras vithet och medelklass som normalt, universellt, överlägset och mänskligt. Elever med invandrarbakgrund representeras för det mesta som siffror eller genom andras berättelser. Kvantifiering och lokalisering fäster eleverna till särskilda platser och gör dem synliga medan andra elever får förbli osynliga (Skeggs, 2004). När eleverna intervjuas sker det genom linsen av en institutionell kategori som gör dem till representanter för en grupp i stället för individer. I dessa intervjuer utmanar eleverna stereotypier om deras skolor genom att betona att diskussionens problemfokuserade representationer inte motsvarar elevernas erfarenheter.
  • Degerlund, Tua (2024)
    Föreliggande studie är en kvalitativ dokumentanalys, vars syfte är att undersöka hur kommunerna har förberett sig inför välfärdsområdesreformen, hur man planerat anpassning inför omstruktureringen på lokalnivå, och vad som kan förklara eventuella variationer mellan kommunerna. Studerade dokument är kommunstrategier samt budget och ekonomiplaner från tre urvalskommuner inom Västra Nylands välfärdsområde. Strategin är ett arbetsverktyg för att leda kommunen och för att planera och bygga framtiden. I bästa fall är strategierna riktlinjer för kommunens verksamhet och syns i den dagliga verksamheten och i kommunens beslutsfattande. Kommunernas verksamhetsmiljö är färgad av kommunernas mål, lagstadgade uppgifter och politiska mål. För att tillgodose och utvärdera dessa behov skapar kommuner strategier för att styra verksamheten för de kommande åren. Kortare handlingsplaner, till exempel budget och ekonomiplaner, används för att genomföra den kommunala strategin och andra program. Då social- och hälsovårdstjänsterna har svarat för cirka hälften av kommunernas verksamhet antas en reform i storlek med vårdreformen fordra en viss strategisk planering och anpassning. Forskningsfrågorna har formulerats: 1) Har kommunen i sin strategi lyft fram eventuell anpassning inför reformen? 2) Har kommunen i sin budget och ekonomiplan lyft fram eventuell anpassning till följd av välfärdsreformen? Forskningsresultaten stödjer kontingensteorins idé om att varje kommun verkar var för sig i sin unika verksamhetsmiljö, där även praxis och prioriteringar som understryks och poängteras i strategier och planer beror på kommunernas kontingensfaktorer. Resultaten visar, att strategin inte är det verktyg i vilket man öppnar upp för exakta anpassningsåtgärder.
  • Törnroos, Laura (2024)
    Intern kommunikation definieras i denna avhandling som den mänskliga interaktionen som sker inom organisationer. I varje organisation behöver det kommuniceras och det är väsentligt att den interna kommunikationen fungerar. Trots vikten av välfungerande intern kommunikation är det ofta svårt att uppnå, därför är det viktigt att forska inom ämnet då det konstant behövs mer kunskap och utveckling. Syftet med denna avhandling är att identifiera och jämföra hur styrkor och svagheter i den interna kommunikationen upplevs bland dem som jobbar på Svenska Yles redaktioner. Vidare är avsikten även att denna avhandling ska kunna vara till hjälp för Svenska Yle samt redaktionerna inblandade att utveckla kommunikationen åt rätt håll i framtiden då de får svar på hurdana skillnader samt styrkor och svagheter det kan finnas då det kommer till den interna kommunikationen inom olika redaktioner. I avhandlingen presenteras ett flertal tidigare forskningar inom intern kommunikation. Dessa har bland annat undersökt den intern kommunikationens betydelse och inverkan på medarbetares engagemang, effekten av arbetstillfredsställelse och intern kommunikation på medarbetarnas prestationer samt hur det journalistiska arbetet utvecklats och ser ut idag. Avhandlingen bygger vidare på teori om avsändare och mottagare inom kommunikationsprocessen, kommunikationskanaler, olika kommunikativa uppdrag samt utmaningar och hinder i intern kommunikation. För att kunna få svar på forskningsfrågorna samt identifiera och jämföra styrkor och svagheter i den interna kommunikationen på Svenska Yles redaktioner valdes en enkätundersökning med både öppna och slutna svar. För att analysera de öppna svaren har kvalitativ innehållsanalys med abduktiv ansats använts. De slutna svaren konverterades till diagram som används för att jämföra skillnader och likheter mellan redaktionerna som undersöks. Dessutom gjordes två semistrukturerade intervjuer på förhand som fungerar som sekundärdata i avhandlingen. Resultatet visar att det inte finns några akuta problem med den interna kommunikationen på redaktionerna, däremot finns det utan tvekan förbättringar som borde göras. På den ena redaktionen dominerades upplevelserna av bland annat regelbundna missförstånd och en klar känsla av hierarki som begränsar sättet redaktörerna kommunicerar. På den andra redaktionen fanns upplevelser av en problematiskt möteskultur och för hög arbetsmängd, som leder till att kommunikationen lider på grund av bland annat tidsbrist, stress och av att alla inte hinner delta i möten. Eftersom det redan på två små redaktioner på Svenska Yle kunde identifieras en hel del problem inom den interna kommunikationen finns det troligtvis problem även på andra håll i organisationen. Därför skulle Svenska Yle gagnas av vidare forskning där flera, eller till och med alla, redaktioners interna kommunikation undersöks.
  • Witick, Emma (2024)
    Denna avhandlingen är en innehållsanalys om hur flyktingar konstrueras i tidningsartiklar i Ilta-Sanomat och Helsingin Sanomat under flyktingkriserna åren 2015 och 2022. Under år 2015 kom en stor del av flyktingarna från Syrien och under år 2022 kom en stor del av flyktingarna från Ukraina. Fokuset ligger också på att granska skillnaderna i konstruktionerna mellan de två åren och om dessa skillnader går att förstå i termer av rasism. Avhandlingens material består av allt som allt 261 artiklar som är tagna från tidningarna internetversioner. Som analysmetod används innehållsanalys och som teoretiska utgångspunkter används teorier om medialisering, rasism och sociala representationer. Genom analysen byggdes konstruktionerna upp genom innehållet i texterna och de olika teman som uppkom i artiklarna. Resultaten presenteras i fyra olika kategorier som motsvarar olika former om rasism som identifierats i tidigare forskning. Hur flyktingarna konstrueras under de två olika åren skiljer sej speciellt mycket i Ilta-Sanomat och till en del också i Helsingin Sanomat. Skillnaderna har spår av rasism i olika grader. Detta syns till exempel i de teman som artiklarna behandlar, vem som blir intervjuade i artiklarna och hur avståndstagande artiklarna är. I Ilta-Sanomat under år 2015 konstrueras flyktingarna som ett problem för samhället och som människor som söker hjälp från andra länder fast de inte skulle behöva det. Under år 2022 görs det en skillnad mellan flyktingarna som kommer från utanför Europa och flyktingarna från Ukraina. Ukrainas flyktingar konstueras som människor som behöver hjälp och som är oskyldiga till den sitautionen som de befinner sej i. I Helsingin Sanomat är skillnaderna mellan konstruktionerna mindre tydliga men icke-europeiska flyktingar och flyktingarna från Ukraina skiljer sig ändå från varandra. Under de båda åren fokuserar konstruktionen på att flyktingarna är människor som behöver hjälp.
  • Blom, Maria (2024)
    Kundtjänstmedarbetare ställs dagligen inför utmanande situationer i sitt arbete, där de tillgängliga arbetsresurserna strider mot de hårda arbetskraven. Tidigare studier visar att socialt stöd är en betydande resurs som hjälper medarbetare att hantera dessa krav de ställs på i sitt arbete. Dessutom blir distansarbete en allt vanligare arbetsform. Syftet med denna avhandling är därmed att undersöka hur kundtjänstmedarbetare beskriver betydelsen av distansarbete samt vilken betydelse socialt stöd av kollegor och chefer har i deras arbete. Materialet till studien har samlats in genom semistrukturerade intervjuer bland medarbetare på en teletjänstcentral. I studien deltog fem respondenter från Finland och tre respondenter från Sverige. Materialet har analyserats med en tematisk analys. Resultaten visar en övergripande positiv attityd gentemot distansarbete och dess fördelar. Distansarbete har visat sig bidra till effektivare tidsanvändning, ökad trivsel samt en lugn och behaglig arbetsmiljö. Dessutom bidrar distansarbetet till en förändring i den sociala interaktionen och kommunikationen i arbetet. Socialt stöd beskrevs i form av emotionellt stöd och kamratstöd, hjälp med arbetsuppgifter, chefens sociala stöd samt feedback. Socialt stöd är en betydande resurs för distansarbetande kundtjänstmedarbetare, även om resultaten också visar mer likgiltiga attityder gentemot detta stöd. Eftersom en stor del av den tidigare forskningen inom teletjänstcentraler gjorts utanför Norden och Europa, bidrar denna avhandling till en nordisk synpunkt på socialt stöd inom kundtjänstarbete samt betydelsen av distansarbetet. Dessutom bidrar avhandling med kvalitativ forskning, i och med att den största delen av den tidigare forskningen inom ämnet varit kvantitativ. Ämnet är viktigt att belysa, eftersom distansarbetet blir en allt vanligare arbetsform och vi behöver öka förståelsen om vilken betydelse distansarbetet kan ha i arbetet. Samtidigt är det viktigt att förstå hur vi kan bidra till att stödja medarbetare i de krav de ställs på i sitt arbete, och vilka resurser som medarbetarna anser vara betydelsefulla i deras arbete.
  • Aburageef, Elin Emilia (2024)
    Individer från Mellanöstern är enligt statistik är mycket utsatta gällande rasism, hatbrott och diskriminering i Finland. Enligt Police University College hate crime report for 2018, så är muslimer på grund av t.ex. islamofobi och terrorism den mest utsatta gruppen för hatbrott i Finland. Forskning visar att Finland har presterat sämst av de nordiska länderna då det kommer till att anställa kvinnliga migranter. Diskussionen om flyktingar har dessutom varit en stor debatt inom politiken under de senaste åren, och socialt arbete har en central roll för hur politiken i landet utövas i praktiken. Syftet med magisteravhandlingen är att belysa de sociala myndigheternas behandling och bemötande av flyktingkvinnor med annan etnicitet och kultur, specifikt de som kommer från länder utanför Europa och EU. Avhandlingen uppmärksammar kvinnors upplevelser av bemötande och stöder ett feministiskt förhållningssätt inom socialt arbete som kritiskt granskar ojämlikhet och rasism i samband med de sociala myndigheternas bemötande, och vad detta har haft för konsekvenser för kvinnornas livssituation. Detta görs genom de teoretiska utgångspunkterna, critical race theory samt feministiskt socialt arbete, och avhandlingen följer en socialkonstruktionistisk epistemologisk utgångspunkt. Magisteravhandlingen utgår ifrån en kvalitativ ansats, där det empiriska materialet baseras på en analys av redan insamlat intevjumaterial för forskningen “Forced Migrants' Experiences of Family Reunification 2018-2020”, utförd av forskare Johanna Hiitola vid forskningsorganisationen Migrationsinstitutet i Åbo. Forskningen undersökte flyktingars upplevelser av familjeåterförening, och hur Finlands skärpta familjeåterföreningslagstiftning påverkar familjelivet för migranter med flyktingbakgrund. Det empiriska materialet består av åtta intervjuer med flyktingkvinnor från Mellanöstern. Analysmetoden som tillämpas är tematisk analys med abduktiv ansats. Resultatet från kodningen och analysen bildar fem olika omfattande teman: ”För lite, orättvis eller felaktig information”, ”De sociala myndigheterna upplevs icke-empatiska och tar inte individuella behov i beaktande”, ”Socialarbetarens kontakt och hjälp är opersonlig”, ”Socialarbetaren har hjälpt och stöttat”, samt ”Behov av förändring gällande bemötande”. I resultatet syns spår av både critical race theory, feministiskt socialt arbete och empowerment. Temana visar att flyktingkvinnorna har negativa upplevelser av de sociala myndigheterna. De beskriver för lite information, orättvis behandling och felaktig information som en del av problematiken. Dessutom upplevs de sociala myndigheterna vara icke-empatiska och ointresserade, med en oförmåga att ta individuella behov i beaktande. Socialarbetarens hjälp beskrivs som opersonlig, med ett fokus på det byråkratiska, men en oförmåga att hjälpa individens personliga problematik eller att fördjupa sig i individens situation. Trots negativa interaktioner, upplevs även positiva sammanhang där socialarbetaren har varit hjälpsam och stöttande. Kvinnorna upplever att det behövs en förändring gällande de sociala myndigheternas bemötande. Avhandlingen bidrar till ny kunskap om flyktingkvinnors upplevelser av de sociala myndigheternas bemötande, som förhoppningsvis kan hjälpa de professionella inom socialt arbete att navigera sitt arbete på ett mer jämlikt sätt.
  • Dahlqvist, Daniela (2024)
    I avhandlingen analyseras fyra nordiska högerpopulistiska partier varav två av partierna har kvinnoorganisationer och två har inte kvinnoorganisationer. Partierna som analyseras är Sverigedemokraterna, Sannfinländarna, Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet. Kvinnoorganisationerna som analyseras är Sverigedemokraternas kvinnoorganisation SD-kvinnor och Sannfinländarnas kvinnoorganisation Sannfinländska Kvinnor. De nordiska högerpopulistiska partierna hör enligt tidigare forskning till den så kallade PRH-partifamiljen. Avhandlingens syfte är se om det förekommer en skillnad mellan de nordiska högerpopulistiska partierna som har en kvinnoorganisation och de nordiska högerpopulistiska partierna som inte har kvinnoorganisationer i hur partierna integrerar jämställdhet i sin politik för att se om det förekommer en påverkan av existensen av en kvinnoorganisation. Avhandlingens material utgörs av politiska program publicerat på nätet av de fyra nordiska högerpopulistiska partierna och politiskt material och stadgar publicerat på nätet av de båda kvinnoorganisationerna. Metoden som har använts i avhandlingen är kvalitativ textanalys med analysfrågor som tar avstamp i tidigare teori och forskning om kvinnoorganisationer och jämställdhetspolitik. Tidigare forskning visar att populism som ideologi inte är intresserad av kön som särskiljande faktor människor emellan men att PRH-partier använder sig av kön och jämställdhet som retoriska verktyg i sin politik. Det teoretiska ramverket som analysen baserar sig på handlar om delmål för en effektiv jämställdhetspolitik i en Nordisk kontext. Delmålen för jämställdhetspolitik handlar om: en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämställd utbildning, jämn fördelning, jämställd hälsa och att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Avhandlingens analys visar att kvinnoorganisationernas existens har en påverkan på de nordiska högerpopulistiska partiers integrering av jämställdhet i sin politik. Analysen visar att alla fyra partier integrerar jämställdhet på något sätt i sin politik men att de partier som hade kvinnoorganisationer integrerade jämställdhet på de flesta nivåerna av de fyra partierna. Dock varierar de konkreta uppgifter som kvinnoorganisationerna har och avhandlingen visar att det finns en skillnad på den påverkan av integrering av jämställdhet som en kvinnoorganisation som har som huvudsaklig uppgift substantiell representation har och som en kvinnoorganisation som har som huvudsaklig uppgift deskriptiv representation har. Avhandlingens analys visar att även om partierna integrerar jämställdhet i sin politik så finns det en underliggande agenda i hur partierna integrerar jämställdhet i sin politik. Partierna integrerar jämställdhet och ramar in kön och jämställdhet i sin politik på ett sätt som enligt tidigare forskning och teori är typiskt för partier som hör till PRH-partifamiljen. Eftersom alla de högerpopulistiska partierna integrerar jämställdhet på något sätt i sin politik är det inte en fråga om nordiska högerpopulistiska partier integrerar jämställdhet i sin politik utan frågan om hur partierna integrerar jämställdhet. Därmed har det en betydelse om kvinnoorganisationernas egna politik integrerar jämställdhet på ett sätt som främjar jämställdhetspolitik och vad kvinnoorganisationernas huvudsakliga uppgifter är eftersom kvinnoorganisationer med en verksamhet som främjar jämställdhet och en substantiell påverkan som uppgift kan påverka hur det högerpopulistiska partiet i fråga integrerar jämställdhet i sin politik.
  • Nyberg, Tara (2024)
    Denna magisteravhandling granskar mediediskurser om solidaritet under den så kallade "flyktingkrisen" 2015–16. Solidaritet utforskas teoretiskt från flera perspektiv och diskuteras sedan som diskurser om flyktingmottagande. Studien intresserar sig för hurudana diskurser om solidaritet som uppkommer samt vad dessa diskurser berättar om den omgivande kulturen. En motsvarande diskursanalys har inte utförts i Norden, även om liknande studier går att finna i andra delar av Europa. Materialet som analyseras består av medietexter från stora dagstidningar i Sverige och Finland. Analysen förlitar sig på en teoridel som diskuterar solidaritet från makro- och mikroperspektiv. Teorin grundar sig även på ett kritiskt perspektiv som ämnar att lyfta fram maktstrukturer. Makroperspektivet består av en diskussion om solidaritet inom EU och den nordiska välfärdsstaten. Mikroperspektivet lyfter fram hur vissa migranter blir stämplade som mer "förtjänta" än andra, samt hur emotionell humanism kan fungera som hinder för strukturella förändringar. Teoridelen belyser hur flyktingmottagande och solidaritet konstrueras genom varierande syner på sociala band. Analysen lyfter fram hur asylsökande ofta konstrueras som passiva mottagare av hjälp, och granskar samtidigt hur medierna bidrar till diskursen om en "europeisk flyktingkris". Resultaten visar att det går att urskilja tre olika diskurser om solidaritet i finska och svenska medier under hösten 2015. Det framgår att två av dessa diskurser stöds av den kulturella hegemonin, medan den tredje kan tolkas som en utmanande diskurs. Diskurserna som urskiljs i materialet diskuteras som emotionell medmänsklighet, ekonomisk rationalism och politisk hängivenhet med en horisontell syn på relationer. Analysen visar hur en stor del av det som medierna ramar in som solidaritet även bör förstås som diskurser som stöder västerländsk individualism och nyliberal nationalism. De asylsökandes egna perspektiv faller i skymundan eftersom deras röster sällan hörs. Slutsatsen blir att solidaritet oftast konstrueras från ett perspektiv som centrerar nordbornas känslor eller nationens behov.
  • Flander, Nicole (2024)
    Antalet barnskyddsanmälningar har fördubblats de senaste 10 åren samtidigt som behovet för förebyggande åtgärder ökar. Under de senaste åren har det gjorts omfattande förändringar för att förbättra situationen för barnfamiljer. Dessa förändringar omfattar ibruktagandet av familjesocialarbete år 2015 och en klientdimensionering i barnskyddet år 2022 och 2024. Har dessa insatser förebyggt det växande behovet för barnskydd? Är socialarbetarna mindre överbelastade än tidigare? Har familjesocialarbete lyckats med dess förebyggande syfte? Syftet med denna avhandling är att utreda hur yrkesverksamma inom familjesocialarbete upplever att klientdimensioneringen i barnskyddet har inverkat på familjesocialarbetets verksamhet. Syftet är att utreda ifall klientdimensioneringen har inverkat i frågor kring familjesocialarbetets arbetsbelastning, arbetets kvalitet och barnets rättigheter enligt socialvårdslagen. Tidigare forskning indikerar att familjesocialarbete har överbelastats till följd av barnskyddets klientdimensionering sedan det första ibruktagandet år 2022. Tidigare forskning indikerar även att allt mer klienter i behov av barnskydd placeras i familjesocialarbete. Därtill har mängden barn som blivit brådskande omplacerade rakt ur familjesocialarbetets klientskap uppskattats ökat. I denna forskning har jag intervjuat familjesocialarbetets socialarbetare, socialhandledare och ledande socialarbetare genom semi-strukturerade gruppintervjuer. Materialet analyserades med en abduktiv kvalitativ innehållsanalys, med systemteori som teoretisk referensram. Resultaten indikerar att klientdimensioneringen har inverkat på familjesocialarbete inom följande områden: (1) klientprofilen (2) förväntningar på klientarbetet (3) arbetsbörda (4) arbetets kvalitet och (5) systemets omformatering. Sedan införandet av klientdimensioneringen har klientprofilen inom familjesocialarbetet kommit att bli allt mer mångfacetterad, med ökat krav på intensiva och snabba åtgärder. Klientarbetet beskrivs som reaktivt snarare än förebyggande, med ökade krav och förväntningar på klientarbetet. Klientdimensioneringen har även inverkat på arbetsvälmåendet i den omfattningen att klientprofilen uppskattas vara mer tidskrävande samtidigt som ledarskapet präglas av ökat klientarbete på sidan om förmansuppgifterna. Arbetets kvalitet uppskattas ha försämrats som resultat på ökad arbetsbörda. De anställda tacklar med känslor kring otilräcklighet, osäkerhet, orättvisa och etiska dilemman kring vilka klienter prioriteras över andra. Trots att den nya klientprofilen upplevs som mångfaceterad och tidskrävande, har denna utmanat de yrkesverksamma att utveckla deras kompetensområde. Samtidigt som klientdimensioneringen uppskattas ha utmanat familjesocialarbetets verksamhet, upplevs tanken vara god. Det omdiskuterades ett hopp för framtida klientdimensionering i familjesocialarbete. Resultaten belyser vikten i av att utvidga forskningen om familjesocialarbetets situation, som har en avgörande ställning för främjandet av barnfamiljers välmående. För framtida åtgärder bör samtliga områden beaktas i beslutstagande kring barnfamiljers trygghet och välmående. Fastän en klientdimensionering vore önskvärd i familjesocialarbete, bör samtliga konsekvenser för övriga förebyggande tjänster kartläggas.
  • Kivilahti, Nicole (2023)
    Socialt arbete har som uppgift att motverka diskriminering och marginalisering samt ge individer samma villkor i livet oberoende deras grundförutsättningar. Det finns begränsat med tidigare forskning om barns intersektionella status inom socialt arbete, vilket behövs för att kunna förstå hur olika samhällsstrukturer och maktdimensioner inom dem skapar ojämlika villkor hos barn. Syftet med denna magisteravhandling är att få kunskap om socialarbetares erfarenheter kring strukturellt socialt arbete med barn utifrån en intersektionell ansats. Fokus inriktas mot hur socialarbetare inom den offentliga sektorn delger erfarenheter och reflektioner om hur strukturer i samhället orsakar ojämlikhet hos barn. Forskningsfrågorna är: Vilka uppfattningar och erfarenheter har socialarbetare av olika dimensioner av intersektionell ojämlikhet hos barn? Hur reflekterar socialarbetare kring sin erfarenhet om hur samhällsstrukturer kan orsaka eller motverka ojämlikhet hos barn? Hur ser socialarbetare möjligheter att via strukturellt socialt arbete förbättra de samhällsstrukturer som möjligtvis orsakar ojämlikhet hos barn? I forskningen användes en intersektionalitetsteoretisk utgångspunkt för att få kunskap om barns intersektionella status där dimensionerna var etnicitet och rasifiering, kön och genus, funktionsnedsättning och ålder. Ur datamaterialet framkom även dimensionen om generationsöverskridande problem. Studien hade en kvalitativ forskningsdesign med socialkonstruktionistisk ansats. Empiriskt material insamlades via frågeformulär med öppna obligatoriska frågor och besvarades av 27 socialarbetare. Datamaterialet analyserades med tematisk analys i databehandlingsprogrammet Atlas.ti. Resultaten visar att alla socialarbetarna hade erfarenhet av att bevittna intersektionell särbehandling av barn på basis av etnicitet, genus, sexualitet, ålder, specialbehov och funktionsnedsättningar, samt generationsöverskridande problem, exempelvis svag socioekonomisk ställning och samhällsklass, samt psykiska problem som kan överföras från föräldrar till barn senare i livet. Resultaten visar att det finns marginaliserade barn inom varje intersektionella maktdimension, vilka ofta är sammanvävda med andra dimensioner, och då förstärker barns ojämlikhet. Skola, dagis och hemmet är platser där diskriminering och särbehandling av barn oftast äger rum. Socialarbetarnas erfarenheter visar att barnfamiljer ofta blir utan basservice, vilket kan leda till att mer intensiva stödåtgärder behövs i ett senare skede. Resultaten visar att en svag socioekonomisk ställning ansågs vara en ojämlikhetsfaktor. Socialarbetarna önskade att de kunde bevilja ekonomiskt stöd utan begränsning för barns fritidsaktiviteter samt åt föräldrarna. Samtidigt skulle barns marginalisering kunna förhindras via empowerment arbete med föräldrar. Socialarbetarna ansåg att socialpolitiska åtgärder borde göras för att minska på barns marginalisering och att professionella inom alla områden behöver mera kunskap och attitydförändrande skolning. Avhandlingen bidrar med ny kunskap om barns intersektionella status genom att studera etnicitet, genus, sexualitet, ålder, specialbehov och funktionsnedsättningar samt generationsöverskridande problem. Kunskapsbidraget är relevant för socialt arbete eftersom respondenterna som deltog i studien var socialarbetare som hade arbetserfarenhet från det offentliga fältet. Dessutom behandlades forskningsproblemet utifrån hur strukturellt socialt arbete kan motverka barns ojämlikhet. Fortsatt forskning behövs för att bättre förstå barns egna erfarenheter om diskriminering ur finländsk kontext samt för att kunna förändra på samhällsstrukturer som kan orsaka ojämlikhet hos barn.
  • Gröhn, Beata (2024)
    Det är en allmän upptäckt i valforskning att valdeltagandet har sjunkit i flera etablerade demokratier och att speciellt unga individer röstar mindre aktivt än äldre individer. En avgörande faktor för politiskt deltagande är att människor upplever att de har de färdigheter som deltagandet kräver och att de kan påverka politiken genom att delta. Begreppet politisk effektivitet (eng. political efficacy) används ofta då man beskriver människors uppfattade politiska färdigheter och möjligheter att påverka politiken. Politisk effektivitet anses ha två dimensioner, det vill säga extern politisk effektivitet och intern politisk effektivitet. Extern politisk effektivitet syftar på individens uppfattning om hens möjligheter att påverka politiken och hur väl beslutsfattare tar hänsyn till medborgarnas åsikter. Intern politisk effektivitet syftar på individens uppfattning om hens politiska färdigheter. Enligt tidigare forskning är individer som visar hög intern och extern politisk effektivitet mer benägna att rösta i val. Syftet med denna avhandling är att undersöka förhållanden mellan ålder och politisk effektivitet och hur deras interaktion påverkar valdeltagandet. Avhandlingen utforskar möjligheten att politisk effektivitet kan bidra med en ytterligare förklaring till skillnader i valdeltagande mellan olika åldrar. Avhandlingens analys baserar sig på datamaterial från Riksdagsvalundersökningen 2023. Datamaterialet analyseras med hjälp av kvantitativa statistiska metoder. Analysen innehåller både bivariat analyser och en medierande analys med en modererande komponent. Avhandlingens resultat visar att högre intern och extern politisk effektivitet har en positiv effekt på valdeltagande. Dock visade det sig att interaktionen mellan politisk effektivitet och ålder inte hade en signifikant effekt på valdeltagande. Detta innebär att skillnaderna i valdeltagande i olika åldrar inte går att förklara med hjälp av politisk effektivitet. Sammanfattningsvis bidrar avhandlingen med insikter i hur politisk effektivitet påverkar valdeltagandet och hur individens ålder påverkar dessa förhållanden. Avhandlingen betonar vikten av folkets politiska effektivitet för en fungerande demokrati. Utifrån resultaten föreslår avhandlingen att det kunde vara av nytta att tillämpa kvalitativa forskningsmetoder i framtida forskning om politisk effektivitet. Detta kunde bidra med djupare förståelse i hur politisk effektivitet utvecklas i olika åldersgrupper och vilka effekter det kan ha på valdeltagande.
  • Alexandersson, Fanny (2024)
    Syftet med min avhandling är att förstå hur nätverksmöten ser ut och reda ut vilka faktorer professionella inom socialvården anser att påverkar lyckade nätverksmöten. Avhandlingen tar del i att kartlägga professionellas kunskaper och färdigheter om nätverksmöten och på vilket sätt professionella i praktiken använder nätverksmöten som en arbetsmetod. Forskningsfrågorna i min avhandling är Hur beskriver professionella inom socialvården nätverksmöten de deltar i? och Vilka faktorer professionella inom socialvården beaktar som avgörande för lyckade nätverksmöten? Det empiriska materialet består av 14 semistrukturerade intervjuer med sju professionella. 5 socialarbetare och 2 socialhandledare har intervjuats första gången före och andra gången efter ett nätverksmöte. Materialet har jag analyserat med en teoristyrd innehållsanalys. Som teori har jag använt Seikkulas och Arnkils (2009) dialogiskt bemötande och de 6 allmänna faktorer om hur ett dialogiskt bemötande tillämpas på ett nätverksmöte. Resultaten visar att nätverksmöten professionella deltar på varierar mycket, både nätverksmötets struktur och professionellas erfarenheter. Den saknas en gemensam struktur för nätverksmöten, men lyckade nätverksmöten kräver också flexibilitet från deltagarna. På nätverksmöten beaktas klientens behov och resurser, men professionella förväntas klara sig själva. Samtidigt ordnas nätverksmöten för klienten, men domineras lätt av professionella. Som den tidigare forskningen betonas ett intresse för samarbete. Nätverksmöten kännetecknas inte av ett dialogiskt bemötande, oberoende av att det finns mycket kunskap på fältet. Ett hinder för dialogiskt bemötande är att professionella själv har ansvar över att lära sig god praxis. Variationen leder till att det är svårt för deltagarna att förbereda sig psykiskt för nätverksmöten. För att lyckade nätverksmöten åstadkoms krävs ett inre motiv från professionella att verkligen vilja samarbeta med nätverket och vara öppen, nyfiken och genuint intresserad av vad andra deltagare på nätverksmöte har att säga.
  • Koverskoi, Katja (2024)
    Syftet med denna avhandling var att bilda en uppfattning om HBTQIA+- personers erfarenheter av mödrarådgivningen. Jag valde att fokusera föräldrar i regnbågsfamiljers upplevelser eftersom tidigare forskning om ämnet är begränsad men den forskning som finns visar att det fortfarande finns heteronormativa normer inom mödrarådgivningen. Det har skett förändringar bland annat familjeledighetreformen vars syfte är att bland annat att inkludera olika familjekonstellationer. En annan förändring som skett är att moderskapslagen som trädde i kraft den första april år 2019. Vilket gör det möjligt för bland annat kvinnliga par att fastställa att båda är förälder till barnet innan födseln, ifall de skaffat barnet tillsammans genom assisterad befruktning (Justitieministeriet, 2019). I avhandlingen tolkas resultaten med hjälp av queerteorin eftersom queerteoretisk ansats belyser bland annat hur normerna kring sexualitet och kön påverkar regnbågsfamiljers upplevelser av mödrarådgivningen. Resultaten i avhandlingen bekräftar tidigare forskning om regnbågsfamiljers upplevelser av mödrarådgivningen. Generellt sett är föräldrarna nöjda med vården, men resultaten tyder också på att mödrarådgivningens struktur fortfarande präglas av heteronormativa normer och antaganden. Detta syns bland annat i enkäterna som blivande föräldrarna ombeds fylla i.
  • Ojutkangas, Aino (2024)
    Syftet med denna magisteravhandling är att undersöka om inkomster påverkar hur villig man är att göra ekonomiska uppoffringar för att värna om miljön i Finland. Det är viktigt att förstå hur villiga människor är att göra ekonomiska uppoffringar för miljön för att de politiska miljö- och klimatåtgärderna kan uppnå legitimitet bland medborgare. I och med att kostnader för de politiska miljö- och klimatåtgärderna verkar falla oproportionerligt mycket på de fattiga grupperna i samhället är det också samhälleligt relevant att utreda om det finns inkomstskillnader i viljan att göra ekonomiska uppoffringar för att värna om miljön. Även om frågan om människors vilja om att göra ekonomiska uppoffringar för att värna om miljön har utforskats i flera länder världen över, har den inte fått lika mycket uppmärksamhet i Finland. Därmed fyller min avhandling en kunskapslucka genom att bidra till förståelsen av viljan att göra ekonomiska uppoffringar för miljön i den finländska kontexten. För att undersöka sambandet mellan inkomster och viljan att göra ekonomiska uppoffringar för miljön utförde jag en kvantitativ enkätundersökning. Som forskningsdata använde jag mig av International Social Survey Programme (ISSP) och dess Environment modul från året 2020. ISSP är ett internationellt samarbetsprojekt av 44 länder runt om i världen. Dess Environment modul samlar in data om människors attityder till miljörelaterade frågor. Mina resultat visade dock att inkomster inte hade någon statistiskt signifikant effekt på viljan att göra ekonomiska uppoffringar för att värna om miljön i Finland. Trots att tidigare studier oftast har funnit att högre inkomster är associerade med en ökad benägenhet att göra ekonomiska uppoffringar för miljön, har vissa forskare också rapporterat icke-signifikanta effekter av inkomster. Således är mina resultat delvis överensstämmande med tidigare forskning. Däremot visade min studie att ideologi och utbildningsnivå hade statistiskt signifikanta effekter på viljan att göra ekonomiska uppoffringar för miljön, vilket är i linje med tidigare forskning. Enligt mina resultat är de som har högskoleutbildning eller som har vänster, mitten eller liberal ideologi mer villiga att göra ekonomiska uppoffringar för att värna om miljön jämfört med de som inte har högskoleutbildning eller som har höger eller konservativ ideologi. Effekten av ideologi och utbildning kan förklaras med att liberal ideologi och högre utbildning har kopplats till mer postmaterialistiska värderingar, vilket i sin tur ökar viljan att göra ekonomiska uppoffringar för att värna om miljön. Postmaterialistiska värderingar betyder att personen prioriterar livskvalitetsfrågor som miljön framför olika materialistiska frågor som ekonomi. Den icke-signifikanta effekten av inkomster i min studie kan delvis förklaras av att Finland är ett relativt välmående land, vilket kan innebära att effekten av inkomster på viljan att göra ekonomiska uppoffringar för miljön är mer beroende av individens ideologi än ekonomisk status. Framtida forskning kan fördjupa förståelsen av hur inkomster påverkar viljan att göra ekonomiska uppoffringar för miljön i olika nationella och kulturella kontexter.