Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by master's degree program "Utbildningsprogrammet i odontologi"

Sort by: Order: Results:

  • Klaile, Kim (2023)
    Otsikko: Helsingin yliopiston kliinisen vaiheen hammaslääketieteen opiskelijoiden kyky arvioida juurihoitojen vaikeutta ja tunnistaa juurihoitoja vaikeuttavia tekijöitä Työn aihe: Työ koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja kvantitatiivisesta tutkimuksesta. Kirjallisuuskatsauksessa käsiteltiin juurihoitojen vaikeusasteen arvioinnin merkitystä, arviointimenetelmiä, arviointia opetusympäristössä sekä juurihoidon ennustetta heikentäviä ja iatrogeenisille vahingoille altistavia tekijöitä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Helsingin yliopiston kliinisen vaiheen hammaslääketieteen opiskelijoiden kykyä tunnistaa juurihoitoa vaikeuttavia tekijöitä ja juurihoidon vaativuutta. Tutkimuksessa saatiin tietoa siitä, miten yliopisto ja kliininen opetus valmistavat opiskelijoita tunnistamaan juurihoitoja vaikeuttavia tekijöitä ja mitkä tekijät ovat opiskelijoille haastavia. Lisäksi selvitettiin opiskelijat suhtautumista juurihoidon vaativuuden arvioimiseen ja varmuutta arviointien teossa. Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten 5/2022 päivitetty Käypä Hoito -suosituksen (KH-suositus) juurihoidon vaativuuden arviointilomake toimii käytännössä. Materiaalit ja menetelmät: Tutkimukseen osallistui 20 opiskelijaa. Opiskelijat täyttivät esitietolomakkeeseen ja arvioivat kolme juurihoitotapausta. Tapauksiin sisältyivät kirjalliset anamneesit, rtg-kuvia ja valokuvia. Tutkimuksessa vaikeusasteen arviointilomakkeena käy. Tulokset: Tutkimuksessa havaittiin useampi opiskelijoille vaikea tekijä sekä yksi tekijä, jonka tunnistamisessa opiskelijoiden kokemus oli tilastollisesti merkittäviä. Naispuoliset opiskelijat suhtautuivat miehiä myönteisemmin vaativuuden arvioitiin. Vaativuuden arviointilomakkeessa ilmeni myös puutteita. Johtopäätökset: Opiskelijoiden on vaikea arvioida juurihoitojen vaativuutta. Siksi takia opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden hammaslääkäreiden olisi hyvä rutiininomaisesti arvioida tekemiään juurihoitoja käyttäen apunaan standardoitua menetelmää, joka käsittää useimmat vaikeuttavat tekijät. Tutkimuksessa havaittuja opiskelijoille haastavia tekijöitä voitaisiin myös painottaa enemmän opetuksessa.
  • Palomäki, Ville (2023)
    Tutkimuksen tavoitteet: Roiskeita, pisaroita ja bioaerosoleja syntyy monissa eri suun alueella suoritetuissa toimenpiteissä. Tutkimuksessamme mittaamme bioaerosolien syntyä erilaisten hammaslääketieteellisten instrumenttien kanssa simuloimalla toimenpiteitä oikeassa hoitohuoneessa simulaationuken kanssa. Suun alueen hoitotoimenpiteissä hoitohenkilökunnan altistumista roiskeille, pisaroille ja bioaerosoleille on tutkittu aiemmissa tutkimuksissa, mutta aiemmat tutkimukset ovat kohdistuneet erityisesti bioaerosolien aiheuttamaan bakteerikontaminaatioon. Aiemmissa tutkimuksissa ei olla kuitenkaan tutkittu henkilökunnan tai potilaan suoraa altistumista virusta sisältäville bioaerosoleille tai pisaroille. Tässä tutkielmassa keskityn erityisesti lähietäisyyden pisara- ja aerosolikontaminaatioon ja henkilökunnan suoraan altistumiseen. Tutkimusmenetelmät: Simuloimme SARS-CoV-2-viruksen kulkeutumista erilaisten suun alueen toimenpiteiden tuottamissa pisaroissa ja bioaerosoleissa käyttämällä ihmiselle ja eläimille vaaratonta Phi6- bakteriofagia malliviruksena. Simulaationukelle asetettiin suuhun tippaletku, josta syljeneritysnopeudella tuotettiin Phi6-virusliuosta. Hoitohuoneessa työskentelevän hammaslääkärin ja hammashoitajan lähietäisyyden altistumista tutkittiin kahdella rintapieleen kiinnitettävällä Button-keräimellä, lähietäisyydellä̈ olevilla solumaljoilla ja hoitotuolin viereen asetetuilla BioSamplereilla. Hoitohuoneeseen asetettiin lisäksi hoitotuolista eri etäisyyksille virusaerosoleja kerääviä solumaljoja. Näiden lisäksi aerosolien koostumusta tarkemmin mittasi Andersen-keräin. Lisäksi hammaslääkärin visiiristä otettiin osassa simulaatioista pyyhkäisynäyte. Tulokset ja johtopäätökset: Kolmitoimiruiskun spraytoiminnolla tuotti eniten virusaerosoleja tai -roiskeita. Kolmitoimiruiskua tulee käyttää harkiten. Tehoimua tulee käyttää oikeaoppisesti kaikkien roiskeita ja aerosoleja tuottavien instrumenttien kanssa. Kirurgisia suu- nenäsuojuksia tai hengityssuojaimia tulee käyttää kaikkien toimenpiteiden aikana. Visiiriä on suositeltavaa käyttää kaikkien aerosoleja tai roiskeita tuottavien hammastoimenpiteiden aikana. Punaisen kulmakappaleen käyttöä tulisi suosia turbiiniporan sijaan, mikäli se on tilanteeseen nähden mahdollista.
  • Maura, Tuuli (2022)
    TUTKIMUKSEN TARKOITUS: Tutkielmassa kootaan yhteen ajantasaisin tieto hopea-diamiinifluoridin (silver diamine fluoride, SDF) käytöstä alle kouluikäisten lasten maitohampaiden dentiinikarieksen hallinnassa suomalaisen terveydenhuollon näkökulmasta. MATERIAALIT JA MENETELMÄT: Materiaalina on käytetty pääasiassa PubMed-tietokannasta kesällä 2022 haettuja artikkeleita. Artikkelihaussa käytettiin hakusanoja silver diamine fluoride, caries, primary teeth, preschool children. Aineistoksi valikoitui yksi meta-analyysi sekä uusimmat satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset (randomized controlled trial, RCT). TULOKSET: SDF on bakteriosidinen yhdiste, joka ehkäisee biofilmin kasvua, lisää demineralisoituneiden kiilteen ja dentiinin remineralisaatiota, tukkii paljastuneita dentiinitubuluksia ja estää dentiinin kollageenin entsymaattista hajoamista. SDF, erityisesti vahvuus 38%, pysäyttää dentiinikarieksen etenemisen maitohampaissa tehokkaammin kuin plasebo tai fluorilakka ja vähintään yhtä tehokkaasti kuin lasi-ionomeeritäyte (p <0.001). Yleisin haitta on karioituneen dentiinin värjäytyminen käsittelyn jälkeen mustaksi, mikä on valtaosalle potilaista ja perheistä hyväksyttävää. JOHTOPÄÄTÖKSET: SDF on tehokas ja edullinen yhdiste, joka soveltuu osaksi lasten karieksen modernia nonrestoratiivista ja minimaalista invasiivista hoitoa. Aine on väritöntä nestettä, jota voidaan applikoida suoraan karioituneelle dentiinille ilman preparointia välttäen näin aerosolien muodostusta, ja sen käyttö on yksinkertaista ja edullista. Tämä on eduksi erityisesti hoidettaessa sellaisia alle kouluikäisiä lapsia, joiden ko-operaatio ei riitä paikkaushoidon toteuttamiseksi paikallispuudutuksessa. Pysäyttämällä maitohampaan dentiinikariesleesio voidaan pienentää pulpan ärtymisen, pulpiitin kehittymisen ja hampaan poiston riskiä. Näin voidaan saada hampaalle lisäaikaa, jotta hammas voidaan myöhemmin paikata yleisanestesiassa tai paikallispuudutuksessa tai hammas irtoaa luonnollisesti hampaiston vaidunnan myötä. Käytettäessä SDF:a kaviteetin preparoinnin ja paikkauksen sijaan on aerosolin välttäminen mahdollista, mikä tekee siitä relevantin materiaalin COVID-19 –pandemian aikana ja vastaavissa tilanteissa.
  • Wallin, Antonín (2023)
    Karies on maailmanlaajuisesti merkittävä sairaus, jonka juurisyitä ovat hiilihydraattipitoinen ravinto, epäsäännöllinen ruokailurytmi ja riittämätön suuhygienia. Suuterveyden taso on noussut viime vuosikymmeninä, jolloin iäkkäillä on yhä useammin omat hampaat suussaan. Iäkkäiden määrän kasvu lisää myös hoidettavien hampaiden määrää. Joskus omahoito on riittämätön, tai yksilön rajoitteet altistavat kariesvaurioille. Ikääntyessä usein hammaskaula on paljastuneempi ja alla oleva kiilteeltä suojaamaton dentiini tulee esille. Juurikaries voi edetä hampaan ympäri ja jopa hammasytimeen asti aiheuttaen infektioita. Tyypillisesti hammaslääkärin vastaanotolla karieksen pysäytykseen voidaan käyttää natriumfluoridi (NaF)- lakkaa ja myös lasi-ionomeeripaikkaus on usein käytetty lähestymistapa. Joissain tapauksissa invasiiviset hoitomenetelmät ovat hankalia potilaalle. Etenkin monisairaat iäkkäät ovat haavoittuvassa asemassa. Muistisairaudet vaikeuttavat potilaan orientaatiota hammashoitoon, jolloin käyntimäärien harventaminen on perusteltua. Tehokas menetelmä on Suomessa hypersensitiivisyyden hoitoon tarkoitettu hopeadiamiinifluoridi (Silver Diamine Fluoride, SDF) - lakkaus. Sen off-label käyttöä voidaan soveltaa karieksen pysäyttämiseen. Tutkimukset ovat osoittaneet sen olevan tehokas kerta-annostuksella, ja puolivuosittain tehtävällä sivelyllä vielä hyödyllisempi. SDF:n suurin haittapuoli on sen vaikutus hampaiden estetiikkaan, koska se tummentaa vauriokohdan mustaksi hopean aineenvaihduntatuotteiden takia. Näitä potilasryhmiä ovat hoitokodissa olevat monisairaat potilaat, joilla useimmiten on kognitiivisia ongelmia. Muita potilasryhmiä ovat lapset, joilla on useita vaikeita kariesvaurioita maitohampaissa. SDF on antanut lupaavia tuloksia karieksen pysäyttämiseen, mutta lisätutkimuksia kaivataan etenkin pitkäaikaisemmasta käytöstä. Myös vertailua muihin karieksen hallintatoimiin tulisi analysoida. SDF:n käytön hyödyistä tulisi myös informoida enemmän suuhoidon ammattilaisia, jolloin sen integraatio potilashoitoon voitaisiin kartoittaa tarkemmin.
  • Palkama, Miila (2022)
    Tutkielmassani esitän yksinkertaisen, luotettavan ja toistettavan 3D-sferoidimenetelmän suusyöpäsolujen invaasion mallintamiseen käyttäen sekä ihmis- että eläinperäisiä matriiseja. Tulokset on julkaistu artikkelissa: Naakka E ym. J Vis Exp. 2019. Protokollassa kuvaan kolmiulotteisen (3D) sferoidimallin lähtien soluviljelmän valmistuksesta aina solujen kuvaamiseen ja saatujen kuvien analysointiin Fiji ImageJ ja Ilastik ohjelmilla. Tämä 3D soluviljelymalli mahdollistaa syöpäsolujen tutkimisen olosuhteissa, jotka jäljittelevät in vivo ympäristöä todenmukaisemmin kuin perinteiset 2D soluviljelmät. Yksi merkittävä ero 3D ja 2D soluviljelmien välillä on soluväliaineen suurempi osuus 3D soluviljelmissä. Soluväliaineen on osoitettu vaikuttavan monimutkaisten mekanismien kautta esimerkiksi solujen ja kudosten kehitykseen ja erilaistumiseen geenejä säätelemällä, sekä syöpäsolujen invaasioon ja metastasointiin. Kaupallisesti on jo saatavilla useita mikroympäristöjä in vitro tutkimuksia varten, mutta yleisesti käytössä olevat eläinkudosperäiset matriisit (esimerkiksi hiirikudosperäinen Matrigel) eroavat kuitenkin proteiinikoostumukseltaan merkittävästi ihmisperäisistä matriiseista. Myogeelin, joka on valmistettu ihmisen kohdun myoomakasvaimesta prof. Salon työryhmässä Oulun yliopistossa, on osoitettu mallintavan hyvin kasvaimen mikroympäristöä. Esitettyä Myogeeli-sferoidi-metodia voidaan hyödyntää esimerkiksi lääkekehityksessä, sekä mahdollisesti tulevaisuudessa personoiduissa syöpäpotilaiden prekliinisissä hoitotutkimuksessa.
  • Nick, Auli (2021)
    Maailmanlaajuisesti noin 30-50% väestöstä kantaa alkoholiin liittymättömälle rasvamaksataudille (NAFLD) altistavaa PNPLA3-geenin I148M varianttia. Geenivariantin omaavilla yksilöillä triglyseridien retentio maksasoluihin voimistuu ja riski sairastua maksakirroosiin ja maksasolusyöpään kasvaa. Toisin kuin metaboliseen oireyhtymään assosioituvassa NAFLD:issa, geenivariantin aiheuttama maksan rasvoittuminen ei johda insuliiniresistenssiin, ja sen onkin osoitettu suojaavan kantajaansa sydän- ja verisuonisairauksilta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli vertailla leimattujen monityydyttymättömien rasvahappojen (PUFA) ja tyydyttyneiden rasvahappojen (SFA) metaboliaa eri PNPLA3-genotyyppejä edustavissa ihmisissä (in vivo) ja soluissa (in vitro). In vitro-kokeissa käytimme solumalleina ihmisen epidermoidikarsinoomasta eristetyn A431-solulinjan soluja, jotka ekspressoivat luontaisesti PNPLA3-geeniä (PNPLA3-WT). Muokkasimme CRISPR-Cas9-genomieditointimenetelmän avulla villityypin A431-soluista homotsygootin I148M (PNPLA3-KI) ja homotsygootin poistogeenisen (PNPLA3-KO) solulinjan, ja käytimme CLICK-chemistry-menetelmää tutkiaksemme varhaisen aikapisteen rasvahappometaboliaa PNPLA3-KI/KO/WT-soluissa. Havaitsimme homotsygootin I148M-geenivariantin omaavien yksilöiden VLDL-hiukkasten sisältämien triglyseridien PUFA-pitoisuuden laskevan sekä paaston että syömisen jälkeen verrattuna I148I homotsygootteihin. Lisäksi PUFA/SFA-suhde oli VLDL-triglyserideissä matalampi kuin vastaavissa kylomikroni-prekursoreissa I148M homotsygooteilla. In vitro-kokeissa havaitsimme PUFA:n kertyvän triasyyliglyseroleihin SFA:ta tehokkaammin PNPLA3-KI- ja PNPLA3-KO-soluissa ja fosfatidyylikoliinien (PC) vähenevän verrattuna villityypin soluihin. Erityisesti PUFA-rikkaat diasyyliglyserolit akkumuloituivat PNPLA3-KI- ja PNPLA3-KO-soluihin lipolyyttisissä olosuhteissa. Vastaavasti ihmisen maksasoluissa PUFA-rikkaat triglyseridit kertyivät ja PC:t vähenivät homotsygooteilla I148M-kantajilla verrattuna I148I homotsygootteihin. Näiden tulosten perusteella PNPLA3-I148M näyttää olevan geenitoiminnan hävittävä loss-of-function mutaatio, jossa PNPLA3-aktiivisuuden menetys heikentää diasyyliglyserolien hydrolyysiä/transasylaatiota johtaen PUFA:n kertymiseen neutraalilipideihin maksasoluissa. Tässä suhteessa PNPLA3-NAFLD poikkeaa niin sanotusta metabolisesta NAFLD:sta, jossa maksaan kertyy tyypillisesti SFA:ta sisältävää rasvaa. Löydöksemme saattavat osaltaan selittää, miksi rasvamaksasta huolimatta PNPLA3-NAFLD ei altista metaboliselle oireyhtymälle.
  • Makkonen, Katriina (2021)
    Tutkielman tarkoituksena on tutustua kirjallisuuteen koskien ikääntymiseen ja sen vaikutuksesta parodontiumiin ja suun terveyteen. Ikääntyneillä on useasti tekijöitä, jotka voivat lisätä riskiä parodontiitille. Lisäksi tutkielmassa käsitellään parodontiumin ja suun fysiologisia muutoksia ikääntyessä ja pohditaan niiden yhteyttä parodontiittiin. Ikääntymiseen liittyy monia erilaisia fysiologisia ja yleisterveydellisiä muutoksia. Näiden erilaisten tekijöiden tuntemisen ja tutkimisen tärkeys on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmenien aikana väestön keski-iän noustessa. Yhä useampi ikääntynyt säilyttää hampaansa, kun vanhusväestön suun terveys on parantunut. Lisäksi hammasimplanttien omaavien määrä on kasvamassa. Nämä tekijät ovat johtaneet parodontaalisairauksien määrän kasvuun ikääntyneillä ja sen seurauksena tarve korkealaatuiseen suunterveydenhoitoon on lisääntynyt. Omien hampaiden säilyminen sekä implantit ikääntyneillä lisäävät elämänlaatua mutta hoitamattomina ne myös lisäävät riskiä erilaisille sairauksille. Parodontaali-infektiot ja hampaiden menetys lyhentävät elinikää ja heikentävät elämänlaatua. Suun sairauksilla on vaikutusta myös systeemisesti, kun bakteereita pääsee elimistöön verenkierron, aspiraation tai ruuansulatusjärjestelmän kautta.
  • Oura, Riki (2021)
    Background: Masticatory ability depends on occlusal status and bite force. No method to diagnose the impairment of masticatory function (MF) in older adults exists. Objectives: We determined MF using five signs. In addition, we examined the relationship between MF and the need for daily assistance in older adults living in long-term care (LTC). Methods: A comprehensive clinical oral examination was conducted on 393 residents who lived in LTC in Helsinki, Finland. In addition, nurses collected background information on residents using a questionnaire and medical records. The status of MF was determined with five signs: mouth dryness, visible food residue on oral or denture surfaces, ability to keep the mouth open during the examination, clearness of speech, and diet of pureed or soft food. MF score points of 0-2 were given according to the level of impairment indicated by each sign and categorized as 0-3 no, 4-6 moderate, and 7-10 severe impairment. Participants were divided into three groups accordingly. Residents' need for daily assistance was assessed based on three activities: maintaining oral hygiene, movement, and eating. The level of cognition was also determined. Results: Of participants, 20.7% showed severe and 40.8% moderate impairment of MF. Impaired MF was associated with cognitive disease and increased need for assistance with daily activities. Conclusions: MF score based on the five symptoms can be used to determine impairment of MF. Impairment was common and associated with dementia and need for daily assistance in older adults living in LTC.
  • Yli-Urpo, Simeoni (2023)
    Johdanto: Suun terveydenhuollon toimenpiteissä syntyy erilaisia bioaerosoleja. Aiempi tutkimus suun terveydenhuollon bioaerosolien leviämisestä tarkastelee aihetta enimmäkseen bakteerien näkökulmasta. Hammashoidon aerosolin on havaittu sisältävän paitsi potilaan suusta ja ylähengitysteistä tulleita bakteereita, myös vesijärjestelmän bakteereita. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää interventioiden merkitystä suun terveydenhuollon toimenpiteissä selvittäen tehoimun merkityksen mikrobikuorman vähentäjänä ja nykyisten interventiotoimien riittävyyttä. Menetelmät: Tutkimusmateriaalin keräys on toteutettu potilassimulaatiossa kahden viikon aikana hammastoimenpiteiden harjoitteluun tarkoitetulla fantom-harjoittelupäällä, joka oli aseteltu tuoliin kuten oikeakin potilas. Sylkenä toimi Phi-6-virusliuos ja syljeneritysnopeus vastasi normaalia leposyljeneritystä. Phi-6-virus on ihmiselle vaaraton palkokasvien bakteerien virus, joka on tieteessä käytetty virus mallintamaan ihmisille vaarallisia viruksia, ja rakenteellisesti hyvä myös mallintamaan SARS-CoV-2:ta. Lisäksi nukella oli hengitystä simuloiva virusaerosolia tuottava tekohengitys simuloimaan normaalin potilastilanteen ilmanvirtauksia toimenpidealueen lähellä. Ilmasta aerosolia kerättiin kahdella BioSampler- ja kahdella Andersen-keräimellä. Hiukkas- ja aerosolimäärää ilmasta mitattiin OPS- ja CPC-keräimellä. Lisäksi huoneeseen oli asetettu solumaljoja. Simuloidut hammastoimenpiteet olivat poraaminen, ultraäänipuhdistus, sekä kolmitoimiruiskun ilma- ja vesi+ilma -toiminnot. Lisäksi testasimme referenssiksi pelkkää nebulisaattoria. Tulokset: Tehoimun kanssa pystyttiin vähentämään aerosolikuormaa merkittävästi. Tehoimulla saatiin vähennettyä merkittävästi myös pelkällä nebulisaattorilla tuotettua virusaerosolia, mikä osoittaa tehoimun tärkeyttä. Eniten aerosolia hammastoimenpiteistä tuotti kolmitoimiruisku. Pohdinta: Tehoimun merkitys hammashoitohenkilöstön aerosolialtistuksen vähentämisessä on merkittävä. Tehoimua tulisikin käyttää oikeaoppisesti bioaerosolialtistuksen vähentämiseksi aerosolia tuottavissa toimenpiteissä.
  • Matikainen, Joonas (2023)
    Työ koostuu huolellisesti kerätyn tieteellisen aineiston pohjalta kirjoitetusta katsausartikkelista. Työn tarkoituksena on ollut kartoittaa tämänhetkisen syöpälääketestauksen menetelmiä ja niiden kehitysmahdollisuuksia sekä koota uusimpaan tieteelliseen tietoon perustuva katsausartikkeli, jonka sisältö on lukijalle informatiivistä ja loogisesti etenevää. Artikkelin pääpainona on ollut suun- ja kaulan alueen syöpien lääketestaus sekä humaaniperäinen syöpäsolujen kasvatusympäristö. Aluksi katsauksessa kartoitetaan tämän hetkisten syöpälääketutkimusten ongelmakohtia sekä tutkimusten kehittämisen tarvetta. Artikkelissa paneudutaan niihin mikrotason tekijöihin, jotka vaikuttavat in vivo -syöpäkudoksessa ja joiden puuttuminen vaikeuttaa uusien lääkeainekandidaattien tunnistamista syöpälääketutkimuksissa. Katsaus kuvaa menetelmiä, joilla in vitro -suun ja nielun alueen syöpien lääketutkimuksia voidaan kehittää paremmin mallintamaan eläviä kudoksia luotettavamman syöpäsolujen lääkehoitovasteen määrittämiseksi. Katsauksessa tutustutaan humaanikudosperäiseen syöpäsolujen kasvatusympäristöön, solun ulkoiseen matriksiin ja sitä vertaillaan nykyisin yleisesti käytössä oleviin matrikseihin ja muihin soluviljelutapoihin. Artikkelissa selvitetään humaaniperäisen matriksin onnistuneita käyttökohteita syöpälääketutkimuksissa sekä kuinka humaanikudosperäiset matriksit ovat osoittautuneet paremmin kuvaamaan syöpälääkkeiden todellista kliinisissä kokeissa todettua tehoa kuin tällä hetkellä käytössä olevat matriksit. Lopuksi on lyhyt pohdinta humaaniperäisten solunulkoisten matriksien tulevaisuudesta. Katsauksessa havaittiin humaanikudosperäisten solun ulkoisten matriksin toimivan luotettavimpana syöpäsolujen kasvatusympäristönä. Tulevaisuuden syöpälääketutkimuksessa olisi tärkeää löytää in vitro -olosuhteet, jotka parhaiten mallintaisivat myös syövän mikroympäristöä ja näin parantaisivat tulosten luotettavuutta. Katsaus voi tarjoita syöpätutkijalle keinoja syöpälääketutkimuksen kehittämiseksi.
  • Virtamo, Ella (2021)
    Juurihoidon tavoitteena on juurikanavien infektion eliminaatio sekä mikro-organismien ja kudosnesteiden pääsyn esto juurikanaviin. Tämä saavutetaan kemomekaanisella preparoinnilla ja juurikanavien tiiviillä täytöllä. Nykyään käytetään yleisimmin täyttömateriaaleina guttaperkkanastojen ja endodonttisen sealerin yhdistelmää. Sealerin päätehtävänä on täyttää guttaperkkanastojen ja dentiiniseinämän välille jäävät aukot sekä guttaperkkanastojen välille jäävä tila. Koska sealerit voivat joutua periapikaalisten kudosten kanssa kosketuksiin, sealereiden tulisi olla mahdollisimman kudosystävällisiä. Tämän lisäksi olisi toivottavaa, että sealerit olisivat antimikrobiaalisia, mahdollisimman vähän kudosnesteisiin liukenevia, tarpeeksi radio- opaakkeja näkymään röntgenkuvissa ja mahdollisimman helppokäyttöisiä. Tämän tutkielman tavoitteena on vertailla markkinoilla olevien sealereiden sytotoksisuuksia, teknisiä ominaisuuksia ja käyttöön liittyviä tekijöitä. Tarkoituksena on selventää sealereiden vaikutusta lähikudoksiin kemiallisella tasolla sekä käydä läpi eri sealertyyppien koostumuksia. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Aineistona käytetyt rewiew-artikkelit ovat haettu PubMedistä hakusanoilla ”root canal sealer cytotoxic zinc oxide eugenol”, ”root canal sealer cytotoxic epoxy resin”, ” root canal sealer cytotoxic calcium hydroxide”, ” root canal sealer cytotoxic methacrylate”, ” root canal sealer cytotoxic mta” ja ” root canal sealer cytotoxic silicone”. Käytetyt artikkelit on julkaistu 2000-luvulla. Tutkielmassa on huomioitu vain ihmissoluilla tehdyt tutkimukset ja käsitellään vain markkinoilla jo olevia sealereitä, ei kehitteillä olevia. Tutkielmassa on käytetty lähteenä myös Textbook of Endodontologyä (Bergenholtz, Hørsted-Bindsley, Reit, 2009). (190 sanaa)
  • Aallonen, Riina (2022)
    Tämän syventävän tutkielman tarkoituksena oli tehdä kirjallisuuskatsaus karieksen hallintaan käytetyistä menetelmistä aikuisilla hammaslääkärin vastaanotolla sekä selvittää, onko näiden menetelmien käytön hyödyistä näyttöä aikuisilla. Aineistoksi valittiin artikkeleita PubMed -tietokannasta. Hakusanoina käytettiin seuraavia: dental caries, caries risk assessment, caries prevention, caries management ja adults. Materiaaleina toimivat lisäksi Karies (hallinta) Käypä hoito -suositus, 2020 sekä oppikirja Caries Management – Science and Clinical Practice, 2013. Karies on yleinen biofilmivälitteinen sairaus, joka aiheuttaa hampaan kovakudosten vaurioita. Suomessa todetaan joka viidennellä yli 30-vuotiaalla ainakin yksi karieksen vuoksi hoitoa vaativa hammas. Karieksen hallitsemiseksi täytyisi määrittää potilaan kariesriski haastattelun ja kliinisen tutkimuksen yhteydessä ilmenevien kariesta aiheuttavien tekijöiden perusteella. Karieksen hallinnassa tulee kiinnittää huomiota yksilöllisesti reikiintymistä aiheuttaviin syihin ja määrittää yksilöllinen hoitoväli ja -suunnitelma potilaan kariesriski huomioiden. Huomiota tulee kiinnittää myös potilaan omahoitoon, mutta tämä jätetään tämän katsauksen ulkopuolelle. Vastaanotoilla käytettäviä karieksen ehkäisymenetelmiä ovat erilaiset fluorikäsittelyt, molaarien ja premolaarien pinnoitukset sekä uudempana menetelmänä resiini-infiltraatio. Kirjallisuuden mukaan vastaanotoilla tehdyistä fluorikäsittelyistä sekä pinnoitteiden ja approksimaalisen resiini-infiltraation käytöstä on todettu olevan hyötyä karieksen hallinnassa myös aikuisilla. Klooriheksidiinin rutiinin käytön ei katsota olevan toimivaa karieksen ehkäisyssä tai pysäytyshoidossa.
  • Kerdari, Hizha (2024)
    Arvion mukaan vuonna 2008 jopa joka kahdeksas kaikista Helsingin kaupungin suunterveydenhuollon vastaanottokäynneistä oli päivystysluonteisia. Tästä huolimatta päivystystilanteiden toimintamalleihin ei kuitenkaan ole omaa Käypä hoito -suositusta. Päivystystaitojen hallinta on hammaslääkärille erityisen tärkeätä, sillä päivystystilanteet ovat yleensä ennalta arvaamattomia ja vaativat kliinikolta nopeaa päätöksentekokykyä. Katsauksessa arvioin ja analysoin aiemman kirjallisuuden perusteella päivystyksellisissä tilanteissa yleisten kariologisten vammojen diagnostiikkaa ja hoitoa. Lähdeaineiston olen hakenut Pubmedista ja Google Scholarista hakusanoilla "dental emergency" ja "pain", lisäksi olen käyttänyt aineistona myös kariologian ja endodonttian oppikirjoja, luentoja ja tieteellisiä aikakausilehtiä. Katsauksen avainsanat ovat hammassärky ja karies. Katsaus tarkastelee karieksen esiintyvyyttä Suomessa ja hammassärkypäivystykseen hakeutumisen syitä sekä päivystyspotilaan tutkimista. Käsittelen myös karieksen etiologiaa, diagnostiikkaa ja syvän karieksen hoitoa vitaaleissa hampaissa. Jätän tässä työssä huomioitta muut tärkeät päivystyksellisesti tärkeät vaivat, kuten pulpiitin ja lohkeamien etiologian, diagnostiikan ja hoidon, ja keskityn erityisesti syvän karieksen hoitoon, joka on myöskin hyvin tärkeä päivystyksellinen vaiva. Pyrin antamaan yhteenvedon kariologisten ensiaputoimenpiteiden tuoreista hoitokäytännöistä ja niiden merkityksestä vitaaleissa hampaissa. Pohdinnassa arvioin löytämäni kirjallisuuden merkitystä ja analysoin sen vaikutusta kariologisten ensiaputoimenpiteiden parantamiseen. Yhteenvetona tämä katsaus tarjoaa kertausta ja mahdollisuuden syventää omaa osaamista vitaalien hampaiden kariologisten ongelmien diagnostiikkaan ja hoidon ymmärtämiseen ja kehittämiseen.
  • Karttunen, Anni (2022)
    Tutkimuksen tarkoitus: Lehmänmaitoa korvaavien kasvipohjaisten juomien kulutus on kasvanut maailmanlaajuisesti viime vuosina. Kasvipohjaisia juomia markkinoidaan terveellisenä vaihtoehtona lehmänmaidolle, vaikka varsinaista tutkimustietoa kasvipohjaisten juomien terveysvaikutuksista löytyy verrattain vähän erityisesti suun terveyden osalta. Tämän tutkielman tarkoituksena on perehtyä maitoa korvaavien kasvipohjaisten juomien ja suun terveyden yhteyteen. Materiaalit ja menetelmät: Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta, jonka aineisto on haettu toukokuussa 2020 Pubmedin ja Google Scholarin tietokannoista. Aineistosta valikoitiin artikkelit, jotka käsittelivät kasvipohjaisten juomien yhteyttä suun terveyteen tai kasvipohjaisten juomien ravitsemuksellista laatua, jolla voitiin olettaa olevan merkitystä suun terveyteen. Tulokset: Eri kasvipohjaisten juomien välillä havaittiin suuria eroja mutans-streptokokkien biofilmin muodostuksen ja sokereista fermentoitavien happojen tuotannon suhteen. Kasvipohjaisten juomien sisältämä sokeri on vapaata sokeria ja siten bakteerien hyödynnettävissä. Tulosten pohjalta useat kasvipohjaiset juomat, erityisesti makeutetut, saattavat olla kariogeenisia eli hammaskariesta aiheuttavia. Kasvipohjaisten juomien ravintoainepitoisuuksissa on suurta vaihtelua muun muassa kalsium-, fosfaatti-, D-vitamiini- ja fluoridipitoisuuksien suhteen. Johtopäätökset: Korvatessa ruokavaliossa lehmänmaito kasvipohjaisilla juomilla on otettava huomioon mahdolliset terveysvaikutukset. Ravitsemusneuvonnassa sekä karieksen hallinnan suunnitelmissa ensisijaisena suosituksena tulisi kasvipohjaisten juomien osalta olla sokeroimattomien kasvipohjaisten juomien käyttö sokeroitujen sijaan. Kasvipohjaisten juomien ravintoainepitoisuudet tulisi ilmoittaa selkeästi pakkausten ravintoarvomerkinnöissä, jotta kuluttajilla olisi mahdollisuus vertailla tuotteita ja huomioida sekä yleisterveyteen että suun terveyteen vaikuttavat tekijät.
  • Koivisto, Vilma (2023)
    Hyaluronihapolla tehdyt kasvojen täyteainehoidot ovat yleistyneet maailmalla viime vuosina runsaasti ja niiden suosio on nähtävissä myös Pohjoismaissa. Toisin kuin naapurimaissamme, Suomen lainsäädäntö ei vaadi täyteainehoitojen tekijältä sairaanhoitajan tai hammaslääkärin/lääkärin koulutusta. Täyteaineet luokitellaan Euroopassa luokan III lääkinnällisiksi laitteiksi. Lainsäädäntö ei vaadi tämän luokan tuotteilta laadunvalvontaa eikä laki velvoita valmistajia toimittamaan tietoja laitteen turvallisuudesta tai tehokkuudesta. Kirjallisuudessa täyteainehoitojen vakavat komplikaatiot luokitellaan harvinaisiksi. Näissä tutkimuksissa täyteainehoitojen tekijöinä ovat olleet esteettisen lääketieteen asiantuntijalääkärit, joilla on ollut mahdollisuus ja tietotaito hoitaa ensiapua vaativia potilaita heti, jolloin myös viivästyneen hoidon seurauksena tapahtuvat komplikaatiot vähentyvät. Vakavia komplikaatioita ovat kudosnekroosi, sokeutuminen ja aivoinfarkti. Merkittäviä komplikaatioita ovat myös biofilmin indusoimat infektiot, jotka johtuvat tyypillisesti tekijöiden puuttuvasta terveydenhuoltoalankoulutuksesta sekä esteettisen lääketieteen osaamattomuudesta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää eri komplikaatiotyyppejä, joita esiintyy suomalaisessa aineistossa ja pohtia komplikaatioiden hoitoa. Erilaisiin komplikaatiotyyppeihin tutustuttiin kirjallisuuden avulla ja sen pohjalta suunniteltiin tutkimuksen kyselylomake. Tutkimuskutsua jaettiin sosiaalisen median ryhmissä, jotka olivat suunnattu esteettisistä toimenpiteistä kiinnostuneille henkilöille. Tutkimuskutsu lähetettiin myös täyteainehoitoja tarjoavan yrityksen asiakasrekisterille, jossa oli 1102 vastaanottajaa. Aineisto kerättiin sähköisellä lomakkeella keväällä 2023. Vastauksia tuli yhteensä 100. Kyselyn perusteella ilmeni, että eniten täyteainehoitoja tekevillä henkilöillä ei ole terveydenhuoltoalankoulutusta. Tutkimukseen vastanneiden hoidossa eniten käytetty täyteainemerkki oli yksi suosituimmista Suomessa käytettävistä hyaluronihappopohjaisista valmisteista. Tuotteesta ei ole julkaistu lainkaan tieteellisiä julkaisuja eikä sen käyttöä ole hyväksytty esimerkiksi Yhdysvalloissa. Yleisin komplikaatiotyyppi oli injektioalueella alueella esiintyvät patit, joita esiintyi 60 %:lla vastaajista. Kyselyyn vastanneilla esiintyi myös vakavia komplikaatioita, kuten täyteaineen päätyminen verenkiertoon. Kasvojen täyteainehoitoja voidaan pitää korkean riskin toimenpiteenä. Täyteaineen päätyminen verenkiertoon voi johtaa pahimmillaan potilaan kuolemaan, mikäli ensiapua ei aloiteta riittävän ajoissa. Mahdollista on, että täyteainehoitojen lisääntyessä komplikaatiot tulevat lisääntymään, etenkin jos Suomen lainsäädäntöä ei tiukenneta.
  • Linna, Riikka (2022)
    Kestävä kehitys on noussut ajankohtaiseksi aiheeksi eri yhteiskunnan aloilla. Myös hammaslääketieteen peruskoulutuksessa kestävä kehitys tulisi huomioida aiempaa kokonaisvaltaisemmin. Nykyaikainen terveydenhuolto ei ole pitkällä aikavälillä kestävää lisääntyvän kysynnän, kasvavien kustannusten ja suuren ympäristökuorman vuoksi. Hammashoidon saralla kestävän kehityksen ytimessä on korkealaatuisen suusairauksien ennaltaehkäisyyn keskittyvän hammashoidon tarjoaminen. Tässä tutkielmassa tutustutaan kestävään kehitykseen ja hammashoitoon liittyviin lainsäädöksiin, erilaisiin suosituksiin ja kansainvälisiin sopimuksiin. Lisäksi selvitetään kuinka kestävä kehitys huomioidaan hammaslääketieteen peruskoulutuksessa eri puolilla maailmaa, ja tutustutaan aiheesta julkaistuun kirjallisuuteen. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineisto on kerätty terveydenhuollon erilaisten organisaatioiden, oppilaitosten ja muiden asiaa käsittelevien tahojen julkisilta internetsivuilta sekä Pudmedin, Ovid Medlinen ja Scopuksen tietokannoista. Tulosten mukaan hammaslääketieteen peruskoulutusta tarjoavissa oppilaitoksissa opetetaan melko vähän ympäristökestävyyteen liittyviä asioita. Sekä kehittyvien että kehittyneiden valtioiden hammaslääketieteen opiskelijoiden osalta ilmeni puutteita tietotasoissa ja/tai toimintatavoissa liittyen ympäristökestävään hammashoitoon. Myös muun muassa puutteet vastuuntunnossa tai eettisessä sitoutumisessa sekä erilaiset rajoitteet voivat osaltaan vaikuttaa asiaan. Lisäkoulutuksen tarve näyttäisi olevan laajempaa kehittyvissä valtioissa. Kaikki Suomen hammaslääketieteen koulutusohjelmaa tarjoavat yliopistot ovat sitoutuneet kestävän kehityksen huomioimiseen opetuksessa. Kestävä kehitys olisi hyödyllistä sisällyttää pakollisena teemana hammaslääketieteen peruskoulutuksen opetussuunnitelmaan maailmanlaajuisesti. Aiheesta tarvitaan lisää tutkimuksia, jotka voisivat tarjota lisätietoa nykytilanteesta ja edistää mahdollisimman tehokkaiden opetusmenetelmien löytämistä ja integroimista osaksi opetussuunnitelmia. Tutkimuksessa saatuja tuloksia voidaan hyödyntää hammaslääketieteen peruskoulutuksen kehittämiseen. (200 sanaa)
  • Jansson, Sofia (2021)
    Kiinteiden kojeiden kehitys alkoi Yhdysvalloissa 1900-luvun alkupuolella. Hampaaseen kiinnitettävän braketin, braketin uran läpi kulkevan kaarilangan, renkaiden ja niihin kiinnitettävien tuubien, sekä apuosien avulla, voidaan hampaita liikuttaa monessa eri suunnassa. Kiinteät kojeet ovat siksi monipuolisia ja laajalti käytettyjä erilaisten purentavirheiden hoidossa. Niiden käyttö vaatii kuitenkin hammaslääkäriltä paljon osaamista ja ymmärrystä oikean hoitotuloksen saavuttamiseksi. Suurin osa nykyisin käytettävistä braketeista on modernin ortodontian oppi-isänä tunnetun Edward H. Anglen kehittämään edgewise-braketin erilaisia muunnelmia. Syventävän tutkielman tavoitteena oli kirjallisuuskatsauksen sekä kliinisen potilastapauksen avulla perehtyä kiinteiden kojeiden käyttöön hampaiston oikomishoidossa. Kirjallisuuskatsauksessa keskityttiin erityisesti kiinteiden kojeiden komponentteihin ja niiden käyttöön hammaslääkärin toimesta. Lisäksi käsiteltiin kiinteiden kojeiden historiaa ja kehityskaarta. Tutkimusaineistona käytettiin ortodontian oppikirjallisuutta ja aiheista laadittuja tieteellisiä julkaisuja. Julkaisujen haussa käytettiin Medline -tietokannan Pubmed -käyttöliittymää. Tutkielman toinen osuus käsitteli 10-vuotiaan pojan oikomishoidon kulkua HUS Suusairauksien opetus- ja hoitoyksikössä, sisältäen kliinisen teoriaosuuden sekä hänelle tekemäni kliiniset toimenpiteet hoitojakson aikana. Potilaan purennan ongelmana oli alkuvaiheessa traumaattinen syväpurenta, horisontaalinen ylipurenta ja hampaiden ahtaus. Ongelma päädyttiin hoitamaan kiintein kojein. Hoidon suunnittelua ja toteutusta hankaloitti potilaan pysyvän toisen premolaarin puuttuminen alaleuassa. Ongelman ratkaisemiseksi maitohampaaseen d.75 tehtiin hemisektio ennen kiinteää kojeistusta. (178 sanaa)
  • Järvinen, Hertta (2023)
    Suun punajäkälä (OLP) on krooninen tulehduksellinen sairaus, jota esiintyy suun limakalvolla. OLP:tä sairastaa noin 0,5–4,0 % väestöstä. Sairauden etiologia on tuntematon, mutta taustalla vaikuttavat autoimmuunisairauden mekanismit. Kirjallisuudessa on raportoitu OLP:n mahdollisesta yhteydestä kilpirauhassairauksiin, osin sairauksien yhtenevän autoimmuunitaustan takia. OLP kuuluu suusyöpävaaraa lisääviin tiloihin. Malignisoitumisriski on noin 1 %. Näiden syventävien opintojen tarkoituksena oli selvittää olemassa olevasta tutkimustiedosta OLP:n sekä kilpirauhassairauksien yhteys toisiinsa sekä assosioituuko kilpirauhassairaus tietyntyyppiseen OLP:hen tai onko leesioiden sijainnissa tai oireilussa eroa sen perusteella, onko potilaalla kilpirauhassairaus vai ei. Tutkimus tehtiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena Pubmed ja Scopus tietokannoista, sisällyttäen OLP:tä ja kilpirauhassairauksia käsittelevät tutkimukset. Artikkelit suodatettiin otsikon ja sisällön perusteella ja täydennettiin hakutulosten lähdeluetteloista. Kaksikymmentäneljä tutkimusartikkelia täytti sisäänoton kriteerit. OLP-potilaita oli tutkimuksissa keskimäärin 254. Keski-ikä oli potilaille keskimäärin 54,4 vuotta. Tutkituista 74,0 % oli naisia. Verrokkeja oli keskimäärin 982. Verrokkiryhmät vastasivat ikä- ja sukupuolijakaumaltaan tutkimusryhmiä. Kilpirauhassairaiden potilaiden prosentuaalinen osuus OLP-potilaista oli 19,3 % ja verrokeista 10,0 %. Yleisin kilpirauhassairaus OLP-potilailla oli hypotyroidismi, 77,3 %. Lichenleesioiden sijainti ja tyyppi ei eronnut ryhmien välillä. OLP-potilailla oli tutkimuksissa merkitsevästi matalammat kilpirauhashormonien pitoisuudet seerumissa kuin verrokeilla. Sen sijaan thyroglobuliinin ja anti-thyroid mikrosomaalisen vasta-aineiden pitoisuudet seerumissa olivat OLP-potilailla merkitsevästi korkeampia kuin terveillä verrokeilla. Neljällä tutkimuksella oli vastakkainen tutkimusasetelma; niissä arvioitiin kilpirauhaspotilaiden OLP-sairastavuutta. Tutkimustulokset olivat näissä kuitenkin keskenään ristiriitaisia. Kirjallisuuskatsauksen perusteella OLP:n ja kilpirauhassairauksien välillä vaikuttaa vallitsevan tilastollinen yhteys. Huomioitava on, että kuitenkin myös vastakkaisia tuloksia raportoitiin. Sairauksien välisen korrelaation taustalla voivat vaikuttaa kilpirauhasvasta-aineet. Hammaslääkärin on oltava tietoinen sairauksien välisestä korrelaatiosta ja subkliinisen kilpirauhassairauden mahdollisuudesta OLP-potilailla. Pahanlaatuistumisriskin takia OLP:n aikainen diagnosointi ja seuranta on tärkeää.
  • Piira, Julia (2022)
    Odontogeeniset eli hammasperäiset kasvaimet ovat leukaluissa esiintyviä muutoksia, jotka koostuvat hammasta muodostavasta kudoksesta. Odontogeeniset kasvaimet eivät välttämättä aiheuta potilaalle oireita. Näissä tapauksissa nämä kasvaimet havaitaan sattumalöydöksinä rutiininomaisesta kuvantamistutkimuksesta. Osassa tapauksissa ilmenee oireilua, kuten särkyä, hampaiden liikkumista ja leukaluun laajenemista. Odontogeeniset kasvaimet jaotellaan pahanlaatuisiin eli maligneihin sekä hyvänlaatuisiin eli benigneihin kasvaimiin, joista benignit kasvaimet ovat huomattavasti yleisempiä kuin malignit. Benignit kasvaimet jaotellaan kolmeen eri ryhmään niiden kudosalkuperän mukaan; Epiteliaaliset, mesenkymaaliset ja sekamuotoiset kasvaimet. Syventävä tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa käsitellään vain benignejä odontogeenisiä kasvaimia ja panoraama-, tietokonetomografia-, kartiokeilatomografia-, magneetti- sekä ultraäänitutkimusten hyötyä kasvaimien diagnostiikassa. Kirjallisuuskatsauksen aineisto kerättiin PubMed-tietokannasta kesällä 2021. Lisäksi lähteenä käytettiin alan kirjallisuutta, lähinnä teoksia Pharoah, M, White, S. Oral Radiology (2009) sekä El-Naggar, AK. et al. WHO Classification of Head and Neck Tumours (2017). PubMed-haussa rajattiin aineisto vuosien 2016–2021 katsausartikkeleihin, tapausraportteihin sekä vuosina 2000–2021 julkaistuihin kuviin. Kirjallisuuskatsauksen tutkimuskysymyksinä ovat 1) Miten eri benignit odontogeeniset kasvaimet ilmentyvät eri kuvantamismenetelmin 2) Miten eri kuvantamismenetelmiä voi hyödyntää diagnosoidessa odontogeenisia kasvaimia. Katsauksen tuloksena todetaan, että hammaslääketieteessä hyödynnettäviä kuvausmenetelmiä on nykypäivänä monia, mutta edelleen valtaosa diagnostiikasta toteutetaan perinteisin röntgentutkimuksin kuten panoraama- tai intraoraalikuvauksin. Täten monien harvinaisten kasvaimien osalta muiden kuvantamismenetelmien hyödystä diagnostiikassa ei ole näyttöä. Useat odontogeeniset kasvaimet kuvautuvat hyvin samankaltaisesti, joten erotusdiagnostisia vaihtoehtoja on useita. Lopulliseen diagnoosiin tarvitaankin aina histologinen tutkimus muutoksesta.
  • Johanson, Jesper (2024)
    Odontogeeniset kystat ovat leukojen alueen luun sisäisiä ontelomaisia muutoksia, joita verhoaa kystalle tyypillinen epiteeli. Leukojen alueen pienemmät kystat havaitaan usein oireettomina sattumalöydöksinä radiologisen tutkimuksen yhteydessä. Kasvaessaan kystat voivat aiheuttaa luun turvotusta, hampaiden liikkuvuutta, kallistumista tai estää hampaan puhkeamisen. Oirekuvaan voi myös liittyä kipua. Tutkielman tarkoituksena oli koota yhteen ja tiivistää ajankohtainen tietämys leukojen alueen kystien radiologisesta kuvantamisesta ja diagnostiikasta, keskittyen erityisesti radiologiseen erotusdiagnostiikkaan WHO:n vuonna 2022 päivitetyn luokituksen mukaisesti. Tämä kirjallisuuskatsaus muodostaa systemaattisen lähestymistavan leukojen alueen kystien arviointiin niiden radiologisten ominaisuuksien ja sijainnin perusteella. Tutkielmassa käsiteltiin myös leukojen alueen kystien diagnostisia haasteitä sekä kuvantamismenetelmiin liittyviä rajoituksia. Tutkielman kirjallisuus kerättiin PubMed-tietokannasta kesällä ja syksyllä 2022. Laaja kirjallisuuskatsaus suoritettiin, jossa painotettiin alan uudempia tutkimuksia. Lisäksi lähteenä käytettiin alan opetusmaterialia mukaan lukien teokset Pharoah, M, White, S. Oral Radiology. (2009) sekä O.W. Odellin. Cawson’s Essentials of Oral Pathology and Oral Medicine (2017). Tutkielman tuloksena voidaan todeta, että leesion sijainnin ja radiologisten tunnuspiirteiden tunnistaminen voi auttaa kliinikkoa työdiagnoosin asettamisessa ja erotusdiagnostisten vaihtoehtojen rajaamisessa. Tutkielman tulokset valottavat leukojen alueen kystien diagnostisen prosessin haasteita. Etenkin pienikokoisten leesioiden yhtenevät radiologiset piirteet hankaloittavat radiologista diagnostiikkaa. Tämän vuoksi lopullinen diagnoosi edellyttää histologista analyysia.