Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "Finskspråkig studieinriktning"

Sort by: Order: Results:

  • Koponen, Karlos (2023)
    Tausta Biopankkinäytteiden tutkimustoiminnassa kertynyt geneettinen tieto voi paljastaa näytteenantajasta kliinisesti merkittäviä seikkoja, kuten suurentuneen syöpäriskin aiheuttavan perimän muutoksen. Näille henkilölle voitaisiin tarjota tehostettua seurantaa ja riskiä vähentävää leikkaushoitoa. Geneettisen tiedon kertyminen biopankkeihin onkin herättänyt pohdintaa siitä, miten se sopisi palautettavaksi ja hyödynnettäväksi terveydenhuollossa. Tämän biopankkilähtöisen lähestymistavan käyttökelpoisuus ja vaikuttavuus ovat toistaiseksi epäselviä. Menetelmät Tässä tutkimuksessa tarkastellaan henkilöitä, jotka on Helsingin Biopankkiin FinnGen-tutkimusprojektista palautuneesta geneettisestä tiedosta seuloen tunnistettu BRCA1-, BRCA2- tai PALB2-geenin patogeenisen muutoksen kantajiksi ja joille on tarjottu perinnöllisyysneuvontaa HUS Kliinisen genetiikan yksikössä osana HUS Syöpäkeskuksen, HUS Diagnostiikkakeskuksen ja Helsingin Biopankin tutkimusta. Potilasasiakirjoista selvitettiin henkilön ja suvun syöpähistoriaa, kantajuustiedon konkreettista vaikutusta potilaan hoitoon ja nyt selvinneen syöpäalttiuteen liittyvän tiedon välittymistä suvussa. Tulokset Aiempi rintasyöpädiagnoosi oli 37 %:lla naisista ja 63 %:lla suvuista. Suvuista 27 % täytti HUS:n perinnöllisen rintasyöpä- ja munasarjasyöpäalttiuden geenitutkimuskriteerit. Kuvantamistutkimuksiin osallistuivat kaikki naiset, joille se oli perusteltua. Naisista 26 %:lle suoritettiin rinnanpoisto ja 11 %:lle munanjohtimien ja munasarjojen poisto riskiä vähentävänä leikkauksena. Keskimäärin 1,87 sukulaista indeksihenkilöä kohden hakeutui perinnöllisyyslääketieteellisiin selvittelyihin. Pohdinta Vain neljäsosassa tapauksista sukulaisia ei hakeutunut perinnöllisyyslääketieteellisiin selvittelyihin, eikä tässä havaittu eroa kokemuksiin kliinisesti tunnistettujen sukujen parissa. Kantajuustiedolla oli selvä vaikutus potilaiden seurantaan ja hoitoon. Harva suku olisi tunnistettu kliinisessä käytössä olevien lähetekriteerien perusteella. Biopankkitoiminnassa kertyvän genomitieton hyödyntäminen perinnöllisen rintasyövän hoidossa vaikuttaisikin toimivan ja tuovan lisähyötyä.
  • Stenberg, Jalmari (2023)
    Luuston metaboliset ongelmat ovat yleinen elämänlaatua alentava vaiva lapsisyöpäpotilailla, eikä niiden optimaalista hoitoa vielä tunneta. Luusto-ongelmien kehittymiseen vaikuttavat syöpään liittyneet hoidot sekä syöpä itse. Aikuisten luusto-ongelmien hoidossa käytettyjä lääkkeitä, bisfosfonaatteja, on käytetty lapsilla perinnöllisen osteoporoosin muodon hoidossa, mutta laajempaa tutkimusnäyttöä niiden käytöstä lapsisyöpäpotilailla ei ole. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää bisfosfonaattien käyttöä lapsisyöpäpotilailla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä vuosina 2002–2019. Tutkimuksessa kerättiin potilastietojärjestelmästä tieto 25 tutkittavan potilaan sairastamasta syövästä, luusto-ongelmasta, annetusta bisfosfonaattilääkityksestä, hoidon mahdollisista sivuvaikutuksista sekä hoidon onnistumisesta. Aineistossa yleisin sairastettu syöpä oli akuutti lymfaattinen leukemia, jota sairasti 17 potilasta. Yleisimmät syyt bisfosfonaattilääkitykselle olivat osteoporoosi ja osteonekroosi. Käytetyin bisfosfonaatti oli pamidronaatti. Seitsemän potilasta sai bisfosfonaattihoidot syöpähoitojen aikana ja 18 syöpähoitojen päätyttyä. Vertailtaessa niitä potilaita, jotka saivat bisfosfonaattihoitoja syöpähoitojen aikana niihin, jotka saivat bisfosfonaattihoidot syöpähoitojen jälkeen, nähtiin bisfosfonaatit syöpähoitojen aikana saaneilla suotuisampi kehitys luuston tiheydessä, kuvantamistuloksissa sekä muissa kliinisissä parametreissä. Tutkittavassa joukossa bisfosfonaattihoidon mahdollisia haittavaikutuksia esiintyi useimmilla potilailla, mutta vakavia haittavaikutuksia ei esiintynyt, vaikka tutkittavana joukkona oli raskaasti hoidetut lapsisyöpäpotilaat. Tutkimuksen perusteella näyttää siltä että, bisfosfonaatit ovat turvallinen ja toimiva vaihtoehto lapsisyöpäpotilaiden luusto-ongelmien hoidossa. Varmemman tiedon saamiseksi tarvitaan vielä kliinisiä kontrolloituja tutkimuksia.
  • Minkkinen, Sara (2021)
    Tarkoituksenamme oli selvittää, miten nuorten aikuisten oma ja heidän vanhempiensa ongelmallinen alkoholinkäyttö on yhteydessä kehotyytymättömyyteen ja ahmimishäiriöoireisiin nuorella aikuisiällä. Aineistonamme oli suomalaisia kaksosia ja heidän vanhempiaan koskeva valtakunnallinen etenevä kohorttitutkimus FinnTwin16, josta riittävät tiedot tutkimuksemme suorittamiselle löytyi 1938 naiselta ja 1616 mieheltä sekä 1994 äidiltä ja 1994 isältä. Mittasimme vanhempien ongelmallista alkoholinkäyttöä Malmö-muokatulla Michiganin alkoholismin seulontatutkimuksella (Mm-MAST), kun kaksoset olivat 16-vuotiaita. Keskimäärin 24-vuoden ikäisinä kaksoset täyttivät syömishäiriökyselystä (Eating Disorder Inventory-2) kehotyytymättömyyttä ja ahmimishäiriöoireita koskevat osuudet sekä pidennetyn version Mm-MAST:sta, jolla selvitimme kaksosten omaa ongelmallista alkoholikäyttöä. Lineaarisella regressioanalyysillä arvioimme yhteyttä ongelmallisen alkoholinkäytön sekä kehotyytymättömyys- ja ahmimishäiriöoirepisteiden välillä. Hyödynsimme lineaarista regressioanalyysiä myös mediaatioanalyyseissä ja sekoittavien tekijöiden vakioinneissa. Yhteys vanhempien ongelmallisen alkoholinkäytön ja kaksosten kehotyytymättömyyden välillä oli mitättömän pieni (b = 0,028 naisille; 0,016 miehille), kuten myös yhteys vanhempien ongelmallisen alkoholinkäytön ja kaksosten ahmimishäiriöoireiden välillä (b = 0,012 naisille; 0,0040 miehille). Yhteys kaksosten oman ongelmallisen alkoholinkäytön ja kehotyytymättömyyden (b = 0,070 naisille; 0,043 miehille) sekä ahmimishäiriöoireiden (b = 0,090 naisille; 0,079 miehille) välillä oli kohtuullinen, eikä täysin selittynyt sekoittavien tekijöiden vakioinneilla. Emme löytäneet tukea hypoteesille, että vanhempien ongelmallinen alkoholinkäyttö vaikuttaisi nuorten aikuisten kehotyytymättömyyteen tai ahmimishäiriöoireisiin edes epäsuorasti nuorten aikuisten oman ongelmallisen alkoholinkäytön kautta. Sen sijaan nuorten aikuisten oma ongelmallinen alkoholinkäyttö oli yhteydessä suurempaan kehotyytymättömyyteen ja ahmimishäiriöoireiluun nuorella aikuisiällä.
  • Isometsä, Aino (2021)
    Boerhaaven oireyhtymä on äkillinen ja hengenvaarallinen tila, johon liittyy korkea kuolleisuus. Tilaa on tyypillisesti hoidettu kirurgisin menetelmin, mutta viime vuosikymmeninä endoskooppiset menetelmät ovat yleistyneet Boerhaaven oireyhtymän hoidossa. Tutkielman tavoitteena on verrata Boerhaaven oireyhtymän kirurgista hoitoa (n= 27) ja endoskooppista stenttihoitoa (n= 21) Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä vuosien 2004 ja 2019 välisenä aikana. Potilaihin ja toimenpiteisiin liittyvät tiedot on kerätty retrospektiivisesti. Hoitomuotojen välillä ei todettu merkittäviä eroja komplikaatioiden esiintyvyydessä, uusintaoperaatioiden määrässä, tehohoidon tarpeessa, sairaalahoitojakson pituudessa tai kuolleisuudessa. Tämän lisäksi tutkielmaa varten suoritettiin kirjallisuushaku Boerhaaven oireyhtymää ja erityisesti sen kirurgista hoitoa ja endoskooppisesta stenttihoitoa käsitteleviin 2000-luvulla ja sen jälkeen julkaistuihin tutkimuksiin. Hoitomuotoja koskevat havainnot ja löydökset vastaavat aikaisempien tutkimusten tuloksia. Boerhaaven oireyhtymän hoitomuotoja vertailevia tutkimuksia on julkaistu vähän, ja yksittäisiä hoitomuotoja käsittelevien julkaisujen tulokset ovat keskenään ristiriitaisia. Tämä tutkielma tukee näkemystä siitä, että Boerhaaven oireyhtymää voidaan hoitaa tehokkaasti ja turvallisesti sekä kirurgisin menetelmin että endoskooppisesti asetetun stentin avulla.
  • Kontiainen, Mikkko (2022)
    Borrelioosi on Borrelia Burgdorferi -ryhmän spirokeettabakteerien aiheuttama eläimistä ihmiseen tarttuva tauti. Taudin oireet vaihtelevat lievästä ihottumasta henkeä uhkaavaan keskushermostotulehdukseen. Borrelioosia levittävät Suomessa puutiainen ja siperianpuutiainen. Punkin veriaterian aikana borreliaspirokeetat siirtyvät punkin suolesta veriuhrieläimen ruokailuhaavaan. Punkin syljessä on immuunipuolustusta, veren hyytymistä ja paranemista hillitseviä molekyylejä, joita borrelia pystyy hyödyntämään. Borrelialla on lisäksi myös omia rakenteita immuunipuolustuksen väistämiseen, ihossa lisääntymiseen ja leviämiseen elimistössä. Borreliatartunta ylläpitää taudin säilymöä maassa ruokailevissa rastaissa, metsämyyrissä, päästäissä, siileissä sekä kauriissa ja peuroissa. Punkin tarttuessa ihmiseen, kyseessä on väärä veriuhrieläin. Borrelia pystyy silti lisääntymään ihmisen iholla ja pystyy osittain väistämään alkuvaiheen immuunipuolustusta ja leviämään ihmisen elimistöön. Tämä perustuu ihmisen ja punkin luontaisten veriuhrieläinten varhaisen vaiheen immuunipuolustuksen rakenteiden samankaltaisuuteen. Komplementtijärjestelmä on hyvin arkaainen varhaisen vaiheen immuunipuolustusjärjestelmä, johon borrelialla on ollut evoluutiossa riittävä aika sopeutua. Muita keskeisiä ja evoluutiossa hyvin säilyneitä rakenteita ovat esimerkiksi kollageeni, fibrinogeeni, proteaasit, plasmiini. Komplementin tekijöistä keskeisin on tekijä C3, joka ohjaa komplementtivälitteistä immuunipuolustuksen aktivoitumista. Tässä työssä olen tutkinut borrelian synnynnäisen immuniteetin väistöominaisuutta komplementin osalta ja erityisesti pintaproteiinin BBK32 kykyä sitoa komplementin keskeistä tekijää C3b ja siten estää komplementin aktivoitumista.
  • Nikkanen, Onerva (2022)
    Purentaelimistön kivulla ja toimintahäiriöillä (temporomandibular disorders, TMD) tarkoitetaan purentaelimistön osien eli leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin liittyvien kudosten kiputiloja ja toimintahäiriöitä. Botuliinitoksiini A (BoNT-A) mainitaan lyhyesti mahdollisena hoitovaihtoehtona TMD:n Käypä Hoito -suosituksessa, mutta tutkimusnäyttö sen käytön vaikuttavuudesta on toistaiseksi vähäistä. Tässä tutkimuksessa haluttiin selvittää botuliinitoksiini A:n vaikutus purentalihasten sähköiseen toimintaan ja TMD-oireisiin, ja muodostaa yhtenäinen hoitosuositus sen käytöstä TMD-vaivoihin Suomessa. Tutkimustulosten mukaan BoNT-A vähentää m. masseterin sähköistä aktiviteettia ja suurella osalla tutkittavista maksimaalisia purentavoimia. Kivun, sen haitta-asteen, masennuksen ja ahdistuksen havaittiin myös vähenevän osalla potilaista. Lisäksi saatiin tietoa siitä, kuinka kauan BoNT-A:n fysiologiset ja subjektiiviset vaikutukset kestävät.
  • Mononen, Roosa (2022)
    Purentaelimistön toimintahäiriö eli TMD (temporomandibular disorder) on yleisnimitys muskulo- ja neuroskeletaalisille häiriötiloille leukanivel- ja puremalihasalueella. Yleisimmät oireet ovat kipu puremalihaksissa, korvissa ja kasvoissa, päänsärky, leukaniveläänet ja nivelen toimintahäiriöt. Yleinen TMD:n aiheuttaja bruksismi, jolloin puremalihakset ovat yliaktivoituneet. TMD-oireita on hoidettu sekä konservatiivisilla, että lääkehoidollisilla menetelmillä. Konservatiiviset keinot, kuten fysioterapia, ovat saaneet yleensä hyvän vasteen, mutta edellyttävät potilaalta hoitomyöntyvyyttä ja sitoutumista. Lääkehoitona on käytetty ensisijaisesti parasetamolia ja tulehduskipulääkkeitä, mutta ne eivät sovellu jatkuvaan käyttöön. Puremalihasten botuliinihoito on osoittautunut viimeisimpien tutkimusten myötä tehokkaiksi TMD-vaivoissa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin botuliinitoksiini A:n vaikutusta 60:llä TMD-potilaalla. Tutkimukseen kuului Axis I ja II-tason menetelmiä, sekä m. masseterin sähköisen aktiviteetin mittaus ja okklusaalisten purentavoimien mittaus. Tutkimus on toteutettu satunnaistettuna ja kaksoissokkoutettuna vertailukokeena ja tutkimusjärjestys oli sekoitettu ja tasapainotettu. Tutkimuksessa havaittiin, että puremalihaksiin injisoitu botuliinitoksiini A laskee TMD-potilaiden m. masseterin sähköistä aktiviteettia sekä okklusaalisia purentavoimia. Myös kivun, sen haitta-asteen, siitä aiheutuvan huolen, masennuksen ja ahdistuksen havaittiin vähenevän.
  • Honkanen, Nina (2021)
    Purpose: To assess the long-term outcome of breast reconstructions with special focus on chronic postsurgical pain (CPSP) in a larger cohort of breast cancer survivors. Materials and methods: A cross-sectional study on 121 women with mastectomy and breast reconstruction after mean 2 years 4 months follow up. The mean time from breast reconstruction to the follow-up visit was 4 years 2 months. We studied surveys on pain (Brief Pain Inventory, BPI and Douleur Neuropathique 4, DN4), quality of life (RAND-36), sleep (insomnia severity questionnaire, ISI), mood (Beck’s Depression Index, BDI; Hospital Anxiety and Depression Scale, HADS), and a detailed clinical sensory status. Patients were divided into three groups: abdominal flap (DIEP, fTRAM, and pTRAM), dorsal flap (LD and TDAP), and other (TMG, implant). Clinically meaningful pain was defined ≥ 4/10 on a numeric rating scale (NRS). We used patients’ pain drawings to localize the pain. We assessed preoperative pain NRS from previous data. Results: 106 (87.6%) of the patients did not have clinically meaningful persistent pain. We found no statistically significant difference between different reconstruction types with regards to persistent pain (p = 0.40), mood (BDI-II, p = 0.41 and HADS A, p = 0.54) or sleep (p = 0.14), respectively. Preoperative pain prior to breast reconstruction surgery correlated strongly with moderate or severe CPSP. Conclusion: Moderate to severe CPSP intensity was present in 14% of patients. We found no significant difference in the prevalence of pain across different reconstruction types. Preoperative pain associated significantly with postoperative persistent pain.
  • Mende, Anna-Maria (2020)
    Ovarian cancer is the fifth most common cause of cancer death among women in Europe; high-grade serous ovarian carcinoma (HGSC) is the most common subtype of ovarian cancer. This report describes the construction and preliminary analysis of a retrospective cohort of HGSC patients. Tissue samples were obtained from Helsinki Biobank, and clinical data was retrieved from several electronic data bases as well as from the paper archives of the HUS Women’s hospital. Over 900 patients were identified for potential inclusion in the cohort. The process of confirming diagnoses is still ongoing. Challenges with the collection and categorization of clinical data are reported and possible solutions discussed. As the confirmation of which patients will be included in the final cohort is not yet complete, analyses in this report are limited to some preliminary descriptions. These initial findings seem to be in concordance with other reports: patients with stage I or II disease and/or complete surgical cytoreduction (R0) have a better 5-year overall survival than those with stage III or IV disease and/or suboptimal surgical outcome. Once the cohort is ready, it will be a unique tool for studying the biology of high-grade ovarian carcinoma.
  • Juntunen, Eero (2023)
    Cardiac transthyretin amyloidosis (ATTR) is a possible incidental finding on bone scintigraphy imaged due to prostate cancer. We investigated its significance in 1426 elderly prostate cancer patients (>70 years) who underwent bone scintigraphy in three nuclear medicine departments in Finland. Patients with Perugini grade two or three uptakes were considered positive for cardiac uptake. Heart failure diagnoses and pacemaker implantations were collected from the hospital's records. Mortality data were gathered from the Finnish national statistical service (Statistics Finland). The Median follow‐up time was 4 years (interquartile range: 2−5 years). Cardiac uptake was detected in 37 individuals (2.6%), and it was associated with an elevated risk of both overall and cardiovascular death in univariable analysis. However, cardiac uptake did not predict overall mortality in the multivariable analysis when adjusted to age, bone metastases or the diagnosis of heart failure (p>0.05). The risk of heart failure was higher in patients with cardiac uptake (47% vs. 15%, p<0.001), while the risk of pacemaker implantations was not elevated (5% vs. 5%, p=0.89). In conclusion, cardiac uptake on bone scintigraphy imaged due to prostate cancer is associated with an elevated risk of heart failure and both overall and cardiovascular death. However, cardiac uptake was not independently associated with overall mortality when adjusted to age, bone metastasis or heart failure. Therefore, they are essential to consider when incidental cardiac uptake is detected on bone scintigraphy. The need for pacemaker implantation was not elevated in patients with cardiac uptake.
  • Niemelä, Nea (2022)
    B-solulymfoomien nykyisistä tehokkaista hoidoista huolimatta osalla potilaista lymfooma uusiutuu toistuvasti tai hidaskasvuinen lymfooma muuntuu aggressiivisemmaksi, jolloin ennuste on huono. Yksi uusimmista hoitokeinoista on CAR T-soluterapia. Tämän rekisteritutkimuksen tavoitteena oli selvittää CAR T-soluterapian hoitotuloksia sekä haittavaikutuksia HUS syöpäkeskuksessa hoidetuilla aikuispotilailla. Aineisto koostui 17 potilaasta, jotka sairastivat diffuusia suurisoluista B-solulymfoomaa, primaarista välikarsinan B-solulymfoomaa, transformoitunutta follikulaarista lymfoomaa tai gradus 3B follikulaarista lymfoomaa. CAR T-soluhoitoa annettiin ensimmäisen tai toisen systeemihoitoa sisältäneen hoitolinjan jälkeen uusiutuneeseen tai hoitoon reagoimattomaan tautiin. CAR T-soluterapian sai 14 potilasta. Mediaani seuranta-aika oli 9 kuukautta. Kokonaisvasteiden osuus oli 86 %. Täydellisen vasteen sai 64 % ja osittaisen vasteen sai 21 %. Pysyviä hoitovasteita havaittiin jopa yli 3,5 vuotta hoidon jälkeen. Taudittoman ajan mediaania ei saavutettu ja 9 kuukauden kohdalla remissiossa olevien osuus oli 51 %. Tapahtumavapaan elinajan osuus oli 47 % yhdeksän kuukauden kohdalla. Potilaiden mediaani elinaika oli 9,8 kuukautta ja 9 kuukauden kohdalla elossa oli 53 % potilaista. Seuranta-aikana kuoli kahdeksan potilasta. Heistä kuusi menehtyi taudin etenemisen vuoksi. Sytokiinien vapautumisoireyhtymä todettiin haittavaikutuksena kaikilla, 13 potilaalla (93 %) lievänä ja yhdellä (7 %) henkeä uhkaavana (gradus 4). Neurologinen haittavaikutus esiintyi 12 potilaalla (86 %), suurimmalla osalla lievänä ja neljällä (29 %) merkittävänä (gradus 3-4). Näiden haittavaikutusten hoitoon kymmenen (71 %) potilasta sai tosilitsumabia ja yhdeksän (64 %) deksametasonia. Gradus 3-4 neutropeniaa esiintyi 14 (100 %), trombosytopeniaa 7 (50 %) sekä anemiaa 7 (50 %) potilaalla. Pitkittyneitä, yli 28 vuorokautta kestäviä, sytopenioita esiintyi 10-11 potilaalla (71-79 %). Tämän tutkimuksen perusteella CAR T-soluterapia soveltuu B-solulymfoomien hoitoon toisessa tai kolmannessa linjassa. Tutkimuksen heikkous oli aineiston pieni koko sekä lyhyt seuranta-aika, minkä vuoksi tulevaisuudessa tarvitaan lisää tutkimuksia aiheesta.
  • Asikainen, Sonja (2023)
    Objectives. The most prevailing theory on developmental dyslexia (DD) is the phonological deficit theory, according to which individuals with DD have impairments in neural processing of speech sounds. However, there is evidence that the cause of DD could be related to a fundamental impairment called categorical speech perception (CSP) deficit that is related to the perception of auditory phonemes categories. CSP deficits have been reported in children with or at risk for DD but the results are inconsistent and under debate. Therefore, the present study aimed to determine whether the CSP deficit can be detected in preschoolers at family risk for DD when compared to chronological-age controls and whether the performance on the CSP task predicts age-appropriate pre-reading skills. Methods. The study sample consisted of 49 5-year-old Finnish preschoolers of which 36 had a familial risk for DD and 13 were controls with no such risk. The CSP performance was evaluated with a behavioral speech sound categorization task and pre-reading skills with the LUKIVA scale. The data structure represented a hierarchical nested design, and therefore, the CSP performance was analyzed by using the Linear Mixed-Effects Model, and pre-reading skills by the Generalized Linear Mixed Model. Results and Conclusions. The at-risk children had a poorer performance on the CSP task than the control group; however, the difference was only marginally significant. The performance on the CSP task had no significant relationship with pre-reading skills. Since the difference in CSP performance between the groups was marginal, more research is needed to further validate the relationship between DD and CSP.
  • Tarhio, Reetta (2022)
    Leukaluksaatiolla eli leukanivelen sijoiltaan menolla tarkoitetaan kondyylin siirtymistä tuberculum articularen anterioripuolelle. Tila on usein tyypillisesti potilaalle huomattavasti toimintaa rajoittava. Tyypillisiä löydöksiä leukaluksaatiossa ovat avopurenta, mahdollisesti kipu sekä toispuoleisessa luksaatiossa alaleuan deviointi. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää leukaluksaation etiologiaa sekä leukaluksaation diagnostiikan, hoidon ja jatkohoidon menetelmiä. Hoidon ja jatkohoidon osalta tarkoituksena oli selvittää eri hoitomuotojen käytön yleisyyttä ja toimivuutta. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin tarvetta kirurgiseen hoitoon ja jatkohoidon tarpeeseen leukaluksaation yhteydessä. Tutkimusaineisto koostuu Töölön tapaturma-asemalla, Helsingin yliopistollisessa sairaalassa vuosien 2007- 2020 välillä hoidetuista 800 leukanivelvaivaisesta potilaasta. Näistä 260:lla oli lopulta diagnosoitu leukaluksaatio kliinisen tutkimuksen perusteella. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että leukaluksaatio on yleisempi naisilla, usein toistuva ja bilateraalinen. Diagnostiikka perustuu suurilta osin anamneesiin ja kliiniseen statukseen. Radiologisten tutkimusten tarve leukaluksaation diagnostiikassa on harvinaista. Leukaluksaatiot ovat usein yhteydessä neurologisiin sairauksiin sekä korkeaan ikään. Yleisin mekanismi leukaluksaation synnylle on spontaani luksaatio. Leukaluksaation hoito tapahtuu tyypillisesti reponoimalla leuka hippokrateen otteella. Kirurgian tarve leukaluksaatioiden yhteydessä on harvinaista ja tulee kyseeseen toistuvan luksaation potilailla. Tutkimuksen avulla pyritään parantamaan leukaluksaatiopotilaiden hoidon tehokkuutta ja selvittämään tarkemmin leukaluksaatioon johtaneita tekijöitä. Leukaluksaation hoidossa korostuu eri yksiköiden välinen yhteistyö ja reponoinnin osaaminen lähettävässä yksiköissä. Tällä hetkellä vähäisestä potilasotoksesta johtuen hoitosuositukset ovat perustuneet esimerkiksi toistuvan luksaation hoidossa tapausselostuksiin. (193 sanaa)
  • Borenius, Kristian (2021)
    Lung cancer caused the most cancer related deaths world-wide in 2018 and despite extensive research the prognosis of a lung cancer patient remains generally poor. Lung cancer is divided into different histological subtypes the two main types being non-small cell lung cancer (NSCLC) and small cell lung cancer (SCLC). Currently lung cancer is diagnosed with radiological imaging and tissue biopsies. Generally, curative treatment can be achieved only by surgical treatment of early-stage NSCLC. Only 20–25% of NSCLC are eligible for curative intent surgery. Furthermore, 30–55% of these patients have a fatal recurrence of lung cancer. Cell-free DNA (cfDNA) has gained interest in the field of oncology. Generally, cfDNA refers to all the DNA in the body that is free from cellular confinement. Circulating tumor DNA (ctDNA) is cfDNA that originates from cancer cells. It has potential to be a minimally invasive method used in various parts of cancer management including early detection, diagnosis, treatment, monitoring the response for treatment and identification of drug resistance. While the use of cfDNA still lacks clinical trials to be widely used in a clinical setting, it is highly possible that cfDNA analysis establishes a central role in the future in the oncological field.
  • Laaksonen, Henrik (2021)
    Saksan keisarikunta oli monella tapaa myöhäinen osanottaja siirtomaakilpailussa, johon suuri osa läntisen Euroopan suurvalloista oli ottanut osaa jo vuosikymmenten ajan. Vaikka Saksan tapauksessa varsinainen siirtomaiden valloitus sai alkunsa vasta 1880-luvulla, oli saksalaisten kollektiivisen itseymmärryksen valloitus ollut käynnissä jo vuosikymmenten ajan. Saksalaisten kirjailijoiden, matkakirjoittajien, filosofien sekä varhaisten siirtomaiden hankinnan puolestapuhujien toimesta saksalaiset asettuivat sivustakatsojan rooliin yhä kiihtyvän siirtomaakilpailun areenalla. Ilman käytännön haasteita, paikallisten kansojen vastarintaa tai siirtolaisten itsensä ristiriitaisia mielipiteitä, saksalainen siirtomaa-ajattelu sai kehittyä eräänlaisessa intellektuaalisessa tyhjiössä – saksalaisen itseymmärryksen valtasi 1800-luvun lopulle mennessä siirtomaafantasioiden kirjo. Esikoloniaalisen ajan siirtomaafantasiat joutuivat koetukselle varsinaisen siirtomaa-ajan alettua, kun siirtolaiset itse sekä siirtomaiden paikalliset kansat haastoivat siirtomaafantasioita, kuten ajatusta kuvitellusta paremmasta saksalaisesta siirtomaahallinnosta verrattuna muihin kolonialistisiin suurvaltoihin tai fantasiaa uusien alueiden, niiden resurssien ja alkuperäisväestöjen valloituksesta ja alistamisesta. Siirtomaafantasioiden läsnäolon voi havaita monissa saksalaisissa siirtomaa-ajan kirjallisissa tuotoksissa, kuten Saksan Lounais-Afrikan (nykyisen Namibian) pitkäaikaisen kuvernöörin Theodor Leutweinin muistelmissa. Leutweinin yksitoistavuotinen valtakausi oli aikaa, jolloin saksalainen siirtomaahallinto pyrki vakiinnuttamaan asemaansa alueella, jossa lukuisat paikalliset heimot ja kansat, keskeisimpinä Herero- ja Nama-kansat, kukin nauttivat paikallista valtaa ja kilpailivat hegemoniasta. Leutweinin johdolla pyrittiin laatimaan alisteisia sopimuksia, joilla Lounais-Afrikan lukuisat kansat saataisiin alistettua vallitsevien siirtomaafantasioiden mukaisesti osaksi siirtomaahallinnon hierarkiaa. Siirtomaafantasiat kuitenkin haastettiin 1900-luvun alkupuolella, kun aikakauden uudet vallitsevat ajatukset tieteellisestä rasismista, asutuskolonialismista sekä naisten aseman muuttamisesta, paikallisten kansojen antikoloniaalisen vastarinnan ohella, murensivat entiset haaveet Lounais-Afrikasta osana saksalaista siirtomaajärjestelmää. Uuden polven kirjoittajat Adda von Liliencron, Gustav Frenssen sekä Clara Brockmann ovat esimerkkejä saksalaisten kolonialistien asenteiden muutoksesta ja radikalisoitumisesta – paikallisten kansojen alistaminen korvautui nyt ajatuksilla näiden kansojen tuhoamisesta. Saksalaiset siirtomaafantasiat, jotka luotiin siirtomaiden ollessa vielä haave, haastettiin heidän itsensä toimesta, kun haaveesta tuli todellisuutta. Samalla siirtomaafantasiat kohtasivat haasteen myös kolonisoidun alkuperäisväestön taholta, kun se ei suostunut asettumaan alisteiseen rooliin osana siirtomaahallintoa. Tuloksena oli 1900-luvun ensimmäinen kansanmurha, jossa Herero- ja Nama-kansat suurilta osin tuhottiin saksalaisen siirtomaahallinnon toimesta.
  • Vasara, Henri; Toppari, Linda; Harjola, Veli-Pekka; Virtanen, Kaisa; Castren, Maaret; Kobylin, Arja (2022)
    Background and purpose The incidence of electric scooter (e-scooter) injuries has increased drastically in numerous countries after widespread availability of shared e-scooters. The economic impact on society from a broader perspective has not been studied. We aimed to estimate the incidence of e-scooter injuries, describe the injury patterns, and estimate the costs of e-scooter injuries. Patients and methods: We performed a retrospective cohort study including all e-scooter-related injuries presented in the three adult emergency departments in Helsinki in 2021. We collected the patient data from the university hospital information system. Injury severity was evaluated based on the Abbreviated Injury Score. The cost of the hospital treatment was analyzed based on our hospital district’s service price listing. In addition, we recorded the total amount of sick leave days and estimated their economic impact. Results In total, 446 e-scooter injuries were identified and taken into the analysis (434 affecting riders and 12 non- riders). The median age of the patients was 26 (IQR 22–33), and 59% were male. 257 (58%) of the of the injuries were minor, whereas 155 (35%) were moderate, 30 (7%) serious, 3 (0.7%) severe, and one (0.2%) critical. Furthermore, 220 (49%) of the patients sustained head injuries. A major spike in accident incidence was seen during the weekend (Friday to Sunday) nights, accompanied by a proportional increase in patients with alcohol intoxication. Including both the costs of the hospital care and absence from work, the approximated total cost of e-scooter injuries was 1.7 million euros, with a median cost of a single accident being 1148 euros (IQR 399–4263 €). Interpretation: Considerable number of the injuries are moderate, severe, or worse. Comprehensive preventive measures must be conducted to decrease the incidence of e-scooter injuries. The use of helmets should be strongly encouraged to prevent severe head injuries. The nighttime bans during weekends and speed limits on e-scooters appear to be justifiable.
  • Ervaala, Attina (2021)
    Pre-eklampsia on globaali ongelma, mikä komplisoi 2–8 % raskauksista. Pre-eklampsiassa normaalisti sikiötä äidin immuunipuolustukselta suojaavien tekijöiden säätely on häiriintynyt. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää pre-eklampsian riskiä ja luonnetta luovutetuilla sukusoluilla saavutetuissa raskauksissa. Koska luovutetut sukusolut eroavat immunologisesti normaalia enemmän kantajastaan, hypoteesiksi asetettiin, että näissä raskauksissa pre-eklampsiaa esiintyy enemmän. Myös kirjallisuuden mukaan näissä raskauksissa vaikuttaisi olevan pre-eklampsiaa enemmän (38–20 %). Aineistona oli Finnish Genetics of Preeclampsia Consortium (FINNPEC) kohortti (n=2778). Tässä pre-eklampsia määriteltiin seuraavasti: 1. yli 140 mmHg:n systolinen verenpaine sekä 2. proteinuria (virtsan proteiini ≥0·3 g/24 h tai 0·3 g/L tai kaksi ≥1+ tulosta liuskatestissä) ja 3. näiden ilmeneminen H20 jälkeen. Näillä kriteereillä verrattiin luovutetuilla sukusoluilla saavutettuja raskauksia (n=21) muihin raskauksiin (n=2757). Väestötason esiintyvyys pre-eklampsian suhteen saatiin terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen syntyneiden lasten rekisteristä. Tutkimuksen tuloksena todettiin pre-eklampsiaa esiintyvän enemmän luovutetuilla sukusoluilla saavutetuissa raskauksissa. Muita riskitekijöitä olivat muun muassa äidin korkeampi ikä ja sikiön miessukupuoli. Pre-eklampsiaraskauksia vertailtaessa luovutetuilla sukusoluilla saavutetuissa raskauksissa esiintyi enemmän ennenaikaisia synnytyksiä, ja pre-eklampsia diagnosoitiin aiemmin kuin muissa raskauksissa. Luovutettujen sukusolujen raskauksista ei löydetty tilastollisesti merkittäviä eroja raskauksien luonteissa luovutettujen siittiöiden ja munasolujen välillä, mutta näyttäisi siltä, että riskit ovat isommat luovutetuilla munasoluilla alkaneissa raskauksissa. Tulokset tukevat aikaisempia tutkimustuloksia, vaikka otanta olikin pieni. Tilastollisten merkitsevien erojen puuttumisesta huolimatta tutkimus mahdollisti lisätiedon saamisen sikiön sukupuolen ja vieraiden antigeenien merkityksestä.
  • Liukko, Emmi (2023)
    Objective: Psychotic-like experiences (PLEs) are common in general population and exist in a continuum with clinical psychotic disorders. PLEs are associated with later psychotic and non-psychotic disorders as well as concurrent poorer functioning and distress. It has been well established that childhood trauma is a risk factor for later sleep disturbances, and both are predictors for higher occurrence of PLEs. However, these factors are rarely studied together and better understanding of the risk factors and underlying mechanisms behind PLEs is of clinical relevance to ensure better treatment and prevention of further disadvantages. Methods: The study population (N = 681) consisted of adolescent outpatients in psychiatric care in Finland. Results from self-reported questionnaires of childhood trauma, sleep quality, and PLEs were used in multiple linear regression models and the possible mediating effect of sleep quality between childhood trauma and PLEs was tested. Depressive and anxiety symptoms were later added as possible confounding variables. Results: Childhood trauma and sleep quality were both associated with hallucinations and delusions in primary analyses and there were indications of a small, partial mediating effect. However, adding depressive and anxiety symptoms to the models changed the mediating effects and sleep no longer appeared as an explanatory factor. Discussion: Depressive and anxiety symptoms appeared to explain the connection between childhood trauma and PLEs better than sleep quality. This could be due to overlap in symptomology that mask the possible effects of sleep or similar mechanisms behind examined variables that are also closely connected to depressive and anxiety symptoms.
  • Harri, Anniina (2022)
    Aims. Child abuse violates the human rights of the child and constitutes a risk factor for the child’s mental and physical health. In child abuse cases, disclosure is critical for ending the abuse and receiving support. The present study aims to explore the disclosure characteristics of both physical and sexual abuse to an adult recipient. The second aim is to examine, which factors are associated with receiving support after disclosure. Methods. This nationwide study utilized data from the 2019 Finnish School Health Promotion study of the National Institute for Health and Welfare, including answers from fourth to fifth (n = 99 686) and eighth to ninth (n = 87 283) graders. The analyses focused on participants who reported experiencing parental physical abuse and/or sexual abuse within the past year (n = 26 597). Logistic regression analyses were performed to examine which variables predicted disclosing abuse to adults and receiving support after disclosure. Results and conclusions. Of the total sample of 186 969 participants, 12.2% reported experiencing physical and 4.1% sexual abuse during the past year. Physical abuse (31.5%) was disclosed to adults almost as often as sexual abuse (31.7%). Logistic regression analyses showed that male gender, younger age, and foreign background were associated with disclosure regardless of abuse type. In addition, experiencing sexual abuse increased physical abuse disclosure whereas experiencing parental mental abuse decreased sexual abuse disclosure. Nearly 90% of the victims who reported needing support received it. Older age and exposure to only one abuse type were associated with receiving support after disclosure, as were also Finnish background among the physical abuse victims and experiencing sexual abuse by perpetrators other than parental figures among the sexual abuse victims. These results increase our understanding of the factors associated with abuse disclosure to adults and suggest the importance of assessing and identifying those exposed to multiple abuse types. In addition, the results help identifying victims at risk for not receiving support they need.
  • Peräkylä, Laura (2021)
    Tausta: Krooninen keuhkosiirteen toimintahäiriö (chronic lung allograft dysfunction, CLAD) on johtava kuolinsyy keuhkonsiirron jälkeen ja jakautuu kahteen pääfenotyyppiin, obstruktiota aiheuttava Bronchiolitis obliterans syndrome (BOS) ja restriktiota aiheuttava Restrictive allograft syndrome (RAS). RAS:lle ominaista on huomattava tilavuuden heikentyminen keuhkosiirteessä ja selvästi huonompi ennuste verrattuna BOS:iin. Loimme keuhkojen tietokonetomografiakuvista keuhkojen 3D-kuvan käyttäen tarkoitukseen luotua ulkopuolista ohjelmistoa. 3D-kuvan avulla ohjelmisto laski keuhkoille tilavuuden, jonka perusteella luokittelimme CLAD-potilaat keuhkotilavuuden avulla kahteen pääfenotyyppiin, tutkien fenotyypin vaikutusta potilaan ennusteeseen. Metodit: Vuosina 2003-2015 keuhkonsiirron Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saaneet aikuispotilaat (n=167), arvioitiin retrospektiivisesti CLAD:n osalta. CLAD-potilaiden (n=71) keuhkotilavuudet analysoitiin ja potilaat luokiteltiin BOS:iin ja RAS:iin keuhkotilavuusmuutosten avulla. Potilaat luokiteltiin luokkaan BOSTT-volumetria, mikäli keuhkotilavuus CLAD-diagnoosihetkellä oli laskenut alle 15% verrattuna perusarvoon, ja luokkaan RASTT-volumetria, mikäli keuhkotilavuus laski yli 15% verrattuna perusarvoon. Määritimme TT-volumetrisesti määriteltyjen fenotyyppien kliinisen vaikutuksen ja analysoimme keuhkofunktioparametrien, radiologisten löydösten ja tilavuusmuutosten ennustearvon. Tulokset: 43%:lla (n=71) keuhkonsiirtopotilaista diagnosoitiin CLAD. 89% CLAD-potilaista luokiteltiin TT-volumetrian perusteella luokkaan BOSTT-volumetria ja 11% luokkaan RASTT volumetria. Keuhkosiirteen selviytymisennuste CLAD-diagnoosin jälkeen oli huomattavasti alhaisempi RASTT-volumetria-luokalle (mediaani 1.6 vs 9.7 vuotta, p=0.038). CLAD diagnoosihetkellä RASTT-volumetria-luokittelu (p=0.05), korkeampi keuhkosiirrekudoksen tiiviys (p=0.007) ja huomattavampi FEV1-lasku perusarvosta (p=0.004) olivat keuhkosiirteen ennustetta huonontavia tekijöitä. Yhteenveto: CLAD-potilaiden luokittelu keuhkotilavuusmuutosten avulla auttaa yksilöimään potilaita, joilla on korostunut riski keuhkosiirteen menetykseen. Tulokset tulisi validoida prospektiivisella tutkimusasetelmalla.