Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by master's degree program "Utbildningsprogrammet i odontologi"

Sort by: Order: Results:

  • Kerdari, Hizha (2024)
    Arvion mukaan vuonna 2008 jopa joka kahdeksas kaikista Helsingin kaupungin suunterveydenhuollon vastaanottokäynneistä oli päivystysluonteisia. Tästä huolimatta päivystystilanteiden toimintamalleihin ei kuitenkaan ole omaa Käypä hoito -suositusta. Päivystystaitojen hallinta on hammaslääkärille erityisen tärkeätä, sillä päivystystilanteet ovat yleensä ennalta arvaamattomia ja vaativat kliinikolta nopeaa päätöksentekokykyä. Katsauksessa arvioin ja analysoin aiemman kirjallisuuden perusteella päivystyksellisissä tilanteissa yleisten kariologisten vammojen diagnostiikkaa ja hoitoa. Lähdeaineiston olen hakenut Pubmedista ja Google Scholarista hakusanoilla "dental emergency" ja "pain", lisäksi olen käyttänyt aineistona myös kariologian ja endodonttian oppikirjoja, luentoja ja tieteellisiä aikakausilehtiä. Katsauksen avainsanat ovat hammassärky ja karies. Katsaus tarkastelee karieksen esiintyvyyttä Suomessa ja hammassärkypäivystykseen hakeutumisen syitä sekä päivystyspotilaan tutkimista. Käsittelen myös karieksen etiologiaa, diagnostiikkaa ja syvän karieksen hoitoa vitaaleissa hampaissa. Jätän tässä työssä huomioitta muut tärkeät päivystyksellisesti tärkeät vaivat, kuten pulpiitin ja lohkeamien etiologian, diagnostiikan ja hoidon, ja keskityn erityisesti syvän karieksen hoitoon, joka on myöskin hyvin tärkeä päivystyksellinen vaiva. Pyrin antamaan yhteenvedon kariologisten ensiaputoimenpiteiden tuoreista hoitokäytännöistä ja niiden merkityksestä vitaaleissa hampaissa. Pohdinnassa arvioin löytämäni kirjallisuuden merkitystä ja analysoin sen vaikutusta kariologisten ensiaputoimenpiteiden parantamiseen. Yhteenvetona tämä katsaus tarjoaa kertausta ja mahdollisuuden syventää omaa osaamista vitaalien hampaiden kariologisten ongelmien diagnostiikkaan ja hoidon ymmärtämiseen ja kehittämiseen.
  • Karttunen, Anni (2022)
    Tutkimuksen tarkoitus: Lehmänmaitoa korvaavien kasvipohjaisten juomien kulutus on kasvanut maailmanlaajuisesti viime vuosina. Kasvipohjaisia juomia markkinoidaan terveellisenä vaihtoehtona lehmänmaidolle, vaikka varsinaista tutkimustietoa kasvipohjaisten juomien terveysvaikutuksista löytyy verrattain vähän erityisesti suun terveyden osalta. Tämän tutkielman tarkoituksena on perehtyä maitoa korvaavien kasvipohjaisten juomien ja suun terveyden yhteyteen. Materiaalit ja menetelmät: Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta, jonka aineisto on haettu toukokuussa 2020 Pubmedin ja Google Scholarin tietokannoista. Aineistosta valikoitiin artikkelit, jotka käsittelivät kasvipohjaisten juomien yhteyttä suun terveyteen tai kasvipohjaisten juomien ravitsemuksellista laatua, jolla voitiin olettaa olevan merkitystä suun terveyteen. Tulokset: Eri kasvipohjaisten juomien välillä havaittiin suuria eroja mutans-streptokokkien biofilmin muodostuksen ja sokereista fermentoitavien happojen tuotannon suhteen. Kasvipohjaisten juomien sisältämä sokeri on vapaata sokeria ja siten bakteerien hyödynnettävissä. Tulosten pohjalta useat kasvipohjaiset juomat, erityisesti makeutetut, saattavat olla kariogeenisia eli hammaskariesta aiheuttavia. Kasvipohjaisten juomien ravintoainepitoisuuksissa on suurta vaihtelua muun muassa kalsium-, fosfaatti-, D-vitamiini- ja fluoridipitoisuuksien suhteen. Johtopäätökset: Korvatessa ruokavaliossa lehmänmaito kasvipohjaisilla juomilla on otettava huomioon mahdolliset terveysvaikutukset. Ravitsemusneuvonnassa sekä karieksen hallinnan suunnitelmissa ensisijaisena suosituksena tulisi kasvipohjaisten juomien osalta olla sokeroimattomien kasvipohjaisten juomien käyttö sokeroitujen sijaan. Kasvipohjaisten juomien ravintoainepitoisuudet tulisi ilmoittaa selkeästi pakkausten ravintoarvomerkinnöissä, jotta kuluttajilla olisi mahdollisuus vertailla tuotteita ja huomioida sekä yleisterveyteen että suun terveyteen vaikuttavat tekijät.
  • Koivisto, Vilma (2023)
    Hyaluronihapolla tehdyt kasvojen täyteainehoidot ovat yleistyneet maailmalla viime vuosina runsaasti ja niiden suosio on nähtävissä myös Pohjoismaissa. Toisin kuin naapurimaissamme, Suomen lainsäädäntö ei vaadi täyteainehoitojen tekijältä sairaanhoitajan tai hammaslääkärin/lääkärin koulutusta. Täyteaineet luokitellaan Euroopassa luokan III lääkinnällisiksi laitteiksi. Lainsäädäntö ei vaadi tämän luokan tuotteilta laadunvalvontaa eikä laki velvoita valmistajia toimittamaan tietoja laitteen turvallisuudesta tai tehokkuudesta. Kirjallisuudessa täyteainehoitojen vakavat komplikaatiot luokitellaan harvinaisiksi. Näissä tutkimuksissa täyteainehoitojen tekijöinä ovat olleet esteettisen lääketieteen asiantuntijalääkärit, joilla on ollut mahdollisuus ja tietotaito hoitaa ensiapua vaativia potilaita heti, jolloin myös viivästyneen hoidon seurauksena tapahtuvat komplikaatiot vähentyvät. Vakavia komplikaatioita ovat kudosnekroosi, sokeutuminen ja aivoinfarkti. Merkittäviä komplikaatioita ovat myös biofilmin indusoimat infektiot, jotka johtuvat tyypillisesti tekijöiden puuttuvasta terveydenhuoltoalankoulutuksesta sekä esteettisen lääketieteen osaamattomuudesta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää eri komplikaatiotyyppejä, joita esiintyy suomalaisessa aineistossa ja pohtia komplikaatioiden hoitoa. Erilaisiin komplikaatiotyyppeihin tutustuttiin kirjallisuuden avulla ja sen pohjalta suunniteltiin tutkimuksen kyselylomake. Tutkimuskutsua jaettiin sosiaalisen median ryhmissä, jotka olivat suunnattu esteettisistä toimenpiteistä kiinnostuneille henkilöille. Tutkimuskutsu lähetettiin myös täyteainehoitoja tarjoavan yrityksen asiakasrekisterille, jossa oli 1102 vastaanottajaa. Aineisto kerättiin sähköisellä lomakkeella keväällä 2023. Vastauksia tuli yhteensä 100. Kyselyn perusteella ilmeni, että eniten täyteainehoitoja tekevillä henkilöillä ei ole terveydenhuoltoalankoulutusta. Tutkimukseen vastanneiden hoidossa eniten käytetty täyteainemerkki oli yksi suosituimmista Suomessa käytettävistä hyaluronihappopohjaisista valmisteista. Tuotteesta ei ole julkaistu lainkaan tieteellisiä julkaisuja eikä sen käyttöä ole hyväksytty esimerkiksi Yhdysvalloissa. Yleisin komplikaatiotyyppi oli injektioalueella alueella esiintyvät patit, joita esiintyi 60 %:lla vastaajista. Kyselyyn vastanneilla esiintyi myös vakavia komplikaatioita, kuten täyteaineen päätyminen verenkiertoon. Kasvojen täyteainehoitoja voidaan pitää korkean riskin toimenpiteenä. Täyteaineen päätyminen verenkiertoon voi johtaa pahimmillaan potilaan kuolemaan, mikäli ensiapua ei aloiteta riittävän ajoissa. Mahdollista on, että täyteainehoitojen lisääntyessä komplikaatiot tulevat lisääntymään, etenkin jos Suomen lainsäädäntöä ei tiukenneta.
  • Linna, Riikka (2022)
    Kestävä kehitys on noussut ajankohtaiseksi aiheeksi eri yhteiskunnan aloilla. Myös hammaslääketieteen peruskoulutuksessa kestävä kehitys tulisi huomioida aiempaa kokonaisvaltaisemmin. Nykyaikainen terveydenhuolto ei ole pitkällä aikavälillä kestävää lisääntyvän kysynnän, kasvavien kustannusten ja suuren ympäristökuorman vuoksi. Hammashoidon saralla kestävän kehityksen ytimessä on korkealaatuisen suusairauksien ennaltaehkäisyyn keskittyvän hammashoidon tarjoaminen. Tässä tutkielmassa tutustutaan kestävään kehitykseen ja hammashoitoon liittyviin lainsäädöksiin, erilaisiin suosituksiin ja kansainvälisiin sopimuksiin. Lisäksi selvitetään kuinka kestävä kehitys huomioidaan hammaslääketieteen peruskoulutuksessa eri puolilla maailmaa, ja tutustutaan aiheesta julkaistuun kirjallisuuteen. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineisto on kerätty terveydenhuollon erilaisten organisaatioiden, oppilaitosten ja muiden asiaa käsittelevien tahojen julkisilta internetsivuilta sekä Pudmedin, Ovid Medlinen ja Scopuksen tietokannoista. Tulosten mukaan hammaslääketieteen peruskoulutusta tarjoavissa oppilaitoksissa opetetaan melko vähän ympäristökestävyyteen liittyviä asioita. Sekä kehittyvien että kehittyneiden valtioiden hammaslääketieteen opiskelijoiden osalta ilmeni puutteita tietotasoissa ja/tai toimintatavoissa liittyen ympäristökestävään hammashoitoon. Myös muun muassa puutteet vastuuntunnossa tai eettisessä sitoutumisessa sekä erilaiset rajoitteet voivat osaltaan vaikuttaa asiaan. Lisäkoulutuksen tarve näyttäisi olevan laajempaa kehittyvissä valtioissa. Kaikki Suomen hammaslääketieteen koulutusohjelmaa tarjoavat yliopistot ovat sitoutuneet kestävän kehityksen huomioimiseen opetuksessa. Kestävä kehitys olisi hyödyllistä sisällyttää pakollisena teemana hammaslääketieteen peruskoulutuksen opetussuunnitelmaan maailmanlaajuisesti. Aiheesta tarvitaan lisää tutkimuksia, jotka voisivat tarjota lisätietoa nykytilanteesta ja edistää mahdollisimman tehokkaiden opetusmenetelmien löytämistä ja integroimista osaksi opetussuunnitelmia. Tutkimuksessa saatuja tuloksia voidaan hyödyntää hammaslääketieteen peruskoulutuksen kehittämiseen. (200 sanaa)
  • Jansson, Sofia (2021)
    Kiinteiden kojeiden kehitys alkoi Yhdysvalloissa 1900-luvun alkupuolella. Hampaaseen kiinnitettävän braketin, braketin uran läpi kulkevan kaarilangan, renkaiden ja niihin kiinnitettävien tuubien, sekä apuosien avulla, voidaan hampaita liikuttaa monessa eri suunnassa. Kiinteät kojeet ovat siksi monipuolisia ja laajalti käytettyjä erilaisten purentavirheiden hoidossa. Niiden käyttö vaatii kuitenkin hammaslääkäriltä paljon osaamista ja ymmärrystä oikean hoitotuloksen saavuttamiseksi. Suurin osa nykyisin käytettävistä braketeista on modernin ortodontian oppi-isänä tunnetun Edward H. Anglen kehittämään edgewise-braketin erilaisia muunnelmia. Syventävän tutkielman tavoitteena oli kirjallisuuskatsauksen sekä kliinisen potilastapauksen avulla perehtyä kiinteiden kojeiden käyttöön hampaiston oikomishoidossa. Kirjallisuuskatsauksessa keskityttiin erityisesti kiinteiden kojeiden komponentteihin ja niiden käyttöön hammaslääkärin toimesta. Lisäksi käsiteltiin kiinteiden kojeiden historiaa ja kehityskaarta. Tutkimusaineistona käytettiin ortodontian oppikirjallisuutta ja aiheista laadittuja tieteellisiä julkaisuja. Julkaisujen haussa käytettiin Medline -tietokannan Pubmed -käyttöliittymää. Tutkielman toinen osuus käsitteli 10-vuotiaan pojan oikomishoidon kulkua HUS Suusairauksien opetus- ja hoitoyksikössä, sisältäen kliinisen teoriaosuuden sekä hänelle tekemäni kliiniset toimenpiteet hoitojakson aikana. Potilaan purennan ongelmana oli alkuvaiheessa traumaattinen syväpurenta, horisontaalinen ylipurenta ja hampaiden ahtaus. Ongelma päädyttiin hoitamaan kiintein kojein. Hoidon suunnittelua ja toteutusta hankaloitti potilaan pysyvän toisen premolaarin puuttuminen alaleuassa. Ongelman ratkaisemiseksi maitohampaaseen d.75 tehtiin hemisektio ennen kiinteää kojeistusta. (178 sanaa)
  • Järvinen, Hertta (2023)
    Suun punajäkälä (OLP) on krooninen tulehduksellinen sairaus, jota esiintyy suun limakalvolla. OLP:tä sairastaa noin 0,5–4,0 % väestöstä. Sairauden etiologia on tuntematon, mutta taustalla vaikuttavat autoimmuunisairauden mekanismit. Kirjallisuudessa on raportoitu OLP:n mahdollisesta yhteydestä kilpirauhassairauksiin, osin sairauksien yhtenevän autoimmuunitaustan takia. OLP kuuluu suusyöpävaaraa lisääviin tiloihin. Malignisoitumisriski on noin 1 %. Näiden syventävien opintojen tarkoituksena oli selvittää olemassa olevasta tutkimustiedosta OLP:n sekä kilpirauhassairauksien yhteys toisiinsa sekä assosioituuko kilpirauhassairaus tietyntyyppiseen OLP:hen tai onko leesioiden sijainnissa tai oireilussa eroa sen perusteella, onko potilaalla kilpirauhassairaus vai ei. Tutkimus tehtiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena Pubmed ja Scopus tietokannoista, sisällyttäen OLP:tä ja kilpirauhassairauksia käsittelevät tutkimukset. Artikkelit suodatettiin otsikon ja sisällön perusteella ja täydennettiin hakutulosten lähdeluetteloista. Kaksikymmentäneljä tutkimusartikkelia täytti sisäänoton kriteerit. OLP-potilaita oli tutkimuksissa keskimäärin 254. Keski-ikä oli potilaille keskimäärin 54,4 vuotta. Tutkituista 74,0 % oli naisia. Verrokkeja oli keskimäärin 982. Verrokkiryhmät vastasivat ikä- ja sukupuolijakaumaltaan tutkimusryhmiä. Kilpirauhassairaiden potilaiden prosentuaalinen osuus OLP-potilaista oli 19,3 % ja verrokeista 10,0 %. Yleisin kilpirauhassairaus OLP-potilailla oli hypotyroidismi, 77,3 %. Lichenleesioiden sijainti ja tyyppi ei eronnut ryhmien välillä. OLP-potilailla oli tutkimuksissa merkitsevästi matalammat kilpirauhashormonien pitoisuudet seerumissa kuin verrokeilla. Sen sijaan thyroglobuliinin ja anti-thyroid mikrosomaalisen vasta-aineiden pitoisuudet seerumissa olivat OLP-potilailla merkitsevästi korkeampia kuin terveillä verrokeilla. Neljällä tutkimuksella oli vastakkainen tutkimusasetelma; niissä arvioitiin kilpirauhaspotilaiden OLP-sairastavuutta. Tutkimustulokset olivat näissä kuitenkin keskenään ristiriitaisia. Kirjallisuuskatsauksen perusteella OLP:n ja kilpirauhassairauksien välillä vaikuttaa vallitsevan tilastollinen yhteys. Huomioitava on, että kuitenkin myös vastakkaisia tuloksia raportoitiin. Sairauksien välisen korrelaation taustalla voivat vaikuttaa kilpirauhasvasta-aineet. Hammaslääkärin on oltava tietoinen sairauksien välisestä korrelaatiosta ja subkliinisen kilpirauhassairauden mahdollisuudesta OLP-potilailla. Pahanlaatuistumisriskin takia OLP:n aikainen diagnosointi ja seuranta on tärkeää.
  • Vakkuri, Emilia (2024)
    Juurihoidon jälkeen hampaaseen tulee tehdä pysyvä koronaalinen restauraatio. Restauraatioon on tärkeää kiinnittää huomiota, koska se vaikuttaa hampaan pitkäaikaisennusteeseen yhtä paljon kuin adekvaatisti toteutettu juurihoito. Juurihoidon näkökulmasta restauroinnin tärkein tehtävä on estää bakteerien pääsy juurikanaviin ja aiheuttaa uudelleen infektointi eli tehdä tiivis koronaalinen sulku. Lisäksi restauraatiolla on tarkoitus palauttaa myös hampaan estetiikka, morfologia ja funktio. Restauraation marginaalisen sauman tulee olla sellainen, että se ylläpitää parodontiumin terveyttä ja suojaa jäljellä olevaa hammaskudosta eli hammaslääkärin helposti viimeisteltävissä ja potilaan kotona puhdistettavissa. Kirjallisuuskatsauksen johdannossa esitellään juurihoidon hoitopäätöksen tekoa, johon vaikuttaa monien tekijöiden lisäksi hampaan restauroitavuus. Hammas on restauroitavissa, kun hampaan biologista leveyttä on jäljellä vähintään 2-3 mm ja kruunu-juurisuhde on vähintään 1:1. Hampaan restaurointi tuleekin olla suunniteltu ennen juurihoidon toteuttamista. Päätös juurihoidosta ja restaurointisuunnitelmasta tehdään yhteistyössä potilaan kanssa, jossa hammaslääkärin tulee kertoa potilaalle hampaan ennuste ja hoidon kokonaiskustannusarvio. Kokonaiskustannusarvion ollessa potilaasta liian suuri, voi hammaslääkäri ehdottaa kompromissiratkaisua restauraation suhteen. Potilaan kieltäytyessä juurihoidosta vaihtoehtoinen hoito on yleensä hampaan poisto, tällöin hampaan korvaaminen tulee olla suunniteltu ennen ekstraktiota. Lisäksi katsauksessa käydään yleisesti läpi juurihoidon indikaatioita ja kontraindikaatioita sekä juurihoidetun hampaan kontrollointi. Restaurointiajankohta vaikuttaa juurihoidetun hampaan pitkäaikaisenennusteeseen. Restaurointi on poikkeustapauksia lukuun ottamatta suositeltavaa tehdä mahdollisimman nopeasti, mieluiten 2-4 kk sisällä juurihoidon päättymisestä. Restaurointitekniikan valintaan kliinisesti vaikuttaa menetetyn hammaskudoksen määrä ja hampaan sijainti hammaskaarella. Tekniikat voidaan jakaa karkeasti suoraan eli suun sisäpuolella tehtyihin täytteisiin ja epäsuoraan eli suun ulkopuolella tehtyihin täytteisiin. Katsauksessa syvennytään yleisellä tasolla epäsuoran tekniikan materiaaleihin, eri tekniikoihin ja juurikanava-ankkurointiin. Lisäksi pohditaan erilaisia mahdollisia komplikaatioita ja hampaan pitkäaikaisennusteeseen vaikuttavia tekijöitä.
  • Piira, Julia (2022)
    Odontogeeniset eli hammasperäiset kasvaimet ovat leukaluissa esiintyviä muutoksia, jotka koostuvat hammasta muodostavasta kudoksesta. Odontogeeniset kasvaimet eivät välttämättä aiheuta potilaalle oireita. Näissä tapauksissa nämä kasvaimet havaitaan sattumalöydöksinä rutiininomaisesta kuvantamistutkimuksesta. Osassa tapauksissa ilmenee oireilua, kuten särkyä, hampaiden liikkumista ja leukaluun laajenemista. Odontogeeniset kasvaimet jaotellaan pahanlaatuisiin eli maligneihin sekä hyvänlaatuisiin eli benigneihin kasvaimiin, joista benignit kasvaimet ovat huomattavasti yleisempiä kuin malignit. Benignit kasvaimet jaotellaan kolmeen eri ryhmään niiden kudosalkuperän mukaan; Epiteliaaliset, mesenkymaaliset ja sekamuotoiset kasvaimet. Syventävä tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa käsitellään vain benignejä odontogeenisiä kasvaimia ja panoraama-, tietokonetomografia-, kartiokeilatomografia-, magneetti- sekä ultraäänitutkimusten hyötyä kasvaimien diagnostiikassa. Kirjallisuuskatsauksen aineisto kerättiin PubMed-tietokannasta kesällä 2021. Lisäksi lähteenä käytettiin alan kirjallisuutta, lähinnä teoksia Pharoah, M, White, S. Oral Radiology (2009) sekä El-Naggar, AK. et al. WHO Classification of Head and Neck Tumours (2017). PubMed-haussa rajattiin aineisto vuosien 2016–2021 katsausartikkeleihin, tapausraportteihin sekä vuosina 2000–2021 julkaistuihin kuviin. Kirjallisuuskatsauksen tutkimuskysymyksinä ovat 1) Miten eri benignit odontogeeniset kasvaimet ilmentyvät eri kuvantamismenetelmin 2) Miten eri kuvantamismenetelmiä voi hyödyntää diagnosoidessa odontogeenisia kasvaimia. Katsauksen tuloksena todetaan, että hammaslääketieteessä hyödynnettäviä kuvausmenetelmiä on nykypäivänä monia, mutta edelleen valtaosa diagnostiikasta toteutetaan perinteisin röntgentutkimuksin kuten panoraama- tai intraoraalikuvauksin. Täten monien harvinaisten kasvaimien osalta muiden kuvantamismenetelmien hyödystä diagnostiikassa ei ole näyttöä. Useat odontogeeniset kasvaimet kuvautuvat hyvin samankaltaisesti, joten erotusdiagnostisia vaihtoehtoja on useita. Lopulliseen diagnoosiin tarvitaankin aina histologinen tutkimus muutoksesta.
  • Johanson, Jesper (2024)
    Odontogeeniset kystat ovat leukojen alueen luun sisäisiä ontelomaisia muutoksia, joita verhoaa kystalle tyypillinen epiteeli. Leukojen alueen pienemmät kystat havaitaan usein oireettomina sattumalöydöksinä radiologisen tutkimuksen yhteydessä. Kasvaessaan kystat voivat aiheuttaa luun turvotusta, hampaiden liikkuvuutta, kallistumista tai estää hampaan puhkeamisen. Oirekuvaan voi myös liittyä kipua. Tutkielman tarkoituksena oli koota yhteen ja tiivistää ajankohtainen tietämys leukojen alueen kystien radiologisesta kuvantamisesta ja diagnostiikasta, keskittyen erityisesti radiologiseen erotusdiagnostiikkaan WHO:n vuonna 2022 päivitetyn luokituksen mukaisesti. Tämä kirjallisuuskatsaus muodostaa systemaattisen lähestymistavan leukojen alueen kystien arviointiin niiden radiologisten ominaisuuksien ja sijainnin perusteella. Tutkielmassa käsiteltiin myös leukojen alueen kystien diagnostisia haasteitä sekä kuvantamismenetelmiin liittyviä rajoituksia. Tutkielman kirjallisuus kerättiin PubMed-tietokannasta kesällä ja syksyllä 2022. Laaja kirjallisuuskatsaus suoritettiin, jossa painotettiin alan uudempia tutkimuksia. Lisäksi lähteenä käytettiin alan opetusmaterialia mukaan lukien teokset Pharoah, M, White, S. Oral Radiology. (2009) sekä O.W. Odellin. Cawson’s Essentials of Oral Pathology and Oral Medicine (2017). Tutkielman tuloksena voidaan todeta, että leesion sijainnin ja radiologisten tunnuspiirteiden tunnistaminen voi auttaa kliinikkoa työdiagnoosin asettamisessa ja erotusdiagnostisten vaihtoehtojen rajaamisessa. Tutkielman tulokset valottavat leukojen alueen kystien diagnostisen prosessin haasteita. Etenkin pienikokoisten leesioiden yhtenevät radiologiset piirteet hankaloittavat radiologista diagnostiikkaa. Tämän vuoksi lopullinen diagnoosi edellyttää histologista analyysia.
  • Survonen, Enni (2024)
    Kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää suulakihalkioiden kirurgisia ja ortodonttisia hoitokäytäntöjä ja -linjauksia Suomessa ja ulkomailla. Lähteinä on käytetty alan kirjallisuutta ja alan tutkimuksia. Huuli- ja suulakihalkiot ovat yleisimpiä rakennepoikkeavuuksia lapsilla. Halkioiden etiologiaan vaikuttavat niin geneettiset tekijät kuin ympäristötekijätkin. Vuosittain halkioita ilmaantuu Suomessa noin 110, joista 60% on suulakihalkioita. Potilaat, joilla on halkio, tarvitsevat monialaista hoitoa koko elinikänsä ajan. Halkiohoitotiimiin kuuluu monien eri alojen ammattilaisia, muun muassa sairaanhoitajia, plastiikkakirurgeja, suu- ja leukakirurgeja, oikomishoidon-, protetiikan- ja lasten hammashoidon erikoishammaslääkäreitä, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäreitä, foniatreja, psykologeja ja puheterapeutteja. Suomessa halkion korjausleikkaus ajoittuu yleensä lapsen ensimmäiseen ikävuoteen. Myöhemmin saatetaan tarvita puhetta parantavaa kirurgiaa tai leukojen kasvuhäiriöiden leikkaushoitoa. Parhaat hoitotulokset on saatu, kun hoito on toteutettu monialaisena yhteistyönä. Suulakihalkioissa tyypillisiä hampaiston erityispiirteitä ovat synnynnäisesti puuttuvat hampaat, hampaiden kehityshäiriöt, pieni ja kapea yläleuka, hampaiston ahtaus ja purentavirheet. Oikomishoito alkaa usein hampaiston ensimmäisen vaihduntavaiheen jälkeen noin 8-vuotiaana. Oikomishoitoa aloitetaan harvoin ennen vaihduntahampaistovaihetta, koska on todettu, ettei aikainen oikomishoito paranna potilaan purennan ja estetiikan lopputulosta. Halkioiden hoito maailmalla on kirjavaa, eikä yhteisiä maailmanlaajuisia hoitolinjauksia ole. Suomessa halkiohoito on keskitetty HUSin Huuli-suulakihalkiokeskukseen (HUSUKE) ja Oulun yliopistolliseen sairaalaan.
  • Oila, Alvari (2022)
    Kofferdam on kliinisessä hammashoidossa käytettävä suojakumi. Kofferdamin pääasiallisena tavoitteena on eristää kliinisessä hammashoidossa preparoitava hammas muusta suuontelosta. Tämän syventävän tutkielman tarkoituksena oli tuottaa kattava kansainvälinen kirjallisuuskatsaus kofferdam-suojakumin käytöstä juurihoidoissa. Syventävässä tutkielmassa pyrittiin keräämään mahdollisimman kattavasti tietoa kofferdamin käyttöasteesta Suomessa ja ulkomailla sekä selvittämään tekijöitä, jotka vaikuttivat käyttöasteeseen. Syventävän tutkielman kirjallisuuskatsaus toteutettiin pääasiassa käyttämällä hammaslääketieteellisiä tietokantoja, kuten PubMed:iä. Lisäksi toteutettiin Suomessa työskenteleville hammaslääkäreille anonyymi kyselytutkimus kofferdamin-käyttöasteesta. Kyselytutkimukseen vastanneiden keskuudessa kofferdamia juurihoidoissa aina käytti 92 % vastaajista. Kofferdamin käyttöaste oli matalampaa paikkaushoidoissa kuin juurihoidoissa. Kofferdamin käyttöasteet maailmalla vaihtelivat kirjallisuuskatsauksessa runsaasti. Kirjallisuuskatsauksessa maailmalla käyttöasteet olivat useissa tutkimuksissa matalampia kuin Suomessa toimivien hammaslääkärien keskuudessa totetutetun kyselytutkimuksen tulos. Käyttöasteet vaihtelevat myös työskentelymaasta, sen toimintamalleista ja toimintaympäristöstä riippuen.
  • Stenvik, Annika; Kaila, Minna (2021)
    Erikoistumiskoulutuksen laatua arvioidaan tekemällä auditointeja. Säännöllisesti tehty arviointi varmistaa, että koulutus on laadukasta ja tuottaa tarvittavaa osaamista. Auditoinneilla pyritään yhtenäistämään annettavaa koulutusta. Lääkäriliitto suositti jo vuonna 2001 kaikkien erikoisalojen koulutuksen laadun arvioimista, ja vuonna 2011 suositus sai arviointikehikon muodon. Lääkäriliiton auditointiin antaman suosituksen tavoitteena on tunnistaa koulutuksen vahvuudet ja heikkoudet sekä yksiköiden väliset erot, kuvata koulutusjärjestelmät ja antaa erikoisalakohtaiset valtakunnalliset suositukset. Tähän järjestelmälliseen katsaukseen koottiin lääketieteen 11/50 erikoisalan julkaisut tekemistään erikoistumiskoulutuksen auditoinneista. Saadut tulokset koottiin kolmeen taulukkoon. Hammaslääketieteen viideltä erikoisalalta ei ole julkaisuja. Julkaistuja auditointikertoja on 23, joista kolme on noudattanut Lääkäriliiton suositusta. Päätulos on, että 78 % erikoisaloista ei ole ainakaan julkaissut alansa koulutuksen laadunarviointia. Lisäksi tulosten pohjalta selviää eri alojen ja eri auditointikertojen laajuuksien vaihtelua valtakunnallisista arvioista paikallisesti tehtyihin arviointeihin. Erikoisalojen auditointikertojen välillä esiintyi huomattavaa vaihtelua, osa erikoisaloista on ollut toisia aktiivisempia arvioimaan antamaansa koulutusta. Auditoinneissa esille nousseita hyviä käytänteitä julkaisi viisi yhdestätoista erikoisalasta. Säännöllinen auditointi kehittää koulusta ja koulutuksen edunvalvontaa ja näin mahdollistaa paremmat koulutus- ja työolosuhteet. Se voi helpottaa työvoiman hankkimista laadukkaaksi arvioituihin koulutuspaikkoihin. Lisäksi auditointitiimien havaitsemien hyvien käytänteiden jakaminen hyödyttäisi muitakin aloja kehittämään omaa koulutustaan. Hyvä pohja erikoistumiskoulutuksen kehittämiselle saataisiin kartoittamalla alakohtaisesti nykytilanne ja tunnistamalla suurimmat puutteet. (192 sanaa)
  • Voima, Satu-Päivi (2024)
    Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää hammaslääketieteen klinikkavaiheen eli kolmannen, neljännen ja viidennen vuoden opiskelijoiden hyvinvointikokemuksia HUS Suusairauksien opetus- ja hoitoyksikössä. Tutkimus käynnistyi tarpeesta tuottaa hyvinvointitietoa hammaslääketieteen klinikkavaiheen opiskelijoista. Hammaslääketieteen klinikkavaiheen opiskelijoiden hyvinvointia selvittävä kysely toteutettiin keväällä 2024 hammaslääketieteen kolmannen, neljännen ja viidennen vuosikurssin opiskelijoille. Tutkimus tehtiin anonyymisti. Lomake toteutettiin tietoturvallisella Helsingin yliopiston käyttämällä RedCap-kyselylomaketyökalulla. Tutkimuksesta on lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuseettisen toimikunnan antama puoltava lausunto (päätös nro 7/2024). Tuloksen analysoitiin kolmen teeman avulla. Ensimmäisen teeman (klinikka-arjen kuormittavuus) osalta keskeisimpinä löydöksinä oli klinikkatyöskentelyn vaatiman ajan puute, omasta vapaa-ajasta kohtuuttomasti joustaminen sekä heikot vaikutusmahdollisuudet klinikka-arkeen. Toisen teeman (hyvinvointi ja jaksaminen) tärkeimmät löydökset olivat korostunut ahdistuneisuus, suoritteiden kuormittavuus, kiusaamiskokemusten esiin nouseminen ja toisaalta opiskelijoiden keskinäinen avoin keskustelukulttuuri. Kolmannessa teemassa (opiskelijaohjaus) nousi samaan aikaan voimakkaasti esiin opiskelijoiden mielipide siitä, ettei opetusklinikassa ole riittävästi opetushenkilökuntaa ja toisaalta toive reflektoiville ammattiin kasvattaville keskusteluille opettajien kanssa. Lisäksi erityishuomion tuloksista ansaitsevat löydökset, joiden mukaan lähes kolmannes opiskelijoista kokee tulleensa kiusatuksi opettajan toimesta, ja että opiskelijoilla on esiintynyt pelkoa kertoa todellista mielipidettään klinikassa pelätessään sen hankaloittavan heidän opintojaan, ja että osa opiskelijoista on jättänyt potilastyöhön liittyviä asioita vain omaan tietoonsa rangaistuksen pelon vuoksi. Opiskelijoiden yhteishenki on tulosten mukaan todella hyvä ja erityisesti on mainittava kunnioitettavan hieno tulos liittyen opiskelijoiden väliseen kiusaamisvastaisuuteen. Tutkimuksesta saatua hyvinvointitietoa voidaan hyödyntää tietopohjana sisäisten hyvinvointipoliittisten päätösten arvioinnissa ja opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemisessa. Sitä voidaan käyttää vertailudatana vastaaviin sekä muiden yliopistojen sisäisiin että valtakunnallisiin hammaslääketieteen opiskelijoiden hyvinvointitutkimuksiin.
  • Haapamäki, Riikka (2019)
    Tutkimus tarkastelee oikomishoidon järjestelyitä ja niiden eroja kuntien välillä. Vuonna 2004 vain hieman yli puolet Suomen terveyskeskuksista käytti oikomishoidon tarpeen arvioimiseen Suomen Lääkintöhallituksen ohjekirjeessä 1988 suositeltua 10-portaista priorisointiasteikkoa. Lisäksi oikomishoidon erikoishammaslääkärien jakautuminen on ollut Suomessa epätasaista, minkä takia oikomishoidon kattavuudessa ja tarjonnassa on ollut alueellisia eroja. Tutkimuksen tavoitteena oli erityisesti selvittää, kuinka laajassa käytössä 10-portainen asteikko nykyään on, ja kuinka paljon oikomishoitoon oikeuttava vähimmäispistemäärä vaihtelee kunnittain. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin oikomishoidon työnjakoa, seulontakäytänteitä ja hammashoitohenkilöstön mielipiteitä oikomishoidon järjestelyistä. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena. Kysely lähetettiin 113 kunnan johtavalle hammaslääkärille, ja jokaisesta kunnasta toivottiin yhtä vastausta henkilöltä, joka vastasi kunnan oikomishoidosta. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että Sosiaali- ja terveysministeriön suositteleman 10-portaisen hoidontarpeen arviointiin käytettävän asteikon käyttö on lisääntynyt, ja siten myös oikomishoitoon pääsy on tasapuolistunut ainakin kuntien sisällä. Vähimmäispistemäärä, joka oikeutti kunnalliseen oikomishoitoon, vaihteli eniten suurimpien ja pienimpien kuntien välillä, ja pisterajoihin näytti vaikuttavan myös se, kuinka paljon kunnassa koettiin olevan oikomishoidon resursseja. Maakuntauudistuksen myötä resursseja voitaisiin jakaa tasaisemmin jäsenkuntien kesken, jolloin myös pääsy oikomishoitoon muuttuisi tasapuolisemmaksi. Tulosten perusteella oikomishoidon erikoishammaslääkärien saatavuus kunnissa on lisääntynyt ja työnjako eri ammattiryhmien välillä on parantunut. Tehokkaalla työnjaolla pystytään kompensoimaan muuten riittämättömiä resursseja, joten sen kehittämiseen tulisi keskittyä jatkossakin.
  • Riina, Bräysy (2022)
    Tutkielmassa selvitettiin Covid-19 pandemian vaikutusta lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoiden oppimiskokemuksiin ja haluun jatkaa eri etäopetuksen käytäntöjä myös poikkeusolojen jälkeen. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksien avulla, joihin opiskelijat vastasivat keväällä 2020 (n=199) ja keväällä 2021 (n=164). Kyselylomake lähetettiin kaikille Helsingin yliopiston lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille, mutta tutkimuksessa keskitytään kahden ensimmäisen vuoden opiskelijoiden vastauksiin. Kyselyissä kysyttiin opiskelijoita koskevia taustatietoja kartoittavia kysymyksiä sekä kysymyksiä, joissa opiskelijoita pyydettiin arvioimaan eri etäopetuksen ja -arvioinnin muotoja sekä sitä, mitä etäopetuksen käytäntöjä opiskelija olisi halukas jatkamaan tulevaisuudessa. Toiseen kyselytutkimukseen lisättiin taustatietoihin kysymyksiä opiskelijoiden työskentelyyn sekä kodin ja Meilahden kampuksen väliseen matkan pituuteen liittyen, joilla haluttiin selvittää mahdollisia syitä siihen, mistä opiskelijoiden väliset erot etäopiskelun jatkamisen halukkuudessa johtuvat. Valtaosa vastaajista toivoivat etäopetuksen jatkuvan luentojen osalta, joko luentojen suoratoistona tai luentojen videotallenteina. Etäopetuksena toteutettavan luento-opetuksen suosio kasvoi kyselyn mukaan vuodesta 2020 vuoteen 2021. Vain pieni osa (15,2 %) vastanneista toivoi pienryhmäopetuksen jatkuvat etäopetuksena poikkeusolojen jälkeen. Opiskelijoiden korkeampi ikä, pidempi matka-aika Meilahden kampukselle ja työssäkäynti opintojen ohessa lisäsi halukkuutta jatkaa etäopetuksessa.
  • Raitasuo, Pinja (2022)
    Tämän syventävän tutkimuksen tavoitteena on selvittää lapsuuden suunterveyden vaikutuksia aikuisiän tulehdukseen. Tutkielma on osa pitkäaikaista LASERI-tutkimusta, joka käynnistettiin alun perin vuonna 1980 päätavoitteena selvittää lapsuuden elintapojen ja perimän vaikutusta sydän- ja verisuonitautien syntyyn. Kyseessä on seurantatutkimus, eli vuonna 1980 tutkittujen henkilöiden lapsuuden suunterveyttä on verrattu samojen henkilöiden aikuisiän tulehdukseen vuonna 2007 (N=493), jolloin tutkittavien elimistön tulehdusarvoja on arvioitu inflammaatioon liittyvien markkereiden avulla. Aineiston analysoimiseen käytetään tilastollisia menetelmiä. Käytettyjä menetelmiä ovat varianssianalyysi (t-testi), korrelaatioanalyysi, faktorianalyysi ja monimuuttuja-analyysi (logistinen regressiomalli). Tulosten perusteella ei yhteyksiä lapsuuden hammasmuuttujien ja aikuisiän inflammaatiomarkkereiden välillä juurikaan löytynyt, kun aineistoa analysoitiin monimuuttujamenetelmällä (logistinen regressioanalyysi), jossa otettiin hammasmuuttujien lisäksi huomioon iän ja sukupuolen vaikutus tulehdusarvoihin. Vastaavaa tutkimusta lapsuuden suunterveyden ja aikuisiän tulehduksesta ei ole aikaisemmin toteutettu. Tulokset ovat merkityksellisiä, sillä niiden perusteella lapsuuden suunterveys ei määrittäisi aikuisiän tulehdusta ja terveydentilaa.
  • Jweihan, Sofia (2022)
    Tausta ja tarkoitus: Laugier-Hunziker syndrooma on harvinainen, vuonna 1970 tunnistettu benigni tila, johon liittyy suun limakalvoilla ja huulilla esiintyviä pigmenttileesioita. Laugier- Hunziker syndroomaan liittyvät pigmentaatiomuutokset kehittyvät spontaanisti aikuisiässä etiologian ollessa tuntematon. Potilailla tavataan usein mys pitkittäisiä leesioita pääasiassa sormien-, mutta myös varpaankynsien alueella. Harvoissa tapauksissa pigmenttileesioita on tavattu myös muualla kehossa. Laugier-Hunziker syndrooman diagnoosiin päästään poissulkemalla muut mahdolliset vaihtoehdot, jotka aiheuttavat multippeleita suun limakalvon pigmenttimuutoksia. Tutkielman tavoitteena on tuoda tieto kirjallisuudesta Laugier-Hunziker syndroomasta, sillä se on yhä tuntematon monille hammaslääkäreille. Materiaalit ja menetelmät: Tutkimusaineistona käytettiin Pubmed-tietokannasta systemaattisesti haettuja englanninkielisiä artikkeleita hakusanalla Laugier-Hunziker. Mukaan otettiin syndroomaa koskevat tutkimukset ja potilastapausselostukset, joissa pigmenttimuutoksia esiintyi suun tai huulien alueella. Tulokset: Hakutulokseksi saatiin 98 artikkelia, joista 44 täytti mukaanottokriteerit. Artikkelit oli julkaistu vuosina 1986 - 2020. Kaksi artikkeleista oli tutkimuksia, yksi käsitteli geenitestiä ja muut olivat potilastapausselostuksia. Yhteensä artikkeleissa kuvattiin 93 Laugier-Hunziker diagnoosin saanutta potilasta. Naisten osuus oli 81 % ja miesten 19 %. Potilaiden keski-ikä oli 45,9 vuotta (vaihteluväli 8 - 80 v). Suumuutoksista yleisin esiintymispaikka olivat huulet, joista 78 %:lla näitä oli sekä huulen puna-alueella että limakalvoilla. Ikenillä muutoksia oli 23 %:lla ja kielessä 23 %:lla. Kaksi tutkimusta oli tutkinut näiden pigmenttimuutosten hoitoa laserilla, joista 81 %:lla muutokset hävisivät jo yhden käsittelykerran jälkeen. Johtopäätökset: Kirjallisuutta ja erityisesti tutkimusta Laugier-Hunziker syndroomasta on vähän ja se koostuu pääosin potilastapausselostuksista. Raportoitujen tapausten perusteella syndroomaa esiintyy kaiken ikäisillä ja naisilla enemmän kuin miehillä. Tyyppipaikka oli huulet. Hoitoa nämä pigmenttimuutokset tarvitsevat vain esteettisistä syistä ja laserhoito vaikutti kahdessa ensimmäisessä aiheen tutkimuksessa toimivan tässä tehokkaasti.
  • He, David (2023)
    Ihmisellä suolistosyöpää esiintyy eniten paksusuolessa. Suolistosyöpätapauksien määrä on lisääntynyt jatkuvasti, tehden siitä kolmanneksi yleisimmän ja toiseksi eniten kuolemaan johtavan syöpätyypin. Vuonna 2020 maailmanlaajuisesti todettiin noin 2 miljoonaa uutta suolistosyöpätapausta, ja Suomessa vastaava luku oli noin 3000. Lisääntynyt ymmärrys suolistosyövästä ja sen hoitovaihtoehtojen parantumisesta on vähentänyt kuolleisuutta suolistosyöpään, mutta elämänkaaren pidentyminen ja elintapojen muutos on johtanut esiintyvyyden nousuun. Suolistosyövän esiintyvyys lisääntyy merkittävästi yli 60 ikävuoden jälkeen. Sille altistavia tekijöitä ovat liikunnan vähyys, ylipaino, ikääntyminen sekä epäterveellinen ruokavalio. WNT-signalointireitti säätelee mm. organismin kehitystä ja kudoksien homeostaasia. LEF1 (Lymphoid enchancer binding factor 1) on transkriptiotekijä, joka vaikuttamaan geenien toimintaan WNT-signaalien alaisuudessa. LEF1 ei ole aktiivinen normaalisuolen epiteelissä, mutta sen poikkeuksellinen ekspressio aktivoituu syövän kehittyessä. Aiempien tutkimusten mukaan Lef1 geenin poisto hiiristä kiihdyttää solujen kasvua suolistosyövän adenooma-esiasteissa. Tällä tutkimuksella oli tarkoitus tutkia tarkemmin LEF1 vaikutusmekanismia suolistosyövän kehityksen alkuvaiheessa, kasvaimen klonaalisen laajentumisen aikana. Tutkimus toteutettiin geenimuokatuissa hiirissä. Tulokset osoittavat, että LEF1 ei osallistu suolistosyövän kehityksen rajoittamiseen kasvaimen alkuvaiheessa.
  • Tolppanen, Siiri (2024)
    Alveoliluun tiheys ja muoto ovat riippuvaisia siihen kohdistuvasta toiminnallisesta ärsykkeestä, joka välittyy leukaluuhun hampaiden purentavoimien kautta. Hampaiden menetys johtaa siten ennen pitkää alveoliluun atrofioitumiseen eli leveyden ja korkeuden menetykseen. Hammaspuutosten korvaamisessa voidaan käyttää hammasimplantteja, jotka ovat estetiikaltaan ja toiminnaltaan lähes oman hampaan veroisia. Hammasimplanttihoidon onnistumisen perustana on pidetty muun muassa riittävää kova- ja pehmytkudostukea, jotta implantin asettelu voidaan toteuttaa asianmukaisesti. Mikäli tämä ei toteudu, voidaan luutukea lisätä kirurgisin keinoin. Tämä syventävä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena on käsitellä hampaan poiston vaikutuksia ympäröiviin kudoksiin, sekä ennen implantointia tai sen yhteydessä toteutettavia leukaluun augmentaatiotoimenpiteitä ja niissä käytettäviä leukaluusiirremateriaaleja. Tavoitteena on alan oppikirjallisuuteen ja tutkimusartikkeleihin perehtymällä tutkia ja vertailla eri augmentaatiotekniikoita ja materiaaleja, sekä selvittää millaisissa kliinisissä tilanteissa ja olosuhteissa niitä käytetään. Leukaluusiirremateriaalit jaotellaan omaluusiirteisiin, sekä niiden korvikkeisiin, jotka voivat olla ihmis- tai eläinperäistä materiaalia, tai kokonaan synteettisesti valmistettuja. Yleisesti omaluusiirteitä on pidetty ominaisuuksiltaan ihanteellisena luusiirremateriaalina leukaluun augmentaatioissa, mutta luumäärän rajallisuuden ja siirteen keräysalueella ilmenevien haittojen vuoksi on kehitetty erilaisia korvaavia materiaaleja vähentämään omaluusiirteiden tarvetta. Materiaalivalinnassa on otettava huomioon materiaalien ominaisuudet suhteutettuna käyttötarkoitukseen ja valittuun toimenpiteeseen.
  • Lehikoinen, Oona (2023)
    Tämän tutkielman tarkoituksena on kartoittaa leukanivelartroosin eli leukanivelrikon diagnostiikkaa erilaisilla kuvantamisen modaliteeteilla, ja koostaa aiheesta kirjallisuuskatsaus. Tämän kirjallisuuskatsauksen painopiste on erityisesti leikekuvantamisessa, kartiokeilatietokonetomografiassa (KKTT) sekä magneettikuvauksessa. Pyrimme selvittämään, minkälaisia tekijöitä on artroosin taustalla, ja kuinka artroottinen leukanivel kuvautuu eri kuvantamismodaliteeteilla. Aineistona tutkimusta varten hyödynnettiin anatomian oppikirjojen lisäksi lääketieteellisiä ja hammaslääketieteellisiä tietokantoja, kuten Pudmedia sekä aihetta käsitteleviä tieteellisiä artikkeleita. Pubmedissa aineisto rajattiin vuoden 2010 jälkeen julkaistuihin artikkeleihin, tapausraportteihin sekä kuviin. Leukanivelartroosi on yksi purentaelimistön toimintahäiriöistä (TMD) ja yleisin leukanivelsairaus. Sen taustalla on jokin häiriötekijä, kuten palautumaton diskusdislokaatio, leukanivelen yliliikkuvuus tai poikkeava kuormitus. Artroosissa esiintyy leukanivelen nivelpinnoilla patologisia muutoksia, kuten litistymistä ja osteofyyttejä eli niin sanottuja luupiikkejä. Sairaus on luonteeltaan etenevä. PTG on yleisin kuvantamismodaliteetti, mutta tarvittaessa voidaan tapauskohtaisesti tutkimusta täydentää tarkentavilla KKTT- tai magneettikuvantamisilla. Ne ovat täten jatkotutkimuksia, eivätkä rutiininomainen osa hammaslääkärin tutkimuksia. KKTT:ssa lukuisista kaksiulotteisista röntgenkuvista muodostetaan kolmiulotteista kuvaa. Menetelmä soveltuu leukanivelen luisten komponenttien kuvantamiseen. Myös magneettikuvauksella saadaan kolmiulotteista kuvaa ja silläkin saadaan kohtuullinen kuva kovakudoksista, mutta sen erityinen etu verrattuna KKTT:aan on sen kyky kuvantaa pehmytkudoksia. Näin ollen magneettikuvaus sopii esimerkiksi leukanivelen rustoisen välilevyn (diskus) kuvantamiseen, mihin KKTT:n erotuskyky ei riitä.