Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Eskelinen, Emilia"

Sort by: Order: Results:

  • Eskelinen, Emilia (2022)
    Ruoan maku on yleensä yksi ruokavalintoja ohjaavista tekijöistä. Elintarvikkeet koostuvat usein monesta ja maultaan erilaisesta komponentista. Tuotekehityksen ja ruokavalintojen nä-kökulmasta on tärkeää tutkia, millaisia keskinäisiä vuorovaikutuksia eri makuominaisuuksilla on, ja miten yksilölliset aistikokemukset vaikuttavat eri elintarvikkeiden, kuten marjojen, käyttöön. Väri taas on yksi tärkeimmistä ja ensin arvioiduista ruoan visuaalisista ominaisuuk-sista, sillä se antaa viitteitä esimerkiksi siitä, miltä ruoka mahdollisesti maistuu ja onko sitä turvallista syödä. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää 1) mitä makuominaisuuksia tut-kittavat tunnistivat ja kokivat dominoivina valituissa makuseoksissa, 2) oliko makuseosten kokemisella yhteyttä tietynlaisiin värimielleyhtymiin ja 3) oliko makuseosten tai väriliuosten kokemisella yhteyttä marjojen käyttöön ja miellyttävyyteen. Tutkittavat maistoivat neljä erilaista makuseosnäytettä (suolainen–umami, makea–suolainen, hapan–karvas ja hapan–karvas–makea). Heitä pyydettiin nimeämään maistamalla havaitut makuominaisuudet makuseoksista, sekä nimeämään niistä dominoivaksi mieltämänsä maun. Värimielleyhtymiä tutkittiin järjestämällä nestemäiset värinäytteet (oranssi, punainen, keltai-nen, valkoinen, sininen ja vihreä) keskittyen miellyttävyyteen, terveellisyyteen, makeuteen ja happamuuteen. Tutkittavat täyttivät myös kyselylomakkeen mm. marjojen (mustikka, man-sikka, puolukka, punaherukka, mustaherukka ja tyrni) käyttöön ja koettuun miellyttävyyteen liittyen. Ihmiset erosivat toisistaan makuseosten maistajina. Makuseoksista tunnistettiin pääasiassa hyvin niissä olevat makuominaisuudet. Dominoiviksi ominaisuuksiksi valittiin myös makuja, joita näytteissä ei ollut. Dominoivalla maulla havaittiin olevan joitain yhteyksiä värimielleyh-tymiin, mutta makujen tunnistamisella ei juuri lainkaan. Sukupuolella oli joitain yhteyksiä värien mieltämiseen, kun taas iällä havaittiin useammin yhteys sekä makujen tunnistamiseen että dominoivuuteen. Marjojen käyttöön ja miellyttävyyteen havaittiin olevan enemmän yh-teyttä sillä, mitä makuominaisuuksia makuseosnäytteistä ylipäätään tunnistettiin, ei sillä mikä makuominaisuus näytteissä dominoi. Värimielleyhtymillä havaittiin olevan joitain yhteyksiä marjojen käyttöön ja miellyttävyyteen.