Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "Kieffer-menetelmä"

Sort by: Order: Results:

  • Lemmetty, Jenna (2021)
    Vehnän ainutlaatuisten leivontaominaisuuksien vuoksi vehnälajikkeiden leivontalaatu on tärkeä osa vehnän viljelyarvoa. Uusien vehnälajikkeiden leivontalaatu määritetään Luonnonvarakeskuksen järjestämissä virallisissa lajikekokeissa. Taikinan venyvyysominaisuuksia tutkivien menetelmien oletetaan kuvastavan vehnän leivontaominaisuuksia käytännön leivonnassa. Vehnän virallisissa lajikekokeissa vehnälajikkeista valmistettujen taikinoiden venyvyysominaisuuksia tutkitaan ekstensografilla. Ekstensografista on kehitetty myös pienoisversio: taikinan venyvyysominaisuuksia mittaava Kieffer-laitteisto. Kieffer-menetelmä on ekstensografimenetelmää nopeampi ja vaatii huomattavasti vähemmän näytettä. Kieffer-menetelmä ei kuitenkaan ole standardoitu menetelmä, ja sen toistettavuutta ja toimivuutta tutkineiden tutkimusten koeasetelmissa ja tuloksissa esiintyy vaihtelua. Lisäksi menetelmässä taikina muotoillaan käsin, joka ei ole toistettava muotoilutapa. Tässä tutkimuksessa tutkittiin, voidaanko Kieffer-menetelmässä taikina muotoilla ekstensografin muotoilijoilla ja saadaanko näin menetelmän toistettavuutta parannettua. Menetelmää toistettiin käsin muotoilulla ja ekstensografimuotoilulla, jonka jälkeen tutkittiin, pieneneekö tulosten keskihajonta ekstensografilla muotoilun ansiosta. Lisäksi Kieffer-menetelmällä määritettiin yhdeksän vehnän lajikekoenäytteen venyvyysominaisuudet, jonka jälkeen tutkittiin, korreloivatko Kieffer-parametrit lajikekoenäytteiden ekstensongrammien parametrejä paremmin vehnän leivontalaatua kuvaavien parametrien kanssa. Taikinan muotoilu ekstensografilla ei parantanut Kieffer-menetelmän toistettavuutta. Kieffer-parametrit korreloivat keskimäärin ekstensogrammien parametreja voimakkaammin vehnän leivontalaatua kuvaavien parametrien kanssa. Energian todettiin olevan Kieffer-parametreistä toimivin vehnän leivontalaadun arviointiin. Ekstensografin käyttäminen osana Kieffer-menetelmää ei ole käytännöllistä. Kieffer-menetelmä tulisi standardoida ja menetelmään tulisi kehittää siihen tarkoitetut taikinanmuotoilijat