Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "Periodontitis"

Sort by: Order: Results:

  • Kyllönen, Meri (2015)
    Parodontiitti on krooninen hampaan kiinnityskudossairaus, johon liitetyistä patogeeneistä yksi on Aggregatibacter actinomycetemcomitans. Tutkielman tarkoituksena oli tutkia ientaskuista semikvantitatiivisesti määritettyjen serotyyppiä a ja b edustavien kantojen yhteyttä syljen kvantitatiivisten PCR tulosten kanssa. Lisäksi tutkittiin edellä mainittujen bakteerimäärien yhteyttä IgA- ja IgG-luokan A. actinomycetemcomitans vasta-aineisiin seerumissa, sekä näiden kaikkien laboratoriotulosten yhdistymistä kliinisiin ja radiologisiin parodontiittia kuvaaviin merkkeihin. Tutkielmaa varten analysoitiin 506 potilaasta koostuva Corogene-tutkimuksen osatutkimuksesta muodostettu Parogene-aineisto tilastotieteellisesti IMB SPSS Statistics 22-ohjelman avulla. Analyysin lopputuloksena havaittiin, että syljen kvantitatiivinen A. actinomycetemcomitans ja ientaskujen semikvantitatiivinen bakteerimääritys yhdistyvät vain heikosti kliinisiin parodontiittiparametereihin ja vain osittain toisiinsa. Sylkinäytteestä havaittu A. actinomycetemcomitans ei korreloinut minkään kliinisen parametrin kanssa, mutta nosti veren immunoglobuliinipitoisuuksia, kuten on todettu myös aiemmissa tutkimuksissa. A. actinomycetemcomitansin rooli parodontiitissa on siis edelleen epäselvä, vaikka sillä on todettu olevan yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin.
  • Reinikainen, Sami (2019)
    Tyypin 2 diabetes on merkittävä maailmanlaajuinen terveysriski ja sen yleisyys kasvaa jatkuvaa tahtia maailmalla. Suuri osa sairastaa diabetesta tietämättään. Diabeteksen aiheuttama systeeminen tulehdustila vaikuttaa haitallisesti ympäri kehoa. Diabeteksen ja suunterveyden yhteyttä on tutkittu paljon ja diabeteksen on osoitettu lisäävän parodontiitin, karieksen ja hammaspuutosten syntyä. Vaikutusmekanismit näiden välillä ovat kuitenkin vielä epäselvät. Tutkielman tavoitteena oli vertailla diabeetikkojen suunterveyttä muihin poikkileikkausasetelmassa. Tutkimusaineistona oli Helsingin kaupungilta kerätyt yli 29-vuotiaiden potilastiedot vuosilta 2001-2003. Suunterveyttä mitattiin hampaiden lukumäärällä, DMFS-indeksillä ja parodontologisilla toimenpiteillä. Lisäksi tarkasteluun otettiin mukaan diabeetikkojen yleisterveys sekä sosioekonominen asema. Tutkielman tulokset olivat samassa linjassa aiheesta aiemmin tehtyjen tutkimusten kanssa. Diabeetikkojen suun terveys oli selvästi huonompi muihin verrattuna ja diabetesta esiintyy enemmän alhaisemmissa sosioekonomisissa luokissa. Regressioanalyysissa diabeteksen esiintyvyyden riskiin olivat yhteydessä merkittävästi ikä, miessukupuoli, parodontiitti, korkea DMF-indeksi ja puuttuvat hampaat. Tyypin 2 diabetes on paljolti huonoista elämäntavoista johtuva sairaus, jonka vuoksi tutkielman tulosten perusteella ei voida olettaa, että näiden välillä olisi syy-yhteys. Tutkielmasta puuttui tiedot potilaiden painoindeksin, tupakoinnin, liikunnan ja ruokailutottumusten suhteen. Nämä tekijät ovat kaikki suuria diabeteksen riskitekijöitä. Tutkielma osoittaa kuitenkin selkeästi diabeetikkojen suurentuneen suunterveyden hoitotarpeen. Tyypin 2 diabetes on yhdistetty huonompaan omahoitoon ja täten olisikin tärkeää ohjeistaa diabeetikkoja suunterveyden tärkeydestä.
  • Alfat, Bamo (2019)
    Parodontiitti eli hampaiden tuki- ja kiinnityskudossairaus ja nivelreuma ovat molemmat kroonisia tulehdussairauksia, joiden patologiset taudinkulut muistuttavat vahvasti toisiaan. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, kuinka nivelreuman hoitoon käytetyt biologiset lääkeainehoidot tehoavat samanaikaisesti potilaiden parodontiumiin ja mahdollisesti biofilmi välitteiseen parodontiittiin. Uudet spesifisesti vaikuttavat monoklonaalliset vasta-aineet ovat tuoneet moderniin lääketieteeseen tehokkaat ja tarkasti toimivat tavat hoitaa potilaiden monimuotoisia sairauksia. Nivelreuman sekä parodontiitin samantapaiset patogeeniset, etiologiat, yhteiskunnallisesti kalliit hoidot ja sairauksien vahvat yhteydet toisiinsa ovat isoja tekijöitä sille, miksi sairauksien yhtaikaista lääkehoitamista olisi syytä tutkia. Proinflammatoriset TNF-alfa-, IL-6- ja IL-1-sytokiinit ovat todistetusti osoittaneet isot roolinsa molempien tulehduksellisten sairauksien patologisissa prosesseissa. Täten esille nouseekin kysymys, että kuinka systeemisesti toteutetut biologiset lääkehoidot vastaavat sairauksien hoitoon. Lääkehoitojen kalliiden kulujen takia olisi järkevää ja yhteiskunnallisesti kannattavaa hyödyntää kyseisiä lääkeainehoitoja tehokkaan kohdistetusti sellaisille potilasryhmille, jotka hyötyisivät niistä kaikkein eniten. Näin potilaiden hoitomyöntyvyydet pitkille sekä raskaille hoidoille lisääntyisivät sekä tautien komplikaatioriskit vähentyisivät. Kaiken kaikkiaan pitkittäisprospektiiviset potilastutkimukset osoittivat tilastollisesti merkittäviä parannuksia nivelreumapotilaiden reumatologisissa - sekä parodontaallisissa parametreissa. Lääkeainehoidot osoittivat tehonsa nopeasti ja olivat muihin immunosuppressiivisiin lääkehoitoihin verrattuna tehokkaampia sekä paremmin siedettyjä. Täten biologiset lääkehoidot voisivat mahdollisesti tulevaisuudessa toimia osana parodontiitin hoitoa. Positiivisista tuloksista huolimatta on kuitenkin hyvä sanoa, että mittavampia tutkimuksia aiheesta tarvitaan lisää.
  • Nyberg, Rosa (2016)
    Parodontiitti on biofilmi-infektio, joka rappeuttaa hampaan kiinnityskudosta ja voi hoitamattomana johtaa hampaan menetykseen. Lipopolysakkaridi on gram-negatiivisten bakteerien pinnalla esiintyvä molekyyli, jonka vuorovaikutus isäntäyksilön kanssa käynnistää isännän immuunivasteen. Parodontiitin ja lipopolysakkaridin yhteyttä systeemisiin sairauksiin on tutkittu runsaasti. Tämän tutkielman tarkoitus on kirjallisuuskatsauksen muodossa selventää lipopolysakkaridin paikallista merkitystä ihmisen parodontaalitulehduksessa. Kirjallisuuskatsaukseen sisällytetyt tutkimukset valittiin PubMed-tietokannasta määrätyin hyväksymis- ja poissulkukriteerein. Kirjallisuuden perusteella lipopolysakkaridin rooli tulehduksessa on moninainen; se on osallisena tulehduksen käynnistymisessä ja tulehdusvälittäjäainetuotannossa sekä aktivoi isäntäyksilön omia soluja tuhoamaan ienkudosta. Hyväksymiskriteerit täyttävä tutkimusaineisto oli rajallinen ja jatkotutkimusta aiheesta tarvitaan, jotta lipopolysakkaridin paikallinen toimintamekanismi ihmisen parodontaalitulehduksessa ymmärretään kunnolla. Tämän kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan kuitenkin todeta, että lipopolysakkaridi on huomattava tulehdusta edistävä, säätelevä ja kudostuhoa aiheuttava tekijä ihmisen parodontaalitulehduksessa.
  • Immonen, Tiia (2018)
    Matriksin metalloproteinaasi-8 on pääasiassa ihmisen yleisimpien valkosolujen eli neutrofiilien tuottama entsyymi. MMP-8 varastoidaan solunsisäisissä rakkuloissa ja se vaatii aktivaation toimiakseen. Sen tehtävänä on mahdollistaa neutrofiilien kulku tulehdusalueelle soluväliainetta muokkaamalla. Aktivoitu MMP-8 pilkkoo tyypin I kollageenia ja muita soluväliaineen rakenneosia. MMP-8 on mukana monissa fysiologisissa ja patologisissa prosesseissa, kuten haavan paranemisessa, sikiön kehityksessä, sekä monissa sairauksissa kuten parodontiitissa ja sydän- ja verisuonisairauksissa ja syövässä. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on selvittää MMP-8:n molekyylibiologista taustaa, kuten rakennetta, toimintaa ja genetiikkaa sekä MMP-8:n hyödyntämistä diagnostiikassa. Tieteelliset artikkelit kirjallisuuskatsaukseen kerättiin PubMed – tietokannasta. MMP-8:n toiminnan ymmärtäminen on olennaista, sillä se on selkeä edistävä tekijä monissa vakavissa sairauksissa. Tieteellisiä tutkimuksia MMP-8:sta löytyy vuosikymmenien ajalta ja ne vahvistavat käsitystä MMP-8:n laaja-alaisesta toiminnasta. Molekyylin eritys ja aktivaatio on tarkasti säädeltyä ja rajoitettu lähinnä tulehdusalueille. MMP-8:n estäjänä voi toimia TIMP (tissue inhibitors of metalloproteinase) – proteiiniperheen lisäksi muun muassa tetrasykliini-ryhmään kuuluvat antibiootit, kuten doksisykliini. MMP-8:n genetiikan tutkimus on vasta aluillaan, mutta joitain yhteyksiä MMP-8:n geenin variaatioiden eli polymorfismien ja parodontiitin ja peri-implantiitin välillä on kyetty löytämään. Tutkijat ovatkin kiinnostuneet MMP-8:sta diagnostisena apuvälineenä, mutta lisää tutkimusta aiheesta tarvitaan. MMP-8:aan liittyvää lisätutkimusta tarvitaan erityisesti, jotta elimistön eri nesteistä mitattavaa MMP-8-konsentraatiota voidaan soveltaa laajamittaisesti kliiniseen käyttöön eri tautitiloissa.
  • Hanhijärvi, Leenukka (2021)
    Parodontiitti on plakkibakteereiden aiheuttama krooninen tulehdussairaus, jonka seurauksena hampaiden kiinnityskudos tuhoutuu palautumattomasti. Yhtenä parodontiitin ja systeemisten sairauksien yhteyttä selittävänä tekijänä pidetään molekyylijäljittelyä. Molekyylijäljittely on tulehdusta edistävä immunologinen prosessi, jossa vasta-aineet ristireagoivat isännästä peräisin olevien ja bakteerista alkuperää olevien epitooppien välillä. Tutkimuksissa on havaittu parodontiittipatogeenejä vastaan tuotettujen vasta-aineiden ristireagoivan isännän hapettuneiden LDL-proteiinien ja lämpösokkiproteiinien välillä. Tämän tutkielman tavoitteena oli käsitellä parodontiitin aiheuttamaa molekyylijäljittelyä selvittämällä neljän merkittävän parodontiittipatogeenin eli P. gingivaliksen, A. actinomycetemcomitansin, P. intermedian ja T. forsythian vasta-aineiden yhteyttä ristireagoiviin vasta-aineisiin. Aineistona käytettiin 506 potilaasta koostuvaa PAROGENE-aineistoa, joka on COROGENE-tutkimusaineiston alaotos. Tutkielmassa havaittiin korrelaatioita parodontiittipatogeenien ja ristireagoivien vasta-aineiden välillä, mikä tukee oletusta siitä, että molekyylijäljittelyä esiintyy parodontiitissa. Tutkimuksia aiheesta tarvittaisiin lisää, sillä parodontiitin vaikutuksista ihmisen yleisterveyteen molekyylijäljittelyn kautta tiedetään tällä hetkellä kohtalaisen vähän.
  • Virola, Teemu (2023)
    Johdanto: Parodontiitti on tulehduksellinen hampaan kiinnityskudoksen sairaus, johon liittyy mikrobien ja isännän immuunipuolustuksen aiheuttama kudostuho. Parodontiitin esiaste on krooninen gingiviitti eli ientulehdus, joka voi hoitamattomana kehittyä parodontiitiksi. Hampaiden pinnalle kertyvän plakin sisältämät bakteerit ja niiden erittämät aineet käynnistävät tulehdusreaktion, jonka seurauksena immuunipuolustuksen solut alkavat erittämään tulehduksen välittäjäaineita ja kudosta hajottavia entsyymejä. Tämä johtaa vähitellen hampaan kiinnityskudoksen tuhoutumiseen ja alveoliluukatoon. Parodontiitti on merkittävä kansantauti Suomessa, joten sen patogeneesin ja riskitekijöiden ymmärtäminen on tärkeää. Merkittäviä parodontiitin riskitekijöitä ovat muun muassa huono suuhygienia, tupakointi, diabetes sekä perinnöllinen alttius. Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutetun tutkielman tavoitteena on tutkia parodontiitin genetiikkaa ja periytyvyyttä sekä selvittää millaiset geenivariantit assosioituvat parodontiittiin. Menetelmät: Tämän tutkielman aineistona toimivat yhdeksän Pubmed-sivustolta löydettyä parodontiitin genetiikkaa käsittelevää tutkimusta. Tutkielmaan valituissa tutkimuksissa aihetta käsiteltiin laajasti eri näkökulmista. Joukossa on mukana muun muassa laajoja genominlaajuisia assosiaatioanalyysejä sekä yksittäisiin riskigeeneihin keskittyviä tutkimuksia. Tulokset: Tässä tutkielmassa esiteltyjen tutkimusten perusteella voidaan todeta, että parodontiitti on kohtalaisen periytyvä sairaus. Parodontiitin assosioituvien geenin kirjo on laaja, mutta yksittäisten polymorfioiden merkitys taudin kehittymiselle on pieni. Parodontiittiin assosioituvia polymorfioita esiintyy erityisesti geeneissä, jotka vaikuttavat ihmisen immuunipuolustukseen ja tulehdusreaktion muodostumiseen. Joukossa on myös muun muassa luun ja sidekudoksen muodostumiseen sekä hajoamiseen vaikuttavia geenejä. Yksittäisten polymorfioiden merkitys taudin kehittymiselle on kuitenkin yleensä pieni, eikä merkittäviä parodontiittia aiheuttavia mutaatioita löydetty.
  • Koskela, Ella (2022)
    Parodontiitin ja kohonneen sydän- ja verisuonitautiriskin välillä on havaittu selvä assosiaatio, joka ei selity ainoastaan yhteisten riskitekijöiden perusteella. Kroonisen matala-asteisen systeemisen tulehduksen on havaittu lisäävän riskiä sydän- ja verisuonitaudeille, joista sepelvaltimotauti on yleisin. Parodontiitti ja sen patogeenit voivat aiheuttaa matala-asteista systeemistä tulehdusta parodontiumin solujen tuottamien tulehdusvälittäjäaineiden, kokonaisten bakteereiden tai bakteerien osien päästessä verenkiertoon. Aiemmassa tutkimuksessa on selvitetty neljän parodontopatogeenin Aggregatibacter actinomycetemcomitansin, Porphyromonas gingivaliksen, Prevotella intermedian ja Tannerella forsythian esiintyminen ja määrät sylkinäytteissä, sekä niiden ja sepelvaltimotaudin välistä yhteyttä. Merkittävistä parodontopatogeeneista Treponema denticolan osalta asiaa ei vielä tutkittu. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko syljestä havaittavan T. denticolan ja sepelvaltimotaudin välillä assosiaatio. Tutkimuksessa hyödynnettiin Parogene-tutkimuksen yhteydessä kerättyjä suun terveystietoja ja sylkinäytteitä. Näytteitä oli kerätty 506 kappaletta, joista tätä tutkimusta varten oli käytettävissä 491 kappaletta. Sylkinäytteistä määritettiin T. denticolan esiintyminen ja sen pitoisuus käyttämällä reaaliaikaista kvantitatiivista polymeraasiketjureaktiota (qPCR). Tulokset yhdistettiin Corogene-tutkimuksessa kerättyyn dataan tutkimuspopulaation sydänterveydestä. Tutkimuspopulaatiosta (n = 491) 178 (36,3 %) potilaalla oli stabiili sepelvaltimotauti, 165 (33,6 %) potilaalla akuutti sepelvaltimotautikohtaus ja 118 (24,0 %) potilaalla ei ollut havaittu merkittäviä ahtaumia sepelvaltimoissa. Tulosten tilastolliseen analyysiin käytettiin SPSS-ohjelmistoa. Ryhmien välisiä eroja tutkittiin khiin neliö- ja Mann-Whitney U -testillä. Sylkinäytteistä 171 (34,8 %) oli positiivisia T. denticolan osalta. Suurimmassa osassa positiivisista näytteistä syljen T. denticola -pitoisuus oli pieni. Tilastollisissa analyyseissä ei havaittu assosiaatiota T. denticolan ja sepelvaltimotaudin välillä. Myöskään bakteeritasoissa ei havaittu merkittävää eroa terveiden ja sepelvaltimotautia sairastavien välillä. Tutkimustulosten perusteella vaikuttaa siltä, ettei syljestä havaittava T. denticola ole merkittävä sepelvaltimotaudin riskitekijä.
  • Räisänen, Ismo (2018)
    Aim: To find out how different patient-related risk indicators might be associated with the odds of developing preperiodontitis in adolescents. Materials and methods: This cross-sectional study used total of 210 Finnish individuals (118 boys / 92 girls, aged 15-16). A specially trained dentist performed clinical examinations. Measurements included periodontal indexes (bleeding on probing, visible plaque index, root calculus and probing depth), smoking status, periodontal bacteria (Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythia, Prevotella intermedia, Prevotella nigrescens and Treponema denticola) and salivary periodontal biomarkers (MMP-8, PMN elastase, protein, albumin, IgA, IgG, and IgM). Results were analyzed by logistic regression and Mann-Whitney U test. Results: The main finding of this study was that preperiodontitis in adolescents was statistically significantly associated with elevated salivary MMP-8 but not with PMN elastase. Also, adolescents with preperiodontitis had statistically significantly higher levels of bleeding on probing, root calculus and dental plaque than adolescents without preperiodontitis. Conclusions: We suggest that the main risk factor for preperiodontitis in adolescents is the (partly calcified) dysbiotic bacterial biofilm which leads to gingival inflammation and ≥ 4 mm periodontal pockets (through interaction with the immune defences of the host). This proinflammatory preperiodontitis stage is reflected as elevated salivary MMP-8.
  • Koponen, Jaana (2018)
    Tässä syventävässä tutkielmassa selvitettiin tilastollisen analyysin avulla lapsuudessa sairastettujen suusairauksien korrelaatiota aikuisuudessa havaittaviin valtimokovettumataudin riskitekijöihin ja sen vaikeusasteeseen. Tutkielma tehtiin osana lasten ja nuorten sepelvaltimotaudin riskitekijät (LASERI) -tutkimusta. Suusairauksien ja sydäntautien yhteyttä on tutkittu runsaasti ja etenkin parodontiitin on osoitettu lisäävän riskiä valtimokovettumatautiin. Tämä pitkittäistutkimus on kuitenkin ensimmäisiä, jossa tutkitaan lapsuusiän suusairauksien vaikutusta valtimokovettumataudin kehittymiseen. Tärkeimpiä sairauksien välistä yhteyttä selittäviä tekijöitä ovat infektio, inflammaatio ja elimistön immuunijärjestelmän säätelyn häiriintyminen. Käyttämässäni aineistossa 755 lapselle ja nuorelle oli tehty suun terveystarkastus, josta tilastoitiin karies, parodontiitti, gingiviitti, plakin ja hammaskiven määrä sekä hampaiden harjaustiheys. Näitä verrattiin 27 vuotta myöhemmin mitattuihin kaulavaltimon seinämän paksuuteen ja joustavuuteen, olkavarren valtimon virtausvälitteiseen vasodilataatioon, verenpaineeseen, kolesteroliarvoihin, glukoosipitoisuuteen ja painoindeksiin. Korrelaation ja p-arvot saatiin SPSS-ohjelman ANOVA-testin avulla. Gingiviitti korreloi korkean carotiksen intima-media-paksuuden (cIMT), systolisen ja diastolisen verenpaineiden sekä matalan carotiksen komplianssin (cDC) kanssa. Parodontiitti korreloi korkean cIMT:n ja cDC:n kanssa. Karieksella oli tilastollista merkitystä korkeiden systolisen ja diastolisen verenpaineiden kanssa. Plakki korreloi suuren painoindeksin (BMI) sekä korkean systolisen ja diastolisen verenpaineen kanssa. Matala hampaiden harjaustiheys yhdistyi korkeaan diastoliseen verenpaineeseen. Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat, että lapsuuden ja nuoruuden aikana sairastetuista suusairauksista parodontaalisairaudet ja karies korreloivat aikuisiällä mitattavan valtimokovettumataudin riskitekijöiden kanssa. (190 sanaa)
  • Sundberg, Enikö (2024)
    Viimeaikaisten tutkimusten perusteella suun sairauksilla on havaittu olevan vakavia systeemisiä vaikutuksia sekä vaikutuksia yleisterveyteen ja hyvinvointiin. Antiseptisia valmisteita käytetään tulehduksellisten suun sairauksien hoidossa, mutta niillä on todettu riittämätöntä tehoa ja paikallisia sivuvaikutuksia. Antimikrobisia aineita käytetään vakavampien suun tulehdusten hoitoon, mutta ne lisäävät antibioottiresistenssin riskiä ennaltaehkäisevässä ja toistuvassa käytössä. Kaksoisvalohoito vähentää mikrobilääkkeiden ja antiseptisten aineiden tarvetta ja siten haitallisia sivuvaikutuksia. Varsinkin ennaltaehkäisevänä hoitona kaksoisvalon uskotaan aiheuttavan vähemmän haittaa, mutta olevan silti riittävän tehokas estämään tulehduksia. Fotodynaamista hoitoa (PDT) on tutkittu mm. parodontiitin, peri-implantiitin ja suun punajäkälän hoidossa. Satunnaistettu, yhdessä keskuksessa toteutettava kliininen lääketutkimus suunniteltiin ja toteutettiin määrittämään säännöllisesti käytetyn antibakteerisen lääkinnällisen laitteen, Lumoral®-kaksoisvalohoidon, tehoa ja turvallisuutta plakin hallinnassa ja ienterveydessä julkisessa terveydenhuollossa. 40 molempaa sukupuolta edustavaa, 37–77-vuotiasta koehenkilöä, joilla oli diagnosoitu parodontiitin vaihe II tai korkeampi, jotka harjaavat hampaitaan päivittäin ja käyttävät hammaslankaa tai hammasharjaa, satunnaistettiin 1:1 kontrolli- ja tutkimusryhmään. Kaikilta koehenkilöiltä kerättiin aMMP-8 ja mikrobiologiset näytteet ja kliiniset parametrit, kuten PPD, BOP, VPI, sekä lähtötilanteessa että tutkimuksen lopetuskäynnillä. Tutkimusryhmä sai aPD-hoitoa päivittäin noin 5 viikon ajan. aPD-hoito suoritettiin CE-merkityllä Lumorinse®-suuvedellä yhdessä CE-merkityn Lumoral®-valoaplikaattorin kanssa. Suuvettä purskuteltiin minuutin ajan, jonka jälkeen annosteltiin 10 minuutin ajan samanaikaisesti 405 nm aBL ja 810 nm lähi-infrapuna (NIR) LED-valoa, kokonaissäteilyaltistuksen ollessa 40 J/cm2. Seurantakäynnit suoritettiin keskimäärin 7 viikon kuluttua lähtötilanteen arvioinnista, jolloin tutkimusryhmässä oli keskimäärin 8 päivän hoitotauko. Tutkimustulokset viittaavat Lumoral® aPDT -hoidon käytön vähentävän ienverenvuotoa, auttaen hoitamaan tulehduksellisia suusairauksia, kuten parodontiittia, peri-implantiittia ja ientulehdusta. Suurempi hyöty on osoitettu tupakoimattomille henkilöille. Tutkimustulokset viittaavat tupakoimattomien henkilöiden, joilla on diagnosoitu vaiheen II tai III parodontiitti, voivan hyötyä Lumoral® hoidosta arvioitaessa syviä ientaskuja. Tutkimus osoittaa potilaiden, joilla on vaiheen II tai sitä korkeampi parodontiitti ja joilla on jo kohtalaisen hyvät kotihammashoitorutiinit, olevan motivoituneita näkemään ylimääräistä vaivaa hoitonsa parantamiseksi. Lumoral®-hoidon tehokkuuden arviointia syvien ientaskujen paranemisessa varten tarvitaan lisätutkimuksia. Lumoral®-hoidon vaikutusta hammasplakkiin, parodontiitin vaiheeseen ja mikrobiologiseen taakkaan tulee varmistaa lisätutkimuksin. Tupakkatuotteiden vaikutus Lumoral®-hoidon tehoon tulee vahvistaa. Optimaalista käyttötiheyttä ja Lumoral®-hoidon kestoa tulee tutkia lisää. Lumoral®-hoidon hyöty potilailla, joilla on vaikea vaiheen IV ja asteen C parodontiitti, tulee varmistaa kohdennetuin tutkimuksin.
  • Ojala, Mira (2023)
    Suomessa antikoagulaatiolääkitystä käyttää arviolta 2,5 % väestöstä ja sen yleisin indikaatio on eteisvärinä. Yhä useampi vanhenee omat hampaat suus-saan, minkä vuoksi parodontologiset toimenpiteet ovat antikoagulaatiolääkitystä käyttävillä potilailla yleisiä. Uusien peroraalisten antikoagulanttien (DOAC) aika-na tehtävän parodontologisen hoidon vaikutus jälkivuotoriskiin tunnetaan rajalli-sesti, eikä yksiselitteisiä hoitokäytänteitä hammastoimenpiteiden aikaiseen DOAC käyttöön ole, mikä antoi hyvät lähtökohdat lähteä tutkimaan aihetta tar-kemmin. Syventävä tutkielma toteutettiin osana kliinistä tutkimusta, jossa tavoitteena on selvittää antikoagulanttien, erityisesti DOAC:n, vaikutusta parodontologisen hoi-don jälkeiseen itse raportoidun verenvuodon esiintyvyyteen, kestoon ja koet-tuun haitta-asteeseen. HUS suusairauksien opetus- ja hoitoyksikön parodonto-logiset potilaat jaettiin kahteen ryhmään, jossa toisessa oli DOAC lääkitystä käyttäviä potilaita ja toisessa ryhmässä terveitä verrokkeja. Opetusklinikalla teh-tävää kyselytutkimusta täydennettiin syventävää tutkielmaa varten kirjallisuus-katsauksella, johon tietoa haettiin muun muassa PubMed- ja Terveysportti Tie-tokannoista. Tulokset antavat alustavasti viitteitä siitä, että postoperatiiviselle verenvuodolle altistaa potilaan huono parodontologinen tilanne, kuten suuri verenvuotopro-sentti (BOP) sekä runsas syventyneiden, yli 4 mm ientaskujen lukumäärä. Tä-hän asti saadun potilasaineiston perusteella ei voida kuitenkaan vetää luotetta-via johtopäätöksiä antikoagulaatiohoidon vaikutuksesta parodontologisen hoidon jälkeisen verenvuodon esiintyvyyteen, kestoon tai koettuun haitta-asteeseen. Toisaalta myöskään välitöntä tarvetta lääkityksen tauottamiselle hoitoa edeltä-västi ei tähän mennessä ole ilmennyt. Tutkimusaineiston keruuta on tarkoitus jatkaa isomman otannan saamiseksi, jonka jälkeen tuloksia analysoidaan uudel-leen. Tulokset on tarkoitus myöhemmin raportoida tieteellisissä vertaisarvioi-dussa lehdessä.