Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "Vaahtopäällyste"

Sort by: Order: Results:

  • Lahti, Sofia (2023)
    Kartonkipakkausten ominaisuuksia voidaan parantaa päällystämällä niiden pinta muovilla. Muovit aiheuttavat kuitenkin ympäristöongelmia. Muovin osuutta pakkauksessa voidaan vähentää vaahdotuksella, jonka takia muovien vaahdotuksesta on tullut mielenkiintoinen tutkimuksen kohde. Elintarvikepakkausten tulisi joka tapauksessa aina täyttää elintarviketurvallisuuden asettamat vaatimukset. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää aineiden kokonaismäärät, jotka siirtyvät elintarvikekontaktimateriaaleiksi tarkoitetuista vaahtopäällystetyistä kartonkipakkauksista elintarvikesimulantteihin. Hypoteesina oli, että vaahtopäällystetyistä kartonkipakkauksista ei pitäisi siirtyä kokonaissiirtymän raja-arvon ylittäviä määriä aineita. Hypoteesi pohjautui siihen, että Euroopan unioni määrittelee materiaalin valmistuksessa käytetyt ainesosat turvallisiksi, kun ne ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa. Tutkimuksen tavoitteena oli myös selvittää, siirtyykö vaahtopäällystetyistä kartonkipakkauksista haihtuvia tai puolihaihtuvia yhdisteitä, jotka voisivat vaikuttaa elintarvikkeiden aistinvaraisiin ominaisuuksiin. Tutkittavat materiaalit olivat PE-LD-muovivaahdolla päällystettyjä kartonkeja. Kartongit olivat ekstruusiopäällystetty ja vaahtorakenne PE-LD-muoviin oli saatu aikaan kemiallisilla vaahdotusaineilla. Lisäksi mukana oli PE-LD-kalvolla päällystetty kartonki ilman muovivaahtorakennetta. Tutkimuksessa testattiin kokonaismigraatioita eri elintarvikesimulanteilla. Lisäksi haihtuvia ja puolihaihtuvia yhdisteitä tutkittiin headspace-kiinteäfaasimikrouutto-kaasukromatografia-massaspektrometrilla. Aistinvaraisella tutkimuksella selvitettiin vaikuttaako muovivaahtorakenne ja siinä käytetyt vaahdotusaineet materiaalin hajuun. Aistinvarainen tutkimus toteutettiin kolmitesti erotustestinä kouluttamattomalla raadilla sekä asiantuntijaraadilla. Tutkimukselle asetettu hypoteesi toteutui ja vaahtopäällystetyistä kartongeista ei siirtynyt kokonaissiirtymän raja-arvon ylittäviä määriä aineita elintarvikesimulantteihin. Headspace-kiinteäfaasimikrouutto-kaasukromatografia-massaspektrometrilla vaahtopäällystetyistä kartongeista löytyi tyypillisiä kartongista ja muovista peräisin olevia haihtuvia yhdisteitä. Aistinvaraisen tutkimuksen perusteella muovivaahtorakenne ja siinä käytetyt vaahdotusaineet eivät aiheuta ihmisaistein havaittavaa muutosta materiaalin hajuun. Aistinvaraista tutkimusta voitaisiin kuitenkin jatkaa tarkastelemalla vaahtopäällystettyjen kartonkien hajuprofiilin muuttumista, kun ne ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa. Migraatiotesteissä ilmeni haasteita, jotka viittaavat siihen, että muovisten materiaalien kokonaismigraatiotestit eivät ole täysin optimoituja kartonkipohjaisille materiaaleille.