Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "ateriavalinnat"

Sort by: Order: Results:

  • Pärnänen, Jenni (2015)
    Kela tukee korkeakouluruokailua, kun tietty osuus päivittäisestä tarjonnasta on korkeakouluruokasuositusten mukaisia. Suositusten mukaiset ateriat on merkitty UniCafe -ruokaloissa [S]-merkinnällä. Tutkimuksen kokeellisen osan tavoitteena oli selvittää, vaikuttaako merkintä ja vähäsuolaisuus opiskelijoiden valintoihin Helsingin UniCafe Metsätalolla ja Ylioppilasaukiolla ja kuinka valinta tehdään. Samalla tutkittiin [S]-merkittyjen pääruokien koettuja ominaisuuksia suhteessa niihin, joissa merkintää ei ole. Tuloksia tarkasteltiin lounasarvioiden ja taustatietojen perusteella, kun osalle vastaajista oli annettu informaatio [S]-merkinnästä. Tutkimukseen ilmoittautui 297 opiskelijaa, jotka jaettiin taustatietojen (ikä, sukupuoli, kiinnostus ruoan terveellisyyttä kohtaan, erityisruokavaliot) perusteella kahteen samankaltaiseen ryhmään. Toiselle ryhmälle (S+ n=149) annettiin kysymys koskien [S]-merkintää ja informaatio [S]-merkinnästä ja korkeakouluruokasuosituksista. Toiselle ryhmälle (S– n=148) ei annettu kyselyä eikä informaatiota. Vastaajat söivät kahden viikon aikana 1–6 lounasta ja täyttivät verkkolomakkeen ruokailun yhteydessä. Verkkolomakkeissa kysyttiin lounaan valintatapoja ja valintaperusteita ennen ruokailua, koettuja ominaisuuksia ruokailun jälkeen, aterian koostamista ja mausteiden lisäämistä. Vastaajat eivät tunnistaneet [S]-merkintää kyselyn perusteella, mutta antoivat positiivisia kommentteja korkeakouluruokasuosituksista annetun informaation jälkeen. Informaatio ei kuitenkaan vaikuttanut [S]-merkittyjen lounaiden valintaan. Valintaan vaikuttivat eniten hinta, muut vaihtoehdot eivät sopineet tai miellyttäneet ja linjastolla olevan nimi ja muu informaatio. Vähäsuolaisuus ei ollut tärkeä valintaperuste pääruoan valinnassa ja ruoan ominaisuuksista valintaan vaikuttivat eniten maku, ruokaisuus ja ulkonäkö. Ei-[S]-merkittyjä pääruokia pidettiin koetuilta ominaisuuksiltaan voimakkaamman makuisina, mausteisempina ja suolaisempina. Suolaa ja tai sitä sisältäviä mausteita lisättiin yli kolmasosaan valituista pääruoista. Tässä tutkimuksessa annetussa laajuudessa informaatio ei vaikuttanut pääruoan valintaan, eikä vähäsuolaisuus ollut opiskelijoille valintaperuste.