Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "dental erosion"

Sort by: Order: Results:

  • Karttunen, Anni (2022)
    Tutkimuksen tarkoitus: Lehmänmaitoa korvaavien kasvipohjaisten juomien kulutus on kasvanut maailmanlaajuisesti viime vuosina. Kasvipohjaisia juomia markkinoidaan terveellisenä vaihtoehtona lehmänmaidolle, vaikka varsinaista tutkimustietoa kasvipohjaisten juomien terveysvaikutuksista löytyy verrattain vähän erityisesti suun terveyden osalta. Tämän tutkielman tarkoituksena on perehtyä maitoa korvaavien kasvipohjaisten juomien ja suun terveyden yhteyteen. Materiaalit ja menetelmät: Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta, jonka aineisto on haettu toukokuussa 2020 Pubmedin ja Google Scholarin tietokannoista. Aineistosta valikoitiin artikkelit, jotka käsittelivät kasvipohjaisten juomien yhteyttä suun terveyteen tai kasvipohjaisten juomien ravitsemuksellista laatua, jolla voitiin olettaa olevan merkitystä suun terveyteen. Tulokset: Eri kasvipohjaisten juomien välillä havaittiin suuria eroja mutans-streptokokkien biofilmin muodostuksen ja sokereista fermentoitavien happojen tuotannon suhteen. Kasvipohjaisten juomien sisältämä sokeri on vapaata sokeria ja siten bakteerien hyödynnettävissä. Tulosten pohjalta useat kasvipohjaiset juomat, erityisesti makeutetut, saattavat olla kariogeenisia eli hammaskariesta aiheuttavia. Kasvipohjaisten juomien ravintoainepitoisuuksissa on suurta vaihtelua muun muassa kalsium-, fosfaatti-, D-vitamiini- ja fluoridipitoisuuksien suhteen. Johtopäätökset: Korvatessa ruokavaliossa lehmänmaito kasvipohjaisilla juomilla on otettava huomioon mahdolliset terveysvaikutukset. Ravitsemusneuvonnassa sekä karieksen hallinnan suunnitelmissa ensisijaisena suosituksena tulisi kasvipohjaisten juomien osalta olla sokeroimattomien kasvipohjaisten juomien käyttö sokeroitujen sijaan. Kasvipohjaisten juomien ravintoainepitoisuudet tulisi ilmoittaa selkeästi pakkausten ravintoarvomerkinnöissä, jotta kuluttajilla olisi mahdollisuus vertailla tuotteita ja huomioida sekä yleisterveyteen että suun terveyteen vaikuttavat tekijät.