Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "unen kesto"

Sort by: Order: Results:

  • Fonselius, Essi (2022)
    Aims of the study. It is well known that many adolescents do not get enough sleep. However, there is little research about the possible connection between adolescent sleep and family functioning. In addition, these studies vary greatly in, e.g., methodology and ages of the participants and only a few studies have used actigraphy. The aim of the present study is to examine the associations between family functioning and adolescent sleep, more specifically sleep duration, sleep quality and sleep timing. Methods. The present study was a part of SleepHelsinki!, a population-based research project based in the University of Helsinki. Sleep and family functioning of 308 adolescents (70.5% females), aged 15–18, were measured. Both subjective (PSQI) and objective (actigraphy) measures of sleep were used. Linear and logistic regressions were used to statistically analyze the associations between family functioning and sleep timing and subjective sleep quality. Results and conclusions. The association between family functioning and sleep duration was non-significant. When sex was adjusted for, the association between family functioning and sleep timing remained non- significant. However, the association between subjective sleep quality and general family functioning was statistically significant. Furthermore, problematic family functioning was related to a higher risk of poor sleep quality. Male sex was related to a higher risk of having a challenging circadian rhythm. Based on the results of the present study, family functioning is connected to subjective sleep quality and more problematic family functioning is a risk factor for lower quality sleep in adolescents.
  • Roos, Sari (2010)
    Johdanto: Riittävä ja hyvälaatuinen uni sekä terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ovat välttämättömiä ihmisen fyysiselle ja psyykkiselle toimintakyvylle. Uniongelmat ovat yleinen ja kansanterveyden kannalta merkittävä ongelma. Hyvät ruokatottumukset edistävät terveyttä, ja siten vähentävät sairastavuutta ja kuolleisuutta. Unen ja ruokatottumusten yhteyttä ei ole aiemmin juurikaan tutkittu. Tämän tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa mahdollisimman laajasti unen keston ja uniongelmien yhteyttä ruokatottumuksiin. Aineisto ja menetelmät: Helsinki Health Study (HHS) –kyselyssä, joka toteutettiin 2000 – 2002, tutkittiin Helsingin kaupungin 40-, 45-, 50-, 55- ja 60 -vuotiaiden työntekijöiden terveydentilaa ja hyvinvointia. Ruokatottumuksia kysyttiin ruoankäyttötiheyskyselyn avulla. Osallistujia tähän postitse tehtyyn kyselyyn saatiin 8 960 (vastausaste 67 %), joista 7 168 (80 %) oli naisia. Tämä tutkimus oli kartoittava poikkileikkaustutkimus. Analyysi tehtiin SPSS 17.0 –ohjelmalla naisille ja miehille erikseen ristiintaulukoimalla. Tulokset testattiin Khiin neliötestillä. Tilastollisesti merkitsevän tuloksen rajana käytettiin p-arvoa, joka oli alle 0,05. Lisäksi laskettiin 95 %:n luottamusvälit. Tulokset: Tuoreiden vihannesten ja maidon suositusten mukainen käyttö unen keston ja uniongelmien mukaan toteutuivat parhaiten oletusten mukaisesti naisilla. Tuoreiden vihannesten ruokatottumukset olivat useammin suositusten mukaiset normaalisti nukkuvilla ja vähiten uniongelmista kärsivillä. Maidon käyttö oli unen keston mukaan sitä paremmin suositusten mukaista, mitä pidempään nukkui sekä mitä vähemmän oli uniongelmia. Naisilla yhteyksiä oli myös muiden ruokamuuttujien kohdalla. Miehillä yhteyksiä oli harvemmin. Johtopäätökset: Tämän tutkimuksen perusteella ei voida todeta, että unen kesto ja uniongelmat olisivat vahvasti yhteydessä suositusten mukaisiin ruokatottumuksiin. Naisilla oli kuitenkin unen ja ruokatottumusten välillä heikkoja yhteyksiä. On mahdollista, että unen keston ja uniongelmien yhteys ruokatottumuksiin on vahvempi epäterveellisten ruokatottumusten mukaan. Lisätutkimuksia tarvitaan, jotta saadaan tarkempaa tietoa unen yhteydestä ruokatottumuksiin.