Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "Luokanopettaja, kasvatustiede"

Sort by: Order: Results:

  • Toivola, Mette (2022)
    Lasten liikkumissuositukset toteutuvat verrattain heikosti niin kansainvälisellä tasolla kuin Suomessakin. Lapsella on luontainen taipumus tutkia ja liikkua, mutta tarjotaanko nyky-yhteiskunnassa tarpeeksi siihen sopivia ympäristöjä ja mahdollisuuksia? Ulkona opettaminen on viime vuosien aikana ottanut jalansijaa suomalaisen kasvatuksen kentällä, ja myös opetussuunnitelmassa kannustetaan monipuolisten oppimisympäristöjen käyttöön. Tutkielmassa luodaan yleiskuvaa ulkona opettamisesta oppiaineiden, ympäristöjen ja opettajien kokemusten osalta. Lisäksi selvitetään ulkona oppimisen potentiaalia lasten fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka avulla valittua aihetta pystyttiin kuvaamaan laajasti, sen ominaisuuksia luokitellen. Aineiston hakuun käytettiin ERIC-, Taylor & Francis Online-, MDPI-, Helka- ja Frontiers in Psychology -tietokantoja sekä Google Scholarin hakukonetta. Tutkimusaineistoksi valikoitui 16 tutkimusartikkelia tai -raporttia, yksi pro gradu -tutkielma ja yksi lisensiaatintutkimus. Kotimaista tutkimusta aiheesta löytyi verrattain vähän, joten tutkimusaineisto koostui lähinnä englanninkielisistä kansainvälisistä lähteistä. Opettajien kokemukset ja näkemykset ulkona opettamisesta olivat keskenään hyvin samankaltaisia. Oppilaiden innokkuus, kokemalla ja tekemällä oppiminen, moniaistisuus, hyvinvointi, opettaja-oppilas -yhteyden vahvistuminen ja stressin lievittyminen olivat opettajien mainitsemia ulko-opetuksen hyötyjä. Sen sijaan epävarmuus, kokemattomuus, ajan puute, opetussuunnitelman tavoitteet, suuret luokkakoot, turvallisuusriskit, taloudelliset resurssit ja sääolosuhteet koettiin opettajien mukaan ulkona opettamisen haasteina. Ulkona opetettiin useita eri oppiaineita ja käytettiin monipuolisesti erilaisia ympäristöjä. Ulkona oppiminen vaikutti myös positiivisesti oppilaiden fyysiseen aktiivisuuteen koulupäivän aikana. Ulkona oppiessaan oppilaat ottivat enemmän askeleita ja viettivät vähemmän aikaa paikoillaan. Ulkona opettamiseen liittyvät täydennyskoulutukset ja opettajien välinen yhteistyö voivat ratkaista epävarmuuden kokemukset ja asiantuntemuksen puutteen, joita ulko-opetukseen liitetään. Koulujen ja vanhempien myönteiset asenteet sekä taloudellisten resurssien turvaaminen tukevat ulos lähtemistä ja siellä opettamista.
  • Lyytikäinen, Elina (2024)
    Tämä tutkielma on teoreettinen katsaus evankelisluterilaisen kirkon ja peruskoulun välisestä yhteistyöstä ja sen perusteluista. Tutkielman tavoitteena on tuoda esiin erilaisia näkökulmia kirkon ja koulun väliseen yhteistyöhön. Opetushallituksen (2022) ohjeet uskonnollisista tilaisuuksista peruskoulussa katsovat uskonnollisten tilaisuuksien perustuvan positiiviseen uskonnonvapauteen. Lisäksi ohje katsoo, ettei uskonnollista alkuperää olevien perinteiden välttäminen edistä uskonnollista suvaitsevaisuutta. Myös perusopetuksen opetussuunnitelman vuoden 2014 perusteet katsoo yhteistyön seurakuntien kanssa monipuolistavan oppimisympäristöjä ja tukevan koulun moninaista kasvatustehtävää. Lisäksi Opetushallituksen (2022) ohjeiden perusteella Kirkkohallitus on laatinut neljän kohdan ‘’Kumppanuuden korimallin’’ yhteistyötä helpottamaan. Kirkon uskontokasvatuksen perimmäisenä tarkoituksena on tukea jäsentensä kristillistä kasvua sekä olla mukana kastettujen kaikilla elämän osa-alueilla. Toisaalta kouluyhteistyössä kirkko tavoittaa myös kirkkoon kuulumattomia sekä on mukana tukemassa niin oppilaiden kuin opettajienkin henkistä ja hengellistä hyvinvointia. Lisäksi kirkko pystyy kouluyhteistyön myötä mainostamaan toimintaansa laajasti. Seurakuntien ja koulujen välistä yhteistyötä perustellaan positiivisella uskonnonvapaudella. Uskonnot ovat myös niin vahva osa joidenkin ihmisten identiteettiä, ettei osan tutkijoiden mielestä uskontoja yksinkertaisesti voi sulkea koulujen ulkopuolelle. Seurakuntien kanssa tehtävä yhteistyö mahdollistaa myös monipuolisemmat oppimisympäristöt sekä mahdollisuuden laajentaa koulun ammatillista kenttää. Toisaalta evankelisluterilaisen kirkon itsestään selvää roolia koulujen uskonnollisena yhteistyökumppanina on alettu haastaa, eikä osan mielestä uskonnollinen toiminta kuulu koulumaailmaan. Seurakuntien ja koulujen välistä yhteistyötä voidaankin vastustaa myös negatiivisen uskonnonvapauden periaatteella. Lisäksi laskeva kirkon jäsenmäärä nostaa esiin pohdittavan arvoisen kysymyksen luterilaisen kirkon erityisasemasta koulumaailmassa. Tulevassa Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan oppilaiden näkemyksiä seurakuntien ja koulujen välisestä yhteistyöstä sekä pohditaan millaisia vaikutuksia yhteistyöllä on oppilaiden osallisuuteen.
  • Jatakari, Lasse (2023)
    Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet fyysisen aktiivisuuden tukevan oppimista sekä koulunkäyntiä. Fyysisen aktiivisuuden vaikutukset eivät kuitenkaan ole suoraan nähtävissä oppimistuloksissa, vaan vaikutus tapahtuu monien eri tekijöiden kautta. Monissa tutkimuksissa on nostettu esille kognitiivisten taitojen kehittyminen. Tutkimuksen tarkoituksena olikin selvittää, eroaako kognitiivisten taitojen kehitys joukkue- tai yksilöurheilua harrastavien sekä fyysisesti passiivisten kesken. Tutkimus toteutettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksessa ei ollut tarkoitus tutkia kognitiivisten taitojen kehityksen voimakkuutta, vaan vertailla eroja fyysisen aktiivisuuden muodoissa. Tarkoituksena oli etsiä laajasti erilaisia tutkimuksia, jotta saataisiin mahdollisimman laaja näkymä joukkueurheilun vaikutuksista kognitiivisten taitojen kehitykseen. Valinnoissa painotettiin tuoreita sekä länsimaalaisia tutkimuksia, jotta tuloksia pystyttäisiin parhaiten soveltaa Suomalaiseen kontekstiin. Tutkimuksista etsittiin suuria linjoja sekä loppupäätelmiä ja näitä vertailtiin ja koottiin yhteen. Tulosten perusteella fyysinen aktiivisuus vaikutti kehittävän kognitiivisia taitoja fyysistä passiivisuutta enemmän. Ei ollut kuitenkaan selvää vaikuttaako joukkueurheilu kognitiivisten taitojen kehitykseen yksilöurheilua voimakkaammin. Kognitiivisten taitojen kehitykseen näytti vaikuttavan enemmän se, miten harjoittelee, kuin mitä harjoittelee. Avoimet harjoitteet, joissa harjoittelijan tuli tehdä itse valinta suorituksesta ennusti suurempaa kehitystä kognitiivisissa taidoissa. Lapsia ja nuoria tulisikin kannustaa fyysisen aktiivisuuden pariin ja urheiluvalmentajia tulisi kannustaa suunnittelemaan harjoituksiaan niin, että ne sisältävät mahdollisimman paljon avoimia tilanteita, joissa urheilija joutuu itse tehdä ratkaisun siitä, miten hän seuraavaksi toimii. Tämän tutkimuksen tuloksista hyötyvät ensisijaisesti urheilujoukkueiden valmentajat, vanhemmat sekä opettajat. Valmentajien tulisi suunnitella harjoituksiaan niin, että ne tukevat lasten kokonaisvaltaista kehitystä. Vanhempien ja opettajien tulisi puolestaan ohjaat lapsia fyysisen aktiivisuuden pariin. Jatkossa olisi tärkeää tutkia miten voimakasta kognitiivisten taitojen kehitys on avoimissa harjoitteissa.
  • Tuominen, Juulia (2022)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tavoitteena on ottaa selvää mitä näkemyksiä opettajilla on inkluusiosta. Lisäksi tavoitteenani on selvittää, millaisia kokemuksia opettajilla on kolmiportaisen tuen toteuttamisesta. Inkluusio on koulumaailmassa paljon puhuttava aihe, joka jakaa mielipiteitä. Kolmiportaiseen tukeen siirtyminen on askel kohti inklusiivista koulua ja näin ollen on tärkeää ymmärtää, miten tukimalliin siirtyminen on opettajien kokemuksien mukaan onnistunut. Menetelmät. Tutkimus on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistona käytin tutkimusartikkeleita, väitöskirjoja ja pro graduja, joiden pohjalta vastasin kahteen tutkimuskysymykseeni. Tulokset ja johtopäätökset. Opettajat pitivät inkluusiota tavoiteltavana ihanteena mutta suhtautuivat silti inkluusioon usein negatiivisesti. Inkluusion haasteina nähtiin suuret luokkakoot ja opettajien ammattitaidon puute. Kolmiportaisen tuen nähtiin parantavan oppilaiden oikeusturvaa. Tuen asiakirjojen kirjaamisen koettiin varmistavan tuen johdonmukaista toteuttamista. Yhteistyötä koulun henkilökunnan, muiden ammattilaisten ja kodin kanssa pidettiin tärkeänä inkluusion edellytyksenä ja kolmiportaisen tuen toteuttamisessa. Kolmiportaisen tuen toteuttaminen oli opettajien mukaan haastavaa liian vähäisten resurssien ja tuen tasojen epäselvien rajojen takia. Erityisesti suuremmilla henkilöstöresursseilla ja pienemmillä luokkakoilla pystyttäisiin toteuttamaan kolmiportaista tukea siten, että kaikkien oppilaiden tuen tarpeisiin pystyttäisiin vastaamaan paremmin. Opettajat tarvitsisivat tuen eri tasoilla liikkumiseen ja oppilaiden tuen arvioimiseen selkeämpää ohjeistusta.
  • Vuorisalo, Neea (2023)
    Koulukoiratoiminta on ollut mediassa yhä enemmän esillä. Koulukoirat ovat yleistyneet paljon ja tutkimuksissa on huomattu koulukoiralla olevan positiivisia vaikutuksia lasten oppimiseen. Koiralla on luokkahuoneympäristössä rauhoittava ja ryhmää yhteen sitova vaikutus. Koulu-koiran on havaittu tutkimuksissa nostavan koulumotivaatiota ja auttavan keskittymään. Vii-meisimmässä perusopetuksen opetussuunnitelmassa suunnitelmaan on lisätty uudeksi pa-kolliseksi osa-alueeksi tunnekasvatus. Tunnekasvatuksen tavoitteena on tukea oppilaita tunnistamaan tunteita itsessään ja muissa sekä hyödyntämään näitä itselle ja toisille hyödylli-sellä tavalla. Tässä tutkielmassa on tavoitteena selvittää, miten koira-avusteista pedagogiik-kaa voidaan käyttää apuna tunnekasvatuksessa. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto koostui suomalaisesta ja ulkomaalaisesta kirjallisuudesta sekä ulkomaalaisista tutkimuksista ja artikkeleista. Aineisto on haettu hyödyntäen Google Scholaria, kirjasto Helkan palveluita sekä Googlea. Koira-avusteisella pedagogiikalla on monia positiivisia vaikutuksia kouluympäristössä. Sillä havaittiin olevan vaikutusta oppilaiden kykyyn rohkaistua heittäytymään vieraassa ryhmässä. Havaittiin, että oppilailla oli helpompi tunnistaa omia ja muiden tunteita koiran kautta, sillä sen koettiin olevan ymmärtäväinen ja tuomitsematon. Tutkimusten mukaan koiraa voidaan hyödyntää tunnekasvatuksessa ja sillä on positiivisia vaikutuksia oppilaiden kykyyn kehittää omia tunnetaitojaan. Koiran avulla tunnetaitojen opetus on monipuolista ja oppilaita innostavaa.
  • Voutilainen, Ilona (2023)
    Koira-avusteista pedagogiikkaa on viimeisten vuosien ajan tutkittu lähinnä sen positiivisten vaikutusten ja työskentelytapojen näkökulmasta. Tutkimustyön ulkopuolelle ovat suurelta osin jääneet koira-avusteisen pedagogiikan kohtaamat haasteet kouluyhteisössä. Tutkimuksia siitä, millaisia haasteita koulukoira alakoulussa kohtaa ja mistä nämä haasteet mahdollisesti aiheutuvat on suomen tutkimuskentällä vähän. Erilaisia haasteita on kuvattu lähinnä ripotellen muun informaation lomaan. Koira-avusteisesta pedagogiikasta kirjoitettujen kandien ja maisterintutkielmien määrästä viime vuosina voi kuitenkin päätellä kiinnostuksen koulukoiria kohtaan olevan kasvussa. Kirjalli-suuskatsaukseni tavoitteena on koostaa yhteen koira-avusteisen pedagogiikan kohtaamia haasteista alakoulussa. Lisäksi esittelen niihin kehitettyjä ratkaisuja sekä toimintamalleja. Tavoitteena on, että kirjallisuuskatsaukseni luettuaan opettajalla olisi paremmat lähtökohdat koira-avusteisen pedagogiikan toteuttamiseen ja yhä useampi oppilas pääsisi hyötymään koira-avusteisuudesta koulupolullaan. Päädyin kirjoittamaan kuvailevan narratiivisen kirjallisuuskatsauksen, sillä se tuki laajaa tutkimuskysymystäni. Lähdin aluksi liikkeelle tutkimuskysymysten asettamisesta sekä aiheesta kirjoitettujen tutkimusten suurpiirteisestä läpikäymisestä. Seuraavaksi valitsin sisäänottokriteerit, joilla lähdin suorittamaan tarkempaa aineiston hakua päätyen lopulta kymmenen teoksen aineistoon. Tutkimusaineistoni koostuu useammasta tutkimuksesta, mutta mukana on myös oppaita sekä yksi pro gradu -tutkielma. Aineistostani ilmeni, että koira-avusteinen pedagogiikka tosiaan kohtasi monenlaisia haasteita kouluympäristössä. Haasteita aiheutui niin koulun sisäisistä kuin ulkoisistakin tekijöitä. Voidaan kuitenkin todeta, että näihin haasteisiin on löydetty myös huomattava määrä ratkaisuja, joita opettajat ja koulut ovat kehittäneet yhdessä koiraavusteisen pedagogiikan mahdollistamiseksi.
  • Tiikasalo, Isa (2022)
    Tämän kandidaatintyön tehtävänä on selvittää minkälaiset koira-avusteisen pedagogiikan menetelmät auttavat tukea tarvitsevaa oppilasta koulun toimintaympäristössä. Tarkoituksena on käsitellä koulukoiran toimintamahdollisuuksia koulukontekstissa sekä tuoda esille koira-avusteisuuden merkitystä tukea tarvitsevalle oppilaalle sosiaalisen ja emotionaalisen tuen, käyttäytymisen sekä kognitiivisen kehityksen ja oppimisen kautta. Tarkastelun kohteena on myös koira-avusteisen pedagogiikan perusedellytykset sekä ongelmakohdat. Kiinnostus koira-avusteista pedagogiikkaa kohtaan on nousussa ja tähänastiset tutkimukset osoittaisivat kyseisen pedagogiikan olevan hyvin perusteltu ja positiivinen lisä luokkahuoneisiin. Tämä tuore pedagogiikan muoto tarvitsee kuitenkin yleistyäkseen vielä lisää tutkimusnäyttöä suomalaisessa koulumaailmassa sekä esimerkkejä käytännöntyöstä. Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on tuoda aiemman tutkimustiedon valossa uutta tietoa koira-avusteisesta pedagogiikasta ja sen tarjoamista vaikutuksista tukea tarvitseviin oppilaisiin. Kandidaatintutkielma toteutettiin systemaattisena, kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jolloin tutkielma pohjautui jo tutkittuun tietoon. Aineistoina käytettiin sekä kansainvälistä että kotimaista alan kirjallisuutta aiheesta. Aineistonkeruu tehtiin Helka-tietokannasta sekä Google Scholarista erilaisten hakusanayhdistelmien avulla manuaalisesti. Tutkimustulokset osoittivat, että koira-avusteinen pedagogiikka on yksi tuore ja ainutlaatuinen tukimuoto koulun toimintaympäristöön mahdollistamaan oppilaiden hyvinvoinnin ja kehityksen tukemisen. Kirjallisuuskatsauksen mukaan koulukoira mahdollistaa opetuksen laajat toteuttamistavat, joita on myös helppo varioida eri oppiaineisiin. Koulukoirien läsnäolon vaikutukset olivat tutkimuksen mukaan hyvin monipuolisia oppilaan sosioemotionaalisille taidoille, oppimiselle sekä käyttäytymi- selle. Koira-avusteinen pedagogiikka voi auttaa lasta saavuttamaan esimerkiksi tunne- ja vuorovaikutustasolla sellaisia asioita, joihin ei kenties päästäisi ilman suvaitsevan ja viattoman koirakaverin apua. Aihe vaatii kuitenkin lisää kotimaista tutkimusta, jotta koira-avusteisesta pedagogiikasta saadaan lisää näyttöä juuri suomalaisessa koulukontekstissa ja näin saadaan lisättyä koira-avusteisen pedagogiikan hyötyjen luotettavuutta.
  • Punakorpi, Markus (2021)
    Mål. Målet med avhandlingen var att lyfta fram klasslärarstuderandes upplevelser kring ämnet mobbning, och diskutera huruvida utbildningen vid Helsingfors universitet erbjuder tillräckligt med verktyg att ingripa och förebygga mobbning i läraryrket. Utöver det var syftet även att få fram hur studeranden upplever sin kompetens i ämnet. Den fråga som besvaras är: Hur upplever klasslärarstuderande, som är i slutet av sina studier, sina färdigheter att ingripa i och förebygga mobbning? För att läraren skall kunna ingripa i och förebygga mobbning måste hen vara medveten om förekomsten och möjliga orsaker. Därför har jag valt att använda mig av Granströms förklaringsmodeller ur boken Utstött – en bok om mobbning (2007) till varför mobbning sker i klassrummet. Metoder. I avhandlingen användes en frågeenkät som skickades till klasslärarstuderanden vid den svenskspråkiga utbildningen vid Helsingfors universitet, som examineras under år 2021.I enkäten fanns det fem frågor. Resultat och slutsatser. På basen av de svar som respondenterna gett, går det att tolka att studeranden vid den svenskspråkiga klasslärarutbildningen vid Helsingfors universitet inte upplever att utbildningen erbjuder tillräckligt med verktyg för att ingripa i och förebygga mobbning i klasslärararbetet. Upplevelsen bland deltagarna, huruvida de har kompetens i att ingripa i och förebygga mobbning i klassrummet var i denna forskning splittrad. För att kunna få en mer tydligare uppfattning av situationen bör man forska i ämnet ytterligare. Avhandlingens syfte är att fungera som en grund för den större, fortlöpande och framtida forskningen kring ämnet. Syftet var inte att lösa problemet mobbning i sin helhet. Istället skapa ytterligare en ingång i ämnet samt försöka visa lärarstuderandes perspektiv kring ämnet.
  • Winberg, Wenla (2024)
    Mål. Syftet med denna avhandling är att ta reda på vilken inverkan kosten kan ha på inlärningen. I resultatdelen framkommer huruvida kosten har ett samband med inlärningen och isåfall, hur kosten kan användas som stödmetod för ökad inlärningsförmåga och akademisk prestation. Därtill vill jag med denna avhandling ta reda på hur kosten påverkar barnets välmående och hur det kan uttrycka sig. De centrala begreppen definieras i teorikapitlet. Metoder. Avhandlingen är genomförd som en beskrivande litteraturstudie med en narrativ infallsvinkel. Arbetet bygger på en analys av åtta stycken vetenskapliga artiklar som har analyserats med analysmetoden innehållsanalys. Artiklarna är noggrant utvalda för att svara på forskningens syfte och forskningsfråga. Som hjälpmedel har specifika sökord använts. Resultat och slutsatser. Resultaten från studien visar att kosten och inlärningen har ett starkt samband. Om kostkvaliteten är hälsosam så stöder det både välmåendet och inlärningen. Därtill visar resultaten att socioekonomiska faktorer kan inverka på inlärningen och barnets välmående. Med avhandlingen har jag även fått fram att det finns brist på forskning gällande samband mellan barns inlärning, kostkvalitet samt välmående. Med hjälp av framtida forskningar kan undervisningspersonal, professionella inom näring och kost samt vårdnadshavare utnyttja kostens möjligheter och öka skolprestationerna. Slutsatsen är därmed att med hälsosamma levnadsvanor och goda kostdieter kan barnet påverka positivt på de akademiska prestationerna och stödja inlärningen. Det är fördelaktigt att börja det hälsofrämjande arbetet i tid.
  • Sivonen, Jere (2022)
    Tutkielman tavoitteena oli selvittää, mitä on positiivinen pedagogiikka ja minkälainen vaikutus sillä oppilaiden kouluhyvinvointiin. Tutkielmassa määriteltiin positiivista pedagogiikkaa ja siihen liitettyjä käsitteitä, kuten positiivinen psykologia ja muutamia teorioita, joita oli esimerkiksi PERMA-teoria. Tutkimuskysymykset muodostuivat oman mielenkiinnon ja aiheen tärkeydestä, joka on tärkeä sekä yhteiskunnallisesti, että itselleni henkilökohtaisesti. Positiivinen pedagogiikka jakaa vaihtelevia mielipiteitä sekä negatiivisia, että positiivisia, mutta uusien ja tutkittujen pedagogisten käytänteiden avulla voidaan koulun perinteisiä toimintamalleja tulevaisuuden kouluissa muuttaa ja saada jopa parempi tuloksia eri osa-alueilla. Erilaisia tutkimuksia aiheesta on tehty jonkin verran, mutta perinteisten koulun käytäntöjen haastajaksi tulemiseksi tarvitaan aiheesta vielä lisää tutkimustuloksia ja käytännön esimerkkejä, miten positiivista pedagogiikkaa voidaan suhteellisen helposti ja käytännöllisesti toteuttaa koulun arjessa. Toteutin tutkielman kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka aineisto koostui pääsääntöisesti suomalaisesta kirjallisuudesta ja tutkimuksista. Lisäksi tutkielmassa käytettiin ulkomaalaisia artikkeleita ja tutkimuksia. Aineiston hankinnassa hyödynsin kirjaston Helkan hakupalvelua, Googlea ja Google Scholaria. Positiivinen pedagogiikka ja sen vaikutusta kouluhyvinvointiin on tutkimuskirjallisuuden perusteella hyvin moniulotteinen ilmiö, jonka sisällyttäminen koulun perinteisten käytänteiden mukaan on myös haastavaa. Yleisesti positiivista pedagogiikkaa voidaan pitää oppilaita vahvistavana ja kouluhyvinvointia nostavana aiheena. Positiivinen pedagogiikka tuo oppilaiden osallisuutta, myönteisyyttä ja luovuutta lähtökohtaisesti enemmän esille. Jokaisen oppilaan potentiaali ja vahvuudet voivat nousta tämän pedagogisen toimintamallin mukana seuraavalle tasolle. Lisäksi ne oppilaat, joiden vahvuudet eivät ole varsinaisesti akateemisissa taidoissa tai joilla on käyttäytymisen ja itsehillinnän kanssa puutteita hyötyvät positiivisen pedagogiikan toimintamalleista keskimääräistä paremmin. Kirjallisuuden perusteella monet eri tekijät, kuten iän ja persoonallisuuden on todettu vaikuttavan positiivisen pedagogiikan toteuttamiseen koulumaailmassa.
  • Hyvämäki, Tiina (2024)
    Tämän tutkimuksen tehtävänä oli selvittää, millaisia sukupuolittavia käytäntöjä kouluissa voi esiintyä ja miten ne voivat vaikuttaa sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oppilaiden asemaan ja hyvinvointiin koulussa. Lisäksi tutkimuksessa pyrittiin kartoittamaan, millä tavoin koulun sukupuolittavia käytäntöjä voisi kehittää sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oppilaiden aseman edistämiseksi. Tutkimus asettuu osaksi sateenkaarivähemmistöjen koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta käsittelevää tutkimuskenttää ja diskurssia. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan erityistä haavoittuvuutta koulussa. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, joka oli tyypiltään ja tutkimusmetodiltaan integratiivinen. Tutkimuksen tarkoituksena oli luoda kuvailevan kirjallisuuskatsauksen periaatteita noudattaen laaja kuvaus koulun sukupuolittavista käytännöistä, niiden taustatekijöistä sekä kyseisten käytäntöjen vaikutuksista sukupuolivähemmistöihin. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää, millä tavoin käytäntöjä voisi kehittää. Kirjallisuuskatsauksen aineisto koostui suomalaisesta ja kansainvälisestä, 2010- ja 2020-luvuilla julkaistusta tutkimuskirjallisuudesta, jossa käsiteltiin koulua tutkimuksen tutkimuskysymyksiin liittyvistä näkökulmista. Aineiston analyysissä hyödynnettiin teoriasidonnaista sisällönanalyysiä. Aineisto jäsenneltiin ensin eri teemojen mukaisesti, jotka olivat tutkimuskysymysten kannalta keskeisiä. Aineiston tulkinnassa ja johtopäätösten tekemisessä hyödynnettiin tutkimuksen teoreettisia näkökulmia ja käsitteitä. Koulun sukupuolittavista käytännöistä muodostui tutkimuksessa kolme teema-aluetta, jotka olivat sukupuolen mukaan tapahtuvat tilalliset jaot, oppiaineiden ja oppimateriaalien sukupuolittuneisuus sekä opettajien ja muun koulun henkilökunnan kyvykkyys huomioida sukupuoleen liittyvää moninaisuutta. Lisäksi keskeiseksi nousi oppilaiden rooli koulun käytäntöjen ja heteronormatiivisuuden kyseenalaistajina. Koulun sukupuolittavat käytännöt tuovat näkyväksi koulun sukupuoli- ja heteronormatiivisia rakenteita. Sukupuolittavilla käytännöillä voi olla merkittävä vaikutus sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oppilaiden hyvinvointiin ja osallisuuteen. Tulosten perusteella voidaan todeta, että opettajat ja muut kasvatusalan ammattilaiset tarvitsevat enemmän tietoisuutta ja koulutusta sukupuoleen liittyvistä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusteemoista, sukupuolen moninaisuudesta sekä koulun heteronormatiivisista, valtaapitävistä ja toiseutta tuottavista rakenteista. Lisäksi opettajien koulutuksessa olisi huomioitava, että opettajat saisivat käytännön tasoon tähtäävää tietämystä ja osaamista sukupuolen moninaisuuden huomioimista ajatellen, jotta koulun käytäntöjä voitaisiin kehittää sukupuolitietoisemmiksi ja koulua kaikkien oppilaiden yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia tukevaksi.
  • Mäkinen, Aki-Miikael (2022)
    Tavoitteet. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, minkä verran koulukiusaamista ilmeni etäkoulun aikana vuoden 2020 keväällä peruskoulun alaluokilla ja minkälaisia muotoja koulukiusaaminen silloin sai. Aiemman, vuonna 2020, toteutetun Koululaisten koronakevät -kyselytutkimusten mukaan koulukiusaaminen romahti etäkoulun aikana. Menetelmät. Tutkielmani tutkimusongelmaan etsin vastauksia haastattelemalla kahta alakoulun opettajaa, jotka työskentelivät vuonna 2020 etäkoulun aikana alakoulussa luokanopettajan virassa. Haastattelukysymykset muodostin itse omien tutkimusintressieni sekä aiemman koulukiusaamisesta kertovan kirjallisuuden perusteella. Tutkielmani aineistoa analysoin aineistolähtöistä sisällönanalyysin menetelmää hyödyntäen. Tulokset ja johtopäätökset. Tämän tutkielman tuloksena selvisi, ettei varsinaista kirjallisuuden määrittelemää koulukiusaamista juurikaan ilmennyt haastattelemieni alakoulun opettajien luokissa etäkoulun aikana, vuoden 2020 keväällä. Etäkoulun seurauksena koulukiusaaminen väheni merkittävästi ja tämän tutkielman tutkimustulokset ovat samansuuntaisia kuin Koulu-laisten koronakevät -kyselytutkimuksen tulokset, joihin peilasin tutkielmassani omia tutkimus-tuloksiani. Jatkotutkimuksena olisikin mielenkiintoista selvittää, miten oppilaat kokivat itse etäkoulun aikaisen kiusaamisen ja haastatella tätä tutkimusongelmaa varten oppilaita.
  • Sipilä, Iina (2023)
    Koulukoirien määrän kasvamista luokkahuoneissa voidaan pitää koulukoiratrendinä. Koulukoirakeskusteluista nousevat esiin uskomattomat vaikutukset, jotka ovat liitetty koulukoirien läsnäoloon. Eläimien vaikutusta ihmisiin on tutkittu runsaasti ja myös eläinavusteisia menetelmiä on tutkittu jonkin verran esimerkiksi autismikirjon ja ADHD:n tukemisessa. Kuitenkin yleisesti koulukoiriin liittyvää vertaisarvioitua tutkimusta on vielä niukasti saatavilla ja erityisesti suomenkieliselle tutkimukselle on tarvetta. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, millä tavoin koulukoiran läsnäolo vaikuttaa oppilaaseen tutkimusten mukaan. Tutkielmani on laadullinen tutkimus, jonka toteutin integroivana kirjallisuuskatsauksena. Keräsin tutkimuksessa käytetyn aineiston EBSCO- ja ERIC-tietokannoista sekä Google Scholar -hakupalvelusta. Lopullinen tutkimusaineisto sisälsi 13 vuoden 2000 jälkeen julkaistua vertaisarvioitua tutkimusartikkelia, ja siihen kuului sekä kvalitatiivisin että kvantitatiivisin menetelmin tehtyjä tutkimuksia. Pääosin tutkimukset olivat englanninkielisiä, mutta joukossa oli myös kaksi suomenkielistä tutkimusta. Tutkimuksissa oli käytetty koiraa 5–17-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa kouluympäristössä. Tutkimukset oli tehty kouluissa Suomessa, Yhdysvalloissa, Australiassa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Itävallassa, Tšekissä ja Italiassa. Etsin tutkimusartikkeleista koulukoirien läsnäoloon yhdistettyjä vaikutuksia, jotka jaoin neljän eri teeman alle. Nämä teemat olivat fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset vaikutukset sekä vaikutukset koulunkäyntiin. Kirjallisuuskatsaukseni tulosten mukaan koulukoiran läsnäololla näyttäisi olevan runsaasti erilaisia fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia vaikutuksia oppilaaseen sekä vaikutuksia oppilaan koulunkäyntiin. Havaittuja positiivisia vaikutuksia olivat esimerkiksi käyttäytymisen parantuminen, aggressiivisuuden vähentyminen, tunteiden säätelytaitojen kehittyminen, itsetunnon lisääntyminen sekä asenteiden parantuminen koulua kohtaan. Koulukoiran läsnäololla ei juurikaan koettu olevan negatiivisia vaikutuksia. Vain yksi vaikutus oli tunnistettavissa negatiiviseksi, kun koulukoira mainittiin mahdolliseksi häiriötekijäksi, sillä oppilaat pyrkivät viettämään koulukoiran kanssa aikaa parantaakseen oloaan muiden seurassa.
  • Wicklund, Janina (2022)
    Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää koululiikunnan opetuksessa tapahtuvaa inkluusiota ja sen toteutumista sekä eriyttämistä ja eriyttämisen keinoja. Lähikouluperiaatteen myötä oppilasaines on yhä heterogeenisempää kaikilla oppitunneilla. Liikunnanopetuksessa se tarkoittaa, että opettajan tulee pystyä inklusoimaan kaikki oppilaat omalla tasollaan, eli eriyttää opetusta sekä ylöspäin, että alaspäin. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, vertailla ja tulkita olemassa olevia liikunnan eriyttämisen ja inkluusion tutkimuksia ja luoda johtopäätöksiä niiden perusteella siitä, miten inkluusiota ja eriyttämistä liikunnanopetuksessa toteutetaan. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena mukaillen Finkin (2005) mallia. Tutkimuksen analyysimenetelmänä oli ymmärtämiseen pyrkivä sisältöanalyysi, eli aineistoja tulkittiin niitä vertaillen ja etsien yhdenmukaisuuksia ja eroavuuksia. Kirjallisuus koostui kuudesta vertaisarvioidusta tutkimuksesta, joissa tutkittiin liikunnanopetusta, eriyttämistä ja inkluusiota. Tutkimuksia tarkkailtiin kahden tutkimuskysymyksen pohjalta: 1. Millä tavoin eriyttäminen toteutuu liikunnanopetuksessa? 2. Millä tavoin inkluusio koetaan liikunnanopetuksessa? Tutkimuksissa ilmeni, että opettajat kokivat eriyttämisosaamisensa heikoksi, ja siksi eriyttäminen koettiin hankalaksi ja vaikeaksi. Koulutuksen puute ja riittämättömyys luo haasteita oikeisiin opetustilanteisiin, jolloin osallistaminen saattaa jäädä vajaaksi tai heikolle tasolle. Jokaisen oppilaan erilaiset tarpeet pitäisi osata huomioida ja mukauttaa opetusta, jotta kaikki oppilaat viihtyisivät ja saisivat liikunnantunneilta onnistumisen kokemuksia, joiden avulla he voivat rakentaa hyvää suhdetta elämänmittaiselle liikunnan harrastamiselle. Kokemuksella ja koulutuksen laadulla oli positiivinen vaikutus opettajien mielipiteisiin inklusiivisesta opetuksesta. Resurssit vaikuttivat opettajien pystyvyyteen eriyttää liikunnanopetusta, esteetön liikuntasali, monipuoliset välineet sekä koulunkäynnin avustajat helpottivat liikuntatuntien eriyttämistä ja inkluusion toteuttamista.
  • Bachour, Isabel (2024)
    Tavoitteet Perusopetuksen opetussuunnitelman periatteena on tasa-arvon edistäminen (POPS, 2014). Tämä tutkielma on kasvatustieteiden kandidaatintutkielma, jonka tarkoituksena on selvittää liikunnanopetuksen seka- ja erillisryhmien hyödyistä ja haitoista oppilaan yhteenkuuluvuuden näkökulmasta. Tarkoituksena on myös selvittää, millaisia keinoja opettajalla on oppilaan yhteenkuuluvuuden tunteen tukemiseksi liikunnan opetuksen tapahtuvan sekaryhmissä. Menetelmät Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aihetta tutkittiin tuoreiden 2020-2023 julkaistujen vertaisarvioitujen artikkeleiden avulla. Aineistoksi valikoitui kahdeksan OECD maista olevaa vertaisarvioitua artikkelia, jotka käsittelivät liikunnanopetusta. Tuloksia tarkasteltiin yhteydessä toisiinsa sekä niitä peilattiin aikaisempaan tutkimukseen. Tulokset ja johtopäätökset Päätuloksena voidaan sanoa, että liikunnanopetuksen sekaryhmillä ja oppilaan yhteenkuuluvuuden tunteella on myönteisiä yhteyksiä. Myös kielteisiä yhteyksiä voidaan tulkita tuloksista, mutta usein ne perusteltiin koulun tasa-arvon ollessa heikkoa. Keinoja opettajana tukea oppilaiden yhteenkuuluvuuden tunnetta koululiikunnassa on aktiivinen kouluttautuminen tasa-arvoon ja yhteenkuuluvuuteen liittyvissä asioissa. Johtopäätöksenä on, että perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet ovat osittain ristiriidassa käytännön koulumaailman kanssa, sillä liikunnan erillisryhmäopetusta toteutetaan edelleen peruskoulussa, vaikka tasa-arvoon liittyvät periaatteet eivät silloin toteudu.
  • Siponen, Meri (2022)
    Tavoitteet: Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella peruskoulun liikuntatunneilla oppilaiden oletettuun sukupuoleen kohdistettuja epätasa-arvon kokemuksia. Aiemmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi liikuntatunneilla vallitsevan sukupuolittuneita normeja, joita sekä opettajat että oppilaat toisentavat (Berg, 2010). Bergin (2010) esittämän sukupuolten jaottelun historian avulla voidaan tulkita tähän päivään asti tehtäviä olettamuksiin perustuvia ratkaisuja liikunnanopetuksessa. Menetelmät: Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena aiemmista tutkimusartikkeleista koottuna. Yhteensä analysoitavana on kuusi (6) vertaisarvioitua aineistoa. Tulokset ja johtopäätökset: Koululiikunnan kentällä oli havaittavissa epätasa-arvon kokemuksia, jotka perustuivat oletettuun sukupuoleen liitettyihin rooleihin ja mieltymyksiin. Keskeisiä teorioita opettajan ja oppilaiden ylläpitämän syrjivän ilmapiirin takana olivat heteronormatiivisuuteen liittyvät roolit ja asenteet sekä sosiaalisen identiteetin leiman aiheuttama valta-asemista johtuva kohtelu. Kasvatuksen kentällä toisennetaan yhteiskunnan liikunnalleja urheilulle asettamia odotuksia ja ihanteita. Binäärinen sukupuolijaottelu ja ahtaat sukupuoliroolit jättävät osan oppilaista toissijaisiksi liikuntatunneilla.
  • Lehtonen, Tuomas (2024)
    Tavoitteet: Lait ja asetukset ohjaavat oppilaitoksia huolehtimaan oppilaiden välisestä tasa-arvosta. Tutkimusten mukaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat kuitenkin muita haavoittuvammassa asemassa koulussa ja esimerkiksi kohtaavat enemmän kiusaamista ja häirintää kuin muut oppilaat. Näyttäkin siltä, että tasa-arvo ei heidän kohdallaan toteudu. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kohtaaman epätasa-arvon taustalla voidaan nähdä koulussa vaikuttava heteronormatiivinen ajattelumalli. Heteronormatiivisuus tarkoittaa ajattelua, jossa heteroseksuaalisuus nähdään normaalina, luonnollisen ja ainoana vaihtoehtona. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kirjallisuuden pohjalta, millaisin käytännöin koulussa ylläpidetään heteronormatiivisuutta ja miten opettaja voi purkaa heteronormatiivisuutta koulussa. Varsinaiset tutkimuskysymykset olivat: Miten koulun käytännöt ja opettajan toiminta ylläpitävät heteronormatiivisuutta ja miten opettaja voi purkaa koulun heteronormatiivisia käytäntöjä? Menetelmät: Tämä tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aiheesta on tehty suhteellisen vähän suomenkielistä tutkimusta, joten tiedonhaku toteutettiin pääosin englanniksi. Tiedonhaussa käytettiin EBSCO, Google scholar ja ERIC tietokantoja ja seuraavia hakusanoja: heteronormativity, LGBTQI+, LGBTQI+ student, school, student, teacher, practice, policy. Tutkimukset valittiin tutustumalla niiden tiivistelmiin ja sisältöihin. Lisäksi tiedonhakua täydennettiin tutustumalla jo löydettyjen tutkimusten lähdeluetteloihin. Aihetta käsittelevä tieto vaikuttaa olevan hajanaista, joten kokonaiskuvan muodostamiseksi tiedonhaussa ei tehty tarkempaa aiheen rajausta mihinkään tiettyyn näkökulmaan. Mukaan valikoituikin monenlaisia ja aihetta eri näkökulmista tarkastelevia tutkimuksia. Tulokset ja johtopäätökset: Kirjallisuuskatsauksessa tunnistettiin neljä koulun heteronormatiivisuutta ylläpitävää käytäntöä: koulussa vaietaan muusta paitsi heteroseksuaalisuudesta, koulussa ylläpidetään sukupuolinormatiivisuutta, koulun opetuksessa heteroseksuaalisuus esitetään normaalina, luonnollisena ja ainoana vaihtoehtona sekä koulussa sukupuoli- ja seksuaalinormien rikkominen tuomitaan ja siitä rangaistaan sosiaalisesti. Tutkimusten perusteella näyttääkin siltä, että opettaja saattaa omalla toiminnallaan monin tavoin ylläpitää heteronormatiivista ajattelutapaa. Opettajalla on tutkimusten mukaan myös suuri rooli heteronormatiivisten käytäntöjen purkamisessa. Opettaja voi purkaa heteronormatiivisuutta sisällyttämällä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivia sisältöjä opetukseen. Lisäksi opettajan tulisi välttää sukupuoleen perustuvia ryhmittelyjä ja puhutteluja sekä purkaa koulun sukupuolinormatiivisia tilaratkaisuja. Heteronormatiivisuuden purkamiseksi opettajan tulisi puuttua välittömästi sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvään häirintään sekä pyrkiä ennaltaehkäisemään sitä.
  • Uutela, Vilhelmiina (2022)
    Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lasten ja nuorten liikkumissuositukset toteutuvat melko heikosti. Alakouluikäisistä vain noin puolet liikkuu liikkumissuositusten mukaisesti. Lisäksi lähes puolet alakoululaisten päivittäisestä paikallaanolosta tapahtuu koulupäivän aikana. Koululla onkin erittäin merkityksellinen rooli lasten fyysisen aktiivisuuden lisääjänä, sillä koulu tavoittaa lähes kaikki lapset. Koululiikunta ei kuitenkaan pysty yksin vastaamaan lasten liikkumissuositusten heikkoon toteutumiseen, joten liikuntatuntien ulkopuolella tapahtuvan koulupäivän aikaisen fyysisen aktiivisuuden rooli on merkittävä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ja kuvata keinoja, joiden avulla koulupäivän aikaista fyysistä aktiivisuutta voidaan lisätä oppitunneille, välitunneille ja koulumatkoihin alakoulussa. Toteutin tutkielmani kuvailevana narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jonka avulla pystyin kuvaamaan valitsemaani aihetta laajasti. Keräsin aineiston käyttämällä Helka-tietokantaa, Finna-hakupalvelua sekä Google Scholarin hakukonetta. Lisäksi hyödynsin löytämieni tutkimusartikkeleiden lähdeluetteloita. Tutkimusaineisto koostui vuoden 2005 jälkeen julkaistuista vertaisarvioiduista pääosin englanninkielisistä tutkimusartikkeleista, sillä suomenkielisiä vertaisarvioituja tutkimusartikkeleita aiheeseen liittyen löytyi melko suppeasti. Tutkimusaineistoksi valikoitui 14 vertaisarvioitua tutkimusartikkelia, joista 13 oli englanninkielisiä ja yksi suomenkielinen. Tutkimustulosten mukaan oppilaiden koulupäivän aikaista fyysistä aktiivisuutta voidaan lisätä monin eri tavoin oppitunneille, välitunneille ja koulumatkoihin. Oppitunneilla fyysistä aktiivisuutta voitiin lisätä ohjattujen fyysisten aktiivisuustaukojen, teknologian, luokkahuoneympäristössä tehtävien muutoksien, ja erilaisten fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen keskittyvien ohjelmien avulla. Lisäksi fyysistä aktiivisuutta voitiin integroida opiskeltaviin sisältöihin. Välitunneilla oppilaiden fyysistä aktiivisuutta voitiin lisätä erilaisten leikki- ja pelivälineiden, leikkipaikkamerkintöjen ja -maalausten ja välitunnin aikaisen älypuhelimen käyttökiellon avulla. Fyysistä aktiivisuutta voitiin lisätä koulumatkoille kävelemisen ja pyöräilemisen lisäämiseen keskittyvien ohjelmien avulla. Tutkimus voi auttaa luokanopettajia ja kouluja lisäämään fyysistä aktiivisuutta tarjoamalla monipuolisesti erilaisia keinoja fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi välitunneille, oppitunneille ja koulumatkoihin. Jatkotutkimusaiheena olisi hyödyllistä tutkia koulupäivän aikaista fyysistä aktiivisuutta oppilaiden näkökulmasta, ja selvittää heidän kokemuksia ja ideoita koulupäivän aikaisen fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi.
  • Laine, Salla (2022)
    Tavoitteet. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on kerätä yhteen tietoa ravitsemuskasvatuksen interventioista sekä niiden toimivuudesta koulukontekstissa peruskoulu- sekä lukioikäisillä eli noin 4 – 19-vuotiailla. Tarkoituksena oli selvittää, minkälaisilla koulussa toteutettavilla ravitsemuksen interventioilla ja keinoilla voidaan edistää lasten ja nuorten terveellisempiä ruokailutottumuksia ja ehkäistä lapsuus- ja nuoruusajan ylipainoa. Menetelmät. Tutkimustapana käytettiin umbrella review-menetelmää, jolla kootaan aikaisempia systemaattisia kirjallisuuskatsauksia yhteen ja tarkastellaan niissä toimiviksi todettuja keinoja terveellisten ravitsemustottumusten edistämiseen sekä ylipainon ehkäisemiseen lapsilla ja nuorilla koulukontekstissa. Aineistoksi valikoitui yhteensä seitsemän systemaattista kirjallisuuskatsausta, joiden julkaisuajankohta oli vuosina 2010-2022. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että erilaisilla interventioilla on mahdollista vaikuttaa lasten ja nuorten terveellisten ravitsemustottumusten edistämiseen ja terveellisempiin ruokavalintoihin. Intervention suunnittelulla ja toteutuksella on kuitenkin ratkaiseva merkitys. Erityisesti ympäristön muokkaamiseen perustuvat interventiot näyttäytyivät tehokkaina. Jatkotutkimuksissa tulisi ottaa huomioon sukupuolten väliset erot, pitkäaikaisvaikutusten seuranta, jotta interventioiden vaikutukset olisivat mahdollisimman tehokkaita myös pitkällä aikavälillä, sekä Pohjoismaiden eriävät tulokset käyttäytymiseen vaikuttavien interventioiden osalta. Interventioita tulisi myös tarkastella tulevissa tutkimuksissa erityisesti haavoittuvissa ryhmissä ja sosioekonomisesti alemman statuksen ryhmissä. Näiden edellä mainittujen ryhmien osalta myös pitkäaikaisvaikutusten tutkiminen olisi erityisen tärkeää.
  • Pohjantähti, Sofia (2024)
    Tavoitteet. Tämän kandidaatin tutkielman tarkoituksena on tarkastella kouluun kiinnittymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tarkoituksena on tarkastella kouluun kiinnittymistä estäviä sekä edistäviä tekijöitä neljän eri teeman kautta. Tutkielman alussa tarkastellaan kouluun kiinnittymisen käsitettä ja kouluun kiinnittymistä yleisesti ottaen sekä Suomen kontekstissa. Tutkielmassa selvitetään, millä tavoin koti ja koulu vaikuttavat kouluun kiinnittymiseen. Lisäksi tarkastellaan, millainen vaikutus sosiaalisilla suhteilla sekä koulun ilmapiirillä on kouluun kiinnittymiseen. Tämän lisäksi tarkastellaan, millä tavoin oppilaan motivaatio ja kouluun liittyvät asenteet vaikuttavat kouluun kiinnittymiseen. Lopuksi tarkastelussa on oppimisvaikeuksien vaikutus kouluun kiinnittymiseen. Menetelmät. Lähdin etsimään kirjallisuutta kouluun kiinnittymistä edistäviin sekä estäviin tekijöihin liittyen selvittääkseni, millaista kirjallisuutta aiheesta on julkaistu. Etsin tietoa Google Scholarista, Lastu-verkkokirjastosta, Helkasta sekä Finna-tietokannoista. Etsin tietoa muun muassa hakusanoilla kouluun kiinnittyminen, kouluun sitoutuminen, kouluun sitoutumattomuus sekä koulupoissaolot. Tämän lisäksi käytin myös yksityiskohtaisempia hakusanoja, kuten oppimisvaikeudet, opettaja-oppilas suhde, yhteisöllisyys koulussa, koulumotivaatio ja koulukiusaaminen. Käytin myös englanninkielisiä hakusanoja, kuten student engagement. Englanninkielisten tekstien suomentamisen apuna käytin Deep l tekoälyä. Tulokset ja johtopäätökset. Tämän kandidaatin työn tulokset osoittivat, että erilaiset tekijät voivat vaikuttaa kouluun kiinnittymiseen sekä edistävästi että estävästi. Tuloksista ilmeni, että opettajan ja oppilaan välinen toimiva suhde voi edistää kouluun kiinnittymistä, kun taas heidän välinen ristiriitainen suhde voi estää kouluun kiinnittymistä. Tulokset kertovat, että oppilaan huoltajilla on vaikutusta oppilaan kouluun kiinnittymiseen. Mikäli oppilaan sosioekonominen tausta on matala tai perheellä on hyvinvointiin liittyviä haasteita, voi se vaikuttaa negatiivisesti oppilaan kouluun kiinnittymiseen. Tuloksista ilmeni lisäksi, että oppilaan koettaessa yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä arvostusta luokkatovereil-taan, voi se edistää oppilaan kouluun kiinnittymistä. Ilmeni myös, että mikäli oppilaan luokkatoverit suhtautuvat koulunkäyntiin negatiivisesti, voi se lisätä myös oppilaan omaa negatiivista suhtautumista koulunkäyntiä kohtaan. Tuloksista ilmeni, että mikäli oppilas on periksiantamaton ja suhtautuu positiivisesti koulunkäyntiä kohtaan, lisää se oppilaan positiivista suhtautumista koulunkäyntiä kohtaan. Lisäksi ilmeni se, että mikäli oppilaalla ei ole motivaatiota koulunkäyntiä kohtaan, saattaa se lisätä koulupoissaolojen määrää. Tuloksista selvisi tämän lisäksi, että oppimisvaikeudet voivat estää kouluun kiinnittymistä.