Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "Study orientation in Finnish"

Sort by: Order: Results:

  • Kivimäki, Karolina (2020)
    Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten tutkittavat jakautuvat peroraalisen sokerirasituksen perusteella käyttämällä k-means-algoritmia ja selvittää, jakautuvatko tutkittavat eri ryppäisiin jo vakiintuneen glukoosinsiedon luokitteluperusteen mukaisesti, vai muodostuuko myös uudenlaisia ryhmiä. Lisäksi tarkasteltiin mihin GCK-kantajat sijoittuivat ryppäissä. Aineisto perustuu Botnia-tutkimukseen ja sen myöhempiin osatutkimuksiin. Tutkittavat olivat diabeetikkoja ja terveitä kontrolleja (N=4319). GCK-kantajia oli 113. Tutkittavat ryhmiteltiin sokerirasituksen kymmenen muuttujan (glukoosi 0 min, 30 min, 60 min ja 120 min; insuliini 0 min, 30 min, 60 min ja 120 min sekä C-peptidi 0 min ja 120 min). Ryhmittelyssä käytettiin K-means algoritmia ja R-ohjelmaa. Syntyneiden ryhmien erojen havaitsemiseen käytettiin Anovaa, ja kahdenväliset erot laskettiin Tukeyn testillä. T-testiä käytettiin vertaamaan ryppään GCK-MODY-kantajien piirteitä vastaavan ryhmän keskiarvoihin. K-means ryhmitteyssä erottui kolme ryhmää glukoosirasituksen perusteella. Ryppäät erosivat toisistaan odotetusti ryhmittelyyn käytettyjen muuttujien suhteen, mutta lisäksi eroavaisuuksia todettiin myös lipiditasoissa ja BMI:ssä, vaikka näitä muuttujia ei ollut ryhmittelyssä käytettykään. GCK-kantajien glukoosirasituskäyrien muoto mukaili koko aineiston vastaavaa, ja he olivat joka ryhmässä keskiarvoa nuorempia ja hoikempia. GCK-kantajat erottuivat kaikista selvimmin vastaavan ryhmän ei-kantajista ryppäässä 1. Ryppäässä 3 GCK-kantajilla oli hieman korkeampi HDL-kolesteroli ja matalampi BMI kuin muilla saman ryppään tutkittavilla, ja ryppääseen 3 päätyivätkin ne GCK-kantajat, joiden glukoosiaineenvaihdunta oli keskimäärin eniten häiriintynyt.
  • Räsänen, Emilia (2024)
    Parodontiitti on krooninen tulehdussairaus, joka aiheuttaa kudostuhoa hampaiden kiinnityskudoksiin eli parodontiumiin. Hoitamattomana se johtaa asteittaiseen hampaan kiinnityksen heikentymiseen ja lopulta voi aiheuttaa hampaan menetyksen. Diabetes on aineenvaihdunnallinen sairaus, jossa keskeisessä roolissa on glukoositasapainon säätelyn häiriintyminen. Näiden kahden sairauden välillä on kaksisuuntainen yhteys, jota tämän tutkielman tavoitteena on selventää eri ikäryhmissä aiheesta julkaistun kirjallisuuden avulla. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Ikäryhmät jaettiin lapsiin (6–11-vuotiaat), teini-ikäisiin (12–18-vuotiaat) sekä aikuisiin. Tuloksissa havaittiin, että parodontiitin ja diabeteksen välinen kaksisuuntainen yhteys toteutuu kaikissa tarkastelluissa ikäryhmissä aina lapsuudesta vanhuuteen saakka. Keskeisessä asemassa parodontiitin hoitotasapainon heikkenemisen kannalta todettiin olevan diabeteksen huono metabolinen kontrolli, jota tarkasteltiin sokerihemoglobiinin (HbA1c) mittaustulosten perusteella. Havaintoja parodontiumin tilasta tehtiin perustuen raportoituun parodontiumin tulehtuneisuusasteeseen, ienverenvuotoon sekä plakin ja kiinnityskudoskadon määrään. Kirjallisuuskatsauksessa otettiin huomioon eri ikäryhmille ominaiset parodontiitin kehittymiselle altistavat tekijät sekä riskitekijöiden kumuloituminen ikääntymisen myötä. Ikäryhmien välillä havaittiinkin olevan eroja sairauksien esiintyvyydessä ja ilmenemisessä. Tyypin 1 diabetes puolestaan puhkeaa tyypillisimmin lapsuuden tai nuoruuden aikana. Diabetes lisää riskiä sairastua parodontaalisairauksiin jo lapsuudessa, etenkin mikäli metabolinen kontrolli HbA1c-arvoineen on huonosti hallinnassa. Sairauksien taustalla olevien geneettisten tekijöiden osuuden sairastuvuuteen havaittiin vähenevän ikääntyessä ja toisaalta ympäristötekijöiden sekä elämäntapojen roolin kasvoi. Tähän liittyen myös parodontiitin ja tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyden todettiin kasvavan ikääntymisen myötä.
  • Jalo, Anniina; Matela, Anna-Maija; Salo, Tuula (2022)
    Limakalvopemfigoidi on harvinainen immuunivälitteinen rakkulatauti, joka esiintyy enimmäkseen suun limakalvoilla, mutta myös silmissä, iholla sekä genitaalien limakalvoilla. Sen diagnosointi on haasteellista ja diagnostiset viiveet ovat yleisiä. Diagnosoinnin haasteet johtuvat sairauden heterogeenisyydestä sekä erotusdiagnostisista haasteista, joita vaikeuttavat lukuisat diagnosointimenetelmät, kuten kliininen, histologinen, suora ja epäsuora immunofluoresenssi, immunoblottaus ja geneettinen testaus. Haasteena on myös sairauden alhainen sensitiivisyys testaukselle. Systemaattisella kirjallisuuskatsauksella halusimme selvittää käytössä olevia diagnosointikeinoja sekä niiden sensitiivisintä yhdistelmää limakalvopemfigoidin ja sen alaryhmien selvittämiseksi. Aineistohaku tehtiin tietokannoista Web of Science, SCOPUS ja OVID Medline PRISMA protokollan mukaan. Tutkimus on rekisteröity PROSPERO:ssa. Aineistohaussa saadut julkaisut luettiin ja taulukoitiin itsenäisesti kahden kirjoittajan toimesta. 54 julkaisua hyväksyttiin systemaattiseen katsaukseen. Potilaita oli yhteensä 2136. Diagnostiset keinot vaihtelivat julkaisujen kesken. Julkaisuissa käsiteltiin tuloksia kliinisestä, histologisesta, immunologisesta ja geneettisestä testauksesta sekä immunofluoresenssista. Yleisimmät suorassa immunofluorauksessa löydetyt autovasta-aineet olivat IgG, C3 ja IgA. Yleisimmät antigeenit, joita havaittiin immunoblottauksella ja ELISA-menetelmällä olivat BP180, laminiini 332, -integriini ja BP230. Epäsuora immunofluoresenssi salt-split-skin tekniikalla todettiin sensitiivisemmäksi kuin epäsuora immunofluorensenssi, mutta useat tutkimuset totesivat immunoblottauksen olleen sensitiivisin metodi limakalvopemfigoidin diagnosoimiseksi. Lisäksi tuloksista havaittiin, että oraalisessa limakalvopemfigoidissa löydettiin vasta-aineita α6-integriiniä vastaan, kun taas okulaarisessa β4-integriiniä vastaan. Suoraa immunofluoresenssia käytettiin suurimassa osassa julkaisuista limakalvopemfigoidin diagnosoinnissa, mutta sensitiivisin metodi oli immunoblottaus, jota seurasivat epäsuora immunofluoresenssi salt-split-skin tekniikalla, ELISA ja epäsuora immunofluoresenssi. Sairauden kliininen kuva, histologinen näyte, Nikolskyn koe sekä genetiikka voivat antaa viitteitä oikeasta diagnoosista. Koska diagnostiset tutkimukset ja mitattavat arvot vaihtelivat julkaisujen välillä, tulosten tarkka analysointi oli vaikeaa. Näyttää kuitenkin siltä, että immunoblottaus ja epäsuora immunofluoresenssitutkimus salt-split-skin tekniikalla voisivat olla suoran immunofluoresenssitutkimuksen kanssa paras yhdistelmä limakalvopemfigoidin tunnistamisessa.
  • Häkkinen, Linda (2021)
    Tässä tutkielmassa selvitettiin retrospektiivisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) potilasasiakirjoja ja laboratoriotutkimusten tuloksia tarkastelemalla 1) Dientamoeba fragilis -alkueläimen esiintyvyyttä vatsaoireisilla potilailla, 2) Dientamoeba-infektion oirekuvaa sekä 3) häätöhoidon onnistumista lapsipotilailla. Tutkimukseen kerättiin tietoja 0-79-vuotiaista potilaista, joille oli tehty F-Para-NhO tutkimus aikavälillä 1.1.2019 - 30.8.2019 HUSLABissa. Lopulliseen potilasjoukkoon kuului 702 potilasta, joista oli 383 naisia ja 319 miehiä, iän mediaani 13v. Oirekuvaa ja häätöhoitoa tarkasteltiin vain alle 16-vuotiaiden potilaiden osalta. Dientamoeba fragilis osoittautui hyvin yleiseksi suolistopatogeenilöydökseksi vatsaoireisilla lapsilla: sitä tavattiin joka toisella pitkäkestoisista vatsaoireista kärsivällä alle 12-vuotiaalla. Dientamoeba fragilis -infektion oirekuva oli hyvin vaihteleva, eikä varsinaisia muista vatsavaivojen syistä erottavia tyyppioireita voitu todeta. Onnistuneella häätöhoidolla havaittiin tilastollisesti merkitsevä yhteys täyden oireettomuuden saavuttamiseen. Oireeton Dientamoeba fragilis-infektio ei vaadi hoitoa. Sen sijaan tulosten perusteella tuntuu loogiselta suosittaa ainakin kertaalleen lapsen oireisen Dientamoeba-infektion antibioottihoitoa.
  • Mailisto, Jens-Johan (2022)
    Kipsimallit ovat olleet hammaslääketieteessä perinteisesti tärkeässä roolissa hoidon suunnittelussa. Lähivuosina kipsimallien rinnalle on noussut digitaaliset hammasmallit, joiden etuja verrattuna perinteisiin kipsimalleihin ovat esimerkiksi vähentynyt mallien varastointitilan tarve, mahdollisuus jakaa ne reaaliajassa kollegoille sekä niiden luominen ja muokkaus suoraan vastaanotolla. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia digitaalisista hammasmalleista tehtyjen ortodonttisten mittausten tarkkuutta verrattuna kipsimalleista tehtyihin mittauksiin. Aihepiiristä on aikaisempia tutkimuksia, joissa on saatu tuloksia digitaalisten mallien hyvästä tarkkuudesta. Tutkimukseen valittiin 42 Helsingin yliopiston nk. Display-kipsimallia. Kipsimalleista mitattiin työntötulkilla alahammaskaarelta 10 hampaan V5-O5 mesiodistaali leveys, HYP, VYP sekä alakaaren pituus joustavalla mitalla. Kipsimalleista otettiin ylös tunnistetiedot ja kipsimallit digitalisoitiin 3Shape E1 laboratorioskannerilla. Digitaalisista malleista tehtiin vastaavat mittaukset 3Shape 3D Viewer ohjelmistolla. Erotuksen suuruutta tutkittiin Wilcoxon Signed Ranks testin avulla. V4 premolaarin kohdalla tulos ei eroa (p>0.05) silloin, kun mittaukset tehdään manuaalisesti tai digitaalisesti. Muiden hampaiden kohdalla digitaalisella mittaustavalla saatiin suurempi tulos kuin manuaalisella (p<0.05). Menetelmien välisen hammaskohtaisen erotuksen keskiarvo vaihteli -0.05 mm ja -0.14 mm välillä, jonka perusteella mittausmenetelmien välisen eron suuruusluokkaa voidaan pitää kliinisesti merkityksettömänä. Digitaalisesti mitatut HYP-arvot (difhyp MEAN -0.53, SD 0.88) olivat suurempia kuin manuaalisesti mitatut (p<0.05). Digitaalisesti mitatut VYP-arvot (difvyp MEAN 0.22, SD 0.54) olivat pienempiä kuin manuaaliset (p<0.05). Esille tulleen eron suuruusluokan ja aiepiirin aiempiin tutkimuksiin perustuen digitaalista mittausta voidaan pitää yleisesti luotettavana menetelmänä mitattaessa hampaiden leveyksiä, mutta varsinkin HYP ja VYP mittauksista olisi hyvä tehdä lisätutkimusta.
  • Sääksjärvi, Simo (2020)
    Study Design: A prospective follow-up study. Objective: To investigate if early lumbar disc degeneration (DD) in young low back pain (LBP) patients predicts progression of degenerative changes, pain, or disability in a 30-year follow-up. Summary of Background Data: MRI is an accurate method for studying degenerative changes in intervertebral discs. Decreased signal intensity (SI) can be used as indication of decreased water content. Long-term prognosis of early DD remains unclear. Methods: In an earlier study, 75 conscripts aged 20 years with LBP, had their lumbar spine examined by MRI. At a follow-up of 30 years, the subjects were contacted; 35/69 filled a pain and disability questionnaire, and 26/35 were also re-examined clinically and by MRI. The images were evaluated for decreased SI and other degenerative changes. Association between decreased SI of a disc at baseline and the presence of more severe degenerative changes in the same disc space at follow-up was analyzed using Fisher’s exact test. Association between decreased baseline SI and pain/disability scores from the questionnaire was analyzed with Kruskal-Wallis H test. Results: The total number of lumbar discs with decreased SI increased from 23/130 (18%) to 92/130 (71%) – from 0.9 to 3.5 per subject during the follow-up. Distribution of DD changed from being mostly in L4 – L5 and L5 – S1 discs to being almost even between the four lowermost discs. Discs that had even slightly decreased SI at baseline were more likely to have severely decreased SI at follow-up, compared to healthy discs (57% vs 11%, p<0.001). Other degenerative changes were also more common in these discs. Severity of DD at baseline did not have a significant association with current pain or disability. Conclusions: In young LBP patients, early degeneration in lumbar discs predicts progressive degenerative changes in the respective discs, but not pain, disability, or clinical symptoms.
  • Korvuo, Tuire (2022)
    Objective: Gambling can induce dissociative states that have many names: in-game dissociation, the zone and dark flow. Many researchers believe dissociation to be associated with problem gambling severity. The aim of the current study was to investigate whether gambling-related dissociation measured at baseline moderates treatment effectiveness of a guided CBT-based intervention for problem gamblers, the hypothesis being that higher levels of dissociation hinder treatment effectiveness. It was also investigated, whether the moderating effect is different depending on whether a single dissociation item or a whole scale is used. An additional aim was to shed light on the temporal persistence of the association between gambling-related dissociation and problem gambling. Methods: The data were collected between 2019 and 2021 from an 8-week guided CBT-based online therapy for problem gamblers called the Peli Poikki (PP) program. The participants (N=1139, 58.8% males) were surveyed at five occasions: screen, baseline, post-treatment, 6 and 12 months after treatment completion. Problem gambling severity was assessed by The National Opinion Research Center DSM Screen for Gambling problems (NODS) and gambling-related dissociation by a modified version of Jacobs’ Dissociative Experience Questions (JDEQ). Treatment effectiveness and the moderating effect of dissociation were analysed with linear mixed models. Gender, income, education and age were controlled for in the models. Results and conclusions: The PP program was effective in reducing symptoms of problem gambling. Gambling-related dissociation measured at baseline moderated treatment effectiveness, higher levels of dissociation predicting a more notable drop in problem gambling symptoms. The results were similar when the single item operationalizations of dissociation were used. The association between problem gambling severity and gambling-related dissociation was strong in all measurement occasions. Thus, the notable reduction of problem-gambling symptoms among participants with high dissociation levels was probably due to them having the highest problem gambling symptoms and thus the most “potential” to benefit. A model with repeatedly measured dissociation revealed, however, that the participants with higher levels of dissociation did not sustain the benefits in the two follow-ups. These results highlight the importance of understanding the individual characteristics of gambling problems to help customize treatment efforts.
  • Kallström, Atte; Holopainen, Ida; Kambur, Oleg; Perola, Markus; Salomaa, Veikko; Havulinna, Aki; Ramste, Markus; Sinisalo, Juha (2024)
    Acute coronary syndrome incidence and case fatality have declined in the past decades, but some studies have suggested a potential stagnation in this decline. Therefore, we examined how the burden of the acute coronary syndrome has evolved among persons aged 35-74 in Finland from 1996 to 2021. We gathered data linking Finnish country-wide Hospital Discharge- and Causes of Death- Registers together with the help of unique personal identification number. With this our data contains all the first non-fatal and fatal acute coronary syndrome events happened in Finland during our study period. Altogether, the data consisted of 186 489 non-fatal and 72 907 fatal acute coronary syndrome events. We analysed incidence, mortality, and 28-day case fatality, and their trends and trend changes using negative binomial, Poisson, segmented, and logistic regression adjusting for age and sex. The acute coronary syndrome incidence declined in all age groups of men and in older women, age groups 55- 64 and 65-74. However, the incidence decline slowed down over the last decade. In women’s age groups of 35-44 and 45-54, the incidence was unchanged during the study period. The acute coronary syndrome mortality decline was fast in men and women and the rate of decline was quite similar in all age groups. Also, case fatality declined in all age groups of men and women. The decline in case fatality was most significant in the youngest age group which consisted of people aged 35-¬54 years. Our study shows that the acute coronary syndrome mortality and case fatality has declined in all groups, but the decline in the acute coronary syndrome incidence slowed down and even halted in women in the 2010s. In women aged 35-54, the incidence was unchanged between 1996 and 2021. These results emphasize the need for intensified cardiovascular prevention, particularly in women.
  • Heliö, Krista (2020)
    Dilatoiva kardiomyopatia (DCM) on sydänlihassairaus, jolle on tyypillistä vasemman kammion laajeneminen ja supistuvuuden heikkeneminen, kun selittävänä tekijänä ei ole vakavaa sepelvaltimotautia tai poikkeavaa vasemman kammion kuormitusta. Titiini- ja lamiini A/C-geenit (TTN, LMNA) ovat merkittävimmät tautigeenit familiaalisen DCM:n taustalla. Aiemmin DSP:n variantit on yhdistetty arrytmogeeniseen oikean kammion kardiomyopatiaan (ARVC) ja vasta viime aikoina DCM:ään. Tutkimuksessa kuvataan DSP c.6310delA, p.(Thr2104Glnfs*12)-varianttiin liittyviä sydänilmentymiä. Tämä DSP-variantti havaittiin kymmenellä suomalaisella eri suvuista olevalla indeksihenkilöllä käyttämällä uuden sukupolven sekvensointia (NGS, next-generation sequencing). Indeksien sukulaisilta varmistettiin DSP-variantin esiintyminen käyttämällä Sanger-sekvensointia. Tutkittavien kliinisiä tietoja kerättiin vanhoista sairauskertomusteksteistä ja lisäksi osalle heistä tehtiin kliininen sydäntilanteen arviointi. Havaitsimme DSP c.6310delA, p.(Thr2104Glnfs*12) variantin 17 henkilöllä, joista 11 (65 %) täytti DCM:n diagnostiset kriteerit. Tämä patogeeninen variantti ilmenee vasemman kammion laajentumisena ja systolisen toiminnan häiriönä sekä vakavina kammioperäisinä rytmihäiriöinä. Kahdella potilaalla esiintyi sydämen magneettitutkimuksessa sydänlihaksen turvotusta ja jälkitehostumaa, jotka voivat viitata inflammatoriseen prosessiin sydänlihaksessa. Erityisesti niillä DSP-variantin kantajilla, joilla oli diagnosoitu DCM, esiintyi myös kammioperäisiä rytmihäiriöitä. Tämä löydös tukee uutta arrytmogeenisen kardiomyopatian käsitettä sekä DSP-varianttien merkitystä DCM:n taustalla. Tämän trunkoivan DSP-variantin penetranssi oli matala indeksien sukulaisilla ennen 40 vuoden ikää. Jatkossa tarvitaan vielä lisätutkimuksia selventämään patogeenisten DSP-varianttien ja sydänlihaksen inflammaation välistä mahdollista yhteyttä. (192 sanaa)
  • Tervonen, Annika (2022)
    Sydämen kantasoluterapia on tutkimuksessa oleva hoitokäytäntö, jolla yritetään sydämeen kantasoluja siirtämällä saada aikaan arpeutuneen kudoksen paranemista, ja siten sydämen pumppauskyvyn parantumista. Tämä kirjallisuuskatsaus on osa isompaa tutkimusprojektia, jossa tätä kantasoluterapiaa yritetään toteuttaa sydämen omilla eteiskorvakkeen kantasoluilla. Tässä kirjallisuuskatsauksessa selvitimme, miten sydämen ultraääntä voidaan käyttää sydämen kantasolututkimuksissa vasteen seurannassa, ja mitkä menetelmät ovat luotettavia ja mitkä eivät, sekä miten tulosten luotettavuutta voidaan parantaa. Kirjallisuuskatsauksessa selvisi, että sydämen ultraäänellä voi saada luotettavia tuloksia jotka toimivat hyvin kardiologisten ja sydänkirurgisten kliinisten tutkimuksien seurannassa, kunhan käytetään oikeita mittausmenetelmiä, ja minimoidaan tekijät, jotka vaikuttavat tulosten luotettavuuteen negatiivisesti. Selvitimme myös, milloin sydämen ultraääni tulokset ovat epäluotettavia, ja mitkä tekijät tähän johtavat. Vertasimme myös sydämen ultraääntä ja sydämen magneettitutkimusta, ja havaitsimme, että ultraäänellä voidaan välillä saada lähes yhtä luotettavia tuloksia kuin magneettikuvauksella, jos mittausmenetelmä on oikea. Sydämen ultraäänen käytöstä sydämen kantasoluterapiatutkimuksissa ei ole kuin muutama julkaisu, ja aihe vaatiikin lisää tutkimista.
  • Kultalahti, Henric (2023)
    As life expectancy increases, the effectiveness of cervical cancer screening programs needs to be reassessed for the older population. We addressed the effect of test history in and outside organized screening at age 50–64 years on later cervical cancer risk. A case-control study was conducted by deriving 229 cases of 65–79-year-old women with invasive cervical cancer in 2010–2019 from the Finnish Cancer Registry. Ten controls were matched for each case by birth year and hospital district. The effect of test uptake and abnormal results in 50–64-year-olds on cancer risk was investigated using conditional logistic regression and adjusted for self-selection. Test uptake within the 50–64-year age-group showed 75% lower odds of cervical cancer (adjusted odds ratio [aOR] = 0.25; 95% confidence interval [95% CI], 0.18–0.35). Untested women had 4.9 times higher odds than those tested with normal results (aOR = 4.86; 95% CI, 3.42–6.92). Having at least one abnormal test result increased the odds by 2.5 when compared to only normal results but showed lower odds when compared to untested women. The importance of testing is exhibited by the result showing a reduction of odds of cancer to one-fourth for those tested compared to untested. Similarly, receiving abnormal results was protective of cancer compared to having no tests highlighting the importance of proper follow-up. Therefore, screening history should be considered when further developing cervical cancer screening programs with special interest in non-attenders and those receiving abnormal results at older ages.
  • Myllykangas, Sami (2024)
    This 12-week study explored the efficacy of gene therapy using AAV-Pro-MSTN and AAV-VEGF-B vectors on 40 male mice to enhance muscle growth, vasculature, and metabolic functions in a diabetic mouse model. The mice were randomly split into five groups: one healthy group on a chow diet, one diabetic control group on a high-fat diet (HFD), and three diabetic groups on HFD, each receiving different gene therapies. Alterations in body composition were quantified, and metabolic rates and physical activity levels were assessed. The results indicated that combined gene therapy with VEGF-B and Pro-MSTN promoted muscle growth and mitigated muscle atrophy. However, changes in capillary density and muscle fiber size were not statistically significant. Healthy mice exhibited higher activity levels than diabetic controls. Diabetic control mice showed a reduction in lean mass, whereas treatment groups experienced significant reductions in fat mass and increases in lean and total mass. Diabetic controls had increased oxygen consumption (OC) and energy expenditure rates than the healthy mice, indicating a higher metabolic rate due to their diabetic state and diet. Treatment with VEGF-B and Pro-MSTN led to even higher OC compared to the diabetic control group. Statistical analysis confirmed significant group and mass effects on metabolic parameters, underscoring the potential of gene therapy in treating diabetes in mouse models, though further studies are needed for validation.
  • Kosola, Salla (2021)
    Objectives – Neonatal hyperbilirubinemia (HB), also referred to as neonatal jaundice, can alter child’s neurodevelopment, and thus significantly increase infant’s risk for severe neurological disability. Although the majority of neonatal HB cases benign, there are several cases where bilirubin levels grow alarmingly and remain elevated, eventually causing permanent physical harm and frequently altering the development of central nervous system. Research on the long-term effects of HB has been lacking: the follow-ups have been relative short, and there are not many studies focusing on how neonatal HB might influence neurocognition in later adulthood (> 30 year of age). The aim of this study is to further investigate the association between neonatal HB and later cognitive performance in adulthood by using data from over 40-year-long Finnish follow-up study. Methods – In a longitudinal prospective study, data were collected from 125 subject who had experienced neonatal HB and from 77 controls. Cognitive performance was assessed at age of 40 by using various previously validated methods designed to assess executive function and attention, memory, verbal functions, and visuo-perceptual functions. Four factors were formed for neuropsychological variables: Cognitive flexibility, Visual memory and perception, Verbal memory, and Reading. In addition, all subjects had performed WAIS-IV assessments. Data from these assessments were used to create four new factors – Verbal comprehension, Working Memory, Perceptual Reasoning, and Processing Speed – reflecting different cognitive areas. Also, Full-Scale Intelligence Quotient (FSIQ) was included. Linear regression analyses were used to assess the relation between HB-classification and neuropsychological variables. Differences between the groups were further studied by pair-wise comparisons using t-test, after which Mann–Whitney-U test was used to take into account moderate to highly skewed distributions of the variables. Effects of different HB levels on later neurocognition was studied by using linear regression, where sex, mother’s age at birth, and mother’s education level were controlled. Results – Neonatal HB was associated with slower performance in Cognitive Flexibility, and with lower performance in Perceptual Reasoning and in FSIQ. Highest measured neonatal bilirubin levels within HB group had a linear effect on Verbal Comprehension at age of 40; however, the effect was not found in other cognitive domains. Conclusions – Neonatal HB has effect on performance in FSIQ at age of 40 years. In addition, it was associated with both poorer Perceptual Reasoning and slower Cognitive Flexibility. Results might be due to perceptual reasoning’s high vulnerability to neuronal damage and to difficulty of compensating perceptual biological limitations with learning. Since the measured neonatal bilirubin levels within HB group was associated only with lower performance in Verbal Reasoning in this study, it could be concluded that after reaching the inclusion criteria the excess level of bilirubin was no longer significant influence on severity of the outcome.
  • Pulkkinen, Elina (2024)
    Charcot-Marie Tooth (CMT) on perinnöllinen ääreishermoston neuropatia, joka vaurioittaa sekä motorisia että sensorisia hermoja. Sairaudesta tunnetaan useita eri alatyyppejä, jotka voidaan jakaa karkeasti demyelinoivaan tautiin, aksonaaliseen tautiin ja näiden kahden välimuotoon. Sairauden periytymismekanismit ovat hyvin monimuotoiset: CMT voi periytyä autosomaalisesti dominoivasti, autosomaalisesti resessiivisesti tai X-kromosomivälitteisesti. Patogeenisiä eli sairautta aiheuttavia geenivariantteja tunnetaan myös runsaasti, ja lisää tunnistetaan edelleen. Eksomisekvensointi on menetelmä, jolla perimästä selvitetään koko genomin sijasta ainoastaan proteiineja koodaavien alueiden eli eksomin emäsjärjestys. Koska suurin osa patogeenisistä geenivarianteista sijaitsee eksonien alueella, on tämä menetelmä käyttökelpoinen uusien mahdollisten tautigeenien tunnistamiseen. Tämän tutkielman aineistona oli 15 potilaan joukko, joka rekrytoitiin tutkimukseen HUSin neurologian poliklinikalla. Näistä potilaista tarkempaan analyysiin valittiin aineiston suuren koon vuoksi potilaat 8-15. Potilaiden kirjallisella suostumuksella heidän perimälleen suoritettiin eksomisekvensointi, ja saadusta datasta tuotettiin eksomiselainta käyttäen .tsv-tiedostot, jotka siirrettiin Exceliin. Exceliin siirrettyjen geenien listoista suodatettiin näkyviin vain OMIM-tietokannasta löytyvät geenit, jotka käytiin jokaisen potilaan kohdalla läpi OMIM- ja GnomAD-tietokantoja sekä PubMedistä löytyvää kirjallisuutta hyödyntäen. Kaikilta potilailta valittiin lähempään tarkasteluun keskimäärin yhdestä kolmeen geeniä, jotka vaikuttivat todennäköisimmiltä kandidaateilta CMT-sairauden kehittymisen kannalta. Joidenkin potilaiden kohdalla CMT:hen tai muuhun ääreishermoston neuropatiaan selkeästi liittyviä, patogeeniseltä vaikuttavia geenivariantteja ei lopulta löytynyt. Myös muutama mielenkiintoinenkin ehdokas kuitenkin nousi esiin, kuten esimerkiksi potilaan 8 MPZ-geenin heterotsygootti missense-variantti ja potilaan 14 SBF2-geenin homotsygootti nonsense-variantti. Eksomisekvensoinnilla ei vielä yksin voida todentaa aiemmin tuntemattomien varianttien patogeenisyyttä, vaan nämä on varmennettava jatkotutkimuksin sekä potilaan sukuanamneesiin ja alan kirjallisuuteen perehtymällä. Kyseinen menetelmä on silti varteenotettava työkalu ensimmäisenä askeleena uusien patogeenisten geenivarianttien löytämiseen sekä tätä myöten myös erilaisten perinnöllisten sairauksien alkuperän ja taudinkuvan syvällisempään ymmärtämiseen.
  • Sihvonen, Mikko (2021)
    Mycobacterium tuberculosiksen aiheuttama tuberkuloosi on yksi yleisimmistä kuolemaan johtavista sairauksista kehitysmaissa. M. tuberculosis-bakteerin tiedetään kykenevän väistämään potilaan immuunipuolustusta ja hyödyntämään makrofagien sekä muiden puolustussolujen ominaisuuksia. M. tuberculosis kykenee lisääntymään makrofagien sisällä. Eksosomit ovat solunulkoisia rakkuloita, joita kaikki solut erittävät. Eksosomeilla tiedetään olevan myös immunomodulatorisia vaikutuksia. Tutkimuksen tarkoituksena oli kehittää in vivo-malli eksosomien immunomodulatoristen ominaisuuksien mallintamiseen seeprakaloissa, hyödyntämällä seeprakalojen omaa Mycobacterium marinum-patogeeniä. Tutkimuksessa käytettiin ihmisen monosyyttilinjan soluja (THP-1), lämpötapettuja M. marinum-bakteereja ja seeprakalojen poikasia. THP-1 -soluja käsiteltiin lämpötapetuilla M. marinum bakteereilla viidellä eri bakteerikonsentraatiolla. Lisäksi tutkimuksessa oli yksi bakteereilla käsittelemätön THP-1 -soluviljelmä. Kaikista THP-1 -soluviljelmistä eristettiin ultrasentrifugaatiolla kyseisten solujen tuottamia eksosomeja. Eristettyä eksosomeja mikroinjektoitiin kuorittujen seeprakalan poikasten ruskuaispussin blood circulation valley -suoneen, jotta nähtäisiin aiheuttavatko ne muutoksia kalojen tulehduksenvälittäjäaineiden geenien ilmentymisessä eli geeniekspressiossa. Noin puolen vuorokauden jälkeen kalaryhmästä poistettiin kuolleet yksilöt ja elossa olevat kerättiin talteen RNA-eristystä varten. Eristetty RNA käännettiin DNA:ksi ja reaaliaikaisella polymeraasiketjureaktiolla, qPCR:llä, mitattiin kohdegeenien ekspressioita. Tutkimuksessa havaittiin valittujen tulehdusvälittäjäaineiden geenien ilmentymisen lisääntymistä seeprakaloissa. Geenin ilmentymstaso oli sitä suurempi, mitä suuremmalle bakteerimäärälle THP-1 -solut oli altistettu ennen eksosomien eristystä. Kaikkein korkeimmat tulehdusvälittäjäaineiden geeniekspressiotasot nähtiin altistamattomien solujen eksosomeilla injektoitujen kalojen ryhmissä. Kontrolliksi valitussa geenissä ei havaittu vastaavaa geeniekspression kasvua. Näiden tutkimustulosten perusteella lämpötapetulla M. marinumilla käsiteltyjen THP-1 -solujen eksosomeilla näyttäisi olevan kyky aiheuttaa samankaltaisia muutoksia tulehdusvälittäjäaineiden geeniekspressiossa kuin seeprakalojen suoralla M. marinum infektiolla. Tulosten vahvistamiseen tarvitaan vielä lisätutkimuksia.
  • Mahlamäki, Kasper (2019)
    Syöpätautien yleisyys lisääntyy kaikkialla maailmassa väestön vanhetessa ja Suomessakin todetaan vuosittain noin 35 000 uutta syöpää, joihin kuolee noin 13 000 henkeä. Syövän lääkehoidon painopiste on siirtymässä laajalti elimistön soluja tuhoavista sädehoidosta ja solunsalpaajista kohti potilaan omaa immuunipuolustusta syöpää vastaan ohjaavia immuno-onkologisia lääkkeitä. Immuno-onkologisilla lääkkeillä, kuten tarkastuspiste-estäjiin kuuluvilla PD-1-vasta-aineilla on saavutettu jopa pysyviä remissioita useassa vaikeahoitoisessa syövässä. Valitettavasti vain pieni osa immunologisilla syöpälääkkeillä hoidetuista potilaista saa niiden täyden hyödyn ja hoitovasteen laajentaminen koko potilasjoukkoon on osoittautunut ongelmalliseksi. Tutkielmani kirjallisuuskatsauksessa käsitellään rintasyöpää yleisesti, sekä syvennytään rintasyövän prekliinisiin tutkimusmalleihin ja rintasyöpäpotilaan immuno-onkologiavasteen ennustetekijöihin. Kokeellisen laboratoriotutkimusosuuden tavoitteina oli korreloida rintasyöpänäytteiden leukosyytti-infiltraation taso kasvaimen Myc- ja PD-L1-ekspressioon, mitata solulinjojen ja tutkimusryhmämme kehittämien PDEC-eksplanttien immuuniaktivaatiota, sekä arvioida näiden tutkimusten tulosten avulla rintasyöpäpotilaan kasvainnäytteestä kasvattamiemme PDEC-kudosviljelmien potentiaalia rintasyövän immuno-onkologisessa tutkimuksessa. Löysin tutkimalla primäärikasvainten ja PDEC-eksplanttien ominaisuuksia immunohistokemialla sekä qRT-PCR:llä korrelaation primäärikasvaimen leukosyyttimäärän sekä PDEC-viljelmien qRT-PCR:llä mitatun immuuniaktiivisuuden välille: kasvaimen korkea leukosyyttipitoisuus vaikuttaa olevan yhteydessä PDEC-viljelmien suurempaan immuuniaktiivisuuteen. Mielenkiintoista oli havaita, että vaikka immuunisolujen aktivoimiseen käytetyn Immunocultin tulisi aktivoida kaikkia T-soluja, niin edes runsas kasvaimen strooman leukosyytti-infiltraatio ei aiheuttanut qRT-PCR:llä tehdyissä immuuniaktivaatiomittauksissa menetelmän käyttöä häiritseviä vääriä positiivisia tuloksia. Tulosteni perusteella PDEC-eksplantit kykenevät kuvaamaan rintasyöpäpotilaiden kasvainkohtaisia immuuniaktivaatioeroja, mikä korostaa niiden soveltuvuutta immuno-onkologiseen tutkimukseen.
  • Kukkonen, Elias (2022)
    Enkondrooma on yleisin luuperäinen kasvain kädessä. Suurin osa enkondroomista on oireettomia, mutta ne voivat aiheuttaa turvotusta, kipua, epämuodostumia tai patologisia murtumia. Enkondroomien muuttuminen pahanlaatuisiksi on äärettömän harvinaista. Ainoastaan muutamia hyvin dokumentoituja tapauksia löytyy, jossa hyvänlaatuinen enkondrooma on muuttunut pahanlaatuiseksi. Enkondroomien hoito vaihtelee erilaisten keskusten ja kirurgien välillä. Pienet sattumalta löydetyt ja oireettomat muutokset hoidetaan yleensä mielellään ilman leikkausta. Leikkaushoitoa suositellaan oireita aiheuttaviin muutoksiin, estämään luun heikentymisestä johtuvia murtumia ja lopullisen diagnoosin varmistamiseksi. Enkondroomien poistaminen kauhaamalla on yleisesti hyväksytty hoitomuoto. Osa kirurgeista käyttää pelkkää kauhausta, kun taas toiset suosittelevat onkalon täyttämistä omalla, toisen ihmisen, toisen lajin tai keinotekoisella luulla, kuten demineralisoitu luumatriisi (DBM) tai bioaktiivinen lasi (BAG). Bioaktiivinen lasi on synteettinen luun korvaaja, joka tutkitusti omaa luun kasvua, luun tarttuvuutta ja luuta aktivoivia ominaisuuksia. Luuonkaloon laitettuna biolasi aiheuttaa tapahtumaketjun, joka saa aikaan luun muodostusta sen pinnalle. BAG-S53P4 (53% SiO2, 23% Na2O, 20% CaO, ja 4% P2O5) käytetään luuonkaloiden täyttämiseen luukasvainkirurgiassa erityisesti infektoituneita onkalon osia sisältävissä tapauksissa sen antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää kirurgisen lopputuloksen eroavaisuus, käytettäessä biolasia käden enkondroomien hoitoon verrattuna oman luun käyttöön käsikirurgian yksikössä. Tutkimuksessa ei havaittu tilastollista eroa ryhmien lopputuloksien välillä. Näin ollen biolasi tarjoaa turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon enkondroomien hoitoon.
  • Määttä, Anne-Mari (2021)
    Endotoksemia on tila, jossa gramnegatiivisten bakteerien virulenssitekijän, lipopolysakkaridin, pitoisuus verenkierrossa on kohonnut. Endotoksemia on yhdistetty useisiin aineenvaihduntahäiriöihin sekä kardiometabolisiin tiloihin, kuten insuliiniresistenssiin ja metaboliseen oireyhtymään. Endotoksemia on sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen itsenäinen riskitekijä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia muutoksia endotoksemia aiheuttaa elimistön aineenvaihdunnassa. Tutkimuksessa hyödynnettiin kolmea suomalaista aineistoa, joihin osallistui yhteensä 7178 henkilöä. Aineistoista FINRISKI-97 on väestöpohjainen, Parogene edustaa sydänsairaita potilaita, ja FinnTwin16 muodostuu nuorista aikuisista kaksospareista. Seeruminäytteistä mitattiin NMR-spektroskopiaan perustuvalla menetelmällä 157 aineenvaihduntatuotteen pitoisuudet, ja endotoksiiniaktiivisuus määritettiin Limulus amebocyte lysate -analyysilla. Endotoksemian ja aineenvaihduntatuotteiden yhteys analysoitiin lineaarisella regressiomallilla, ja aineistojen tulokset yhdistettiin meta-analyysin avulla. Lisäksi selvitettiin, vaikuttaako metabolinen oireyhtymä tai sydänsairaus tuloksiin verrattuna terveisiin koehenkilöihin. Meta-analyysissa endotoksemia yhdistyi VLDL- ja LDL-luokkien lipoproteiinipitoisuuksiin, suureen VLDL-partikkelien halkaisijaan, kokonaisrasvahappoihin, glykosyloituihin akuutin faasin proteiineihin sekä aromaattisiin ja haaraketjuisiin aminohappoihin. Matala endotoksemia puolestaan yhdistyi suuriin HDL-partikkeleihin, HDL:n ja LDL:n halkaisijoihin sekä rasvahappojen tyydyttymättömyysasteeseen. Endotoksemian suhde rasvahappoihin ja glykosyloituihin akuutin faasin proteiineihin korostui metabolista oireyhtymää sairastavilla, kun taas sydänsairaiden ja terveiden välillä ei havaittu merkitseviä eroja. Tutkimuksen mukaan endotoksemia liittyi tulehdukselliseen lipoproteiiniprofiiliin sekä useisiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Endotoksemiaan positiivisesti yhdistyneet glykosyloidut akuutin faasin proteiinit ovat sekä useita sairauksia että lisääntynyttä kuolleisuutta ennustavia tulehduksen merkkiaineita, ja tyydyttyneet rasvahapot immuunivastetta sääteleviä tekijöitä. Löydökset vahvistavat endotoksemian yhteyttä kardiometabolisiin sairauksiin.
  • Sammi, Sonia (2022)
    Suomalaisen väestön päihteiden käyttö on lisääntynyt 1990-luvulta lähtien. Psykoosipotilaiden päihteiden käyttö on yleistä. Päihteiden käyttö on voinut olla psykoosia aiheuttava tekijä ja lisäksi sillä on merkitystä psykoosin hoidon ja ennusteen kannalta. Erityisesti jatkuva käyttö voi johtaa positiivisten oireiden vaikeutumiseen, yhteisvaikutuksiin hoidon kanssa, psykoosin uusiutumiseen, huonompaan hoitomyöntyvyyteen ja huonompaan ennusteeseen. Tässä tutkielmassa tavoitteena on ollut tutkia ensipsykoosiin liittynyttä päihteiden käyttöä. Aineisto ja menetelmät: Aineistona toimi potilasasiakirjoista vuosilta 2016 - 2019 kerätty ensipsykoosipotilaista koostuva potilasaineisto. Aineistosta tutkittiin ensipsykoosiin liittynyttä päihteiden käyttöä, sen selvittämistä, psykoosiin liittynyttä keskimääräistä psykiatrista oireilua ja ensipsykoosin tutkimusprotokollaan kuuluvien tutkimuksien toteutumista potilasjoukossa. Tutkimukset käsittivät erilaisia psykiatrisia oireita ja päihteiden käyttöä mittaavia kyselyitä ja virtsan huumausaineiden tutkimuksia. Lisäksi tutkittiin miten päihdediagnoosi vaikutti potilaan tutkimuksien toteutumiseen ja niiden tuloksiin verrattuna potilaisiin, joilla oli pelkkä psykoosidiagnoosi ilman päihdediagnoosia. Analyyseihin käytettiin SPSS-ohjelmistoa. Tulokset: Tulokset käsittivät aineiston demografisten tekijöiden esittelyn, päihteiden käytön selvittelyn tulokset, ensipsykoosin tutkimuksien toteutumisen ja tulokset koko potilasjoukossa ja sitten päihdediagnoosin saaneilla ja heillä, joilla ei ollut päihdediagnoosia. Kyselyitä ja virtsan huumausaineiden tutkimuksia oli teetetty 23,4 – 58,6 %:lle aineiston potilaista. Yleisimmät päihdelöydökset olivat olleet bentsodiatpsepiinit, kannabis ja amfetamiini. Bentsodiatsepiinilöydökset ovat voineet osin selittyä potilaiden lääkityksellä. Alkoholin riskikulutuksen rajat olivat keskimääräisesti ylittyneet koko potilasjoukolla ja reilusti päihdediagnoosin saaneilla, kuten myös huumeiden ongelmakäytön seulontaraja. Brief psychiatric rating scale:lla mitattu psykiatrinen oireilu oli keskimääräisesti ollut vähäisempää päihdediagnoosin saaneilla kuin pelkän psykoosidiagnoosin saaneilla. Huumeseuloja teetettiin enemmän päihdediagnoosin saaneille potilaille, muiden tutkimuksien toteutuminen ei ollut erityisesti yhteydessä päihdediagnoosin olemassaoloon.
  • Rågback, Johanna (2022)
    Eosinofiilinen myokardiitti on harvinainen akuutti sydänlihastulehdus, jonka tunnettuja aiheuttajia ovat lääkeainereaktiot, infektiot, eosinofiilinen granulomatoottinen polyangiitti sekä hypereosinofiilinen oireyhtymä. Usein etiologia jää kuitenkin epäselväksi. Eosinofiilisessä myokardiitissa tavallisimpia ensioireita ovat rintakipu, hengenahdistus ja kuume. Eosinofiilit erittävät sydänlihaksessa toksisia sydänlihasta vaurioittavia proteiineja, joiden seurauksena voi kehittyä sydämen vajaatoimintaa, sydämensisäistä verihyytymämuodostusta tai kammioperäisiä rytmihäiriöitä. Verenkuvan eosinofiliaa nähdään puolella potilaista, jolloin päästään helpommin diagnoosiin. Sitä voidaan kuitenkin nähdä myös sarkoidoosissa ja jättisolumyokardiitissa. Varma eosinofiilisen myokardiitin diagnoosi voidaan tehdä vain sydänlihasbiopsialla. Lievemmissä tautimuodoissa diagnoosi perustuu verenkuvan eosinofiliaan, tyypillisiin oireisiin ja sydämen magneettitutkimukseen. Kortikosteroidi laskee veren eosinofiilit ja usein saadaan nopea hoitovaste, mutta vaikeissa taudinkuvissa verenkierron tukeminen lääkkeellisesti tai mekaanisesti voi olla tarpeen. Kortisonihoitoon voidaan liittää immunosuppressiivinen lääke vaikeissa taudinkuvissa tai mikäli hoidon tarve pitkittyy. Antikoagulaatio on tarpeen ainakin aktiivisen inflammaation aikana. Vaikka eosinofiilinen myokardiitti onkin harvinainen, on sen tunnistaminen tärkeää, jotta oikea hoito saadaan aloitettua mahdollisimman varhain. Mikäli akuuttitilanne saadaan hoidetuksi, on potilaiden pitkäaikaisennuste kuitenkin suhteellisen hyvä. Potilaiden hoito kannattaa keskittää yliopistosairaaloihin.