Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Kallio, Niko (2020)
    Genomiikka keskittyy geenien ja niiden ilmentymisen systemaattiseen analyysiin ja genomin tutkimus on yhdistänyt tuhansia geneettisiä alueita yleisiin sairauksiin ja ominaisuuksiin. Perimä ja ympäristötekijät vaikuttavat yhdessä sairauksien syntyyn ja siksi perinnöllisten tekijöiden tarkka tuntemus on tärkeää. Perimätiedon avulla voidaan kehittää uusia ja parantaa olemassaolevia työkaluja ennustavaan, ennaltaehkäisevään, henkilökohtaiseen ja osallistavaan lääketieteeseen (P4-lääketiede). Tässä tutkimuksessa keskityimme laskimotukosriskiin ja pyrimme arvioimaan onko jo julkaistuilla monigeenisillä riskisummilla ennustavaa arvoa suomalaisessa väestössä ja pohdimme voidaanko tietoa hyödyntää P4-lääketieteessä. Käytimme FINRISK-aineistoa, jossa oli 255 laskimotukokseen sairastuneen ja 20160 sairastumattoman näytteet ja arvioimme elinaika-analyysillä kahden monigeenisen riskisumman ennustearviota suhteessa laskimotukosriskiin. Tutkimuksen tuloksena oli, että monigeenisillä riskisummilla ei saatu lisäarvoa kun otettiin huomioon yksittäinen vaikutukseltaan voimakas mutaatio (FV Leiden -mutaatio). Kun halutaan käyttää monigeenisiä riskisummia työkaluna kliinisessä työssä pitää niiden arvo ja vaikutus tuntea tarkasti. Tutkimus osoittaa että tähän tutkimukseen valikoiduilla monigeneenisillä riskisummilla ei ole toivottua ennustearvoa suomalaisessa väestössä ja suomalaiseen väestöön paremmin sopivat monigeeniset riskisummat pitää luoda.
  • Oja, Anni (2012)
    Hypoglykemia on hyvin tunnettu ongelma etenkin diabeetikoilla. Hypoglykemiassa veren glukoosipitoisuus laskee alle 2.7-3.0 mmol/l aiheuttaen potilaalle oireita. Yleensä oireet ovat ohimeneviä, mutta aiemman tutkimuksen perusteella on havaittu, että jatkuvana tai toistuvana hypoglykemia voi aiheuttaa lapsille jopa pysyviä aivovaurioita. Tämä tutkimus on tehty selvittämään syitä suomalaislasten päivystyskäyntiin johtaneiden hypoglykemioiden takana. Tieto on kerätty potilasasiakirjoista vuosina 2003-2008 ko. syystä Lasten ja nuorten sairaalan päivystyksessä käyneistä alle 18-vuotiaista lapsista, joita kertyi yhteensä 31. Tutkimukseen ei ole sisällytetty vastasyntyneiden hypoglykemiaproblematiikkaa. Huomiota kiinnitettiin etenkin hormonaalisiin veren glukoosipitoisuuden säätelyn häiriöihin kuten hypokortisolismiin. Tulokset osoittavat että yleisin syy hypoglykemiaan on tässä aineistossa ns. hyvänlaatuinen ketoottinen hypoglykemiataipumus. Muita yleisiä syitä ovat diabetekseen ja sen hoitoon liittyvät ongelmat ja infektiot kuten gastroenteriitti. Kortisolinerityksen häiriöt eivät näytä olevan suuressa roolissa hypoglykemian aiheuttajana.
  • Korpela, Annika; Merras-Salmio, Laura (2021)
    Autoimmuunihepatiitti eli AIH on harvinainen tulehduksellinen maksan autoimmuunitauti, jota on kahta muotoa, tyypit 1 ja 2. Tautiin voi sairastua lapsena tai aikuisena. Tyypillinen ilmaantuvuusikä on 30–50 vuotta. Ilman hoitoa AIH aiheuttaa etenevästi maksakudoksen tulehtumisen, fibrotisoitumisen ja lopulta kirrotisoitumisen. Taudin puhjetessa AIH voi oireilla tyypillisen akuutin hepatiitin tavoin tai se voi aiheuttaa hyvin epämääräisiä oireita, kuten väsymystä ja pahoinvointia. Diagnoosi tehdään laboratoriokokeiden perusteella. Transaminaasiarvot ja IgG-luokan vasta-aineiden pitoisuudet ovat usein koholla. Diagnoosi edellyttää myös positiivista tulosta tuma-, sileälihas- tai maksa- ja munuaismikrosomivasta-ainetestissä. Vasta-ainetestien perusteella määritellään myös taudin tyyppi. Maksan koepala varmistaa diagnoosin ja kertoo taudin etenemisasteesta. AIH:n hoito perustuu immunosuppressiiviseen lääkehoitoon, jonka tavoitteena on rauhoittaa tulehdusta maksassa ja estää taudin eteneminen. Pitkälle edenneessä taudissa voidaan joutua tekemään maksansiirto. Tämä tutkimus on retrospektiivinen kohorttitutkimus, jonka aineistoon on koottu kaikki AIH-diagnoosin vuoksi HUS Lastenklinikassa hoidossa olleet alle 18-vuotiaat potilaat aikaväliltä 01/2004–10/2018. Tutkielman tarkoituksena on kuvata näiden potilaiden hoito ja ennuste ja näin lisätä AIH:n tuntemusta. Potilastietojärjestelmästä kerättiin potilaiden tiedot sairauden diagnosoinnin, lääkehoidon ja hoitovasteen osalta. Aineistomme potilailla diagnosointihetkellä maksan kirroottiset muutokset olivat harvinaisia. Kaikilla potilailla (n=31, tytöt n=27) esiintyi positiivinen vaste lääkehoitoon ja keskimäärin lääkehoidon vaste oli erittäin hyvä. Noin 30 %:lla lääkehoito voitiin lopettaa kokonaan seurannan aikana. Yksikään potilaista ei joutunut maksansiirtoon alle 18-vuotiaana.
  • Hangasluoma, Piia (2015)
    Lasten autoimmuunihypertyreoosi eli Gravesin tauti on kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttava harvinainen autoimmuunisairaus. Sitä voidaan hoitaa vähentämällä kilpirauhasen toimintaa lääkehoidolla, tuhoamalla kilpirauhaskudosta radiojodilla tai poistamalla kilpirauhanen leikkauksella. Kaikkien hoitomuotojen tavoitteena on liikatoiminnan saaminen hallintaan. Tässä tutkielmassa selvitettiin, millaista hoitoa saivat Gravesin tautia sairastaneet lapset, joita seurattiin Lastenklinikalla vuosien 2000-2007 aikana ja millaisia tuloksia eri hoitomuodoilla saatiin aikaan. Lisäksi tutkittiin, miten hoito jatkui Lastenklinikan hoitojakson jälkeen. Kaikki Lastenklinikalla hoidetut potilaat saivat taudin toteamisen jälkeen sairauden alkuvaiheessa lääkehoidon tyreostaateilla, jolla noin puolet potilaista pääsi remissioon. Muut potilaat tarvitsivat remission saavuttamiseksi lääkityksen lisäksi joko radiojodihoidon tai kilpirauhasen poistoleikkauksen. Leikkaushoito oli radiojodia suositumpi hoitomuoto. Suurin osa kilpirauhasleikkauksista tehtiin vasta Lastenklinikan hoitojakson jälkeen ja pääosa potilaista hoidettiin lapsuudessa ainoastaan lääkehoidolla. Kaikilla hoitomuodoilla ilmeni joitakin haittavaikutuksia, jotka olivat kaikki tunnettuja kirjallisuudesta. Vakavat haitat olivat tutkimuksen potilailla harvinaisia. Pelkän lääkehoidon saaneet potilaat tarvitsivat pidemmän seuranta-ajan sairaalassa hoidon lopettamisen jälkeen verrattuna radiojodihoidon tai leikkaushoidon saaneisiin potilaisiin. Hoitomenetelmästä riippumatta kaikki potilaat pääsivät pysyvään remissioon suurin piirtein saman ikäisinä.
  • Mehmeti, Arber (2016)
    Tutkielmassa selviteltiin vuosina 2010 ja 2011 Lastenklinikalla todettujen diabetesdiagnoosien tyyppiä käyttämällä kirjallisuudesta löytyvistä kriteereistä ja niiden yhdistelmistä kehiteltyjä määritelmiä. Tietoja kerättiin 131 lapsen sairauskertomuksesta, josta poimittiin diabetekseen liittyviä laboratoriotutkimustuloksia ja sairauskertomusmerkintöjä. Kirjallisuuden perusteella kehitettiin useampi seula eri diabetestyypeille. Kaikki seuloihin tarvittavat tiedot saatiin 125 lapsesta. Näiden perusteella saatiin parhaimmillaan tyyppi 1:ksi määriteltyä vain 17 tapausta 125:stä. Tyyppi 2:ksi saatiin määriteltyä eri seuloilla muutama tapaus. MODY2-epäilyksi saatiin määriteltyä myös muutama tapaus mutta MODY3:ksi ei yhtään. Yhdestäkään ei ollut saatavilla MODY-diabeteksen varmistavaa geenitestitulosta. Yhtäkään neonataalidiabetesta tai MIDD:iä ei löydetty. Kirjallisuuden perusteella yli 99 % Suomessa todetuista lasten diabeteksista ovat tyyppiä 1, joten tässä tutkielmassa käytetyt seulat ovat olleet liian tiukkoja eivätkä varmastikaan sovi kliiniseen työhön. Tyyppi 2:ksi sopivien diabetestyyppien löytyminen tutkielman aineistosta vähintään lisää epäilyä sen lisääntyvästä trendistä myös lasten keskuudessa. MODY-diabetesepäilyjen löytyminen antaa aihetta lasten diabetesta hoitaville lääkäreille pitää tämän diabetestyypin diagnoosin mahdollisuus mielessä.
  • Kurppa, Miia (2016)
    Lapsilla gingiviitin esiintyvyys on alhaisempaa kuin nuorilla. Nuorilla gingiviitti on hyvin yleinen muuttuneen hormonitoiminnan seurauksena. Gingiviitin pööasiallinen aiheuttaja on puutteellinen suuhygienia. Aggressiivisen parodontiitin esiintyvyys Suomessa on noin 0,1 %. Aggressiivinen parodontiitti etenee hyvin nopeasti, siksi varhainen diagnosointi ja hoito ovat tärkeässä asemassa. On hyvä huomioida, että aggressiivinen parodontiitti on perinnöllinen sairaus ja nuoren potilaan sisarukset tulisi tutkia myös. Nuorilla esiintyvä paikallinen krooninen parodontiitti on usein alku aikuisiän parodontiitille. Nopealla hoitoon pääsyllä ja hyvällä omahoidolla pystytään ehkäisemään ja hoitamaan hyvin parodontiumin sairauksia. Parodontiumin terveyteen vaikuttavat suuhygienan lisäksi myös yleissairaudet, kuten diabetes, sekä tupakointi, plakkiretentiot, lihavuus ja etniset tekijät
  • Kokko, Ilkka (2021)
    Koronaviruksen aiheuttama tauti on vaarallinen erityisesti iäkkäille ja monisairaille. Lapsilla koronavirustartunta on yleensä lieväoireinen ja merkittävä määrä tartunnan saaneista on myös oireettomia. Myös lapset voivat kuitenkin sairastua tautiin vakavasti. Yleisimmät taudin oireet lapsilla ovat kuume ja yskä. Koronavirustartuntaan liittyen lapsilla on myös kuvattu jälkitautina hyperinflammatorista oireyhtymää, joka vaatii sairaalahoitoa ja johtaa jopa puolella potilaista tehohoitoa vaativaan sydämen vajaatoimintaan. Tutkimuksemme tavoitteena oli selvittää HUS-alueen alle 18-vuotiaiden koronavirustartuntojen oirekuvaa, sairaalahoidon tarvetta, taudin komplikaatioita ja tartunnan lähteitä. Tutkimus suoritettiin retrospektiivisenä rekisteritutkimuksena käyttäen HUS-tietokantoja. Tutkimuksen perusteella yleisimmät lasten koronavirustartunnan oireet olivat kuume ja hengitystieoireet. Muita oireita esiintyi selkeästi vähemmän. Komplikaatioita esiintyi vähän ja ne olivat yleensä lieviä. Tutkimuspotilaista yksi sai komplikaationa hyperinflammatorisen oireyhtymän. Kolme lasta oli koronaviruksen aiheuttaman taudin tai sen komplikaation vuoksi sairaalahoidossa. Yksikään tutkimusaineiston potilaista ei menehtynyt tautiin. Tartunnan lähde oli valtaosalla oman perheen aikuinen. Tulokset vastasivat suurelta osin aiempia tutkimustuloksia lasten koronavirustartunnoista. Tartunnan lähteiden selkeä painottuminen aikuisiin viittaa siihen, että koulut ja päiväkodit ovat vähemmän merkittäviä viruksen leviämisen suhteen. Tutkimustulokset perustuvat pandemian alkuvaiheeseen eivätkä siten kuvasta uusien virusmuunnosten käyttäytymistä. Lisää tutkimusta tarvitaan tulosten vahvistamiseen.
  • Ilo, Anne-Mari (2014)
    Kartiokeilatietokonetomografiakuvaus (KKTT-kuvaus) on hammaslääketieteelliseen käyttöön kehitetty kolmiulotteinen kuvausmenetelmä. KKTT-kuvausta käytetään lapsilla ja nuorilla eniten oikomishoidossa, varsinkin puhkeamattomien hampaiden paikallistamiseen. Nuorten potilaiden kohdalla röntgentutkimusten oikeutus ja optimointi ovat tärkeitä, sillä säteilystä aiheutuva riski on sitä suurempi, mitä nuorempi kuvattava henkilö on. Tutkielmassa perehdyttiin Helsingin yliopiston hammaslääketieteenlaitoksella kuvattujen alle 17-vuotiaiden lasten ja nuorten KKTT-tutkimusten kuvausindikaatioihin, tutkimuksesta aiheutuneisiin säteilyannoksiin, kuvausten optimointiin sekä lähettävän hammaslääkärin koulutustaustaan. Saatuja tuloksia verrattiin SEDENTEXCT-suosituksiin. Tutkimuksessa todettiin, että kuvausindikaatiot olivat oikeutettuja ja SEDENTEXCT-suositusten mukaiset. KKTT-tutkimusten kuvausparametreista varsinkin kuva-alueen ja virran muutoksissa ajan suhteen tapahtui kuvausparametrien optimointia, sillä viimeisten KKTT-kuvausten laskennallinen säteilyannos on merkittävästi pienempi kuin ensimmäisten. Johtopäätös oli, että käyttämällä pienintä mahdollista kuva-aluetta sekä diagnostisesti riittävän kuvanlaadun takaavia kuvausparametreja, voidaan lasten ja nuorten saamaa säteilyannosta pienentää moninkertaisesti.
  • Kukko, Maija (2016)
    Tutkielmassa tarkastellaan lasten MS-tautia HYKS-vastuualueella vuosina 1994-2015. Tutkielmassa selvitetään lasten MS-taudin esiintyvyys, taudinkuvat, käytetyt hoidot ja niiden vaikutus taudin kulkuun sekä taudin eteneminen aikuisikään siirryttäessä ja nuorella aikuisiällä. Tutkimuksen tarkoituksena on myös pohtia, olisiko MS-taudin hoitoa syytä tehostaa jo lapsuusiällä taudin etenemisen ja pahenemisvaiheiden ehkäisyä ajatellen. Kyseessä on retrospektiivinen asiakirjatutkimus. Lasten MS-taudin ilmaantuvuus HYKS-alueella yhden vuoden aikana oli 0,31 uutta tautitapausta 100 000 lasta kohden. Potilaita tutkimuksen 21 vuoden aikavälillä oli yhteensä 15. Tautimuodoista yleisin oli aaltomaisesti etenevä eli remittoiva, relapsoiva MS-tauti. Potilasaineistossa yhdellä potilaalla todettiin primaarinen progressiivinen tauti. Sekundaarisesti progressiivista taudinkuvaa ei todettu. Tutkimuksen merkitys on kuvata MS-taudin esiintyvyys, ikä- ja sukupuolijakauma sekä taudin vaikeusaste lapsuus- ja nuoruusiässä. Lisäksi tutkimuksessa arvioidaan käytettyjen hoitojen vaikutusta taudinkulkuun sekä yhdenmukaisuutta kansainvälisiin hoitosuosituksiin.
  • Burck, Martin (2017)
    Tutkimuksessa selvitettiin lasten kasvoluiden murtumien mekanismit ja kliiniset piirteet sekä selvitettiin kirjallisuuskatsauksen avulla millä tavalla lasten murtumat eroavat aikuisten murtumista. Tutkimusaineisto muodostui niiden alle 19-vuotiaiden potilaiden sairauskertomuksista ja röntgenkuvista, jotka vuosina 2005 - 2007 saivat kasvoluiden murtumadiagnoosin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) Töölön sairaalassa tai kirurgisessa sairaalassa. Potilaita oli 89. Lasten kasvoluiden murtumat ovat harvinaisia. Vain 1 % - 15 % kaikista kasvojen alueen murtumista todetaan lapsilla. Kasvoluiden murtumat ovat yleisempiä pojilla. Kaatumiset, liikenne- ja urheiluonnettomuudet ovat yleisimpiä syitä lasten kasvoluiden murtumiin. Iän myötä väkivallan osuus etiologisena tekijänä lisääntyy. Tytöillä hevosurheilu on merkittävä kasvoluiden murtumien aiheuttaja. Lasten kasvoluiden murtumat eroavat aikuisista useilla eri tavoilla, johtuen mm. ikään liittyvistä elintavoista sekä kasvojen rakenteiden kehitysvaiheista. Lisäksi kasvojen luusto, on aikuisiin verrattuna joustavampaa, joten lapsen kasvoluun murtuman aiheuttajaksi vaaditaan yleensä suurienerginen vamma.
  • Suutela, Maria (2019)
    Suomessa lasten kasvua seurataan tiheästi neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Lasten kasvukäyrät on viimeksi uudistettu vuosina 2010–2011 vastaamaan nykyisiä kasvutietoja ja lasten kehitystä. Kasvukäyristä on mahdollista määrittää murrosikään liittyvän kasvupyrähdyksen ajoittumista. Tiheä kasvun seuranta tarjoaa ainutlaatuiset mahdollisuudet tähän murrosiän kasvun ajoittamiseen. Tässä tutkimuksessa pyritään mallintamaan lasten kasvua polynomifunktion avulla ja määrittämään tästä edelleen murrosikään liittyvän kasvupyrähdyksen ajoittuminen. Aineistona käytetään 40 tyypin 1 diabeetikon sekä 205 lääketieteellisessä mikrobiomi-tutkimuksessa mukana olleen lapsen kasvutietoja. Erityisesti ollaan kiinnostuneita kasvupyrähdyksen alkamisajankohdasta sekä iästä huippukasvunopeuden aikaan. Mitään kultaista standardia murrosikään liittyvän kasvupyrähdyksen ajoittamiseen ei ole, mutta murrosiän ajoittamiseen on aikaisemmin käytetty sekä manuaalista määritystä että matemaattisia malleja. Tässä tutkimuksessa käytetään kahta eriasteista polynomifunktiota kasvukäyrien mallintamiseen. Polynomifunktioita verrataan keskenään sekä kumpaakin funktiota erikseen manuaalisesti tehtyyn määritykseen. Huippukasvunopeuden ajankohdaksi saatiin tytöillä aineistosta ja menetelmästä riippuen 11,53–11,95 vuotta ja pojilla 13,39–13,82 vuotta. Polynomifunktiolla saadut tulokset korreloivat hyvin keskenään. Pojilla polynomifunktioilla ja manuaalisella määrityksellä saatujen tulosten välillä ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa. Tytöillä taas manuaalinen ja polynomifunktiolla tehty määritys eivät korreloineet yhtä hyvin keskenään. Manuaalinen määritys ei kuitenkaan ole aukoton tapa määrittää murrosikään liittyvän kasvun ajoittumista. Polynomifunktiolla tehtävä määritys helpottaisi suurempien aineistojen käsittelyä eikä olisi tekijäriippuvaista. Matemaattista kasvukäyrien mallinnusta voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi neuvolassa ja kouluterveydenhuollon yhteydessä osana sähköisiä kasvukäyriä.
  • Muljar, Anetta-Angela (2020)
    Johdanto: Kasvomurtumiin kuuluvat sekä keskikasvojen, kuten nenän, luisen silmäkuopan ja poskiluun murtumat sekä alaleuan murtumat. Aikuisiin verrattuna lasten kasvomurtumat ovat harvinaisia, mikä voi johtua esimerkiksi anatomisten ja toisaalta etiologisten tekijöiden eriäväisyyksistä. Tästä huolimatta murtumat noudattavat samankaltaista kaavaa lasten ja aikuisten välillä. Kondyylimurtuma on yleisin maksillomandibulaarinen kasvomurtuma lapsilla. Menetelmät: Tietoa kirjallisuuskatsauksen kirjoittamiseen haettiin PubMed-tietokannasta soveltuvin hakusanoin. Tulokset: Kondyylimurtumien yleisimpiä syitä ovat pyöräily, kaatuminen, liikenneonnettomuudet, urheilu, leikkiminen ja väkivalta. 60% mandibulamurtumista esiintyy kondyylin alueella. Kondyylimurtumien osalta poikien suhde tyttöihin on 0,8-2,8:0,7-1,0 ja keskiarvoikä pojilla on 8,9-12 vuotta ja tytöillä 8,9-10 vuotta. Murtumaan viittaavia merkkejä ovat turvotus leukanivelten alueella, suunavauksen rajoittuneisuus, mandibulan deviaatio, vaikeudet suun sulkemisessa, hammastraumat sekä laseraatiot. Kliiniseen tutkimukseen kuuluu kasvojen asymmetrian, purentasuhteen, mandibulan avausliikkeen rajoittuneisuuden sekä leuan kärjen deviaation tarkastelu avausliikkeen yhteydessä. Lisäksi HYP (horisontaalinen ylipurenta) sekä VYP (vertikaalinen ylipurenta) dokumentoidaan. Kondyylimurtumien konservatiivista hoitoa lapsilla pidetään tärkeänä ja kannattavimpana hoitovaihtoehtona, jotta vältyttäisiin kasvuhäiriöiltä ja säilytettäisiin hyvä funktio leukanivelessä. Murtumien hoito tai hoitamatta jättäminen voi johtaa useisiin komplikaatioihin myöhemmin. Komplikaatioina voivat olla malokkluusio, kasvojen epämuodostuneisuus, temporomandibulaarinivelen ankyloosi sekä kasvojen kasvun keskeytyminen tai hidastuminen. Pohdinta: Kirjallisuuden perusteella voidaan tehdä johtopäätös siitä, että diagnostiikassa, hoidossa, murtumien luokittelujärjestelmissä sekä lapsuusiän määritelmissä on ristiriitaisuuksia. Lasten murtumien tarkempi diagnostiikka ja selkeämpi hoitolinja olisi tärkeää, jotta voidaan välttyä hankalilta komplikaatioilta.
  • Laivuori, Tove (2010)
    Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sairaaloissa hoidettujen lasten kroonisten B- ja C-hepatiittien tartuntareittejä ja tartunnan riskitekijöitä sekä selvittää, miten hepatiittien seuranta ja hoito on HUS-piirissä toteutunut. Tutkimusaineisto kerättiin retrospektiivisesti strukturoitua tiedonkeruulomaketta käyttäen HUS-piirin sairaaloiden ja HUSLAB:n arkisto- ja sairauskertomustiedostoja. Potilaiden valintakriteereinä olivat alle 16 vuoden ikä ja laboratoriotutkimuksin varmennettu krooninen B- tai C-hepatiitti vuosien 1996-2006 aikana. B-hepatiittia sairastavista lapsista 61/66 oli syntynyt Suomen ulkopuolella, ja valtaosa heidän tartunnoistaan todettiin maahantulotarkastuksen yhteydessä. C-hepatiittia sairastavista lapsista 28/40 oli syntynyt Suomessa. Maahantulotarkastus sekä päihteiden käyttöön liittyvä seulonta olivat tärkeimmät diagnoosiin johtaneet tutkimustilanteet. Antiviraalisesta lääkehoidosta hyötyi 6/13 B-hepatiittia ja 2/4 C-hepatiittia sairastavista lapsista. HUS-piirissä B-hepatiittia esiintyy lähinnä maahanmuuttajataustaisilla lapsilla. Krooninen C-hepatiitti liittyi lapsen tai hänen vanhempiensa huumeiden käyttöön. Tutkimus korostaa lasten B- ja C-hepatiitin seulonta-, seuranta- ja hoitokäytäntöjä selkeyttävän ohjeistuksen tarvetta.
  • Savolainen, Minerva (2013)
    Tutkimuksessa kartoitettiin, millaisia tekijöitä lasten obesiteetin hoidon tuloksellisuuden taustalta löytyy. Aineistona oli HYKS Lastenklinikalla vuosina 2004-2006 käyneitä 0-16-vuotiaita lapsia. Tutkimuksessa oli 237 potilasta, joiden tiedot kerättiin potilasarkistoista. Tuloksista on havaittavissa, että diagnoosin asettaminen yli 10 ikävuoden jälkeen johtaa suurempaan painonnousuun kuin nuoremmissa ikäryhmissä. Sukupuolen suhteen ei saatu merkittäviä eroja. Lapsilla, joilla oli taustalla perussairaus lihavuuden lisäksi, painon kehitys oli jonkin verran noususuuntaisempi. Lääkitys oli tutkittavista 42 %:lla ja heillä hoidon tulokset olivat huonommat. Vanhempien lihavuus ei vaikuttanut merkittävästi hoidon vasteeseen kuten ei myöskään perheen tuki. Normaalit ruokailutottumukset tukivat painon suotuisaa kehitystä, mutta ravitsemusterapialla ei saatu merkittävää etua. Potilaiden jakautumisessa Helsingin alueella erot olivat huomattavia, kun taas hoidon tulokset eivät juurikaan eronneet toisistaan.
  • Geier, Anna (2018)
    Objectives. On the basis of previous research, working memory and many other cognitive abilities are associated with mathematical skills. By evaluating working memory and other cognitive skills, it might be possible to predict, which children will have problems in learning mathematics. Especially in kindergarten proper assessment methods are needed, with which the working memory and other cognitive abilities of children could be evaluated. In this research we examined, what kind of relationship do tasks that assess working memory, flexible intelligence, Working Memory Rating Scale and Taitokysely have with early mathematical skills. In addition, the objective of this study was to evaluate whether questionnaires can produce similar knowledge, as tasks that evaluate working memory. Methods. This study is part of joint research project of the universities of Turku and Helsinki, the Early Rehearsal of Working Memory. The children who participated in the study were 6-7 years old (n=50). The working memory was assessed with AWMA tasks, and mathematical skills were assessed with lukujonotaidot- and Banuca tests. Flexible intelligence was assessed with Raven’s matrices. The kindergarten teachers completed a Working Memory Rating Scale (WMRS) and a Taitokysely of each child. The associations between the variables were assessed with correlation coefficients, linear regression analysis and regression commonality analysis. Results and Conclusions. WMRS, Taitokysely and part of the tasks, that were used to evaluate working memory were associated with mathematical skills. Most of the explained variance is common to the predictors, but the WMRS and the tasks that were used to evaluate passive visuospatial working memory were the best individual predictors. On the basis of this research, especially these methods would be good when evaluating children’s working memory, problems of working memory and mathematical skills. Questionnaires and tasks were both able to produce knowledge about working memory and mathematics.
  • Miettinen, Laura (2016)
    Medulloblastoomat ovat yleisimpiä lasten aivokasvaimia. Ne ovat maligneja embryonaalisia tuumoreita, ja saavat alkunsa pikkuaivojen alueelta. Potilaan ennusteeseen vaikuttaa potilaan ikä, metastaasien esiintyminen, jäännöskasvaimen koko sekä kasvainkudoksen histologia. Näiden tekijöiden perusteella potilaat jaetaan korkean riskin ja standardiriskin ryhmiin. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli perehtyä lasten medulloblastoomien hoitoon. Erityisesti selvitettiin sädehoidon ja kemoterapian antamisen periaatteita. Potilaalle annettava hoito määräytyy potilaan riskiryhmän mukaan. Jokaiselta potilaalta pyritään primaarikasvain poistamaan maksimaalisesti leikkauksella. Liitännäishoitoja suunniteltaessa joudutaan tasapainottelemaan käytettävissä olevien hoitomuotojen hyötyjen, ja niistä koituvien haittojen välillä. Nuorella iällä annettu sädehoito voi aiheuttaa vakaviakin neurologisia haittoja. Standardiriskin potilaille annetaan sädehoitoa pienempi annos kuin korkean riskin potilaille. Alle kolmevuotiaat pyritään hoitamaan ilman sädehoitoa pelkän kemoterapian avulla.
  • Koskinen, Sohvi-Katriina (2016)
    Tutkimuksen tarkoitus: Tavoitteenani on koota eri syöpähoitomuotojen aiheuttamat myöhäisvaikutukset yhden tutkimuksen alle pyrkimyksenäni tarjota lukijalle mahdollisimman kompakti tietopaketti eri hoitomuotojen aiheuttamista haittavaikutuksista hampaistossa. Useat kirjallisuudesta löytyvät tutkimukset keskittyvät yksittäisiin haittavaikutuksiin eivätkä ne tarjoa yleiskäsitystä eri hoitomuotojen riskeistä aiheuttaa hammasanomalioita. Tutkielmani tarkoitus on antaa lukijalle yleiskuva siitä, mitä erilaisia hampaistossa ilmeneviä haittavaikutuksia lasten eri syöpähoitomuodot aiheuttavat ja mitkä ovat niiden taustalla vaikuttavat mekanismit. Materiaalit ja menetelmät: Aineisto pohjautuu PubMedin sisältämiin tieteellisiin julkaisuihin, joita löytyy esimerkiksi hakusanoilla "childhood cancer and dental abnormalities", "childhood cancer, treatment and tooth effects". Täydellinen lähdeluettelo löytyy tutkimussuunnitelman viimeiseltä sivulta. Päivi Höltän vuonna 2005 julkaistu väitöskirja Developmental aberrations of permanent teeth after high-dose anti-cancer therapy in childhood: a study on stem cell transplant recipients on toiminut myös tärkeänä tietolähteenä kirjallisuuskatsauksessani. Tutkielmani perustuu muiden tutkimusten avulla saatujen tutkimustulosten esittelemiseen eikä eettisen luvan hakeminen ole siten tutkimukseni kohdalla aiheellista. Tulokset: Lasten pahanlaatuisten kasvainten hoidossa käytettävien menetelmien on todettu lisäävän muun muassa hammaskarieksen sekä erilaisten hampaan kehityshäiriöiden, mikrodontian sekä hypodontian, insidenssiä syöpähoidoin hoidetuilla lapsilla. Vaikka tutkimustuloksissa on ristiriitoja, on selvää, että syöpähoidoilla on eritasoisia haittavaikutuksia hampaistoon riippuen potilaan iästä sairastumishetkellä sekä potilaan perheeseen kohdistetulla valistuksella syöpäsairauden hoidon aikana. Johtopäätökset: Sairastuneelle lapsipotilaalle sekä hänen huoltajilleen tai lähiomaisilleen tulisi kohdistaa riittävää valistusta syöpähoitojen vaikutuksista lapsen kehittyvään hampaistoon sekä kasvattaa tietoisuutta haitallisten vaikutusten ehkäisemiseksi tehtävistä hammashoidon toimenpiteistä. Ehkäisevät hammashoidon toimenpiteet, kuten fluorilakkaukset sekä tihentyneet tarkastusvälit, ovat erityisen tärkeitä lapsen kehittyvän hampaiston kannalta, sillä niiden on todettu vähentävän hammaskarieksen insidenssiä lapsuusajan syöpää sairastaneilla potilailla. Enemmän tutkimuksia tulisi tehdä pahanlaatuisten kasvainten hoitojen vaikutuksesta lapsen kehittyvään hampaistoon, sillä monet haittavaikutusten taustalla vaikuttavat mekanismit ovat yhä selvittämättä.
  • Smedman, Nadja (2022)
    The continuum in child language development is a well-known phenomenon. Language skills consist of several different language domains that a child must learn/accomplish to become a fluent language user. Language acquisition is a complex process. It is still partly unknown how the different language domains develop in relation to each other and how they associate to later language skills. The purpose of this Master’s thesis is to find out the longitudinal associations between and predictive value of the mastery of lexicon and language structures of a 3 to 4 year old child and language skills at the age of five. The study aims to look at the connections between a child’s expressive and receptive lexicon and language structures (morphology, syntax and phonology) and later language skills. The sample of this study consisted of 92 children who participated in the LEINIKKI research project. Participants were healthy and typically developing children who acquired Finnish as their first language. The language skills at the age of 3 to 4 were assessed using the LEINIKKI method’s subscales that assess vocabulary, morphology, syntax and phonology and WPPSI-III subscales assessing expressive and receptive lexical skills. At the age of five language skills were assessed again using The Children’s Communication Checklist (CCC-2). The relationships between age 3- to 4-year-old and 5-year-old language proficiency were examined using correlation coefficients and regression models. The results of this study showed that there were several statistically significant and moderately strong correlations between the expressive lexical skills of a 3- to 4-year-old child and the language skills at five measured by both the LEINIKKI method and the WPPSI-III method. The association between toddlers’ receptive lexical skills and language skills at five was not significant. Several statistically significant and moderately strong associations were also found between the mastery of language structures of a 3- to 4-year-old child and the language proficiency at the age of five. The LEINIKKI method’s subscales that assessed morphology and syntax correlated with almost all aspects of language proficiency at the age of five and with the variable measuring overall language proficiency. The LEINIKKI method subscale, which measures speech clarity and sound system, correlated with five-year-old speech clarity and overall language proficiency. Both the lexicon and language structures of the 3- to 4-year-old child significantly explained language proficiency at the age of five years. The best models for explaining later language proficiency included variables of both 3-4-year-old lexicon and language structure variables and explained about 30 % of the language proficiency at the age of five years. Based on the results of this study, attention should be paid to the mastery of both lexicon and grammar in the assessment of a 3- to 4-year-old child's language skills.
  • Pihlapuro, Aki (2020)
    Tavoitteet: Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, pystytäänkö koneoppimisen avulla luomaan ennustetyökalu, joka auttaa tunnistamaan lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä tekijöitä ja joka pystyy luotettavasti arvioimaan seksuaalisen hyväksikäytön todennäköisyyttä. Suoriutumiseltaan kyvykästä tilastollista työkalua voidaan käyttää seksuaalisen hyväksikäytön selvitystyössä ja koulutuksessa. Menetelmät: Tilastollisen työkalun luomisessa käytettiin vuonna 2013 kerättyä Lapsiuhritutkimuksen aineistoa. Aineisto sisälsi 10665 10-17- vuotiaan lapsen ja nuoren vastaukset 52 eri kysymyksestä. Tilastollisena menetelmänä käytettiin luokittelu- ja regressiopuuta (CART) ennustetyökalun rakentamisessa. Tilastollisen työkalun suoriutumista arvioitiin sensitiivisyyden, spesifisyyden, AUC:n ja Brierin pisteiden avulla. Tulokset: Lasten seksuaalisen hyväksikäytön todennäköisyyttä ennustavia päätöspuita onnistuttiin luomaan useissa eri aineiston osajoukoissa. Seksuaalisen hyväksikäytön luokitteluun tunnistettiin ydinkysymyksiä, jotka liittyivät lapsen lähiympäristöön, fyysisen kypsymisen vaikutuksiin, aikaisempiin uhrikokemuksiin sekä mielenterveyden ja käyttäytymisen oireiluun. Tilastollisen ennustetyökalun suoriutuminen todettiin olevan arvausta parempi, mutta luokittelijana epätarkka. Johtopäätökset: Tutkimuksen avulla löydettiin seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä ydinkysymyksiä, jotka tukivat aiempien tutkimusten löydöksiä. Tilastollisen ennustetyökalun suoriutuminen todettiin olevan riittämättömällä tasolla siihen nähden, että työkalu olisi valmis otettavaksi käyttöön sellaisenaan. Jatkotutkimusta tarvitaan niin vaihtoehtoisten tilastollisten menetelmien soveltuvuudesta kuin erilaisten aineistojen käytöstä.
  • Kaila, Elisabet (2020)
    Semantic fluency task is often used as part of an assesment to investigate children’s lexical development. Semantic fluency task measures the ability to generate words within a certain category and within a restricted amount of time. In previous studies, children’s semantic fluency skills have increased as the child grows. In addition, word retrieval strategies have been found to enhance word recall in the semantic fluency task with school-aged children and adults. However, there is only little knowledge regarding the use of word retrieval strategies in the semantic fluency task with preschool aged children. So far, in previous studies word retrieval strategies in the task have not been investigated with children under the age of 4. The aim of this study was to examine whether there are differences in 2 to 5 year old children’s performance in the semantic fluency task and whether children’s gender or their parent’s socioeconomic status had an impact on their performance. In addition, the children’s ability of using word retrieval strategies were explored and the relation between the use of word retrieval strategies and the number of correct words were evaluated. The study sample included 79 children. Children completed two semantic fluency tasks guided by their parents in an online questionnaire. During the tasks, the children generated words belonging to the semantic category of animals and clothes within a minute. The performance was evaluated on the basis of the number of correct words, errors and error types. Word retrieval strategies were studied by examining clusters, semantic subcategories and switches between subcategories. The results of this study showed that age had a strong relation to performance on fluency tasks as measured with a number of correct words, clusters, semantic subcategories and switches. The new result was that even 2 year old children could generate correct words for the task and utilize word retrieval strategies in the tasks. The children’s gender or parents’ socioeconomic status had no effect on performance in the semantic fluency tasks. Number of clusters, semantic subcategories and switches had a positive relation to the number of correct words which indicated that successful word retrieval required use of fluency strategies even with preschool aged children. However, due to the lack of previous research data, more research regarding children’s word retrieval strategies is necessary. This study is the first in which the children’s word fluency task was guided by their parents. Clinical practice and further studies could benefit from these results that such a research design would appear to be suitable for assessing children’s semantic fluency.