Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Linna, Outi (2011)
    Tutkimuksessa kartoitettiin A-ryhmän beetahemolyyttisen streptokokin aiheuttamien vakavien infektioiden määrää ja taudinkuvaa alle 16-vuotiailla retrospektiivisesti 11 vuoden ajalta. Lisäksi tavoitteena oli hakukeinojen luotettavuuden arviointi. Tutkimuspotilaat kerättiin positiivisten veriviljelytulosten ja diagnoosinumerohaun avulla. 18 potilasta täytti tutkimuksen kriteerit, jotka olivat steriilistä paikasta eristetty A-streptokokki ja sairaalahoitoa vaatinut taudinkuva. 166 potilasta suljettiin pois. 13 potilaalla päädiagnoosina oli A-streptokokin aiheuttama sepsis, ja viidellä potilaalla oli selvästi paikallisalkuinen infektio. Tutkimuspotilaista viisi oli alle kolmivuotiaita, ja nuorilla potilailla sepsis ilman paikallisinfektiota oli yleisempi kuin vanhemmilla lapsilla. Tutkimus vahvistaa aiempaa oletusta, jonka mukaan nuori ikä on vakavan A-streptokokki-infektion riskitekijä. Diagnoosinumerohaku osoittautui epäluotettavaksi tiedonhakumenetelmäksi, koska koodeja käytettiin vaihtelevalla tarkkuudella. Jatkossa prospektiivinen tutkimus lienee parempi menetelmä.
  • Lipasti, Aino (2018)
    Nilkkamurtuma on yksi yleisimmistä leikkaushoitoa vaativista murtumista työikäisessä väestössä. Nilkkamurtumien leikkaushoitoon hoitoon liittyy paljon komplikaatioita ja yleisin ongelma on leikkauksen jälkeinen infektio. Lisäksi osa nilkkamurtumista päätyy uusintaleikkaukseen murtuman paranemisvaiheessa todetun virheasennon takia. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää tavallisimmat syyt sekä mahdolliset riskitekijät asennon pettämisen takia myöhäiseen nilkkamurtuman uusintaleikkaukseen päätyneillä potilailla. Tutkimusaineoston muodostivat kaikki Töölön sairaalassa vuosina 2002-2012 leikkauksellisesti hoidetut 5071 nilkkamurtumapotilasta. Tästä potilasjoukosta seuloimme ne potilaat, joiden nilkka jouduttiin uusintaleikkaamaan ensimmäisen postoperatiivisen viikon jälkeen murtuman asennon heikkenemisen takia. Aineistosta poissuljettiin sellaiset uusintaleikkaukseen päätyneet potilaat, joilla asennon pettämiseen altistava virheasento oli jo nähtävillä heti ensimmäisessä leikkauksen jälkeisessä röntgenkuvassa. Lopullinen tutkimusaineisto koostui 32 uusintaleikatusta potilaasta, ja näille potilaille valittiin kontrolleiksi 150 ilman uusintaleikkausta parantunutta nilkkamurtumapotilasta. Kaikkien tapaus- ja kontrollipotilaiden potilastiedot ja röntgenkuvat käytiin yksitellen läpi, löydökset taulukoitiin, ja löydösten perusteella analysoitiin kattava määrä uusintaleikkaukselle altistavia potilas-, murtuma- ja leikkauskohtaisia riskitekijöitä. Tämän tutkimuksen valossa potilaskohtaiset tekijät eivät näytä altistavan myöhäiselle uusintaleikkaukselle. Murtumakohtaisista tekijöistä Weber C –luokan murtumat päätyivät todennäköisemmin uusintaleikkaukseen. Myös ne potilaat päätyivät todennäköisemmin uusintaleikkaukseen, joilla murtumaleikkaus oli kestänyt yli 90 minuuttia, ja joilla oli jouduttu käyttämään syndemoosiruuvia nilkkamurtuman tukevoittamiseksi. Yleisimmät syyt myöhäiselle uusintaleikkaustarpeelle olivat syndesmoosin asennon pettäminen ja sisäkehräsluun murtuman asennon pettäminen. Uusintaleikkauksella virheasento saatiin korjattua 78%:lla potilasta, mutta vain 69%: myöhäiseen uusintaleikkaukseen päätyneistä potilaista palasi vammaa edeltävälle toimintatasolle. Uusintaleikatuilla potilailla oli merkittävästi enemmän nilkkavammaan hoitoon liittyviä komplikaatiota kuin kontrollipotilailla. Tutkimuksen perusteella Weber C tyypin murtuma, tarve syndesmoosin fiksaatiolle ja pitkittynyt leikkausaika altistavat nilkkamurtumaa myöhäiselle uusintaleikkaustarpeelle. Uusintaleikkauksiin liittyy kohonnut syvän infektion riski ja lisäksi uusintaleikatut nilkkamurtumapotilaat vaativat pidemmän sairaalahoitojakson. Tutkimuksen perusteella vaikeammat nilkkamurtumat tulisi keskittää kokeneille kirurgeille. Jos nilkkamurtuman kohdalla joudutaan myöhäiseen uusintaleikkaukseen, tulee infektioiden ehkäisyyn kiinnittää erityistä huomiota.
  • Kilpinen, Katariina (2020)
    Suomessa on havaittu nouseva trendi suun alueen syöpien ilmaantuvuudessa. Suun alueen syövät voivat olla hyvinkin aggressiivisia. Suurin osa suusyövistä on levyepiteelikarsinoomia, joiden viiden vuoden selviytymisennuste on vain noin 50% luokkaa. Suusyövän pahimmat riskitekijät aiheutuvat huonoista elämäntavoista, sekä toisaalta geneettisistä ominaisuuksista. Elämäntavoista aiheutuvia riskitekijöitä on esimerkiksi tupakointi, alkoholin käyttö ja huono suuhygienia. Asetaldehydiä tuottavien ja hajottavien entsyymien aktiivisuus on geneettinen ominaisuus, jolloin osa voi altistua asetaldehydille voimakkaammin. Itse etanoli ei ole karsinogeeni, mutta sen ensimmäinen aineenvaihduntatuote asetaldehydi on luokiteltu ensimmäisen luokan karsinogeeniksi kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC) toimesta. Varsinkin tupakan ja alkoholin yhteiskäyttö voi lisätä asetaldehydin pitoisuutta suussa erittäin korkeaksi. Asetaldehydin syöpää aiheuttavat tekijät ovat sisarkromatidien vaihdokset, pistemutaatiot sekä asetaldehydi voi häiritä DNA:n korjausmekanismeja. Asetaldehydiä esiintyy lisäksi useissa arkisissa juomissa ja ruoissa. Esimerkiksi monet hedelmät sekä jogurtit sisältävät asetaldehydiä. Erityisesti asetaldehydiä löytyy elintarvikkeista, joita valmistetaan hapattamalla tai käymisteitse. Tämän lisäksi asetaldehydiä käytetään aromiaineena. Monilla suun mikrobeilla on kyky tuottaa asetaldehydiä etanolista sekä sopivissa olosuhteissa sokerista. On olemassa erilaisia keinoja vaikuttaa asetaldehydin pitoisuuteen ruoansulatuskanavassa. Hyvä suuhygienia vähentää asetaldehydiä tuottavien mikrobien määrää. Mikrobeja voidaan myös hetkellisesti vähentää antimikrobisilla aineilla kuten klooriheksidiinillä. L-kysteiini on aminohappo, jonka on huomattu sitovan asetaldehydiä muodostaen sen kanssa harmittoman tiatsidiyhdisteen. Ksylitolin sekä muiden sokerialkoholien on huomattu vähentävän mikrobien aktiivisuutta tuottaa asetaldehydiä estämällä ADH-entsyymiä. Tutkimusten mukaan, asetaldehydi on merkittävässä roolissa ruoansulatuskanavien syövissä. Vaikka asetaldehydiä löytyykin monista elintarvikkeista ja sen tuotantoon tai imeytymiseen voidaan vaikuttaa eri keinoilla, tärkeimmäksi korostuu hyvän suuhygienian lisäksi asetaldehydin merkittävimpien lähteiden välttäminen. Asetaldehydille altistumisen välttämisessä tärkeintä on alkoholin kulutuksen vähentäminen ja tupakoinnin lopettaminen.
  • Kurimo, Rane (2021)
    Sienet ovat harvinaisia nenän sivuontelotulehdusten aiheuttajia. Useimmiten sienisinuiitin aiheuttajana on Aspergillus-suvun sienilaji. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää aspergillus-sienisinuiittiin sairastuneiden potilaiden taustoja ja mahdollisia sienisinuiiteille altistavia tekijöitä. Tämän lisäksi tutkitaan, onko eri riskiryhmien välillä eroja taudista parantumisessa. Tutkimusta varten on kerätty vuosilta 2007–2018 kaikki HUS:n Helsingin Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikassa hoidetut potilaat, joilta otetuissa nenän sivuonteloiden sieniviljelynäytteissä on kasvanut Aspergillus-suvun sienilaji. Aineisto koostuu 86 potilaasta, joilta kerättiin tiedot aiemmista sairauksista, lääkityksestä, nenän alueen leikkauksista ja tupakoinnista. Tiedot kerättiin HUS:n alueella käytössä olleista potilastietojärjestelmistä Uranuksesta ja Navitaksesta sekä Kanta-arkistosta. Suurimmalla osalla oli todettavissa vähintään yksi todennäköisesti sieni-infektiolle altistanut riskitekijä. Vain muutamalla ei tullut esiin selkeää altistavaa tekijää. Kolmella potilaalla todettiin invasiivinen tautimuoto. Aineistossa nousi esiin samoja altistavia tekijöitä sienisinuiiteille, kuin mitä muissakin vastaavissa tutkimuksissa on havaittu, merkittävimpänä hematologiset syövät sekä pitkäaikaiset tai voimakkaat immunosuppressiiviset lääkitykset. Uutena löydöksenä havaittiin astmaa sairastavilla taudin kehittyvän todennäköisemmin useamman sinuksen taudiksi. Usean sinuksen tautiin sairastuneet olivat myös selvästi nuorempia kuin yhden sinuksen tautia sairastavat.
  • Alm, Henna (2011)
    Tutkimukseni tarkoituksena oli tutkia aspiraatiobiopsianäytteen herkkyyttä kohdunrungonsyövän diagnostiikassa suomalaisessa potilasaineistossa. Tutkimusaineistoni koostui potilaista, joilla on todettu kohdunrungonsyöpä hysterektomiassa 5.4.2006 - 16.12.2008 välisenä aikana ja otettu aspiraatiobiopsianäyte vuoden sisällä ennen kohdunpoistoa. Potilastiedot hain Patologian laitoksen Q-Pati tietokannasta. Biopsian diagnoosin perusteella jaoin potilasaineiston kolmeen ryhmään: karsinooma, kompleksi atyyppinen hyperplasia ja karsinooman suhteen negatiivinen vastaus. Näissä ryhmissä tarkastelin edelleen, oliko biopsianäyte johtanut leikkaushoitoon tai jatkotutkimuksiin. Tutkimukseni mukaan biopsianäytteiden vastauksena oli 61% tapauksista karsinooma. Suoraan hysterektomiaan biopsianäytteen perusteella johtaneita tapauksia oli 82%, eli tapaukset joiden PAD-vastauksena oli karsinooma sekä kompleksit atyyppiset hyperplasiatapaukset, joissa epäiltiin karsinoomaa. Lopullinen herkkyys oli kuitenkin 97% sillä perusteella, että näissä tapauksissa biopsian vastaus johti hysterektomiaan joko suoraan tai jatkotutkimusten jälkeen kohtuullisen ajan (2kk) sisällä. Tutkimukseni mukaan aspiraatiobiopsia on luotettava testi epäiltäessä kohdunrungonsyöpää. Tulosten perusteella jatkotutkimukset ovat tarpeen, mikäli biopsian vastauksena on niukka näyte tai pyometra.
  • Rahkila, Ville (2024)
    The aim of this thesis was to examine the test-retest reliability of three outcome-based behavioural tasks - the reversal learning task, the weather prediction task, and the working memory task - with three measuring sessions. In addition, the aim was to determine the more reliable of the two learning tasks: the reversal learning task and the weather prediction task. Test-retest reliability refers to a task’s ability to produce reliable results when repeated. The repetition of a task has been found to cause a so-called retest effect which means the changing of test scores when the participants is exposed to an identical or similar test in the past. The magnitude of this retest effect depends, for example, on the temporal interval of the measurements, the design of the task, and the age and intelligence of the participant. The reversal learning task, the weather prediction task, and the working memory task are all utilized in health care and their test-retest reliability may have clinical implications. The participants were 40 healthy adults aged 18 to 35, and all of them were subjected to two of the behavioural tasks in three sessions with 4 to 14 day intervals. The data was analyzed with an intraclass correlation coefficient suitable for the determining of test-retest reliability and analyses of variance. The results of the analyses of variance were further analyzed with pairwise comparisons. The intraclass correlation coefficients of the behavioural tasks ranged from moderate to good. The reversal learning task’s analysis of variance revealed statistically significant variance in the outcome variables between sessions. Similarly, the reaction times of the weather prediction task had statistically significant variance between the sessions. The working memory task’s accuracy, on the other hand, had statistically significant variance between trial types. Reaction times of the working memory task had statistically significant variance between both the sessions and the trial types. Test-retest reliability is a complex issue which cannot be determined in a single study. That being said, the results of this study support the repeated clinical use of these instruments among healthy adults of 18 to 45 years of age and with the 4 to 14 day interval. When it comes to the learning tasks, the weather prediction task seemed to be the more reliable one, but the differences were small.
  • Kallio, Markus (2018)
    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common liver disease in the Western world covering a range from hepatic steatosis to steatohepatitis (NASH) with or without fibrosis. In a substantial number of patients, steatosis progresses to NASH, which is characterized by inflammation and cell death. Fibrosis increases risk of cirrhosis and overall mortality. NAFLD predisposes to hepatocellular carcinoma. NASH and fibrosis can be diagnosed in liver biopsy. However, non-invasive transient elastography can be used to measure liver stiffness as an estimate for fibrosis. We assessed which physical and biochemical variables associated with liver stiffness measured with transient elastography in 89 subjects. Homeostasis model assessment of insulin resistance (HOMA-IR) had the strongest association with increased liver stiffness in both linear and logistic regression models. It could easily be monitored in patients and used to get initial information on increased liver stiffness. In the literature review, I searched studies examining factors predicting advanced liver fibrosis and evaluated studies that had assessed the accuracy of transient elastography as a non-invasive method.
  • Benedyk, Tomasz Henryk (2017)
    Yersinia enterocolitica is an important model organism for gram-negative virulent bacteria. It is also a causative agent of yersiniosis, a common infectious disease related mostly to gastroenteritis, with the serotype O:3 (Ye O:3) being diagnosed in most cases. The lipopolysaccharide (LPS) of Ye O:3 comes with many peculiarities, and with the temperature-regulated formation of its components (e.g O-antigen) being the most remarkable. This interplay between the bacteria and their surrounding environment serves as a good platform to investigate the molecular mechanisms involved in both sensing and responding to the changes. In our study, we looked for the best gene candidates taking part in the O-antigen temperature-regulation based on the RNAseq data, and consequently we tried to reveal the metabolic pathways possibly shaping up the O-antigen structure. Our initial findings helped us formulate a hypothesis about internal competition between the LPS constituents for the common intermediates. Different availability of some of those precursors, namely UPD-N-acetyl-D-glucosamine and its lipid carrier – undecaprenyl phosphate, at different temperatures, would trigger the observed alternations in the O-antigen abundancy. Indeed, our functional assay using the overexpression strain grown in defined media, confirmed a reversible shortage of at least one of those two precursor molecules required for the O-antigen assembly in the bacteria grown at 37 degrees Celsius.
  • Dool Muuse Abdillahi, Khalid (2023)
    Pään ja kaulan alueen syövät ovat seitsemänneksi yleisin söpäryhmä. Vuosittain siihen sairastuu 660 000 ja menehtyy 325 000 henkilöä maailmanlaajuisesti. Sen merkittävimmät riskitekijät ovat ikä, tupakointi, alkoholin kuluttaminen sekä HPV-infektio. Sen esiintyvyys on merkittävässä nousussa HPV-infektioiden yleistyessä sekä väestön ikääntymisen myötä. Gerastania on olennainen tekijä potilaan hoidon ja ennusteen kannalta. Siitä huolimatta tätä aihealuetta ja sen yhteyttä pään ja kaulan alueen syöpiin on tutkittu niukasti, sen merkittävyydestä huolimatta. Tällä hetkellä potilaan hoidon- ja ennusteenarvio on yksittäisen tai muutaman kliinikon standardoimattoman arvion käsissä. Tässä narratiivisessa kirjallisuuskatsauksessa perehdytään gerasteniaan ja pään ja kaulan alueen syöpien väliseen yhteyteen kokoamalla PubMed-tietokannasta aihealuetta käsitteleviä artikkeleita hyödyntämällä avainsanoja ’Head and Neck Neoplasms’, ’Frailty’ sekä ’Complications’ sekä ’Therapeutics’. Avainsana ’Therapeutics’ viittaa siis hoitoon, joka pään ja kaulan alueen syövissä on pääosin käsittää kirurgiaa sekä kemosädehoitoa. Tutkimuskysymystä käsitteleviä löydettiin 297 kappaletta, joista 66 hyödynnettiin tutkielman kirjoittamiseen. Tutkielma osoittaa, että pään ja kaulan alueen syöpiin ja niiden hoitoon liittyy monenlaisia komplikaatioita, joilla on osoitetusti huono ennustevaikutus erityisesti gerastenian kanssa. Tutkimus myös osoittaa, että on toivottavaa arvioida systemaattisesti potilaiden gerasteniaa kvantitatiivisesti, sillä pään ja kaulan alueen syöpien potilaat ovat usein hauraita potilaita, joiden kohdalla gerastenian huomioimattomuus voi johtaa väärään tai kohtalokkaaseen hoitoon.
  • Kaloinen, Minttu (2020)
    Since the discovery of Marburgvirus (MARV) in 1967, filoviruses have been identified as the causative agent for several outbreaks of hemorrhagic fever in equatorial Africa. High morbidity and mortality rates characterize especially Ebola virus disease (EVD) when Zaire ebolavirus (EBOV) is implicated. In Dec 2013, on outbreak of unprecedented magnitude started in West Africa, demanding international attention, aid and measures to restrict the spread of the epidemic. In Europe, the Ebola MoDERN APPROCHES FOR BEDSIDE RAPID DIAGNOSTICS (Ebola MoDRAD) project was set up to promote fast and accurate diagnosis of EVD. As part of this project, in this study six RT-qPCR assays (primer and probe sets or commercial kits) were compared to discover the best suitable for future development of field-deployable diagnostic test to be used in epidemics. Out of these methods, four are specific to ZEBOV NP (nucleoprotein) gene: assays by Weidmann et al., Trombley et al., Huang et al. and Clonit quanty ZEBOV Fast, and two multiplex assays targeting the L (RNA-dependent RNA polymerase) gene of several ebolaviruses (and marburgviruses): RealStar® Filovirus Screen RT-PCR Kit 1.0 by Altona Diagnostics as well as the assay by Jääskeläinen et al., which has subsequently been modified to include several ebolaviruses and Marburg marburvirus. The sample panel included in vitro produced RNA controls, inactivated whole viruses and negative controls. The analytical sensitivity of the assays was determined by Probit analysis for limit of detection (LOD) and the intra-assay repeatibility by calculating the cycle threshold coefficient variation percentage. All methods showed good specificity for their targets, yet the performance of the Clonit and Altona test kits was dependent on sample matrix. The golden standard assay by Trombley et al. was very sensitive, but the intra-assay covariance was also high (up to 13%). The assay by Jääskeläinen et al. was chosen for future development for the best overall reliability and the ability to detect several filoviruses.
  • Valkonen, Konsta Valentin (2021)
    Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) is the most common adult-onset motoneuron disease. ALS is characterized by a progressive loss of upper and lower motoneurons, resulting in muscle atrophy, paralysis and ultimately in death. Approximately 30,000 people die of ALS annually. There is no cure for ALS, and only two drugs - riluzole and edavarone - have been approved for the treatment of the disease. The complex pathology of ALS contributes to the lack of effective treatments. Several cellular pathologies have been suggested to contribute to the pathogenesis, including ER stress, disruption of calcium homeostasis, oxidative stress and excitotoxicity. Here we describe the cytoprotective effects of C-terminal fragments of the novel proteins with neurotrophic factor properties MANF (mesencephalic astrocyte-derived neurotrophic factor) and CDNF (cerebral dopamine neurotrophic factor) on a toxin model of ALS in vitro. Unlike the classical neurotrophic factors, MANF and CDNF are predominantly localized to the endoplasmic reticulum (ER) and have been shown to alleviate ER stress by keeping the unfolded protein response (UPR) transducers inactive. ER stress is a major component in many neurodegenerative diseases, including ALS, and is a promising therapeutic target for MANF and CDNF. However, the potential of these proteins in ALS treatment remains to be insufficiently described. We used differentiated motoneuron-like NSC-34 cells treated with a range of toxins, modelling different cellular pathologies linked to ALS. After the toxin addition, we treated the cells with MANF and CDNF variants and riluzole and measured the cell viability. The toxin panel consists of tunicamycin, ionomycin and staurosporine. Tunicamycin causes cell death by activating proapoptotic branches of the UPR. Ionomycin is an ionophore and depletes the ER of calcium, thus inducing both UPR-dependent and UPR-independent apoptosis. Less is known about the mechanisms of staurosporine, but it has been shown to induce caspase-3-dependent apoptosis, increase intracellular calcium levels and cause oxidative stress. We hypothesized that both MANF and CDNF variants protect the cells against UPR-dependent apoptosis but not against UPR-independent cell death. We show that MANF and CDNF variants protect the cells against apoptosis induced by tunicamycin, ionomycin and staurosporine. Interestingly, the protein variants mediated the highest protection against ionomycin-induced stress, and they exhibited mild protective effects against staurosporine as well. These findings suggest that MANF and CDNF variants might have a role in maintaining intracellular calcium homeostasis. However, it is possible that staurosporine induces ER stress as well, which would explain the protection conferred by the protein variant. We report that the CDNF variant mediates higher protection at lower concentrations compared to the MANF variant in every toxin assay, whereas the MANF variant mediates higher protection at the highest tested concentration compared to the CDNF variant. We also show that the CDNF variant-mediated protection against staurosporine-induced stress peaked at lower concentrations, and the highest concentration provided distinctively lower, yet significant effect. These data lead us to hypothesize that the protein variants may have a slightly different mode of action, and that they might provide an additive effect when administered simultaneously. We tested a combination of MANF and CDNF variants in cells treated with tunicamycin, ionomycin and staurosporine. However, the combination treatment did not increase the viability more than MANF and CDNF variants independently did. The results answered our questions as well as raised new ones. In the future, the putative calcium-regulating effects of the protein variants should be investigated. The UPR-modifying effects of the drug candidates and toxins need to be assessed by quantifying changes in the UPR marker mRNA and protein expression levels. If it is revealed that the variants have a different mode of action, the possible additive protective effects must be assessed. Finally, a wider toxin panel is needed to fully explore the potential of MANF and CDNF variants in ALS treatment. This study demonstrates the potential of MANF and CDNF variants in protecting motoneurons against several pathological pathways contributing to ALS pathology. However, the mechanisms of action of the variants need further investigation to fully understood their therapeutic potential.
  • Lampenius, Ina; Parente, Erika; Groop, Per-Henrik; Harjutsalo, Valma (2023)
    Aim To evaluate the associations between alcohol consumption and body fat distribution in type 1 diabetes (T1D). Methods DXA assessed the body composition of 548 adults with T1D from the Finnish Diabetic Nephropathy Study. Visceral fat mass (VFM) ≥ 0.7% of body weight for women and ≥ 1.1% for men defined central obesity (CO), whereas body fat mass (BFM) ≥ 40.4% for women and ≥ 31.8% for men defined general obesity (GO). Alcohol consumption data were collected via questionnaires. One standard dose = 12g of pure alcohol. Participants were classified as abstainers, low-risk, moderate-risk and high-risk alcohol consumers. We used linear and logistic regression models for analyses. Results The higher the alcohol consumption the higher the VFM% (r2=0.23, β=0.083, p=0.04) in both sexes. BFM% presented a similar pattern in men (r2=0.12, β=0.160, p=0.01), but not in women. One weekly dose increase of alcohol consumption increases the odds of CO by 3% (OR 1.03, p=0.037), but not GO. The odds of CO (OR 7.3, p=0.003) and GO (OR 5.3, p=0.007) increase with high-risk, but not with low- and moderate-risk consumptions. Conclusions In adults with T1D, alcohol consumption is linearly associated with VFM% regardless of sex, whereas the association with BFM% is sex-dependent. Keywords: type 1 diabetes, alcohol consumption, obesity, visceral fat.
  • Hyry, Saimi (2022)
    The aim of the study. Spontaneous eye blink rate (sEBR) is a behavioral index that has been linked to frontostriatal dopaminergic activity. Reduced or increased dopaminergic activity due to clinical conditions tends to be associated with lower or higher sEBR, respectively, and sEBR can be modulated by pharmacological agents that affect dopamine signaling. Consequently, sEBR could serve as an easily accessible method of assessing brain dopaminergic tone indirectly in humans. It might be preferable to more expensive and invasive techniques such as positron emission tomography. However, it remains unclear whether variations in dopaminergic genes predict sEBR. In this cross-sectional study, the relationship between sEBR and dopaminergic genotype was examined in two samples. Two genetic polymorphisms were focused on: the COMT Val158Met polymorphism and the A1 allele of the Taq1A polymorphism. It was hypothesized that the COMT Val158Met polymorphism is associated with higher sEBR, and that the A1 allele of the Taq1A polymorphism is associated with lower sEBR. As BMI and diet have been linked with altered striatal dopamine function, the possible association between BMI, diet, and sEBR was studied exploratively. Methods. Data from three cross-sectional studies was used in this study: The intervention study (n = 31) is an experimental study that examines the effect of acute phenylalanine/tyrosine depletion on cognitive measures. The GREADT study (n = 86) focuses on the effects of genotype and diet on dopamine tone. The BEDOB study (n = 69) investigates neurocognitive mechanisms in obesity and binge eating disorder. Similar methodologies were used in the GREADT and the BEDOB studies, which is why these datasets were combined for the analyses. Blink rates were measured using an infrared eye tracking system. The participants completed the Dietary Fat and free Sugar Questionnaire (DFS) to assess how much they consumed saturated fat and refined sugar. In the GREADT/BEDOB sample, the associations between the polymorphisms, BMI, DFS-score, and sEBR were examined with univariate analyses of variance. In the intervention study sample, a generalized linear mixed model was run to check whether sEBR changed in the intervention and whether the genotypes, BMI, or DFS-score affected sEBR. Results. No influence of the genotypes was found on sEBR in either of the samples. BMI had a significant effect on sEBR in the GREADT/BEDOB sample. The association was significant in the overweight/obese group but not in the normal weight group. DFS-score did not influence sEBR in either of the samples. Conclusions. The results of this study converge with those of authors suggesting caution in using sEBR as a proxy for central dopamine functioning of healthy humans. In future studies, particular attention should be paid to methodological considerations when studying sEBR.
  • Fallenius, Marika (2016)
    Liberal use of oxygen after brain insults remains controversial. We studied whether high arterial oxygen tension (PaO2) is associated with decreased long-term survival in patients with spontaneous intracerebral hemorrhage (ICH) treated in the intensive care unit (ICU). Adult patients treated for ICH in Finnish ICUs in 2003-2012 were included in the study. Patients were divided into high (>150mmHg), intermediate (97.5-150mmHg), and low (<97.5mmHg) PaO2 groups according to the lowest measured PaO2/FiO2-ratio during the first 24 hours after ICU admission. In univariate analysis, patients in the high PaO2 group had a significantly increased risk of six-month death compared with the low group (OR 1.82; 95%CI,1.36–2.42;p<0.001), but this statistically significant relation was lost after controlling for case mix in multivariate analysis (OR 1.10; 95%CI,0.76–1.60;p=0.598). No significant relation between PaO2 levels and long-term mortality was found. The clinical role of hyperoxemia in ICU-treated ICH patients remains controversial and warrants further studies.
  • Frantzén, Aron; Suominen, Eetu; Saarinen, Antti; Ponkilainen, Ville; Syvänen, Johanna; Helenius, Linda; Ahonen, Matti; Helenius, Ilkka (2024)
    Summary of Background Data. Lenke classification is used to define the curve type in adolescent idiopathic scoliosis (AIS). The association of Lenke classification and long-term postoperative health-related quality of life (HRQoL) remains unclear. Objective. The purpose of this study was to assess the association between Lenke classification and HRQoL in patients who underwent spinal fusion for AIS. Materials and Methods. In all, 146 consecutive patients (mean age 15.1 yr) operated for AIS between 2007 and 2019 with a minimum 2-year follow-up were included. Fifty-three (36%) patients reached the 10-year follow-up. Their HRQoL was assessed with the SRS-24 questionnaire preoperatively, at six months, two years, and 10 years after surgery. Results. The preoperative major curve was the largest in Lenke 3 (mean 63°) and 4 (mean 62°) groups and the lowest in Lenke 5 groups (mean 48°, P<0.05). These curves were corrected to a mean of 15° with no differences between groups. We found no evidence of differences between the preoperative HRQoL scores between the Lenke groups. The self-image domain of SRS-24 was lower in patients with isolated major thoracolumbar scoliosis (Lenke 5) when compared with double-thoracic (Lenke 2) group at the two-year follow-up (mean [95% CI] 3.6 [3.3–3.9] vs. 4.3 [4.1–4.6]). The postoperative satisfaction domain was lower in Lenke 5 group when compared with main thoracic (Lenke 1) group (mean [95% CI] 3.8 [3.5–4.0] vs. 4.3 [4.2–4.5]) and Lenke 2 group (mean 4.4, 95% CI 4.2–4.6) at the two-year follow-up. The mean total score of SRS-24 at the 10-year follow-up was highest in Lenke 1 group (mean 4.06, 95% CI 3.79–4.33) and lowest in Lenke 6 group (mean 2.92, 95% CI 2.22–3.61). Conclusions. Lenke classification and especially its curve type (major thoracic vs. major thoracolumbar scoliosis) was associated with long-term health-related quality of life after instrumented spinal fusion for AIS.
  • Saarinen, Ilona (2012)
    The aim of this retrospective case-control study was to investigate association between post-term pregnancy and ABO blood groups and Rhesus factor. The original data was derived from the Helsinki University Central Hospital over a 4-year period (n=58,036 deliveries). The data on ABO blood groups and Rhesus factors were collected from Weblab-database and combined with the original data. There were 378 cases (post-term) and 8,626 controls (gestational age 37+0 – 41+6) after data linkage. Statistical comparisons were performed using Chi-Square and Mann-Whitney U-tests. The association between blood groups and the length of the pregnancy was analyzed by binary unconditional logistic regression. The AB blood group, and especially AB+ blood group, was associated with 1.5- and 1.6-fold higher risk of post term pregnancy, respectively. The Rhesus factor was not associated with higher or lower risk. Thus, gravidas without anti-A, anti-B and anti-D antibodies seem to have the highest risk for postterm pregnancy.
  • Jalasto, Juuso (2020)
    Työperäinen altistuminen voi pahentaa jo olemassa olevan astman oireita tai aiheuttaa uutta työperäistä astmaa, ja sillä on osoitettu olevan myös merkitystä keuhkoahtaumataudin (COPD) synnyssä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella voivatko eroavaisuudet ammattiluokituksissa, työperäisessä altistumisessa ja tupakoinnissa vaikuttaa astman, COPD:n, hengitystieoireiden ja ilmateiden eosinofiilisen tulehduksen esiintyvyyteen. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös kuinka eri ammattiluokittelut soveltuvat epidemiologiseen tutkimukseen. Kolmen Itämeren alueen valtion (Suomi, Viro ja Ruotsi) yhteistyönä toteutettiin vuosituhannen vaihteessa monikeskustutkimus, jossa tutkittaville tehtiin jokaisessa keskuksessa yhteneväinen lomakehaastattelu, spirometria sekä uloshengitysilman typpioksidimittaus (FENO). Tätä kolmesta maasta kerättyä aineistoa käytettiin nykyiseen tutkimukseen, jossa sitä tarkasteltiin kolmen eri ammattiluokittelun avulla. Lisäksi arvioitiin työperäistä altistumista altistematriisin (JEM) avulla. Iän, sukupuolen ja tupakoinnin mukaan säädetyssä monimuuttuja-analyysissa havaittiin tilastollisesti merkittävä riski kahdessa eri ammattiluokittelussa, jotka liittyivät ei-manuaaliseen työhön ja terveydenhoito- ja sosiaalialan töihin. Näissä ryhmissä oli myös korkea hengitystieoireiden esiintyvyys. Merkittävä COPD:n riski tuli ilmi kaikissa kolmessa luokitusjärjestelmässä manuaalisten töiden osalta ja työperäinen altistus aiheutti myös merkittävän COPD:n riskin sekä COPD:n liittyvien hengitystieoireiden riskin monimuuttuja-analyysissä. Uloshengitysilman typpioksidimittaustulokset erosivat esiintyvyyksiltään ammattiryhmissä mutta monimuuttuja-analyysissä ei havaittu merkittäviä riskejä kohonneen FENO:n suhteen. Eri ammattiluokituksilla oli erilainen kyky löytää tauteja, oireita ja työperäistä altistumista, ja tutkimuksen hyöty on auttaa sopivien työkalujen käyttämisessä tulevissa epidemiologissa tutkimuksissa, jotka tarkastelevat myös sosioekonomista näkökulmaa.
  • Marttinen, Maiju (2016)
    BACKGROUND: Chloride-rich fluids have been found to associate with an increased risk for acute kidney injury (AKI) among intensive care unit (ICU) patients. Studies evaluating the association of plasma chloride (Cl) with the development of AKI are few. We hypothesized that higher plasma Cl is associated with an increased risk for the development of AKI. METHODS: In this sub-study of the prospective FINNAKI study, we analyzed Cl values measured during ICU stay in two ICUs at a tertiary center including 445 patients. We calculated time-weighted mean values within the first 24h in ICU for plasma Cl (ClTWM 24). We analyzed the association of ClTWM 24 primarily with the development of AKI, and secondarily with 90-day mortality. RESULTS: Based on the first measured Cl value, 350 of 445 patients [78.7 (95 CI, 74.8-82.5)] had hyperchloremia (PCl >106 mmol/L) and 48 [10.8 (95 CI, 7.9-13.7)] severe hyperchloremia (P-Cl > 114 mmol/L). Altogether 217 of 445 [48.8% (95% CI 44.2-53.4%)] patients developed AKI. Of these 217, AKI was diagnosed in 62 (28.6%) after 24h from ICU admission and were included in the analysis regarding development of AKI. ClTWM 24 was associated with an increased risk for the development of AKI (OR1.099; 1.003-1.205) after multivariable adjustments. According to ClTWM 24, no difference in 90-day mortality between severely hyperchloremic patients and others existed. CONCLUSIONS: More than three of four critically ill patients had hyperchloremia and one of ten had its severe form. Higher time-weighted mean chloride was independently associated with an increased risk for AKI.
  • Hirvonen, Katariina; Korhonen, Tellervo; Salomaa, Veikko; Männistö, Satu; Kaprio, Jaakko (2017)
    DBH-geeni koodaa dopamiinia hajottavaa entsyymiä, joka on liitetty palkkiojärjestelmään vaikuttamisen kautta erilaisiin riippuvuuksiin. DBH:n variaatioiden on todistettu liittyvän tupakointikäytänteisiin ja –tapoihin monessa tutkimuksessa. Viimeisimpänä rs3025343 liitettiin tupakoinnin lopettamiseen suuressa GWAS meta-analyysissa. Tutkimuksemme tavoitteena olikin replikoida kyseinen löydös suuressa väestötutkimusnäytteessämme. Lisäksi halusimme tutkia, vaikuttaisiko rs3025343 jonkin muun ympäristötekijän kautta vai itsenäisesti tupakoinnin lopettamiseen. Tutkimusnäytteemme on peräisin suomalaisesta väestönäytteestä, FINRISK-tutkimuksesta. Siihen lukeutuu 26,582 genotyypattua henkilöä tupakointistatuksineen. Analyysit rajasimme 11,926 yksilöön, jotka olivat joko nykyisiä tupakoitsijoita (n=6,578) tai vähintään 6kk sitten tupakoinnin lopettaneita (n=5,348). Henkilöistä oli saatavilla myös kattavasti muita tietoja mukaan lukien sosioekonominen status, terveyteen liittyviä tapoja ja terveydentila, joita käytimme analyyseissä hyväksi. Yhteys rs3025343 ja tupakoinnin lopettamisen välillä (OR=1.12, p=0.094, 95%CI=0.98-1.30) osoittautui tutkimuksessamme identtiseksi GWAS-tutkimuksen kanssa (OR=1.12, 95%CI=1.08-1.18). Mikään testatuista fenotyypeistämme ei vaikuttanut tuohon yhteyteen merkitsevästi. Siviilisääty, koulutustaso, masennus, alkoholin käyttö, itseraportoitu terveys sekä COPD assosioituivat fenotyyppitekijöistä tupakoinnin lopettamiseen, mutta mikään edellämainituista assosiaatioista ei riippunut tutkimastamme genotyypistä. Vaikka tutkimustuloksemme ei ole tilastollisesti merkitsevä, efektikoko viittaa vahvasti siihen, että tutkimallamme polymorfismilla on jonkinasteinen yhteys tupakoinnin lopettamiseen. Merkitevyyden esiinsaamiseksi riittävällä voimalla (80%) otoskoon tulisi olla niinkin suuri kuin 36,092 tapausta ja 29,343 kontrollia, koska harvinaisemman alleelin kantajia on suhteellisen vähän (7,1%). DBH-geenin variaatiot ovat osoittautuneet monessa tutkimuksessa olevan yhteydessä nikotiiniriippuvuuteen tai tupakoinnin lopettamiseen. Jos näitä yhteyksiä saadaan tutkittua lisää, on mahdollista että tietoja voitaisiin käyttää hyväksi tulevaisuudessa esim. yksilöllisesti räätälöidyssä tupakoinnin lopettamisen hoidossa.
  • Kujanpää, Riina (2023)
    Objectives: Associations between family socioeconomic status and child and adolescent mental health have garnered increasing research interest in the last few decades. Parental mental health has also been shown to affect these associations. The aim of this study was to investigate whether changes in household income are associated with changes in adolescent mental health, and whether parental psychological distress affects these possible associations. Methods: The sample of this study was derived from the UK Household Longitudinal Study, and consisted of 9233 British adolescents aged 10 to 15 years and their biological mothers, stepmothers, or adopted mothers. The data of this study was gathered in four separate study waves. Adolescent mental health was measured with the self-completed Strengths and Difficulties Questionnaire total difficulties score. Parental psychological distress was measured with the 12-item version of the General Health Questionnaire. Household income was equivalised to account for family size and composition. The data was analysed using fixed effects and random effects panel models. Adolescent sex, adolescent age, and parent age were included in the models as potential confounding variables. Results and conclusions: Greater household income was associated with less self-reported mental health symptoms in adolescents, but changes in household income were not associated with changes in adolescent mental health. Increases in parental psychological distress were associated with increases in adolescent mental health symptoms. The sex of the adolescent was not associated with adolescent mental health, while results regarding adolescent and parent age were mixed. The findings of this study suggest that there is an association between household income and adolescent mental health, but this association may not be causal in nature. The results also corroborate the status of parental mental health as an important determinant of adolescent mental health.