Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Karjalainen, Vilma (2020)
    Lichen planus eli punajäkälä on krooninen tulehduksellinen iho- ja limakalvotauti, johon ei ole parantavaa hoitoa. Suun lichen planus kuuluu mahdollisesti suusyöpävaaraa lisääviin leesioihin. Punajäkälän kaltainen limakalvoleesio, likenoidi muutos, muistuttaa suun lichen planusta kliinisesti ja histologisesti. Suun limakalvoilla havaittavat muutokset ovat yleisiä. Lichen planuksen etiologia on tuntematon, sitä vastoin likenoidi muutos yhdistetään usein paikallisiin reaktiivisiin tiloihin, kuten amalgaamiallergiaan tai lääkeainereaktioihin. Tiedetään kuitenkin, että lichen planuksen puhkeaminen liittyy kaskadiin tapahtumia, jotka johtavat T-soluvälitteisen immuniteetin aktivaatioon ja CD8+-T -solut saavat aikaan epiteelisolujen apoptoosin. Tämä johtaa lopulta kudosnekroosiin. Oireiden vaikeusaste ja kesto määrittävät suun lichen planuksen ja likenoidi leesion hoidon. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kirjallisuuden avulla suun lichen planuksen kehittymiseen vaikuttavista tekijöistä. Kirjallisuuskatsaus esittelee suun lichen planuksen taudinkuvaa, hoitomenetelmiä sekä lichenin etiologiaa ja patogeneesiä. Lisäksi tavoitteena oli kartoittaa kahdenkymmenenkahden suun lichen planusta tai likenoidia muutosta sairastavan potilaan taudinkuvan kehittymistä viiden vuoden seurantajaksolla kirjallisuuskatsauksessa identifoitujen taudinkuvaan vaikuttavien tekijöiden valossa. Suun lichen planusta tai likenoidia muutosta sairastaneista potilaista yhdellä havaittiin remissio seuranta jakson päätyttyä, suurimmalla osalla limakalvo leesioiden tilanne pysyi samana tai oirekuva lievittyi ja kahdella limakalvo muutos eteni levyepiteelikarsinoomaksi. Malingnisoitumisriskin vuoksi suun lichen planusta ja likenoidia muutosta sairastavien potilaiden seuranta on tärkeää. (189)
  • Janhunen, Mia (2020)
    Sosioekonomiset erot aikuisten suunterveydessä ovat suuria ja suun omahoito on puutteellisinta matalasti koulutetun väestönosan keskuudessa. Tavoitteena oli tehdä kirjallisuuskatsaus sosioekonomisen aseman, suun terveyden ja yleisterveyden välisistä vuorovaikutussuhteista, niiden seurauksena muodostuvista terveyseroista ja poliittisista keinoista terveyserojen kaventamiseksi. Lisäksi tavoitteena oli kartoittaa suun terveydenhuollon työntekijöiden kokemuksia palvelusetelijärjestelmän toimivuudesta Helsingissä sekä perehtyä aiemmin tehtyyn tutkimukseen siitä, miten sosioekonominen asema vaikuttaa palvelusetelin käyttöön. Tätä tutkielmaa varten toteutettiin henkilöstöhaastattelut pienelle joukolle Helsingin kaupungin suun terveydenhuollossa työskenteleviä palveluseteleitä myöntäviä hammaslääkäreitä (n = 2) ja suuhygienistejä (n = 3) sekä analysoitiin haastatteluaineistoa. Kirjallisuuskatsausta varten etsittiin artikkeleita ja kirjallisuutta aihepiiriin liittyen PubMedistä, Helsingin kaupungin tietokeskuksen julkaisuista sekä Kustannus Oy Duodecimin oppaista ja verkkopalveluista. Haastatteluista kävi ilmi, että suun terveydenhuollon työntekijät kokevat palvelusetelijärjestelmän käytettävyyden henkilöstön kannalta hyväksi mutta pitävät järjestelmää haastavana potilaalle. Hoidonsaannin arvioidaan nopeutuvan, mutta sopivan palveluntarjoajan löytämisen sekä hintavertailun uskotaan olevan haastavaa varsinkin ikääntyneille. Haastateltu joukko oli suppea ja siksi tulokset eivät ole yleistettävissä. Aineistoa voi hyödyntää laajemmalle joukolle lähetettävän kyselytutkimuksen muodostamiseksi. Kirjallisuuskatsauksessa havaittiin, että heikompi sosioekonominen asema on yhteydessä sekä heikompaan suun terveyteen että yleisterveyteen. Suusairaudet heikentävät useiden systeemisten sairauksien hoitotasapainoa, minkä lisäksi useat systeemiset sairaudet sekä ni iden lääkitykset vaarantavat suun terveyden mm. syljeneritystä ja omahoidon tasoa heikentämällä. Terveyseroja voidaan kaventaa suoraan panostamalla paljon palveluja tarvitsevien sujuviin hoitoketjuihin ja terveyspalvelujen saatavuuteen erityisesti alueilla, joissa esiintyy paljon osattomuutta. Lisäksi terveyseroja voidaan kaventaa välillisesti puuttumalla tulo- ja varallisuuseroihin, köyhyyteen sekä huonoihin työoloihin.
  • Salo, Saila (2011)
    Tämän kyselytutkimuksen yleistavoitteena oli selvittää, miten suun terveyden edistäminen käytännössä toteutuu neuvoloissa. Lisäksi selvitettiin neuvoloissa työskentelevien terveydenhoitajien asenteita ja tietoja suun terveyden edistämisestä, sekä miten Kansanterveyslaki ja Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 380/2009 toteutuu suun terveyden osalta neuvoloissa. Metodisessa tarkastelussa käytettiin sekä laadullista että määrällistä tutkimusotetta. Aineistoa analysoitiin tilastollisesti ristiintaulukoimalla tilasto-ohjelma SPSS:n avulla. Muuttujina olivat suun terveyteen liittyvä koulutus ja yhteistyö sekä valmistumisvuosi. Tulokset osoittivat, että kaikki vastaajat pitivät suun terveyden edistämistä tärkeänä. Suurimman osan mielestä suun terveyden edistäminen kuuluu neuvolatyöhön. He valistivat mielellään suun terveyden tärkeydestä. Vain kaksi viidestä vastaajasta koki tietävänsä lasten suun terveyden edistämisestä riittävästi kyetäkseen luontevasti informoimaan asiakkaitaan. Yli 80% haluaisi saada enemmän tietoa ja materiaalia sekä koulutusta suun terveyden edistämisestä. Ainoastaan joka viides vastaaja raportoi katsovansa lapsen suuhun "aina" tai "useimmiten" lapsen ollessa 1–1,5-vuotias, kuten asetus 380/2009 määrää. Terveydenhoitajien suun terveyteen liittyvien valmiuksien parantaminen edellyttää laajempaa yhteistyötä suuhygienistien ja hammaslääkärien kanssa sekä erityisesti lisäkoulutusta.
  • Honkanen, Julia (2023)
    Terveydenhuollossa tapahtuvan työpaikkaväkivallan on viime vuosina koettu olevan kasvussa. Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutetun tutkimuksen tavoitteena oli selvittää suun terveydenhuollon henkilöstöön kohdistuvaa työpaikkaväkivaltaa, sen yleisyyttä, riskitekijöitä ja eri muotoja. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös väkivallan vaikutuksia suun terveydenhuollon työntekijöihin ja eri keinoja estää väkivaltaisten tilanteiden synty. Kirjallisuuskatsauksen aineisto haettiin Medline-tietokannasta PubMed- ja Ovidkäyttöliittymien kautta. Aineistoon otettiin mukaan suun terveydenhuollon työntekijöitä ja opiskelijoita koskevat, henkistä, fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa, käsittelevät artikkelit. Tekijöitä, joiden koettiin altistavan työntekijää väkivallalle, olivat naissukupuoli, ammatillinen kokemattomuus ja nuori ikä. Työpaikkaväkivaltaa ilmeni potilailta työntekijöille ja myös työntekijöiden välillä. Eniten suun terveydenhuollossa kohdattiin henkistä ja seksuaalista väkivaltaa. Väkivaltaisiin tilanteisiin johtaneita tekijöitä olivat potilaan päihtyneisyys, pitkät odotusajat ja tyytymättömyys hoidon kulkuun. Etenkin suun terveydenhuollon ammatteihin opiskelevilla odotus- ja hoitoajat ovat pitempiä kuin alalle valmistuneilla työntekijöillä, mikä altistaa opiskelijat väkivallalle. Työpaikkaväkivallalla oli laajat seuraukset suun terveydenhuollon työntekijöiden ja opiskelijoiden hyvinvointiin. Väkivallan kohtaaminen johti stressiin, masentuneisuuteen ja työmotivaation laskuun. Väkivaltaisista tilanteista jätettiin usein raportoimatta, koska koettiin, että potilaiden kohdistama aggressio kuului osaksi työtä. Suun terveydenhuollon työntekijöille ja opiskelijoille tarjottua koulutusta ja keinoja väkivaltaisten tilanteiden kohtaamiseen oli vähän.
  • Rehula, Matilda (2020)
    Terveydenhuoltolain perusteella kunnan tai kuntayhtymän on järjestettävä suun perusterveydenhuollon päivystys. Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä puolestaan määrittelee, että suun terveydenhuollon päivystys tulee olla saatavilla laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaaloissa lukuun ottamatta yöpäivystystä. Sairaaloissa, joissa on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys suunterveydenhuollon päivystystä ei tarvitse järjestää. Suomessa on 20 ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaa, josta 5 on yliopistollisia keskussairaalaa, 7 laajan päivystyksen sairaalaa ja 8 sairaalaa, joissa on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyspiste. Erityisvastuualueen yliopistollisen sairaanhoitopiirin vastuulla on suun terveydenhuollon yöpäivystys. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin erikoisvastuualueen (HUS ERVA) suun terveydenhuollon yöpäivystyksestä vastaavat HUS:in Suu- ja leukakirurgian yksikön erikoislääkärit, erikoistuvat lääkärit ja hammaslääkärit. Yöpäivystys on HUS/ Töölön sairaalassa, jossa toimii erikoissairaanhoidon suu- ja leukakirurgian ympärivuorokautinen päivystys. Suun terveydenhuollon yöpäivystyksestä on varsin vähän tutkimuksia. Tämä tutkimus on tehty vuonna 2017 HUS ERVA suunterveydenhuollon yöpäivystyksessä käynneistä potilaista. Tiedot ovat kerätty HUS potilastietojärjestelmästä (309 potilasta). Potilastiedoista on kerätty potilaiden ikä, kotikunta, potilaan ilmoittama tulosyy, päädiagnoosin koodi, toimenpide sekä todennäköinen syy toimenpiteelle. Tiedot ovat kerätty Excel-taulukkoon. Tutkimuksesta ilmenee, että suurin syy potilaiden hakeutumiseen päivystykseen yöllä on kipu. Eniten käytetyt diagnoosit ovat määrittämätön pulpiitti, karies, pitkäaikainen periapikaalinen parodontiitti, tarkemmin määrittelemätön hammassärky, sekä muu pulpiitti. Yleisin toimenpide suun terveydenhuollon yöpäivystyksessä potilaille on puudutus. Suurin ikäryhmä on 15-44 vuotiaiden ikäryhmä. Kun vertaa suunterveydenhuollon yöpäivystyksessä käyneiden potilaiden ja HUS alueella asuvien ihmisten ikäjakaumaa huomaa, että yöpäivystyksessä on käynyt myös suhteellisesti eniten 15-44 vuotiaita potilaita. Erityisinstrumentteja ja tarkkuutta vaativia toimenpiteitä ei ole järkevää tehdä yöaikaan, joten puudutus on hyvä vaihtoehto sairaustiloissa, jotka eivät ole henkeä uhkaavia. Sen avulla potilas pärjää aamuun asti, jolloin hän hakeutuu hammaslääkäripäivystykseen jatkohoitoon. Yöpäivystyksessä voidaan siis hetkellisesti lievittää potilaan kipua. Voidaan kuitenkin kyseenalaistaa, onko tällainen toiminta kustannustehokasta tai edes potilaan kannalta aina järkevää vaan voitaisiinko hammaslääkäripäivystystä sekä elektiivistä toimintaa kehittämällä löytää paremmin potilaita palveleva ratkaisu. Mahdollinen vaihtoehto olisi sujuvampi hoitopolku, esimerkiksi siten, että potilaille saisi varattua ajan jatkohoitoa varten helposti ja sujuvasti jopa heti yöllä.
  • Rantanen, Iida (2022)
    Suun sairaudet ovat maailmanlaajuisesti merkittävä kansanterveysongelma. Suurin osa sairauksista olisi ehkäistävissä, mutta eriarvoisuus niin sosiaalisesti kuin taloudellisestikin rajoittaa ennaltaehkäisyn toteutumista ja hoitoon pääsyä maailmalla, erityisesti matalan ja keskitulotason maissa. Tässä kirjallisuuskatsauksessa selvitetään Kiinan kansantasavallan suunterveydenhuollon tilannetta ja suusairauksien ehkäisyä muuttuvassa Kiinan yhteiskunnassa. Aineiston hakemisessa on käytetty PubMed-tietokantoja sekä englannin- ja kiinankielisiä hammaslääketieteellisten järjestöjen internetsivuja. Kiinassa on tehty neljä kansallista suunterveyttä kartoittavaa tutkimusta vuosina 1983, 1995, 2005 ja 2015. Nämä ovat lisänneet huomiota ja poliittisia toimia suusairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Kiinassa on tehty useita kampanjoita suunterveyden edistämiseksi niin kansallisella kuin paikallisellakin tasolla. Hammashoidon resurssit ovat vielä riittämättömät ja jakautuvat epätasa-arvoisesti kaupunki- ja maaseutualueiden välillä. Kiinan kehityksessään kohtaamat terveydenhuollon haasteet ja kiinalaisten suunterveydentilanteen ymmärtäminen voi auttaa meitä ymmärtämään suun sairauksia ja terveyttä maailmanlaajuisesti ja kehittämään ratkaisuja ja toimia sairauksien ehkäisyksi.
  • Kotamäki, Lari (2020)
    Suun terveys on tärkeä osa ihmisen kokonaisterveyttä ja hyvinvointia. Erityisesti iensairaudet ja karies ovat merkittäviä ja yleisiä suun sairauksia, joilla voi olla mittavia vaikutuksia terveyteen, mutta joiden diagnostiikka ja hoito ovat perinteisesti olleet hammaslääkäreiden vastuulla. Ulkomaalaisissa tutkimuksissa on havaittu, että lääkärit voisivat olla nykyistä merkittävämmässä asemassa suun sairauksien diagnostiikassa ja hoitoketjuissa mutta osaamisen ja tiedon puute ovat tälle esteenä. Tämä tutkimus selvitti millä tavoin suun terveys huomioidaan suomalaisessa lääkärikoulutuksessa ja miten lääkäreitä valmistetaan hoitamaan ja ennaltaehkäisemään potilaiden suun alueen vaivoja. Tutkimuksessa selvitettiin, miten suun terveys mainitaan suomen viiden eri lääketieteellisen tiedekunnan lääketieteen lisensiaatin koulutusohjelmien opinto-oppaissa ja tiedekunnille lähetetyn internet-pohjaisen kyselyn kautta selvitettiin eri koulutusohjelmien suun terveyden opetusmääriä, opetusmuotoja ja ajankohtaa sekä opetuksen laatua. Suun terveys mainittiin vähintään kerran neljän eri tiedekunnan opinto-oppaassa korva-, nenä- ja kurkkutautien yhteydessä mutta maininnat olivat yleisesti vähäisiä. Neljä tiedekuntaa vastasi lähetettyyn kyselyyn. Vastauksien perusteella suun terveyden opetus painottuu pääsääntöisesti prekliiniseen vaiheeseen ja toteutuu pääosin luento- sekä pienryhmäopetusmuodossa. Potilasopetusta ei suun terveyteen liittyvistä vaivoista järjestetä. Suun tutkimisen, normaalianatomian ja suun syöpäsairauksien opetus koettiin tiedekunnissa keskimäärin hyväksi. Huonommin opetetuiksi aiheiksi koettiin suun sairauksien preventio ja suun sairauksien yhteys muuhun sairastavuuteen ja näiden aiheiden opetuksen lisääminen koettiin tiedekunnissa tärkeäksi. Tutkimus alleviivaa tarvetta suun terveyden opetuksen lisäämiselle sekä koulutusohjelmille yhteisen suun terveyden ydinaineksen kehittämiselle.
  • Hakasalo, Sara (2016)
    Tutkielman tavoitteena oli kartoittaa 85 vuotta täyttäneiden helsinkiläisten suunterveyspalvelujen käyttöä vuosina 2007-2012, sillä väestön ikärakenteen muutos aiheuttaa kasvavan määrän yhä vanhempia hoidettavia terveyskeskuspotilaita. Rajallisten suun terveydenhuollon resurssien kohdentamiseksi ja palvelujen suunnittelemiseksi on tärkeää kerätä tietoa palvelujen käytön nykytilanteesta. Erityishuomiota haluttiin kiinnittää ikäihmisten proteettisiin käynteihin ja näiden jakautumiseen sekä parodontologisiin käynteihin, sillä nämä muodostavat tärkeän osa-alueen vanhusten hammashoidosta. Hypoteesinä esitettiin proteettisten korjaustoimenpiteiden muodostavan suurimman osan kaikista proteettisista toimenpiteistä. Lisäksi parodontologisen hoidon osalta hypoteesinä oli hoidon jakautuminen tasaisesti suuhygienistin ja hammaslääkärin kesken. Tutkielman aineisto kerättiin Effica-potilastietojärjestelmästä ja saatiin käyttöön Helsingin kaupungilta. Tuloksia analysoitiin Excelin tilastointimenetelmillä, ja vertailuun käytettiin eurooppalaisia tutkimuksia aihepiiristä. Tutkielmassa havaittiin tarve kehittää informointia säännöllisten hammaslääkärikäyntien tärkeydestä, sillä käyntimäärä ei kasvanut, vaikka potilasmäärä lisääntyi. Vuonna 2012 hammaslääkärissä/suuhygienistillä käyneiden määrä jäi alle viidennekseen, mikä on huomattavasti vähemmän kuin aiemmissa julkisen sektorin vanhusväestöä analysoineissa tutkimuksissa. Lisäksi todettiin proteesin korjauksien muodostavan suurimman osan proteettisista käynneistä, ja kiinteän protetiikan olevan selkeä minoriteetti.
  • Hyvärinen, Nea (2024)
    Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää helsinkiläisten alle kouluikäisten lasten riskitekijöitä yleisanestesiahammashoitoon päätymiselle. Tutkimusaineisto koostuu vuonna 2018 Helsingin kaupungin yleisanestesiahammashoidon potilaina olleista alle kouluikäisistä lapsista. Potilasjoukosta (n=215) valittiin satunnaisesti 73 lasta, joiden osalta tietoja kerättiin Helsingin kaupungin potilastietojärjestelmistä. Kerättäviä tietoja olivat osallistuminen ikävuositarkastuksiin ja päivystyskäyntien määrä ennen yleisanestesiahammashoitoa, sekä lapsen ikä, paino ja pituus yleisanestesiahammashoitokäynnillä. Kerättiin myös tiedot lapsen ruokailutottumuksista ja omahoidosta, sekä lapsen äidinkielestä ja asuinpaikasta suurpiirin mukaan. Yleisanestesiahammashoitokäynniltä kerättiin tiedot hoidon laajuudesta, sekä yleisanestesiahammashoitokäyntiin liittyvä päädiagnoosikoodi. Aineisto analysoitiin SPSS-ohjelmistolla. Tämän tutkimuksen lapsipotilaista 51,4 % oli osallistunut ikävuositarkastuksiin valtioneuvoston asetuksen mukaisesti. 51,5 % tutkimuksen potilaista harjasi hampaat kahdesti päivässä. Potilaista (n=39) 38,5 %:lla oli merkintä siitä, että potilas harjaa hampaat itsenäisesti. Omahoitotottumuksissa tai juoma- ja ruokailutottumuksissa ei ollut suurta eroa ikävuositarkastuksiin osallistuneiden ja osallistumattomien potilaiden välillä. 63,4 % potilaista oli maahanmuuttajataustaisia. Suomen- ja ruotsinkielisille potilaille oli toimenpidettä yritetty ennen yleisanestesiahammashoitoa tehdä sedaatiossa useammin kuin muunkielisille potilaille (p=0,045). Tämän tutkimuksen tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että ikävuositarkastuksiin osallistumisella ei ollut merkitystä lapsipotilaiden omahoito- tai ravintotottumuksiin. Tulos viittaa siihen, että nykyisillä suun terveystarkastuskäynneillä ei aina riittävän ajoissa ja tehokkaasti kyetä tunnistamaan korkean kariesriskin lapsipotilaita, tai saada kariesta riittävän ajoissa hallintaan lapsipotilailla, joilla on suurentunut riski joutua yleisanestesiahammashoidon potilaiksi. Tavoitteena pitäisi olla, että kaikki lapset saadaan osallistumaan suun terveystarkastuksiin ja näillä käynneillä tulisi tunnistaa potilaat, joilla on riski sairastua suusairauksiin. Erityisesti maahanmuuttajataustaisten lasten kohdalla huolellinen omahoito- ja ravinto-ohjaus sekä näiden tottumusten seuranta on tarpeellista reikiintymisriskin vähentämiseksi.
  • Halttunen, Laura (2019)
    Suuontelon limakalvoilla tavattavat erilaiset hyvänlaatuiset kyhmyt muodostavat laajan ja monimuotoisen joukon. Limakalvojen kyhmyt voivat olla lähtöisin esimerkiksi epiteelikudoksesta, sidekudoksesta, hermokudoksesta, lihaskudoksesta tai rasvakudoksesta. Kyhmyjen taustalla olevissa etiologisissa tekijöissä on runsaasti eroja. Etiologisia tekijöitä voivat olla muun muassa krooninen ärsytys, alueelle kohdistunut trauma, HPV-infektio tai paikalliset ärsytystekijät, kuten hammaskivi. Myös systeemiset sairaudet, hormonaaliset muutokset sekä geneettiset tekijät voivat aiheuttaa hyvänlaatuisen kyhmyn synnyn suun limakalvolle. Monet suuontelon kyhmyistä muistuttavat kliiniseltä näkymältään toisiaan, vaikka etiologiassa ja patogeneesissä olisikin eroja. Oikeaan diagnoosiin päätyminen pelkästään muutoksen kliinisen näkymän perusteella ei yleensä olekaan mahdollista. Biopsian otto muutoksesta ja näytteen mikroskooppinen tarkastelu ovat usein välttämättömiä diagnoosin varmistamiseksi. Hammaslääkärin on tärkeää havaita erilaiset muutokset suuontelossa tutkimalla potilaan limakalvot huolellisesti hoitojakson alussa ja tutkimuskäynneillä. Oikeaan diagnoosiin vaaditaan limakalvojen tutkimisen lisäksi huolellinen anamneesi. Tämä syventävä tutkielma on kirjallisuuskatsaus suuontelon limakalvojen hyvänlaatuisista kyhmyistä. Tutkielmassa perehdytään hyvänlaatuisiin epiteelikudoksen papillaarisiin ja verrukoottisiin muutoksiin, sidekudoksen muutoksiin sekä sylkirauhasperäisiin muutoksiin. Kyhmyt on jaoteltu näiden yläluokkien sisällä pääasiassa reaktiivisiin muutoksiin, idiopaattisiin muutoksiin sekä neoplasmoihin. Jokaisen käsiteltävän muutoksen osalta on pyritty tutustumaan sen etiologiaan, esiintymiseen, sijaintiin suuontelossa, kliiniseen näkymään, histologisiin ominaisuuksiin ja lopulta erotusdiagnostiikkaan sekä hoitoon. Kirjallisuuskatsauksen aineistona on käytetty alan kirjallisuutta sekä PubMed-haun artikkeleita. (188 sanaa)
  • Käppi, Outi (2014)
    Lymfoomat ovat heterogeeninen joukko imukudoksen maligniteetteja. Ne voivat esiintyä imusolmukkeissa ja niiden ulkopuolella. Lymfoomat oireilevat suussa joko erillisenä leesiona tai levinneen taudin manifestaationa. Lymfoomien määrä saattaa tulevina vuosina lisääntyä väestön vanhetessa. Kirjallisuuskatsauksessa perehdyttiin niihin lymfoomatyyppeihin, joiden on raportoitu esiintyvän suun limakalvoilla, sylkirauhasissa tai leukaluissa. Tutkimuksessa tarkasteltiin vuosina 2002–2011 raportoituja suuontelon lymfoomatapauksia suomalaisessa potilaskohortissa. Kerätyistä tiedoista analysoitiin eri muuttujien väliset korrelaatiot, esiintymispaikkojen yleisyys sekä ikä- ja sukupuolijakaumat laskemalla P-arvot, prosentuaaliset osuudet sekä keski- ja mediaani-iät. Tuloksia verrattiin kirjallisuuskatsauksessa esiintyviin tuloksiin. Yleisimmin suuontelossa esiintyvät diffuusi suurisoluinen B-solulymfooma, follikulaarinen lymfooma ja ekstranodaalinen marginaalivyöhykkeen B-solulymfooma (MALT-lymfooma). Tutkimus tuo esiin imusolmukkeiden ulkopuolisen follikulaarisen lymfooman suuremman esiintyvyyden suuontelossa suomalaisilla potilailla kuin muissa vastaavissa ulkomaalaisissa tutkimuksissa. Lisäksi huomattavaa on, että sylkirauhasen lymfoomat esiintyvät nuoremmilla ikäluokilla kuin limakalvojen lymfoomat. Tämän tutkimuksen tulosten mukaan diffuusi suurisoluinen B-solulymfooma on enemmän limakalvoilla ja luussa esiintyvä lymfooma, kun taas follikulaarinen lymfooma ja MALT-lymfooma esiintyvät sylkirauhasissa.
  • Salonen, Johan (2020)
    Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää altistavia yleisterveydellisiä tekijöitä suuperäisen yleisinfektion taustalla. Tutkimuksen aineistoa varten valittiin retrospektiivisesti vuosina 2012-2017 erikoissairaanhoidon suun infektiofokustutkimukseen lähetettyjä potilaita, joiden epäiltiin tai tiedettiin sairastaneen suuperäinen yleisinfektio. Edellä mainituilla kriteereillä potilaita löytyi yhteensä 133. Jokaisen tutkimukseen valikoituneen potilaan yleisterveydellinen tilanne ja yleisinfektion hoitoon liittyvät tiedot kartoitettiin erikoissairaanhoidon tietojärjestelmään tallennettujen potilaskertomusten perusteella kuten ne suun infektiofokustutkimushetkellä olivat. Aineiston potilaat jaettiin edelleen kahteen ryhmään veriviljelytulosten perusteella – todennäköisiin suuperäisiin tapauksiin (Ryhmä B) ja muihin tapauksiin (Ryhmä A). Näitä ryhmiä vertailtiin keskenään Pearsonin korrelaatiotestillä ja khiin neliö -testillä. Tutkimusaineiston potilaista 73,7% oli miehiä, ja ryhmässä B miesten osuus oli jopa 82,7%. Potilaiden ikä oli keskimäärin 56 vuotta. Ryhmän B potilailla oli vähemmän autoimmuunisairauksia ja suun alueen oireita kuin ryhmän A potilailla (p < 0,05), kun taas läppävikoja ryhmän B potilailla oli enemmän kuin ryhmän A potilailla (p < 0,05). Molempien ryhmien potilailla oli runsaasti poistokuntoisia hampaita – keskimäärin 2,8 hammasta poistettiin potilasta kohden. Tutkimustulosten perusteella voidaan odotetusti todeta infektiivisen endokardiitin liittyvän läheisesti suuperäisiin yleisinfektioihin. Yksiselitteisiä riskitekijöitä erityisesti suuperäiselle yleisinfektiolle ei tässä tutkimuksessa löydetty. Potilailla esiintyi kohtuullisen paljon infektioherkkyyttä lisääviä perussairauksia ja merkkejä runsaasta hoidon tarpeesta suun alueella. Näiden yhdistelmä on lisäksi aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty suuperäisiin yleisinfektioihin. Suun- ja yleisterveyden edistäminen riskipotilailla olisikin ensiarvoisen tärkeää, jotta heidän riskinsä sairastua vakaviin infektioihin pystyttäisiin minimoimaan.
  • Flinck, Tapio (2020)
    Pään ja kaulan alueen syövät ovat kuudenneksi yleisin syöpäryhmä maailmanlaajuisesti. Suun levyepiteelikarsinooma (OSCC) on yleisin suuontelossa esiintyvä syöpä. OSCC on suhteellisen heikkoennusteinen ja sen takia aikainen diagnoosi ja hoito ovat erityisen tärkeitä. Hoidot ovat potilaalle usein raskaat ja saattavat jättää pysyviä haittoja, kuten sylkirauhasten toiminnan heikkenemistä. Uusien syöpähoitojen ja diagnostiikkaa helpottavien menetelmien tutkiminen on tärkeää siitäkin näkökulmasta, että tilastojen mukaan suusyöpätapausten määrä on Suomessa ja muuallakin maailmalla jatkuvassa kasvussa. Tämän syventävän opintojen tutkielman tarkoituksena oli syventyä suusyövän kokeellisiin mallintamismenetelmiin ja menetelmien eri ominaisuuksiin. Lisäksi tarkoituksena oli tutkia mikrosirun avulla eri immuunimodulaattorien vaikutusta valkosolujen migraatioon. Aikaisemmassa mikrosirumallissa tutkimusryhmä oli osoittanut IDO-1 reseptori-inhibiittorin lisäävän T-valkosolujen vaellusta kohti HSC-3 kielisyöpäsoluja. Kokeellisessa osuudessa testattiin uuden sirumallin soveltuvuutta koettamme varten, aluksi väriaineen avulla. Testauksessa havaittiin, että uusi sirumalli ei toiminut toivotulla tavalla: väriaine ei päässyt diffundoitumaan vapaasti kammiosta toiseen. Soluilla testattaessa huomattiin, että kammiot olivat liian suuret ja että T-tappajasolut eivät saavuttaneet syöpäsoluja toisessa kammiossa. Käytettyä sirua tulee vielä muokata, jotta testi onnistuisi soluilla halutulla tavalla. Vaihtoehtoja on kaksi: kammioiden pienentäminen ja muokkaaminen siten, että syöpäsolut ovat lähempänä mikroputkia, tai solujen kasvumediumin vaihtamisen mahdollistaminen kokeen aikana.
  • Kaija, Saara (2019)
    Suusyövän ilmaantuvuus on ollut kasvussa niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin, eikä sen ennuste ole parantunut merkittävästi hoitomenetelmien kehittymisestä huolimatta. Huomattava osa suusyövistä olisi ennaltaehkäistävissä terveemmillä elämäntavoilla sekä erityisesti pahimpia riskitekijöitä tupakkaa ja alkoholia välttämällä. Yksi tärkeimmistä hoidon ennusteeseen vaikuttavista tekijöistä on taudin diagnosoiminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Diagnoosin viivästymiseen voivat vaikuttaa monet tekijät. Useissa tutkimuksissa on todettu pisimmän viiveen olevan potilaasta johtuvaa viivettä, joka syntyy oireiden alkamisen ja hoitoon hakeutumisen välillä. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää hoitoon hakeutumisen viivettä ja sen syitä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Tutkimus toteutettiin vuoden 2018 aikana haastattelututkimuksena. Haastatteluihin osallistui yhteensä 15 suusyövän primaarileikkaukseen saapunutta potilasta. Tärkeimmäksi tulokseksi tutkimuksessa nousi potilaiden saama vähäinen valistus ja neuvonta päihteiden käytöstä ja niiden vaikutuksesta suun terveyteen. Vain kahden potilaan kanssa oli keskusteltu suusyövästä ja sen riskitekijöistä ennen sairastumista, vaikka lähes kaikki kuuluivat suusyövän riskiryhmään. Viive potilaiden hoitoon hakeutumisessa ensimmäisten oireiden alettua vaihteli muutamasta vuorokaudesta useaan kuukauteen. Vain noin puolet potilaista oli saanut lähetteen suu- ja leukakirurgille heti ensimmäisestä hoitopaikastaan. Parantamisen varaa löytyy siis erityisesti ennaltaehkäisevän työn lisäksi niin potilaiden tietoisuudessa kuin terveydenhuollon ammattilaisten osaamisessa ja toimintatavoissakin. Vaikka tutkimuksen otanta on pieni, eivätkä tulokset siksi ole yleistettävissä laajemmalle, tarjoaa se suuntaa-antavaa tietoa suusyövän ennaltaehkäisyn ja hoidon aloituksen viivästymisen ongelmakohdista.
  • Pitkänen, Seri (2016)
    Suusyöpä on yleensä varsin nopeasti etenevä tauti, jolla on hoitamattomana ja myöhään diagnosoituna huono ennuste. Suusyövistä suurin osa johtuu tupakkatuotteiden ja alkoholin käytöstä, mutta suusyövällä on myös lukuisia muita riskitekijöitä. Riskiväestön elintapamuutoksilla voitaisiin vähentää kuolleisuutta sairauteen. Terveydenhoitoalan ammattilaisilla on tärkeä rooli riskitekijäinterventiossa sekä suusyöpätietoisuuden lisäämisessä. Kirjallisuuskatsauksen aiheena on suusyövän riskitekijät, joita käsitellään sekä kotimaiseen että kansainväliseen kirjallisuuteen pohjautuen. Tutkielma antaa yleiskuvan myös suusyövän epidemiologiasta, piirteistä, diagnostiikasta ja hoidosta. Aineisto kerättiin pääosin PubMed ja Ovid Medline –tietokannoista. Lisäksi tietoa haettiin oppikirjoista sekä Helsingin yliopiston Nelli-portaalin artikkelihausta. Tutkielman tavoitteena on toimia selkeänä suomenkielisenä yleisoppaana hammaslääkäreille, lääkäreille tai muille terveydenhoitoalan ammattilaisille ja suusyövästä kiinnostuneille.
  • Laakkonen, Karla (2016)
    Sydämen vajaatoiminta on yksi yleisimmistä sairastavuuden ja kuolleisuuden aiheuttajista länsimaissa. Sen esiintyvyys on suurten ikäluokkien määrän myötä nousussa. Sydämen vajaatoiminnan taustalla voi olla useita syitä. Akuutilla sydämen vajaatoiminnalla tarkoitetaan uutta, oireista sydämen vajaatoimintaa tai kroonisen vajaatoiminnan äkillistä vaikeutumista. Akuutti vajaatoiminta vaatii nopeita tutkimuksia ja hoitoratkaisuja, sillä kuolleisuus alkuvaiheessa on suuri. Päivystyssairaalahoitojaksot ovat usein pitkiä ja kansantaloudelliset kustannukset suuria. Suomessa käytetään eurooppalaisia sydämen vajaatoiminnan hoitosuosituksia. Hoidon kulmakivinä ovat lisähapen anto ja tarvittaessa hengityksen tukeminen, sekä diureetti- ja vasodilataattorihoito. Mikäli näillä ei saavuteta hoitovastetta, käytetään verenpainetta nostattavia ja inotrooppisia hoitoja, tarvittaessa koneellisia hoitoja. Tutkimusnäyttö akuutin vajaatoiminnan lääkehoidon osalta on vielä puutteellista. Tutkimuksessa selvitettiin sydämen akuutin vajaatoiminnan hoitokäytäntöjä HYKS:ssä, erityisesti lääke- ja ventilaatiohoitojen suositusten toteutumista päivystyspoliklinikoilla. Lisäksi tarkasteltiin aikaviiveitä potilaan saapumisesta hoidon toteutumiseen, sekä potilaan vitaalielintoimintojen mahdollista vaikutusta hoidon kiireellisyyteen ja hoitolinjaan. Vastaavaa tutkimusta ei entuudestaan ole Suomessa tehty. Tulokset jäivät alhaisiksi osoittaen, että parannettavaa on niin lääkehoidon kuin aikaviiveidenkin osalta.
  • Lipponen, Anttu (2020)
    Sydämen synnynnäiset rakenneviat ovat yleisin ihmisellä tavattava kehityshäiriö. Se kertoo sydämen kehityksen monivaiheisuudesta, mikä sisältää varhaisen sydänaiheen, lineaarisen sydänputken, kammioiden muotoutumisen sekä lokeroitumisen ja ulosvirtauskanavan kehityksen. Synnynnäiset sydänviat ovat eniten lasten sairaalahoitoa aiheuttava sairaus ja lisäksi johtava imeväisikäisten kuolinsyy Suomessa. Toisaalta diagnostiikan ja hoitokäytäntöjen kehittyminen ovat tuoneet entistä vakavampia vikoja hoidon piiriin. Suuri osa potilaista pystyy elämään normaalia tai lähes normaalia elämää. Noin 20-35 %:lle synnynnäisistä sydänvioista tunnetaan geneettinen syy. Loput 65-80% ovat aiheuttajan osalta tuntemattomia tai kyse on perimän ja ympäristön monitekijäisyydestä. Ympäristöolosuhteista esimerkiksi folaatin puutos, äidin yli 34 vuoden ikä ja alkuraskaudesta sairastettu vihurirokko lisäävät riskiä sikiön sydänvialle. Erityisesti äidin oma sydänvika on merkittävä riskitekijä, mutta myös äidin ensimmäisen asteen sukulaisella todettu vika lisää sikiön riskiä. Sydänvikojen seulonnalla pyritään varhaiseen diagnoosiin ja sen kautta hoitotoimien oikea-aikaisuuteen. Seulontamenetelmiä ovat sikiöultraääni, kromosomipoikkeavuuksien seulonta ja geneettiset testit. Lisäksi pulssioksimetriaseulonta sekä lastenneuvolan tarkastukset löytävät sydänvikoja. Seulontojen tulosten perusteella voidaan kohdentaa perinnöllisyysneuvontaa. Syyn löytymisellä voi myös olla iso psykologinen merkitys potilaalle ja vanhemmille. Tämä syventävien opintojen tutkielma kokoaa yhteen nykytiedon sydämen kehityksestä, synnynnäisten sydänvikojen syistä, periytymisestä sekä seulontamenetelmistä.
  • Mäkelä, Tia (2014)
    Sydämen sykkeen nousun määrää ja sen dynamiikkaa käytetään usein fyysisen kunnon mittarina. Tämä tutkielma keskittyy vähemmän huomiota saaneeseen sydämen sykkeen käyttäytymiseen rasituksen jälkeen. Tutkielma koostuu kahdesta osasta: kirjallisuuskatsauksesta ja omasta tutkimuksesta. Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli tarkastella sykkeen palautumisen mekanismeja, sykkeen palautumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä onko eri tutkimuksissa todettu sykkeen palautumiselle tavoitearvoja tai diagnostista merkitystä. Tutkielman tutkimusosuudessa tarkasteltiin Työterveyslaitoksen palomiehille tehtyjä maksimaalisen polkupyöräergometriatestin tuloksia. Mittaukset tehtiin vuosina 1996, 1999 ja 2009. Tavoitteena oli tarkastella hyväkuntoisten miesten sykkeen palautumista kuormituskokeesta sekä maksimaalista hapenottokykyä ja kehonpainoindeksiä, näiden muutoksia seurannan aikana sekä näiden yhteyttä toisiinsa. Sykkeen palautuminen välittyy autonomisen hermoston sympaattisen ja parasympaattisen vuorovaikutuksen kautta, vaikka tarkkoja mekanismeja ei vielä ole täysin ymmärretty. Yleisiä standardeja sykkeen palautumisen mittaamiseen ei ole, joten sykkeen palautumisen tavoitearvot vaihtelevat eri tutkimuksissa. Hidastunut sykkeen palautuminen vaikuttaisi olevan yhteydessä moneen autonomisen hermoston toimintaan vaikuttavaan sairauteen tai tällaisen sairauden riskitekijään tai jopa kuolleisuuden riskiin. Aikaisempien tutkimusten määrittämät sykkeen palautumisen tavoitearvot ovat kaikki pienempiä kuin tässä tutkimuksessa saatu hyväkuntoisten palomiesten sykkeen palautuminen keskimäärin. Lisäksi syke palautuu nopeammin normaali- kuin ylipainoisilla. Kehonpainoindeksin ja maksimaalisen hapenottokyvyn korrelaatio sykkeen palautumiseen saatettaisiin saada paremmin esille vasta hidastuneilla sykkeen palautumisen arvoilla. BMI:n keskiarvo kasvoi palomiehillä seurannan aikana, mutta sen kasvu ei näyttäisi tässä tutkimuksessa yksin selittävän sykkeen palautumista tai siinä ajan myötä tapahtuvia muutoksia. Palomiehilläkin maksimaalinen hapenottokyky laskee iän myötä, mutta myös sillä näyttäisi tässä tutkimuksessa olevan vähemmän merkitystä sykkeen palautumiseen tai siinä ajan myötä tapahtuviin muutoksiin. (229)
  • Mikkeli, Risto (2015)
    Hypertrofinen kardiomyopatia on maailmanlaajuisesti yleisin perinnöllinen sydänsairaus. Pienellä osajoukolla hypertrofista kardiomyopatiaa sairastavista vaarallisten komplikaatioiden riski on huomattavasti kohonnut, joten ennustetta kuvaavia tekijöitä pyritään jatkuvasti löytämään lisää. Magneettikuvaus on todettu tarkimmaksi menetelmäksi sydämen lokeroiden kuvantamisessa. Tutkimuksia magneettikuvauksen hyödyistä hypertrofisessa kardiomyopatiassa on tehty, mutta vasemman eteisen kokoa ja sen merkitystä on käsitelty aiemmin vain kaikukuvauksen pohjalta. Otimme joukon potilaita, joilla hypertrofiseen kardiomyopatiaan liittyviä sydänlihasmuutoksia oli todettu, geenitestauksella todettuja sairausgeenin kantajia sekä verrokkeja, ja totesimme magneettikuvauksen avulla vasemman eteisen koon kasvavan sydänlihasmuutosten myötä, mutta emme löytäneet näyttöä, että vasen eteinen olisi kantajilla suurentunut jo ennen muutosten kehittymistä.
  • Kalervo, Karri (2016)
    Sydämen regeneraatiokyky on ihmisellä hyvin rajallinen. Uusia sydänlihassoluja tiedetään muodostuvan jatkuvasti, mutta ei kuitenkaan riittävästi, jotta tuhoutuneen sydänlihaksen korjaantuminen esimerkiksi sydäninfarktin jälkeen olisi tehokasta. Tällä hetkellä ei ole kunnollisia keinoja, joilla voisi korjata jo syntyneitä vaurioita; terapeuttisilla menetelmillä voidaan lähinnä estää uusien vaurioiden syntyä. Hemioksygenaasi-1-entsyymillä (HO-1) tiedetään olevan edullisia vaikutuksia sydämen regeneraatiossa. Tutkimme seeprakalan sydämen kryovauriomallilla HO-1:n merkitystä sydämen regeneraatiossa. Neonataalirotan sydänlihassolujen avulla tutkittiin HO-1:n vaikutusta solujen proliferaatioon. Osoitimme HO-1:n indusoimisen parantavan seeprakalan sydämen funktiota vaurion jälkeen ja lisäävän uusien sydänlihassolujen määrää. Soluviljelymallissa HO-1:n indusointi lisää niin ikään uusien sydänlihassolujen määrää, toisaalta vaikuttaa siltä, että se myös estää proliferaatiota. HO-1 on mielenkiintoinen kohdemolekyyli etsittäessä uusia keinoja sydämen vaurioiden ja niistä seuraavan vajaatoiminnan hoitoon.