Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Juselius, Daniel (2020)
    Folkhälsovetenskap undervisas som en del av grundutbildningen vid alla medicinska utbildningsprogram i Finland. Den allmänna uppfattningen är att undervisning av folkhälsovetenskap inom medicinsk utbildning ofta ses som mindre attraktiv bland studerande, jämfört med andra ämnen som undervisas inom de medicinska utbildningsprogrammen. I Finland har det tidigare publicerats väldigt få artiklar som behandlar detta ämne. I denna kvalitativa studie intervjuades en erfaren studerande från varje medicinska utbildningsprogram kring deras uppfattning om undervisningen av folkhälsovetenskap. Sammanlagt hölls 5 intervjuer, intervjuerna var halvstrukturerade och räckte 30-60min. En av intervjuerna transkriberades. Dessutom analyserades studiehandböckerna för de respektive medicinska utbildningsprogrammen för att kartlägga undervisningen inom folkhälsovetenskap på ett nationellt plan. I studien stärks uppfattningen om den problematiska inställningen gentemot undervisning av folkhälsovetenskap bland medicine studerande. Folkhälsovetenskap ansågs av de intervjuade vara ett mycket viktigt område inom den medicinska grundutbildningen, dock så nämndes märkvärda brister i studiemotivationen bland studerande. Detta uppskattades av de intervjuade till stor del bero på brister i utbildningsmetoder, men även på de studerandes egna preferenser inom studierna. Nämnvärda kontradiktioner mellan intervjuerna uppfattades inte, utan riktningarna var i stora drag samma.
  • Leivo, Krista; Koskenvuo, Juha W.; Heliö, Tiina (2018)
    Perinnöllisissä sydänlihassairauksissa geeniteknologian ja bioinformatiikan kehityksen myötä uuden sukupolven sekvensointi on mahdollistanut laaja-alaisten geenipaneeleiden käytön rutiininomaisesti diagnostisena apuvälineenä ja kliinisen sairauden perinnöllisen etiologian selvittelyssä. Selvitimme Meilahden sairaalan perinnöllisten sydänlihassairauksien poliklinikan geenitutkimusten käyttöä, tuloksia laajojen geenipaneelien aikakauden alkuvuosilta ja varianttien luokittelumuutoksia seuranta-aikana. Kliiniset löydökset ja geenitulokset kerättiin perinnöllisten sydänlihassairauksien poliklinikan kautta indeksipotilailta ja sukulaisilta. Eri tautiryhmien osuudet kokonaisaineistosta vastasivat hyvin eurooppalaisessa kirjallisuudessa esitettyjä lukuja. Geenipaneeleiden käyttö oli selvästi suosituin geenitestauksen muoto. Kliinisesti merkittävien, eli patogeenisten tai todennäköisesti patogeenisten, geenivarianttien löytymisosuus kaikista indeksipotilaiden geeninäytteistä oli ryhmäkohtaisesti HCM:ssä 36%, DCM:ssä 31%, ARVC:ssä 14% ja LVNC:ssä 10%. HCM-potilaiden patogeenisista mutaatiolöydöksistä suomalaisten valtamutaatioiden osuus oli 54%, ja ne selittivät 14% HCM-indeksipotilaiden tautietiologiasta toisin kuin FinHCM-tutkimuksessa, jossa nämä mutaatiot kattoivat neljänneksen tautitapauksista. Mutaatioiden luokitteluissa nähtiin muutoksia geenitutkimus- ja nykyhetken välillä. Kasvua oli nähtävissä patogeenisten varianttien ja harmittomien varianttien luokissa. Laskua todettiin todennäköisesti patogeenisissa ja merkitykseltään tuntemattomissa varianteissa. Varianttien luokitteluiden polarisoituminen klassifikaation ääripäihin kuvaa geneettisen tiedon yhtenäistymisen kautta tapahtuvaa epävarmojen varianttien varmistumista jompaankumpaan suuntaan. Suuri muutosten määrä luokituksissa heijastelee alalla tapahtuvaa nopeaa kehitystä geenitiedon siirtyessä avoimiin laajoihin referenssitietokantoihin sekä niin diagnostisten laboratorioiden kuin tutkimuslaboratorioiden varianttitietokantoihin.
  • Eriksson, Eeva (2016)
    Sikiön sykekäyrä eli kardiotokografia (KTG) on yleisimmin käytetty sikiön tarkkailumenetelmä synnytyksen aikana. Sykekäyrän tulkinta on kuitenkin usein haasteellista, ja sykekäyrän spesifisyys sikiön asfyksian havaitsemisessa on todettu huonoksi, vaikka menetelmä onkin hyvin sensitiivinen. Tämä saattaa johtaa tarpeettomiin synnytystoimenpiteisiin kuten mikroverinäytteenottoihin, synnytyksen nopeuttamiseen imukupilla tai keisarileikkaukseen. Sikiön sykekäyrän saltatorinen muutos eli sykevaihtelun lisääntyminen on edelleen huonosti tunnettu. Tutkielma on osa laajempaa tutkimusta, jossa selvitetään vuonna 2011 Kätilöopiston sairaalassa synnyttäneiden (n=5015) avulla saltatorisen muutoksen merkitystä asfyksian diagnostiikassa. Tämän tutkielman aineistona oli 431 synnyttäjän otos, jota verrattiin kansallisiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen synnytystilastoihin. Tutkimuksen perusteella otoksen Kätilöopiston synnyttäjät ovat useammin ensisynnyttäjiä ja imukuppiulosauttoon päädyttiin useammin. Epiduraalipuudutus oli otoksessani muuta maata yleisempi kivunlievitystapa, kun taas spinaalipuudutusta käytettiin harvemmin.
  • Aallonen, Riina (2022)
    Tämän syventävän tutkielman tarkoituksena oli tehdä kirjallisuuskatsaus karieksen hallintaan käytetyistä menetelmistä aikuisilla hammaslääkärin vastaanotolla sekä selvittää, onko näiden menetelmien käytön hyödyistä näyttöä aikuisilla. Aineistoksi valittiin artikkeleita PubMed -tietokannasta. Hakusanoina käytettiin seuraavia: dental caries, caries risk assessment, caries prevention, caries management ja adults. Materiaaleina toimivat lisäksi Karies (hallinta) Käypä hoito -suositus, 2020 sekä oppikirja Caries Management – Science and Clinical Practice, 2013. Karies on yleinen biofilmivälitteinen sairaus, joka aiheuttaa hampaan kovakudosten vaurioita. Suomessa todetaan joka viidennellä yli 30-vuotiaalla ainakin yksi karieksen vuoksi hoitoa vaativa hammas. Karieksen hallitsemiseksi täytyisi määrittää potilaan kariesriski haastattelun ja kliinisen tutkimuksen yhteydessä ilmenevien kariesta aiheuttavien tekijöiden perusteella. Karieksen hallinnassa tulee kiinnittää huomiota yksilöllisesti reikiintymistä aiheuttaviin syihin ja määrittää yksilöllinen hoitoväli ja -suunnitelma potilaan kariesriski huomioiden. Huomiota tulee kiinnittää myös potilaan omahoitoon, mutta tämä jätetään tämän katsauksen ulkopuolelle. Vastaanotoilla käytettäviä karieksen ehkäisymenetelmiä ovat erilaiset fluorikäsittelyt, molaarien ja premolaarien pinnoitukset sekä uudempana menetelmänä resiini-infiltraatio. Kirjallisuuden mukaan vastaanotoilla tehdyistä fluorikäsittelyistä sekä pinnoitteiden ja approksimaalisen resiini-infiltraation käytöstä on todettu olevan hyötyä karieksen hallinnassa myös aikuisilla. Klooriheksidiinin rutiinin käytön ei katsota olevan toimivaa karieksen ehkäisyssä tai pysäytyshoidossa.
  • Syrjä, Maija (2018)
    Hampaiden reikiintyminen eli karies on yleisin suun sairaus ja yksi merkittävimmistä kansanterveysongelmista Suomessa. Karies on hampaiden kovakudoksia vaurioittava infektiosairaus, jonka ilmaantuvuus ja laajuus riippuvat suun mikrobistosta, ravinnosta, hammaskudoksen ominaisuuksista, syljen määrästä sekä ajasta, jonka hampaan pinta on pitkäikäisen biofilmin peittämänä. Yleisimmin karieksen syntyyn yhdistetään happoja sietävät mutans- ja sobrinus-streptokokit yhdessä laktobasillien kanssa. Apikaaliparodontiitti on tulehdusreaktio hampaan juurenkärjen eli apexin ympärillä alveoliluun alueella. Terveessä tilanteessa hampaan pulpa sekä apikaalinen parodontium ovat steriilejä, mutta pulpan infektoituessa pitkälle edenneen karieksen, hammastrauman tai parodontiitin vuoksi syntyy puolustusreaktio, jolla pyritään rajaamaan hammasytimeen edennyt mikrobi-infektio juurikanavasysteemiin ja estämään sen leviäminen muualle elimistöön. Apikaalinen parodontiitti on käytännössä aina juurikanavaan päässeiden bakteereiden aiheuttama. Bakteerit ovat lähes poikkeuksetta peräisin suuontelosta. Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutettavan tutkielman tavoitteena on selvittää jo tehtyjen tutkimusten avulla karieksen ja apikaaliparodontiitin geneettisiä taustoja, ja mikä on perimän osuus kyseisten sairauksien riskitekijänä. Tutkielmassa käydään myös läpi myös karieksen ja apikaaliparodontiitn patogeneesi ja yleisimmät hoitokäytännöt. Tässä tutkielmassa esitettyjen tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että perimällä on selvä osuus karieksen ja apikaaliparodontiitin riskitekijänä . Karieksen periytyvyyttä käsittelevissä tutkimuksissa perimän osuudeksi karieksen synnyssä on saatu jopa 30%, mutta yksittäistenkin tutkimusten perusteella voidaan siis sanoa, että geeneillä on vaikutusta sekä karieksen että apikaaliparodontiitin ilmaantuvuuteen. Lisätutkimuksia kuitenkin vaaditaan, sillä karieksen ja apikaaliparodontiitin etiologiset tekijät ovat monimuotoiset.
  • Eiroma, Phuong (2014)
    Kariesriskin arviointityökaluihin kohdistuu monta vaatimusta niin tehokkuuden, tarkkuuden kuin käytettävyyden suhteen. Yhdysvalloissa alle kouluikäisten karieksen hallintaan kehitetyn CAMBRA 0–5 -työkalupakin sisältämässä kariesriskin arviointilomakkeessa nähtiin potentiaalia. Tässä työssä tutkittiin sen soveltuvuutta alle kouluikäisten helsinkiläislasten määräaikaisissa hammastarkastuksissa. Tutkimukseen otettiin myös työkalupakettiin kuuluva kotihoitotavoitteet-kuvasarja. Kyselytutkimuksella kerättiin hammashoitajilta ja lapsipotilaiden vanhemmilta kokemuksia, mielipiteitä ja parannusehdotuksia materiaalista. Tulosten perusteella todettiin, että tutkimuksessa käytetty CAMBRA 0–5 -materiaali soveltuisi pienin muokkauksin alle kouluikäisten hammastarkastuksiin. Tutkimukseen osallistuneilta hammashoitajilta tuli hyviä, rakentavia muutosehdotuksia koskien kariesriskin arviointilomakkeen sisältöä. Heidän arvionsa materiaalista oli kohtalainen. Lapsipotilaiden vanhempien vastauksista selvisi, että materiaali oli tehokkain niiden lasten kohdalla, joiden vanhemmilla oli alhainen koulutus- ja tietotaso reikiintymisestä. Lähes kaikkien vanhempien mielestä riskinarviointilomakkeen haastattelu paransi heidän käsityksiään kariekseen vaikuttavista tekijöistä, ja heille selvisi hyvin mitä riskitekijöitä heidän lapsillaan oli. Kotihoitotavoitteet-kuvasarja sai kaikilta myönteistä palautetta. Vanhemmat pitivät annettuja kotihoitotavoitteita tärkeinä ja aikovat kannustaa lapsiaan niiden toteuttamisessa.
  • Kerdari, Hizha (2024)
    Arvion mukaan vuonna 2008 jopa joka kahdeksas kaikista Helsingin kaupungin suunterveydenhuollon vastaanottokäynneistä oli päivystysluonteisia. Tästä huolimatta päivystystilanteiden toimintamalleihin ei kuitenkaan ole omaa Käypä hoito -suositusta. Päivystystaitojen hallinta on hammaslääkärille erityisen tärkeätä, sillä päivystystilanteet ovat yleensä ennalta arvaamattomia ja vaativat kliinikolta nopeaa päätöksentekokykyä. Katsauksessa arvioin ja analysoin aiemman kirjallisuuden perusteella päivystyksellisissä tilanteissa yleisten kariologisten vammojen diagnostiikkaa ja hoitoa. Lähdeaineiston olen hakenut Pubmedista ja Google Scholarista hakusanoilla "dental emergency" ja "pain", lisäksi olen käyttänyt aineistona myös kariologian ja endodonttian oppikirjoja, luentoja ja tieteellisiä aikakausilehtiä. Katsauksen avainsanat ovat hammassärky ja karies. Katsaus tarkastelee karieksen esiintyvyyttä Suomessa ja hammassärkypäivystykseen hakeutumisen syitä sekä päivystyspotilaan tutkimista. Käsittelen myös karieksen etiologiaa, diagnostiikkaa ja syvän karieksen hoitoa vitaaleissa hampaissa. Jätän tässä työssä huomioitta muut tärkeät päivystyksellisesti tärkeät vaivat, kuten pulpiitin ja lohkeamien etiologian, diagnostiikan ja hoidon, ja keskityn erityisesti syvän karieksen hoitoon, joka on myöskin hyvin tärkeä päivystyksellinen vaiva. Pyrin antamaan yhteenvedon kariologisten ensiaputoimenpiteiden tuoreista hoitokäytännöistä ja niiden merkityksestä vitaaleissa hampaissa. Pohdinnassa arvioin löytämäni kirjallisuuden merkitystä ja analysoin sen vaikutusta kariologisten ensiaputoimenpiteiden parantamiseen. Yhteenvetona tämä katsaus tarjoaa kertausta ja mahdollisuuden syventää omaa osaamista vitaalien hampaiden kariologisten ongelmien diagnostiikkaan ja hoidon ymmärtämiseen ja kehittämiseen.
  • Karhinen, Nina (2016)
    Kartiokeilatietokonetomografiakuvaus (KKTT-kuvaus) on erityisesti hammaslääketieteeseen soveltuva 3D-kuvausmenetelmä. Kuvausindikaatioina ovat tyypillisesti kirurgiset, endodontiset ja implantologiset ongelmat. Tutkimuksessa selvitettiin säteilyannosten ja lähetetietojen perusteella Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien osastolla tehtyjen KKTT-kuvausten oikeutusperiaatteen toteutumista SEDENTEXCT:n ohjeistukseen verrattuna. Aineisto koostui 1.1 – 31.3.2015 suoritetuista 190 KKTT-kuvauksesta ja lähetteistä. Laskennallisista säteilyannoksista laskettiin kuvausindikaatiokohtaiset keskiarvot. Lähetetiedoista kirjattiin potilaan ikä kuvaushetkellä, sukupuoli, kuvausindikaatio ja lähettäneen hammaslääkärin koulutusaste. Tulokset käsiteltiin taulukkolaskentaohjelman avulla. Yleisimmät kuvausindikaatiot aikuisilla olivat endodontiset ongelmat ja preoperatiivinen kuvantaminen sekä kirurgiassa että implantologiassa. Lapsilla ortodontiset ongelmat olivat yleisin kuvausindikaatio. DAP-keskiarvo lasten kuvauksissa (n=30) oli 247,6 mGyxcm2 ja aikuisilla (n=160) 335,8 mGyxcm2. Lähetteistä 5,2 % (n=10) ei noudattanut SEDENTEXCT:n suosituksia. Uusintakuvaus suoritettiin 1,1 %:ssa (n=2) kuvauksia, mikä on selvästi alhaisempi kuin SEDENTEXCT:n suositus uusintakuvausten määrästä (5 %). Johtopäätöksenä voidaan todeta, että kuvausindikaatiot pääosin noudattivat SEDENTEXCTsuosituksia ja kuvaukset on optimoitu kuvausindikaatioperustaisesti
  • Pesonen, Viivi (2022)
    Sairastuvuus syöpätauteihin lisääntyy maailmassa jatkuvasti. Kolorektaalisyöpä eli paksu- ja peräsuolen syöpä on maailman kolmanneksi yleisin syöpä ja sen yksi voimakkaasti yleistymässä olevista syövistä. Sen esiintyvyys on vahvasti kytköksissä moderneihin länsimaisiin elintapoihin. Kolorektaalisyöpiä ja syöpiä ylipäätään on tavattu luokitella syövän levinneisyyden ja syöpäkasvaimen ominaisuuksien mukaisesti. Huomiota on kiinnitetty kasvaimen mutaatioprofiiliin ja histologisiin ominaisuuksiin. Viime aikoina on alettu enenevissä määrin kiinnittää huomiota myös kasvaimen mikroympäristön ja erityisesti sen immuunikontekstuurin merkitykseen. On kehitetty uusia ja lupaavia immuno-onkologisia syöpälääkkeitä, jotka valjastavat elimistön omat puolustussolut toimimaan syöpäsoluja vastaan. Immunoscore-luokittelu on menetelmä, jolla pisteytetään luokkiin 0-4 immuunipuolustuksen T- solujen tiheyttä syöpäkasvaimen alueella sen mukaan, kuinka paljon kasvaimesta löytyy CD3+- T-soluja ja sytotoksisia CD8+-T-soluja. Korkeampi Immunoscore-luokka merkitsee suurempaa T- solutiheyttä syöpäkasvaimen alueella. Tutkielmassani olen kartoittanut 236 suomalaiselta kolorektaalisyöpäpotilaalta kerätyistä näytteistä, miten Immunoscore-luokka assosioituu potilaan syövän kliiniseen ja molekyyligeneettiseen kuvaan. Korkeamman Immunoscore-luokan nähtiin olevan yhteydessä potilaan parempaan tautispesifiseen selviytymiseen, mutta toisaalta kun otettiin huomioon myös muut potilaan ennusteeseen vaikuttavat muuttujat, jäi yksin Immunoscore-luokan ennustevaikutus heikoksi. Immunoscore-luokka 4 ennusti tällöin lähes tilastollisesti merkitsevästi parempaa tautispesifistä selviytymistä. MSS-tyyppisten näytteiden yhteydessä nähtiin korkeamman Immunoscore-luokan olevan yhteydessä suurempaan mutaatiomäärään. Tulokset aikaisempien tutkimusten viitekehyksessä viittaavat siihen, että Immunoscore-luokitellulla voisi olla kliinistä annettavaa tuomaan tietoa kasvaimen immunologisista piirteistä, ainakin korkeimpien ja matalimpien Immunoscore-arvojen osalta. Lisää tutkimuksia kaivataan kartoittamaan, kuinka kasvainten immuunikontekstuuria voidaan luokitella niin, että pystyttäisiin seulomaan immuno-onkologisista lääkkeistä eniten hyötyviä potilaita.
  • Karttunen, Anni (2022)
    Tutkimuksen tarkoitus: Lehmänmaitoa korvaavien kasvipohjaisten juomien kulutus on kasvanut maailmanlaajuisesti viime vuosina. Kasvipohjaisia juomia markkinoidaan terveellisenä vaihtoehtona lehmänmaidolle, vaikka varsinaista tutkimustietoa kasvipohjaisten juomien terveysvaikutuksista löytyy verrattain vähän erityisesti suun terveyden osalta. Tämän tutkielman tarkoituksena on perehtyä maitoa korvaavien kasvipohjaisten juomien ja suun terveyden yhteyteen. Materiaalit ja menetelmät: Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta, jonka aineisto on haettu toukokuussa 2020 Pubmedin ja Google Scholarin tietokannoista. Aineistosta valikoitiin artikkelit, jotka käsittelivät kasvipohjaisten juomien yhteyttä suun terveyteen tai kasvipohjaisten juomien ravitsemuksellista laatua, jolla voitiin olettaa olevan merkitystä suun terveyteen. Tulokset: Eri kasvipohjaisten juomien välillä havaittiin suuria eroja mutans-streptokokkien biofilmin muodostuksen ja sokereista fermentoitavien happojen tuotannon suhteen. Kasvipohjaisten juomien sisältämä sokeri on vapaata sokeria ja siten bakteerien hyödynnettävissä. Tulosten pohjalta useat kasvipohjaiset juomat, erityisesti makeutetut, saattavat olla kariogeenisia eli hammaskariesta aiheuttavia. Kasvipohjaisten juomien ravintoainepitoisuuksissa on suurta vaihtelua muun muassa kalsium-, fosfaatti-, D-vitamiini- ja fluoridipitoisuuksien suhteen. Johtopäätökset: Korvatessa ruokavaliossa lehmänmaito kasvipohjaisilla juomilla on otettava huomioon mahdolliset terveysvaikutukset. Ravitsemusneuvonnassa sekä karieksen hallinnan suunnitelmissa ensisijaisena suosituksena tulisi kasvipohjaisten juomien osalta olla sokeroimattomien kasvipohjaisten juomien käyttö sokeroitujen sijaan. Kasvipohjaisten juomien ravintoainepitoisuudet tulisi ilmoittaa selkeästi pakkausten ravintoarvomerkinnöissä, jotta kuluttajilla olisi mahdollisuus vertailla tuotteita ja huomioida sekä yleisterveyteen että suun terveyteen vaikuttavat tekijät.
  • Plysjuk, Nadja (2023)
    Abstract Objectives of the study. Humans are adapted to recognize faces. Turning faces upside down causes an inversion effect that makes it much harder to recognize them. According to previous research, conflicting results have been obtained regarding which facial features are used the most in face recognition and short-term memory, and how turning the face upside down affects the use of features. It has also been unclear how turning the face upside down affects the use of these features. The aim of this thesis was to investigate, using a perceptual psychology experiment and a visual working memory task, whether different facial features are used to different extents in recognition and remembering and whether the facial features used differ in terms of whether the face is presented upright or upside down. Methods. The thesis used a new type of change detection test based on morphing. The material of the thesis consisted of ten students at the University of Helsinki. 40 neutral-looking faces from the Chicago Face Database served as face stimuli. Female and male face pairs were formed from the faces, whose facial features were morphed independently and randomly from 0–20% or 0–80% from the first identity to the second identity. The subject's task was to answer whether faces separated during the memory period, presented upright or upside down, were of the same or different identity. By comparing the number of morphs and the test subjects' answers with each other using a generalized linear model, weighting coefficients were obtained for each facial feature, which told how much the test subjects had used each feature in the test task. The weighting coefficients were normalized, after which they were subjected to a two-way analysis of variance of repeated measures, which was used to examine whether the use of features differed between the upright and upside down situations. In addition, possible differences in face recognition accuracy between upright and upside down situations were investigated using the discriminability index d'. Results and conclusions. According to the results, facial features differed in terms of how much they were used in the working memory task. However, the relative importance of different facial features was similar regardless of whether the face was presented upright or upside down. In line with previous findings, this study also found that the eyes are particularly significant in terms of face recognition and short-term memory. However, in the case of faces presented upside down, the identity recognition accuracy was weaker, which was reflected in a higher number of errors in the test task. In conclusion, turning faces upside down does not affect which facial features are stored in working memory. However, turning faces upside down weakens face recognition and short-term memory.
  • Mikkola, Eeva (2014)
    Kasvojen muotoutumisessa yksilöiden välinen variaatio on suurinta kasvojen vertikaalisuhteissa. Puhutaankin avautuvasta, neutraalista ja sulkeutuvasta kasvusuunnasta. Avautuvassa kasvusuunnassa mandibula kiertyy alas ja taakse, sulkeutuvassa ylös ja eteen. Eri kasvusuuntiin liittyy niille ominaisia luustorakenteiden ja kasvojen piirteitä sekä tyypillisiä purentavirheitä. Hampaiden puhkeaminen on osa kasvojen ja purennan kehitystä ja se on huomioitava purentavirheitä korjattaessa. Tässä työssä pyrittiin selvittämään, onko kasvurotaation suunnalla yhteyttä hampaiden kehitysnopeuteen. Tutkimuksessa määritettiin 36 tyttölapsen (8,47 - 9,89 -vuotiaita) hampaiston suhteellinen kehitysnopeus vertaamalla lapsen kronologista ikää ja panoraamatomogrammista arvioitua hampaistoikää keskenään. Lisäksi mitattiin tutkittavien kallolateraalikuvista takakasvokulmat, jotka kuvaavat kasvurotaation suuntaa. Hampaistojen kehitysnopeuden ja takakasvokulmien yhteyttä tutkittiin laskemalla muuttujien välinen korrelaatio ja regressio. Tilastollisesti merkitsevää yhteyttä kasvurotaation suunnan ja hampaiston kehitysnopeuden välillä ei kyetty osoittamaan. Tutkittujen määrä, 36 henkilöä, oli verraten pieni. Lisätutkimuksissa voitaisiin käyttää aiemmin kerättyä laajempaa verrokkiaineistoa. Uuden materiaalin kerääminen olisi nykypäivänä ongelmallista, koska terveistä ei ole eettistä ottaa röntgenkuvia, ja ortodonttisessa potilasmateriaalissa purentavirhe on sekoittava tekijä.
  • Koivisto, Vilma (2023)
    Hyaluronihapolla tehdyt kasvojen täyteainehoidot ovat yleistyneet maailmalla viime vuosina runsaasti ja niiden suosio on nähtävissä myös Pohjoismaissa. Toisin kuin naapurimaissamme, Suomen lainsäädäntö ei vaadi täyteainehoitojen tekijältä sairaanhoitajan tai hammaslääkärin/lääkärin koulutusta. Täyteaineet luokitellaan Euroopassa luokan III lääkinnällisiksi laitteiksi. Lainsäädäntö ei vaadi tämän luokan tuotteilta laadunvalvontaa eikä laki velvoita valmistajia toimittamaan tietoja laitteen turvallisuudesta tai tehokkuudesta. Kirjallisuudessa täyteainehoitojen vakavat komplikaatiot luokitellaan harvinaisiksi. Näissä tutkimuksissa täyteainehoitojen tekijöinä ovat olleet esteettisen lääketieteen asiantuntijalääkärit, joilla on ollut mahdollisuus ja tietotaito hoitaa ensiapua vaativia potilaita heti, jolloin myös viivästyneen hoidon seurauksena tapahtuvat komplikaatiot vähentyvät. Vakavia komplikaatioita ovat kudosnekroosi, sokeutuminen ja aivoinfarkti. Merkittäviä komplikaatioita ovat myös biofilmin indusoimat infektiot, jotka johtuvat tyypillisesti tekijöiden puuttuvasta terveydenhuoltoalankoulutuksesta sekä esteettisen lääketieteen osaamattomuudesta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää eri komplikaatiotyyppejä, joita esiintyy suomalaisessa aineistossa ja pohtia komplikaatioiden hoitoa. Erilaisiin komplikaatiotyyppeihin tutustuttiin kirjallisuuden avulla ja sen pohjalta suunniteltiin tutkimuksen kyselylomake. Tutkimuskutsua jaettiin sosiaalisen median ryhmissä, jotka olivat suunnattu esteettisistä toimenpiteistä kiinnostuneille henkilöille. Tutkimuskutsu lähetettiin myös täyteainehoitoja tarjoavan yrityksen asiakasrekisterille, jossa oli 1102 vastaanottajaa. Aineisto kerättiin sähköisellä lomakkeella keväällä 2023. Vastauksia tuli yhteensä 100. Kyselyn perusteella ilmeni, että eniten täyteainehoitoja tekevillä henkilöillä ei ole terveydenhuoltoalankoulutusta. Tutkimukseen vastanneiden hoidossa eniten käytetty täyteainemerkki oli yksi suosituimmista Suomessa käytettävistä hyaluronihappopohjaisista valmisteista. Tuotteesta ei ole julkaistu lainkaan tieteellisiä julkaisuja eikä sen käyttöä ole hyväksytty esimerkiksi Yhdysvalloissa. Yleisin komplikaatiotyyppi oli injektioalueella alueella esiintyvät patit, joita esiintyi 60 %:lla vastaajista. Kyselyyn vastanneilla esiintyi myös vakavia komplikaatioita, kuten täyteaineen päätyminen verenkiertoon. Kasvojen täyteainehoitoja voidaan pitää korkean riskin toimenpiteenä. Täyteaineen päätyminen verenkiertoon voi johtaa pahimmillaan potilaan kuolemaan, mikäli ensiapua ei aloiteta riittävän ajoissa. Mahdollista on, että täyteainehoitojen lisääntyessä komplikaatiot tulevat lisääntymään, etenkin jos Suomen lainsäädäntöä ei tiukenneta.
  • Bask, Lenita (2015)
    Kasvoluiden murtumat muodostavat suuren joukon hoitoa vaativia vammoja. Suomessa ei ole kuitenkaan tehty koko maata kattavaa tutkimusta kyseisten murtumien esiintyvyydestä. Tutkielman tavoitteena oli selvittää kasvomurtumien määrää, esiintyvyyttä, ikä- ja sukupuolijakaumaa, murtumiin johtaneita syytekijöitä sekä vammoista aiheutuneita hoitopäiviä ja –jaksoja Suomessa vuonna 2012. Aineisto saatiin Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta. Tilastot oli kerätty hoitoilmoituksista. Vuonna 2012 Suomessa oli yhteensä 4418 potilasta päädiagnoosilla kasvojen tai kallon luiden murtuma. Näistä suurin osa (69,8%) oli miehiä ja eniten potilaita oli ikäryhmässä 15-24-vuotiaat. Murtumista suurin osa kohdistui nenäluuhun sekä leukaluihin, ja pääasiallinen ulkoinen syytekijä vammoille oli kaatumiset ja putoamiset. Potilaita oli eniten niissä sairaanhoitopiireissä, joissa sijaitsevat myös yliopistolliset keskussairaalat. Hoitoon hakeuduttiin yleisimmin maanantaina tai muina arkipäivinä. 4189:lle potilaalle kertyi yhteensä 8475 hoitokäyntiä. Hoitojaksoja oli puolestaan 1699:llä potilaalla 2000 ja hoitopäiviä 7958. Suurin osa hoitokäyntien ja –jaksojen potilaista oli 15-24-vuotiaita.
  • Winqvist, Paul (2019)
    Johdanto: Pahoinpitelyn aiheuttamat kasvomurtumat ovat yleistyneet länsimaissa. Alkoholi ja muut päihteet lisäävät näiden vammojen esiintyvyyttä. Tyypillisesti pahoinpitelyn uhrina on nuori mies, iältään 15-34-vuotias. Vamman aiheuttajana on useimmiten lyöminen nyrkillä ja iskun kohteena on tavallisimmin alaleuka. Humalajuomisella sekä päihteiden käytöllä on selvä yhteys vammautumiseen. Ajankohtana merkittävimpiä ovat kesäkuukaudet sekä viikonloput näiden vammojen esiintymiselle. Kasvomurtuman yhteydessä syntynyt oheisvamma, esimerkiksi aivovamma, voi olla hengenvaarallinen. Menetelmät: Aihetta lähestyttiin kirjallisuuskatsauksen keinoin. Kirjallisuuskatsauksen metodina käytettiin tässä tutkielmassa kuvailevaa narratiivista yleiskatsauksen tyyliä. Tulokset: Alkoholi ja muut päihteet ovat riskitekijöitä kasvomurtumille erityisesti pahoinpitelytapauksissa, mutta päihteet altistavat myös muiden vammamekanismien seurauksena syntyville kasvomurtumille. Jopa 74 % pahoinpidellyistä kasvomurtumapotilaista on ollut alkoholin ja 38 % muiden päihteiden vaikutuksen alaisina. Ennaltaehkäisyn merkitys tulee esiin useissa tutkimuksissa ja tutkijat näkevät kasvovammojen olevan tietyiltä osin ehkäistävissä. Valistamisella voitaisiin vaikuttaa tähän merkittävästi yhteiskunnan taloutta kuormittavaan erikoissairaanhoitoon. Kiireisellä poliklinikalla voidaan lyhyellä kyselyllä kartoittaa potilaan alkoholin ja päihteiden käyttöä. Pohdinta ja johtopäätökset: Kasvojen murtuminen aiheuttaa usein merkittävää haittaa yksilölle ja päihteiden käyttö altistaa vammautumiselle. Päihteiden käyttöön voitaisiin tarvittaessa tehokkaasti puuttua vammautumisen yhteydessä. Ensiapupoliklinikan hoitohenkilökunta on avainasemassa tunnistamassa päihteiden väärinkäyttöä ja käytön haitat tulisi ottaa esiin lyhyen haastattelun (mini-intervention) avulla kaikkien päihteitä yli riskirajojen käyttävien kasvomurtumapotilaiden kohdalla. Tarvittaisiin lisää seurantatutkimusten tuloksia päihteiden vaikutuksista kasvomurtumapotilaihin väkivaltatapauksissa.
  • Kukkonen, Karoliina (2020)
    Objectives. Growth and fixed mindsets influence the performance in learning situations. This Master’s thesis investigated the manifestation of growth and fixed mindsets and the relationship of these beliefs with the ability to learn from mistakes and the amplitude difference of the error-related negativity (ERN) and correct response negativity (CRN) event-related potentials. This thesis investigated if a stronger growth mindset in one domain correlates with a stronger growth mindset in other domains compared to a fixed mindset. Furthermore, it was examined whether a growth mindset is associated with a smaller ERN – CRN amplitude difference and better post-error accuracy than a fixed mindset. Methods. The sample consisted of 97 8-11 year-old pupils. The electroencephalogram of the subjects was recorded during a mathematics task. In addition, post-error accuracy and growth and fixed mindsets of mathematical intelligence, general intelligence and emotion regulation were measured. Results and conclusions. A stronger growth mindset of mathematical intelligence correlated statistically significantly with a stronger growth mindset of general intelligence. The growth mindset of emotion regulation was not associated with that of mathematical or general intelligence. These three mindsets were not statistically significantly related to ERN – CRN amplitude difference or post-error accuracy. However, the relationship between a stronger growth mindset of mathematical intelligence and a smaller ERN – CRN amplitude difference approached significance. Moreover, against expectations a stronger growth mindset of emotion regulation was marginally significantly associated with smaller post-error accuracy. In line with earlier research, these results indicate that the growth mindsets of certain domains share some common variance. Inconsistent with previous studies, the effect of growth mindset on ERN – CRN amplitude difference or post-error accuracy could not be confirmed. This might be due to the young age of the participants and methodological challenges. This calls for further investigations of the maturation of growth and fixed mindsets and the ERN amplitude during different developmental stages.
  • Leskinen, Liisa (2021)
    Kaularangan radikulopatia -oireyhtymälle (CRS) tyypilliseen oirekuvaan kuuluu niskakipu sekä yläraajan dermatomeilla esiintyvät säteilyoireet kuten parestesia, säteilykipu, voimaheikkous ja refleksipuutokset. ACDF (Anterior Cervical Discectomy and Fusion) on CRS:n operatiivisista hoitomenetelmistä käytetyin. FACADE-tutkimus (Finnish trial on Practices of Anterior Cervical Decompression and Fusion) pyrkii selvittämään, onko leikkauspäivänä kotiutuvien ja osastolle toipumaan jäävien potilaiden välillä eroa toipumisnopeudessa. Tämän tutkielman ensimmäisenä osatavoitteena oli laatia FACADE-tutkimuksen valintarekisteri. Toisena osatavoitteena oli selvittää voimaheikkousoireen yleisyyttä ja laatua ACDF-leikkaukseen menevillä CRS-potilailla sekä leikkauksen vaikutusta voimaheikkousoireen ennusteeseen. Tutkimusotos koostui FACADE-tutkimuksen aikana HUS:n neurokirurgialla ACDF-menetelmällä leikatusta 710 potilaasta. Aineisto kerättiin retrospektiivisesti potilastietojärjestelmästä. Leikkaushoidon vaikuttavuutta kuvaavat laatuparametrit Neck Disability Index (NDI) sekä niskan alueen ja yläraajan kivun osalta Visual Analogical Scale (VAS) kerättiin BCB-selkä-laatu-rekisteristä. Rinnakkaisryhmään kuuluvista potilaista 84,2%:lle löytyi syy FACADE-tutkimuksesta ulosjäämiseen. NDI-luku pieneni rinnakkaisryhmässä leikkauksen myötä 39,3%, VAS-niska pieneni 42,2% ja VAS-yläraaja 43,0%. Voimaheikkousoireen esiintyvyys aineistossamme oli 40,3%. Voimaheikkoudessa tapahtui paranemista keskimäärin 40,5%: lla potilaista. Voima parani keskimäärin 0,95 astetta manuaalisella lihastestauksella mitattuna. Voimaheikkouspotilaiden laatuparametreissä tapahtui leikkauksen myötä keskimäärin enemmän paranemista verrattuna FACADE:n rinnakkaisryhmän potilaisiin. Tietojen saatavuus potilastietojärjestelmästä ja BCB-selkä-laaturekisteristä osoittautui huonoksi. Vain neljäsosalla potilaista oli saatavilla pre- ja postoperatiivinen NDI, ja viidesosalla molemmat VAS-luvut. Voimaheikkouden pre- ja postoperatiivinen aste oli kirjattu potilastietojärjestelmään numeerisesti vain 5,8%:ssa tapauksista. Huono tietojen saatavuus ja tutkimuksen retrospektiivinen luonne huomioon ottaen tämän tutkielman tulokset ovat suuntaa antavia ja aihetta tulisi jatkossa tutkia prospektiivisin menetelmin luotettavampien tulosten saamiseksi. (222 sanaa)
  • Ahveninen, Eevi (2023)
    Vuosina 1990–2003 Human Genome Project kartoitti ihmisen genomin ensimmäistä kertaa lähes kokonaisuudessaan. Genetiikan menetelmät ovat tämän jälkeen monipuolistuneet ja niiden kustannukset ovat laskeneet merkittävästi, mikä on luonut markkinaraon terveydenhuollosta irrallisille, suoraan kuluttajille myytäville geenitesteille (engl. direct to consumer genetic testing, DTC GT), eli kaupallisille geenitesteille. Suomeen kaupalliset geenitestit rantautuivat ensimmäisen kerran vuonna 2010, minkä jälkeen tarjonta on laajentunut ja nykyisin yksinkertaisella hakukonehaulla on löydettävissä useita geenitestejä markkinoivien yritysten verkkokauppoja. Kaupalliset geenitestit ovat herättäneet huomiota niin mainonnassa kuin iltapäivälehtien otsikoissakin, mutta Suomessa niihin on kohdistunut vielä suhteellisen vähän tutkimusta. Tutkielmassa on tarkasteltu 13 yritystä, jotka myyvät geenitestejä suoraan kuluttajille suomenkielisen verkkokaupan kautta. Tiedot on kerätty verkkokauppasivujen järjestelmällisellä läpikäynnillä sekä sähköpostitse yritysten edustajilta. Tutkielmassa haluttiin selvittää, millaisia geenitestejä suomalaiselle kuluttajalle on tarjolla ja miten geenitestien verkkokauppa toimii. Kaupallisia geenitestejä oli tavoitteena tutkia ilmiönä, eikä yksittäisiä yrityksiä ollut tarkoitus vertailla. Tutkimuksessa kuitenkin ilmeni, että niin yritysten toimintatavoissa kuin geenitestien tasossa ja luotettavuudessa oli selkeitä eroja. Yritysten ja tarjolla olevien geenitestien lisäksi tutkielmassa on tarkasteltu kaupallisiin geenitesteihin liitettyjä kiistanalaisia aiheita, kuten luotettavuutta, yksityisyydensuojaa, eettisiä kysymyksiä ja merkitystä kuluttajalle. Lisäksi on tuotu esiin geenitesteihin kohdistuvaa keskeisintä lainsäädäntöä Suomessa. Tutkielman lopussa on pohdittu kaupallisiin geenitesteihin liittyen geenitiedon arkipäiväistymistä ja sulautumista osaksi jokapäiväistä terveydenhuoltoa. Yksiselitteisiä vastauksia aiheesta ei ole yritetty muodostaa, vaan kokonaisuutta on lähestytty erilaisten näkökulmien kautta pohdiskellen.
  • Poikola, Anni; Yki-Järvinen, Hannele; Qadri, Sami; Juuti, Anne; Ahlholm, Noora; Porthan, Kimmo; Arola, Johanna; Sammalkorpi, Henna; Penttilä, Anne K. (2020)
    Johdanto: Ei-alkoholiperäisen rasvamaksatautipotilaiden edenneen fibroosin tunnistaminen on tärkeää vakavien maksakomplikaatioiden ehkäisyssä, koska elintapamuutoksilla ja lihavuusleikkauksella voidaan vaikuttaa edullisesti maksan histologisiin muutoksiin. Maksan histologia vaihtelee rasvamaksatautipotilailla pelkästä rasvamaksasta steatohepatiittiin ja eri tasoiseen fibrotisoitumiseen, ja näistä fibroosin aste ennustaa parhaiten potilaan kuolleisuutta. Käypä hoito (KH) –suosituksessa käytetään edenneen fbroosiriskin arvioimiseen Fibrosis-4- (FIB-4) ja NAFLD Fibrosis Score- (NFS) fibroosilaskureita kaksiportaisesti. KH-suosituksen riskiarvion perusteella potilaat ohjataan joko kahden vuoden seurantaan tai jatkotutkimuksiin, ensisijaisesti maksan elastografiaan. Selvitimme, miten KH-algoritmin kaksiportainen seulonta toimii edenneen fibroosin selvittelyssä verrattuna yleisesti suositellun pelkän FIB-4:n käyttöön. Menetelmät: Tutkimukseen osallistui 401 lihavaa potilasta, jotka olivat saaneet lähetteen laparoskoppiseen lihavuusleikkaukseen Helsingin yliopistolliseen sairaalaan. Potilaille tehtiin kliinisen tutkimuksen lisäksi maksabiopsia. Potilaille laskettiin FIB-4- ja NFS-riskipisteet, ja arvioitiin niiden osuvuutta tunnistaa maksabiopsialla varmistettu edennyt fibroosi. Tulokset: Maksabiopsiassa oli NAFLD 64 %:lla ja edennyt fibroosi 5 %:lla potilaista. KH-algoritmi ohjasi jatkotutkimuksiin merkittävästi vähemmän potilaita (n=76) kuin pelkkä FIB-4 (n=129, p<0,001). KH-algoritmi ja pelkkä FIB-4 tunnistivat edenneen fibroosin yhtä hyvin (18/20 vs. 15/20 potilasta, p=0,41). Päätelmät: KH-algoritmin mukainen edenneen fibroosin kaksiportainen seulonta lihavilla potilailla vähentää turhia lähetteitä jatkotutkimuksiin verrattuna pelkän FIB-4:n käyttöön. KH-algoritmi tunnistaa edenneen fibroosin yhtä herkästi kuin pelkkä FIB-4.