Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Piira, Julia (2022)
    Odontogeeniset eli hammasperäiset kasvaimet ovat leukaluissa esiintyviä muutoksia, jotka koostuvat hammasta muodostavasta kudoksesta. Odontogeeniset kasvaimet eivät välttämättä aiheuta potilaalle oireita. Näissä tapauksissa nämä kasvaimet havaitaan sattumalöydöksinä rutiininomaisesta kuvantamistutkimuksesta. Osassa tapauksissa ilmenee oireilua, kuten särkyä, hampaiden liikkumista ja leukaluun laajenemista. Odontogeeniset kasvaimet jaotellaan pahanlaatuisiin eli maligneihin sekä hyvänlaatuisiin eli benigneihin kasvaimiin, joista benignit kasvaimet ovat huomattavasti yleisempiä kuin malignit. Benignit kasvaimet jaotellaan kolmeen eri ryhmään niiden kudosalkuperän mukaan; Epiteliaaliset, mesenkymaaliset ja sekamuotoiset kasvaimet. Syventävä tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa käsitellään vain benignejä odontogeenisiä kasvaimia ja panoraama-, tietokonetomografia-, kartiokeilatomografia-, magneetti- sekä ultraäänitutkimusten hyötyä kasvaimien diagnostiikassa. Kirjallisuuskatsauksen aineisto kerättiin PubMed-tietokannasta kesällä 2021. Lisäksi lähteenä käytettiin alan kirjallisuutta, lähinnä teoksia Pharoah, M, White, S. Oral Radiology (2009) sekä El-Naggar, AK. et al. WHO Classification of Head and Neck Tumours (2017). PubMed-haussa rajattiin aineisto vuosien 2016–2021 katsausartikkeleihin, tapausraportteihin sekä vuosina 2000–2021 julkaistuihin kuviin. Kirjallisuuskatsauksen tutkimuskysymyksinä ovat 1) Miten eri benignit odontogeeniset kasvaimet ilmentyvät eri kuvantamismenetelmin 2) Miten eri kuvantamismenetelmiä voi hyödyntää diagnosoidessa odontogeenisia kasvaimia. Katsauksen tuloksena todetaan, että hammaslääketieteessä hyödynnettäviä kuvausmenetelmiä on nykypäivänä monia, mutta edelleen valtaosa diagnostiikasta toteutetaan perinteisin röntgentutkimuksin kuten panoraama- tai intraoraalikuvauksin. Täten monien harvinaisten kasvaimien osalta muiden kuvantamismenetelmien hyödystä diagnostiikassa ei ole näyttöä. Useat odontogeeniset kasvaimet kuvautuvat hyvin samankaltaisesti, joten erotusdiagnostisia vaihtoehtoja on useita. Lopulliseen diagnoosiin tarvitaankin aina histologinen tutkimus muutoksesta.
  • Johanson, Jesper (2024)
    Odontogeeniset kystat ovat leukojen alueen luun sisäisiä ontelomaisia muutoksia, joita verhoaa kystalle tyypillinen epiteeli. Leukojen alueen pienemmät kystat havaitaan usein oireettomina sattumalöydöksinä radiologisen tutkimuksen yhteydessä. Kasvaessaan kystat voivat aiheuttaa luun turvotusta, hampaiden liikkuvuutta, kallistumista tai estää hampaan puhkeamisen. Oirekuvaan voi myös liittyä kipua. Tutkielman tarkoituksena oli koota yhteen ja tiivistää ajankohtainen tietämys leukojen alueen kystien radiologisesta kuvantamisesta ja diagnostiikasta, keskittyen erityisesti radiologiseen erotusdiagnostiikkaan WHO:n vuonna 2022 päivitetyn luokituksen mukaisesti. Tämä kirjallisuuskatsaus muodostaa systemaattisen lähestymistavan leukojen alueen kystien arviointiin niiden radiologisten ominaisuuksien ja sijainnin perusteella. Tutkielmassa käsiteltiin myös leukojen alueen kystien diagnostisia haasteitä sekä kuvantamismenetelmiin liittyviä rajoituksia. Tutkielman kirjallisuus kerättiin PubMed-tietokannasta kesällä ja syksyllä 2022. Laaja kirjallisuuskatsaus suoritettiin, jossa painotettiin alan uudempia tutkimuksia. Lisäksi lähteenä käytettiin alan opetusmaterialia mukaan lukien teokset Pharoah, M, White, S. Oral Radiology. (2009) sekä O.W. Odellin. Cawson’s Essentials of Oral Pathology and Oral Medicine (2017). Tutkielman tuloksena voidaan todeta, että leesion sijainnin ja radiologisten tunnuspiirteiden tunnistaminen voi auttaa kliinikkoa työdiagnoosin asettamisessa ja erotusdiagnostisten vaihtoehtojen rajaamisessa. Tutkielman tulokset valottavat leukojen alueen kystien diagnostisen prosessin haasteita. Etenkin pienikokoisten leesioiden yhtenevät radiologiset piirteet hankaloittavat radiologista diagnostiikkaa. Tämän vuoksi lopullinen diagnoosi edellyttää histologista analyysia.
  • Tuokkola, Anna (2017)
    Tässä kirjallisuuskatsauksessa käsitellään liitukariekseen liittyvää tutkimusta, esiintyvyyttä, ehkäisymenetelmiä sekä hoitokeinoja. Aineisto on haettu ortodontian oppikirjoista sekä Pubmedistä hakusanoilla: white spot lesion, fixed appliances, orthodontics, fluoride, demineralization. Liitukaries on vaalea kiillemuutos, joka voi esiintyä millä tahansa hampaan pinnalla ja se voi kehittyä normaalia kariesleesiota nopeammin. Kiinteän oikomishoidon potilailla ilmenee usein liitukariesta, sillä hampaita on vaikeampi puhdistaa brakettien ja kaarilangan takia, ja plakkia kerääntyy helposti ienrajaan aiheuttaen alkavia kariesleesioita esteettisille alueille, joille niitä ei tavanomaisesti synny. Esiintyvyyttä on haastava määrittää, sillä eri tutkimusmenelmien tarkkuus vaihtelee suuresti. Tarkimmilla kuvantamismenetelmillä havaitaan leesiot jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Nykykäsityksen mukaan fluorilakkaus kuuden viikon välein ehkäisee tehokkaasti liitukarieksen syntyä. Vaihtoehtoisesti voidaan suositella oikomishoidon ajaksi väliaikaisesti käytettäväksi korkeapitoista fluorihammastahnaa (5000 ppm) tai 0,05% NaF-suuhuuhdetta. Aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta. Liitukariesleesiot saattavat parantua itsestään oikomishoidon jälkeen. Jos leesiot jäävät haittaamaan potilasta, voidaan harkita hampaiden valkaisua, jolloin vaaleat leesiot naamioituvat. Vakavien liitukariesleesioiden tapauksissa voidaan joutua turvautumaan korjaavaan hoitoon tai protetiikkaan.
  • Patomo, Joonatan (2022)
    Yksilöity lääketiede (personalized medicine, precision medicine) on lääketieteen suuntaus, jossa hoito räätälöidään potilaan ja hänen sairautensa tarkan tuntemuksen perusteella. Syövän hoidossa se liittyy läheisesti kohdennettuun hoitoon (targeted therapy), jolla tarkoitetaan syövälle ominaisten molekyylitason muutosten hyödyntämistä täsmälääkkeiden kohteena. Kohdennetun hoidon räätälöinnissä käytetään biomarkkereita, joiden avulla voidaan valita ne potilaat jotka hyötyvät tietystä täsmälääkkeestä. Mahasyöpä on heterogeeninen sairaus, jonka molekylaarisissa piirteissä on havaittu potentiaalia kohdennettuun hoitoon. Kliinisissä kokeissa täsmälääkkeet eivät pääsääntöisesti ole tehonneet toivotulla tavalla valikoimattomassa potilasjoukossa. Toisaalta mahasyövästä on löydetty useita mahdollisia biomarkkereita mutta niiden merkitys tunnetaan vaillinaisesti. Syöpäorganoidimalli on prekliininen syöpätutkimusmenetelmä, jossa potilaan kasvaimesta saatuja soluja voidaan kasvattaa ja tutkia laboratorio-olosuhteissa. Solut kasvavat kiinteässä väliaineessa muodostaen organoideiksi kutsuttuja rakenteita, jotka muistuttavat potilaan kasvainta pienoiskoossa. Lääketehoseulonta on syöpäorganoidimallin sovellus, jossa organoidien lääkevasteita tutkitaan samanaikaisesti suurella määrällä solunsalpaaja- tai täsmälääkkeitä. Kirjallisuuskatsauksessa tutkittiin mahasyöpäorganoidimallin soveltuvuutta valikoitujen täsmälääkkeiden lääketehoseulontaan sekä lääkevasteita ennustavien biomarkkerien tutkimiseen. Tutkielmassa käsiteltiin mahasyövän molekylaarista luokittelua, valikoituja täsmälääkkeitä ja syöpäorganoidimallia. Biomarkkereita käsiteltiin kunkin aihepiirin kohdalla. Lisäksi tutkielmassa esitettiin yleisluontoinen katsaus mahasyövästä ja sen hoidosta. Kirjallisuuskatsauksessa havaittiin, että lääketehoseulonta on osoitettu toimivaksi konseptiksi mahasyöpäorganoidimallissa. Organoideissa on kuvattu useita mahdollisina biomarkkereina toimivia muutoksia. Kirjallisuuden perusteella syöpäorganoidimalli soveltuu useiden, mutta ei kaikkien tarkasteltujen täsmälääkkeiden tutkimiseen.
  • Vihanne, Noora (2020)
    Natriumhypokloriitti (NaOCl) on juurikanavan huuhteluaine, jota käytetään juurihoidon kemomekaanisessa preparoinnissa. NaOCl:lla on sekä antimikrobisia että orgaanista ainesta liuottavia ominaisuuksia. NaOCl:n tehtävä juurihoidossa on tappaa juurikanavan mikrobeja sekä liuottaa tulehtunut tai nekroottinen pulpakudos juurikanavasta. Päästessään juurikanavan ulkopuolelle NaOCl voi aiheuttaa komplikaatioita, joista voi pahimmillaan aiheutua potilaalle pysyviä haittoja. Kirjallisuuskatsauksen tutkimuskysymyksinä ovat 1) millaisia komplikaatioita NaOCl aiheuttaa juurihoidossa, 2) kuinka yleisiä komplikaatiot ovat, 3) miten komplikaatioita hoidetaan ja 4) mitkä tekijät johtavat komplikaatioihin ja miten niiltä voisi välttyä. Syventävä tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuushaussa käytettiin PubMed- ja Ovid Medline -tietokantoja sekä Suomen Hammaslääkärilehtiä. Haut rajattiin suomen- ja englanninkielisiin artikkeleihin, joista oli saatavilla koko teksti elektronisena julkaisuna ja jotka olivat julkaistu aikavälillä 01/01/2000-31/08/2018. Lisäksi tietoa hankittiin hampaan juurihoidon Käypä Hoito -suosituksesta sekä endodontian oppikirjoista Käytännön juurihoito ja Endodontic Treatment, Retreatment, and Surgery. NaOCl-komplikaatiot voidaan jakaa NaOCl:n käsittelystä aiheutuviin komplikaatioihin, joita ovat materiaalivahingot, iho- ja limakalvovauriot, silmävauriot ja allergiset reaktiot, sekä komplikaatioihin, jotka johtuvat NaOCl:n pääsystä juurikanavan ulkopuolelle. Tehtävien juurihoitojen määrään verrattuna NaOCl-komplikaatiot näyttävät olevan melko harvinaisia. Suurin osa NaOCl-komplikaatioista johtuu iatrogeenisista syistä ja olisi vältettävissä hyviä hoitokäytänteitä noudattamalla. Kirjallisuudessa esitetyt NaOCl-komplikaatioiden hoito-ohjeet ovat pitkälti kokemusperäisiä ja perustuvat potilaiden oireiden mukaiseen hoitoon.
  • Honkasalo, Arttu (2021)
    Elämänlaatu (Quality of Life, QoL) ja terveyteen liittyvä elämänlaatu (Health-related quality of life, HRQoL) ovat nousseet yhä tärkeämmiksi päätetapahtumiksi hoidettaessa pitkäaikaisia psykoosioireisia sairauksia. Kirjallisuuskatsauksena toteutettavassa syventävässä tutkielmassa esitellään ensin elämänlaadun ja terveyteen liittyvän elämänlaadun käsitteet, jonka jälkeen käydään läpi vielä tarkemmin terveyteen liittyvän elämänlaadun käyttöä ja mittaamista, sekä esitellään HRQoL:n arvioimiseen kehitetty instrumentti EQ-5D. Tutkielmassa käsitellään pitkäaikaisista psykoosioireisista sairauksista kaksisuuntaista mielialahäiriötä, skitsofreniaa ja skitsoaffektiivista häiriötä. Tutkimuksen perusteella voidaan havaita, että näissä sairauksissa elämänlaatu ja terveyteen liittyvä elämänlaatu ovat matalammat kuin keskimäärin terveessä verrokkiväestössä. Tekijöitä ilmiön taustalla on tutkittu varsin laajasti ja useita mahdollisia selittäviä tekijöitä on havaittu, mutta myös ristiriitaisia tuloksia on saatu. On kuitenkin arvioitu, että masennusoireet voisivat olla eräs voimakkaimmin alentunutta HRQoL:a ja QoL:a selittävä tekijä pitkäaikaisissa psykoosioireisissa sairauksissa. Lääkehoitoon sitoutumattomuus on merkittävä ongelma pitkäaikaisissa psykoosioireisissa sairauksissa, mikä näkyy potilaiden kokemien psykoosioireiden vaikeutumisena. Kirjallisuuskatsauksen perusteella psykoosilääkkeiden antaminen pitkävaikutteisena injektiona vähentää potilaiden riskiä jättää psykoosilääkitys ottamatta. Näin ollen hyvin toteutetulla psykoosilääkehoidolla lienee mahdollista parantaa potilaiden kokemaa HRQoL:a. Kirjallisuuskatsauksen perusteella termejä elämänlaatu ja terveyteen liittyvä elämänlaatu käytetään usein kuvaamaan toisiaan, mikä aiheuttaa ristiriitaisuuksia tutkimustuloksissa. Ristiriitaisuuksia HRQoL:a käsittelevissä tutkimuksissa aiheuttaa myös se, että vakiintunutta ”golden standard”-mittaustapaa HRQoL:lle ei ole. Kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan havaita, että EQ-5D:n käytöstä arvioitaessa psykoosioireisia sairauksia sairastavien ihmisten HRQoL on runsaasti kokemusta. Kirjallisuuskatsauksen perusteella muodostuu vaikutelma, että EQ-5D on sopiva instrumentti arvioitaessa pitkäaikaista psykoosioireista sairastavan ihmisen HRQoL:a.
  • Ebeling, Lauri (2016)
    Purennan korotuksen tarkoituksena on palauttaa purentakorkeus alkuperäiselle korkeudelle. Hampaiden karioituminen, purentaelimistön dysfunktiot ja erilaiset sairaudet kuten happorefluksitauti voivat aiheuttaa hampaiden kulumista ja siten osaltaan lisätä purentakorkeuden madaltumista. Kuluneen hampaiston alkuperäisen korkeuden määritykseen on esitetty useita erilaisia tekniikoita kuten vapaavälin mittaus, kefalometrinen analyysi sekä kasvojen mittasuhteiden arviointi. Etenkin hampaattoman potilaan hoidossa purentakorkeuden määritys voi olla erittäin haastavaa. Ei ole olemassa tarkkaa ja yksiselitteistä ohjeistusta purennan korotuksen indikaatioista ja kontraindikaatioista tai käytetyistä menetelmistä sekä materiaaleista, vaan viime kädessä hammaslääkärin tulisi tehdä päätös hoidon tarpeellisuudesta ja hoitomuodoista yhdessä potilaan kanssa.
  • Välimaa, Noona (2022)
    Kun tilastoidaan OECD-maiden sairauspoissaoloja, Suomi löytyy kärkisijoilta. Vaikka suomalaisten terveys on kohentunut, sairauspoissaolojen määrä ei on vähentynyt samassa tahdissa. Sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia sekä työnantajille, että yhteiskunnalle. Omailmoituskäytäntö ja korvaavan työn malli ovat yleisesti työpaikoilla käytössä olevia sairauspoissaolokäytäntöjä, joiden ajatellaan vaikuttavan sairauspoissaolojen määrään. Sairauspoissaolojen omailmoituskäytäntö tarkoittaa sitä, että potilas voi olla lyhyen aikaa poissa töistä tilapäisen sairauden vuoksi esihenkilön luvalla ilman erillistä lääkärintodistusta. Korvaavalla työllä tarkoitetaan työnantajan osoittamaa, terveydentila huomioiden mahdolliseksi arvioitua työntekoa sairaudesta huolimatta. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten sairauspoissaolojen omailmoituskäytäntö ja korvaavan työn malli vaikuttavat sairauspoissaolojen määrään. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. 2019 tietokantahaulla tehdyn kirjallisuushaun perusteella katsaukseen otettiin mukaan yhteensä 11 ajankohtaista tieteellistä artikkeli. Tutkimuksista 6 käsittelee omailmoituskäytäntöä ja viisi käsittelee korvaavan työn mallia. Omailmoituskäytännön vaikutusta arvioivien tutkimusten tulokset ovat ristiriitaisia. Tulosten ristiriitaisuus voi osittain johtua vaihtelevista omailmoituskäytännöistä. Jotta voitaisiin tehdä selkeitä johtopäätöksiä, omailmoitusmallin vaikutuksista sairauspoissaolojen määrään tarvitaan tulevaisuudessa lisää laadukkaita tutkimuksia. Korvaavan työn mallin osalta tulokset olivat enemmän linjassa keskenään. Korvaavan työn mallin todettiin lyhentävän sairausloman pituutta ja vähentävän sairauslomalle palaamisen todennäköisyyttä. Katsauksessa keskityttiin korvaavan työn mallin vaikutuksista sairasloman pituuteen, vaikka oleellisempaa voisi olla arvioida korvaavan työn mallin vaikutuksia työtekijän terveyteen. Tämän työn perusteella korvaavan työn malli on kuitenkin yhteiskunnallisesta kuormituksesta ja taloudellisesta näkökulmasta kannattava, kun taas omailmoitusmallin merkitys jää epäselväksi ja vaatii lisää tutkimuksia. (207 sanaa)
  • Falk, Otto (2018)
    Tämän tutkimuksen tavoitteena oli kirjallisuuskatsauksella selvittää julkaistujen rinta- ja lannerangan murtumien hoitoalgoritmien sisältö ja näytön aste, sekä se miten niitä on julkaisuhetkellä ja sen jälkeen validoitu. Hoitoalgoritmeja käsitellään kahta: TLICS ja TL AOSIS. Lisäksi Deniksen selkärankamurtumien kolmipilarimalli esitellään sen historiallisen arvon vuoksi vaikka se ei varsinainen hoitoalgoritmi olekaan. TLICS on julkaistu vuonna 2005 ja sillä on maailmanlaajuisesti melko vakiintunut asema kliinikoiden keskuudessa. Se on tarkoitettu ohjaamaan selkärankatraumojen hoitoa kolmimuuttujamalliin perustuvan pisteytyksen avulla. Muuttujina järjestelmässä ovat kuvantamistutkimuksiin perustuva murtuman morfologia, kliininen neurologinen status sekä selkärangan posteriorisen ligamenttikompleksin eheys. TL AOSIS on tuore, vuonna 2016 ilmestynyt hoitoalgoritmi. Se on myös pisteytysjärjestelmä, joka perustuu tietokonetomografialla kuvannettuun murtumamorfologiaan, kliiniseen neurologian arvioon ja potilaskohtaiseen lisämuuttujaan. TLICS on algoritmeista kattavammin tutkittu ja sen luotettavuus ja toistettavuus vaikuttavat olevan kliinikoiden käytössä kohtalaisia, joskin posteriorisen ligamenttikompleksin arviointi on haastavaa. Prospektiivisia tutkimuksia löytyi vain yksi, jonka valossa se näyttää olevan neurologisen toipumisen kannalta turvallinen. TL AOSIS vaikuttaa myös alustavien tutkimusten valossa luotettavalta ja toistettavalta tutkijoiden välillä. Prospektiiviset tutkimukset TL AOSIS-järjestelmästä puuttuvat. Molemmissa hoitoalgoritmeissa on sama pääkirjoittaja ja molempien luomisprosessi koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja kansainvälisen asiantuntijaryhmän yhteistyöstä. Hoitosuositukset algoritmeissa ovat käytännössä moniin asiantuntijamielipiteisiin pohjautuvia, joten vaikka niiden luotettavuus kliinikoiden käytössä on hyvä, tarvitaan prospektiivisia tutkimuksia niiden käytöstä niiden validoimiseksi potilastyössä.
  • Kääriäinen, Henna (2013)
    Suomeen muodostui vuosina 1939–1944 talvi- ja jatkosodan sotatoimien ja alueluovutusten myötä siirtokarjalainen väestöryhmä, joka oli sijoitettava pysyvästi uusille asuinalueille. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, millainen oli luovutetun Karjalan väestön terveydentila ennen siirtolaisuutta ja sen jälkeen, miten siirtokarjalaisten sopeutuminen uuteen elämäntilanteeseen on onnistunut ja mitä terveysvaikutuksia pakkoevakuoinneilla on ollut. Tutkimus toimii esiselvitystyönä rekisteripohjaiselle tutkimukselle siirtolaisuuden vaikutuksesta aikuisiän terveyteen ja sosiaaliseen asemaan. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja analysoimalla Lääkintöhallituksen vuosikirjojen tilastotietoja. Tulokset osoittivat erityisesti pakkoon perustuvaan siirtolaisuuteen liittyvän merkittäviä mielenterveyshaittoja, jotka voivat ilmetä erilaisina psyykkisinä sairauksina. Lisäksi ilmeni, että Karjalan alueen asukkaiden terveydentila oli osittain heikompi koko Suomen tilanteeseen verrattuna jo ennen siirtolaisuutta; esimerkiksi alueen kuolleisuus oli keskimääräistä korkeampi. Tulosten perusteella karjalaisen siirtoväen sulautuminen suomalaiseen yhteiskuntaan on onnistunut hyvin ainakin sosioekonomisella tasolla. Kuitenkin siirtokarjalaisilla todettiin olevan 15 % korkeampi sepelvaltimotautikuolleisuus asuinpaikasta riippumatta ja 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa siirtokarjalaismiesten keskuudessa nähtiin ylikuolleisuuspiikki. Pohdinta-osiossa käsitellään saatujen tulosten taustatekijöitä ja merkitystä, sekä ehdotetaan uusia tutkimusaiheita siirtokarjalaisuuteen liittyen.
  • Paasila, Bettina (2021)
    Tavoitteet. Tämän pro-gradu tutkielman tarkoituksena oli luoda katsaus siihen, millaisia kuntoutusasetelmia- ja harjoitteita on käytetty sosiaalisen kognition kuntoutuksessa virtuaalitodellisuudessa ja voiko virtuaalitodellisuus tuoda lisäarvoa kuntoutukseen. Tavoitteena oli selvittää virtuaalitodellisuudessa tehtävien kuntoutusharjoitteiden vaikuttavuutta sosiaaliseen kognitioon henkilöillä, joilla on autismikirjon häiriö ja kuinka vaikuttavuutta on mitattu. Lisäksi pyrittiin selvittämään yleistyvätkö nämä tulokset interventioiden ulkopuolelle. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena, jonka aineisto on koostettu tieteellisistä artikkeleista. Artikkelit ovat valikoituneet hakulausekkeen perusteella. Hakulausekkeeni ovat: (virtual* OR augmented* OR mixed* vr OR hmd* OR headset OR “head mounted” OR head-mounted* OR helmet OR glasses OR goggles OR ve OR immersive OR im-mersion OR 3d OR head-worn OR “head worn”) AND (autism* OR autism spectrum disorder* OR high functioning au-tism* OR HFA* OR Asperger* OR pervasive disorder*) AND (intervention* OR rehab* OR rehabilitation* OR therap*) AND (“social gaze” OR “social cognition” OR communic* OR social* OR gaze*) Tulokset ja johtopäätökset. Aineiston perusteella voidaan todeta, että virtuaalitodellisuudella voidaan menestyksekkäästi toteuttaa sosiaalisen kognition kuntoutusta henkilöillä, joilla on autismikirjon häiriö, tietyin reunaehdoin. Aineiston perusteella kuntoutuksessa saavutettiin paras vaikuttavuus, kun kuntoutusharjoitteena oli suora vuorovaikutusharjoitus, kun otoksena kuntoutettavia, joilla mitattu ÄO oli >70. Lisäksi nähtiin kuntoutuksen tulosten yleistymistä niissä tutkimuksissa, joissa kontrolli oli järjestetty. Virtuaalitodellisuudella voidaan tuoda lisäarvoa kuntoutukseen, sillä laitteet voidaan viedä kuntoutujan arkeen ja näin mahdollisesti taata kuntoutuksen systemaattisuus ja riittävä intensiteetti sekä säästää terapiaresursseja.
  • Lindén, Nina (2017)
    Sosiaalinen media on tuonut lähes jokaisen kansalaisen ulottuville rajattoman määrän tietoa, jonka oikeellisuudesta ja ajankohtaisuudesta ei ole takeita. Ihmiset ovat myös entistä kiinnostuneempia omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Internetistä ja sosiaalisesta mediasta haetaan tietoa, tukea sekä yhteisöllisyyttä. Tulevaisuudessa, teknologia kehittyy entisestään, tulee potilas-lääkärisuhde muuttumaan entisestään. Tutkielman tarkoituksena on esittää systemaattinen kirjallisuuskatsaus sosiaalisen median vaikutuksesta potilas-lääkärisuhteeseen ja potilaan hoitoon. Lisäksi pohditaan, miten sosiaalista mediaa voisi hyödyntää tulevaisuudessa potilastyössä. Tutkimusaineisto kerättiin tekemällä systemaattiset kirjallisuushaut Web of Science ja PubMed tietokannoista. Haku tehtiin käyttäen hakusanoja "patient-physician relationship" AND " social media" AND communication. Tietokantojen hakutuloksista otettiin mukaan 19 tutkimusta abstraktien perusteella. Lisäksi käytettiin käsihakua, joka laajensi aineistoa 7 tutkimuksella. Tulosten mukaan suurimmaksi ongelmaksi sosiaalisen median suhteen koettiin potilasturvallisuuden yksityisyydensuojan vaarantuminen ja siitä aiheutuvat juridiset ja eettiset ongelmat. Sosiaalisesta mediasta tarjoaa uusia työkaluja lääkärille potilastyöhön. Suurin potentiaali hukkuu vielä epävarmuuteen ja kokemattomuuteen. Sosiaalisen median tuomat edut tiedostetaan, mutta niitä ei vielä osata hyödyntää.
  • Tiainen, Soile (2023)
    Takrolimuusivoide on kalsineuriinin estäjien lääkeaineryhmään kuuluva paikallisvalmiste, joka tuli atooppisen ekseeman hoitovalikoimaan 2000-luvun alussa. Se on hyväksytty käytettäväksi yli 2-vuotiailla potilailla. Lääkeaineen immunosuppressiivinen luonne on herättänyt huolta haittavaikutuksista, etenkin mahdollisesta maligniteettiriskistä. Tutkielman tarkoituksena oli kirjallisuuskatsauksen kautta selvittää, millaista näyttöä takrolimuusivoiteen turvallisuudesta on alle 2-vuotiaiden pikkulasten atooppisessa ekseemassa, ja muodostaa sen pohjalta johtopäätöksiä voiteen käyttöpotentiaalista kyseisellä ikäryhmällä. Aineisto hankittiin PubMed-tietokannan aineistohakuna systemaattisen tiedonhaun menetelmiin pohjautuen. Katsaukseen hyväksyttiin ne aihetta käsittelevät englanninkieliset tutkimukset, joissa oli mukana alle 2-vuotiaita takrolimuusivoiteelle altistuneita lapsia. Mukaan valikoitui yhteensä 12 tutkimusta. Kirjallisuuskatsauksen lisäksi tutkielmaa varten konsultoitiin HUS:n kliinisen farmakologian yksikköä heidän suosituksistaan takrolimuusivoiteen käytöstä alle 2-vuotiailla potilailla. Takrolimuusivoiteen käyttö ei pääsääntöisesti yhdistynyt suurempaan syöpäriskiin pitkäaikaistutkimuksissa, jotka tarkastelivat koko pediatrista ikäryhmää joko pelkästään tai yhdessä aikuispopulaation kanssa. Joitakin yksittäisiä kohonneeseen riskiin viittaavia tuloksia saatiin tiettyjen hematologisten syöpien kohdalla, mutta tulosten luotettavuutta heikentää syöpätapausten erittäin vähäinen määrä. Voiteen aiheuttama systeeminen takrolimuusialtistus todettiin alle 2-vuotiailla minimaaliseksi, mikä tukee turvallisuutta puoltavaa tutkimusnäyttöä. Takrolimuusivoiteella ei havaittu yhteyttä alle 2-vuotiaiden lisääntyneeseen infektioriskiin, kasvuhäiriöihin, patologisiin rokotevasteisiin tai muihin kliinisesti merkittäviin laboratoriopoikkeamiin. Alkuvaiheen lievää kuumotusta ja kutinaa hoitoalueella ilmeni isompia potilaita vastaavasti. Katsauksen perusteella takrolimuusivoide on alle 2-vuotiailla hyvin siedetty ja turvallinen hoitovaihtoehto. Pitkäaikaisturvallisuudesta yksinomaan pikkulapsilla voitaisiin saada vieläkin vahvempaa näyttöä rajaamalla tutkimuspopulaatio alle 2-vuotiaana altistuneisiin, mutta olemassaoleva tutkimusnäyttö puhuu jo vahvasti voiteen turvallisuuden puolesta myös tässä ikäluokassa. Takrolimuusivoidetta voidaankin suositella alle 2-vuotiaille muiden hoitovaihtoehtojen ollessa riittämättömiä, mutta hoitavan lääkärin potilaskohtainen tilannearvio on kuitenkin aina tarpeen. (231 sanaa)
  • Mauno, Antti (2018)
    Tämä syventävien opintojen tutkielma on kirjallisuuskatsaus terveysturismiin. Tutkielmassa terveysturismi käsitetään vieraaseen maahan matkustamista terveyspalvelun vuoksi, mutta tarkempaa määritelmää ei alalle asetettu. Yleisesti katsottuna terveysmatkailussa oleellista on matkustamista primääristi sairaudenhoidon tai oman terveyden parantamisen vuoksi, eikä sitä tule sekoitta hyvinvointimatkailuun, missä hoito on kevyempää ja matkailija etsii myös muita kokemuksia. Aihe on mielenkiintoinen, sillä muun muassa EU sallii tällä hetkellä potilaiden vapaan matkustamisen ja hakeutumisen erikoissairaanhoidon palveluun toiseen maahan. Jos hoidon indikaatio on asetettu modernin lääketieteen puolelta, kotimaa on velvollinen korvaamaan hoidot toisessa maassa. Ala on vanha ja oletettavasti suuri globaalilla tasolla. Tutkielmassa selvitetään minkälaista kirjallisuutta ja alkuperäistutkimuksia alasta on tehty 2000-luvulla. Aihetta tutkitaan yksinkertaisella ja suoraviivaisella kirjallisuuskatsauksella, analysoitavat artikkelit ovat peräisin alan julkaisuista joko matkustamisen tai terveydenhuollon puolelta. Tutkielmaan valittiin 20 artikkelia tarkempaa perehtymistä varten. Mukaan valittiin vain artikkeleita noin viidentoista vuoden säteeltä. Artikkelit ovat suhteellisen tasaisesti peräisin kaikista maanosista, mutta eniten artikkeleita oli Pohjois-Amerikasta. Artikkelit keskittyivät eniten liiketoimintaan, ja vain muutama artikkelit kuvasi yksityiskohtaisesti tiettyjä lääketieteen erikoisaloja. IVF- hedelmöityshoidot, tekonivelet, laihdutusleikkaukset ja rintaleikkaukset mainittiin lääketieteen osalta merkittävinä hoitoina terveysturismissa. Liiketoiminnan puolelta artikkelit pohtivat alan potentiaalia, sen kokoa ja mahdollisuuksia kansainvälisellä tasolla. Ala vaatii lisää alkuperäistutkimista, sillä vain vähän artikkeleita on löydettävissä tältä alalta. Ala on myös vähän säädeltyä eikä sillä ole kansainvälistä kattojärjestöä, mikä saattaa osaltaan selittää akateemisen tutkimuksen haasteita.
  • Borup, Sofia (2023)
    I Finland konstateras årligen cirka 400 sköldkörtelcancerfall, varav majoriteten är differentierad sköldkörtelcancer. Dessa differentierade cancerceller producerar likt normal sköldkörtelvävnad tyreoglobulin, som är ett sköldkörtelspecifikt protein. Normalt används tyreoglobulin som tumörmarkör i uppföljningen av differentierad sköldkörtelcancer. Ifall tyreoglobulinantikroppar förekommer går dock inte tyreoglobulimätningens resultat att fullständigt lita på eftersom antikropparna korsreagerar med tyreoglobulinet. Även om en stigande nivå av serumets tyreoglobulinantikroppar under uppföljningen har associerats med kvarvarande cancer och relaps, är antikropparnas prognostiska betydelse fortfarande oklar. Genom att granska redan befintlig forskning inom ämnet, var denna litteraturöversikts mål att få en bättre bild av tyreoglobulinantikropparnas prognostiska betydelse vid differentierad sköldkörtelcancer. Litteraturöversikten behandlar 19 olika studier, vars resultat, betydelse och begränsningar analyseras och jämförs sinsemellan. I allmänhet var kohorterna i forskningarna små och uppföljningstiderna korta, vilket gjorde att antikropparnas inverkan på helhetsprognosen förblev oklar. Användningen av olika laboratoriemetoder vid analysen av tyreoglobulinantikropparna gjorde att forskningarna dessutom var svåra att jämföra sinsemellan. Fastän resultaten till en viss mån var motsägande, verkade det som att en sjunkande nivå av antikroppar hade en gynnsam prognostisk påverkan, medan en ökande eller en stabilt positiv nivå kunde indicera kvarvarande cancer eller relaps. Mer forskning med längre uppföljningstider och framför allt större kohorter skulle krävas för att få en ännu klarare uppfattning om tyreoglobulinantikropparnas betydelse inom differentierad sköldkörtelcancer, så att vården skulle kunna riktas rätt och därmed både spara individen från överdriven vård samt samhället från onödiga kostnader. Suomessa todetaan vuosittain noin 400 kilpirauhassyöpätapausta, joista suurin osa on hyvin erilaistunutta kilpirauhassyöpätyyppiä. Nämä erilaistuneet syöpäsolut tuottavat normaalin kilpirauhaskudoksen tapaan tyreoglobuliinia, joka on kilpirauhasspesifi proteiini. Tavallisesti tyreoglobuliinia käytetään erilaistuneen syövän seurannassa. Mikäli tyreoglobuliinivasta-aineita esiintyy, ei kuitenkaan tyreoglobuliinin mittaustuloksiin voi täysin luottaa tyreoglobuliinivasta-aineiden ristireagoidessa tyreoglobuliinin kanssa. Vaikka seurannassa nousevaa tyreoglobuliinivasta-ainetasoa on pidetty jäännöstaudin tai uusiutuman merkkinä, on vasta-aineiden tarkka ennusteellinen merkitys vielä epäselvä. Tässä kirjallisuuskatsauksessa perehdyttiin aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen ja tavoitteena oli saada parempi kuva tyreoglobuliinivasta-aineiden ennusteellisesta merkityksestä erilaistuneessa kilpirauhassyövässä. Katsaus koostuu 19 eri tutkimuksesta, joiden tuloksia, merkitystä sekä rajoituksia tarkastellaan ja verrataan keskenään. Yleisesti ottaen kohortit tutkimuksissa olivat pieniä ja seuranta-ajat lyhyitä, johtaen epäselvään vaikutukseen kokonaisennusteessa. Lisäksi tutkimuksissa käytettiin erilaisia laboratoriomenetelmiä tyreoglobuliinivasta-aineiden mittaamiseen, mikä hankaloitti tutkimusten keskinäistä vertailua. Vaikka tulokset osittain olivat ristiriitaiset, laskevalla tyreoglobuliinivasta-ainetasolla vaikutti olevan suotuisa vaikutus ennusteeseen, kun taas laskeva tai stabiilisti koholla oleva taso vaikutti ennakoivan mahdollista jäännöstautia tai uusiutumaa. Lisää tutkimuksia pidemmillä seuranta-ajoilla ja isommilla kohorteilla tarvittaisiin, jotta saataisiin kokonaisvaltainen kuva tyreoglobuliinivasta-aineiden tarkasta merkityksestä hyvin erilaistuneessa kilpirauhassyövässä. Olisi tärkeää osata kohdentaa hoito sitä oikeasti hyötyville, jotta vältyttäisiin mahdollisesti turhilta hoidoilta ja kustannuksilta.
  • Parkkinen, Johanna (2017)
    The purpose of this study is to examine if the Alzheimer's disease's (AD's) advancement affects the vocabulary used in diaries. This is achieved by concentrating on use of parts of speech. The changes caused by AD in written Finnish language have not been studied thoroughly, unlike the changes in spoken language. Also internationally, research on the current topic is sparse and in the existing studies, the main focus has been on spoken language and specific parts of speech. For example, the studies have concentrated solely on verbs, nouns or pronouns. Thus, there is need for a study, taking all parts of speech into account. The data used in this research are the diaries of an AD patient written during years from 1986 to 2012. From this data, the entries written on June of 1986, 1991, 1996, 2001, 2006, 2008, 2010, 2012 were examined. The selected diary entries were handled using quantitative methods with a custom made Python program. This approach allowed to effectively calculate and compare the use of parts of speech between the examined years. By examining the results, it was noticed that the division of written words between the parts of speech remained almost the same on every year examined. The most common part of speech was nouns, followed by verbs, adverbs, particles, adpositions. The number of diary entries and their lengths decreased from year 1986 to year 2012. The relative fractions of parts of speech remained stable, except for pronouns. The fraction of pronouns increased with the advancement of the disease. This supports the results of previous studies about the usage of pronouns by AD patients. This study is a part of a larger research project, and one of the first case studies handling the written language and AD in Finland. Further investigation in Finnish improves the knowledge on AD, advances the detection methods of AD and allows the use of new methods in rehabilitation.
  • Engroos, Sebastian (2024)
    Pohjukaissuolen syövät asettavat kirurgiselle hoidolle erityisiä haasteita pohjukaissuolen ollessa anatomialtaan muusta ohutsuolesta selkeästi poikkeava. Pohjukaissuoli on kaikista ohutsuolen osista ympäristöönsä kiinnittynein ja se sijaitsee haiman ja sappitiejärjestelmän välittömässä läheisyydessä. Gastrointestinaaliset stroomatuumorit (GIST) ja neuroendokriiniset neoplasiat (NEN) ovat harvinaisia eikä niiden pahanlaatuisuuden arviointi ole suoraviivaista. Pahanlaatuisuuden arviointiin on kehitetty erilaisia kasvaimen luokittelujärjestelmiä, joissa kasvaimen eri ominaisuuksia kuten sen koko ja solujakautumisaktiivisuus huomioidaan. Pohjukaissuolen neuroendokriinisten kasvainten erikoisuus on niiden alkuperä hormoneja erittävistä soluista. Pahanlaatuisina NE-kasvaimet voivat tuottaa liiallisen määrän hormonia, mikä aiheuttaa oireita. Pohjukaissuolen NE-kasvainten tunnetuin hormoniylimäärästä johtuva oireyhtymä on Zollinger-Ellison oireyhtymä, joka voi aiheuttaa poikkeuksellisen vaikeita refluksitaudin oireita ja mahahaavoja kasvaimen erittäessä mahahappojen eritystä kiihdyttävää gastriinihormonia. Leikkaushoito on ainoa parantava hoito pahanlaatuisissa GIST:ssä tai NE- kasvaimissa. Hoitoon käytetyt leikkaukset vaihtelevat suolen paikallisista kasvaimen poistoleikkauksista laajoihin useaa elintä koskeviin leikkauksiin, kuten pankreatoduodenektomiaan. Laajempiin leikkauksiin liittyy yleisesti ottaen enemmän leikkauskomplikaatioita ja mahdollisesti heikentävä vaikutus elämänlaatuun, joten toimenpiteen laajuus on tarkoin harkittava. Onkologisilla hoidoilla on myös keskeinen rooli varsinkin laajalle levinneiden GIST- ja NEN-syöpien hoidossa. Tässä työssä esitämme HUS Vatsakeskuksessa vuonna 2000–2018 leikattujen GIST- ja NEN-potilaiden tietoja deskriptiivisesti. Tietoja kerättiin potilaista, kasvaintyypeistä, leikkaushoidoista ja leikkausten mahdollisista komplikaatioista. Tarkastelun alaiseksi päätyi 26 potilasta.
  • Kosonen, Henna (2021)
    Hormoni- ja kuparikierukka ovat luotettavia ja pitkäikäisiä ehkäisymenetelmiä, joita suositellaan ensisijaisena ehkäisymenetelmänä iästä ja synnyttäneisyydestä riippumatta. Hormonikierukkaa voidaan lisäksi käyttää terveydellisistä syistä. Kierukan asetukseen liittyvä kivun pelko saattaa kuitenkin estää potilasta valitsemasta kierukkaa. Tässä tutkimuksessa tutkitaan kivun kokemista kierukan asettamisen yhteydessä ja tekijöitä, jotka vaikuttavat kivun kokemiseen toimenpiteen aikana. Tutkimukseen osallistui 139 potilasta, joille lääketieteen opiskelija asetti hormoni- tai kuparikierukan. Potilailta kysyttiin ennen kierukan asettamista taustatietoja, toimenpiteen aikana koettu kipu eri vaiheissa VAS-janalla (visual analogue scale, 0-10 cm) ja lopuksi kokemus vastaanotosta. Saatu data käsiteltiin tilastotieteen menetelmin. Tilastollisen merkitsevyyden rajana pidettiin p-arvoa 0,05. Tutkimuksessa oletettu kipu oli keskimäärin 4,4 cm ja kivuliaimman vaiheen kipu oli keskimäärin 4,6 cm. Kivuliaimmat vaiheet olivat kohdun pituuden mittaus ja kierukan asetus. Kivun kokemista kierukan asettamisen aikana vähensi alatiesynnyttäneisyys, ikä 31-40-vuotta sekä vähäinen kivun ennakkoarvio, jännittäminen tai ahdistaminen. Kipulääkkeen käytöllä, kivunsiedolla, tilanteen pelkäämisellä, kierukkatyypillä, aiemmalla kierukkakokemuksella, käytetyllä ehkäisymenetelmällä, ajalla viimeisistä kuukautisista tai asettajan sukupuolella ei ollut vaikutusta koettuun kipuun. Suurin osa potilaista koki kierukan asettamisen siedettäväksi ja oli tyytyväisiä kierukan asetukseen. Tutkimuksessa ei saatu uutta kliinisesti merkittävää tietoa kierukan asetukseen liittyvästä kivusta tai siihen vaikuttavista tekijöistä.
  • Sahlberg, Eerika (2021)
    Tutkimuksemme kohteena oli BTB-KELCH proteiiniperheeseen kuuluva KLHL6-proteiini. Aiemmin julkaistuissa tutkimuksissa on havaittu KLHL6-geenin mutaatioita diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman (engl. diffuse large B-cell lymphoma, DLBCL) yhteydessä. Lisäksi aiemmin on kuvattu, että KLHL6-geenin inaktivaatio edistää diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman syöpäsolulinjojen kasvua ja selviytymistä, ja vähäisempi KLHL6-geenin ilmentyminen on yhteydessä huonompaan ennusteeseen diffuusin suurisoluisen B- solulymfooman aktivoituneen B-solun kaltaisen (ABC) alatyypin potilailla. Tutkimuksessa selvitimme immunohistokemiallisen värjäyksen avulla KLHL6-proteiinin ilmentymistä diffuusia suurisoluista B-solulymfoomaa sairastavien potilaiden syöpäkudosnäytteissä (n=134). Totesimme KLHL6-proteiinin ilmenevän valtaosassa tuumorisoluja. Havaitsimme, että kuitenkin vain osa tuumorisoluista ilmentää KLHL6- proteiinia erityisellä, Golgin kaltaisella immunoreaktiivisuudella. Totesimme, että KLHL6- proteiinin ilmentyminen painottuu itukeskussolun kaltaisen (GCB) alatyypin lymfoomiin etenkin Golgin kaltaisen värjäytymisen osalta. Lisäksi havaitsimme, että ABC-alatyypin lymfoomissa KLHL6 Golgin kaltaista immunoreaktiivisuutta ilmentämättömien potilaiden ennuste on KLHL6-proteiinia Golgin kaltaisesti ilmentävien potilaiden ennustetta huonompi (p= 0.033). Tutkimuksen perusteella KLHL6-proteiinin Golgin kaltaisen värjäytymisen arviointi lienee mielekkäämpää, kuin kaiken KLHL6-proteiiniekspression arviointi. Golgin kaltainen värjäytyminen näyttää erottelevan määrittelemättömän diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman alatyyppejä toisistaan sytoplasmista värjäytymistä paremmin ja korreloivan paremmin KLHL6 RNA-tasojen kanssa. Tämän perusteella KLHL6-proteiinia voidaan pitää mahdollisena tulevaisuuden merkkiaineena kehitettäessä diffuusien suurisoluisten B- solulymfoomien tarkempaa diagnostiikkaa, alaryhmien luokittelua ja kohdennettuja hoitoja potilaiden ennusteen parantamiseksi.
  • Posa, Matias (2021)
    Kliinisten lääketutkimuksien määrä Suomessa on laskenut globaalin kilpailun myötä. Kehityksen syitä ja tutkimusympäristön tilaa ei kuitenkaan ole tutkittu viime vuosina. Toteutimme kyselyn HUSn syöpätautien, hematologian ja reumatologian osastoilla toimiville hoitajille ja erikoislääkäreille. Kyseli käsitteli lääketutkimusten koettuja vaikutuksia hoitoon ja henkilöstöön. Haastatteluin selvitettiin lisäksi lääkeyhtiöiden edustajien kokemuksia suomalaisten yliopistosairaaloiden tutkimusympäristöjen laadusta. Sekä lääkärien että hoitajien suhtautuminen lääketutkimukseen oli postiviinen, tämä ilmeni mm. koettuna hoidon laadun paranemisena, nopeampana uusien hoitojen omaksumisena ja halukkuutena osallistua tutkimuksen toteutukseen. Haittana tutkimukset kuormittivat erikoislääkäreitä myös työajan ulkopuolella. Lääkeyhtiöiden haastatteluissa TYKSn kliinisen lääketutkimuksen toteutus ja lupaprosessit todettiin vertailun parhaiksi ja HUSn heikoimmiksi. Keskeisimpänä ongelmana Suomen tutkimusympäristölle pidettiin arvaamatonta lupaprosessia. Henkilöstövaikutusten osalta kliiniset lääketutkimukset ovat siis vaikutukseltaan positiivisia. Suomen tutkimusympäristössä on kehitettävää erityisesti lupaprosesseissa sekä tutkijaa tukevissa hallinnollisissa rakenteissa. TYKSn hyvien käytänteiden selvittäminen ja levittäminen on suositeltavaa