Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Henttu, Henrik"

Sort by: Order: Results:

  • Henttu, Henrik; Seppänen-Kaijansinkko, Riitta (2018)
    Lähtökohdat
 Pietsokirurgia perustuu ultraäänitaajuudella tapahtuvaan instrumentin kärjen värähtelyyn, joka mahdollistaa mineralisoituneen kudoksen leikkaamisen. Menetelmän tarkoituksena on vähentää luun leikkaamiseen liittyviä leikkauksen aikaisia tai jälkeisiä haittoja. Hammaslääketieteessä ultraäänitaajuudella tapahtuvaa värähtelyä alettiin hyödyntää luun leikkaamisessa 1980-luvulla. Pietsokirurgiaa käytetään muillakin lääketieteen aloilla kuten neurokirurgiassa sekä ortopediassa.


Menetelmät
Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on esitellä tämän hetkistä tietoa ja kokemuksia pietsokirurgian toimintaperiaatteesta, menetelmän hyödyistä ja haitoista, sekä käyttökohteista suu- ja leukasairauksissa. Tutkimusaineisto kerättiin PubMed tietokannasta käyttämällä hakusanoja "piezosurgery" ja "piezoelectric surgery". Tulokset
 Pietsokirurgiaa voidaan hyödyntää monissa hammaslääketieteen kirurgisissa toimenpiteissä, kuten esimerkiksi luustoperäisten purentavirheiden leikkaushoidoissa, poskiontelon limakalvon nostossa ja hammasimplantin implantointialueen valmistelussa. Tämän tekniikan etuina ovat tarkka- ja pehmytkudoksia säästävää leikkausjälki, hyvä näkyvyys leikkausalueelle, kirurgisen laitteen helppo hallittavuus, kudosten tehokas leikkauksen jälkeinen paraneminen, emfyseemariskin välttäminen ja potilasystävällisyys. Pietsokirurgian suurimpina ongelmina ovat pidentynyt leikkausaika sekä kudoksia mahdollisesti vaurioittava lämmönmuodostuminen.


 Pohdinta Pietsokirurgista menetelmää käyttämällä on mahdollista saada kirurgisista toimenpiteistä mahdollisimman kudosystävällisiä ja näin vähentää leikkauksen aikaisia ja jälkeisiä haittoja. Menetelmän edut tulevat selkeimmin esille työskenneltäessä lähellä herkkiä pehmytkudosrakenteita, kuten esimerkiksi poskiontelon limakalvon noston yhteydessä. Tulevaisuudessa olisi hyvä tutkia, miten pietsokirurgista tekniikkaa käytettäessä saataisiin lyhennettyä leikkaukseen kuluvaa aikaa. Tällä saataisiin pienennettyä kynnystä käyttää pietsokirurgista instrumenttia ja saavutettaisiin hyviä hoitotuloksia mahdollisimman kudosystävällisesti ja vähin haitoin.