Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Jokinen, Viljami"

Sort by: Order: Results:

  • Jokinen, Viljami (2010)
    Hyytymisjärjestelmä on evoluution tuloksena muodostunut, verenvuotoa ja veren epätarkoituksenmukaista hyytymistä estävä biokemiallinen kokonaisuus. Järjestelmä osallistuu monia komponentteja varsinaisten veren hyytymistekijöiden lisäksi. Monimuotoinen ja useilla tasoilla säädelty hyytymismekanismi on keskeisessä roolissa muun muassa traumaattisissa tiloissa, joihin liittyy verenvuotoa. Lisäksi yhtymäkohtia muihin biologisiin järjestelmiin on osoitettu. In vitro-tuloksissa selkeä yhteys magnesiumin merkityksestä hyytymisessä on osoitettu, kun taas in-vivo-tulosten tulkinta on moniselitteisempää. Pyrimme tutkimuksella selvittämään magnesiumin vaikutusta modifioituihin APTT ja PT mittauksiin ensinnäkin arvioidaksemme, kuinka paljon nykyinen menetelmä vääristää tuloksia jättäessään magnesiumin huomioitta ja toisekseen arvioidaksemme sen erityistä merkitystä näihin yleisiin mittauksiin liittyvissä hyytymisreaktioissa. Tuloksissa ilmeni magnesiumin selkeä vaikutus APTT- ja PT-mittauksiin. Vaikutus oli hyytymisaikaa pidentävä, joskin tietyillä pitoisuuksilla havaittiin hyytymisen suhteellista tehostumista."
  • Blomqvist, Kim; Viisanen-Kuopila, Hanna; Ahlström, Fredrik; Jokinen, Viljami; Laitila, Jouko; Sidorova, Yulia; Suleymanova, Ilida; Rauhala, Pekka; Kalso, Eija; Lilius, Tuomas (2019)
    Morfiinin pääasiallisen metaboliitin, morfiini-3-glukuronidin (M3G), epäillään osallistuvan toleranssin ja opioidien aiheuttaman hyperalgesian (OIH) kehittymiseen, jotka rajoittavat morfiinin käyttöä kivun lievityksessä. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää aiheuttaako intratekaalisesti (i.t.) annosteltu M3G ristitoleranssia morfiinille, sekä vaikuttaako se Substanssi P:n (SP) määrään selkäytimessä. Lisäksi tutkittiin morfiinin ja M3G:n jakautumista keskushermostossa ihon alaisen (s.c.) annostelun jälkeen. Spraque-Dawley rotille annosteltiin i.t. M3G:a (5 µg) tai morfiinia (15 µg) kahdesti vuorokaudessa, kuuden päivän ajan. Kuudentena ja seitsemäntenä päivänä tutkittaville ryhmille annettiin morfiinia (1.5 µg ja 5 µg), jolloin toleranssin kehittyminen määritettiin von Freyn filamenteilla. SP:n määrä selkäytimessä määritettiin immunohistokemiallisesti 4 päivän annostelun jälkeen. Morfiinin ja M3G:n pitoisuus seerumissa, likvorissa, aivoissa ja selkäytimessä määritettiin massaspektrometrilla 120 minuuttia morfiinin (10 mg kg–1) tai M3G:n (10 tai 30 mg kg–1) s.c. annostelun jälkeen. M3G herkisti eläimiä akuutin ja kroonisen i.t. annostelun jälkeen ja aiheutti ristitoleranssin morfiinille. Sekä M3G, että morfiini lisäsivät SP:n määrää selkäytimen takasarvessa. S.c. annostelun jälkeen morfiini jakautui tasaisesti eri näyteryhmien kesken. M3G:n pitoisuus aivoissa ja selkäytimessä oli pienempi, kuin likvorissa. M3G provosoi koe-eläimille hyperalgesian ja heikensi morfiinin vaikutusta kivun lievityksessä i.t. annostelun jälkeen mekanismeilla, joihin SP mahdollisesti osallistuu selkäytimen tasolla. Krooninen M3G altistus näyttää aiheuttavan OIH:a ja johtavan toleranssin kehittymiseen morfiinille ja mahdollisesti muillekin opioideille.