Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Mäläskä, Henri"

Sort by: Order: Results:

  • Mäläskä, Henri (2020)
    Suolistomikrobiston vaikutusta useisiin sairauksiin tutkitaan laajalti. Se saattaa olla yhteydessä Parkinsonin taudin käynnistymiseen vaikuttamalla suoliston hermostoon. Myös ruokavalio voi vaikuttaa suolistoflooran koostumukseen ja sen kautta mahdollisesti sairauksien kehittymiseen. Tässä tutkimuksessa selvitettiin kolmen kliinistä Parkinsonin tautia edeltävän etukäteisoireen, masennus, REM-unenaikainen käyttäytymishäiriö ja hyposmia, yhteyksiä ruokavalioon. Saksalaisesta TREND-seurantatutkimuksesta valittiin 740 53-86 vuotiasta tutkittavaa, joilta kerättiin tietoja etukäteisoireista ja ruokavaliosta. Tutkittavien ruokavalioita arvioitiin 12 eri ruoka-aineryhmää käsittävän kyselylomakkeen avulla. Yksittäisten ruoka-aineiden yhteyksiä etukäteisoireisiin arvioitiin Mann-Whitney U-testillä, minkä jälkeen tilastollista analyysiä jatkettiin regressioanalyysillä. Ruokavalion ja prodromaalioireiden väliset yhteydet olivat vähäisiä. Heikentyneen hajuaistin omaavat tutkittavat kuluttivat vähemmän palkokasveja (p = 0,031) ja kasviksia (p = 0,027) kuin oireettomat. Muiden yksittäisten ruoka-aineiden ja etukäteisoireiden yhteydet eivät pysyneet merkitsevinä, kun monimuuttuja-analyysissä huomioitiin sekoittavat tekijät. Etukäteisoireisten ja oireettomien ruokavaliotottumukset olivat samankaltaisia. Tuloksilla on merkitystä jatkossa, kun samassa aineistossa tutkitaan suoliston mikrobiomin koostumuksen yhteyttä prodromaalioireiden esiintyvyyteen ja PD:n ilmaantuvuuteen.