Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Vesterlin, Jenni"

Sort by: Order: Results:

  • Vesterlin, Jenni (2019)
    Kielisyöpä luokitellaan suuontelon syöpiin, jotka ovat yleisimpiä pään ja kaulan alueen syöpiä. Kielisyövällä on useita altistavia ja suojaavia tekijöitä. Terveellisten elintapojen on esimerkiksi osoitettu suojaavan syövältä, ja ruokavaliossa kasvikset ja vihannekset vähentävät syöpäriskiä merkittävästi. Puolukka sisältää erilaisia polyfenoliyhdisteitä, joiden on todettu muun muassa vaikuttavan solun sisäisiin signaalireitteihin ja suojaavan soluja oksidatiiviselta stressiltä. Tutkielmani hypoteesina oli, että puolukkauute vähentää kielisyöpäsolujen jakaantumista eli proliferaatioita in vitro. Laboratoriokokeissani analysoin kahta kaupallista kielisyöpäsolulinjaa (SCC-25 ja HSC-3). Käytin kolmea eri fermentoidun puolukkauutteen (Fermented Lingonberry Juice, FLJ) konsentraatioita (500 μg/ml, 2500 μg/ml ja 5000 μg/ml) ja vertasin eri uutemäärien vaikutusta kontrollisolujen jakaantumiseen. Proliferaatiota tutkin enzyme linked immunosorbent assay, eli ELISA-menetelmällä BrdU-merkkiaineen avulla käyttäen Cell proliferation, ELISA BrdU -kittiä. Analysoin tulokset mittaamalla solujen lukumäärää kuvaavat absorbanssiarvot ja tein tuloksista tilastolliset analyysit. Puolukkauute vähensi merkitsevästi suurempina (2500 μg/ml ja 5000 μg/ml) pitoisuuksina molempien kielisyöpäsolulinjojen proliferaatiota. Solulinjojen välillä oli eroa siten, että FLJ teho oli suurempi vähemmän aggressiiviselle SCC-25 solulinjalle kuin selkeästi aggressiivisemmalle HSC-3 solulinjalle. Yhteenvetona voin todeta, että puolukkauute vähensi kielisyöpäsolulinjojen jakaantumista in vitro mahdollisesti marjassa olevien polyfenoliyhdisteiden ansiosta. Tarkka mekanismi puolukan sisältämien yhdisteiden vaikutuksesta syöpäsolujen jakaantumisen ehkäisemisessä ei kuitenkaan ole vielä selvillä, vaan lisätutkimusta molekyylitason mekanismien selvittämiseksi tarvitaan. Tulokseni on julkaistu In VIVO –julkaisusarjassa 2018 ja alkuperäisartikkeli on tutkielmani liitteenä.